Immuunsysteem; hebben mensen met smetvrees een zwakker immuunsysteem?
10 min. leestijd

Immuunsysteem; hebben mensen met smetvrees een zwakker immuunsysteem?

Immuunsysteem. We zijn er opeens allemaal in geïnteresseerd. “Marjolein, is het waar dat mensen met smetvrees een zwakker immuunsysteem hebben?” Deze vraag komt regelmatig terug in mijn mailbox.

Een belangrijke vraag omdat we op dit moment allemaal buitenshuis min of meer gedwongen worden om te leven alsof we smetvrees hebben. We maken kletspraatjes op anderhalve meter afstand, we durven elkaar niet meer aan te raken en nooit eerder in ons leven hebben we verplicht zoveel desinfectiemiddelen gebruikt.

Voor mensen met smetvrees moet dit een “feestje” zijn. Maar is het wel gezond? Maken we ons belangrijke immuunsysteem hierdoor niet juist zwakker? Lees dit hele artikel en je weet het.

Belangrijke vraag; hebben mensen met smetvrees een slechter functionerend immuunsysteem?

 

Hoe kan je jouw immuunsysteem versterken?

Voel je je eenzaam? Je bent niet alleen!

Laat ik beginnen met te zeggen: je bent nooit alleen! Op en in jouw lichaam bevinden zich triljoenen micro-organismen die samen met jou door het leven gaan. Iedere centimeter op deze aardbol krioelt van deze voor het blote oog onzichtbare ‘beestjes’. Jij dus ook.

Voor iedere eigen lichaamscel die je hebt, ben je gastheer/gastvrouw voor maar liefst tien andere ‘wezentjes’.

Toen ik me dit realiseerde ben ik mezelf gaan zien als een hotelmanager met triljoenen gasten in huis. Een overgroot deel van deze gasten heb ik nodig om mijn hotel goed te runnen; ze houden me letterlijk in leven. Zonder gasten gaat een hotel al snel ‘dood’.

Maar zoals in ieder hotel zijn er ook gasten die ik liever niet in huis hebt. Gasten die irritant zijn of erger; de boel letterlijk afbreken en spullen kapot maken.

Een goed opgeleide bewakingsdienst

Gelukkig heb ik als hotelmanager lang geleden al begrepen dat ik een goed opgeleide bewakingsdienst in huis moet hebben om deze vervelende gasten te verwijderen. Achter de schermen doet deze bewakingsdienst 24 uur per dag, 7 dagen in de week, prima zijn werk. Als hotelmanager merk ik daar doorgaans niets van.

Alleen als ongewenste gasten in groten getale binnenkomen of ze erg destructief bezig zijn, dan merk ik dat. De sfeer in het hotel is dan niet fijn meer. Soms vraagt mijn bewakingsdienst dan om extra versterking die ik ze dan natuurlijk geef. Tot nu toe zijn we er samen in geslaagd om van mijn hotel doorgaans een heerlijke plek te maken waar het goed vertoeven is.

Je kunt je immuunsysteem niet aanwijzen

Je snapt het al: met die goed opgeleide bewakingsdienst bedoel ik je immuunsysteem. Je immuunsysteem bevindt zich verspreid door je hele lichaam. Daarom kun je je immuunsysteem niet kan aanwijzen zoals je hart of je lever.

Je kunt je immuunsysteem zien als je bewakingsdienst die zorgt voor rust in huis en ongewenste gasten buiten de deur zet

Jouw en mijn lichaam leeft op deze aardbol samen met triljoenen micro-organismen. Bacteriën spelen hierbij een belangrijke rol maar er zwerven ook virussen, schimmels, parasieten, protozoa en zo nog wat andere gasten rond.

Je immuumsysteem; niet te vervangen

Zwak immuunsysteem? Doe er wat aan!

Zoals gezegd: sommige gasten haal je graag in huis, andere niet. Het is de taak van je immuunsysteem om bij de deuren van je hotel te kijken wat goed volk is en wat niet. Slecht volk noemen we pathogenen of ziekteverwekkers. 

Vooral daar waar je lichaam in contact staat met de buitenwereld is je immuunsysteem actief: je mond, je luchtpijp, je oren, je neus, je vagina, je anus, je huid en je darmen.

Je immuunsysteem bestaat uit veel verschillende soorten moleculen, cellen, weefsels en organen die, zoals een goed bewakingsteam, op een complexe manier met elkaar samenwerken.

In 1967 al vond de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Hoe bijzonder was dat? Je immuunsysteem valt niet te transplanteren, niet te opereren en kan niet vervangen worden door een prothese of ander slim stukje techniek. We zullen er zelf heel goed voor moeten zorgen. 

Je darmen; 300 m2 contact met de buitenwereld!

Vooral je darmen spelen een hele belangrijke rol bij het sterk houden van je immuunsysteem. Natuurlijk bevinden deze zich IN je lichaam. Maar als je alle voeding die je eet ziet als ‘buitenwereld’, wat het in feite is, dan snap je dat je darmen wel degelijk in contact staan met de buitenwereld.

De ‘buis’ van je mond tot je anus kan je zien als een buis waardoor je buitenwereld langs je binnenwereld ‘reist’ en hiermee in contact komt.

Vooral je dunne darm, daar waar voedingsstoffen door de darmwand heen worden opgenomen in je bloed, is kwetsbaar. Er zit daar maar een heel dun wandje tussen je buitenwereld en je binnenwereld. En als we dit dunne darmwandje, bekleed met darmslijmvlies, helemaal uitvouwen is het maar liefst 300 m2 groot! Ter vergelijking: je huid is maar zo’n 2 m2.

Je darmen; 80% van je immuunsysteem

Je darmen; 80% van je immuunsysteem

Geen wonder dan ook dat 80% van je immuunsysteem zich bevindt in je darmen: dit is de grote (200 m2) voordeur van je hotel! De meeste cellen van je immuunsysteem bevinden zich direct achter de dunne darmwand. Ze kijken daar voortdurend wat er door die darmwand heen van buiten naar binnen komt. Is het oké of is het niet oké? Net zoals een goede bewakingsdienst zou doen.

Maar deze cellen werken ook samen met de bacteriën IN je darmen, daar communiceren ze voortdurend mee. Er vindt voortdurend een dialoog plaats tussen je immuuncellen en bepaalde darmbacteriën. Je zou deze kunnen zien als de undercover leden van je bewakingsdienst die verderop in de straat en in de wijk alvast in de gaten houden wat voor potentiële gasten zich daar zoal bevinden.

De bacteriën IN je darmen vormen een essentieel onderdeel van je immuunsysteem

Wie is vriend, wie is vijand?

Waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen zijn natuurlijk van harte welkom in je binnenwereld. Maar ongezonde bacteriën en ziektekiemen natuurlijk niet. Deze worden door het immuunsysteem in de kraag gegrepen en verwijderd. Maar hoe weet je immuunsysteem nu of iets een welkome gast is of iets dat ze zo snel mogelijk onschadelijk moeten maken?

Hoe weten de cellen van je immuunsysteem of iets vriend of vijand is?

Langzaam komen we in de buurt van het antwoord op de vraag of mensen met smetvrees een zwakker immuunsysteem hebben.

Hoe weet je immuunsysteem of iets een onschuldige bacterie of een ziektekiem is?  De metafoor met de bewakingsdienst gaat nog steeds op: een goed werkende bewakingsdienst moet voortdurend getraind worden. En dat begint al bij de eerste dag van de start van je hotel!

Een normale geboorte; de beste start

Bij een normale geboorte heb je tijdens je reis door het geboortekanaal een groot scala aan bacteriën van je moeder meegekregen. Deze bacteriën vormden de start van je microbiotica, vooral de bacteriën in je darmen, en daarmee je immuunsysteem.

Ben je met een keizersnee geboren dan heb je daarmee al een eerste achterstand opgelopen als het gaat om een goed werkend immuunsysteem. De steriele omgeving heeft gezorgd voor een veel minder gevarieerde samenstelling van je microbiotica.

Uit veel onderzoek is gebleken dat kinderen geboren met een keizersnee op 2 jarige leeftijd een vijf keer zo grote kans hebben op allergieën maar ook kwetsbaarder zijn voor astma, eczeem, darmontstekingen en kanker (1).

Dit zijn signalen dat het immuunsysteem niet goed weet wat vriend of vijand is. Een allergie, astma of ontsteking ontstaat als een immuunsysteem te fel reageert op een onschuldige prikkel. Het ziet een onschuldige gast aan voor een bedreiging en probeert deze, onterecht, buiten de deur te zetten. Hetzelfde geldt voor alle auto-immuunziektes.

Je immuunsysteem moet voortdurend getraind worden

Gelukkig komen ook kinderen die geboren zijn met een keizersnee niet in een steriele wereld terecht. Al snel komen ze in contact met allerlei micro-organismen, bacteriën, virussen en schimmels.

Borstvoeding is al heel gezond (zit vol met antistoffen en immuunelementen) maar er zijn ook tantes die een pink in hun mond stoppen om op te sabbelen of een ouder zusje dat een speen die op de grond heeft gelegen weer terug hun mond stopt. Allemaal prima manieren om die microbiotica, en dus het immuunsysteem, op peil te krijgen.

Ons immuunsysteem heeft voortdurend contact met een groot scala aan microbiotica nodig om het juiste onderscheid te maken tussen vriend en vijand en om zichzelf steeds te trainen adequaat te regeren. Niet te veel en niet te weinig.

De hygiënehypothese; té schoon is niet gezond

In 1989 toonde epidemioloog David Strachan (2) aan dat kinderen die op of in de buurt van een boerderij opgroeiden én uit een groter gezin kwamen, minder last hadden van allerlei allergieën dan kinderen uit kleinere gezinnen die in de stad woonden. Dit werd bekend als de hygiënehypothese. 

Door de val van de muur tussen West- en Oost-Duitsland kreeg epidemioloog Erika von Mutius (3) de kans deze hypothese opnieuw te testen. Zij kwam tot dezelfde conclusie.

Kinderen uit het veel armere, landelijke, zwaar vervuilde Oost-Duitsland bleken veel minder last van allergieën, darmontsteking, astma en auto-immuunziektes te hebben dan de rijkere West-Duitse kinderen. Bij allergieën ging het zelfs om 18 versus 36 procent!

Door de luchtvervuiling kwam bronchitis in het oosten wel vaker voor. Het aantal kinderziektes in Oost en West was vergelijkbaar.

Symbiose; we hebben elkaar nodig!

Nog meer voorbeelden waaruit blijkt dat er een belangrijke relatie is tussen onze microbiotica en ons immuunsysteem:

Muizen die in een laboratorium opgroeien in een bacterie-loze wereld leren geen onderscheid te maken tussen schadelijke en niet-schadelijke ziektekiemen.

Wie een antibiotica kuur krijgt en daarna in contact komt met een griepvirus loopt een grotere kans daarvan ziek te worden, omdat de hoeveelheid en variatie van onze darmbacteriën door de antiobiotica is uitgedund. Hierdoor reageert ons immuunsysteem minder effectief.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een groot, divers sociaal netwerk (familie, vrienden, werk, community) beter bestand waren tegen een met opzet verspreid verkoudheidsvirus dan mensen met een kleiner sociaal netwerk. (4)

Een groot en divers sociaal netwerk zorgt voor een krachtiger immuunsysteem! Een klein sociaal netwerk bleek op het immuunsysteem zelfs een grotere negatieve impact te hebben dan roken, slecht slapen, alcoholgebruik en lage inname van vitamine C. (4)

Ja dus, mensen met smetvrees hebben een zwakker immuunsysteem

Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden waaruit concreet blijkt dat mensen met smetvrees een zwakker immuunsysteem hebben. Onderzoeken zijn duur en worden voor 90% betaald door bedrijven. Blijkbaar is dit niet een onderwerp waar bedrijven geld in willen stoppen.

Maar werd de aarde pas rond toen wetenschappers het bewezen hadden of was de aarde altijd al rond?

Smetvrees is een psychische ziekte, een dwangstoornis. Het gevolg hiervan is dat mensen met smetvrees contact met anderen vaak vermijden, een kleine sociale kring hebben en evenementen met grote groepen liever niet bezoeken. Je hebt net kunnen lezen dat dit op zich al zorgt voor een zwakker immuunsysteem.

Daarbij maken mensen met smetvrees  overdreven vaak van alles schoon, wassen heel vaak hun handen en vermijden het aanraken van geld of andere ‘vieze’ voorwerpen. Ze komen dus veel minder in contact met relatief onschuldige bacteriën, virussen, schimmels en andere microbiotica die hun immuunsysteem traint wat vriend of vijand is. De bewakingsdienst heeft dus niets te doen en wordt lui maar bovendien ondeskundig. 

Het immuunsysteem van mensen met smetvrees wordt niet continu getraind in wat vriend en wat vijand is, waardoor het zwakker en minder effectief wordt.

Aanraking is zó gezond voor ons

Smetvrees is slecht voor je immuunsysteem

Mijn conclusie is dat onze anderhalvemeter-samenleving nog langer laten voortduren niet gezond voor ons is. Ik voel het van nature in al mijn cellen. We hebben contact met andere mensen zó nodig om ons immuunsysteem krachtig te houden.

Het gaat daarbij niet alleen om uitwisseling van ‘beestjes’, van microbiotica. Er is meer. Niets is voor ons mensen zo gezond als een liefdevolle aanraking, een warme omhelzing, een stevige hug of een arm om onze schouders.  Ja, ook handen schudden is gezond! We voelen allemaal dat dit ons goed doet.

Er is zoveel wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat aanraking zorgt voor vermindering van spanning, angst, pijn en stress. Ook dat is allemaal heel gezond voor ons immuunsysteem.

Anderhalvemeter-samenleving; meer kwaad dan goed

Ik was het eens met het beleid van de overheid om de anderhalvemeter-samenleving in te voeren toen er nog veel onbekend was over de omvang en impact van dit virus. Veiligheid voor alles. Maar de cijfers laten zien dat de directe impact veel minder ernstig is dan toen werd gedacht en de schade als gevolg van de anderhalvemeter samenleving inmiddels ontelbare malen groter.

Per dag sterven er zo’n 450 mensen. Dit is onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het aantal mensen dat nu overlijdt aan COVID-19 ligt onder de 10 per dag.  Van de overleden personen was 89% ouder dan 70. Van de overledenen jonger dan 70 jaar had zo’n 80% ook een andere ziekte. (6)

De kans dat iemand onder de 40 jaar overlijdt aan COVID-19 is vele malen kleiner dan de kans te overlijden aan een andere oorzaak. Voor vrouwen 0,0001% versus mannen 0,090%) (7)

Bloedbanken meldden rond mei 2020 al dat 5,5% van de bloeddonors antistoffen tegen corona in het lichaam heeft. Dit zijn ongeveer 950.000 mensen. Zij hebben corona gehad, veelal zonder het gemerkt te hebben. Corona is geen dodelijk virus waar iedereen aan overlijdt als je ermee in contact komt.

Wel lijkt er toenemend bewijs te zijn voor lage niveau’s van vitamine D3 en K2 in het lichaam en complicaties bij COVID-19. Zorg dus voor suppletie van vooral deze vitamines.  Klik hier om te zien welk merk ik zelf gebruik. 

Tot slot: doe wat voor jou goed voelt. Als jij je veiliger voelt met een mondkapje, gebruik dit dan. Als jij je veiliger voelt door afstand te houden doe dit dan. Zorg wel dat je veel buiten bent, ga wandelen, bij voorkeur in bossen en haal diep adem. Ook hierdoor krijg je een groot scala aan micro-organismen binnen. Informeer jezelf wel breder dan uitsluitend televisie en de kranten. Er is meer gaande dan wat deze media je vertellen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

  1. https://www.cmaj.ca/content/185/5/385
  2. https://www.bmj.com/content/299/6710/1259
  3. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(08)61428-2/fulltext
  4. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/417085
  5. Jop de Vrieze /Allemaal beestjes
  6. https://kompanje.org/2020/05/18/jong-gezond-en-toch-overleden-aan-covid-19/
  7. https://kompanje.org/2020/06/02/jonge-mensen-met-covid-19/

Versterk nu je Immuunsysteem. Wil je dit gratis e-book ontvangen?

 

Lieve Melis
Door

Lieve Melis

op 12 Jun 2020

OOh Marjolein, wat een zalig artikel. Zo mooi uitgelegd met de bewakers die moeten getraind worden. Ook bij mij zegt elke cel van mijn lichaam dat die 1.5 meter samenleving niet gezond is en opgezet spel.Er is een duidelijk verborgen agenda in heel dit verhaal. In Belgie is er nog geen sprake van zo'n spoedwet en ik hoop ook niet dat die er komt. Wat ik hoop is dat de cabal, die hier achter zit, tegen het najaar opgerold en uitgeschakeld is.Er is hoop !!!

Trudy
Door

Trudy

op 13 Jun 2020

Heel erg bedankt Marjolein voor dit artikel. Ik heb een zoon die in een instelling woont. Na 2 maal daar op bezoek te zijn geweest, 1 uur per week, en 1 maal buiten te hebben mogen lopen, durven zij het nog niet aan om hem mee naar ons huis te geven. De leiding aldaar moet nu na gaan denken hoe dat zou moeten; bijv. op 1,5 meter afstand!!? Wij vinden de regels daar ook vreselijk overdreven. Ik stuur dit artikel dus gelijk door. Groetjes Trudy

Marijke
Door

Marijke

op 13 Jun 2020

Zeker geeft dit alles stof om over na te denken en voor jonge mensen zal dit zeker gelden.. Wij zijn bezig die angst steeds de baas te zijn door je te richten op het positieve van mensen en de natuur waar we deel van zijn. Mijn idee is dat de media voortdurend bezig zijn met angst zaaien en hebben ook allang geen krant meer en zeer kijken selectief tv. Door ziekte wijzer geworden en allang bezig met versterken van ons immuunsysteem. Maar wel 70+.

Martina de Nobel
Door

Martina de Nobel

op 13 Jun 2020

Heel interessant artikel Marjolein en prachtige uitleg over het immuunsysteem. Ik ga het opslaan en delen. Hartelijk dank.

Korine Scheeres
Door

Korine Scheeres

op 14 Jun 2020

Heeel goed, toegankelijk relevant en actueel artikel Marjolein ! Ik heb het doorgestuurd naar al m’n collega’s die in de zorg werken met de link naar de petitie .

izerina
Door

izerina

op 15 Jun 2020

Er zijn verschillen YouTube kanalen met meningen van medici,die verschillen van het RIVM. b.v. buiten is 1,5 m niet nodig en binnen moet je goed ventileren. Het was voor mij een geruststelling. Maar zoals je schrijftals ik buiten gezellig met iemand loop te kletsen, kijk ik toch om me heen of er geen BOA aan komt. Vreselijk die politiestaat.

Betsy Oosterhuis
Door

Betsy Oosterhuis

op 16 Jun 2020

Dank je wel, Marjolein, voor dit artikel. Het is me uit het hart gegrepen. Dat je de aandacht richt op de 'bijwerkingen' van de maatregelen. De psychologische gevolgen benoemd en de keerzijde die te grote hygiene heeft. Je metafoor van het hotel met zijn bewakingssysteem is zo duidelijk! Zou zo op scholen gebruikt kunnen worden.

TailorYou
Door

TailorYou

op 18 Aug 2020

Leuk artikel Marjolein en goede uitleg over het immuunsysteem. Overigens heeft veel stress ook een negatieve invloed. Hartelijk dank.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!