Glutenvrij eten; tien signalen waarom dit een goed idee voor je kan zijn
in Darmen
6 min. leestijd

Glutenvrij eten; tien signalen waarom dit een goed idee voor je kan zijn

Onlangs in mijn werkvakantie probeerde ik het weer eens: ik at voor de variatie een (spelt)boterham dik belegd met avocado en tomaatjes. Helaas; binnen twee uur had ik buikpijn. Darmpijn noem ik dat. Mijn darmen protesteerden duidelijk tegen het gluten in de boterham. Soms kan ik probleemloos een (spelt)boterham eten, maar soms ook niet. Veel lauw water drinken en veel bewegen is dan de enige oplossing. Veel mensen lopen rond met buikpijn en een opgeblazen gevoel, maar omdat het niet altijd gebeurt bij het eten van brood of pasta herkennen ze de veroorzaker niet. Gluten kan trouwens nog meer problemen geven behalve darmpijn. Vandaag tien ervan eens op een rijtje. Herken je ze? Schrap gluten dan eens een tijdje. Er kunnen wonderen gebeuren!

Gevoeligheid voor gluten komt steeds meer voor

Veel mensen volgen tegenwoordig een glutenarm dieet omdat ze denken dat ze gluten moeilijk verdragen en er dik van worden. Ze schrappen dan voornamelijk brood van hun dagelijkse menu. In ons broodlandje Nederland betekent dat al dikke winst. Daarna voelen ze zich vaak snel beter. De kans dat je daadwerkelijk glutenintolerant bent, is vrij groot, het komt namelijk steeds meer voor (1). Als je het hebt, is dat geen pretje. Ik kan het weten. Jarenlang worstelde ik met een opgeblazen buik, misselijkheid en vermoeidheid.

Het probleem met gluten is dat het in allerlei producten zit, niet alleen in brood. Als je gevoelig bent voor gluten en je vermijdt deze producten, dan kan je snel verbetering merken.

Glutenvrij eten, waarom komt het steeds vaker voor?


Als je darmen gluten niet goed kunnen verdragen, dan krijgen je ze het moeilijk.


Gluteneiwitten (vooral het eiwit gliadine) tasten de dunnedarmwand aan, waardoor deze en andere stoffen door de darmwand gaan en in je bloedbaan terechtkomen. Dit kan voor ontstekingsreacties zorgen elders in je lichaam. Ontstekingsreacties kunnen voor allerlei problemen zorgen, ze zoeken als het ware “je zwakke plek”. Zo’n zwakke plek hebben we allemaal wel.

Waarom krijgen steeds meer mensen last van gluten? Coeliakie, waarbij je echt geen gluten kunt verdragen, komt nu vier keer vaker (2) voor dan 50 jaar geleden. Dit komt omdat er steeds meer gluten wordt toegevoegd aan met name tarwe. Gluteneiwitten fungeren namelijk als een soort lijm. Ze geven het deeg elasticiteit, absorptievermogen, houden alles bij elkaar en helpen het rijzen. Daarbij worden ze ook gebruikt om producten als sauzen en soepen te binden. Bijna alle bewerkte producten bevatten gluten. Gluteneiwitten worden zelfs gebruikt in lippenstift! Ze zijn dus bijna niet te vermijden.

Heb jij een glutenintolerantie? 10 waarschuwingssignalen

Als je coeliakie hebt, is dit met bloedonderzoek vast te stellen. Bij glutenintolerantie is dat lastiger. Ik heb diverse onderzoeken gehad voor mijn hevige buikpijnen maar er was nooit iets te vinden.  Wel kun je een glutenintolerantie herkennen aan bepaalde signalen. Natuurlijk heeft niet iedereen (evenveel) last van elk signaal. Ook kan elk signaal een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als je erg last hebt van klachten.

Deze waarschuwingssignalen komen veel voor bij mensen met glutenintolerantie:

Buikpijn en een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een heel belangrijk waarschuwingssignaal.

87% (3) van de mensen met glutenintolerantie heeft last van een opgeblazen gevoel nadat zij gluten hebben binnengekregen.


Je buik is opgezet, je hebt een vol gevoel en dat kan erg vervelend en pijnlijk zijn.

Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel lees dan vooral dit artikel: Opgeblazen buik: 25 makkelijke tips om eens mee te beginnen. 

Een afwijkende ontlasting

Meer dan de helft van glutengevoelige personen heeft hier geregeld last vast. Ongeveer een kwart heeft geregeld last van constipatie. Als je ontlasting een lichte kleur heeft en vies ruikt, kan dit een teken zijn dat je darmen slecht voedingsstoffen opnemen. Raadpleeg in dat geval je huisarts. Ook als je vaak diarree hebt, is dit mogelijk een signaal dat je echt niet tegen gluten kan. Diarree afgewisseld met obstipatie is ook een signaal dat je lichaam moeite heeft met de grote hoeveelheid gluten.

(Chronische) vermoeidheid

Vermoeidheid. Wie kent het niet? Het komt veel voor en is daarom niet gelinkt aan één specifieke ziekte. Als je echter continu vermoeid bent, dan is het mogelijk een teken van glutenintolerantie.


Zo’n 75% van de mensen met glutenintolerantie heeft vaak last van vermoeidheid.


Blijf je dan toch dagelijks gluten eten dan kun je chronisch vermoeid (4) raken. Bovendien kan het resulteren in een neerwaartse spiraal, want door de glutenintolerantie is de kans groot dat je bloedarmoede ontwikkelt als gevolg van ijzertekort, wat opnieuw bijdraagt aan vermoeidheid en gebrek aan energie.

Huidproblemen

Verschillende huidproblemen kunnen een teken zijn van glutenintolerantie. Zo is iedereen met dermatitis herpetiformis (5)(ziekte van Dühring) gevoelig voor gluten. Ook psoriasis (6), alopecia areata (7)(kale plekken op je hoofdhuid) en chronische urticaria (8)(netelroos) kunnen tekenen zijn van glutenintolerantie. Denk vooral ook aan hardnekkig eczeem. Al deze aandoeningen verminderen vaak als je stopt met het eten van gluten.

Depressieve gevoelens en/of angstaanvallen

Depressieve gevoelens (9) komen vaak voor bij mensen met glutenintolerantie. Hoe dat kan? Daarover bestaan een aantal theorieën.

Allereerst krijgt het lichaam door de inname van gluteneiwitten ook zogenoemde exorfinen binnen. Deze worden normaal gesproken afgebroken, maar bij glutenintolerantie worden de stofjes onvoldoende geneutraliseerd, waardoor ze in de bloedbaan terechtkomen. Mogelijk verstoren ze zo het eigen endorfinesysteem, waardoor depressieve gevoelens en angstgevoelens kunnen ontstaan.

Ook veranderingen van de darmbacteriën door gluten kunnen de kans op depressieve gevoelens vergroten. Als de schadelijke darmbacteriën toenemen, kan dit van invloed zijn op het zenuwstelsel, wat beïnvloedt hoe je je voelt.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Bij onverklaarbaar gewichtsverlies moet je altijd aan de bel trekken bij je huisarts om ernstige ziektes uit te sluiten. Lijkt er niets aan de hand te zijn? Dan kan het een signaal zijn van glutenintolerantie. Door de gevoeligheid voor gluten en hoe het je darmstelsel in de war schopt, kun je gewicht verliezen. Heb je door glutenintolerantie bijvoorbeeld last van waterige ontlasting, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en val je af. Oók als je super gezond eet en voldoende vezels binnenkrijgt.

Bloedarmoede door ijzertekort

Heb je vaak last van een lage bloeddruk, vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, een futloos gevoel en/of een bleke huid? Dat kan een teken van bloedarmoede door ijzertekort zijn, een mogelijk gevolg van glutenintolerantie. De dikke darm neemt bij glutenintolerantie namelijk moeilijker voedingsstoffen zoals ijzer op. Herken je de symptomen? Even bloed laten prikken en dan weet je of je bloedarmoede door ijzertekort hebt.


78% van de mensen met dit symptoom (10) zijn na 6 maanden glutenvrij eten hersteld hiervan. Na 12 maanden was 95% hersteld.


Spier- en gewrichtspijn

Als je glutenintolerant bent, kan je lichaam ontstekingen krijgen nadat je gluten hebt gegeten. Daardoor kun je overal in je lichaam pijn krijgen, waaronder in je spieren en gewrichten.

 31% (11) van de mensen met glutenintolerantie heeft veel last van spier- en gewrichtspijn, die vergelijkbaar is met pijn van fibromyalgie.


Wellicht komt dit doordat het zenuwstelsel overgevoelig raakt door de reactie op gluten.

Gevoelloosheid in armen en/of benen

Heb je geregeld last van gevoelloosheid in je armen en/of benen? Dan kan dit ook een teken zijn van glutenintolerantie. 9% (12) van de mensen met dit symptoom heeft coeliakie, tegenover 1% die geen coeliakie heeft. Waardoor de gevoelloosheid precies wordt veroorzaakt is onduidelijk.

Watten in je hoofd

Watten in je hoofd. Engelsen noemen dit brain fog. Het is de benaming voor het gevoel ‘niet helder te kunnen nadenken’. Je voelt je afwezig, een beetje wazig en kunt je moeilijk focussen. Ook voel je je mentaal vermoeid.


Ongeveer 40% (13) van de mensen die glutenintolerant zijn ervaren geregeld deze watten in hun hoofd.


Neem de proef op de som

Als je enkele of misschien veel van deze symptomen herkent, neem dan de proef op de som en stop eens met het eten van brood en bewerkte producten. Toen ik gluten zoveel mogelijk schrapte liet ik niet alleen mijn buikpijn, maar ook mijn vermoeidheid en de watten in mijn hoofd achter me. Ook een hardnekkige plek eczeem verdween voorgoed. Gelukkig zijn er inmiddels talloze glutenvrije granen en zaden op de markt waar je alle kanten mee uit kunt. Heb je inspiratie nodig kijk dan eens bij mijn recepten, ze zijn allemaal glutenvrij; klik daarvoor hier. 

Maak niet de fout door het glutenvrije vak in de supermarkt te bezoeken, vooral niet als je worstelt met je gewicht. Waarom ik je dit adviseer lees je hier: Glutenvrij eten: vermijd deze valkuil   Tot slot: sla niet door en probeer het niet perfect te doen. Je gezondheid wordt bepaald door wat je grotendeels eet, niet wat je af en toe eet.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ben jij je beter gaan voelen na een tijdje glutenarm eten?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583468

https://www.naturalnews.com/032823_gluten_intolerance_celiac_disease.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053283/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047419

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9814827

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14638373

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7557104

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16609761/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18422970

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11197242

11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24885375/

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16835287/

13 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24885375/

Paula
Door

Paula

op 11 Nov 2017

Dankjewel Marjolein, ik ga een poosje stoppen met brood en koekjes uit de supermarkt. Het is de moeite waard.

Diny
Door

Diny

op 11 Nov 2017

Hallo ik ga het in ieder geval proberen ...heb veel van deze klachten en eet eigenlijk veel brood vriendelijk bedankt Diny Niemarkt

Odette Koenen
Door

Odette Koenen

op 14 Nov 2017

Vraagje Marjolein. Als ik eet volgens jouw voedingscompas (en dus grotendeels glutenvrij), eet ik dan ook koolhydraatarm?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Nov 2017

Het is niet helemaal hetzelfde, mijn methode (VoedingsKompas) is minder extreem in het schrappen van koolhydraten en het toevoegen van (ook veel dierlijke) vetten en eiwitten. Het KH-arme dieet is een echt 'dieet' en daar ben ik in principe niet zo'n voorstander van; mij gaathet meer om gezondheid en vitaliteit (en als gevolg daarvan een gezond gewicht behalen) dan om 'alleen maar' afvallen, wat bij het KH-arme dieet voorop staat. Maar het klopt dat er wel veel overeenkomsten zijn omdat ik ook de snelle koolhydraten en suikers zoveel mogelijk mijd (plus gluten; dat is bij KHA juist weer niet) en veel belang hecht aan het toevoegen van gezonde (maar dan het liefst veel plantaardige) vetten en voldoende eiwitten.

Adje de bont
Door

Adje de bont

op 14 Nov 2017

Bedankt voor je tips

Lotte
Door

Lotte

op 04 Dec 2017

Het artikel zegt: “Als je coeliakie hebt, is dit met bloedonderzoek vast te stellen. Bij glutenintolerantie is dat lastiger.” Glutenintolerantie is hetzelfde als coeliakie, dit zijn synoniemen en dus gelijk aan elkaar. Ik zelf heb coeliakie (dus glutenintolerantie) en mensen die denken te reageren op gluten hebben glutengevoeligheid of sensitiviteit, wat dus inderdaad niet wetenschappelijk is vast te stellen. Wel is aan te raden om altijd eerst je bloed te laten onderzoeken op coeliakie vóór je glutenvrij gaat te eten. Indien jij al een tijdje glutenvrij eet, kun je namelijk bij het afnemen van bloed de antistoffen op gluten niet meer vinden.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2017

Er is inderdaad wel verwarring over de termen Lotte. Ik bedoel inderdaad een (over)gevoeligheid voor gluten als ik zeg intolerantie en niet de auto-immuunziekte coeliakie. Sommigen gebruiken glutensensitiviteit voor de niet-auto-immuungevoeligheid, anderen glutenintolerantie. Dat is dan dus niet hetzelfde als coeliakie en ik denk dat ik dat in mijn artikel wel duidelijk maak. Eigenlijk is intolerantie juist normaal gesproken iets waarbij het immuunsysteem juist niet opspeelt, dus ik zou eerder zeggen dat coeliakie geen vorm van intolerantie kan zijn, want dan zouden er geen auto-immuunreacties bij betrokken moeten zijn. Maar ja verwarrend is het dus zeker!

Corinne
Door

Corinne

op 14 Dec 2017

Het blijft ingewikkelde materie door de termen die door iemand (wie?) bedacht zijn en niet altijd duidelijk zijn. Voor zover ik weet is glutenintolerantie een igg reactie van het immuunsysteem op de gluten die door een (lekke) darmwand heen gaan. Een vertraagd allergische reactie dus. Coeliakie een zeer ernstige vorm hiervan waarbij het immuunsysteem op hol slaat en de darmcellen aanvalt. Ik heb van deskundigen begrepen dat juist Coeliakie alleen 100% zeker vast te stellen is met een endoscopie. Maar bij een intolerantie vecht je immuunsysteem ook al tegen het stofje met alle gevolgen vandien.

Christi
Door

Christi

op 13 Jun 2018

De meeste dingen zijn heel herkenbaar, ik eet nu 3 weken glutenvrij, best wel lastig. voor mij is de opbrengst, geen buikpijn, hoofdpijn, last van gewrichten en spierpijn. O ja niet misselijk en beroerd. Helderder in het hoofd best wel veel opbrengst. Vandaag net een terugslag, liet mij duidelijk zien welke voordelen het biedt. Pukkels in het gelaat waren ook weg.

Petra
Door

Petra

op 04 Nov 2019

Dag Marjolein, van een diëtist kregen we te horen dat het gevaarlijk is om een langere periode glutenvrij te gaan eten omdat je jezelf dan glutenintolerant kunt maken. Klopt dat? Wat raad je aan als periode om te ontdekken wat glutenvrij eten voor effect heeft? 6 weken ongeveer?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2019

Je zult niet ineens glutenintolerant worden als je geen gluten meer eet. Wil weten wat glutenvrij voor jou kan betekenen voordat je stopt met het eten ervan, dan kun je inderdaad eens zes weken gluten helemaal vermijden en daarna (liefst onder begeleiding van een deskundigecoach/diëtist) weer langzaam wat voeding met gluten te gaan eten en dan goed te letten of je klachten waren afgenomen tijdens de glutenvrije periode en of je er weer bepaalde klachten terugkomen als je weer gluten eet. Zo ja dan kun je last van glutensensitiviteit hebben. Maar het kan ook iets anders zijn: als je geen coeliakie hebt (aan te tonen met bloedtest) en toch klachten ervaart dan kan het ook aan andere stofjes in tarwe liggen, zoals bepaalde koolhydraten (FODMAPs) of een tarweallergie, in plaats van aan gluten. Maar waar je klachten ook vandaan komen, stoppen met tarwe is in het geval van klachten een goede stap.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!