De feestdagen rond kerst zijn voor veel mensen vaak een uitdaging. Wat gaan we eten? Wat zal ik voor mijn gasten op tafel zetten? Maar voor sommigen ook: ik ben single, ben ik bij iemand welkom of zit ik alleen met de kerst?
Ik weiger een medemens te zien als een bedreiging
Net als vorig jaar zal het voor veel mensen ook dit jaar weer een bijzondere kerst worden. Nodigen we veel mensen uit of juist niet? Sommigen willen zich strikt houden aan de adviezen van de overheid, anderen gaan hier losjes mee om. Hoe maken we het iedereen naar de zin? Het lijkt soms een onoplosbare puzzel.
Zelf heb ik allang geleden besloten dat ik me geen angst laat aanpraten voor een medemens. Natuurlijk blijf ik mijn gezond verstand gebruiken, maar ik weiger een medemens te zien als een bedreiging voor mijn gezondheid. Of iemand nu wel of niet gevaccineerd is. Van mij kan iedereen een hand en ook een knuffel krijgen. Dat is goed voor mijn immuunsysteem. Dit is mijn mening maar doe vooral wat goed voor jou voelt.
Liefdevol genieten van elkaars gezelschap en elkaars mening respecteren; daar draait het om, nu meer dan ooit.
Een nieuwe werkwoord: "zullen we borrelplanken?"
Eva en ik hebben daarom een flexibel menu samengesteld dat je rond de feestdagen kunt inzetten. Een menu dat je samen met je dierbaren in de keuken kunt klaarmaken en vervolgens in één keer op tafel zet. Je kunt het zien als een uitgebreide borrelplank. Wil je nog meer tips en aanvullingen voor een gezonde borrelplank, klik dan hier: Borrelplank voor de kerst? Voor één, twee of twintig personen.
Het is zo flexibel dat je op het laatste moment nog rustig een eenzame vriend of vriendin kunt uitnodigen. Of misschien besluiten twee dierbaren op het laatste moment tóch te komen. Om vervolgens urenlang aan tafel te blijven zitten en het samen met de anderen goed te hebben. Laten we vooral flexibel en liefdevol blijven. We hebben het allemaal zó nodig.
Mijn teamleden Eva, Miriam, Kim, Isabel, Astrid, Dorien en ik wensen je in ieder geval hele warme en liefdevolle feestdagen toe.
Daar waar liefde de voordeur binnen komt, verlaat angst door de achterdeur.
Een kerstdiner (voor 4 personen)
De paté van salie-walnoot, het bloemkoolbrood en de kokos panna cotta kan je een dag van te voren al maken.
Paté met salie en walnoot
Dit heb je nodig
100 gram walnoten
70 gram zongedroogde tomaten (in olie, of gedroogd en thuis geweekt in water)
30 gram kalamata olijven
5 blaadjes salie
Paar draaien verse peper
3 el water
Zo maak je het
Spoel de zongedroogde tomaten (wanneer in olie) kort af. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot een fijne paté. Schep in een schaaltje en serveer bij het bloemkoolbrood.
Gevulde champignons met amarant en halloumi
Dit heb je nodig
8 grote kastanjechampignons
40 gram amarant of quinoa
50 gram halloumi, in kleine stukjes
2 handjes pijnboompitten, geroosterd
Paar takjes bladpeterselie, fijngesneden
Verse peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je het hele kerstmenu maakt, dan kunnen de champignons en de quiche tegelijkertijd in de oven. Kook de amarant volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hol de champignons voorzichtig uit met een klein lepeltje. Gooi het binnenste niet weg, maar bewaar in de koelkast voor een andere maaltijd. Meng de amarant met de halloumi, pijnboompitten en verse peper. Vul de champignons ermee en druk licht aan. Zet op een bakplaat met bakpapier voor 20 min in de oven. Leg op een schaaltje en maak af met de peterselie.
Bloemkoolbrood
Dit heb je nodig
200 gram bloemkoolrijst
3 eieren
75 gram amandelmeel
1 tl kerriepoeder
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren met een garde in een grote kom schuimig. Voeg de bloemkoolrijst, kerriepoeder, het amandelmeel en flink wat draaien peper en zeezout toe. Zorg voor stevig deeg dat niet meer van je lepel loopt. Voeg zo nodig nog wat extra amandelmeel toe. Vet een klein cakeblik in en stort het deeg erin. Bak in de oven ongeveer 30 minuten tot het gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster. Snijd daarna in plakjes. Lekker met de walnoot-salie paté uit dit menu. Heb je wat over? Bewaar in de koelkast of diepvries.
Quiche met asperges en artisjokharten
Dit heb je nodig voor een quichevorm van 26 cm
Voor de bodem
75 gram amandelmeel
175 gram havermeel (gemalen havermout)
20 gram roomboter, zacht + extra voor invetten bakvorm
80 ml water
1 ei
Flinke snuf zout
Voor de vulling
150 gram groene asperges (diepvries)
3-4 artisjokharten (uit glas), in plakjes
75 gram zachte milde geitenkaas, in kleine stukjes
4 eieren
150 ml (plantaardige) room
1 teentje knoflook
Verse zwarte peper
Topping (optioneel)
1 lente-uitje
Handje amandelschaafsel, geroosterd
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak het deeg door alle ingrediënten toe te voegen aan een kom. Kneed met je handen tot een samenhangend, ietwat vochtig geheel. Laat een paar minuten staan. Vet de quichevorm licht in en verdeel het deeg erover. Maak een opstaande rand. Prik de bodem op een paar plaatsen in en bak de bodem 20 minuten voor in de oven.
Haal de bodem uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 180 graden. Klop de eieren los met room, knoflook en flink wat zwarte peper. Giet over de bodem. Verdeel de asperges, artisjokharten en de geitenkaas erover. Zet terug in de oven voor ongeveer 25-30 min. Als je het hele kerstmenu maakt, dan kunnen de champignons en de quiche nu tegelijkertijd in de oven.
Maak de quiche eventueel af met gesneden lente-ui en geroosterd amandelschaafsel. Snijd in punten en serveer. Heb je quiche over? Bewaar maximaal twee dagen in de koelkast. Lekker als lunch de volgende dag.
Tip: gebruik je verse asperges? Neem dan 200 gram als gewicht, snijd de onderkant eraf en stoom of kook een paar minuten (tot beetgaar) voordat je ze in de quiche legt.
Salade met witlof, peer en granaatappelpitjes
Dit heb je nodig
75 gram veldsla
Twee stronkjes witlof, in dunne ringen
100 gram granaatappelpitjes
5 el pistachenoten (in de dop), gedopt en kort geroosterd
1 rijpe peer, in reepjes
Dressing
Sap van 2 kleine mandarijnen
3 el extra vierge olijfolie
1 tl mosterd
1 el appelazijn
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een saladeschaal en verdeel de dressing erover of zet deze er naast in een mooi schenkflesje.
Het toetje: Kokos Panna Cotta
Dit heb je nodig
250 ml kokosmelk
250 ml rijstmelk
1 tl vanille extract
3 blaadjes (runder)gelatine of ongeveer 5 gram gelatinepoeder
Optioneel: kokosbloesemsuiker
Voor de topping
Paar blaadjes munt, fijn gesneden
100 gram mango (uit de diepvries), ontdooid
100 gram passievrucht (uit de diepvries), ontdooid
2 el geroosterd kokosrasp
Zo maak je het
Verwarm de kokosmelk samen met de rijstmelk en vanille in een pannetje. Proef en voeg eventueel wat kokosbloesemsuiker toe voor een extra zoetje. Bedenk tijdens het proeven dat de panna cotta gekoeld gegeten wordt en dat daardoor de zoete smaak iets vermindert. Verwerk de gelatine erdoor volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk over in 4 glaasjes en zet voor minimaal 3 uur in de koelkast.
Pureer het fruit kort met een staafmixer. Zorg dat de de pitjes van de passievrucht heel blijven. Verdeel over de glaasjes panna cotta. Maak af met de munt en het geroosterd kokosrasp.
Overig
Om (optioneel) extra bij te serveren
- Olijven
- Rauwkost
- Tamari-amandelen
- Verse vijgen
- Gegrilde tomaten met Provençaalse kruiden
- Reepjes avocado
- Bol burrata of mozzarella
- Grasboter (lekker bij het bloemkoolbrood)
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit kerstmenu te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.