Opgeblazen buik? 25 makkelijke tips om eens mee te beginnen
5 min. leestijd

Opgeblazen buik? 25 makkelijke tips om eens mee te beginnen

Een gezonde hormoonbalans begint met gezonde darmen. Helaas hebben veel vrouwen last van hun darmen: een opgeblazen buik, soms met pijnlijke krampen. Wie kent een opgezette buik niet?

’s Morgens vroeg opstaan met een platte buik maar ’s avonds rondlopen alsof je zes maanden zwanger bent.

Vooral vrouwen kennen dit probleem. Hoe kan dat toch? Ik krijg hier veel vragen over en ben zelf ervaringsdeskundige: ik heb er zoveel last van gehad dat ik zelfs voor onderzoek in het ziekenhuis belandde maar er was niets te vinden. Inmiddels weet ik dat mijn darmen slecht tegen gluten en zuivel kunnen. De oorzaken van een opgeblazen buik kunnen echter heel verschillend zijn. En goed nieuws: soms is de oorzaak heel makkelijk weg te nemen.

Hormoonbalans voor vrouwen begint in gezonde darmen, onderschat het belang van gezonde darmen dus niet

Waarom vrouwen sneller last hebben van een opgeblazen buik

Het spijsverteringsstelsel van vrouwen is aanzienlijk anders dan van mannen, wat verklaart waarom vrouwen meer last hebben van een opgeblazen gevoel. Vrouwen hebben gemiddeld een langere darm dan mannen terwijl ze gemiddeld kleiner zijn. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de vrouw tijdens de zwangerschap meer voedingsstoffen kan opnemen vanuit de dunne darm en meer vloeistoffen vanuit de dikke darm. Behalve een langere dikke darm hebben vrouwen een ronder, dieper bekken dan mannen. Een langere darm en meer ruimte in het bekken kan leiden tot veel lusvorming in de darmen: in de scherpe bochten van die lussen kan ophoping van lucht en ontlasting ontstaan et voilà: je hebt een opgeblazen gevoel.

De dikke darm van vrouwen kan gekronkeld zitten als een achtbaan terwijl die van mannen meestal keurig in een U-vorm blijft liggen.

Daarbij kan een overschot aan oestrogenen bij vrouwen (oestrogeendominantie) zorgen voor ongewenste groei van bindweefselgezwellen in de baarmoederwand en endometriose. Deze drukken beide op de darm en dat kan ook tot een verstopping van gas of ontlasting leiden.

Is een opgeblazen buik alleen hinderlijk of zou het iets ernstigs kunnen zijn?

De oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn heel divers en er zijn er meer dan 100. Meestal is de oorzaak onschuldig en makkelijk weg te nemen en wordt het probleem daarmee opgelost; daar zijn mijn tips op gebaseerd. Het kan ook zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Met name als je opgeblazen buik gepaard gaat met gewichtsverlies, gewichtstoename, pijn, misselijkheid en overgeven, bloed in je ontlasting, koorts of een snel uitdijend middel. Ga dan naar je huisarts. Een ontsteking, een infectie en kanker kan de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. Als je je ook maar enigszins zorgen maakt dat je opgeblazenheid iets meer kan betekenen dan een onschuldig symptoom, roep dan medische hulp in.

Tips tegen opgeblazen buik

Lees mijn tips tegen een opgeblazen buik hieronder eens door en kijk wat er met jou resoneert. Ze draaien allemaal om het gezonder maken van je algehele spijsvertering. Welke tips voor een opgezette buik springen er voor jou uit?

Vertrouw op je aangeboren gevoel dat je zelf, als je eerlijk bent, goed weet wat je nodig hebt.

1. Voeg citroensap toe aan kruisbloemige groenten

Eet jij regelmatig bonen en kruisbloemige groenten zoals kool, bloemkool, broccoli en boerenkool? Heel goed! Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen maar ook een zetmeelsoort, raffinose genaamd, die je darmen niet helemaal kan afbreken en verteren. Dit kan veel darmgas geven. Citroensap toevoegen stimuleert je spijsverteringsenzymen.

2. Gebruik een ander voorbehoedmiddel dan de pil

Anticonceptiepillen bevatten synthetisch oestrogeen, wat de oorzaak kan zijn van gewichtstoename maar ook van een opgeblazen buik. Kies een zo licht mogelijk pil of beter nog een niet-hormonale vorm van geboortebeperking. Als je stopt na een lange tijd de pil te hebben gebruikt kan je tijdelijk even last krijgen van opgeblazenheid.

3. Vermijd xeno-oestrogenen in je voeding, cosmetica en huishouden

Blootstelling aan xeno-oestrogenen draagt bij aan oestrogeendominantie en daarmee aan het risico op een terugkerende opgeblazen buik. Xeno-oestrogenen zitten in de chemische stoffen in voeding maar ook in verzorgingsproducten, cosmetica en huishoudelijke producten. Kies daarom het liefst biologische voeding en zoveel mogelijk 100% natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Doe je huishouden met handschoenen aan of kies ook hier 100% natuurlijke middelen.

4. Eet onbewerkt voedsel

Bewerkt voedsel zit vol met verstopte chemische stoffen zoals vulmiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen, bewaarmiddelen, synthetische vitamines en is in een eerder stadium waarschijnlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen richten een ravage aan in je spijsverteringsstelsel. Opgeblazenheid is het signaal dat je darmen daar schoon genoeg van hebben.

Stap over op echte, onbewerkte voeding dat je oma zou herkennen als voeding

5. Let eens op cafeïne

Net als alcohol is koffie een vochtafdrijver, wat kan leiden tot vertraging van de verplaatsing van voedsel in je darmen en daarmee tot verstoppingen. Beperk de inname van cafeïne (dit zit vaak ook in energiedrankjes) en drink bij iedere kop koffie een glas water. Slaap je slecht? Drink koffie dan vóór 12 uur ’s middags.

6. Verminder drastisch het gluten in je voeding

Gluten, een eiwit dat zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, is een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik. Toen ik grotendeels gluten schrapte waren bij mij de problemen over. Veel vrouwen vertellen me dit. Tarwe bevat de meest agressieve vorm van gluten en wordt verwerkt in vrijwel alle producten in de supermarkt.

Tarwe zit in vrijwel alle bewerkte producten. Nóg een reden dus om bewerkt voedsel te laten staan.

7. Gebruik extra vezels tegen constipatie

Constipatie is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel; een dikke darm vol ontlasting geeft een traag, opgeblazen gevoel. Er zijn veel oorzaken maar het toevoegen van extra vezels is altijd goed. Eet sowieso voldoende groene groenten en vezelrijke voedingsmiddelen. Start daarbij de dag met een theelepel (liefst zelf gemalen) lijnzaad dat je de avond ervoor in een glas water hebt laten weken. Drink er nog een glas water achteraan. Voer deze dosis langzaam op, indien nodig, tot drie theelepels.

8. Eet gezonde vetten (vooral in de overgang)

De overgang zorgt voor schommelende oestrogeen- en dalende progesteronspiegels die beide voor een chronisch gevoel van opgeblazenheid kunnen zorgen. Deze schommelende hormonen kunnen ervoor zorgen dat je op een gegeven moment denkt dat je van de lucht al dik wordt. Wees je ervan bewust dat je lichaam sterk verandert in de overgang. Je hormonen worden gemaakt op basis van gezonde vetten, eet ze dus en nee, je wordt er niet dik van.

9. Zit niet langer dan een uur achter elkaar op een stoel

Je darmen komen pas in beweging als jij in beweging komt. Te veel zitten is een van de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat voedsel te langzaam door je darmen reist. Twee uurtjes sporten in de week compenseert niet het urenlang zitten achter een computer of televisie. Zorg dat je nooit langer dan een uur achter elkaar zit en neem dan even wat beweging. Loop een trap of een spring een touwtje!

10. Spoel frisdrank door het toilet (ook de light-versies)

Frisdrank is misschien wel de belangrijkste veroorzaker van je opgeblazen buik: het is vloeibaar snoepgoed. De suikers en/of zoetstoffen in frisdrank veroorzaken een welige groei van suikerminnende bacteriën in je darmen die, naarmate ze zich vermenigvuldigen, je een onbedwingbare behoefte aan suiker blijven geven. Spoel ze door het toilet en je zult je een stuk opgeluchter voelen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Laat je weten welke tip jou het meeste heeft geholpen?

Heidi
Door

Heidi

op 26 May 2017

Helemaal waar. Bij orthomoleculaire geneeskunde, die bij mij zeer goed werkt, leer je hetzelfde.

Loes
Door

Loes

op 26 May 2017

Marjolein, ik ben altijd weer blij met je mailtje dank je Heel herkenbaar voor mij, wat je schrijft.

mieke H.
Door

mieke H.

op 26 May 2017

Lieve Marjolein, En weer leg je alles uit: "Zo zuiver als een klontje", en weer zo bruikbaar, geen onoverkomelijke tips... dank hiervoor!

Carine
Door

Carine

op 26 May 2017

Prima, waardevolle tips! Dankjewel, Marjolein!

Jessie de Wind
Door

Jessie de Wind

op 26 May 2017

Weer een prachtig stukje, Marjolein!

Margreet
Door

Margreet

op 27 May 2017

Bedankt voor alle tips! Ook al heb ik je boek, dan is het fijn om het hier nog even na te kunnen lezen. Zonder suiker en koemelk en ook zonder gluten heb ik bijna geen last meer last van eczeem. En ook mijn buik/darmen voelen veel beter aan!

Cintha
Door

Cintha

op 27 May 2017

Hoi Marjolein, Je zet me weer op mijn nummer. Ik heb zojuist al groot glas water gedronken, die ga ik nu goed inbouwen. Ik heb je boek gekocht maar is nu bij mijn dochter, zij roept over het bananenijs, iedereen vindt het heerlijk!! Nu stuur ik deze brief van jou door naar mijn zus in Nieuw Zeeland, ook zij heeft veel buikklachten en blijft ermee tobben. Ik ga opnieuw je nieuwsbrieven lezen en daarmee aan de slag. En ik koop je boek voor de 2e keer zodat ik hem zelf weer heb, heb graag een boek in plaats van pc. Heel erg bedankt voor je inspirerende en goeddoende brieven!!!!

Mariette
Door

Mariette

op 27 May 2017

Water zonder prik is voor mij de tip

Louise
Door

Louise

op 27 May 2017

Super om alles ff op een rijtje te zien. Opfrisssen en anders denken , nu nog in de praktijk uitvoeren. 👍🏻 Dat is makkelijker gezegd dan uiteindelijk gedaan.

Ingrid
Door

Ingrid

op 27 May 2017

Beslist nuttige informatie, maar er staat niet bij, vermijd fruit bij de maaltijd. Dat is bij mij de belangrijkste oorzaak geweest voor een slechte spijsvertering, een opgeblazen buik en maagzuur. Sinds ik dat vermijd, heb ik zelden of nooit meer last. Ik eet nu 's morgens voor het ontbijt en rond 4 uur fruit. Ananas gaat overigens wel goed samen.

Laura Eeftink
Door

Laura Eeftink

op 27 May 2017

Dank je 😊

Danielle
Door

Danielle

op 31 May 2017

Fijn overzicht van tips! Ik heb nog een tip: een dagelijkse buikmassage rond gaand vanaf de navel met de klok mee: zorgt voor beweging in de onderbuik

Josee
Door

Josee

op 24 Jun 2017

Dankjewel Marjolein. Weer zeer nuttig en duidelijk!

Ria
Door

Ria

op 28 Jun 2017

Wat bij mij geholpen heeft is, overgestapt naar geitenyoghurt ipv van koeienzuivel. En de allerbeste tip was, geen brood uit de supermarkt of de gewone bakker, maar biologische zuurdesem brood. Het schijnt dat de 'broodverbeteraars' het probleem zijn. Ik heb geen opgezette buik en pijn meer! Ben er zelfs onverwacht 5 kg mee afgevallen :-)

Pol
Door

Pol

op 07 Jul 2017

Weer nuttig en duidelijk, en zo waar! Heb je boek ook, waar ik erg veel uit haal. Heb hem ook al aan vier vriendinnen kado gedaan.

Diny
Door

Diny

op 10 Aug 2017

Veel tips die ik ga proberen. Zoals kool met citroensap en peulvruchten met kombu. Dankjewel.

Marina
Door

Marina

op 19 Aug 2017

Vraag bij tip nr. 13: kun je ook geraspte (biologische) citroenschil gebruiken in plaats van citroensap?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Aug 2017

Geraspte citroenschil is zeker heel gezond en er zitten zelfs geneeskrachtige stoffen in Marina, maar ik denk dat je voor dit specifieke doel toch beter het sap (ook) kunt gebruiken.

Nadja
Door

Nadja

op 21 Aug 2017

Een fijne, natuurlijke en heel betrouwbare anticonceptiemethode is Sensiplan! :-)

Marleen
Door

Marleen

op 22 Aug 2017

Wat goed dat je hier aandacht aan hebt geschonken. Goede tips die ik zeker ga uitproberen! Dankjewel!

Marijke
Door

Marijke

op 01 Sep 2017

Bedankt voor de duidelijke uitleg en ja, minder zuivel werkt bij mij ook goed.

Natascha
Door

Natascha

op 04 Sep 2017

Geen zuivel en geen suikers en binnen een paar dagen was mijn buikje weg!

Taha Maruf
Door

Taha Maruf

op 03 Mar 2018

Bedankt voor goede uitleg en belangrijke advis

Heidi
Door

Heidi

op 09 Jul 2018

Verse geraspte gember helpt mij altijd heel goed in gekookt water zo warm mogelijk opdrinken voordat je naar bed gaat!

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 24 Jul 2018

Heb gehoord dat roomboter en joghurt als melkproductenngeennkwaad kunnen, klopt dat?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Jul 2018

Hallo Marjolijn, als je goed tegen zuivel kan is het geen probleem. Anders zou ik het achterwege laten.

Heleen
Door

Heleen

op 26 Aug 2018

Hoe werkt het met peulvruchten? Ik eet ze graag omdat ze lekker en erg gezond zijn. Maar als ik ze vaker dan 3 keer per week eet krijg ik een erg opgezette buik en veel last van flatulentie. Heb je nog tips voor mij? Alvast bedankt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Aug 2018

Dan zou het kunnen dat jij niet goed tegen bepaalde FODMAPS (bepaalde vormen van koolhydraten) kunt Heleen. Heb je daar weleens van gehoord? Je zou misschien dit artikel ook eens kunnen lezen hierover: https://www.ahealthylife.nl/13-voedingsmiddelen-die-een-opgeblazen-gevoel-geven-en-wat-je-dan-wel-kunt-eten/. Er is veel over te vinden op internet. En in tip 25 noem ik een paar boeken die je zou kunnen lezen over je darmflora; er kunnen ook andere disbalansen optreden die voor je klachten kunnen zorgen. Misschien moet ik binnenkort ook maar eens een blog over FODMAPS gaan schrijven!

Gianna
Door

Gianna

op 04 Apr 2019

Beste Marjolein, Ik was online op zoek naar bruikbare tips tegen een opgeblazen maag/buik. Deze heb ik gevonden op de website energiekevrouwenacademie. Zeker 11 daarvan ga ik nu uitproberen om te kijken of daarmee mijn klacht overgaat. Heel veel dank !!!!

Monicque
Door

Monicque

op 30 Sep 2019

Hallo Marjolein, Dank voor de waardevolle tips, heel herkenbaar en altijd weer goed om De feiten weer ff op te laten frissen.

Ciska
Door

Ciska

op 25 Nov 2019

Hoi Marjolein , waarom moet lijnzaad gemalen worden ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Dec 2019

Omdat het lijnzaad anders 'heel' je darmen weer verlaat en de gezonde stofjes erin niet in je lichaam vrijkomen. Dat is natuurlijk zonde. Het kopen in gemalen vorm is ook zonde, want dan is het al geoxideerd voordat je het eet, wat ook betekent dat het dan veel minder gezond is. Het beste is dus ongemalen kopen en zelf malen. Over de werking van lijnzaad, hoe je het het best kunt gebruiken en waarom, kun je ook lezen in mijn artikel:https://energiekevrouwenacademie.nl/lijnzaad-toverzaadjes-vrouwelijke-gezondheid/

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!