Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten

Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten

Afgelopen week vroeg Diana, een lezeres van mijn blogs, of ik wat meer wilde schrijven over vette vis en kokosproducten. Ze kwam er niet meer uit. “Dat zijn toch vetten en die zijn toch slecht voor hart- en bloedvaten? En word ik daar niet dik van? Diana, je hebt gelijk; hoogste tijd om te schrijven over vetten. Ik denk dat veel vrouwen zo moe zijn omdat ze te weinig vetten eten. Vetten zijn je energieleveranciers. Kies echter wel voor de gezonde vetten.

De grote angst voor vetten

We zijn bang gemaakt voor vetten. Vetten zouden ons dik maken en slecht zijn voor hart- en bloedvaten. Mede daardoor zijn we de afgelopen 30 jaar steeds minder vetten gaan eten. En wat is het resultaat?  De helft van de Nederlanders is te dik en per dag sterven er 58 vrouwen en 51 mannen aan hart-en vaatziekten. Het aandeel hart-en vaatziekten in de totale sterfte is onder vrouwen is het hoogst; 30%. Er sterven dus meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan aan wat anders (cijfers Hartstichting).

Inmiddels is er veel grootschalig onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bepaalde vetten gezonder zijn dan we altijd hebben gedacht, én dat niet vetten maar suikers en geraffineerde koolhydraten de veroorzakers zijn van zowel obesitas als hart- en vaatziekten. Als je een witte boterham eet met roomboter, dan is de roomboter het gezondste onderdeel! Jezelf goed blijven informeren en je gezonde verstand gebruiken blijkt een stuk gezonder te zijn dan blindelings de adviezen van onze overheid op te volgen.

Cholesterol als basis van je (vrouwen-)gezondheid

Hormonen zijn de sleutels tot je gezondheid. De belangrijkste hormonen in een vrouwenlichaam zijn oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron. Deze belangrijke hormonen in je lichaam zijn steroïden ofwel hormonen op basis van cholesterol. Jouw cellen maken op basis van cholesterol het hormoon pregnenolone dat op zijn beurt kan worden omgezet in alle andere steroïde hormonen. Hieronder valt ook cortisol, een ander belangrijk hormoon dat je nodig hebt voor je energieniveau. Een gezond lichaam produceert zelf voor 75% cholesterol, maar 25% moet je uit je voeding halen.

Cholesterol is een onmisbare bouwstof voor je vrouwenlichaam, je lichaam maakt het immers zelf aan! Onthoud dat een vet-of cholesterolvrij dieet een aanslag is op je gezondheid. Je hebt cholesterol nodig. Gebruik je medicijnen om je cholesterol te verlagen dan is het boek Feiten en Fabels over cholesterol van Dr. Uffe Ravnskov een boek dat ik echt adviseer om te lezen. Doe het, het kan het begin van je genezing zijn.

We worden vet van suiker, niet van vet

Het lijkt tegenstrijdig. Vet eten maar niet vet worden. Bedenk echter dat je lichaam een fabriekje is waarin allerlei ingewikkelde processen plaatsvinden. Roomboter of een ander vet wordt niet rechtstreeks onder je huid geplakt als extra vet. Roomboter wordt in je maag afgebroken, vermengd met andere sapjes zoals maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt omgevormd tot stoffen die je lichaam kan gebruiken als bouwstof of als energie. Vanuit je darmen komen deze stoffen in je bloed en van daaruit worden ze naar de behoeftige cellen vervoerd.  Er is dus geen rechtstreekse verbinding van roomboter in je mond naar vetcellen op je ……. bibs.

Een vooraanstaand medisch tijdschrift (The New England Journal of Medicine) beschrijft een onderzoek waarbij honderden proefpersonen op 3 diëten werden gezet. Groep 1 kreeg een vetarm dieet. Groep 2 een mediterraan dieet met veel groente, pasta’s en wat vlees. Groep 3 kreeg een dieet met heel weinig suiker. Wat denk je? Personen met het suikerarme dieet verloren twee keer zoveel gewicht dan die met het vetarme dieet. Bovendien had de suikerarme groep de beste cholesterolverhoudingen in het bloed. Er is veel meer van dit type onderzoek beschikbaar. Het bewijst ook dat calorieën tellen grote onzin is, want inderdaad, vetten bevatten wel veel calorieën. Nou en? Maar let wel op: er zijn gezonde en ongezonde vetten en het is belangrijk om de verschillende soorten te kennen.

Zeer ongezonde vetten: transvetten en geoxideerde vetten

Van transvetten is bekend dat ze wél de kans op een hartaanval verhogen. Ze belasten de lever en als bouwstof hebben we er niks aan. Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare, plantaardige oliën. Transvet ontstaat bij het maken van margarines of vetten voor de banketindustrie, kant- en klaarpakjes voor sauzen en soepen, droge koffiemelkpoeder e.d. Ga er maar vanuit dat alle fabrieksmatig geproduceerde zoetigheid zoals koekjes en cake, maar ook veel kant-en-klaarproducten en fastfood allemaal transvetten bevatten. Ongemerkt krijgen we vaak te veel transvetten binnen.

Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte producten op basis van meestal zonnebloemolie. Ze zijn synthetisch samengesteld en je lichaam herkent ze niet als voedsel. Vermijd ze dus, ongeacht hoe hard de producent roept dat ze gezond voor je zijn. Dat zijn ze niet.

Transvetten zitten ook in gefrituurde producten, want plantaardig vast frituurvet zit er vol mee. Dus helaas, alle chips en gefrituurde zoutjes staan op de ongezonde lijst. Frituur zelf liever niet, of anders in kokosvet of palmolie. Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken en frituren. Dit kun je beter helemaal vermijden.

De minder gezonde onverzadigde vetten: omega 6

De onverzadigde vetzuren zijn de vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Ezelsbruggetje: onverzadigd = olie. Omega 6-vetzuren eten we doorgaans te veel, denk aan zonnebloemolie en maisolie. Te veel omega 6 kan leiden tot ontstekingsreacties in je lichaam. Ook deze vetten krijgen we doorgaan te veel binnen. Probeer deze vetten te verminderen.

De gezonde verzadigde vetten

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, denk hierbij aan vet vlees, roomboter en bijvoorbeeld kaas. Maar ook palmolie, kokosvet en cacaoboter bevatten verzadigd vet. Onthoud dat verzadigd vet hard is op kamertemperatuur. De enige uitzondering hierop is palmolie. Verzadigd vet kan niet oxideren en is daarom geschikt om in te bakken en braden. Kokosvet, roomboter en ghee zijn prima hiervoor. Ezelsbruggetje: verzadigd = vast = verwarmen. Gebruik deze vetten met mate. Producten van kokos hebben mijn absolute voorkeur.

De super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9

De omega 3-vetten zijn belangrijk voor je gezondheid, er worden tal van positieve eigenschappen aan toe geschreven zoals juist het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies. Omega 3 wordt ook wel ons hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie is tussen depressiviteit (komt veel voor bij vrouwen) en te weinig omega 3 eten. Vaak eten we omega 3 te weinig.

Algenolie voor vegetariërs en veganisten

Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis en wild, en voor vegetariërs (wal)noten, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Het nadeel van vegetariër zijn is dat je de EPA- en DHA-vetzuren van vis mist. Naarmate je ouder wordt is het voor je lichaam moeilijker om deze vetzuren in je lichaam zelf aan te maken. Wil je geen vis eten, overweeg dan om visolie- of krillolie-supplementen te nemen.  Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar algenolie, want dat is de voeding waar vissen zelf hun omega 3 van maken. Mijn favoriete merk is deze.  Omega 9 zit in bijvoorbeeld olijven, olijfolie en avocado. Prima vetten om regelmatig en volop te gebruiken.

Samenvattend de vijf redenen

  • Je belangrijkste hormonen worden gemaakt op basis van cholesterol, dat je deels binnen moet krijgen door het eten van gezonde vetten.
  • Hart- en vaatziekte zijn de grootste veroorzaker van sterfte onder vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetten deze ziekten voorkomen.
  • Depressies komen veel voor bij vrouwen. Er blijkt een aantoonbare relatie tussen de consumptie van vette vis (omega 3) en het voorkomen van depressiviteit in een land.
  • Gezonde vetten zijn grotere energiegevers dan koolhydraten, je krijgt er meer energie van.
  • Als je meer gezonde vetten eet, raak je eerder verzadigd en heb je minder behoefte aan suikers en (geraffineerde) koolhydraten, die slecht zijn voor je gezondheid

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

95 reacties op “Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten


Door Lies op 17 juli 2017

Mag je ook onbeperkt goede vetten eten als je galblaas verwijderd is? Een vriendin van mij is overtuigd dat ze daarom geen cholesterol mag en is erg bang voor vetten in het algemeen.

Verder onlangs een verhaal gehoord over koolzaadolie, dat zou i n je spierweefsel opgeslagen worden in verharde vorm en zodoende scheurtjes veroorzaken in spierweefsel zoals bijvoorbeeld ook in je hart. Heel vreemd verhaal is het..


Door Marjolein Dubbers op 25 juli 2017

Beste Lies, wat de gal betreft: na galblaasverwijdering komt de gal direct vanuit de lever in niet ingedikte vorm (indikken gebeurt in de galblaas) rechtstreeks in de darm terecht. Dat kan ervoor zorgen dat de vetverwerking minder makkelijk verloopt en dat bijv. vetoplosbare vitamines minder goed worden opgenomen. Het kan o.a. ook leiden tot diarree. Het is daarom inderdaad beter om goed op de vetinname te letten, maar heel bang zijn voor cholesterol is ook niet nodig; cholesterol wordt grotendeels naar behoefte door het eigen lichaam in de lever aangemaakt en voeding heeft weinig effect op de hoogte van cholesterol, veel minder dan men vaak beweert. Dus het gaat niet zozeer om cholesterol maar meer om het feit dat je lichaam na galblaasverwijdering moet wennen aan de nieuwe situatie en dat vetverwerking sowieso wat moeizamer kan gaan lopen. Wat de koolzaadolie betreft: raar verhaal inderdaad. Ik zou daar niet te veel waarde aan hechten, ook al is koolzaadolie niet echt gezond, zo erg zal het ook niet zijn.


Door Diny van der Zanden op 5 november 2016

Ik ben al 2 jaar bezig met goede kokosolie te gebruiken : ik smeer het zelfs op mijn brood en gebruik het ook vaak op mijn huid. Wat schets mijn verbazing toen ik deze week de nieuwsbrief van MMV las : de goede werking van kokosolie werd in twijfel getrokken. Olijfolie was het beste, roomboter iets minder en kokosolie zou het LDL verhogen
Nu snap ik het eigenlijk niet meer


Door Marjolein Dubbers op 9 november 2016

Hallo Diny, ik zou me daar niet veel van aantrekken als ik jou was, er is vaak genoeg aangetoond dat een verhoging van cholesterol überhaupt bijna niet gebeurt door wat je eet. Je lichaam maakt het zelf aan als je er weinig van eet en wat minder als je er meer van eet, behalve bij mensen met een familiair hoog cholesterol, een echte ziekte.


Door Lizz op 11 oktober 2016

En dan kom je bij de dokter die zegt dat kokosolie niet handig is omdat het net zo hard vastplakt in je aderen zoals je het in de pot ziet zitten.
Wat heel begrijpelijk klinkt voor een leek


Door Marjolein Dubbers op 14 oktober 2016

Ha Lizz, ik snap dat dit aannemelijk klinkt voor een leek, maar het is niet waar! Jammer genoeg zijn veel artsen zelf op dit vlak ook absolute leken en zijn ze helemaal niet geschoold in voeding, laat staan dat ze op de hoogte zijn van nieuwe inzichten over deze zaken. De schade aan aderen wordt juist door suikers, transvetten en sterke verhitting van de zogenaamde ‘gezonde’ omega6-vetten als zonnebloemolie veroorzaakt.


Door Yvonne Tegelaar op 20 december 2016

De suikers beschadigen de ader wanden
Maar slibben de aderen niet dicht van vet dat in koude vorm hard wordt ?
Tenminste daar wordt altijd voor gewaarschuwd
Roomboter en kkosolie worden hard.
Dus slibben daar dan de aderen van dicht ?
Dat vraag ik me eigenlijk al een tijdje af
Ik heb jaren kokosolie gebruikt, maar vanwege deze vraag die ik erover heb ben ik toch maar weer meer olijfolie gaan gebruiken
Hoe zit dat nu ?


Door Marjolein Dubbers op 3 januari 2017

Beste Yvonne, nee zeg gelukkig werkt het niet zo! Het is niet zo dat aderen zomaar dichtslibben van dingen die in koude vorm hard worden. Nog afgezien van het feit dat het in je lichaam niet ‘koud’ is….Nee, wat je eet komt echt niet in dezelfde vorm waarin je het binnenkrijgt zomaar in je bloed! Er vinden allerlei verteringsreacties plaats; de voedingsstoffen worden uit elkaar gehaald, bepaalde delen worden bijvoorbeeld in de maag afgebroken en in de darmen verder verwerkt, bepaalde stoffen komen inderdaad in je bloed terecht, andere worden gebruikt in de cellen voor energie, nog weer andere worden in de lever en/of de nieren verwerkt en bijvoorbeeld uitgescheiden via gal, ontlasting, urine etc. etc. Dit hoef je niet allemaal te snappen, maar het komt erop neer dat kokosolie in je lichaam gewoon wordt verwerkt tot allerlei bruikbare bestanddelen en als je het normaal gebruikt en gevarieerd eet, dan is het alleen maar gezond!


Door Marianne op 18 januari 2016

Ingewikkeld die gezonde en ongezonde vetten. Ik vind kokosolie vies…. Is er een andere goede vervanger?


Door Marjolein Dubbers op 25 januari 2016

Er is hele vieze kokosolie op de markt maar ook hele lekkere. Probeer eens extra vierge verpakt in glas, liefst biologisch. Kijk eens of je het dan nog niet lekker vindt.


Door TroMy op 30 april 2016

De Tuinen heeft een extra virgin kokosolie in pot die ik NIET aanraad. Perfectly Pure is zo vies dat je denkt dat je afgewerkte motorolie in je mond hebt. Ik mocht hem gelukkig terugbrengen en kreeg mijn geld retour. Biologische kokosolie van Royal Green is heerlijk!


Door Patty op 29 april 2016

Je hebt ook neutrale kokosolie, deze is net zo gezond maar niet de smaak van kokosnoot.


Door Pantea op 17 januari 2016

Waar kan je niet kankerwekende vis kopen? Vis uit zee met plastic en chemische afval of gekweekte vis vol met gif en kankerwekende stoffen b.v. uit Noorwegen?


Door Marjolein Dubbers op 25 januari 2016

Het wordt steeds moeilijker om vis te vinden waar niet hele kleine hoeveelheden hormoonverstorende stoffen inzitten. Daarom is het goed om maar af en toe vis te eten en niet te vaak.


Door Henny Moesman op 14 januari 2016

Zou graag willen weten of het gebruik van levertraan ook zou kunnen.


Door Marjolein Dubbers op 15 januari 2016

Levertraan is zeker een gezond vet maar dat gebruik je als supplement, natuurlijk niet om te eten. Eerst voeding, daarna pas supplementen


Door Frank op 21 september 2016

Beetje vreemd antwoord!!! Waarom, wat is het verschil tussen voeding en een supplement. Ik doe s’ morgens 1 dessertlepel echte levertraan (dus geen capsules, geen visolie) in mijn havervlokken/noten/fruit ontbijt. Beginnen met de olie in de droge havervlokken te laten opnemen, dan heb je geen vieze smaakjes.


Door Marjolein Dubbers op 26 september 2016

Echte levertraan is natuurlijk prima Frank! Als je geen last hebt van de smaak is dat alleen maar heel goed, vooral blijven doen!


Door Monique van den Doel op 12 januari 2016

Hoi Marjolein, een geweldig artikel. Leuk uitgelegd en helaas nog veel te weinig bekend! Dus ik ga delen hoor! succes


Door Monique Rikkers op 5 januari 2016

Mag-NEE-tron! 🙂


Door anja op 21 augustus 2015

hoi marjolein,

Je artikels zijn altijd zo interessant dat ik er aan verslaaft ben om ze te lezen.als ik een mail van je krijg lees ik tot het laatste woord.ik zelf heb een chronische ziekte en in mijn rug zitten verschillende bouten en protheses.binnenkort moeten ze het in mijn nek doen.heb continu last van hernia’s,artrose en ingezakte wervels.ik let op mijn voeding die kunnen te maken hebben met de ontstekingen.de pijn heeft veel te maken met wat je eet.neem vitamine D tabletten,glucocemine,natuurlijk product voor mijn menopauze waar in al vanaf mijn 37ste last van heb ben er nu 48 en de lichaams problemen blijven maar opstapelen.wil dat het eindelijk eens stopt en kan verder leven zonder pijn.bedank voor al de goeie raad.
anja


Door Marjolein Dubbers op 24 augustus 2015

Beste Anja, hier kan ik zo helaas geen eenvoudig antwoord op geven. Er kunnen veel dingen meespelen. Ieder lichaam is weer anders. Ik raad je aan om een goede (natuur)arts of voedingscoach te zoeken in jouw buurt die je een goed advies op maat kan geven. Veel succes.


Door Janna op 20 juni 2015

Pas een film gezien over een tweeling. Allebei arts. De één ging een maand veel suiker en koolhydraten eten (fruit, groente), de ander at een maand veel vet (vet vlees, kaas, room, boter). Degene die veel vet at presteerde bij sport (wielrennen) veel minder dan de ander. Ook denkwerk ging hem veel moeilijker af en hij had na een maand bijna diabetes. Degene die veel suiker en koolhydraten at kwam er op alle terreinen veel beter uit. Geen van beiden waren veel aangekomen, maar het bleek dat men dik wordt van de combinatie vet EN suiker.
Dit experiment heeft mijn ogen geopend. Ik kies voor koolhydraten en weinig gezond vet.


Door Jacqueline op 5 maart 2015

Wat vind je van Bertolli boter voor op brood met olijfolie Marjolein?


Door Petra op 17 februari 2015

Hoi Marjolein,
ik had al eerder gelezen over jouw favoriete algenolie, ik kan echter niet uitpluizen wat er in de ingredienten zit. Heb nu de algenolie van Royal Green genomen ik weet dat het een goed merk is. Toch is er (b.n.i) sorbitol en zonnenbloem/olie aantoegevoegd. Het zullen beslist kleine hoeveelheden zijn, toch snap ik niet dat ze uitgerekend deze 2 eraan toevoegen. Beiden staan nou niet bekend om hun “goede eigenschappen”.
Helaas ook nog duurder dan het het merk wat jij aanbeveelt.
Mijn vraag aan jou is, wat zit er exact in de viscapsules die jij neemt…
Gr Petra van Dam.


Door Petra op 17 februari 2015

Ik bedoel natuurlijk algenoliecapsules 🙂


Door Hans op 9 februari 2015

Hoi Marjolein,

een prima artikel met precies de goede keuzes.

mvrgr
Hans,


Door Jo op 25 januari 2015

Hallo Marjolein!

Wat een mooi artikel. Ik geniet van je artikelen. Voornamelijk omdat ze zo verhelderend zijn en gevoelsmatig kloppen.

Sinds een paar jaar is bij mij het roer om, alhoewel ik nog steeds wel verleidingen op mijn pad vind. Het gaat met kleine stapjes. Ik eet niets meer uit pakjes, probeer zoveel mogelijk verse producten te eten en zelf te bakken, zoals brood. (Je zou het niet denken maar brood bakken is zo makkelijk.). Ik heb een E-nummer app die ik check als ik echt iets uit een pakje nodig heb met koken. Dan laat ik het product meestal toch in de winkel liggen. En soms check ik voor de lol. Bijvoorbeeld als ik ineens zin krijg in een gevulde koek (één keer per week mag ik iets snoepen). Die kan je dus ook het beste zelf bakken, want wat een vreselijke hoeveelheid gevaarlijke middelen zitten daar in!

Maar daar gaat dit artikel niet over. Wat ik wilde schrijven is dat ik je ezelsbruggetjes moeilijk vind. Olie, en dan doel ik op olijfolie, betekent voor mij gezonde olie. Je ezelsbruggetje roept bij mij verwarring op. 😀 Ook je tweede ezelsbruggetje. Vetten die hard worden bij kamertemperatuur laten bij mij juist de alarmbellen rinkelen. Maar misschien probeer ik juist te krampachtig te onthouden.

Iets anders dat ik nog kwijt. Voor mijn gevoel wordt vaak het milieu vergeten in onze zoektocht naar superfoods en gezonde voeding. Wat je schrijft in je nieuwsbrief: voor het maken van een liter visolie heb je ontzettend veel vissen nodig. Onze oceanen raken al steeds leger. En wat dacht je van avocado. Avocado’s komen veelal van ver, van de andere kant van de wereld. En voor de productie van palmolie en soja is/wordt veel natuur ontgonnen. Het is ontzettend moeilijk om een goede keuze te maken. Het goede dat wij voor ons lichaam, en geest, nodig hebben, geldt natuurlijk ook voor de aarde. Ik probeer zoveel mogelijk producten van het seizoen te eten, lokaal en bij voorkeur biologisch geteeld. En ik geef toe, dat is lastig als je altijd gewend bent geweest alles te kopen waar je op dat moment zin in had.

Heel verhaal geworden. Hoop niet dat ik iemand tegen de haren instrijk.

xo


Door Wendy van Amerongen op 1 maart 2015

Ik vind je opmerking juist superstoer… dat je ook nog aan de rest van de wereld denkt en niet alleen je zelf! Way to go Jo: voor mij krijg je een volledige instemming op je reactie. En zoals je zelf al zegt: het blijft ook een mooi artikel van Marjolein. Maar bewust bezig zijn (niet alleen met onszelf) kan geen kwaad! 😉


Door Jo op 19 maart 2015

Dank je wel voor je mooie reactie Wendy! xo


Door Dory Janssen op 25 januari 2015

Beste Marjolein,

Een aantal uren geleden heb ik gevraagd of je kon uitleggen waar ik in het onderzoek van The New England Journal of Medicine kan vinden dat de groep met minder suiker het meest was afgevallen. Ik heb het rapport namelijk ook bekeken en heb het niet kunnen vinden.
Wil je alsjeblieft deze keer mijn reactie niet verwijderen en een antwoord geven op mijn vraag?

Met vriendelijke groet,
Dory


Door Dory Janssen op 25 januari 2015

Wellicht heb ik te vroeg geklaagd. Mijn reacties staan er namelijk nog. Mijn excuses hiervoor.


Door Dory Janssen op 24 januari 2015

Ha Marjolein,
Ik volg je al enige tijd en vind het interessant om over gezondheid na te denken. Dus naar aanleiding van bovenstaand artikel keek ik op The New England Journal of Medicine en zocht het artikel op. Ik kan jou conclusie :
“Personen met het suikerarme dieet verloren twee keer zoveel gewicht dan die met het vetarme dieet” er niet in terug vinden. Misschien kan je uitleggen waar die conclusie staat. Naar mijn mening zeggen ze dat alle drie de dieten gelijk gewicht verlies geven.


Door Esma op 24 januari 2015

Ik zit in de oudercommissie van de kinderopvang waar mijn dochter zit. Nou heb ik voorzichtig geprobeerd om daar de margarine/halvarine door roomboter te laten vervangen. Dit was het antwoord: Roomboter bevat veel verzadigd vet. Het advies is daarom roomboter bij uitzondering te eten. Roomboter bevat veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. We vervangen daarom niet margarine.
Zo jammerrrrrr. Ook zoete tussendoortje, zoals ontbijtkoek willen ze blijven geven. Maar mijn dochter krijgt dit allemaal niet, ze ziet alleen wel andere kindjes brood eten en wil dat dan ook. Ik geef havermout/boekweit/banaan of zoete aardappel pannekoekjes mee!


Door liesbeth op 24 januari 2015

Wat een fijne informatie. Goed leesbaar en begrijpelijk ik ga gelijk praktisch aan de bak. Zonnebloemolie weg, omega 3 er weer in en kokosolie. Zo duur maar zo te lezen beter.
Ik heb regelmatig last van depressieve klachten. Doe daar ik van alles aan. Homeopathie, Haptotherapie, ontspanning en ook aktie (bewegen en veel buiten voor het licht). Vele eet tips van jou opgevolgd. Ook als vegetarier al B12 (zuigtablet), Magnesium, vit D en soms Omega 3 maar ik zal het weer wat struktureler doen. Spirulina lees ik weinig in jou informatie of lees ik niet goed genoeg alles.
Heel erg bedankt weer. Fijn te lezen dat het met jou goed gaat dat geeft ook hoop voor mijn toekomst.
Liesbeth


Door Nicci Antoinette op 11 januari 2015

Hallo,
Inderdaad zeg, verhelderend zo’n artikel, en van de reacties ook weer meer duidelijkheid. Al ben ik hier al geruime tijd mee bezig, toch vind ik het moeilijk om vetten in mijn voeding in te passen, gedeeltelijk programmering en toch angst ook denk, aangezien ik leef met iemand met ernstig geblokkeerde aders. Iemand zo nog hele leuke practische tips…???


Door Tineke op 11 november 2014

Dat is ook mijn vraag: waar is de olijfolie in dit zo verhelderende verhaal? Wij gebruiken zowel kokosolie, roomboter als olijfolie, en alles biologisch. Olijfolie vooral voor dressings en zelfgemaakte mayo (half om half met druivenpitolie), en een enkele keer om te bakken. Roomboter op brood (voor zover dat hier nog wordt gegeten) en een enkele keer om een eitje te bakken en kokosolie vooral om te bakken. Volgens mij gaat het wel goed zo.


Door Tineke Sieliakus op 10 november 2014

Ik las ergens dat je beter geen boter ,volle zuivelproducten ,orgaanvlees en rood vlees kunt eten i.v.m. Dementie /Alzheimer .

Wel olijfolie,noten ,vis en kip .

Ik dacht bij natuurdietisten .


Door Els op 1 oktober 2014

Hallo Marjolein,
Heb net een boek uit dat helemaal pleit voor weinig calorien, weinig vet, en veel laag-glycemische koolhydraten…
Maar wat ik wou vragen: mag je olijfolie gebruiken om te bakken en braden? Kan u me daarover literatuur aanraden?


Door Anja op 27 juni 2014

Weer zo’n geweldig artikel. Dank je wel voor de bevestiging die we zo hard nodig hebben als je zo kromdenkend bent opgevoed. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die de moeite willen nemen dit te bestuderen en door te geven. Nogmaals mij dank is groot.


Door Geertje Swart op 16 juni 2014

Wat een fijn helder geschreven artikel. Mijn hartelijke dank.


Door annie rohloff op 26 mei 2014

Wij hebben de beste omega 3 en 9 in onze Arcticsea van forever living products
Wil je er meer over weten stuur een persoonlijk bericht*



Door Jila op 17 mei 2014

Beste Marjolein,

Hartelijk dank voor alle geweldige adviezen op de website, het heeft veel invloed gehad op mij, met name om bewuster te eten.
Ik ben in de overgang en houd helemaal niet van zoetigheid eet regelmatig en probeer alleen gezond te eten. Ik gebruik kokos olie om te koken. Daarnaast eet ik gluten en lactose vrij eten. Toch val ik niet af.
Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn.
Hartelijke groeten,
Jila


Door Marjolein Dubbers op 23 mei 2014

Dat kan van alles zijn: stress, te weinig beweging, hormonale disbalans (teveel oestrogeen), niet goed functionerende darmen, vertraagde stofwisseling. Probeer vooral ook in beweging te blijven, trainen met gewichtjes is ook erg goed om je stofwisseling op peil te houden.
Verhoog de kwaliteit en verminder de kwantiteit van je voeding kan ook helpen.


Door leny willems op 16 mei 2014

Hallo Marjolein, bedankt voor al die informatie, zie nu wel een beetje door de bomen het bos niet niet meer.Ben veel bezig met gezondheids site.Pluis de winkels uit voor meervoudige vetzuren en zonder transvet, nu lees ik dat je verzadige vetten mag hebben, wilde nooit roomboter maar welke is dan goed.Haal overal informatie vandaan, Gebruik celties zeezout en bijen pollen ook appel azijn.Eet regelmatig speltbrood,havermout met kaneel en honing. Ben een vrouw van 69 weeg nu 63 kilo en ben 1m 58(6 cm kleiner geworden).heb al 25 jaar fibromyalgie , atrose ,ga minimaal 2 keer per week fitness want pijn hou je toch.Ik hoop nog veel wijzer te worden, bedankt


Door anja op 16 mei 2014

Ik wil die mevrouw die veel lever eet toch wel even waarschuwen, omdat er in lever ook veel afvalstoffen opgeslagen liggen en men er dus niet teveel van mag eten.


Door Marion op 29 augustus 2014

Sorry, Anja, maar dit is wéér zo’n mythe, en ik krijg er zo langzaam een punthoofd van. Eén van de functies van de lever is het zuiveren van het bloed, maar dat doet deze door afvalstoffen af te voeren, niet door ze op te slaan. Lever is zo beetje de meest rijke en gezonde voedingsbron die je je kan voorstellen. Barstensvol vitamines, maar de lever heeft een slechte reuk gekregen, en waarom? Omdat de lever ook cholesterol aanmaakt (cholesterol, één van de belangrijkste stoffen in ons lichaam – zonder cholesterol gaan we dood. Nogal wiedes dat de lever ze aanmaakt – we kunnen niet zonder) en – we kunnen het zo langzaam-aan wel zingen – ‘van cholesterol krijg je hart en vaatziekte’. Niet waar dus, maar lever verdween ineens van het menu. Bovendien is lever een uitstekende bron van vitamine A (en ook nog eens de échte vitamine A ipv de provitamine A in planten), en ook voor vitamine A is men bang gemaakt. Waarom? Omdat onderzoekers op de Noordpool misselijk waren geworden van het eten van ijsbeer-lever. Ze knapten weer op, maar er werd een hoop aandacht aan besteedt door Merkx, de pharmaceutische gigant. De lever van de ijsbeer heeft honderden malen de hoeveelheid vitamine A dan een koe of een varken.
http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-saga/

Kortom, de lever is een schoon fabriekje en geen vuilnisbelt. Het voert afvalstoffen af maar slaat ze niet op. En zolang je geen ijsbeerlever eet is er niks aan de hand, dus waarom al die bangmakerij? Je zou bijna een complot zien van al die angstverhalen over dingen die zo goed voor ons zijn…


Door emin op 23 april 2014

Ik ben ook bezig met koolhydraat arm levenstijl en het bevalt zeer goed.ik ben een obese vrouw die niet zonder snoep of chocolade kon.maar sinds ik het mijn manier van eten heb verandert gaat het zoooo goed met me.en ik ben ook nog eens 10 kilo lichter er is een wereld opengegaan voor mij.en nu vertel ik aan iedereen Hoe het zit.nu ze mij zien geloven zij mij ook.ik hoop dat meer mensen dit zullen doen want het werkt echt


Door Marijke van Iperen op 18 april 2014

Duidelijk en informatief stuk.


Door Annia op 19 maart 2014

Ben benieuwd of iemand weet hoeveel vette vis je zou moeten eten per week, globaal, om aan voldoende EPA/DHA te komen. Ik eet geen vlees, ben vrouw 40+ en ben na 13 jaar vegetarisch eten, nu vis weer aan het introduceren. Wil liever geen visolie supplementen. (eet ook noten, olijfolie, ghee, avocado, chiazaad etc. gaat me echt om de vis)


Door rebe op 27 oktober 2013

beste ….

Ik vind het artikel zeker waardevol.
ik heb eens ergens deze quote gelezen en die ging zo
´´EEN GEZOND LICHAAM MOET JE NIET VOELEN“
ik dacht eerst van ja dat zal wel,
maar het klopt echt ,je moet fit zijn als je opstaat ,moe zijn als het al laat in de avond is, je moet geen last van je eigen lichaam hebben maar je lekker voelen in je eigen lichaam .
als een vis in het water!
ik heb altijd verzadigde vetten vermeden,at best veel suiker,
na mijn 2de kind was ik bekaf en ik was pas 22,
kortom let op wat je eet en wat je juist niet eet,
vermijd alle suikers en omarm de verzadigde vetten.
levertraan en keltische zeezout,
de adviezen in uw artikel zijn een warme aanvulling op de vele informatie die er op internet te vinden is!


Door Els op 16 oktober 2013

Goede, duidelijke informatie, bedankt! Ik heb helaas een probleem met mijn spijsvertering, o.a. vetten verdraag ik slecht. Heb je misschien een tip hoe ik vetten beter zou kunnen verdragen?


Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013

Stoppen met suikers, zuivel en gluten zodat je darmen helen en ze weer vetten kunnen opnemen? Ik weet het niet Els, er kunnen vele oorzaken zijn waarom je spijsvertering niet goed werkt. Laat het eens goed nakijken door een natuurarts zou ik adviseren.


Door Marina op 10 mei 2014

Bent u 100% tegen gluten? Of enkel tijdelijk bannen tot de darmen genezen zijn en dan volkoren brood/pasta/rijst met mate gebruiken? Wat ik eigenlijk doe.
Volgens mijn redelijk alternatieve dokter is mijn hoge cholesterol (262mg/dL) te wijten aan het eten van gluten. Ik at al enkele maanden zo goed als enkel desembrood (m’n man is bakker). Sinds enkele dagen eet ik glutenvrijbrood 🙁 brrr.


Door annie rohloff op 26 mei 2014

Ik kan je adviseren om Aloe vera gele kan te gaan drinken.
Je gaat ontgiften en vervolgens komt je spijsvertering weer in balans.
dit duurt 3 tot 6 mnd


Door Cocky struijs op 15 oktober 2013

Mooi en duidelijke informatie,ik zelf ben nu ruim 2 maanden bezig met het gebruik van goede vetten,en gebruik geen suikers meer,voel mij super en ben met mijn statinen gestopt.Het was in het begin zo gek om vet te eten je denk toch daar wordt je toch dik van,nu 7 kilo lichter denk ik er wel anders over.fijn dat ik het weet.


Door Rita op 11 oktober 2013

Ik gebruik nu bijna 2 jaar cholestorolverlagers en voel me gewoon heel slecht en ben 10 kilo te zwaar. Ik ga, dank zij deze site van Marjolein, het roer omgooien!!! Niet meer vetarm eten, maar een weg zien te vinden in dit doolhof van informatie.


Door Marjolein Dubbers op 14 oktober 2013

Heel goed Rita, lees vooral mijn twee artikelen over het cholesteroldoolhof. Sterkte en vooral veel wijsheid gewenst.


Door lida op 9 oktober 2013

Volgens mij is er nog een 6de reden aan toe te voegen…. Viamine D wordt uit cholesterol gevormd, dus je kunt dan bijvoorbeeld wel voldoende zonlicht krijgen, maar als je vetarm eet, zul je uiteindelijk toch vitamine D gebrek krijgen.


Door Tiny Zuiderhoek op 3 oktober 2013

Biologische kokosolie is ook goed. Die van Prana vind ik wel heel erg duur



Door Christina Meskens op 2 oktober 2013

Goed om te weten. Interessante informatie. Dank je wel om dat met ons te delen!

Groeten van Christina


Door Angelica op 8 september 2013

Interessant allemaal te lezen. Ze zouden op producten met suiker zoals snoepgoed en koek dezelfde waarschuwingen moeten zetten als op sigarettenpakjes. Hopelijk gaan veel mensen dit dan inzien.


Door Trudi Koning op 29 augustus 2013

Dank voor de interessante website.
Lees er regelmatig dingen in,die ik toepas.
Even wachten voor meer resultaat.
U hoort nog van mij.

Trudi


Door simonne op 19 juli 2013

Ik lees geregeld op deze website, vind ze bijzonder goed en steek er veel van op. Ik volgde ook grip op koolhydraten en stopte met brood eten en toen ontdekte ik
waarom ik me altijd zo slecht voelde : er was iets met brood wat ik niet kon verdragen en zo ben ik erachter gekomen dat ik candida heb en gist mij ziek maakt. Ik eet nu giants crackers van grip op koolhydraten : een mengeling van zaden gebakken in de microgolfoven en natuurlijk met roomboter. ik voel me nu als herboren.


Door Marina op 10 mei 2014

Microgolf maakt voeding toch dood? 🙁


Door Angela op 28 augustus 2015

De magnetron ja, maar als ze alleen de oven gebruikt is het goed!


Door Ellen Meijer op 8 juli 2013

Ik vind dit een geweldige website, heel leerzaam. En als je er over nadenkt is het eigenlijk heel logisch. Leer er veel van. Je word nu bewuster. Dankje Marjolein.


Door marianne op 8 juni 2013

inderdaad ik moest ook afvallen en minder vetten gaan gebruiken en nu lees dit .


Door Margriet op 7 juni 2013

Ongelooflijk interessant verhaal !!


Door Annette Peters op 7 juni 2013

Echt een duidelijk verhaal en stuur dit zeker door. Ik “schrik” toch nog wel vaak als ik lees wat wij allemaal binnen krijgen. Ik vindt gelukkig een hoop vd producten zoals vette vis en advocado ook nog eens erg lekker. En let (gelukkig) al enige jaren op wat ik eet. Maar helaas zondig ik ook wel eens.


Door Xatisa op 26 april 2013

Trouwens het lekkerste boter vind ik Bretonse boter. Deze spet ook nog geen eens in de pan. Ook kun je een mengsel maken van olijfolie en boter. Franse boter bevat nauwelijks lacose.


Door Xatisa op 26 april 2013

Je lichaam kan ook verzadigd vet maken. Leen het boek eens bij de bibliotheek. De “cholesterolhype” van Malcolm Kendrick. Hij schrijft nogal komisch. Ook dat je niet bang hoeft te zijn voor verzadigd vet en dat je lichaam het ook zelf kan aanmaken net als cholesterol. Je lichaam maakt ongeveer een pak eieren aan cholesterol aan volgens dit boek.


Door Karin Hogenboom op 25 april 2013

Ben sinds een paar weken bezig met vet eten, gebakken eieren met kaas en spek in de ochtend, veel lever ook. Rauwe melk. Zelf lever maken. Goed voor de ogen, zit vitamine A in. En de kilo’s vliegen eraf. Was niet eens mijn intentie.


Door Henny op 20 december 2012

Wat herkenbaar. Ben in februari met “grip op koolhydraten begonnen” ik was te dik (86 KG) en had hoge bloeddruk. Ben nu inmiddels 65 kg en de bloeddruk is behoorlijk gedaald. Ik vind het nog steeds wonderbaarlijk dat ik door het gebruik van gezonde vetten en minder koolhydraten zoveel ben afgevallen en me zo goed voel. Nu proberen vast te houden. Ik wil nooit meer terug

Gr Henny


Door Jeanine op 11 december 2012

Goed artikel! Ik mis alleen 1 belangrijk stuk informatie bij het hoofdstukje Transvetten, namelijk dat Becel transvetten bevat. Becel weigert te melden hoeveel transvet er in zit, behalve dat het onder de toegestane 1 gram is. Transvet VERHOOGT de kans op hartaanvallen zoals terecht in dit artikel staat. Het is heel dubieus dat het merk zichzelf al ‘hartvriendelijk’ neerzet.


Door annie op 11 december 2012

Sinds ik meer gezonde vetten eet gaat het stukken beter met mij. Eetprobleem onder controle, bloedsuikers lager door minder tot geen trek in koolhydraten en suikers(behalve fruitsuikers). en blijf op een gezonder gewicht al is het nog niet zoals het moet.

groetjes annie


Door Marian op 11 december 2012

Mooi artikel! Inderdaad is het belangrijkst om suiker uit te bannen en meer gezonde vetten te gaan eten. Ik heb er veel meer energie van gekregen. Suiker zie ik wel als een verslaving, als je eenmaal weer wat neemt…. Echter de voordelen zonder suiker zijn zoveel groter!

Warme groet, Marian


Door coby klazinga op 11 december 2012

Ik gebruik al geruime tijd kokosolie om in te bakken en te braden.
Als je bijvoorbeeld kip bakt, word het heerlijk bruin.
Ik gebruik het ook als boter op de boterham. Echt heerlijk.
Maar koop dan wel de goede kokosolie. Prana is het beste merk. De goedkopere soort word namelijk niet zo hygienisch bereid.
Verder is het een heel waardevol artikel. En als je inderdaad deze raad opvolgt word je energieker en slanker.


Door Nola Dijkmans op 12 december 2012

Ik ga toevallig vandaag kokosolie halen voor mijn dochter, zij gebruikt het cosmetisch. Ik let dus op het merk Prana, want ik wil het wel eten…


Door Wilma op 4 oktober 2012

Er is een goed alternatief voor vis en visolie: V-pure Omega 3.

V Pure Omega 3 EPA & DHA wordt gewonnen uit algen, dé bron van deze essentiële vetzuren.

Vaak wordt vette vis gezien als de een rijke bron van Omega 3 EPA & DHA, maar dit komt door hun dieet van algen.

Hier te bestellen!

http://www.vega-life.nl/webshop/product_info.php?products_id=3660


Door marja zahavi op 28 september 2012

Goed artikel!
Visolie is een betere bron van omega-3-vetten dan lijnzaadolie. Uw lichaam moet het omega-3-vetzuur ALA uit lijnzaadolie namelijk nog omzetten in de bruikbare omega 3’s, EPA en DHA. Uw lichaam kán ALA in principe wel omzetten in EPA en DHA, maar deze omzetting verloopt erg traag. Volgens onderzoeken wordt ALA zelfs voor maar 2-10% omgezet in EPA en DHA (bij mensen met een optimale gezondheid! Bij mensen die geen optimale gezondheid hebben, wordt ALA niet of nauwelijks omgezet in omega 3). Visolie levert EPA en DHA in hun direct bruikbare vorm. Voor hennepzaad en walnoten geldt hetzelfde.


Door Cees op 14 januari 2013

Visolie wordt gezuiverd, ontgeurd etc. dus aan zeer hoge temperaturen blootgesteld. Je kunt gevoeglijk aannemen dat de kwetsbare Omega 3 vetzuren volledig het loodje hebben gelegd; kortom je hebt er helemaal niets aan! Voor omzetting van ALA moet het lichaam iets doen, hetgeen alleen maar gunstig is. Als jij je spieren niet gebruikt, verzwakken ze ook. Dit geldt tevens voor je vetzurenstofwisseling.


Door marta op 15 oktober 2013

Wat Cees zegt is wel effe ’n doordenkertje van die visoli!
Wat nu? Is dat ook met krilloli? Weet iemand dat?
Zou ik ontzettend graag weten natuurlijk!
Marta


Door annie rohloff op 26 mei 2014

Wij hebben de beste omega 3 en 9 in onze Arcticsea van forever living products
Wil je er meer over weten stuur een persoonlijk bericht*


Door Marion op 29 augustus 2014

Klopt. Daarom neem ik traditioneel gefermenteerde levertraan van Green Pastures. Die is niet verhit en bevat nog alle natuurlijke vitamines en is niet ‘verrijkt’ met synthetische ‘vitamines’.
Ik koop deze van de vitavie website: http://www.vitavie.nl/webshop/Visolie.html

en ik koop niet de capsules maar de ‘losse’ levertraan in flesjes, want dat scheelt de helft aan de prijs (maar vul wel zelf grote 000 capsules met een speciale pipet – en ben dan nóg voordeliger uit – want eurgh! Levertraan! Zo gezond en zo smerig!)


Door Christina op 17 november 2014

Waar koop je die 000 capsules en de speciale pipet?
Ik vind de levertraan ook vreselijk vies en het stinkt ook nog.
Maar het is echt heel gezond.
Ik heb het een tijdje gedronken, omdat ik een kale plek op mijn hoofd had gekregen. Daar was ploseling geen haar meer en het groeide ook niet. Na een heel jaar iedere dag levertraan te hebben gedronken, kwam er eerst babyhaar donsjes en later weer mijn eigen haar kleur.


Door Ragnhilde op 18 juni 2015

Beste Christina,

Wat jij beschrijft is Alopecia Areata (tijdelijke kaalsheid), en geloof me daar helpt levertraan niet tegen. Het is een afweerreactie van jouw lichaam, een soort verstoring in jouw immuunsysteem.
Ik wil niet beweren dat de levertraan jou niet heeft geholpen, maar speciaal voor de kale plek doet het niets. Jouw algehele gezondheid heeft zich, wellicht mede door de levertraan, hersteld.

Ik hoop dat je geen plekken meer zult krijgen, want dat is het vervelende…eenmaal gekregen blijft het op de loer liggen. Succes!


Door anja op 24 januari 2015

ohjee, ik meen zolangzamerhand bijna alles te weten over goede vetten en slechte suikers. Wist niet dat er niets goeds meer over blijft van de Omega 3 en 6 capsules , die ik neem.
Qua suikers gebruik ik amper of niets en als ik het gebruik neem ik palmsuiker of cocosnoot palmsuiker.
Ik lees graag jullie reactie.


Door Agnes op 3 november 2013

u schrijft: voor hennepzaad en walnoten geldt hetzelfde, wil dat zeggen hetzelfde als voor lijnzaad of bevatten deze wel EPA en DHA in hun direct bruikbare vorm?
bedankt voor uw reactie
Agnes


Door Karin Hogenboom op 28 september 2012

Goed artikel, het vet wordt even in het zonnetje gezet. En ik kan intens genieten van een heerlijke, stevige boterham met roomboter.
Fructose is een nog ergere vetmaker dan suiker en zit echt in bijna alle bewerkte produkten en ze doen vervolgens dat het hele gezonde snoepjes zijn omdat er geen synthetische kleur, geur en smaakstoffen zijn. Maar een natuurprodukt kun je ook synthetisch maken.


Door Rita op 2 december 2014

Inderdaad een erg interessant verhaal. Hoe zit het nu precies met olijfolie?
Is deze olie nu wel of niet geschikt om in te bakken?


Door Angela op 28 augustus 2015

Als het niet heter als 170 gr. wordt gemaakt!


Door Rosalie op 18 juni 2016

Deze week het programma Broodje Gezond gezien. En weer eens goed kwaad geworden. Staat er zo’n man van de Universiteit van Wageningen doodleuk te vertellen dat margarine gezonder is dan roomboter. Verder werd er ook nog een cardioloog geïnterviewd die beweerde dat er een relatie is tussen verzadigd vet en een hoog cholesterol en dus hartkwalen. Jammer genoeg weten veel mensen nog steeds niet dat de sponsors van wetenschappelijk onderzoek en medici vaak de farmaceutische industrie.en de voedselindustrie (zoals Unilever) zijn. Gelukkig schrijf jij hier wel open over in je blogs. Veel dank daarvoor!
Verder gebruik ik ipv visolie liever algenolie (van Testa) omdat de zee helemaal leeggevist wordt voor al onze visolie capsules.
Groetjes en veel succes met je inspirerende website!

Plaats een reactie


*