Mijn top twaalf van gezonde boeken
8 min. leestijd

Mijn top twaalf van gezonde boeken

De feestmaand staat voor de deur. Een maand waarin we vaak op zoek zijn naar cadeautjes voor mensen die ons dierbaar zijn. Cadeautjes zoals een goed boek. Boeken die informeren, inspireren en motiveren om stapjes te zetten om wat gezonder te gaan leven. Maar ook boeken om lekker lui mee op de bank te liggen om te ontspannen. Boeken die dus fijn zijn om te geven aan je dierbaren, die je nog graag lang en gezond om je heen wilt hebben. Hierbij mijn top twaalf. 

Havermoutje

Havermout is een ingrediënt dat ik altijd in mijn keuken heb; van havervlokken tot haverzemelen. Je kunt er alle kanten mee op, als ontbijt maar ook als lunch, diner of tussendoortje, zoals in dit boek van Pascale Bonnier en Mathijs Kok wordt beschreven. Havermout is een goede bron van oplosbare vezels die lignanen bevatten; dit zijn goede stoffen (fyto-oestrogenen) die kunnen helpen om je hormonale systeem in balans te brengen. Haver bevat ook veel calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink en vitamine B. Bestellen via bol.com kan hier. 

Nootje

Ook dit boek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok vind ik een aanrader. Zo langzamerhand beginnen we te begrijpen dat we niet dik en ongezond worden van vetten, maar van suikers en snelle koolhydraten. Gezonde vetten, waaronder noten, zijn de basis van een gezonde hormoonhuishouding bij vrouwen. We eten ze vaak te weinig. Maar wat kan je ermee, behalve een handje noten eten? Dit boek geeft je allerlei creatieve ideeën over wat je allemaal met noten kunt doen. Je kunt het hier bestellen via bol.com

Spiralize!

Heeft je dierbare vriendin al een spiralizer? Hiermee maak je in een handomdraai spaghetti of andere “pasta”, maar dan van groenten. Dit boek is een inspiratie om meer (rauwe) groenten en fruit te eten. Heel gezond dus. De recepten zijn grotendeels vegetarisch en glutenvrij en worden duidelijk beschreven.  Zoek je een mooi, gezond cadeau, geef dan een spiralizer samen met dit boek cadeau. Bij aHealthylife.nl zijn beiden verkrijgbaar. Bestel de spiralizer hier en voor het boek klik hier.

Plenty of Plenty More

Een boek waarin groenten de hoofdrol krijgen mag hier natuurlijk niet ontbreken. Yotam Ottolenghi bewijst dat je een complete maaltijd op tafel kunt zetten met groenten, peulvruchten, granen en/of paddestoelen. De knoflooktaart met 50 tenen knoflook is mijn favoriet. Om je vingers bij af te likken! Niet helemaal suiker-, zuivel- en glutenvrij, maar zoveel knoflook biedt hopelijk voldoende compensatie.

Plenty is zijn eerste boek, dat vorig jaar gevolgd werd door Plenty More. Beide boeken zijn niet voor de beginnende kok, maar met wat lef in de keuken kom je een heel eind. Ze zijn in het Nederlands. Klik hier voor Plenty. Klik hier voor Plenty More.

Slik je dat?

Hoe belangrijk het is om zelf in de keuken te gaan staan en alle ingrediënten te kennen die je gaat eten, kan je lezen in dit boek van onderzoeksjournaliste Joanna Blythman. Ze dook anoniem onder in de wereld van de voedingsindustrie en kwam erachter dat voedselbedrijven ingrediënten inkopen bij producenten die ook leveren aan o.a. de verfindustrie, de bouwsector, de cosmeticasector en de schoonmaakindustrie. E-nummers checken is achterhaald, want chemische ingrediënten krijgen tegenwoordig namen die onschuldig lijken, zoals ‘organisch gegiste rietsuiker’, maar het zeker niet zijn. Je bent wat je eet. Als je niet weet wat je eet, hoe weet je dan wie je bent? Een intrigerend boek voor iedereen die bereid is om wakker te worden. Om te besellen bij bol.com klik hier.

het gluten gevaar

Het Gluten Gevaar

Steeds meer mensen worden intolerant voor gluten en merken dat eerst aan problemen met hun spijsvertering. Gluten kan echter ook een desastreuze werking hebben op je hersenen en daarmee ook op je emoties en je geheugen. Vrijwel niemand denkt dan aan gluten. Neuroloog Dr David Perlmutter wel. Volgens hem zorgt gluten voor ontstekingen in je lichaam en je hersenen zijn hier erg gevoelig voor.

Dat steeds méér jonge mensen (vooral vrouwen) te maken krijgen met depressies, epilepsie, Alzheimer en de ziekte van Parkinson wijt hij aan de overdaad van suikers en gluten in onze voeding. Het boek staat vol met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek, zoals we van een arts mogen verwachten. Zijn je hersenen je lief, lees dan dit boek. Je kunt het bij bol.com bestellen. 

de-mooie-voedselmachine-200De mooie voedselmachine

Je darmen zijn het hart van je gezondheid. Zowel van je fysieke als je mentale gezondheid. Zoek je een leuk boek dat makkelijk leest om wat meer te weten te komen over de werking van je darmen, dan is dit een leuk boek voor je. Geschreven met veel humor en luchtigheid en simpele plaatjes, die ervoor zorgen dat je begrijpt wat de schrijfster bedoelt.

Je darmen hebben een link met je hersenen. Giulia legt uit hoe ontstekingen in je darmen kunnen leiden tot depressies en angstaanvallen en dat stress je darmwerking plat kan leggen. Je darmflora heeft invloed op alles wat met je gezondheid te maken heeft, inclusief je gedrag en emoties. Leer hoe je dit kunt beïnvloeden. Een poepgoed boek!  Wil je bestellen bij bol.com klik dan hier. 

Radicale remissie

Radical Remissie

Dr. Kelly Turner, arts, raakte geïntrigeerd door de vraag hoe het kan dat sommige mensen spontaan genezen van kanker terwijl artsen de hoop al hebben opgegeven. Ze interviewde duizenden mensen over de hele wereld en zocht naar overeenkomsten. Een belangrijke overeenkomst bleek te zijn dat ze allemaal radicaal hun voedingspatroon omgooiden. Maar er waren nog acht andere overeenkomsten. Dit inspirerende boek kan je ogen openen voor wat mogelijk is op het gebied van genezing tegen alle verwachtingen in. En wat daarbij mogelijk in de weg kan staan.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kanker maar zeker ook voor professionals. Je kunt het boek bol.com bestellen. Klik hier.

Hormoonbalans voor vrouwen 

Nog zo’n mooi boek dat ons leert dat we niet altijd hoeven terug te vallen op artsen als we kampen met vrouwenkwalen. Veel vrouwenklachten worden niet goed begrepen door de reguliere geneeskunde. We kunnen gelukkig vaak veel meer zelf dan we denken. Vaak hebben vrouwenklachten een relatie met onze hormonen. Als je een beetje weet hoe hormonen werken dan heb je een krachtige tool om zelf de touwtjes in handen te houden. In dit boek beschrijven Ralph Moorman en Barbara Havenith 38 vrouwenklachten, met de mogelijke oorzaken, en wat je er concreet zelf aan kunt doen. Natuurlijke oplossingen zonder medicijnen. Met inspirerende succesverhalen. Je kunt het boek bij Juglen Zwaan van aHealthylife bestellen. Voor bol.com klik hier.

een pleidooi voor echt etenEen pleidooi voor echt eten

Zoek jij motivatie om je voedingspatroon te verbeteren? Dan is dit boek zeker een aanrader. Het is geen nieuw boek maar het heeft nog steeds een plaats in mijn rijtje favorieten. Onderzoeksjournalist Michael Pollan dook diep in de geschiedenis van onze voeding en analyseerde haarscherp hoe het allemaal zo is gekomen: waarom we producten als voeding zijn gaan beschouwen, die eigenlijk helemaal geen voeding zijn. De rol van de landbouw en voedingsindustrie en de zwakke positie van de overheid worden blootgelegd en de vloer wordt aangeveegd met de ‘angst voor vet-hypothese’.

Veel stof om over na te denken en motivatie om in actie te komen. Voor bestellen bij bol.com klik hier. 

Maria MagdalenaHet Magdalena Mysterie

Dit boek las ik afgelopen Kerst en ik kon het niet wegleggen. Het boek is een roman, maar de schrijfster is een kenner van mythologie en de geschiedenis van historische verhalen uit Europa en het Midden-Oosten.

De hoofdpersoon uit dit boek raakt verwikkeld in de geschiedenis van Maria Magdalena, wat haar naar Frankrijk brengt, waar ze op zoek gaat naar een verzameling perkamentrollen die in de eerste eeuw door Maria Magdalena zouden zijn beschreven. Terwijl ik het boek las vroeg ik me continu af wat fictie was en wat mogelijk realiteit geweest kan zijn. Stof tot nadenken. Ik vind dit boek echt een aanrader, als je tenminste buiten de gebaande paden van de kerk durft te denken en als je houdt van een verhaal met een rijke historie. Wil je het bestellen bij bol.com klik dan hier. 

Het hart van alle dingenHet hart van alle dingen

Dit boek heb ik afgelopen jaar verschillende keren aan vriendinnen cadeau gedaan. Als je genoten hebt van het eerste boek van Elizabeth Gilbert, ‘Eten, Bidden en Beminnen’, dan is dit boek zeker een aanrader.

Het verhaal speelt zich af in de vorige eeuw. De hoofdpersoon is een sterke vrouw die haar tijd ver vooruit was en steeds opnieuw probeert om haar leven te leiden zoals zij dat wil, vaak tegen de stroom in.

Het hart van alle dingen is een meeslepende roman over verlangen, ambitie en honger naar kennis. Moeilijk om weg te leggen dus zorg dat je lekker lang de tijd hebt om het te lezen.

Je kunt het hier bestellen. 

Heb je een of meerder boeken hiervan al gelezen? Laat dan hieronder je reactie achter. Dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Corine Langohr
Door

Corine Langohr

op 27 Nov 2015

Twee boeken heb ik gelezen en zijn werkelijk echte aanrader. Het hart van alle dingen heb ik gelezen toen ik op vakantie was. Ik kon het bijna niet wegleggen. De charme van je darmen is zo geweldig omdat het makkelijk te lezen is. Het is soms droge kost maar het is met zoveel humor geschreven dat het toch lekker leest en goed te begrijpen is. Ik heb sindsdien een opstapje naast mijn toilet staan.

Marjon
Door

Marjon

op 27 Nov 2015

Het Magdalena mysterie heeft nog 2 vervolgdelen, Het Jezus Mysterie en Het Medici Mysterie. Zeker aan te raden.

Els
Door

Els

op 27 Nov 2015

Dag Marjolein, weer genoten van je nieuwsbrief en het feit dat we best een keer mogen zondigen in deze periode. Ik vind je een bijzondere vrouw en heb al veel dingen van je geleerd, ben op dit moment "slik je dat" aan het lezen en ik word niet goed als ik lees hoe ons voedsel bewerkt is. Nou hebben ze aan mij een heel slechte klant omdat ik volgens de boeken van Karin Luiten kook. " Zonder pakjes en zakjes" zijn ook heel erg goede kookboekjes en ook nog heel gezellig.Dank voor al je brieven en eerlijke mening over wat goed voor ons is. Hart.gr Els

Maria
Door

Maria

op 27 Nov 2015

Ik heb 3 boeken van die boeken top 12 gelezen.*De mooie voedselmachine vind ik echt een aanrader. In heel begrijpelijke taal wordt uitgelegd hoe de darmen werken en hoe belangrijk een goede darmflora is. Medisch specialistische kennis wordt op een interessante en een voor iedereen begrijpelijke manier uitgelegd. Leuk om te snappen wat de darmen allemaal doen, waar ze verantwoordelijk voor zijn en hoe ze werken.* De kookboeken Plenty en Plenty more heb ik ook. Interessante vegetarische gerechten staan daarin. Toch pak ik die kookboeken niet zo vaak om uit te koken. Het nadeel vind ik dat er in veel recepten ingrediënten voorkomen die ik niet ken, laat staan dat ik weet waar ik die kan krijgen. En dan grijp ik toch weer terug op een ander kookboek.* Het boek 'Totale Remissie' vond ik een boeiend boek. Ik heb het al aan diverse mensen aangeraden om te lezen, ook mensen zonder kanker. Je leest erin wat de meeste dingen zijn die mensen hebben hebben gedaan om te genezen of de kanker te stabiliseren. Naast o.a. kruiden, voedingsgewoonten en alternatieve geneeswijzen, komen ook levenshouding en spiritualiteit aan bod. Een eye-opener vond ik dat wanneer je blijft vechten tegen kanker, je lijf ook in de fight-flight-reactie blijft, waardoor je immuunsysteem minder goed werkt, terwijl je die juist nodig hebt om te herstellen van je ziekte.Als boekensuggestie wil ik het boek noemen: Natuurlijk lekker basiskookboek. Met 225 100% natuurlijke recepten. Puur, vers, biologisch en natuurlijk. Zonder koemelk, gluten of suiker. De auteur is Monique van der Vloed. Het is met recht een basiskookboek voor allerlei recepten van ontbijt t/m nagerechten. Dit boek pak ik wel geregeld.

Roely van de Hoef
Door

Roely van de Hoef

op 28 Nov 2015

Dag Marjolein, Ik heb inderdaad nog een paar boeken voor je: Louise Hay: Een gezonde geest in een gezond lichaam (met recepten); Rineke Dijkinga (natuurgeneeskundige en alles op gebied van voeding): Alles draait om je hormonen i.s.m.dr. Barbara Havenith (met recepten); en op een ander genezend vlak: Cursus in Wonderen, door dr. Helen Schucman.dr. Luc Bodin; De genezende kracht van Ho'oponopono (een vergevingsritueel uit Hawaï wat zeer krachtig werkt!) Barbara Ann Brennan: Licht op de aura en Bronnen van Licht. Ik heb het boek van dr. Richard Béliveau: Eten tegen kanker, gekocht; héél erg goed! Ben een enorme lezer met een open geest en leer elke dag. Fijn weekend en lieve groet, Roely

Anita H.
Door

Anita H.

op 30 Nov 2015

Leuk en handig, zo'n top-12. Inclusief de reacties met andere aanbevelingen. Tegenwoordig komen er zoveel boeken over gezondheid op de markt, dat het best lastig kiezen is. Ik vind "De houdbare vrouw" wel de moeite waard.

Inge Mooiman
Door

Inge Mooiman

op 04 Dec 2015

Koop lokaal (eten en boeken!).

monique
Door

monique

op 05 Dec 2015

Ik mis nog een boek , sitting chef van Annemarie Postma.

lilian
Door

lilian

op 05 Feb 2016

hoi Marjolein, dank voor je mails , ik heb het boek voeding en gewrichten van Dr. Gert Schuitemaker gelezen. goed boek!

Jacolien Teekman
Door

Jacolien Teekman

op 20 Feb 2016

Mooie tips Dank je wel daarvoor. Misschien herkennen jullie ook de ervaring dat ondanks kennis, ondanks goede voornemens de drang om te eten toch sterker is en je sneller dan het geluid toch weer te veel eet of dat eet wat je niet meer wilde eten. Het antwoord hoe dat komt heb ik gevonden in de boeken van Ingeborg Bosch bv in de Herontdekking van het ware zelf. Ook een aanrader! Met vriendelijke groet Jacolien Teekman

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!