Het grote cholesteroldoolhof: laat je niet misleiden! (2)
7 min. leestijd

Het grote cholesteroldoolhof: laat je niet misleiden! (2)

In mijn blog van vorige week heb ik laten zien dat veel onderzoek uitwijst dat het eten van (verzadigde) vetten NIET leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarbij zijn er ook grootschalige onderzoeken die aantonen dat het eten van (verzadigde) vetten óók niet leidt tot verhoging van risico op hart- en vaatziektes. Maar hoe komen we dan aan een hoog cholesterolgehalte in ons bloed? En geeft dit hoge cholesterolniveau wél een hoger risico op hart- en vaatziektes? En zo niet, wat zorgt daar dan wel voor?

Een hoog cholesterolgehalte beschermt het lichaam juist

ik heb een hoog cholesterol

Ieder lichaam heeft cholesterol hard nodig, daarom produceert de lever wel vier tot vijf keer méér cholesterol dan we via ons voedsel binnenkrijgen. Dat doet de lever niet voor niets. (Lees ook mijn eerste blog). Toch wordt er nog steeds beweerd dat cholesterol onze aders verstopt en verkalkt en daardoor de bloedtoevoer naar het hart blokkeert, met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Geloof het of niet maar sinds de jaren 60 verschijnen er al veel onderzoeksresultaten vanuit allerlei gerenommeerde instanties die aantonen dat cholesterol, juist ook het  zogenaamde ‘slechte’ LDL-cholesterol in feite goed voor ons is.

  • Aan de Texas A&M Universiteit ontdekte men dat LDL-cholesterol juist een belangrijke rol speelt bij het herstel van spiermassa. Onderzoeker Steve Riechman concludeerde dat een hoog niveau van LDL-cholesterol in het bloed fungeert als een waarschuwingssignaal dat er iets mis is in het lichaam.
  • Dr. Andrew Clark van de Universiteit van Hull kwam na onderzoek tot de conclusie dat een hoog cholesterol mogelijk juist goed voor ons is en het risico op een hartziekte juist kan verlagen. In 1989 ontdekte dr. Bernard Forette dat vrouwen van boven de 60 met een hoog cholesterol het langste in leven bleven van de onderzoeksgroep. De kans om te overlijden was maar liefst vijf keer hoger bij de vrouwen met een laag cholesterol  (2)
  • Uit een analyse van 19 onderzoeken (3) met in totaal ca 70.000 sterfgevallen bleek dat de mensen die overleden aan een infectieziekte een heel laag cholesterol hadden.

En zo zijn er heel veel publicaties en onderzoeken. Het web staat er vol mee.

Een hoog cholesterolgehalte lijkt het lichaam juist te beschermen in plaats van gevaarlijk te zijn.

Toch krijgen we massaal cholesterolverlagers.

Er is géén relatie tussen hoog cholesterol en hart- en vaatziekte

Ook allerlei statistieken ondersteunen de stelling dat er géén relatie is tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziektes.

Van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziektes zijn er globaal net zoveel met een te hoog cholesterol als met een te laag cholesterol.

Het percentage mannen in Engeland met een zogenaamd gevaarlijk hoog cholesterolniveau (5 mmol/l of hoger) daalde tussen 1994 en 2008 aanzienlijk. Dit heeft er echter niet in geresulteerd dat hart- en vaatziektes minder voorkomen, wat je wel zou mogen verwachten. Integendeel, deze cijfers stegen juist licht. Vergelijkbare cijfers komen uit allerlei Westerse landen. Het aantal hartaanvallen bij mensen met een hoog cholesterol is even groot als bij mensen met een laag cholesterol. We slikken massaal cholesterolverlagende medicijnen (statines) maar de cijfers betreffende hart- en vaatziektes gaan niet naar beneden. Denk hier eens over na. Dit alles is toch op zijn minst opmerkelijk, of niet? Het komt doordat het verhaal rondom cholesterol niet klopt.

Hart- en vaatziektes zijn gerelateerd aan ontstekingen

Als een hoog cholesterol niet de oorzaak is van hart- en vaatziektes, wat dan wel? Over het algemeen wordt in de reguliere geneeskunde de afgelopen jaren aangenomen dat hart- en vaatziektes gerelateerd zijn aan chronische ontstekingen in ons lichaam. Ontstekingen zijn reacties van het lichaam op allerlei soorten aanvallen. Een acute ontsteking aan je gewonde vinger is niet zo’n probleem want hierdoor heelt het lichaam.

Een chronische ontsteking in je lichaam die je niet kan zien of voelen is gevaarlijk.

Hart- en vaatziektes zijn de gevolgen van chronische ontstekingen in je bloedvaten. Door deze chronische ontstekingen ontstaan er kleine krasjes en scheurtjes in je bloedvaten. Je bloedvaten worden beschadigd en het is juist het cholesterol dat helpt om deze beschadigingen te repareren! Als cholesterol een beschadiging tegenkomt dan werkt het als een soort plamuur in een muur met een scheurtje. De boel wordt weer dichtgesmeerd. En als er heel veel scheuren ontstaan moet er flink wat plamuur tegenaan gegooid worden. Dat noemen we vervetting van de aderen, maar het vet is niet het probleem. De scheur is het probleem. Zonder scheurtjes stroomt ons cholesterol zonder problemen door onze aderen. Cholesterol is juist de good guy! We hebben cholesterol hard nodig. Het beschermt onze vaten juist tegen beschadigingen. Hou je cholesterol hoog want je hebt het nodig. Maar zorg wél dat de oorzaak van je ontstekingen wordt aangepakt!

Waar komen die ontstekingen vandaan?

Dus, wat veroorzaakt al deze ontstekingen in onze aderen? Daar zijn de medici het inmiddels ook aardig over eens: ontstekingen ontstaan door het eten van teveel suikers, geraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetzuren en transvetten. Ons lichaam is hier niet op gebouwd, deze stoffen zijn niet natuurlijk voor ons, en ons lichaam ziet dit als een aanval. Het lichaam ziet alle bewerkte producten uit een fabriek met zijn grote hoeveelheden suikers, zouten, onverzadigde vetten en transvetten als stress. Inderdaad, dit is precies het eten dat de voedingsindustrie ons heeft voorgeschoteld nadat ze de gezonde verzadigde, dierlijke vetten uit ons menu hebben gehaald.

De gezonde, verzadigde vetten zijn de laatste 30 jaar door de voedingsindustrie vervangen door transvetten, onverzadigde vetzuren, suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze veranderingen in ons voedingspatroon zijn niet alleen de oorzaak van hart- en vaatziektes maar ook van obesitas, diabetes 2 en andere chronische ziektes, die allemaal ontstaan door chronische ontstekingen.

Cholesterol komt ontstekingen in je lichaam repareren

cholesterol medicijnen

Onthoud dit: een hoog cholesterol in ons lichaam ontstaat door het eten van teveel suikers, geraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetten en transvetten. Het is een beschermingstechniek van ons lichaam. We hebben dit hoge cholesterolniveau nodig o.a. om de ontstekingen te repareren, die ontstaan in onze aderen door het eten van dit lichaamsvreemde voedsel. Cholesterol is de good guy!

Gemiddeld heeft bijna de hele bevolking van mensen 40+ een doorsneewaarde van 250 mg/dl of 6,36 mmol/l cholesterol. Prof. Dr. Walter Hartenbach, chirurg, schrijft in zijn boek De Cholesterol-leugen dan ook dat het misdadig is om bij de normale waarde een cijfer te noemen als 200 mg/dl of 5,09 mmol/l, zoals de farmaceutische en medische wereld ons wil doen geloven. Het verlagen van de cholesterolspiegel is levensgevaarlijk, zegt hij. Dr Hartenbach ziet vanaf 10,18 mmol/l pas een indicatie voor behandeling, en die behandeling bestaat NIET uit het voorschrijven van cholesterolverlagers, maar uit het opsporen van de oorzaak voor de hoge waardes.

Cholesterol verlagen met medicijnen is twee keer fout

Is het dus logisch en gezond om cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken? Nee, dat is het niet (behalve in het uitzonderlijke geval van een zéér hoog cholesterol). Het is dubbel fout.

Een hoog cholesterol beschermt het lichaam en is daarmee gezond en het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen met alle bijwerkingen is ongezond.

Ik kan me nog voorstellen dat de voedingsindustrie en farmaceutische industrie ons producten voorzetten die ongezond voor ons zijn, maar waar zij veel winst mee kunnen maken. Zo zit de wereld van het grote geld nu eenmaal in elkaar. Ik vind het al kwalijker dat onze overheden hier niets tegen doen; dat ze ons niet waarschuwen hiervoor maar juist aan het handje lijken te lopen van de voedingsindustrie. Ook hierbij speelt geld een rol. Maar het meest trieste vind ik dat onze medici ons niet in bescherming nemen met juiste, actuele voorlichting die door onafhankelijke wetenschappers inmiddels volop aangeboden wordt.

Een familiair/erfelijk  te hoog cholesterol is een gecompliceerder verhaal. Dit is doorgaans niet met voeding op te lossen helaas. Medicijnen zijn dan soms nodig. Maar is dit bij jou niet het geval, dan heb je met voeding en leefstijl hier zeker een positieve invloed op.

Cholesterol verlagen en het do-no-harm principe

Het basisprincipe in de gezondheidszorg is het do-no-harm principe: wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je niemand schade berokkent. Onze artsen schrijven ons massaal cholesterolverlagende medicijnen voor en adviseren ons vetarm te eten. Naar mijn mening wordt hiermee het do-no-harm-principe geschonden. Het is voor mij een triest bewijs dat onze medici muurvast zitten in systemen van strakke protocollen (en dus niet meer zélf nadenken), opleidingen gefinancierd door de farmacie, regels van zorgverzekeraars, onderzoeksuitslagen die betaald worden door de farmacie, tijdgebrek om zelf op onderzoek uit te gaan, en gebrek aan lef om de nek uit te steken en te verklaren: “Sorry, maar we hebben u verkeerd voorgelicht.”

Ik kwam één artikel tegen van een hartchirurg die na 5000 operaties heeft bekend dat het probleem niet cholesterol maar ontstekingen van de aderen is. Chapeau voor Dr. Dwight Lundell; hartchirurg spreekt uit wat de werkelijke oorzaak is van hartziektes (4). Welke dappere vooraanstaande Nederlandse artsen volgen?

Ook Prof. Dr. Walter Hartenbach, chirurg, heeft zijn jarenlange kennis, wetenschappelijke onderzoeken en ervaring vastgelegd in het boek De Cholesterol-leugen. Als je cholesterolverlagers gebruikt dan is dit boek absoluut een boek dat je moet lezen; je kunt het hier bestellen.

Blijf je gezonde verstand gebruiken

cholesterol waar zit het in

Ter afsluiting en samenvatting: als je hart en bloedvaten je lief zijn, eet dan producten die de natuur heeft gemaakt en niet uit een fabriek komen. Eet gerust gezonde vetten zoals roomboter, ongebrande noten, avocado’s, olijven, vette vis en biologisch vlees maar beperk suikers, geraffineerde koolhydraten, verhitte onverzadigde vetzuren en in de fabriek gemaakte transvetten. Wees je ervan bewust dat de voedingsindustrie miljarden aan marketinggeld inzet om ongezonde producten op jouw eettafel te krijgen. Laat je niet verleiden. Geniet van gezond voedsel en bouw aan een gezond lichaam.

Gebruik je gezonde verstand, blijf zelf nadenken en jezelf goed informeren. Hou de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand.

Daar hoort het thuis.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.thelancet.com/search/results?searchTerm=Bernard+Forette&fieldName=AllFields&journalFromWhichSearchStarted=

https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.CIR.86.3.1046

https://www.sott.net/article/242516-Heart-surgeon-speaks-out-on-what-really-causes-heart-disease

Leonie Wolvers
Door

Leonie Wolvers

op 14 Jun 2013

Dank je wel voor dit duidelijke vervolg!

Pandora
Door

Pandora

op 14 Jun 2013

In de laatste alinea staat, wat mij betreft, één van de belangrijkste dingen: "Laat je niet verleiden!" Want dat is, volgens mij, waar het op neer komt: als je je niet laat verleiden en alleen maar natuur-eigen producten eet loop je ook een stuk minder risico!Fijn dat het vervolg er zo vlot is!

Geralda
Door

Geralda

op 14 Jun 2013

Jezelf goed informeren wordt een probleem wanneer je zoveel foute info krijgt via media en je eigen (huis)arts...veel mensen hechten daar toch meer geloof aan want 'zij zullen het wel weten'! Dat is ook de reden dat ik deze artikelen zoveel mogelijk doorstuur in de hoop dat ook anderen hun vraagtekens plaatsen.

Ineke
Door

Ineke

op 14 Jun 2013

Sinds ongeveer een maand gebruik ik geen cholesterolremmer meer die mij werd voorgeschreven door een internist van het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben. Ik leek door die cholesterolremmer op een Parkinsonpatiënt. Geen spier in mijn benen deed het meer.Na een week ging het beter. Maar wat nu? Over een paar weken heb ik een controlebezoek bij de internist. Vragen om een bloedonderzoek?

Mirjam
Door

Mirjam

op 14 Jun 2013

Ineke, het is erg moeilijk om voor jezelf te kiezen. Helemaal als je onder controle staat van een internist. Ik raad je aan om de boeken te lezen die Marjolein aanbeveelt. Dan krijg je zelf een heel goed beeld en sta je stevig in de schoenen wat betreft je internist als die toch wil dat je doorgaat met die pillen. Veel succes..!!

ingridlubbers
Door

ingridlubbers

op 13 Oct 2013

Hoi Ineke, Ook ik gebruikte cholesterol verlagers. In januari ditmaal ben ik naar de huisarts gegaan en in overleg met haar gestopt met die rommel. Ik had een cholesterol van 3,6 goed en slecht. Ik kreeg een stent in mijn bekkenslagader en cholesterol verlagers. Resultaat: mijn cholesterol bleef op 3,6. Maar ik kreeg na gebruik van deze pillen wel dezelfde klachten als jij, spierklachten. Ik kon nog geen waterflesje meer opendraaien. Ik ben gestopt en heb mijn cholesterol na 3 maanden weer laten meten. Je raadt het al, hetzelfde getal als altijd. Waarom ik aan de cholesterolverlagend moest: dat is het protocol. Intuïtief wist ik steeds dat dit niet goed kon zijn. Hoe ik aan deze mooie cholesterol waarden kom: mijn dieet van goede vetten,geen zuivel,biologisch voedsel, geen supermarkt rommel in mijn lijf, nauwelijks vlees, gezonde verantwoorde vis, geen kweek rommel, kortom, neem de goede vetten en nauwelijks koolhydraten. Kortom wat mijn lijf niet herkent als voedsel stop ik niet in mijn mond. En last but not least,beweeg dagelijks met een inspanning min. 30 minuten. Niet vanuit alles moeten nee, we willen gezond en fit zijn, dus we hoeven niet extreem te gaan, we hoeven geen marathons te lopen of fietsen, etc. Voor voeding geldt bij mij de 80/20 regel,op een verjaardag mag het best eens fout gaan. Kan ik daarmee voorkomen dat ik geen aderverkalking meer krijg, voor een een groot stuk ja, ,want ik ben erfelijk belast met harten vaatziekten. Word ik dan 100? Ik hoop het, daar zijn natuurlijk meer factoren voor nodig. Met dank aan marjolein voor deze goede site

Iris Methorst
Door

Iris Methorst

op 31 Mar 2014

Hoi Ineke, kom bij toeval je stukje tegen. Ik lees dat je fibromyalgie hebt. Ik weet niet waar je woont, maar ben bezig om te onderzoeken of ik me op fibromyalgie patiënten kan specialiseren wegens uitstekende resultaten hiermee (pijnvrij krijgen). Ik wil je i.v.m. mijn onderzoek kosteloos behandelen in ruil voor (als de reiki aanslaat) een positieve reactie op mijn site. Maar ik wil je dan in ieder geval één keer in het echt behandelen (overige behandelingen gaan dan indien wenselijk op afstand). Ik hoor het wel of je hierin interesse hebt. (Ik woon in Noord-Holland.)

Mo
Door

Mo

op 14 Jun 2013

Een hoog cholesterol = (mogelijk) inname 'verkeerde' voeding. Hoog cholesterol is functioneel voor het herstellen van de bloedvaten, echter het is ook een maat voor hoe fout/hoe goed je eet. Dat er lange tijd is gedacht dat een te hoog cholesterol de oorzaak is van HVZ, is niet gek, want er is een verband tussen een verhoogd cholesterol en HVZ. Er is alleen een verkeerde aanname gedaan. Een te hoog cholesterol is niet de oorzaak van HVZ, maar het gevolg. Pak de HVZ aan, dan verlaagt het cholesterol? Stof om over na te denken.

ineke
Door

ineke

op 14 Jun 2013

ik sport veel om van die tabletten af tekomen het gaat my lukken , ik heb ook ontstekingen door myn fibromygie wat goed dat het is ondekt en het durven zeggen ? want de farmaceutische industrie zal daar niet bly meen zyn dat ze er niet meer aan kunnen verdiennen ?

Vernica Blokland
Door

Vernica Blokland

op 14 Jun 2013

I.v.m. diabetes moet ik bloeddrukverlagende medicijnen slikken en cholesterol tabletten. Ik ga a het lezen van deze artikelen toch weer overleggen dat ik met die cholesterol remmers wil stoppen. Heb dat al eens gedaan en kreeg het advies toch weer te beginnen ermee. Heb een versleten rug en mijn gewrichten en spieren zijn slecht. Misschien dat dit een beetje beter gaat wrden als ik die pillen niet meer slik. Bedankt voor de goede artiekelen!!!

Hanny van Loon
Door

Hanny van Loon

op 15 Jun 2013

Beste Veronica, Mijn verhaal en jouw verhaal hierboven lijken op elkaar. Ik heb ruim 3 mnd geen statines genomen omdat ik (na 20 jaar gebruik) last van van een spierpijn kreeg die mij regelmatig spieruitval gaf aan de achterzijde van mijn been. Ben gestopt en die pijn verdween. Daarnaast heb ik veel andere spier( of zenuwbaan)klachten ( fibrom.)en ernstige onderrugdegeneratie maar die bleven en de verdere pijnverschijnselen in been hebben dan ook mogelijk een andere oorzaak. daar wil ik dan wel weer bij aantekenen dat ik zelf in eerste instantie dacht dat de ooraak in mijn bloedvaten zat...maar dat kon niet volgens mijn huisarts. Nu zit ik bij een intenist ( ook voor diabetisch) sinds een mnd en moest ik weer o.a. weer aan de statines ( een ander soort) omdat mijn cholesterol weer te hoog bleek na stoppen van die oude medicatie. Ook kreeg ik ander pillen voor diabetisch om dat ik last van mijn darmen had .Nu heb ik nog steeds die beenklachten ( wordt ik erg instabiel met lopen van) waarvoor ik naar een speciaal neurologisch program in de Radboud wordt verwezen (op mijn verzoek)...ik wil dingen kunnen uitsluiten maar de manier waarop ik dit heb moeten bewerkstelligen maakte me niet blij ( was aan googlen geweest)...het was mijn laatste kans zo zei de dokter en anders moet ik maar accepteren dat ik er niets meer aan kan doen en adviseert de huisarts revalidatie of te wel> acceptatie...ik vind het allemaal moeilijk...Ik weet niet meer wat ik moet geloven..wil die specialist kunnen vertrouwen maar ik word steeds heen en weer geslingerd in mijn mening door dit type berichten. Ben er enerzijds van overtuigd dat je sommige zaken niet kunt veranderen maar waar dat wel zou kunnen, moet je toch een kans kunnen aangrijpen en niet zo argwanend worden doorverwezen terwijl je geheel beantwoord aan een profiel wat de Radboud aangeeft.. Ben een 60 plussers...zou dat dan al te oud zijn?... nou om te werken in ieder geval niet...Zo dit ben ik weer even kwijt.....

Jacqueline Dieleman
Door

Jacqueline Dieleman

op 15 Jun 2013

Fij om te lezen. Ik hoop dat ik mijn moeder overtuig, zij gebruikt verlagers!

jeanette kleevens
Door

jeanette kleevens

op 09 Jan 2015

hallo ik gebruik nu sinds 2 weken cholesterol verlagers. ik heb ook sclerose =bot ontkalking. ik heb dus vaker last van pijnen in rug benen en dan verswijnt het weer. nu ik dit lees word mij veel duidelijk sinds ik de cholesterol verlagers ben gaan slikken sterf ik constant van de pijn in mijn linker been en heup en mijn hand begint soms te trillen. en de pijn is veel erger dan daarvoor ooit geweest is. en idd vanaf ik de cholest pillen ben gaan slikken, ik stop er direct mee. ik ga het hier ook met mijn neeft over hebben hij is professor hartchirugie en aandoeningen , wel in china maar dat maakt niet uit . ik ga hem dit vertellen. ik hoop dat ik nu minder pijn in dat been ga krijgen weg met die rotzooi! bedankt voor de pagina, jeanette

Ellydepagter
Door

Ellydepagter

op 15 Jun 2013

Ik heb een Anyrisma in mijn buik en slechte aderen. Nu lees ik dat ontstekingen daarvan de oorzaak zijn. Hoe moet ik dit nu aanpakken. Ik ben onder controle bij de vaat chirurg en heb ook cloresterol verlagers maar ik vergeet ze steeds in te nemen en wil er nu echt mee stoppen om het niet erger te maken dan het al is.

Xara
Door

Xara

op 29 Jun 2013

Blijf je cholesterol verlagers nemen. En stap over naar een ander voedingspatroon oa laag koolhydraten. Eet meer groente. Ga wat vaker noten eten en zo eet zo min granen. Wist je dat je ook cholesterol in je darmen maakt. Door suiker uit je voedingspatroon te schrappen krijgt je lever en je alvleesklier minder te doen. Die hebben met het westers eetpatroon vaak overuren gemaakt.

Sam Nijsten
Door

Sam Nijsten

op 29 Aug 2013

Toch sterk dat je iets 'steeds vergeet'!!! Misschien is je intuïtie je aan het helpen!!! Groetjes Sam

Fusiongeneration
Door

Fusiongeneration

op 15 Jun 2013

Wij moeten bezuinigen in de zorg. Een goede voorlichting en minder voorschrijven van medicijnen zou miljoenen besparen.

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 16 Jun 2013

Hoi Marjolein, weer een mooi artikel met veel stof tot nadenken. Ik deed eind 70'er jaren de opleiding tot dietist: toen was al bekend dat cholesterol niet de échte boosdoener was in hart- en vaatziekten. Kun je nagaan wat de invloed van de industrie was en is. De mythe leeft nog steeds! Ik wens iedereen die 'gediagnosticeerd' wordt met een te hoog cholesterolgehalte veel wijsheid.

ellen schoonen
Door

ellen schoonen

op 17 Jun 2013

onvoorstelbaar wat ik lees mij werden ook verlagers voorgeschreven veel te hoog mn cholesterol ...door de statines kreeg ik zoveel klachten mee gestopt nee mocht niet was wijs tog door te slikken....ben er weer mee gestopt maar hoe ik dat nu ga brengen heb al eens een discussie gehad met de huisarts...

Gerda Meeus
Door

Gerda Meeus

op 29 Jun 2013

Ik kreeg mijn cholesterol naar omlaag met het voedingssupplement "Arterin" : bevat poeder van rijst gefermenteerd door rode gist. En ik gebruik voor het bakken altijd kokosolie!Een aanrader zou ik zeggen!

Xara
Door

Xara

op 29 Jun 2013

Mensen die te hoog cholesterol hebben en tot primaire groep horen die dus al een hartinfarct hebben gehad zullen helaas wel vaak medicatie moeten slikken. Hoor je daar niet bij,maar ben je wel bang,ga dan naar de cardioloog en laat je aderen doorlichten door iemand die verstand heeft van vaten. Dan hoef je in ieder geval niet aan de statines. Google ook even op trosradar die heeft ooit 3 afleveringen gemaakt over cholesterol en statines.http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/21-01-2008/cholesterol-statines/http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/05-03-2007/cholesterol/http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/26-03-2007/cholesterol-vervolg/

Henriëtte.v.Alteren
Door

Henriëtte.v.Alteren

op 20 Jul 2013

Hartelijk dank voor deze aflevering,het steunt mij in mijn wijgering om stenine te slikken.Dank hier voor.

Ineke
Door

Ineke

op 04 Aug 2013

Dank je wel Marjolein voor al die duidelijke informatie. Ik heb er op dit moment uitgehaald wat voor mij van toepassing is. Ga binnenkort alles nog eens nalezen. Heb mijn cholesterol medicijn niet meer geslikt. Het leek bij dat medicijn wel of ik Parkinson had. Ik kwam niet meer vooruit. Ik heb ook Metformine omdat ik diabetes heb, maar af en toe wordt ik trillend wakker (hypo) Neem dan iets met veel suiker, maar dat is toch water naar de zee dragen? Ik heb al een half tablet minder genomen. Dat verminderd wel mijn klachten. Ik ben sterk geminderd met suiker en dat zal ook wel van invloed zijn op de klachten, maar de specialist schrijft gewoon weer een lager gedoseerde statine voor..Ik ben niet dik en heb een lage bloeddruk altijd gehad. Nu weet ik het ook niet meer. Ik wil die rommel niet.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Ha Ineke, het beste advies wat ik je kan geven is om een natuurarts of orthomoleculair arts te bezoeken. Zo'n arts past beter bij jou zo te horen. Als je sterk je suiker hebt verminderd en ook let op geraffineerde koolhydraten en zetmeel zou je zelfs van je diabetes af kunnen komen (als het diabetes 2 is). Veel succes op jouw weg naar gezondheid Ineke! Go for it!

Kris
Door

Kris

op 11 Aug 2013

Bedankt voor dit artikel! We zouden ze eigenlijk gezamenlijk massaal moeten aanklagen, de farmaceuten, voedingsindustrie én de overheid! Mij is recent weer verlagers voorgeschreven, voorheen slikte ik ze ook al, maar ik geloofde er niet in en wilde ze niet meer slikken. Nadat ik 2 kinderen heb gekregen, wil je toch dat je lang en gezond blijft leven... Ik ben ze weer gaan slikken, maar dus op internet gaan kijken... Mijn gevoel wordt dus weer bevestigd... Ik denk dat ik in plaats van de cholesterolverlagers te nemen, mijn eet patroon ga veranderen. Uit het Paleo dieet haal ik veel goede ideeen en recepten. Zoveel voeding, waarvan mij verteld is wat niet goed zou zijn, blijken juist heel gezond te zijn... Iedereen veel succes.

Sam Nijsten
Door

Sam Nijsten

op 29 Aug 2013

Dat we voor de gek gehouden worden; is wel duidelijk! Tenslotte gaat hem om GELD! Maar dat artsen en specialisten nog zo vasthouden aan dat (verhoogde) cholesterol slecht voor ons is, vind ik nog steeds ongelooflijk. Mijn partner is 'hartpatiënt' EN JA het probleem zit hem in de vaten. Jaren geleden hebben we een lezing gehad waar uitgelegd werd dat deze groep patiënten (waar mijn partner onder valt) een probleem hebben met 'ontstekingen die tussen de wanden van de vaten zitten!' Dus tussen de binnen- en buitenwand van het bloedvat!!! Nu is er ook een erflijke factor wat mee speelt maarrrrr ... Nu is er het afgelopen jaar weer van alles is gebeurd; van lichte tia tot het ophoesten van bloed ('waarschijnlijk' te wijten aan te veel medicijnen en hun bijwerkingen!!!). Tot overmaat van ramp wil de cardioloog hem weer VIJF medicijnen voorschrijven (lijkt wel basispakket voor hart- en vaatpatiënten). Gelukkig wil mijn partner dit niet!!! (alleen al vanwege de bijwerkingen). En NU zijn we sinds ruim één maand anders aan het eten (hij kookt, dus hij moest ook wel overtuigd worden); meer vers, zuinig met zout, heel zuinig met suiker, minder koolhydraten, eten van vis en noten, bakken met roomboter en/of olie!!! En het resultaat: hij is 7 kg afgevallen, bloeddruk is netjes (was hoog), cholesterol ook netjes!!! Wat een opluchting, want dit is niet gebeurd door medicijnen; maar gezonder, VERSER (!!!) gevarieerder eten!!! Marjolein, heel erg bedankt voor je tips, informatie en VOORAL in het bevestigen van mijn vermoeden(s)!!!

Lia
Door

Lia

op 23 Oct 2013

Ga naar een orthomoleculair therapeut. Die kan je doormeten en je advies geven . Er zijn ook plantaardige middelen Valt niet mee om het alleen op te pakken het is toch niet zo simpel. Als je er op alert bent heb je steeds vaker door hoe de media en de farma industrie je bedriegt. Dit geldt ook bv voor Melk steeds meer mensen hebben lactoseintollerantie en de industrie maar overal melk in doen. En vooral kinderen verleiden met mooie bekertjes met zuivel ,suiker en E nummers .En dan die joki drink ... Duitsland is veel slimmer daar heb je al supermarkten met div stickers zodat je kunt zien wat je moet hebben als je een allergie ,intollerantie enz hebt. gelukkig wonen we dichtbij de grens .

L Derckx
Door

L Derckx

op 29 Nov 2013

Heb ook 20 jaar statines genomen, ben nu gestopt maar heb er geen goed gevoel bij. De cholesterol waarde was met de statines 4,5 nu ik gestopt ben 7,2. Als ik de reacties van jullie allemaal lees veranderd mijn gevoel positief. Bedankt.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 30 Nov 2013

Begin van dit jaar een hart scan. Bleek de linker halsslagader dicht te zitten, (het lichaam had zelf al een nieuw bloedvat gevonden) en kreeg meteen Simvastatine voorgeschreven. Bij mij geen denken aan. Samen met mijn orthomoleculair therapeut de bacteriën aangepakt en gekeken naar de voeding. Ik eet geen suiker, geen zuivel en mondjesmaat brood/aardappel. Slik supplementen en wat aanvullende vitamines. Wat denk je? Nu bijna een jaar later bloeddrukverlager niet meer nodig, maagzuurremmer niet meer nodig. Ik ben 68 en sta ik de kracht van m'n leven. Als je eerlijk bent voor jezelf en respect voor je lijf ben je tot heel wat in staat.

Hanneke
Door

Hanneke

op 17 Dec 2013

Marjolein, je hebt het ook over de onverzadigde vetzuren. Ik neem aan dat je het over (teveel) omega 6 hebt?

Louise
Door

Louise

op 27 Feb 2014

Allereerst compliment voor de site van Marjolein, erg leerzaam. Ook in onze familie zitten hart- en vaatziekten. Saillant detail: mijn vader is tweemaal aan zijn kransslagaders geopereerd maar had geen te hoog cholesterol!! Ik heb zelf na de overgang een cholesterol van boven de 8 en kreeg natuurlijk cholesterolverlagers voorgeschreven. Ik voelde veel weerstand hiertegen en kreeg ook spierklachten, ik ben er mee gestopt en probeer met mn voedsel er iets aan te doen, hoewel dat nog niet echt werkt. Ik ben blij met hetgeen Marjolein schrijft maar één ding blijft voor mij een raadsel: Het cholesterol repareert dus de scheurtjes in de aderen, prima. Maar hoe komt het dan dat mensen 'plaque' in hun aderen krijgen die hart- en vaatziekten veroorzaken? Ik heb ook eens gelezen dat de cholesterol juist blijft hangen aan de ruwe wand van de aderen die is veroorzaakt door de scheurtjes, dan heb je dus plaque die de aderen verstopt met als gevolg een hartaanval. Kan je dat verklaren Marjolein? En nog een vraag: ik eet wel koolhydraten met een laag glycemische index, kan dat wel. Ik vind geen koolhydraten eten nl. erg moeilijk.

Ab 52 jaar
Door

Ab 52 jaar

op 07 Mar 2014

Na 6 jaar statines slikken ivm diabetes kreeg ik een infarct. Na 7 jaar mankeerde ik ineens van alles , spierpijn , krampen , geheugen problemen , spierkracht verlies , somber , depressief noem maar op ! Nou ik ben er klaar mee , eerst veel zitten lezen op internet , toen het boekje van Prof. Hartenbach en Dr. Lenkei gelezen ! Ik heb het licht gezien , ben direct gestopt !!!!! , en voel me nu al (na ca. 6 maanden) stukken beter ! De huisarts kwam met dreigende taal , maar ik doe het niet meer. De artsen zijn het debakel met het DES hormoon zeker vergeten , nou ze kunnen hun lol op , lekker blijven voorschrijven en vooral niet verder kijken dan je neus lang is , steek je kop maar in het zand ! EEN SLACHTOFFER!

Christel
Door

Christel

op 08 May 2014

Hoi allemaal, Wat hierboven staat is zo herkenbaar. Mijn cholesterol was niet te hoog (5.3) maar mijn tryglyceriden waren 21.8 (mag volgens artsen maar 1.8 zijn); ik kreeg daarom ook statines voorgeschreven. Van elk middel kreeg ik bijwerkingen (en nog steeds) van extreme moeheid tot al drie jaar schouder en nek klachten en spierkrampen. Helaas is dit een genetische afwijking en wie moet je dan geloven. Nog steeds probeer ik elk jaar een ander merk medicijn uit om te kijken hoe mijn reactie hier op is. Ondertussen zit ik aan de atorvastatine...ook dat geeft bijwerkingen. Mbv ortholomoleculair arts eet ik zo gezond mogelijk (nog steeds zoekend wat goed voor je is) en probeer ik zo via voeding de klachten te verminderen. Stoppen met de medicijnen wil ik wel maar durven niet. Iedereen heel veel succes en hopelijk levert dit mooie artikel iets op uit de reguliere wereld.

Marianne
Door

Marianne

op 09 May 2014

Heel herkenbaar allemaal! Na jarenlang atorvastatine geslikt te hebben ben ik ook vanwege gewrichtsklachten, spierpijn, vermoeidheid en depressieve buien, 3 maanden gestopt met de statines. Huisarts een brief geschreven over mijn besluit en dat ik van mening was dat mijn risico niet zo groot was (geen hoge bloeddruk, niet-roker) en bovendien vond dat kwaliteit van leven belangrijker is dan kwantiteit. Na die 3 maanden toch weer geschrokken van een kennis die ineens een hersenbloeding had gekregen en mijn cholesterol weer laten bepalen, was 7,9 en maar weer begonnen met statines. Arts tevreden maar na een half jaar weer flinke toename van klachten. Nu naar een orthomoleculair therapeut geweest en die onderschrijft het verhaal van Marjolein, dat voelt goed! Ik probeer me zo goed mogelijk te houden aan de oergezonde leefstijl en slik allerlei supplementen om mijn "systeem" weer in balans te brengen. Ik ga zeker ook na deze artikelen en verhalen het er toch maar weer op wagen te stoppen met die ellendige statines zodat ik mezelf weer word (hoop ik dan maar) ;)

gaby
Door

gaby

op 23 May 2014

nou, dan heb ik een groot probleem ... ik heb van nature een lager chol. nivo slik 3 x dgs omega 3 tegen depressie en moeheid (dr.maes, nooit meer moe) heb dus bijna niks om dan mn scheurtjes te repareren ! help ! wat nu ?

Oda van Schoonhoven van Beurden
Door

Oda van Schoonhoven van Beurden

op 10 Jul 2014

Graag wil ik er op wijzen dat het cholesterol goed in de gaten moet worden gehouden. Een te hoog cholesterol schaadt de vaatwanden waardoor kans op tia's en beroertes toeneemt.

Stefanie
Door

Stefanie

op 03 Feb 2015

Bij mij is zojuist verhoogd cholesterol geconstateerd waarde van 7.5. Ik heb overgewicht en hashimoto (schildklier) . Ik probeer van alles met sporten en gezonder eten. Maar ik vind het best lastig. Iemand tips? De arts vindt me met 32 veels te jong om medicijnen voor de cholesterol te slikken en ik ook als het niet nodig is. Graag reacties..

jody
Door

jody

op 23 Nov 2015

hashimoto geeft ook een verhoging van cholesterol. Misschien dat een goede instelling op schildklierhormoon je cholesterol ook iets verlaagt? Zou niet aan de statines gaan. Ga krachttraining doen, goed voor ons hashi's en schijnt cholesterolverlagend te werken. Bovendien val je ervan af ;-)

Jan
Door

Jan

op 11 Feb 2015

Scheurtjes in je bloedvaten worden grotendeels veroorzaakt door koemelk. Dit zorgt voor inflammatoire reacties in je aderen met als gevolg dat het lichaam de scheurtjes wil gaan repareren en daardoor een hoger cholesterol. Zie hiervoor het boek van Dr, Woodford 'Devil in the milk'.

loes
Door

loes

op 03 Mar 2015

Wat ik hier allemaal lees, dan moeten mijn kinderen en kleinzoon en ikzelf meteen stoppen met cholesterolverlagers? Mijn man is op 46 jarige leeftijd overleden in 1992 en in 1981 geopereerd (35 jaar) 6 bypasses, wat bleek hij had hypercholesterolamie, mijn beide kinderen hebben dat geerfd en ook mijn kleinzoon. Zoon en dochter slikken al vanaf dat zij 20 jaar zijn lipitor 40 mg. Mijn kleinzoon van nu 19 slikt ook al geruime tijd een statine. Zelf heb ik een iets verhoogde cholesterol waarde en kreeg daarvoor ook simvastatine 20 mg, vandaag hoorde ik dat LDL 2.0 is en HDL 2.9 dus de arts tevreden echter ik heb overal pijnen en mijn cholesterol was voor de medicatie gemiddeld 6.5 Waar ik mij meer zorgen om maak zijn mijn kinderen die al zolang deze statines slikken omdat zij normaal (als zij dat niet innemen) een gemiddelde waarde hebben van 11, vandaar deze cholesterolremmers. Zal mijn beide kinderen toch wijzen op de voeding (zij zijn 45 en 39 jaar). Zelf stop ik met de simvastatine door de pijnklachten en ga over op de voedingsadviezen hier boven beschreven. Bedankt voor de goede uitleg

louise
Door

louise

op 04 Mar 2015

Vandaag de uitslag gehaald; LH Cholesterol 4.7 HDL 2.27 LDL 2.0 Triglyceridan 0.8 Cholesterol/HDL ratio 2.1 dat na 6 maanden simvastatine 20 mg. Ik ben er 3 dagen geleden mee gestopt omdat ik heel veel pijn had in schouder vingers knie en spieren, nu wil ik eerst de voedings adviezen opvolgen, gezonder eten en dan na 3 maanden weer eens laten controlen

Simone
Door

Simone

op 24 Mar 2015

Allereerst Marjolein heel erg bedankt voor alle fantastische artikelen!Zelf ben ik al jaren geleden gestopt met cholesterolremmers nadat ik er veel over had gelezen. (tegen advies van internist in!) Maar ondanks gezonde voeding krijg ik m'n cholesterol niet beneden 8.5 of 9. Mijn vraag is nu wanneer is het veel te hoog, wanneer moet je er wel wat aan gaan doen?Hartelijke groet, Simone

MDJ
Door

MDJ

op 30 Apr 2015

Heel belangrijk verhaal! Ik heb jaren de medicijnen moeten slikken en mijn lichaam werd als maar zieker ben er gewoon mee gestopt ,niet op aanraden van mijn specialist maar op mijn innerlijk gevoel dat het niet goed is als je lichaam ziek wordt van medicijnen. Mijn arts waarschuwde me 'Maria dit wordt je dood 'als je geen medicijnen slikt voor je veel te hoge Cholesterol .ik zei: Ik ga liever dood zonder pijn in me lijf dan met pijn door al die rot medicijnen tegen me te hoge cholesterol.Geloof me of niet maar mijn lichaam en dat zijn vooral je spieren en lever die kapot gaan van deze vreselijke medicijnen zijn weer op normaal niveau.

Lindsy
Door

Lindsy

op 05 May 2015

Wat een ontzettend goed artikel met goede onderbouwingen. Mijn man slikte jaren cholesterolverlagers, al vanaf jonge leeftijd omdat hij erfelijk een te hoog cholesterol zouden hebben. Met 6 jaar zouden mijn dochters ook getest kunnen worden. Hier komt die troep er niet meer in en testen gaan we al helemaal niet doen, wij hebben ons eten aangepast naar biologisch, zelf gemaakt, beperkt zuivel en geen geraffineerde suikers meer. Heerlijk ons eigen gebakken brood! Het geeft een goed gevoel om mijn kinderen een andere kijk op voeding mee te kunnen geven. Ik heb al heel wat mensen de linkjes naar deze site gegeven met de hoop meer mensen te overtuigen!

Marijke de Jong
Door

Marijke de Jong

op 20 Jun 2015

Ik heb vorig jaar september een kleine afsluiting in mijn kransslagader gehad. Kan niet worden gedotterd, maar heb er 6 medicijnen op. De bloeddruk is prima cholesterol uitstekend LDL 1,8 HDL 4,2. Bloeddruk prima. Waarom moet ik bloeddrukverlagers en cholestorolverlagers nog slikken. Wat is de daadwerkelijke functie dan nog. Ik overweeg te stoppen maar wil het goed onderbouwen naar de cardioloog en huisarts toe. Wie heeft een goede motivatie.

A
Door

A

op 05 Jul 2015

Na het lezen van alle reacties, valt er bij mij veel op z'n plek. Mijn vader heeft onlangs een hartoperatie ondergaan en daarbij 3 bypasses gekregen. Daarbij heeft hij ook voor na de operatie simvastatine voorgeschreven gekregen. Hoe goed het net na zijn operatie ging, hoe slecht het nu gaat. Totale spierafname en pijnen zoals ik hierboven bij zovelen lees. Traplopen lukt niet meer zodat hij nu met een bed in de woonkamer ligt, en min moeder hem met de rolstoel buitenshuis moet vervoeren. Hij is inmiddels twee weken met de tabletten gestopt maar zien nog niet heel veel verbetering. Weet iemand misschien, of dit ooit nog weer goed komt of dit alleen tijdelijk is

Tineke
Door

Tineke

op 19 Jul 2015

Je hebt volkomen gelijk. En toch gaat het, zoals je schreef, soms fout. Ik ben 64, werkte tot mei vrolijk en gelukkig meer dan fulltime in mijn eigen bedrijf en heb in elk geval de afgelopen 40 jaar bewust en gezond geleefd. Ook toen er nog geen adviezen waren zoals jij ze hierboven beschrijft, leefden wij al min of meer zo. Zoveel mogelijk naturel. Een paar jaar geleden bleek bij een checkup dat desondanks mijn cholesterol steeg. Het was toen 8. Ik moest statines gaan slikken, maar heb dat natuurlijk niet gedaan. Ik wilde vooral weten waarom mijn cholesterol steeg maar volgens de huisarts was dat iets familiairs en ja, mijn 5 zussen, mijn broer en mijn ouders zijn gestorven aan hart- en vaatziektes dus dat was een acceptabele verklaring. Ik ben nog beter op mijn voeding gaan letten, graanvrij gaan eten en nog wat meer gaan powerwalken. Maar eind mei dit jaar moest ik met spoed naar de seh want mijn bloeddruk was plotsklaps gestegen van 110/80 naar 240/120. Ik dacht dat ik een hartinfarct had, maar het blijkt een moeilijk behandelbare, vrij zeldzame nierziekte. Ik ben inmiddels aan het idee gewend, slik keurig alle prednison en andere chemische troep die wellicht helpt om mijn nierfilters te sluiten en de ontsteking en een autoimmunstofje de baas te worden. Ik word ondersteund door een orthomoleculair therapeut. De oorzaak? Die is niet goed te achterhalen. Waarschijnlijk een combinatie van een virus dat ik twee jaar geleden opliep terwijl ik tegelijk een gemene bacterie in een kapotgelopen blaar had. Of wellicht nog iets uit mijn kindertijd toen ik eerst een ernstige miltinfectie en snel daarna geelzucht had. Dat ik zo gezond leef helpt me nu om de bijwerkingen in toom te houden en best aardig te functioneren, ook tijdens de behandeling. Bij mij gaat het dus niet om een foute leefstijl. Mijn cholesterol is nu in totaal 11, de triglyceriden zijn gestegen van 0,5 naar 2, dat komt door de medicatie, maar de ratio is mooi 3. Dat totaal is teveel dus kreeg ik een recept voor 40 mg atorvastatine per dag. Ook dat slik ik niet. In overleg met de therapeut en de specialist gebruik ik in plaats daarvan nu 3 rodegistrijstpillen per dag. Volgende week weer onderzoek. Ben benieuwd! Het belangrijkste is hoe dan ook positief blijven!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Dank je wel voor het delen. Het leven is inderdaad lang niet altijd maakbaar. Veel sterkte hiermee Tineke en keep up the good work!

Wietske
Door

Wietske

op 16 Sep 2015

Voor 2 weken terug heeft mijn man een hartinfarct gehad en wordt behandeld met veel medicatie, ik noem het maar het bekende pretpakket en ben hier niet blij mee. Mijn man behoorde niet tot de risicogroep maar gebruikt nu toch simvastatine en de waarde die nu als gezond wordt gezien is 1,8, dit was voorheen 2,5. Het lijkt mij een heel lage waarde en heb dit ook besproken tijdens een gesprek maar er werd ons verteld dat 1,8 meer dan genoeg was en daar moet je het dan mee doen!

Wouter Weber
Door

Wouter Weber

op 19 Sep 2015

Bij Blijf je gezonde verstand gebruiken staat beperk onverzadige verzuren? Moet dit niet verzadigde vetzuren zijn? groet Wouter

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2015

Het moet verhitte onverzadigde vetzuren zijn om precies te zijn. Ik heb het woordje verhitte eraan toegevoegd. Dank je wel!

wilma
Door

wilma

op 10 Oct 2015

ik slik sinds 3 dagen een pil om m"n cholesterol te verlagen. Nu zit het mij niet lekker omdat ik geen medicijnenslikker ben zo ben ik niet opgevoed. Nu ik dit lees wil ik ermee stoppen dus wil ik even weten of die 3 die ik al geslikt heb kwaad kunnen, het zijn er maar 3 maar toch ik gril ervan. groetjes, Wilma

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2015

Beste Wilma, stop nooit zonder overleg met je arts. Ik wil je aanraden een goede natuurarts te zoeken in je omgeving die je hierbij kan helpen. Hij of zij kan je goed vertellen wat je eventueel anders kan doen om je cholesterol te verlagen. Veel succes.

Tiny de Graaf
Door

Tiny de Graaf

op 06 Jan 2016

Ik heb vanaf 2000 tot 2013 in Engeland gewoond en daar te horen gekregen van mijn huisarts dat ik aan de statines moes. Drie jaar geslikt en had het gevoel dat de gewrichtspijnen die ik ontwikkelde daardoor werden verergerd. Toen kreeg ik wetenschappelijke onderzoeks gegevens onder ogen waar over statines gesproken werd zoals in deze blog. Ik ben op eigen houtje gestopt met de cholesterol verlagers, zeer tegen de zin van mijn huisarts. Een jaar later verhuisde ik naar Nederland. Het eerste wat ik deed was naar de huisarts en een nuchtere cholesterol bloedtesten laten doen. Ik had de arts niet ingelicht over mijn verleden wat statines betreft. Mijn cholesterol was helemaal normaal.

Wendila
Door

Wendila

op 14 Jan 2016

In 2010 dacht ik dat ik het aan mn hart had. 'Het bleek naderhand een reflux te zijn. De e symptomen lijken op die van een naderende hartinfact. Ik moest (voor de zekerheid) aan de statines omdat er hartklachten in de familie voorkomen. Na 2 jaar kreeg ik veel pijn in mijn benen en ik was uitgeput van vermoeidheid. Ik bleek een ernstig tekort aan vitamine D te hebben. Ik was ervan overtuigd dat het van de statines was al werd dit door de cholesterolmaffia tegengesproken. Daardoor werd mijn immuunsystgeem aangetast en kreeg ik in 2013 gynaecologische klachten waarvan in 2014 werd geconstateerd dat ik eierstokkanker had. Ik heb het idee dat (indirect) verband zit tussen het slikken van statines en een verhoogde kans op kanker. Ik ben na operaties en chemo heel gezond gaan eten en heb het overleefd. (Ook omdat ik er op tijd bij was) Ontstekingsremmend fruit, detox groente en sappen. Was vis en kip, weinig vlees, onverzadigde vetten, van melkproducten alleen yoghurt en kwark. Gestopt met alcohol en roken deed ik al 30 jaar niet meer. En nu bouw ik een goed bewegingsplan op dat prettig en voor mij haalbaar is. Ik slik nu alleen nog Ezetrol als cholesterolremmer waar ik geen last van heb en mijn cholesterol blijft binnen de marge.

Maureen Neger
Door

Maureen Neger

op 25 Jan 2016

Wat ben ik blij met deze en de vorige blog. Ik maakte mij zorgen over of ik evt. hart- of vaatziekten had omdat mijn vader op 44-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval. Ik heb nooit uit kunnen vinden of dat dat erfelijk was. Ik ben nu 41 en na enige kwaaltjes hier en daar, moe zijn en een flinke migraine week, heb ik toch maar bij de huisarts aangegeven dat ik graag wil weten hoe ik ervoor sta. Ik heb dus bloed laten prikken en daar kwam dus uit dat ik een B12 tekort heb, waar dus een hoop van mijn klachten heel goed vandaan zouden kunnen komen, maar er kwam ook uit dat ik een Totaal Cholesterol van 5,6 heb, wat <5.0 zou moeten zijn en een LDL van 3.3 terwijl die 1,2 moeten zijn dus de LDL is goed, die andere 2 zijn te hoog. Ik heb een voedingsadvies folder meegekregen met wat goed is om je cholesterol te verlagen en ook met wat je dan ook moet vermijden. Ik vind dat erg lastig omdat er aan de "groene" kant vooral dingen staan die ik niet lekker vind en nu zou moeten gaan eten omdat dat cholesterolverlagend zou moeten werken. Nu kwam ik gisteren een clipje tegen van Radar op Facebook, die mij de ogen heeft geopend over alle troep die er in het supermarkt eten zit en hoe we ziek gemaakt worden en vergiftigd worden door alle E-nummers en andere chemische troep die er in ons eten wordt gestopt zonder het te weten. Ik heb het boekje "Wat zit er in uw eten?" besteld en we gaan al het eten wat we in huis hebben eens bekijken en waar die rommel inzit eruit doen. We hebben spontaan het vloeibare snoep dat mijn stiefdochter had gekregen van mijn man, de prullenbak in gesmeten en verruild voor een kiwi, anderhalve bus Pringles weggegooid en de aanleng siroop weggespoeld nadat we nog eens goed gekeken hebben wat daar allemaal voor een rotzooi in zit. We haalden de groenten en fruit al bij een boer sinds een half jaar, maar ik denk dat we dat met andere zaken ook maar gaan doen, want wat er allemaal in ons eten wordt gestopt zijn juist de dingen waar ons lichaam ziek van wordt. Nu ik ook hier gelezen heb dat een hoog cholesterol eigenlijk helemaal niets met hart- en vaatziekten te maken heeft, maar wel op ontstekingen kan duiden, denk ik dat ik de huisarts daar maar eens naar ga vragen en gewoon lekker blijf eten, maar wel gezond en verantwoord biologisch (ook daar worden we mee opgelicht) en eens kijken wat dat voor mijn lichaam doet. :-D. Ik beweeg veel te weinig, dus ook dat ga ik toch maar eens oppakken aangezien ook dat goed voor je hart is en eens kijken hoever ik ga komen met hoe goed ik me voel en eens kijken wat er met mijn cholesterol gebeurd. :-) Bedankt voor het artikel en ook voor alle lezers en lezeressen, die reacties hebben achtergelaten, toch ook allemaal weer goed om te lezen van de ervaringsdeskundigen. 1 Ding wat ik hier wel uit heb geleerd is dat ik nooit, maar dan ook nooit cholesterolverlagende medicijnen in ga nemen. :-D

Aukje
Door

Aukje

op 04 Feb 2016

Dankjewel Marjolein voor bovenstaande informatie. Ik wilde je even laten weten dat de link die verwijst naar de Nederlandse vertaling door Barbara Havenith van het artikel van Dr.Dwight niet naar de goede pagina verwijst.

Engelen Julia
Door

Engelen Julia

op 17 Mar 2016

De laatste tijd lees ik steeds meer dat cholesterol nodig is voor een goede werking van onze hersenen. Anderzijds lees ik steeds meer dat een te hoge cholesterol dementie zou bevorderen. Een nieuwe boeman uitgespeeld door de farmaceutische industrie om ons allemaal aan de pillen te krijgen? Dementie is immers de nieuwe angstpsychose onder de mensen. In mijn familie zijn er vrouwen, die meer dan 50 jaar statines innamen, gestorven aan dementie. Waar ligt de waarheid?

Loes Sacksioni
Door

Loes Sacksioni

op 13 Mar 2016

Er is nu ook een verband geconstateerd tussen het massaal innemen van cholesterolverlagende statinen en het steeds vaker voorkomen van Alzheimer. Je hersenen hebben cholesterol nodig om gezond te blijven. Een te laag cholesterol-gehalte staat in verband met depressie. Ik eet elke dag een biologisch ei, ondanks dat daarvoor gewaarschuwd werd i.v.m. cholesterol. De lecitine in ei houdt je cholesterol in gezond evenwicht en is bovendien goed voor de hersenfunctie. Ik eet nu 45 jaar vegetarisch , biologisch, geen witte suiker en bewerkt voedsel en sinds een paar jaar , op het ei na, veganistisch, met als vetten olijfolie, lijnzaadolie en kokosolie en voel me lichamelijk en geestelijk in balans.

Anke
Door

Anke

op 17 Mar 2016

helder en duidelijk, dank je.

Erika
Door

Erika

op 06 Apr 2016

Met interesse je stuk gelezen. Wat kan ik doen aan laag cholesterol, zoals je schrijft kan dit zelfs problemen veroorzaken? Mijn Triglyceride waarde is 0,4, zelfs lager dan wat het mag zijn (0,5) ook mijn HDL en LDL zijn laag (resp. 1,8 en 1,7) Ik eet volgens paleo principe. Dus ruim voldoende vlees en vetten, ook eieren zitten genoeg in voeding... Kan je hier een tip voor geven?

Riet Meijer
Door

Riet Meijer

op 09 Jun 2016

Dag Marjolein Ik ben het helemaal met je eens, ik eet 3 a 4 eieren per dag, een bloedonderzoek gaf aan dat ik een lage cholesterol niveau had Aangezien de vele toxines de de lever moet verwerken is het volgens mij niet verkeerd om de lever wat te ontzien Dank je wel voor de vele nuttige informatie Riet

Sanne
Door

Sanne

op 27 Jun 2016

Wat een verademing om dit te lezen, deze boodschap is zo belangrijk. Mijn complimenten, TOP!

Coby van Beek
Door

Coby van Beek

op 30 Jun 2016

En ja hoor, HDL 2.1 en LDL 4.1 dus statines. Ook al een keer in 2005 voorgeschreven. Echter noot geslikt en gen nu 70 jaar. De laatste 6 jaar een te grote dosis stres gehad en nu bleek een vernauwing in de kransslagader. Krijg 4 juli een hartkatheterisatie en misschien een stent. Nu 5 soorten medicatie, maar de statines laat ik staan. Mede dank zei het boek van Dr. Lenkei. Mocht je toch je cholesterol willen of moeten verlagen, is rode rijst gist een prima alternatief. De cardioloog van een vriend vond het ook prima. De artsen mogen het niet voorschrijven, het protocol is heilig. Een andere vriend is doodziek geworden van de statines,mijn vrouw werd kaal, kreeg eczeem, erge jeuk en nog veel meer ellende. Wanneer verdwijnt de arrogantie van de heelmeesters en luisteren nu ook eens naar de patiënt.

J.Jonker
Door

J.Jonker

op 08 Nov 2016

Ben 79 jaar en heb al 40 jaar Enalaprylmaleaat tegen hoge bloeddruk. Gaat goed,maar met statines gaat het bepaald slecht Ik sliep geen nacht zonder de naarste dromen, nachtmerries van heb ik jou daar! ben er mee gestopt en het gaat nu weer beter en ook de oude medicijnen heb ik weer en dat scheelt weer een jas! Volgens de hartspecialist zijn de bloedvaten mooi schoon, maar waarom schrijft de huisarts mij dan statines voor?

Debby
Door

Debby

op 03 Jul 2016

Hoe zit het dan met een erfelijk te hoog cholesterolniveau? Doker zegt, dat je dit alleen met medicijnen omlaag kunt krijgen. Dit wil ik dus niet. Ben er best een beetje huiverig voor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Beste Debby, familiair hoog cholesterol is wel een uitzondering inderdaad, waarover ik niet kan oordelen. Bij een dergelijke aandoening raad ik je wel aan de arts te raadplegen.

Lara
Door

Lara

op 21 Nov 2016

Beste, ik ben een vrouw van 61 jaar en sinds mijn 27 ste jaar neem ik statines.Ik ging kapot van de spierpijn en moest blijven slikken omdat ik een cholesterol van 640 heb. Nu heb ik een volledig onderzoek gehad van mijn aders en hart.. Alle aders zijn volledig open en soepel, geen aderverkalking en geen vernauwingen. Ik hoef geen medicatie niet meer te nemen. Al die jaren maakte de dokters mij bang dat ik zou doodvallen of een infarct krijgen. Nu ben ik eindelijk verlost van die ongezonde chemie in mijn lijf en kan ik verder dan de dag van vandaag kijken. Meer dan 30 jaar hebben ze me angst aangepraat.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Nov 2016

Wat goed dat je er eindelijk vanaf bent Lara! Maar inderdaad erg dat je eerst jarenlang angst is aangepraat en dat je al die jaren bijwerkingen had, terwijl er uiteindelijk niets aan de hand was met je hart en bloedvaten....

Sem abdul hamid
Door

Sem abdul hamid

op 21 Sep 2016

A job welldone. Blijf het grote publiek voorlichten.

Marjo
Door

Marjo

op 07 Oct 2016

Al sinds 2007 hoge bloeddruk waar ik medicijnen voor heb. Nu heb ik vandaag weer de uitslag van mijn bloedcontrole gehad en mijn cholestorol is nu 10. Dus hoog, waarop mijn dokter mij direct verlagers voor wil schrijven, maar die heb ik al eens gehad en ben na een maand gestopt omdat ik door de spierpijn haast niet meer kon bewegen. En daarbij komt je hart is ook een spier dus dat krijgt ook een klap van deze medicijnen. Ik heb nu een boze huisarts!! Snap niet dat mijn waardes zo hoog zijn, ik sport, eet gezond en loop elke dag met mijn honden een uur in de polder. Nu ik dit lees, moet ik denken aan het verhaal" de cholestorol leugen" daarin werd ook aangegeven dat het onzin is om een laag cholestorol te hebben, in Japan is het zelfs slecht om lage waardes te hebben. En dat er inderdaad nog verband is gelegd tussen hartfalen en hoge cholestorol. Ik ga dus maar gewoon door zonder medicatie en wel met een gezonde levensstijl.

Albertje
Door

Albertje

op 24 Jan 2017

Hallo, ik gebruik cholestorolverlagers sinds ik een hartinfarct heb gehad, 18 jaar geleden. Ze werden me direct voorgeschreven door mijn cardioloog, en heb inderdaad ontzettend veel klachten gehad, vooral veel spierpijn. Nu nog altijd een zeer gevoelige rug, en ook dat komt volgens mij door de medicijnen. Maar mijn vraag is eigenlijk: kan ik gewoon in 1 keer stoppen met die medicijnen? Ik loop namelijk al een hele tijd met de gedachte om er mee te stoppen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Jan 2017

Beste Albertje, nooit zomaar ineens stoppen met medicijnen. Doe dit altijd in overleg met je huisarts.

A.Vocado
Door

A.Vocado

op 13 Feb 2018

Precies. Nooit zo maar stoppen. Opnieuw n infarct krijgen is te heftig zeg ikbuit ervaring.check UMC onderzoek hart en vastziekten. Check orthomoleculair arts. Dan weet en doe je alles wat je kunt doen naast mediterrane voeding. En gezonde leefstijl.

opsomer Erick
Door

opsomer Erick

op 09 Jul 2017

eindelijk.....eindelijk.....u maakt me HEEL blij ...blij omdat de WAARHEID eindelijk aan het licht komt over de cholesterol....ik volg reeds verschillende jaren DR De Longeril specialist hierin en hij beweerd juist het zelfde maar alles in het frans, sinds ik hem ken ben ik voledig gestopt met het innemen van cholesterol pillen,en ik voel mij nu VEEL GEZONDER.....dank u wel voor deze mooie en leerzame brief.Ik hoop dat er vele mensen dit zullen lezen en hier gehoor aan zullen geven Bravo en bedankt Erick

a poorters
Door

a poorters

op 20 Aug 2017

ik 68 j slanke man heb hele grote twijfels aan dat cholesterol verhaal van de doktoren , cholesterol is rond 6,5 ben al 2 j bezig met medicijnen alles geprobeerd ,maar de bijwerkingen zijn absurd heb alles wat op de bijsluiter staat ,behalve hoofdpijn , ben nu weer laten prikken even uitslag afwachten , maar de huisarts blijft er over zeuren ,ik ga er echt helemaal met stoppen , duurt maanden eer je weer de oude bent verschrikkelijk die troep .

Jelly
Door

Jelly

op 07 Dec 2017

Vind het goed om dit te lezen allemaal . Mijn cholestorol is 4.5 en te hoog volgens m,n huisarts .Heb 3 jaar na een beroerte Simvastatine geslikt , maar ik wil het niet meer, heel veel spierkrampen en mijn geheugen ging achteruit. had het soms ook benauwd. Voel me nu veel beter.

Jolanda
Door

Jolanda

op 04 Feb 2018

Geweldig om dit te lezen ..ik ben net gestopt met de cholesterol ..mede door wat ik hier lees en ook omdat ik dit al zelf in gedachten had ..heb in juni 2017 een hart infarct gehad en mij was verteld dat ik nu mijn hele leven die tabletten moest slikken..nou mooi niet..ben dus heel blij met dit bericht ..weet ik dat ik er goed aan gedaan heb..blij dat ik een beetje eigenwijs ben ..

maartje
Door

maartje

op 18 Apr 2018

Mijn cholesterol is bizar hoog. als je vaten eenmaal zijn beschadigd en er dus plaque vormt kan dit dan herstellen? Zo ja hoe krijg je de plaque weg zonder dat er een trombus ontstaat en hoe krijg je de vaten geheeld? Weet jij of sterk verhoogd (bijna 6) LDL bij ernstig en heel langdurig ( 14 jaar) ondergewicht ook weer oplost? De ratio die jij noemt, bij mij is triglyceriden 1,1 en HDL 2,8 dus dat is wel weer goed. KUn je wel kokosvet en roomboter blijven nemen? wat kan ik het beste doen, qua voeding etc? bedankt

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Apr 2018

Ik geef geen persoonlijke adviezen Maartje en ik ben zeker geen arts. Hiervoor kun je je beter tot een natuurarts wenden of een goede orthomoleculaire therapeut.

Annie
Door

Annie

op 03 Jun 2019

Ben sind’s 4 wk gestopt na jaren geslikt te hebben. Kreeg ineens last van stijve spieren met uit bed komen, opstaan. Slaap nu veel beter, geen spierpijn meer. Moet binnenkort voor controle maar wil dit vol blijven houden. Zit niet in een risicofactor. Ben blij met je artikel. (Pa was al twee weken gestopt voor het programma op Radar voorbijkwam )

Jacqueline ten Broek
Door

Jacqueline ten Broek

op 10 Oct 2019

Dankjewel hier voor. De druk die er op je gelegd word om toch echt cholesterol verlagers te blijven gebruiken terwijl het juist slecht is vind ik heel erg. Ik schrik trouwens erg van de bijwerkingen van veel medicijnen.Ik werk in de zorg en zie dat de bijwerkingen vaak erger zijn dan de kwaal.

Jonneke
Door

Jonneke

op 04 Jan 2021

Paar jaar gelden cholesterolwaarden voor het eerst getest, en waren veel te hoog. Een onderzoek gehad of het de erfelijke vorm is, maar dit bleek niet het geval. Vervolgens 5 verschillende statines geslikt, met teveel bijwerkingen in combinatie met mijn fibromyalgie. Gestopt, maar cholesterol weer hard omhoog. Daarna weer Fluvostatine gaan slikken, hoge dosis i.v.m. tabletvorm, maar gewichtstoename en een suikergehalte dat steeds stijgt. Ook niet goed dus. en ben dus weer gestopt met de statine. Huisarts zegt dat ze nog steeds moeten uitgaan van de huidige protocollen, en dat is statines bij te hoog cholesterol, ook voor vrouwen. Het voelt gewoon niet goed. Huisarts contact opgenomen met een cardioloog, of het evt. een optie is om te na te kijken hoe het gesteld staat met mijn aders; Maar deze stelt dat in het geval van veel te hoge cholesterol eerst onderzocht moet worden of het de erfelijke vorm is......terwijl dat al lang gebeurd is, en dit ook werd aangegeven door huisarts. Kortom, ook deze cardioloog leest/luistert niet naar hoe het eigenlijk zit, en krijg je weer een advies waar je niks mee kunt. Ik probeer maar zo gezond mogelijk te eten, en voel me beter zonder de statines.

Marian
Door

Marian

op 06 Feb 2021

Wat ben ik blij met jouw artikelen Marjolein, en ook je boeken en filmpjes op You Tube. Echt geweldig. Ik ben uit een heel diep dal geklommen na een jodiumslok die niet had gehoeven. Het heeft me bijna mijn leven gekost, Met behulp van mijn Tibetaanse arts ben ik er zo goed als bijna bovenop geholpen. Samen werken we hard aan mijn herstel. Bio voeding ,wat supplementen, omega 3 programma, want stille ontstekingen zijn de grootste boosdoeners in ons lichaam. Qigong en yoga, heerlijk om te doen, ook via haar en You Tube. En nu dit alles als aanvulling waar ik extra op kan letten nog want ik heb nog regelmatig depressies en zware vermoeidheid maar het gaat steeds beter. Dat eitje dat ga ik gewoon iedere dag nemen, gepocheerd!! ook vind ik het fijn dat ik mijn kinderen hier attent op kan maken, dat ik ze hier wat mee kan geven en leren want hart en vaatziekte is wel van hun vaders kant extra belast. Maar door dit artikel en op tijd aanpakken met gezond eten kan ik voorkomen dat mijn kinderen daar last van gaan krijgen. Ik en medicijnen, helaas moet ik voor de schildklier nog wat nemen maar ik ben er van overtuigd dat ik die ook nog ooit eens kan laten staan, verder heb ik alles, slaapmedicatie, antidepressiva en roken overwonnen en ben ik weer op weg naar een beter en goed leven waarin ik weer vaker de zon zie schijnen. Ik leer steeds meer op een eenvoudige manier want je boeken en alles is heel duidelijk verteld en te volgen, blij mee!!

Brechtje
Door

Brechtje

op 16 Feb 2021

Erg interessant om dit te lezen voor mij klinkt het allemaal best logisch. Ik slik helaas bloeddruk verlagers en ben na 2 weken gestopt met Rosuvastatine voor mijn cholesterol wat niet eens zo hoog is namelijk 3,6. Ik heb veel last van bijwerkingen ook nu nog van de Losartan pillen. Morgen ga ik het bespreken met iemand die nauw verbonden is met de huisarts en alles weet over medicijnen etc. Ik ga denk ik voorlopig geen cholesterol pillen meer slikken alleen gaven ze aan dat het waarschijnlijk erfelijk is dan moet het misschien wel.

Trudy
Door

Trudy

op 11 Mar 2021

Ik.ben blij dat ik.fit artikel gelezen heb. Kreeg het doorgestuurd van mijn zoon , ICverpleegkundige. Mijn cholesterol is hoger dan gemiddeld, maar wat is het juiste gemiddelde. Vele discussies verder blijf ik idd van mening dat pure (onbewerkte)voeding het beste medicijn is en blijft in dit geval. Ieder mens is genetisch anders belast, het hoort misschien wel bij je, zeker wanneer het genetisch bepaalt is. Vervelend en vermoeiend vind ik het wel dat je steeds in de verdediging moet wanneer je geen statines wilt gebruiken. Wat is dat toch?

Anoniem
Door

Anoniem

op 27 Sep 2021

Tja inderdaad is een gezonde leefstijl het aller eerste waar men aan moet werken, voor medicatie toevoeging en/of aanpassing. Ervaring leert: Dat veel mensen toch beter cholesterolverlagers kunnen gebruiken. De ontstekingen met daarbij het ophopen van de cholesterol in de aders zorgen voor dichtslibben met alle gevolgen van dien (HVZ hart en vaatziekten, dit valt onder vaatziekten) en de meeste mensen beginnen met goede moed aan de leefstijl veranderingen maar houden het absoluut niet vol. Er zijn teveel verleidingen in de winkelschappen en op TV. (Daar moet wat aan gedaan worden). Dus ik ben VOOR cholesterolverlagers zodra mensen hun leefstijl niet willen/kunnen aanpassen. Ik ben TEGEN cholesterolverlagers als mensen wel goed met hun leefstijl aan de slag willen en kunnen gaan. Er zijn voor en tegens en men moet zelf bepalen wat het beste is voor je eigen lichaam, maar alle informatie moet volledig zijn zodat iedereen voor zichzelf een wel overwogen beslissing kan maken wat men wil en ook wat men kan (volhouden). P.s. de cholesterolverlagers helpen ook tegen de ontstekingen in de vaten niet alleen tegen de cholesterol vermindering zelf.

Janneke
Door

Janneke

op 27 May 2022

Cholesterolmiddelen ondermijnen op allerlei manieren je gezondheid, met op de langere duur grotere kans op veel ernstiger klachten. Denk aan osteoporose, diabetes en kanker en natuurlijk snellere veroudering.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!