Borrelplank voor de kerst; voor één, twee of twintig personen
3 min. leestijd

Borrelplank voor de kerst; voor één, twee of twintig personen

De kerstdagen staan voor de deur. Verheug je je erop of ben je blij dat ze volgende week achter de rug zijn?

Mijn leven: een assortiment van diverse kerstdagen

In de loop van mijn leven heb ik veel verschillende kerstdagen doorgemaakt.

Als kind en puber waren het dagen vol warmte en gezelligheid in het gezin met mijn ouders en zes zussen. Het waren de mooiste dagen van het jaar.

In de jaren dat ik samenwoonde vond ik de kerstdagen ook heerlijk. Soms was ik twee dagen bezig het huis te versieren (grote kerstboom!) en ik stond vele uren in de keuken: hoe meer zielen aan tafel hoe liever ik het had.

Maar ik heb ook kerstdagen huilend in mijn eentje bij een klein kerstboompje gezeten.

Zonder partner en kinderen mistte ik het warme familiegevoel alhoewel ik altijd wel ergens werd uitgenodigd. Het waren de enige dagen van het jaar waarop ik me echt alleen kon voelen. Een beetje mislukt zelfs, zo zonder eigen familie.

Mijn belangrijkste levensles: omarm wat er is

Nu ik ouder word, leer ik dat alles toch altijd verandert en heb ik geleerd te omarmen wat er op dat moment is. Dit jaar ga ik met mijn partner vijf dagen naar een gezellig (open haard!) hotel in een vreemde stad. Mijn huis heb ik nauwelijks versierd, mijn koelkast is akelig leeg. Een nieuwe ervaring. Wie weet bevalt het, misschien ook niet.

Maar ik weet inmiddels dat ik overal een feestje van kan maken. En dat ga ik doen. Dat is een keuze.

Het gaat namelijk nooit om wat er in je omgeving gebeurt, het gaat er altijd om wat er in je hart gebeurt.

Als je tevreden en dankbaar bent voor hoe je leven eruit ziet en wie je bent, dan kan je overal een feestje van maken. Als je liefde voelt voor jezelf, kan je voor alles en iedereen liefde voelen. Dan wordt het leven pas echt een feestje. Of het nu kerstmis is of niet. Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of z’n twintigen.

Daarom heb ik een kerstborrelplank voor je gemaakt. Voor één, twee of twintig personen.

Gezond kan echt heel simpel

Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Een aantal richtlijnen is wel handig.

Maak één of twee dingen helemaal zelf, bijvoorbeeld de dips. Die zijn echt zoveel lekkerder (en gezonder) dan uit een winkel.

In dit recept heb ik gekozen voor een bietenhummus, die smaakt eigenlijk overal goed bij. De andere is een pesto. Kies of maak er een die je lekker lijkt. De klassieke met basilicum of misschien met rucola uit mijn boek ‘Eet meer energie?’ Natuurlijk kan je ook kiezen voor een andere dip of spread, vaak heeft iedereen zo haar eigen favoriet.

Voeg daarnaast lekker veel gekleurde groenten toe. Dat oogt ook nog eens mooi. Door ze even te grillen geef je ze net even een extraatje. En als laatste: een kaasje mag natuurlijk niet ontbreken. Kies bij voorkeur geiten- of schapenkaas of buffelmozzarella. Maak het geheel af met wat noten, olijven, kiemen  ……  net wat jij lekker vindt. Natuurlijk kan je hier nog wat glutenvrije crackers aan toevoegen maar focus vooral op groenten. Daarin is verreweg de meeste vitaliteit te vinden! 

Dit recept is natuurlijk slechts een voorbeeld. Hoe komt jouw plank er uit te zien? Wat zijn jouw favoriete hapjes en wat zou jij hier nog aan toevoegen? Deel je dit met ons? Ik wens je heerlijke maar vooral warme, liefdevolle en gezellige kerstdagen toe.

Dit heb je nodig

Ingrediënten voor een plank voor ongeveer 4 personen

Voor de bietenhummus
150 gram rode bieten, gaar en in blokjes
100 gram kikkererwten (uit glas)
Sap en rasp van een halve citroen
1 klein teentje teen knoflook
2 el tahin (sesampasta)
25 ml extra vierge olijfolie
Peper en (zee)zout

Voor de rest van de plank
2 trosjes cocktail- of trostomaatjes
4 verse (of gedroogde) vijgen, gehalveerd
1 avocado, in reepjes
1 bol buffelmozzarella
Stukje pittige geitenkaas
4 artisjokharten, uit blik en in tweeën gesneden
8 groene asperges (uit de diepvries)
Gemengde olijven
Schaaltje groene pesto
Gemengde noten
Reepjes rauwe groenten (paprika, wortel, komkommer)
Handje kiemen en veldsla
Een halve citroen


Zo maak je het

Doe alle ingrediënten voor de bietenhummus in de keukenmachine en laat draaien tot een egaal geheel. Proef en breng verder op smaak met peper en zeezout.

Verhit een grillpan met een scheut olijfolie. Leg de diepgevroren asperges en de tomaatjes in de pan en grill een paar minuten. Keer de asperges af en toe om.

Maak een borrelplank of groot bord op met de overige ingrediënten. Besprenkel hier en daar met wat olijfolie. Voorzie de asperges en artisjokharten van wat citroensap door een halve citroen er boven uit te knijpen. Maak het geheel af met wat plukjes kiemen en veldsla. Leg vorkjes, lepeltjes en prikkers bij de plank. Zet er optioneel een mandje met glutenvrije crackers bij. Schenk er een glaasje (biologische) rode wijn bij als je dat lekker vindt en heb het goed samen!

Fijn om uit te printen (pdf)?

Vind je het fijn om dit recept uit te printen? Klik dan hier. 

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Ronny Schalken
Door

Ronny Schalken

op 21 Dec 2019

Beste Marjolein, Je verhaal is een kopie van mijn verhaal, behalve je zussen... die heb ik niet (helaas) Ik wil je Hartelijk danken voor al je mooie verhalen/ adviezen/ recepten. En gelukkig hebben ik en mn dochter je mogen zien op t Happinez festival, geweldig! Wij wensen jou en je man een fantastische Kerst en een heerlijk en gezond 2020🎉👍🤗

Rita van Rens
Door

Rita van Rens

op 22 Dec 2019

Leuk en mooi zo n plankje met ideeën .bedankt. Fijne kerstdagen en een mooi gezond 2020 toegewenst

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!