Gezond blijven eten op vakantie: twaalf tips (met gratis e-book)

Gezond blijven eten op vakantie: twaalf tips (met gratis e-book)

De vakantietijd is aangebroken. Net als in andere jaren komen er weer vragen in mijn mailbox wat ik dan adviseer te doen. Veel vrouwen zijn afgelopen jaar enthousiast gestart met een gezond(er) voeding- en leefstijlpatroon en willen dit in de vakantie vasthouden.  Goed plan! Maar hoe doe je dat als je gaat kamperen, met een kleine camper gaat rondtrekken, uit eten gaat of voor de mensen die gaan vliegen: in een all-inclusive resort verblijft waar je de hele dag ‘gratis’ kan eten en drinken. Hoe maak je gezonde keuzes? Hierbij enkele van mijn adviezen voor de komende periode. Vis eruit wat jou kan helpen.

Geef je lichaam ook vakantie!

Veel mensen laten op vakantie de teugels vieren en denken dat ze gelukkig worden door weinig te bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord. Als je heel eerlijk bent weet je echter dat je hier niet echt gelukkig van wordt.

Als je je lichaam gezonde voeding geeft, hoeft je lichaam veel minder hard te werken om jou gezond te houden.

Onder gezonde voeding versta ik alle natuurlijke, onbewerkte producten zoals de natuur ze ons geeft en die door je lichaam worden herkend als voeding. Het meeste wat uit een fabriek komt is bewerkt; er zijn stoffen aan toegevoegd waar je lichaam niet op is gebouwd. Het kost je lichaam veel energie om al deze lichaamsvreemde stoffen weer af te voeren. Geef je lichaam ook vakantie en laat het in je vakantie niet teveel overuren draaien: waar je ook bent: overal ter wereld is natuurlijke, onbewerkte voeding te krijgen.

Tip 1  Bereid je goed voor

Als je op vakantie gaat besteed je meestal tijd aan de voorbereidingen. Plan thuis ook tijd in om op internet te zoeken naar gezonde adressen voor onderweg of rondom je vakantiebestemming. Waar zitten de grotere supermarkten, bio-winkels, groenteboeren of de (bio-)markten? Is er ergens een verse juice-bar? Maak een lijstje, bijvoorbeeld in je telefoon, met al de adressen.

Als je een navigatie-app gebruikt, kan je deze adressen er alvast inzetten. Hetzelfde geldt voor goede restaurants. Ik maak zelf graag gebruik van www.happycow.net. Dit is een internationale site van goede veganistische/vegetarische eetcafés/restaurants.

Verblijf jij, net als ik, de komende zomer in Nederland en ga je graag uit eten? Kijk dan eens op heerlijk.nl  Daar vind je mooie aanbiedingen van toprestaurants. Laten we de horeca deze zomer ondersteunen door ze vooral vaak te bezoeken! Ze kunnen het goed gebruiken.

Bezuinig niet op de kwaliteit van je eten in je vakantie, daarmee bezuinig je op je gezondheid. Niet doen!

Tip 2  Geniet van lokaal, natuurlijk en onbewerkt

Waar je ook bent, vooral in het buitenland, kijk goed om je heen wat er lokaal te krijgen is. Zijn er producten die vers van het land komen? Probeer deze op je menu te krijgen, of je nu zelf kookt of uit eten gaat. Ik heb vroeger veel gereisd en bijna overal zijn groenten en fruit volop te krijgen. Wees nieuwsgierig en probeer vooral ook nieuwe producten uit zolang ze er natuurlijk en onbewerkt uitzien.

Eet méér groenten en fruit dan je gewend bent. Vooral als je genoeg beweging krijgt kan je volop genieten van fruit.

Als je dorst hebt is bijna niets zo lekker als een groot stuk watermeloen en als je trek hebt is een banaan of avocado een prima snack. Of probeer eens een ugli, een cherimoya of een doerian als je in Verweggistan verblijft. Eet je thuis biologisch maar lukt het je niet om dit in je vakantieoord te vinden? Maak er geen punt van. Was alles goed en geniet ervan.

Niet-biologische groente en fruit eten is vele malen beter dan géén groente of fruit eten.

Tip 3  Drink vooral voldoende water

Om je spijsvertering ‘s morgens op gang te helpen is het heel gezond om vlak na het opstaan twee of drie grote glazen water te drinken, liefst met wat citroensap erin. Zorg dat je altijd tijdens je vakantie drinkwater bij de hand hebt, ook naast je bed dus! In sommige landen moet je daarvoor water kopen omdat het drinkwater niet betrouwbaar is. Vraag dit altijd goed na en als je twijfelt koop dan liever water.

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen honger en dorst. We denken vaak dat we honger hebben terwijl ons lichaam eigenlijk alleen maar dorst heeft. Vooral als het warm is heb je meer water nodig dan anders. Laat frisdranken staan en drink met name water. Handige flessen om drankjes in mee te nemen vind je o.a. hier. 

Zorg voor flessen om onderweg water mee te nemen. Doe er wat stukjes groenten of fruit in voor een smaakje en voeg wat Keltisch zeezout toe als het warm weer is om je mineralen op peil te houden.

Tip 4  Laat je ik-wil-niet-lastig-zijn-syndroom thuis

Jij hebt vakantie en je wilt tegelijkertijd goed voor je lichaam zorgen. Chapeau! Wees daarom vooral niet te verlegen. Zit je in een restaurant en wil je méér warme groenten of een extra salade; vraag erom. Wil je een voorgerecht-portie van iets wat op het menu staat als hoofdgerecht? Vragen staat vrij.

Zie je een lekker toetje maar wil je maar een halve? Doe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en vraag om een halve portie. Vraag de groenteboer of hij de meloen alvast voor je in kwarten wil snijden of vraag op de markt of je mag proeven van iets wat je niet kent. Vraag bij het ontbijtbuffet of ze een smoothie voor je willen maken of vertel je B&B host wat je graag wilt als ontbijt.

tips-gezond-eten-op-vakantie

Tip 5  Neem mee wat je echt zou missen

Zijn er (kleine) dingen die je echt zou missen, neem ze dan mee. Ik neem zelf graag een verse peper- en zoutmolen mee. Een avocado met peper en zout vind ik een prima snack. Ook neem ik een klein, glazen, goed afsluitbaar flesje mee op vakantie.

Thuis of ter plekke koop ik een hele goede olijfolie die ik overdoe in een klein flesje en meeneem naar restaurants voor over een salade.

Ook mijn favoriete thee gaat vaak mee. Ga je zelf koken neem dan wat van je favoriete kruidenpotjes mee zodat je niet misgrijpt. Ik neem soms ook een zak ongebrande notenmix mee. Deze zijn in het buitenland lastig te krijgen of erg duur. Lekker om fijn te hakken en te mixen met fruit. Ook neem ik soms een potje hennepzaad mee: goed opneembare eiwitten en makkelijk overal overheen te strooien.

Heb je last van obstipatie op vakantie? Neem lijnzaad of chiazaad mee en drink iedere dag een eetlepel zaadjes opgelost in een glas water.

Tijdens een wandel- of fietsvakantie neem ik een aantal zo-gezond-mogelijke RAW repen mee. Mijn favoriete repen zijn goed verpakt, kunnen tegen hitte en zijn voedzaam en vullend.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Tip 6  Neem je favoriete supplementen mee

Gebruik je supplementen, neem deze dan (deels) mee. Ik laat vitamine D en C thuis omdat ik in vakanties veel buiten ben en weinig stress heb, maar mijn multivitamine en algenolie (omega 3) neem ik wel mee. Ook neem ik altijd een potje spirulina-/chlorellatabletjes  mee. Ik begin daar graag de dag mee, samen met een groot glas water met Keltisch zeezout. Het eerste gezonde “groen” heb ik dan al mooi binnen!

Tip 7  Weet je dat er kleine reisblenders zijn?

Er zijn kleine reisblenders te koop. Zit je in een hotel of huisje en ben jij gek op je smoothies, schaf dan zo’n klein blendertje aan en neem hem mee. Smoothies zijn een prima manier om meer groene groenten binnen te krijgen. Klik hier en bekijk zo’n reisblendertje.

Tip 8  Gebruik de minibar goed

Nee, dit is geen pleidooi om flink aan de alcohol te gaan in je vakantie. Heb je in je hotelkamer een minibar tot je beschikking, haal deze dan leeg en leg de inhoud zover mogelijk weg, ergens bovenin een kast. Als je je geld ergens NIET aan wilt uitgeven dan is het dat dure spul.

Gebruik het koelkastje op je hotelkamer om je eigen keuzes zoals fruit, groente en water koel te houden.

Vergeet niet als je vertrekt de originele inhoud weer terug te leggen!

Tip 9 Gebruik buffetten op een slimme manier

Ga je uit eten op een plek waar je gebruik kunt maken van een buffet? De meeste buffetten hebben een uitgebreide saladebar, maak hier goed gebruik van. Kies pas in een (mogelijk) tweede ronde voor de dingen die misschien niet zo gezond voor je zijn maar die je wel lekker vindt. Wees bescheiden met je portie en neem alle tijd om te eten en kauw vooral ook goed.

Doe twee keer zolang over je eten als anders. Je hebt nu alle tijd. Toch? Geniet vooral ook van je gezelschap!

Voel daarna goed of je echt wel een toetje wil. Wil je iets proeven neem dan echt een iniemini portie. Vaak is de eerste hap het lekkerste, de tweede ook nog, maar worden de derde en de vierde hap al wat minder. Let hier maar eens op. Stop dan bij het vijfde hapje of liever nog: schep niet meer dan vier hapjes op.

Tip 10  Ga goed gevuld naar tankstations

Tijdens je vakantie zal je op plekken komen waar de ongezonde voeding overal naar je ligt te knipogen. Luchthavens, tankstations, treinstations en wegrestaurants zijn wat dat betreft allemaal hetzelfde. Weet je dat je hier (nog) gevoelig voor bent, zorg dan dat je hier niet met een lege maag rondloopt en niet in de verleiding komt dingen te kopen die je eigenlijk niet wilt.

Ik loop regelmatig een appel etend een tankstation binnen. Dat helpt echt om de verleidingen te weerstaan!

Verheug je alvast op het lekkere etentje dat straks gaat komen en laat die zak M&M’s staan.

vakantiekilos-voorkomen

Tip 11 Pas op met alcohol en andere verleidingen

Ik kan zelf erg genieten van een goed glas wijn dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om dit te laten staan. Misschien ben jij gek op ijs of muffins of grote zakken chips? Wees vooral niet te streng voor jezelf en ontzeg je niet teveel. Jezelf veel ontzeggen is vragen om moeilijkheden want dat hou je niet vol!

Geniet van alles wat je wilt maar bedenk dat je het niet helemaal op hoeft te eten en dat je er niet veel van nodig hebt om ervan te genieten.

Zoals eerder gezegd: de eerste hap of slok is meestal het lekkerste, daarna neemt het genot vaak af. Deel toetjes met anderen, neem het kleinste ijsje of vraag om een halfje, drink altijd water naast je glas wijn en geniet van ieder likje, slokje en hapje.

Wees erbij met al je zintuigen en aandacht want je eet dit niet omdat je lichaam het nodig heeft maar omdat je wilt genieten. Geniet er dan ook volop van!

Ongezonde verleidingen liggen overal op de loer, niet alleen tijdens vakanties. Je vakantie is juist een goede periode om te starten met het maken van gezonde keuzes.

Tip 12  Wat is jouw lonkend perspectief?

Mijn laatste tip die je zou kunnen helpen bij het maken van gezonde keuzes in je vakantie is het hebben van een lonkend perspectief voor als je weer thuis bent. Een vakantie is een goed moment om, al dan niet met je partner, het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor het komend jaar. Het is een veel beter moment dan op 31 december vind ik.

We leven in een enerverende tijd. Wat ging er goed, waar ben je blij mee? Wat zou je anders willen? Wat zijn de dromen die je hebt? Waar krijg jij energie van? Wat zou je het komend jaar willen ontdekken? Focus op het positieve en mooie in je leven. Voel iedere dag opnieuw waar jij een goed gevoel van krijgt. Niets is zo gezond voor je als jezelf goed voelen.  Wees je er daarbij van bewust dat je dit kunt beïnvloeden met je eigen mindset los van de omstandigheden in je leven.

Tip 13  Gezond eten op vakantie; thema van de maand juli

Wil jij meer goede suggesties en praktische handvatten zoals makkelijke recepten voor op de camping? Doe dan deze maand juli 2022 mee met het Fit for the Future programma. Dit thema staat daar komende maand centraal. Je kunt ieder moment instappen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Vind jij het moeilijk of juist makkelijk om een gezond eet- en leefstijlpatroon in de vakantie vast te houden?


Lucia
Door

Lucia

op 10 Jul 2015

Geweldige tips. Ik ga ze nog een paar keer over lezen voor we vertrekken!!!

L.A.
Door

L.A.

op 10 Jul 2015

Een heel inspirerende blog. Helaas maak/verzin ik veel excuses om ongezond te leven. Terwijl ik heel goed weet wat wel en niet goed is voor mijn lichaam en geest. Ik hoop nog veel meer van dit soort blogs te lezen want daardoor raak ik steeds meer gemotiveerder om dan eindelijk weer goed voor mijzelf te zorgen. Bedankt Marjolein!Met vriendelijke groet, Liduina

Karin van den Heuvel
Door

Karin van den Heuvel

op 10 Jul 2015

DANK JE WEL VOOR ALLE INSPIRERENDE INFO MARJOLEIN!EEN FIJNE GEZONDE VAKANTIE/ZOMER.......

Vivienne
Door

Vivienne

op 11 Jul 2015

Ik heb bij de Action een miniblender voor € 10,- gekocht. Ik heb deze al een paar jaar en het werkt prima. Er kunnen precies twee glazen smoothies mee gemaakt worden. Ik heb deze actie al een paar keer terug zien komen.

Bertie
Door

Bertie

op 11 Jul 2015

Hoi Marjolein,Heel waardevolle tips die je ons weer beschreven hebt. Dank je wel! Bertie

Hanneke de Vries-Buist
Door

Hanneke de Vries-Buist

op 11 Jul 2015

Fijne vakantie, Marjolein. Voor nu, dank voor al je inspirerende artikelen.Hartelijke groet, Hanneke

Rosa
Door

Rosa

op 11 Jul 2015

Leuk dit allemaal te lezen! Ik ben al jaren bezig met gezond eten te maken, en mij er in te verdiepen helemaal alles Elf te maken, zo leuk! Ik ben alleen wel te smal, beweeg veel met mijn hondje en met alles op de fiets te doen. Maar toch gezond. Soms is het lastig om op gewicht te blijven, en dan voel ik dat ik niet zoveel energie heb.Lieve groetjes Rosa. En een fijne vakantie.

Mirjam
Door

Mirjam

op 11 Jul 2015

Dank je Marjolein voor je tips. Het is een combi van 'dat weet ik eigenlijk wel' en 'oh zo kan het ook'. Ik ben nog steeds niet gestart met het veranderen van mijn eetpatroon. Ik kan de knop nog niet omzetten. Jouw nieuwsbrieven inspireren me erg.

josephine
Door

josephine

op 11 Jul 2015

dank voor alle goede tips gedurende het afgelopen jaar. een heel fijne vakantie toegewenst!!

tineke
Door

tineke

op 11 Jul 2015

Goede tips Marjolein! Dit stimuleert echt goed eetgedrag in de vakantie. Dank je wel en een goede en gezonde zomer gewenst!

Ingrid
Door

Ingrid

op 14 Jul 2015

Dankjewel Marjolein!

saskia
Door

saskia

op 12 Jul 2015

Hallo Marjolein,Bedankt voor je nuttige tips, ik ga er zeker mee aan de slag. Alleen de ga ik met mijn man op vakantie in een gezellig spaans dorpje, dus vers fruit en dat soort dingen is zeker voor handen. Het water is hier ondrinkbaar dus moet gekocht worden, geen probleem natuurlijk. Alleen er is nergens water te krijgen in een glazen fles, alleen maar in plastic flessen. En dan proef je ecnt verschil als je dit thuis niet gebruikt. Daar heb ik dus nog geen oplossing voor. Verder is het gewoon genieten. Fijne vakantie.

Carry Bloetjes
Door

Carry Bloetjes

op 14 Jul 2015

Hoi Marjolein,Supergoeie tips, ik word er nu al blij van!

Carry Bloetjes
Door

Carry Bloetjes

op 14 Jul 2015

Geniet ook van een heerlijke gezonde & relaxte vakantie!

José Lammers
Door

José Lammers

op 14 Jul 2015

Ik ben ook anders gaan eten zonder suiker, melkproducten en gluten vrij. Wat een energie heb ik gekregen, voel me niet meer zo moe en opgejaagd. Ik ben inmiddels 18 kilo kwijt en voel me weer gezond. Ik heb vorige week extra wat ijs gegeten om te kijken wat het met mijn lichaam doet. Nou ik kan je vertellen dat ik me weer moe voelde en opgejaagd. Ik werd er naar van. Want nu voel je werkelijk het verschil tussen wel of niet gluten, melk of suiker. Ik ben blij dat ik deze site heb ontdekt

Bianca
Door

Bianca

op 15 Jul 2015

Fijne vakantie allemaal!!!

Helmy
Door

Helmy

op 16 Jul 2015

Dankjewel, ook wij zijn bezig met gezondheid en zijn heel blij met je tips, gaan we zeker doen, groetjes en fijne vakantie, Helmy en Gerard

wilma gijsbers
Door

wilma gijsbers

op 17 Jul 2015

Marjolein, heel hartelijk dank voor de geweldige nieuwsbrieven waar ik iedere keer iets goeds uit haal!! Ook weer met de geweldige vakantietips die ik overigens in Frankrijk las....Dankjewel en een ontspannen tijd gewenst met veel nieuwe ervaringen!!

Yvonne
Door

Yvonne

op 20 Jul 2015

Ik lees je tips al enige tijd en pas ze af en toe ook toe. Maar door toenemende vermoeidheid en een bezoek aan een mesoloog kwam ik er achter dat ik niet tegen tarwe (en spelt) eiwitten, als ook niet tegen melkeiwitten kan. Daardoor werkt de spijsvertering slecht met alle gevolgen van dien. Nu ik weet wat tarwe en melk met het lichaam doet ben ik echt heel consequent in mijn nieuwe levenswijze. Bedankt voor je blogspot. Ik blijf ze lezen.

Angelique
Door

Angelique

op 20 Jul 2015

Hoi Marjolein, bedankt voor de tips, ik leef nu zo al bijna 2 jaar. Ik merk alleen dat ik tegen steeds minder dingen kan en dat vind ik wel n nadeel. Bovendien heeft t me zoveel stress opgeleverd dat t de laatste druppel was om niet op vakantie te durven naar Frankrijk omdat ik bang ben geworden dat ik niet meer tegen bep. produkten kan en m'n bloedsuiker zo schommelt dat ik me regelmatig niet lekker voel. Misschien nu ook overgangsklachten, ik weet niet, maar ben ineens in n flink dal geknald, volgens de dokter heb ik orthorexia omdat ik niet meer 'gewoon' met voedsel kan omgaan. Pfffff,

Jos
Door

Jos

op 18 May 2016

Goede tips, die inspireren mij om me ook in de vakantie niet te buiten te gaan aan ongezonde etenswaren! Bedankt!

Miranda
Door

Miranda

op 02 May 2017

Vanuit Kroatië hier: heb zojuist je boek uitgelezen! Echt mijn complimenten en bedankt voor dit boek! Ik leef al even gezond, heb mijn supplementen meegenomen, maar merk dat ik de teugels toch iets meer laat vieren hier en geniet er dan maar van! 😄 Als je kampeert met je gezin is het net wat lastiger toe te passen! Gelukkig vond de hele familie de bananen omeletten vanochtend lekker en veel vis dit jaar!

Els
Door

Els

op 15 Jun 2018

Heel goed artikel, kort en bondig. Kan het weten, ik ben gewichtsconsulent.

Mieke
Door

Mieke

op 12 Jul 2018

Eind vd vakantie lees ik dit pas, maar blij dat ik bijna alle tips in meer- of mindere mate heb toegepast. Tip 1 en reisblender is nieuw voor mij: voor de volgende x! Wel iedere dag genoten van wijn 🤢😅. Ik heb mijn yogamatje bij me om mijn broodnodige oefeningen te kunnen doen, dat dan weer wel. Neemt amper ruimte in in auto in 😊. Net gestart met de 26 ebergiebites 👍. Het gaat de goede kant op.

Mieke Hendrickx
Door

Mieke Hendrickx

op 28 Jun 2019

Mijn Ierland-vakantie is halverwege en herlees deze 12 tips nog eens grondig door. Het is de herhaling die het hem doet... de verleiding is soms groot... geef af en toe hieraan toe. En geniet zo meer van de persoonlijke contacten maar voorál van de prachtige landschappen.

An
Door

An

op 17 Jul 2021

Bedankt voor de leerzame en interessante artikelen die vol met tips staan. Hele fijne vakantie gewenst voor iedereen.

Karin Voesten
Door

Karin Voesten

op 02 Jul 2022

Wat een mooi artikel Marjolein met veel waardevolle tips. Ik word hier heel gelukkig van. Ik merk dat nu ik wat ouder word, meer met goede voeding en gezondheid bezig ben. Het mooie is dat ik dit met mijn vriendinnen kan delen. Heel fijn. Dank je wel. 🥰

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!