Nederland is ondervoed en artsen adviseren M&M's? Hè?
in Kanker
5 min. leestijd

Nederland is ondervoed en artsen adviseren M&M's? Hè?

Er is onlangs veel ophef over geweest en het raakt me zó diep dat ik er niet omheen kan: de voedingsadviezen die ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen krijgen van artsen. Word wakker en trek je eigen conclusies.

Nederland is ondervoed

Ik roep al jaren dat de meeste mensen in Nederland ondervoed zijn: waarschijnlijk rond de 95%. Niet in calorieën maar in voedingsstoffen. Ik ben niet de enige die dit vind, zelfs het Nederlands Voedingscentrum is het met me eens. Volgens hun rapport uit 2011 kom je, zelfs als je precies volgens hun Schijf van Vijf zou eten, zes belangrijke voedingsstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Zonder deze essentiële voedingsstoffen is het onmogelijk om op langere termijn gezond en vitaal te blijven.

Nee, Nederland is zwáár ondervoed

Ik denk dat ik voortaan ga roepen dat Nederland zwáár ondervoed is. 95% van de Nederlanders eet namelijk slechter dan de Schijf van Vijf en heeft dus waarschijnlijk nog veel méér tekorten dan de bovengenoemde zes voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt, dat van de volwassen vrouwen tot 69 jaar, slechts 10% twee stuks fruit per dag eet en slechts 5% de aanbevolen 250 gram groenten. De kans is groot dat hun lichaam in de loop der jaren een tekort aan voedingsstoffen heeft opgebouwd.

Ondervoeding leidt al eeuwenlang tot ziektes

We hoeven alleen maar naar de geschiedenis te kijken om te weten dat ondervoeding leidt tot ziektes.

Scheurbuik was de belangrijkste doodsoorzaak van de bemanning op zeilschepen. In 1747 ontdekte een Britse marinearts dat zieke mannen binnen zes dagen genazen als ze twee sinaasappels en een citroen kregen. Men had echter geen idee waarom. In de medische wereld bleef men lang geloven dat scheurbuik een probleem was van de bloedcirculatie, veroorzaakt door een tekort aan beweging op de schepen. Nu weten we dat de mannen een vitamine C-tekort hadden.

In Nederlands-Indië stierven eind negentiende eeuw duizenden arme mensen aan een vreselijke ziekte die men beriberi noemde. Artsen dachten aan een infectieziekte. Nu weten we dat het een tekort aan vitamine B1 was. Doordat men rijst machinaal was gaan bewerken en pellen, miste een groot deel van de arme bevolking deze essentiële voedingstof, die in het vliesje om de korrel zit.  Mensen die rijk genoeg waren om gevarieerder te eten kregen geen beriberi.

In de zuidelijke staten van Amerika stierven tussen 1900 en 1940 meer dan honderdduizend mensen aan wat men pellagra noemde. Ook nu weer dachten artsen aan een infectieziekte, maar ook hier bleek het uiteindelijk te gaan om een voedingstekort, namelijk om het stofje niacine ofwel vitamine B3. De oorzaak was dat mais, een stevige maagvuller, het hoofdvoedsel was geworden van de arme bevolking. Mais bevat geen vitamine B3. Ook nu weer ging het alleen om de arme bevolking die hoofdzakelijk mais at om de maag te vullen en dus andere voedingsmiddelen miste.

Maagvulling is nog geen voeding

Van verhalen uit ons verleden kunnen we belangrijke lessen leren. Als we er iets mee doen zijn onze voorouders niet voor niets gestorven.

  • De belangrijkste les die uit deze verhalen, is dat delen van bevolkingsgroepen chronisch ziek kunnen worden en na een bepaalde tijd zullen sterven, als ze bepaalde essentiële voedingsstoffen gedurende lange tijd niet binnen krijgen. Tevens leren we dat de ziekte zal verdwijnen zodra deze voedingsstoffen worden toegevoegd aan het menu. Zo simpel is het.
  • Een tweede les is dat dagelijks het eten van een grote variatie van gezonde voeding belangrijk is, zeker zolang we nog niet precies weten welke stoffen er allemaal in voedingsmiddelen zitten. De voedingswetenschap is een hele jonge wetenschap die nog in de kinderschoenen staat en iedere dag worden er in de laboratoria van de voedingswetenschap weer nieuwe stoffen ontdekt.
  • Een derde les is dat maagvulling iets heel anders is dan voeding en dat eenzijdige maagvulling zich op de langere termijn kan uiten in ziektes en de dood.
  • De laatste les is dat door de eeuwen heen artsen en medische wetenschappers graag vasthouden aan hun bestaande overtuigingen en in behoorlijke mate lijden aan een hardnekkige vorm van nieuwe-ideeën-resistentie als het gaat om de rol die voeding speelt bij onze gezondheid.

Hoezo kan voeding niet genezen?

Artsen en onderzoekers hebben steeds over het hoofd gezien dat het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen was, waardoor grote groepen mensen ziek werden. Het is mij een raadsel hoe artsen en wetenschappers vandaag de dag nog kunnen zeggen dat voeding niet kan genezen omdat dat nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Als je ziek kan worden door gebrek aan voedingsstoffen, dan kan je beter worden door deze weer toe te voegen aan je menu. Je hoeft geen arts te zijn om deze conclusie te kunnen trekken. Was de aarde altijd al rond of werd hij pas rond nadat wetenschappers dit hadden bewezen?

Is kanker mede het gevolg van een voedingstekort?

Op dit moment krijgt 1 op de 8 vrouwen te maken met borstkanker. Rond 1950 was dit nog 1 op 22. De relatie tussen kanker en voeding is in 2007 onomstotelijk aangetoond in een rapport van het World Cancer Research Fund International. Dit rapport, waar vijf jaar aan was gewerkt door tien wereldexperts, 234 oncologen en andere wetenschappers, kwam met een overduidelijke conclusie: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker.

Voeding blijkt belangrijker dan genen, ook in het geval van borstkanker. Ook het KWF (1) brengt tegenwoordig onder de aandacht dat voeding en leefstijl belangrijke factoren zijn bij het ontstaan van kanker. Waarbij uiteraard nooit sprake is van ‘eigen schuld’, want er zijn nog meer risicofactoren waar we zelf weinig invloed op hebben.

Voeding is informatie voor al je cellen

Je lichaam bouwt zich 24 uur per dag, 7 dagen in de week, op uit de voeding die je het geeft. De vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen en al die nog onbekende stoffen in voeding geven je lichaam de informatie die het nodig heeft om jou gezond te houden: nieuwe cellen opbouwen, oude cellen afvoeren, stofjes aanmaken, stofjes doorgeven enz. Je lichaam kan dit alleen op een gezonde manier doen, als je het gezonde voeding geeft: voeding met volop vitamines en mineralen. Voeding met levenskracht. Voeding die voedt en niet alleen maar vult.

Er bestaan geen loze calorieën

Ik was dan ook werkelijk geschokt toen ik las dat artsen in het Rijnstate kinderziekenhuis in Arnhem (2) zieke kinderen adviseren om tussendoortjes te eten als snickers, bifiworstjes, broodjes frikadel, gevulde koeken en M&M’s met pinda’s. Lees hier de brochure (3). Allemaal volop bewerkt voedsel waar nauwelijks vitamines en mineralen inzitten, laat staan levenskracht. Waar moeten de cellen van de lichamen van die toch al zieke kinderen zich uit opbouwen? Uit suikers, glucosesiroop, chemische kleurstoffen, synthetische smaakmakers en ongezonde transvetten?

Hallo artsen, word wakker! Dit zijn tussendoortjes waar kinderen niet van aansterken! Om suikers uit een lichaam te krijgen heeft het volop B-vitamines en magnesium nodig. Dat kost het lichaam energie in plaats van dat het energie geeft! En voor het afvoeren van chemische stoffen moet een lever overuren draaien terwijl deze kinderen waarschijnlijk medicijnen krijgen en de lever dus toch al overbelast is.

Het zijn nooit de artsen die jou beter maken

Het zijn nooit de artsen die je beter maken, het is uiteindelijk altijd je eigen lichaam dat dit doet. Zelfs als je na een akelig ongeluk deskundig door chirurgen in elkaar bent gezet, is het nog steeds je eigen lichaam dat zichzelf zal moeten genezen. Wat het daarvoor nodig heeft is voeding waarmee het zichzelf kan herstellen en opbouwen. Iedere cel in je lichaam weet precies wat hij moet doen, als hij maar de juiste voedingsstoffen krijgt met de juiste informatie erin.

We hebben nog een lange weg te gaan als artsen snoepgoed en junkfood zien als voedsel. Ik verwacht dat artsen over 50 jaar meewarig hun hoofd zullen schudden over zoveel ondeskundigheid bij hun voorgangers, zoals we nu doen over artsen die dachten dat scheurbuik kwam door gebrek aan beweging en aderlatingen nodig vonden om een ziekte uit een lichaam te verdrijven.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.kwf.nl/voorkomen/gewicht-voeding-bewegen-alcohol/pages/relatie-kanker-en-leefstijlfactoren.aspx

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2120322/Geef-zieke-kinderen-M-M-s-Snickers-en-broodje-frikandel-zegt-Rijnstate-ziekenhuis

https://media-01.imu.nl/wp-content/uploads?url=energiekevrouwenacademie.nl/2016/11/Rijnstaete-adviezen_om_ondervoeding_tijdens_ziekte_te_voorkomen.pdf

Esther Schipper
Door

Esther Schipper

op 11 Nov 2016

Hallo Marjolein, wat ben ik blij dat je dit onderwerp onder de aandacht brengt! Ik heb zelf begin dit jaar in Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gelegen, omdat ik een zware buikoperatie moest ondergaan vanwege eierstokkanker. Bij de koffie, thee etc. werden iedere keer chocolaatjes, taart, koek aangeboden. Ik wist dat suiker en aanverwante producten slecht voor je zijn, zeker als je kanker hebt. Toch lieten de meeste mensen zich de zoetigheid welgevallen. Vanaf dat moment had ik het gevoel dat ik hiermee iets moest doen, maar wist niet hoe ik de kwestie onder de aandacht moest brengen. Wellicht dat door jouw artikel de eerste stap is gezet om bij de artsen en ziekenhuizen het bewustzijn te creëren dat suikerhoudende producten in ziekenhuizen en vooral bij kankerpatiënten het herstel juist belemmeren ipv bevorderen en dat er voldoende gezonde tussendoortjes kunnen worden gegeven zoals snoeptomaatjes, komkommer, stukjes fruit etc.

Marit
Door

Marit

op 11 Nov 2016

Mijn man had het artikel al aan me laten zien. Hij is zelf ook kankerpatiënt geweest. Het is werkelijk schandalig wat hier gebeurd. Zo krijgt de naam ziekenhuis een hele andere betekenis. Je gaat er niet heen om beter te worden , maar je wordt er letterlijk ziek gemaakt met al die zoetigheid. De voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie "houden elkaar op deze manier de broek op". Het gaat weer eens en altijd om geld. Heel goed Marjolijn dat je hier aandacht aan besteed. Dank je wel.

Lucia Brus-van Dalen
Door

Lucia Brus-van Dalen

op 11 Nov 2016

Dank je wel Marjolein, ik ga mijn kleinkinderen hier, zeker weten, dol gelukkig maken. Ze weten gelukkig niet wat ongezond snoepgoed is, maar zijn gek op gezond snoep. En chocola is favouritiet !!

Melis Lieve
Door

Melis Lieve

op 11 Nov 2016

Ja, ongelooflijk hoe medici het verband tussen voeding en ziekte blijven ontkennen. Ik vind het hoopvol dat studenten zeggen dat ze "geneeskunde" willen gaan studeren ipv "medicijnen". Want welke lading dekt dat woord ?? een studierichting "medicijnen" zegt genoeg denk ik.

Ellen
Door

Ellen

op 11 Nov 2016

Echt verschrikkelijk! Nu denk ik dat dergelijke adviezen niet van artsen komen maar van de dietisten. Eiwit en kalorieen, of dat nu verpakt is in worst ijs of chocola maakt hen niet uit. Als verpleegkundige heb ik me caker erbaasd over deze kortzichtige benadering. En over het feit dat patienten het geloven trouwens. Ik zou zeggen, Marjolein, stort je op de (studenten) dietetiek om iets aan due basis te verandeten!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 11 Nov 2016

Beste Marjolein, Elke week kijk ik uit naar je nieuwsbrief, je hebt mijn leven en dat van mijn man zoveel waardevoller en gezonder gemaakt.Sinds ik jou eetadviezen volg, ben ik 20 kilo kwijt geraakt en mijn hoge bloeddruk is nu zelfs laag 110/75. Mijn man heeft diabetes type 2 is inmiddels ook 12 kilo kwijt, zijn bloed uitslagen zijn stukken verbeterd, en hij heeft zelfs geen eiwitten meer in zijn urine. Vanmiddag waren we bij de longarts, en zelfs zijn longinhoud is met 10% verbeterd. Ik stuur je nieuwsbrieven regelmatig door, omdat ik hoop dat meer mensen gezonder worden. Ook heb ik je nieuwe boek besteld, ik kijk er naar uit om het te lezen. Ik wens je heel veel succes, ga zo door........................zoals je al schreef er is nog genoeg te doen. Hartelijke groeten uit Zweden

johanna
Door

johanna

op 11 Nov 2016

Heel erg bedankt voor het boekje ik ben er erg blij

Christel
Door

Christel

op 11 Nov 2016

Nou Marjolein als ik mijn 2 heftige acute alvleesklier ontstekingen met alleen voeding had moeten genezen, weet ik zeker dat ik deze reactie niet meer had kunnen schrijven. Ik geloof heilig in de kracht van voeding maar soms zijn er ook andere middelen nodig.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Nov 2016

Beste Christel, jazeker, soms is een operatie nodig. Maar de voeding die je dan krijgt om aan te sterken na een operatie zou wel gezonde voeding moeten zijn.

Marjon
Door

Marjon

op 11 Nov 2016

Mijn partner werd dit jaar 3 x opgenomen in het ziekenhuis omdat hij een chemokuur moest ondergaan. Ook daar kreeg hij van de diëtiste het advies om 3 x per dag een tussendoortje te nemen, zoals Mars, Twix, Snickers. Mijn vriend heeft nog geprobeerd met haar te praten, onbegonnen werk! Ze stond niet open voor een ander geluid, heel jammer. Sowieso is het eten wat hij in het ziekenhuis kreeg niet iets om blij (en gezond) van te worden. Wij kregen ook de indruk dat artsen niet bezig zijn met gezonde voeding . Dat lijkt mij een gemiste kans, aangezien veel ziektes het gevolg zijn van o.a. ongezonde voeding. Ik hoop echt dat daar een verandering in gaat komen, ook bij huisartsen.

Meta
Door

Meta

op 11 Nov 2016

Snel het boek over chocolade etc. gedownload en bekeken, dat ziet er goed voor een oma die een aversie tegen uitdelen van snoep aan kleinkinderen heeft! Dank Marjolein, ik ga het wat nauwkeuriger lezen.🤓

Linda
Door

Linda

op 11 Nov 2016

Inderdaad schokkend om te lezen dat artsen zulke tussendoortjes voorschrijven! Onbegrijpelijk!

Ina
Door

Ina

op 11 Nov 2016

Ik herken dit wel. Ik was ook ondervoed en het lukte mij niet om aan te komen, ook niet met een gezond dieet. De internist deed alle onderzoeken die ze kon doen om een ernstige ziekte (kanker) te vinden. Bij de uitslag feliciteerde ze mij `Mevrouw, u bent helemaal gezond. Ik adviseer u om chips, koek en snoep te gaan eten, dan komt u wel aan'. Toen ik zei dat ik `high' word van alle suikers, adviseerde ze mij om naar de huisarts te gaan. Uiteindelijk ben ik mezelf aan het genezen met verteringsenzymen en kwark en natuurlijk gezond eten, bewegen enz. precies wat jij adviseert Marjolein.

AnneMarie
Door

AnneMarie

op 12 Nov 2016

Beste Marjolein, Bedankt weer voor je verhalen. Ik vind het altijd heel verhelderend. Ik ben het volledig met je eens dat aansterken alleen kan met gezonde voeding boordevol goede bouwstenen. Daarnaast weet ik uit ervaring dat naast alle gezonde (en ook lekkere) voeding ook af en toe iets lekkers mij blij maakt. En die M&M's en Snickers zijn glutenvrij en daar ben ik blij mee omdat heel veel koek en snoep voor mij niet meer mogelijk is. Ik begrijp die producten dus wel op die lijst als de hoofdmoot van het dieet maar wel gezond is. Veel succes verder, AnneMarie

Danielle
Door

Danielle

op 12 Nov 2016

Omdat mijn stiefvader (78) afgelopen jaar een behoorlijk heftige operatie zou ondergaan, heb ik er bij mijn moeder op aangedrongen om via het ziekenhuis erachter te komen hoe hij heel bewust door voeding het lichaam hierop voor kan bereiden. Ik was behoorlijk verrast toen dat aansterken vooral bestond uit toetjes. Ik ben vervolgens verder gaan zoeken (ook op internet), maar niemand die ons op dat moment (hier in Nederland) echt goede adviezen kon geven. Plus de oudere generatie gaat toch sneller af op de adviezen van artsen en diëtisten, althans dat zie ik dicht om me heen. Er is dus inderdaad nog veel werk te verrichten.

Reinette
Door

Reinette

op 21 Nov 2016

En dát, terwijl elk ziekenhuis een diëtiste in huis heeft!

hanneke becker-maris
Door

hanneke becker-maris

op 12 Nov 2016

Inderdaad, niet te geloven wat die artsen aanraden!!!! Ze kunnen beter naarjou lusteren. Dank je wel voor je e-book. Ik zal er met plezier gebruik van maken. Vr groeten hanneke becker-maris

Marian
Door

Marian

op 12 Nov 2016

Gaat een wereld voor me open

Riet
Door

Riet

op 13 Nov 2016

Klasse Marjolein!! Dank je voor je gratis cacao-recepten. Ook namens mijn kleinkinderen

Therese Sander
Door

Therese Sander

op 13 Nov 2016

Ook ik was met stomheid geslagen toen ik het ziekenhuis advies las. Hoe is het mogelijk ,artsen zijn zich niet bewust wat voedsel met ons doet. Voedsel dat bovendien vergiftigd gaat worden als MONSANTO EN BAYER ons gaan overheersen met hun mega bedrijf.Eet zuiver,zoveel mogelijk lokaal en biologisch dan kan je best eens iets "ongezonds" eten ,maar vermijdt kleurstoffen enzo.....Dus zeker geen M & M's. Doktoren ,houdt op met deze nonsens te verkondigen.

Nathalie
Door

Nathalie

op 13 Nov 2016

Weer mooie informatie en makkelijk te begrijpen. Bedankt

Monique van den Doel
Door

Monique van den Doel

op 14 Nov 2016

Hallo Marjolein, bedankt voor het gratis E-book. Ik ga er zeker een heleboel dingen uit maken! Heb zelf al wat geëxperimenteerd met bonbons, heerlijk. Mijn man kreeg na gedotterd te zijn en 3 stents, 8 verschillende pillen mee naar huis en niemand vroeg hem naar zijn eetgewoonte..... beetje vreemd nietwaar? Hij heeft geen medicijnen genomen en z'n eetgewoonte omgegooid :-) Moet er wel bij zeggen dat we heel veel zelf verbouwen, vooral heel veel verschillende bessen en groente, dus al gezond bezig waren. Bij hem was het ook niet zijn hart waar het aan lag, maar 2 dicht geslipte aderen. Dit kwam naar mijns inziens nog van vroegere verkeerde eetgewoonte en van de enorme hoeveelheid melk die hij dronk. Nadien geen melk meer, maar zelfgemaakte amandelmelk! Hij is ook water gaan drinken en de eerste weken heel streng alleen granen, groente en fruit. Nu met af en toe een gerookt visje erbij. En deze tussendoortjes zal hij ook lekker vinden!

Yvette Riemersma
Door

Yvette Riemersma

op 30 Jul 2017

Onbegrijpelijk en schokkend! Ik geef dagelijks je naam door aan mijn klanten om meer inzicht in hun lijf en eetgewoontes te krijgen. Je blogs zijn fantastisch en leerzaam. Ik ben fan.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!