We worden niet ziek van een virus maar van iets anders
Immuunsysteem
Marjolein Dubbers
Immuunsysteem
09/04/2020
7 min
14

We worden niet ziek van een virus maar van iets anders

09/04/2020
7 min
14

Letterlijk! De titel van dit artikel bedoel ik echt letterlijk: het is niet een virus dat je een zere keel en koorts geeft, je je bed injaagt en je eeuwige verslaving aan koffie tijdelijk als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Het is iets anders. Laat me je dit uitleggen.

Kennis is macht, vooral als het gaat om je gezondheid. Zeker in deze bijzondere tijd.

Het zijn eeuwenoude vrienden, die bacteriën en virussen

In deze bijzondere tijd is het makkelijk om te vergeten dat we al sinds mensenheugenis onze mooie planeet delen met ontelbare microben zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en zo nog wat andere wezentjes. Ze zijn onzichtbaar maar ze zitten overal, zoals op je huid, in je mond, neus en longen en samen met je voeding krijg je er waarschijnlijk dagelijks enkele miljoenen binnen. Dit aantal is een gokje.

Vooral je darmen zijn een waar broeinest van deze microben. Het is er namelijk relatief veilig en lekker warm. Ze houden zich daar graag op. Samen wegen ze daar wel zo’n anderhalve kilo en geloof me of niet: je zou nog geen dag overleven als ze er niet waren. Ze leven daar niet voor niets. Zij hebben ons nodig maar wij hebben hen ook nodig.

Zonder al die bacteriën, virussen en andere microben in onze darmen zouden we snel overlijden. Ze zitten daar niet voor niets.

Oké, misschien zijn ze niet allemaal even vriendelijk

Verreweg de meeste van al die miljarden microben die we dagelijks tegenkomen zijn ons goed gezind of op zijn minst onschadelijk voor ons. Dit wil ik even gezegd hebben voordat jij vanavond je partner geen tongzoen meer durft te geven. Bij een tongzoen worden namelijk wel 75 miljoen microben uitgewisseld! Als jij bang bent voor microben dan betekent dat dus nooit meer tongzoenen.  Dat zou het leven toch echt een stuk minder aantrekkelijk maken, vind je ook niet?

Een tongzoen is een stoelendans van maar liefst zo’n 75 miljoen microben. Party-time!

Gelukkig is 99,999% van die microben (ook dit getal is een gokje) bereid om vredig met ons samen te leven en ons niet ziek te maken. Ze komen en gaan. Maar er zitten er af en toe een paar tussen die ons minder goed gezind zijn. De rotzakken. Wat gebeurt er dan in je lichaam? Let op, nu wordt het interessant.

wat is een virus?

Je immuunsysteem beschermt je tegen rotzakken

Laten we als voorbeeld een akelig virus nemen. Stel dit virus komt je lichaam binnen. Ik leg het een beetje eenvoudig uit zodat iedereen het snapt.  Dit virus gaat op zoek naar een van jouw lichaamscellen, prikt hier een gaatje in en injecteert zijn eigen DNA in die cel. Je eigen lichaamscel denkt nu dat het een viruscel is geworden en gaat zelf nieuwe virussen produceren die ook weer gezonde lichaamscellen gaan infecteren. Foute boel dus.

Gelukkig is overal in je lichaam je immuunsysteem actief, dat de taak heeft je hiertegen te beschermen. Onderdeel hiervan zijn bepaalde witte bloedcellen, macrofagen genoemd. Zodra zo’n macrofaag een virus ontdekt, scant het de code van dit virus (inderdaad, net zoals een QR-code op je telefoon) en seint deze code door aan een collega: ander type immuuncel.

De code is gescand, en dan?

Na het scannen van de viruscode kunnen er twee dingen gebeuren:

  • De code wordt door je immuuncellen herkend: dat wil zeggen dat het virus je lichaam al eens eerder heeft bezocht. Dit betekent dat je immuunsysteem precies weet hoe het dit specifieke virus heel snel onschadelijk kan maken. We zeggen dan dat je lichaam antistoffen heeft tegen dit virus. Deze antistoffen vernietigen het virus razendsnel. (Meestal dan. Soms gaat hier wel eens iets mis.)

Als je lichaam eerder in contact is geweest met een virus word je er niet ziek van; je lichaam heeft dan antistoffen om het virus snel onschadelijk te maken.

  • Als de immuuncellen de code niet herkennen dan betekent het dat dit virus voor je lichaam nieuw is. Deze informatie wordt vervolgens doorgegeven aan weer andere immuuncellen; je killercellen.

Een killercel klinkt nogal agressief maar eigenlijk is het best een slome cel.

Nogmaals; je wordt niet ziek van een virus

Je zou misschien verwachten dat deze killercel onmiddellijk in actie zou komen om het virus een kopje kleiner te maken. Maar die killercel doet iets anders. Hij gaat eerst een paar dagen aan het werk om een dodelijk ontstekingsstofje aan te maken. Dit duurt zo’n dag of vijf. Ondertussen voel jij je nog kiplekker.

Nogmaals, je wordt niet ziek zodra er een virus bij je is binnengedrongen. Je wordt ziek van iets anders.

Als na zo’n dag of vijf die killercellen genoeg van dat ontstekingsstofje hebben aangemaakt, gaan ze op pad om alle geïnfecteerde cellen een kopje kleiner te maken.

Dit proces noemen we een ontstekingsreactie. Eerst worden met dat ontstekingsstofje alle geïnfecteerde cellen gedood. Hierbij kan er ook omliggend weefsel worden aangetast. Als alle viruscellen gedood zijn moeten de resten hiervan worden afgevoerd en eventueel beschadigd weefsel moet worden hersteld. Ook hiervoor zorgt je immuunsysteem.

Je immuunsysteem maakt de indringers onschadelijk, voert het afval af en herstelt de ontstane schade. Klinkt geweldig niet?

virusziekten

Je wordt ziek van een niet effectief werkend immuunsysteem

Het wapen van je immuunsysteem is dus een ontstekingsreactie. Dat is de manier waarop je immuunsysteem een indringer onschadelijk maakt. Zoals je ook een ontsteking krijgt als je een splinter in je vinger laat zitten. Die hoort daar ook niet.

Nou let op: afhankelijk van je gezondheid, beter gezegd de effectiviteit van je immuunsysteem, word je ziek van dit ontstekingsproces of niet. Ben je gezond, dan werkt je immuunsysteem dit virus effectief de deur uit zonder dat je daar veel van merkt. Ook als het voor je lichaam een nieuw, onbekend virus is.

Ben je gezond en werkt je immuunsysteem effectief, dan hoef je er helemaal niets van te merken dat je bezoek van een virus hebt gekregen. Ook als dit virus je voor het eerst bezoekt.

Het overgrote deel (98%) van de mensen die besmet worden met een virus wordt daar niet of nauwelijks ziek van. Ons lichaam werkt zo prachtig! Ja, dit geldt ook voor het coronavirus (1). Maar werkt je immuunsysteem niet optimaal, dan kan je je wél beroerd voelen, koorts krijgen, hoofdpijn, een zere keel, benauwdheid of nog erger. Dit hoort allemaal bij het genezingsproces. Koorts is een prima middel, want veel virussen overleven niet bij een hogere lichaamstemperatuur.

Tip: gebruik niet te snel middelen die koorts verlagen, dit belemmert het helingsproces.

Je wordt pas ziek als je niet helemaal gezond bent

Ja, duh! Ik weet het, het klinkt als een open deur maar de mate waarin je ziek wordt van een bacterie, schimmel of virus hangt dus af van hoe gezond je bent. Of beter gezegd: hoe effectief je immuunsysteem reageert. Zo’n immuunreactie is werkelijk een heel complex proces.

Hoe agressiever een virus is en hoe sneller dit zich vermenigvuldigt (zoals corona) hoe krachtiger je immuunsysteem moet reageren. Maar ook dan moet het op tijd stoppen met zijn reactie. Als het te lang doorgaat dan kan dat onbedoeld veel schade veroorzaken. Dát bedoel ik met effectief: niet te veel maar ook niet te weinig.

Er is niets dat je een betere bescherming biedt tegen welke (toekomstige) ziektekiemen dan ook, dan een effectief werkend immuunsysteem.

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om je immuunsysteem gezond en effectief te houden. Ik heb een paar van de belangrijkste adviezen hierover in een paper gebundeld, samen met tien heerlijke recepten die je immuunsysteem een boost kunnen geven. Klik hieronder en ik stuur het je graag toe.

Maar lees vooral hieronder nog even verder. 

Omega 3 vetzuren

Zullen we onze gezondheid hoger op ons lijstje zetten?

Ik zie deze bijzondere periode als een transitiefase. Zoals een rups tijdelijk in een cocon moet zitten om een vlinder te kunnen worden. Een fase van méér bewustwording. Bewustwording dat we zelf zovéél in de hand hebben als het gaat om onze gezondheid. En dat we iedere dag opnieuw keuzes kunnen maken. Keuzes die onze gezondheid bevorderen of niet.

Volgens de laatste gegevens van het CBS hadden op 1 januari 2018 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Aan chronische ziektes overlijden jaarlijks meer dan 60.000 mensen (1).  Ziektes die voor 70% tot 90% gerelateerd zijn aan leefstijl (2).

chronische ziekte

Neem leiderschap over je gezondheid

Is het niet verbazingwekkend dat zelfs met deze cijfers het coronavirus maar 2% van de besmette mensen ziek maakt? (2) Waarvan het merendeel 80-plussers? Zie je hoe krachtig ons lichaam eigenlijk is? Zullen we daar eens wat meer op vertrouwen? En het meehelpen om ons tot op hoge leeftijd gezond en vitaal te houden?

Dit is een tijd die uitnodigt om naar binnen te keren. Een periode om nieuwe keuzes te maken. Keuzes die ons gezonder en vitaler zullen maken, niet alleen fysiek maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. Keuzes die niet alleen beter zijn voor onszelf en onze dierbaren maar ook voor de wereld om ons heen. Het is tijd.

Iedere crisis betekent een tik tegen ons bewustzijn: wakker worden!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

  1. https://opendebat.info/artsenbrief-aan-de-kamer-in-het-kort/
  2. https://opendebat.info/verkorte-brandbrief/
  3. https://opendebat.info/brief-kamerleden/
Reacties
Categorieën