Recept: Gemasseerde boerenkoolsalade met sinaasappel
1 min. leestijd

Recept: Gemasseerde boerenkoolsalade met sinaasappel

Wil jij wat goeds doen voor je gezondheid? Natuurlijk wil je dat! Voeg dan regelmatig boerenkool toe aan je dagelijkse menu. Ja, ook in het voorjaar! Boerenkool is een geweldige bron van goed opneembaar calcium, wat belangrijk is voor je botdichtheid. Het gaat daarmee osteoporose tegen in combinatie met voldoende vitamine D, K2 en magnesium.  Ook sesamzaad bevat veel goed opneembaar calcium, wees er royaal mee.

Heb jij boerenkool al eens gemasseerd?

Daarnaast valt het, samen met de rode kool in dit recept, onder de kruisbloemigen. Kruisbloemige groenten zijn heel gezond dankzij een scala aan vitamines en mineralen. Het zijn krachtige antioxidanten, ontstekingsremmers, en dankzij de aanwezige glucosinolaten (beschermende stofjes) houden ze je immuunsysteem gezond en vormen ze onder andere een krachtig wapen tegen kanker.

Boerenkool kennen we allemaal wel als de klassieke stamppot met rookworst. Maar je kunt er zoveel meer gezondere dingen mee. Dit recept laat zien dat het ook heel lekker is in een salade. De kool moet dan wel even worden gemasseerd. Ja, je leest het goed. Door een bron van zout en zuur met je handen in de fijngesneden kool te wrijven gaan de celstructuren kapot waardoor de kool zacht wordt en gemakkelijk te verteren is.

Wie geen trek heeft in een koude salade kan alles ook even opwarmen in een koekenpan of wok. Ook heel lekker!

Dit heb je nodig voor 2-4 personen

200 gram (gesneden) boerenkool
350 gram rode kool, fijngesneden
1 kleine rode ui, gesnipperd
1 sinaasappel, in stukjes
4 el sesamzaad, geroosterd

Dressing:

3 el olijfolie
4 el tamari of glutenvrije sojasaus
1 el ahornsiroop
Sap van 1/2 citroen
Snuf zout

Zo maak je het:

Meng de boerenkool, ui en rode kool in een kom samen met de dressing. Masseer met je handen in of roer goed door. Laat minimaal 10 minuten staan, maar een paar uur of een nacht (in de koelkast) kan ook. Hoe langer de groenten staan, hoe zachter ze worden. Maak de salade af met de sinaasappel en sesamzaad. Wil je meer body? Voeg dan wat gekookte quinoa of linzen toe. Ook reepjes avocado zijn er heel lekker bij.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!