Plantaardige eiwitten; mijn persoonlijke top tien
8 min. leestijd

Plantaardige eiwitten; mijn persoonlijke top tien

Ik ben een vegetariër die af en toe buiten de lijntjes kleurt: ik hou nu eenmaal niet van strakke regels en voorschriften. Ik eet soms vlees of vis – maar niet zoveel – en ook weinig zuivel. Maar ik sport wel veel. Waar ik mijn eiwitten vandaan haal? Ik ga het je vandaag vertellen.

Hoe zat dat ook alweer met die eiwitten?

Je lichaam heeft eiwitten nodig voor de opbouw en het herstel van al je cellen, hormonen, enzymen en afweerstoffen. Het zijn de bouwstenen van je lichaam en net zoals bij een huis is het lastig bouwen zonder bouwstenen. Al je lichaamscellen bestaan voor een groot deel uit eiwitten die iedere dag nieuwe aanvoer nodig hebben. Maar de eiwitten die je eet kunnen nogal van elkaar verschillen.

De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt is erg persoonlijk. Het Voedingscentrum adviseert 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, maar als je veel sport, herstellende bent van een ziekte of zwanger bent mag je rustig wat meer hebben. Maar dat hangt zeker ook af van de kwaliteit van de eiwitten.

Eiwitten kunnen nogal van elkaar verschillen

Van eiwitten via aminozuren weer naar eiwitten

De eiwitten die je eet worden in je spijsverteringsstelsel afgebroken tot ongeveer 20 verschillende aminozuren. Van deze 20 kan je lichaam er zelf twaalf aanmaken, maar acht moeten uit je voeding komen. Deze acht noemen we de essentiële aminozuren.

Met combinaties van deze 20 aminozuren bouwt je lichaam zelf de circa 100.000 nieuwe eiwitten op die het nodig heeft en die allemaal hun specifieke functie hebben. Dierlijke eiwitten bevatten doorgaans al die acht essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten bevatten ze vaak niet alle acht; vandaar dat men snel denkt dat dierlijke eiwitten beter zijn. Deze aanname is echter hoognodig aan herziening toe.

Dierlijke eiwitten hebben nadelen, vooral voor vrouwen

Producten waar dierlijke eiwitten inzitten zijn onder andere vlees, vis, eieren en alle zuivelproducten. Als ze niet biologisch (of in het geval van vis: wild gevangen) zijn, dan zitten hier wat nadelen aan. Koeien, varkens en kippen die gevoerd worden met soja en mais bevatten meer omega 6-vetzuren dan omega 3. Omega 6-vetzuren bevorderen ontstekingen in je lichaam en vrouwen zijn gevoeliger voor ontstekingen dan mannen.

Vrouwen zijn gevoeliger voor ontstekingen in hun lichaam dan mannen

Daarbij bevatten dierlijke eiwitten zwavelhoudende aminozuren die je lichaam verzuren. Om de zuurbalans weer in evenwicht te krijgen zal je lichaam calcium onttrekken aan je botten en tanden. Het eten van veel dierlijke eiwitten kan dus zorgen voor extra botontkalking.

Tot slot kunnen dierlijke producten vervuild zijn met hormoonverstorende stoffen en antibiotica. Daar worden we allemaal niet blij van, toch? Deze nadelen gelden allemaal voor niet-biologisch vlees, niet biologische zuivel en kweekvis. Niet voor eieren. Daarom dat biologische eieren voor mij mijn favoriete bron van dierlijke eiwitten zijn.

Plantaardige eiwitten zijn veel aardiger

Bovengenoemde nadelen hebben plantaardige eiwitten allemaal niet. Ze bevatten bovendien talrijke mineralen, vitaminen en plantaardige stoffen waar je immuunsysteem erg blij mee is. Ze zijn dus eigenlijk veel aardiger voor je lichaam!

De meeste ervan zijn ook nog eens goede bronnen van vezels, waar je darmen heel erg blij van worden. Vezels zijn de bezems door je darmen. Dierlijke eiwitten bevatten nul vezels. Je vindt plantaardige eiwitten in veel producten: groenten, zoete aardappelen, bonen, peulvruchten, granen, noten, zaden, havermout, quinoa, zeewier en zo nog wat voedingsmiddelen. Keuze genoeg dus!

Dierlijke producten bevatten helemaal geen vezels

Nee, die acht hoeven niet op hetzelfde bord te liggen!

Plantaardige eiwitten worden wel incompleet of onvolwaardig genoemd omdat de meeste niet alle acht die essentiële aminozuren bevatten. Dat klopt. Maar wie eet er nou alleen maar havermout? Of broccoli? Als je volop plantaardig eet, eet je automatisch een grote variatie en krijg je vanzelf alle acht die essentiële aminozuren binnen.

Om nog even een ander misverstand uit de weg te ruimen: je hoeft ze niet tegelijkertijd op je bord te hebben liggen! Granen en peulvruchten zijn een goede combinatie, maar vandaag granen en morgen peulvruchten eten vindt je lichaam helemaal prima. Veel belangrijker voor de optimale werking van alle aminozuren is dat er voldoende B-vitamines aanwezig zijn. Ook deze zitten volop in plantaardige voeding (met uitzondering van vitamine B12).

Eet een grote variatie aan plantaardige voeding en je krijgt alle benodigde eiwitten binnen

Probeer het eens: meer plantaardig dan dierlijk

Als je wilt proberen wat het eten van méér plantaardige dan dierlijke eiwitten voor je doet, dan sta ik aan de kant om je toe te juichen! Plantaardig is niet alleen aardig voor jou maar ook veel aardiger voor dieren en ons milieu.

Vooral als je veel sport zou ik je willen aanraden méér plantaardige dan dierlijke eiwitten te eten. Er zijn legio topsporters die beweren dat hun prestaties vooruit zijn gegaan nadat ze dierlijke eiwitten zijn gaan vervangen door plantaardige. Lange afstandsloper Scot Jurek  is daar een voorbeeld van. En als je denkt dat je geen spieren kunt opbouwen op planten, kijk dan eens rond op deze site met veganistische body builders. Gorilla’s eten ook alleen maar groene blaadjes hoor!

Mijn top tien van bronnen van plantaardige eiwitten

Kortom je kunt je eiwitten prima halen uit planten. Hierbij mijn favoriete tien.

1. Hennepzaad

Absoluut een topper. Hennepzaad bevat alle acht essentiële aminozuren; er zijn dus wel degelijk plantaardige producten die ze acht bevatten. Hennepzaad bevat ook de gezonde omega 3-vetzuren en het is bovendien lekker en makkelijk in gebruik. Maak er plantaardige melk van, strooi het over salades, soepen, in je havermout ontbijt of als finish over je omelet. Verwarm hennepzaad liever niet. Drie eetlepels hennepzaad bevat ongeveer tien gram eiwit. Wil je meer lezen over hennepzaad klik dan hier: Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon. 

Hennepzaad bevat alle acht essentiële aminozuren, net als dierlijke eiwitten

2. Quinoa

Quinoa is een zaadje, maar het wordt gebruikt als graan. Het is glutenvrij en ook quinoa bevat alle acht essentiële aminozuren. Het is super simpel in gebruik: even goed wassen met een zeef, opzetten in twee keer de hoeveelheid water en tien minuten laten koken. Daarna deksel eraf, roeren en nog even laten staan. Ik maak het in grotere hoeveelheden zodat ik de dag erna nog over heb of ik vries enkele bakjes in. Ik gebruik het als rijst maar ook onder andere als basis voor een ontbijt met fruit en noten. Het heeft een neutrale smaak. Per 100 gram bevat quinoa acht gram eiwit.

3. Groenten

Veel mensen weten niet dat groente ook een bron van eiwitten is. Wel dus, en je kunt er lekker veel van eten. Een avocado bevat ongeveer vier gram eiwit en 250 gram broccoli acht gram, 250 gram asperges bevat ongeveer vijf gram eiwit en 250 gram spruitjes ongeveer zeven gram. Misschien wat hoeveelheid eiwit betreft niet helemaal top maar vergeet niet dat ze ook veel andere gezonde stoffen bevatten. Eet vijf ons groenten per dag en de kans is groot dat je daarmee toch 20 gram eiwit binnen hebt gekregen.

Eiwitten zitten ook in groenten, vergeet dat niet!

4. Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten worden heel vaak genoemd als toppers, maar de ene boon is de andere niet als het gaat om eiwitten. De beste leveranciers van eiwitten zijn spliterwten, kidneybonen, mungbonen en Borlottibonen met ongeveer 24 gram eiwitten per 100 gram. Kijk, dat tikt aan! Zelf gebruik ik voor de variatie ook kikkererwten (negen gram eiwitten per 100 gram) en linzen (zes gram eiwitten per 100 gram).

Bonen zitten vol met vezels. Combineer ze met bruine rijst of quinoa of maak er burgers van. Bonen zijn ongelooflijk veelzijdig. Veganisten bakken er zelfs chocoladetaarten mee! Dat moet ik nog steeds eens proberen.

5. Tempeh

Tempeh hoort eigenlijk ook bij de bonen. Het is gefermenteerde soja en bevat ook alle acht de aminozuren. Dankzij het fermentatieproces bevat het goede bacteriën voor je darmflora en kan het je helpen je hormoonhuishouding in balans te brengen, doordat er lignanen in zitten die een positieve invloed hebben op je oestrogeenniveau.

Gebruik wel biologische tempeh zodat je zeker weet dat je geen GMO soja hebt. Je kunt het gebruiken als vleesvervanger in salades, roerbakgerechten en sauzen. Heel veelzijdig dus. 100 gram tempeh bevat twaalf gram eiwit.

6. Noten

Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten en paranoten bevatten niet alleen veel mineralen, vitamine E en gezonde vetten maar ook volop eiwitten. Let op: dit geldt alléén voor de ongebrande noten. Per 100 gram bevatten ze tussen de vijftien en twintig gram eiwitten. Ik gebruik ze in zelfgemaakte notenmelk, in salades, zelfgemaakte muesli, in snacks en ik gebruik het meel om mee te bakken. Ik denk dat je wel weet wat je met noten kunt doen. Week ze bij voorkeur een nachtje in water of rooster ze licht om het fytinezuur af te breken.

Alleen ongebrande noten bevatten volop eiwitten

plantaardige-eiwitten-recepten

7. Zaden en pitten

Nog meer van die kanjers.  Sesamzaad, chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten. Per 100 gram rond de 25 gram aan eiwitten maar oké, je eet er niet zo snel 100 gram van. Gebruik ze in je eigengemaakte muesli ontbijt, strooi ze over salades, gebruik ze in baksels en toetjes en voeg wat zaden toe in je blender voor de variatie als je toch notenmelk maakt.

8. Spirulina

Spirulina is een algje. In gedroogde vorm bestaat spirulina voor 70% uit eiwitten en bevat het alle acht de essentiële aminozuren. Een betere bron kan je eigenlijk niet krijgen. Het is in poedervorm te koop maar zelf gebruik ik het in tabletten omdat ik het niet lekker vind in mijn smoothies. Het lijkt dus op het gebruik van supplementen, maar ik zie spirulina echt als voeding. Meer over dit bijzondere algje kan je hier lezen: Spirulina; koning van de eiwitten. 

Net als hennepzaad en quinoa bevat ook spirulina alle acht de essentiële aminozuren

9. Edelgistvlokken

Heb je al eens gehoord van edelgistvlokken? Edelgistvlokken gebruik ik omdat het zo ontzettend makkelijk en lekker is. Edelgist is een gist in de vorm van vlokken en ik gebruik het als geraspte kaas. Het smaakt ook een beetje naar geraspte kaas. Je koopt het in een bus en het is klaar voor gebruik. Per 10 gram zit er maar liefst vijf gram eiwit in edelgistvlokken. Twee eetlepels is ongeveer tien gram en dit strooi je zo over een een bordje pasta, salade of roerbakgroenten, of waar je ook maar kaas overheen zou strooien. Daarbij bevat het volop B-vitamines. Weet je nog, die heeft je lichaam nodig om al die aminozuren op te kunnen nemen.

10 Eiwit uit plantaardige proteïne poeder

Denk je na al deze bronnen van eiwitten toch nog wat extra’s nodig te hebben omdat je veel sport, denk dan eens aan een plantaardige proteïnepoeder. Een eiwit-shake maar dan een gezonde. Poeders gemaakt van hennepeiwit en bruine rijst zijn uitstekend. Plantaardige eiwitpoeders zijn beter voor je dan weipoeders (op basis van zuivel) die bijna altijd allerlei ongewenste toevoegingen bevatten en minder goed opneembaar zijn voor je lichaam.

Zou jij willen dat je lichaam meer zin had om te sporten?

Tot slot: zou je willen dat je lichaam meer zin had om te sporten? Vervang dan veel dierlijke eiwitten een tijdje door plantaardige. Uit onderzoek bleek dat ratten in een laboratorium die plantaardige voeding kregen, uit zichzelf veel meer rondjes renden op hun molentjes dan ratten die dierlijke producten kregen. Ze werden hier niet toe aangezet of voor beloond. Ze hadden er blijkbaar gewoon zin in!

Opmerkelijk: ratten die plantaardige voeding kregen hadden uit zichzelf meer zin om te bewegen dan ratten die dierlijke voeding kregen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Marrie
Door

Marrie

op 15 Apr 2016

Dank je voor het delen van deze wetenschap over plantaardige eiwitten! Ik ben ook een flexitarier en eet maar heel af en toe vlees of vis maar wel regelmatig eieren ! Ik verdiep mij steeds meer in goede voeding omdat ik geloof dat je bent wat je eet! Het heeft zoveel invloed op lichaam en geest! Dus dank en ga hier a.u.b. Mee door!

Mj grauss
Door

Mj grauss

op 22 Jul 2021

Wat goed om dit te lezen,ik ga het zeker proberen toe te voegen en letten op betere plantaardige voeding,bedankt voor deze goede informatie

Roely van de Hoef
Door

Roely van de Hoef

op 15 Apr 2016

Mijn voedingspatroon is hetzelfde als wat jij doorgeeft, met dit verschil dat ik nu ook naakthaver eet. Verrukkelijk en vers en alles zit erin; ook i.p.v. rijst en als ontbijt met noten, zaden etc.

Reina
Door

Reina

op 15 Apr 2016

Ben ook terug plantaardig aan het eten. Cholesterol was te hoog. Misschien die laatste 5 kg nog?

Petra van den Braak
Door

Petra van den Braak

op 15 Apr 2016

Hi Marjolein,Wat een goede blog over krachttraining voor vrouwen! Je leest hier nog maar weinig over. Zeker interessant in combinatie met gezond eten. Ik ben zelf ook sinds kort begonnen met krachttraining en cardio aan het afbouwen, doe wel aan HIT training :-). Het zou erg leuk zijn ons op de hoogte te houden van je vorderingen en wat je precies doet in de sportschool. Welke oefeningen, aantal sets, herhalingen en het gewicht dat je gebruikt en hoe je dit opbouwt om je spiermassa te laten toenemen. Misschien kun je een keer een recept delen hoe jij de plantaardige eiwitten combineert. Succes met trainen!Groet Petra

Vera
Door

Vera

op 15 Apr 2016

Mooi stuk en herkenbaar! Ik ben ook hooked aan krachttraining tegenwoordig :-). Dank voor de (plant)aardige eiwit tips, heel waardevol. Fijn wknd!

saskia
Door

saskia

op 15 Apr 2016

Hoi marjolein, Ik ben vorig ook gaan sporten in de sportschool. Buiten mijn uurtje aerobic in de week had ik het gevoel dat mijn spierkracht terug liep. Netjes alle toestellen laten aanpassen in de sportschool en met goede moed begonnen. Maar bij mij heeft het averechts gewerkt. Ik had mijn spieren zo overbelast dat ik triggerpoints (spierknopen) heb gekregen. Het bleek ook dat ik een bijnieruitputting had, het kan natuurlijk zijn dat het een met het ander te maken had. Nu moet alles weer opgebouwd worden ik doe dit nu met pilates, dit maakt je spieren langer, terwijl Fitness je spieren verkort, ik meld het omdat het moet wel goed voelen anders kun je te hard van stapel lopen. Groetjes saskia

Inge Hindriks
Door

Inge Hindriks

op 15 Apr 2016

Dank je wel Marjolein voor je inspirerende en interessante artikelen! Hartelijke groet, Inge

Margreet
Door

Margreet

op 15 Apr 2016

wel wat kort door de bocht over vlees met hormonen en antibiotica! Wat te denken van grasgevoerde koeien die NOOIT soja en granen krijgen en al helemaal geen antibiotica??? ( bv vlees van Schotse Hooglanders.nl) Die lopen het hele jaar buiten en de kalfjes mogen ook gewoon bij de moeder blijven. Er is ook kip die geheel antibioticavrij is. Dus als je toch wat vlees wilt eten eet dan goed vlees,en niet uit de supermarkt. Als je toch wat kaas wilt eten: eet dan kaas van rauwe melk en niet van gepasteuriseerde.

Josselien Janssens
Door

Josselien Janssens

op 15 Apr 2016

Natuurlijk is er ook goed vlees, maar het is niet gemakkelijk te krijgen als je weinig tijd hebt. Zeker niet in de supermarkt. Ik vind dit een fantastische blog. Op mijn 17e werd ik acuut vegetarier door een biefstuk. Ik kreeg namelijk zo'n enorme angstadrenalinestoot na het eten van dat stuk vlees dat ik ervan overtuigd raakte dat de koe in kwestie op een vreselijke oneerlijke manier aan zijn/haar eind gekomen was. Ik kon er echt fysiek twee nachten niet van slapen en besloot helemaal met vlees te stoppen om alle zielige bioindustriebeestjes te redden. Helaas was er toen nog niet veel goede informatie over voedingswaarde, omega-vetzuren en aminozuren, en dat resulteerde erin dat ik op mijn 25e energetisch zo'n beetje bijna dood op de tafel van de acupuncturist terecht kwam. Die wist er gelukkig wel raad mee (ik moest mijn dieet drastisch aanpassen en weer aan de vis). Sinds enige tijd eet ik -ook op aanraden van een Chinese kruiden- en bioresonantiearts- weer af en toe rood vlees (ongeveer 1x in de twee weken, en uiteraard bioscharrel). Ik voel me -mede dankzij een aantal slimme supplementen- beter dan ooit in mijn vel en mijn energie zitten. Voornamelijk (biologische!) plantaardige eiwitten eten blijft echter uiteindelijk beter voor zowel je lichaam als ons milieu. Met de informatie in dit artikel durf ik het wel aan om geleidelijk aan vlees en vis weer verder te schrappen.

Cathy
Door

Cathy

op 13 May 2016

@Josselien Wat jij hebt ervaren is de astraliteit van het dier. De emoties die in elke cel van een dier zitten ook na zijn dood. En dat alles zit na het eten van dieren dus in jouw lichaam. Als je daar gevoelig voor bent kan dat hele vervelende consequenties hebben. Dit is een van de reden dat ik vegetariër ben. Ga vooral door met plantaardig eten en een ei valt er ergens tussen dat kan best. Zo zorg jij er voor dat je eigen emotielichaam / aura zuiverder wordt. Zouden meer mensen moeten weten. Alle goeds.

Jessie
Door

Jessie

op 16 Apr 2016

Hoi Marjolein, Super blij wordt ik iedere week van jouw mail. Het sluit altijd aan op mijn persoonlijke situatie. Ik doe namelijk sind januari ook aan krachttraining dmv de milon cirkel. Bevalt me heel goed. Was er net mee bezig om te kijken hoe voeding me hierin kan helpen. Heel fijn je tips. Enne verse gember thee...Mjammie. Jij brengt meoop goede ideeën. Hartelijk dank hiervoor. Een mooi weekend voor jou. Hartelijke groet Jessie Cox

Jan
Door

Jan

op 16 Apr 2016

Beste Marjolein , De laatste tijd ben ik ook bezig met eiwitten . Deze stoppen het hongergevoel . WAAR ?? Maar ik krijg alleen maar uitslag van deze dierlijke eiwitten . [ Veel eieren ] Althans dat is wat ik nu aan het uitproberen ben . Een dierlijk eiwit reductie heeft tot nu toe goede resultaten . Zelfs voor mannen heb je goede ideeën . Want je kunt wel begrijpen dat ik van nu af meer plantaardige eiwitten uit je lijst ga eten . Dank , je ga zo door . Jan

erica fraaije
Door

erica fraaije

op 17 Apr 2016

hallo Marjolein, wat een opgewekt nieuws weer allemaal. Ik ben al mijn hele leven vegetariër, maar ik verbaasde me over dat "vandaag granen en morgen peulvruchten eten" . Ik leerde in Wageningen ooit dat je ze juist wel samen moest eten, zijn de inzichten in de voedingsleer daarover veranderd? Ik merk er overigens niet veel van dat ik meer energie zou hebben dan vleesetende mensen. Ik vind het wel heel leuk om weer eens iets nieuws te lezen over voeding en energie, zoals in je nieuwsbrieven ! groet erica

Elena
Door

Elena

op 18 Apr 2016

Ik lees sinds een tijdje met veel belangstelling je artikelen. Zelf probeer ik al een tijdje meer bonen en kikkererwten te eten. Maar krijg hier veel last van met name van gasvorming in de darmen. Dit is vervelend. Weet jij een betere manier om ze toch te kunnen eten of welke bonen of peulvruchten het minste last geven.Mvg, Elena

Jeannette
Door

Jeannette

op 22 Apr 2016

Ik week de peulvruchten en gooi het weekwater WEG!! De gasvorming zit in het water!! Goed afspoelen en aan de kook brengen. Zelf heb ik géén last meer op deze manier van gasvorming!! Succes!!

Berdien
Door

Berdien

op 18 May 2016

Lees nu pas jouw reactie waar ik nog een tip voor je heb: Het kruid Asafoetida (heet Duivelsdrek in het Nederlands) kun je gebruiken icm peulvruchten tegen winderigheid. Wel met mate, want het is gauw te veel.

Loes
Door

Loes

op 18 Apr 2016

Hoi Marjolein,Ik lees altijd met voldoening je nieuwsbrief en gebruik vrijwel alle tips . Wat je schrijft is altijd geloofwaardig. Echter nu heb ik zoiets van ...nu spreek je jezelf tegen. Het verhaal van de eieren waarin je elke dag een ei geen probleem vind maar zelfs goed staat haaks op het verhaal van de laatste nieuwsbrief waarin je het hebt over de plantaardige eiwitten. Daarin staat vermijd zoveel mogelijk de dierlijke eiwitten. Euh...een ei is dierlijk, hoe zit het nu?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Apr 2016

Ha Loes, je hebt helemaal gelijk. De nadelen gelden met name voor niet biologisch vlees, vis en zuivel. Niet voor eieren. Ik heb de tekst inmiddels aangepast!

Ingrid Floor
Door

Ingrid Floor

op 18 Apr 2016

Goed artikel. Welke plantaardige eiwitten kan je dan het beste gebruiken? Hennep of soja?

Desirée Smits
Door

Desirée Smits

op 27 Apr 2016

Dank voor de info, waardevol. Als je meer groenten tot je wil nemen (om aan die 5 ons en dus voldoende eiwitten te komen) en dat wilt doen dmv groene groentensmoothies, op wel moment van de dag kun je deze dan het beste nuttigen met t oog op je bloedsuikerspiegel e.d?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2016

Groentensmoothies met gezonde eiwitten en vetten (bv door notenmelk, eiwitpoeder, een rauw ei, zaden en pitten, olie enz) heeft kan eigenlijk de hele dag. Zolang deze niet te zoet wordt gemaakt maar dat is sowieso geen goed idee.

Elize
Door

Elize

op 08 May 2016

Hey! erg interessant artikel! Zelf ben ik vegan en wil ik af van m'n laatste restje love handles, ik doe hiervoor al 2 jaar m'n best. Ik eet geen toegevoegde ( natuurlijke) suiker en niets uit verpakkingen met toegevoegde dingen, wel rijst en glutenvrij havervlokken, ik ben op zoek naar een soort dieet om af te komen van love handles, iedereen zegt altijd veel vlees ei en groenet! dit heb ik ook gedaan voor ik vegan werd (jasper alblas dieet) maar nu wil ik echt af van het laatste, zonder gewicht te verliezen, is dit wat je hebt opgeschreven een goede oplossing? en mag ik nog wel wat van fruit eten? Ik doe nu de citroensap kuur en zit op dag 8, daarvoor at ik vegan gluten vrij en suikervrij en ik doe 4 keer per week fitness en 3 drie keer in de week, dus ja ik ben ten einde raad.alvast bedankt! groetjes!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Ik weet niet hoe oud je bent maar naar mate we ouder worden hebben vrouwen een beetje vet nodig om voldoende oestrogeen te kunnen aanmaken. Mannen hebben spieren, vrouwen hebben vet :-) Wees niet wanhopig om een laatste restje love handles, ze zouden je kunnen beschermen tegen rimpels (vanwege de oestrogeen). Teveel sporten kan stress geven, ook dat kan de oorzaak zijn van lovehandles. Vervang eens twee sessies fitness door krachttraining en kijk wat dat met je doet. Maar vooral: geniet van hoe fit je je voelt!

Pauline
Door

Pauline

op 03 Jul 2016

Prettig deze info bij elkaar. Je prijst edelgistvlokken maar ik kom ook aldoor tegen dat smaakmakers met gist in de ingrediëntenlijst worden afgeraden omdat die gist eigenlijk natriumglutamaat is en dat is niet goed. Wat is nou goeie gist en wat verkeerde? Vast dank voor het antwoord!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Ja Pauline, je hebt gelijk dat veel soorten gist afgeraden worden. Het gaat dan om 'normale'gisten. Edelgist is echter een gedroogde, inactief gemaakte gist, waardoor hij geen probleem vormt, zelfs niet voor mensen met Candida die een gist- en schimmelvrij dieet volgen.

Roelande
Door

Roelande

op 22 Aug 2016

Hoe zit met chlorella? Ik gebruik de tabletten van Bloem, een paar met een flink glas water.

Marjolein Dubbers
Miel Blok
Door

Miel Blok

op 25 Aug 2016

Bedankt

Els
Door

Els

op 27 Aug 2016

Hay Marjolein, Fijne bruikbare blogs... Vooral nu over de eiwitten,, Ik zit continu te balanceren met eiwitten, suikers en koolhydraten. Door een longtransplantatie heb ik diabetes gekregen en mijn chol. is te hoog. Doordat ik veel moet sporten heb ik veel koonydraten nodig maar dit jaagt mijn glucose omhoog... Dilemma Eigenlijk weet ik het niet precies wat voorrang heeft. groet Els

Dini
Door

Dini

op 09 Oct 2016

Spirulina...mag je dat ook nemen wanneer je een lekkende darm hebt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Oct 2016

Het mag wel, maar probeer het voorzichtig uit. Het zou juist goed voor je kunnen zijn, maar niet iedereen reageert hetzelfde. Het blijft altijd het beste om iets nieuws rustig uit te proberen en goed te kijken wat het met je doet.

mieke
Door

mieke

op 04 Jan 2017

Bedankt voor de tip, over het bestaan van plantaardige eiwit poeder. Ik eet de laatste tijd plantaardig. Ik kan de hele dag gezonde voeding eten en uiteindelijk uitkomen op minder dan 30 gram eiwit, dit is te weinig. Ik ga me even verdiepen in de eiwit poeders voor de aanvulling. Ik ben allergisch voor kippenei helaas. Uit eten vind ik wel lastiger geworden, als veganist. In heel veel producten zitten ei verwerkt

Ria
Door

Ria

op 06 Jul 2017

Hallo Marjolein, ik wil graag chorella gaan gebruiken voor ontgiften spirulina mag ik niet gebruiken ivm de medicatie voor de schildklier.Kan ik de chorella wel gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Jul 2017

Beste Ria, ik geef geen persoonlijke adviezen, maar je kunt in principe bij schildklierproblemen wel chlorella nemen, dat is een zoetwateralg waarin geen jodium zit (in spirulina dus wel, dat kan verstorend werken bij jou). Maar als je twijfelt, vraag het dan eerst aan een deskundig arts of therapeut.

Tim van FIT.nl
Door

Tim van FIT.nl

op 23 May 2018

Edelgistvlokken is een mooie tip! Handig overzichtje ook :)

Elly Huskens
Door

Elly Huskens

op 03 Sep 2018

Bedankt voor dit zeer interressante artikel

Gabrie
Door

Gabrie

op 08 Oct 2018

Wat n goede tips. Ik ben bezig om steeds meer plantaardig te eten en nog zoekende en wordt heel blij van deze info

Angelique Schilte
Door

Angelique Schilte

op 08 Dec 2018

Hoi Marjolein ik heb je nieuwste boek al in huis en ben druk aan het lezen. Ik maak heel soms graag een cappuccino voor mij zelf klaar, maar het liefst zonder koemelk. Welk alternatief kan ik dan het beste gebruiken? Amandelmelk vind ik niet lekker. Is rijstemelk een idee en een gezond alternatief? Hartelijke groeten van Angelique Schilte.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2018

Rijstmelk zou kunnen Angelique, of havermelk of bijvoorbeeld hazelnotenmelk. Het kan met allerlei plantaardige melksoorten. Er is van het merk Oatly ook een speciale barista-variant havermelk voor cappuccino.

Irene
Door

Irene

op 10 Dec 2018

Altijd weer leerzaam deze artikelen. Helaas kan ik met mijn fodmap(vrij)-, glutenvrije- en lactosevrije- dieet(vanwege PDS) niet goed tegen veel vezels, peulvruchten en soja. Heb je misschien nog goede tips voor alternatieven!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2018

Misschien kun je te rade gaan bij sites en boeken over het Paleo-dieet. De meeste vormen daarvan raden naast gluten, soja en lactose ook peulvruchten en bonen af, of gebruiken die maar zeer matig. Vaak worden er veel alternatieven gegeven die voor jou misschien goed bruikbaar zijn. Ik neem ook aan dat je niet altijd alle fodmaps blijft vermijden, als het goed is heelt je darm bij een eliminatiedieet na een tijdje en kun je misschien (onder begeleiding van een voedingsdeskundige) langzamerhand weer wat dingen toevoegen die dan geen problemen meer geven.

Nicole
Door

Nicole

op 10 Apr 2019

Hier was ik net naar op zoek!

Yvonne
Door

Yvonne

op 19 Oct 2021

wat een fijne informatie, bedankt!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!