Verleng thuis je vakantiegevoel; zes waardevolle adviezen

Verleng thuis je vakantiegevoel; zes waardevolle adviezen

Ben jij ook weer terug van vakantie? Zou jij ook dat gevoel van ontspanning en je bewegen in een soort van tijdloosheid nog een tijdje vast willen houden? Ik las afgelopen week dat uit een onderzoek(1) is gebleken dat gestresste en vermoeide mensen wel opknappen van een vakantie maar dat de positieve effecten daarvan bij thuiskomst al snel weer zijn verdwenen. Dat is jammer.

Hoe houden we dit gevoel langer vast? Ik heb zes adviezen speciaal voor vrouwen eens op een rijtje gezet.

1. Verstop je weegschaal op zolder

Veel vrouwen worstelen met hun gewicht. Had jij een weegschaal bij je op je vakantieadres? Ik denk van niet. Was het niet lekker om een tijdje zonder weegschaal te leven? Zonder de stress en het slechte gevoel dat een enkel suf cijfer je kan geven? Een stom cijfer dat niets zegt over hoe je je voelt en hoe je eruit ziet? Of je sterretjes in je ogen hebt of niet? Of je er stralend uitziet of niet? Een cijfer dat al helemaal niets zegt over of je een aardige, vrolijke, alerte en wijze vrouw bent waar mensen graag bij in de buurt zijn?

Een weegschaal zegt niets over jou als vrouw en als mens.

Het zegt niets over hoe ongelooflijk waardevol je bent voor de mensen in je directe omgeving. Er zijn betere manieren om je gezonde gewicht te bepalen en behouden dan dat je je dat laat vertellen door je weegschaal. Verstop je weegschaal eens een tijdje op zolder en laat je spiegel en vooral je ogen je vertellen hoe het met je gaat.

Heb je echt last van overgewicht dan is het natuurlijk wel zaak om daarmee aan te slag te gaan. Maar ook daar heb je geen weegschaal voor nodig. 

2. Val je vakantiekilo’s af in 3 seconden

Ben jij aangekomen in gewicht in de vakantie? Ik weet het niet precies maar ik denk dat dat wel voor mij geldt, want ik heb genoten van heerlijk eten en lekkere wijntjes. Maar weet je wat de grap is? Ik ben erachter gekomen hoe ik deze kilootjes in 3 seconden kwijt raak.

vakantiekilo's kwijtraken

Ik verbleef in een huis met grote ramen. Het viel mij op dat als ik goed rechtop loop, mijn neus in de wind gooi en mijn schouders naar achteren beweeg en laat ontspannen, ik er gelijk in die ruiten 3 kilo slanker uitzag! Afgevallen in 3 seconden! Probeer het maar eens en kijk goed wat dit met je doet.

Vervang  je weegschaal door een grote spiegel en zie hoe je er in 3 seconden 3 kilo slanker uit kan zien.

En als je in de spiegel kijkt, kijk dan vooral naar wat je mooi vindt aan jezelf. Je sterke armen? Je mooie haar? Je borsten? Je prachtige ogen? Je handen? Je kuiten? Kijk goed, geniet ervan, geef jezelf een vrolijke knipoog, zeg iets aardigs tegen jezelf en stap dan pas de wereld weer in.

3. Stop met je dieet

Heb jij een dieet gevolgd in de vakantie? Veel vrouwen sturen in de vakantie ook hun dieet op vakantie. Heel verstandig. Van diëten word je namelijk dik. Van diëten schiet je lichaam in de overlevingsstand en slaat het, in al haar wijsheid, alle voedsel op als vet, omdat het denkt dat er een tekort aan voedsel is. Diëten gaan niet over afvallen van gewicht maar over jezelf ‘afvallen’. Diëten gaan over jezelf afwijzen, over tekorten en oorlog in je hoofd. Die oorlog win je nooit, of alleen tijdelijk.

Natuurlijk, als je vindt dat je geen gezond gewicht hebt, zorg dan, stapje voor stapje, dat je dit gewicht gaat bereiken. Door gezond te eten en te leren voelen wat je lichaam nodig heeft. Maar realiseer je, dat je veel meer bent dan dat. Wil je hier wat meer over weten, kijk dan eens bij mijn artikelen rondom afvallen. Klik daarvoor hier. Er gaan veel onzinverhalen over afvallen de wereld rond. Het wordt tijd dat we daar eens afscheid van gaan nemen.

Rond afvallen zijn er veel onzinverhalen de wereld in verspreid. Kennis is macht, vooral als het om je eigen gezondheid en gewicht gaat.

4. Blijf dicht bij de natuur

Waarschijnlijk ben je in je vakantie veel buiten geweest, meer dan gebruikelijk. Misschien heb je net als ik veel op blote voeten gelopen, ben je veel buiten geweest, heb je genoten van de warmte van de zon, gewandeld en stil gestaan bij de schoonheid van de natuur, gezwommen in zee, rivier of een meertje, de wind door je haren gevoeld. En waar je thuis allang naar binnen zou zijn gegaan omdat het ’s avonds te koud werd, zat je nu nog lekker buiten met een dik vest aan. Herkenbaar?

via GIPHY

Ons lichaam is onderdeel van de natuur want daar komen we vandaan. Ons lichaam herkent de genezende energie van de natuur. De natuur kan ons helen omdat wij ook natuur zijn. Vooral aarding, met blote voeten contact maken met de aarde heeft een grote helende werking op ons lichaam.

Aarding, met blote voeten op de aarde lopen of in natuurwater zwemmen heeft een grote positieve invloed op ons zelfhelend vermogen.

Het belang van aarden voor onze gezondheid staat deze maand centraal in onze community fit for the future. Je kunt nog meedoen als je wilt. Komende maand staat het onderwerp chronische pijn centraal. Binnenkort volgt er een nieuw artikel over aarden en de grote invloed die dit heeft op de kracht van ons zelfhelend vermogen.  Onderschat het niet!

5. Hoe leuk was het leven zonder televisie?

Keek jij televisie op vakantie? Veel mensen blijken op vakantie prima zonder dat zwarte scherm te kunnen, maar eenmaal thuis gaat het apparaat op de automatische piloot weer aan. Waarom eigenlijk? Zou het kunnen dat je uitgerust terug komt van vakantie omdat je eens een tijd geen televisie hebt gekeken? Wat heb je gedaan in die tijd? Gewandeld? Een goed boek gelezen? Mooie mensen ontmoet en interessante gesprekken gevoerd?

Persoonlijk vind ik het meeste van wat op televisie wordt uitgezonden vallen in de categorie junkfood. Het maakt me niet sterker, blijer of energieker maar zuigt juist vaak de energie en vreugde uit mijn lichaam. Vooral in deze tijd waarin er zoveel angst verspreid wordt via dit kanaal. Daarom heb ik ook al 22 jaar,  geen televisie meer. Mijn leven is er stuk leuker en daarom ook gezonder van geworden.

Wat doet televisie met jou? Word je er doorgaans blij of somber van?

Blijheid geeft energie, somberheid kost je energie. Krijg je nou echt energie van je favoriete series of is het tijdverdrijf omdat je geen puf hebt iets anders te doen? En word je vrolijk van het journaal of schiet je ervan in de angst? Voel het en je weet het.

Wil jij de kwaliteit van jouw leven omhoog? Een leuker leven? Achter de televisie zitten is doorgaans geen goede methode om dit voor elkaar te krijgen.

Laat je televisie thuis eens week helemaal uit en kijk wat voor effect het op je heeft.


6. Zorg voor jezelf als een topsporter

Waarschijnlijk heb je in de vakantie leuke dingen gedaan en meer tijd en rust voor jezelf gehad dan gebruikelijk. Vrouw zijn betekent vaak topprestaties moeten leveren. Iedere topsporter weet dat je rust moet nemen om topprestaties te kunnen leveren. Zorg dus voor voldoende rust. Hoe zet je dit thuis voort?

Het voordeel van vrouw zijn is dat het hormoon oxytocine, het zorghormoon, als we ouder worden langzaam afneemt. Dit hormoon heeft prima haar diensten bewezen tijdens de jarenlange zorg voor (kleine) kinderen. Bij het ouder worden van jezelf en de kinderen, krijgt het hormoon testosteron, het mannelijke hormoon, meer invloed omdat het procentueel toeneemt ten opzichte van oestrogeen en progesteron.

Er wordt wel gezegd dat dit de oorzaak is van stemmingswisselingen en woede-uitbarstingen tijdens de jaren van de overgang. Zou best eens kunnen. Veel vrouwen willen tegen die tijd wat anders dan alleen maar verzorgen. Altijd moeten klaarstaan voor kinderen, partner, je baas of collega’s kan je dan goed de neus uitkomen. Vooral in de post-menopauze, zo vanaf je 50ste, komt deze kracht naar voren. Ben je hier nog niet aan toe, dan kun je natuurlijk wel alvast oefenen!

Kies vaker voor jezelf, het is ME-time. Vooral ook na je vakantie!

zorg goed voor jezelf

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Heb jij een goede tip voor thuiskomers?

Bronnen

1 https://www.gezondheidsnet.nl/vakantie-belangrijk-voor-herstel-van-stress

Henriette
Door

Henriette

op 13 Aug 2014

Goed om te lezen, want ik weet het wel en doe het gelukkig ook steeds meer, want het is zo herkenbaar!

margo
Door

margo

op 22 Aug 2015

Wat een mooi waardevol artikel. Ik eet al een half jaar extreem gezond. Toch viel ik niet af. Ik mijn vakantie heb ik mezelf rust en acceptatie gegeven en toen viel ik af . Hier ga ik zeker mee door.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!