headershadow

Latest Blogposts

Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon

HennepzaadHennepzaad is naar mijn mening een van de betere superfoods voor vrouwen 40+. Het helpt mee je gewrichten, hart-en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en bouwt mee aan je gelukshormoon serotonine. Hennepzaad is vooral een goede aanvulling als je vegetariër bent. Maar zelfs voor vleesetende sporters is het een prima bron van eiwitten. Hennepzaad is het beste alternatief voor soja. Lees hier waarom.

Hennep: een oeroude medicinale plant

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt. De hennep waar hennepzaden vanaf komen heeft in tegenstelling tot marihuana geen psychoactieve werking dus kan veilig worden gebruikt, ook door kinderen.

Eiwitten die lijken op onze lichaamseigen eiwitten

Hennepzaad bestaat voor 2/3 deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam. Dit betekent al dat je er energie van krijgt. Want alles wat min of meer lichaamsvreemd is (chemische E nummers bijvoorbeeld) kost je lichaam heel veel energie om om te zetten in iets dat bruikbaar voor je is. Energie die we liever voor iets anders gebruiken. Toch?

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten maar hennepzaad is veel beter verteerbaar. Eitwitten hebben we o.a. nodig voor onze spieropbouw, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden. De kwaliteit dierlijke eiwitten is fors aan het afnemen door gebruik van hormonen, kunstmest, eenzijdige en slechte voeding van de dieren. Dus ook voor sporters die een eiwitrijk dieet willen hebben om hun spieren en uithoudingsvermogen willen opbouwen is hennepzaad een prima aanvulling.

Daarbij bevat het ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling waaronder het gelukshormoon serotonine. Last van af en toe een depressieve bui? Dan al huppelend een handje hennepzaad nemen en ik wed dat je er vrolijk van wordt! Probeer het maar eens! Vooral niet vergeten om erbij te huppelen!

Hennepzaad: de gezonde onverzadigde vetzuren

Hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in precies de goede verhouding voor opname van het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking. Dat kunnen wij vrouwen 40+ goed gebruiken. Ook werkt het ontstekingsremmend. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie. En omega 3 wordt ook wel het voedsel voor ons brein genoemd.

Een rijkdom aan vitamines en mineralen

Net als andere superfoods is hennepzaad rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan vooral B-vitamines (in de juiste verhouding) toe aan je menu. Dit kan o.a. door middel van hennepzaad. Vitamine E is ook belangrijk voor een goede hersenfunctie.

En ook nog veel anti-oxidanten en enzymen

Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid anti-oxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine is belanrijk voor een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel. En wie wil dat nou niet?

Hoe gebruik je hennepzaad?

Gebruik de gepelde hennepzaadjes (zie het plaatje). Deze hebben een vrij neutrale smaak. Ik gebruik regelmatig 1 tot 2 eetlepels, afhankelijk van hoe ik het gebruik. Wat kun je er allemaal mee? Hieronder een lijstje met wat ik er allemaal mee doe:

  • Je kunt ze over de salade strooien.
  • Je kunt ze op het laatste moment toevoegen aan soepen of smoothies.
  • Je kunt het als basis gebruiken voor humus in plaats van of toegevoegd aan kikkererwten.
  • Je kunt er gefilterd water aan toevoegen en in de blender een hennepzaad-melk van maken.
  • Je kunt het toevoegen aan gekochte amandel- of havermelk waardoor deze rijker worden aan voedingsstoffen. Vooral amandelmelk bestaat grotendeels uit simpel water, kijk maar eens goed op het pak. Alles even in de blender mixen.
  • Het is een prima basis voor een zelfgemaakte muesli (met granen zonder gluten uiteraard). Ken je mijn e-book Optimaal Ontbijten al? Je zult zien dat ik daar regelmatig gebruik maak van hennepzaad. 

Waar koop je hennepzaad?

Mijn natuurvoedingswinkel heeft het sinds kort op het schap staan omdat ik er maar om bleef vragen. Dus dat kan jij ook doen. Je kunt ze ook bestellen bij een webwinkel die biologische superfoods verkoopt. Helaas verbiedt de overheid me om je hier een link te geven naar een webwinkel die het verkoopt. Je zult dus zelf even goed moeten googelen. Gepeld hennepzaad is klaar om te gebruiken. Ongepeld hennepzaad zal je eerst moeten weken. Tot slot: superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods!

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Print Friendly
Meer tips rondom vitaliteit?
Meld je aan voor de updates van deze website, ontvang direct het gratis e-book Eet meer Energie en af en toe een cadeautje.

88 reacties op “Hennepzaad; bouwstof voor je gelukshormoon


Comment author said

Door Korine op 20 juli 2012 om 09:28

Is hennepzaad in combinatie met chiazaad te gebruiken? En kan je het bijvoorbeeld ook door havermout mengen?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012 om 12:37

Hallo Korine, ja hoor, het kan wel. Let wel op de voedingswaarden, hennepzaad en chiazaad hebben allebei gezonde vetzuren dus dat is een beetje dubbelop. Het ligt eraan hoeveel je ervan eet natuurlijk. Ik varieer veel en wissel veel af. Gewoon uitproberen wat jij lekker vindt!

 

Comment author said

Door Tamara op 23 september 2013 om 12:57

Hallo Marjolein
Ik heb een vraag. ik ben al meer dan een half jaar 35 jaar en lees jouw superfoods verhalen. Echt gaaf maar is het alleen voor de 40+ vrouwen??
Ik ben gronisch moe en ben helaas ook te dik door antidepresiemedicijnen en suikers te eten.
Zijn de hennepzaden en de gojibessen ook voor mij geschikt door bv sojayogurt of amandelmelk te drinken? Neem bijna geen zuivel wegens rocasea aandoening. Graag jouw mening. mvg en je e boeken zijn die ook geschikt voor mijn leeftijd??

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 30 september 2013 om 19:50

Ha Tamara, ja hoor, hoe eerder je begint met een gezonde levensstijl en gezonde voeding hoe beter. Schrap vooral ook de gluten en tarwe
als je wilt afvallen, daar heb ik de beste resultaten mee in mijn praktijk. Suikervrij, zuivelvrij en vooral glutenvrij kan heel veel betekenen voor je vitaliteit en gezondheid. Succes ermee!

 

Comment author said

Door Marja op 25 mei 2014 om 23:30

Kun je ook dizzy of high worden van teveel ? Ik doe het naast vele andere zaden en vruchten ook in yoghurt. Had dubbelop gedaan, dacht dat duizeligheid daarvan kwam. Kan dat ? Chia, lijnzaad, goya, abri, pruim, havervlok, kokos en granberrie. Gr. Marja

 

Comment author said

Door Heleen op 20 juli 2012 om 09:46

‘Toevallig’heb ik dat vanochtend voor het eerst gemaakt en gegeten. Havermoutpap met hennep en chia aad. Er ook nog rode besjes en een pruim doorheen gedaan, ik vond dat ik super goed bezig was. Niet super lekker, maar het was oke. Ik heb het eerst laten weken voordat het kookte.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012 om 12:36

Hallo Heleen, binnenkort komt mijn gratis e-bookje uit met 10 super ontbijtrecepten met veel superfoods erin. En havermout kook ik nooit, ik laat het wel weken. Probeer dat maar eens. Gewoon blijven proberen en varieren. Heb je een lekker recept gevonden dan hoor ik graag van je, dan kunnen we dat weer delen!

 

Comment author said

Door Jacqueline op 15 februari 2014 om 16:44

Ik kookaltijd de melk in magnetron, doe wat havermout, quinoavlokken, lijnzaad en hennepzaad erin met wat honing, roer het goed, laat het ong.5a10 min.staan en drink dat op.Super lekker.En de lijnzaad, hennepzaad en wat gekookte quinoa doe ik ook door m’n zelf gemaakte salade.s’ morgens roggebroodje, beetje boter, aardbeienjam, daar wat hennepzaad en lijnzaad op en plakje kaas met 2 plakjes volkoren ontbijtkoek met beetje boter en ook met lijnzaad en hennepzaad.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 17 februari 2014 om 12:23

Beste Jacqueline, je magnetron haalt al het leven uit je gezonde voeding! Beter om deze niet te gebruiken. Warm het op in een pannetje, dat is beter. En jam en ontbijtkoek zijn natuurlijk suikerbommetjes. Het strooien van superfoods hierover verhelpt dit helaas niet. Probeer eens notenpasta en/of notenbrood. Zie recepten in mijn e-books in de webwinkel

 

Comment author said

Door Simon op 11 april 2014 om 02:54

Marjolein,

Een magnetron haalt niet al het leven uit je voeding. Kan je mij even een link geven naar waar je deze informatie hebt aangetroffen?

 

Comment author said

Door Karen op 21 juli 2012 om 15:34

Heleen, ik doe er soms wat honing bij. Dat kan het net wat smakelijker maken. Heb vernomen dat je dan wel je pap wat moet laten afkoelen ivm suikers in de honing.

 

Comment author said

Door Karen op 21 juli 2012 om 15:38

Hoi Marjolein , ik had een beetje dezelfde vraag als Korine. Kan je al die superfoods samen eten? Maca poeder, chiazaad , hennepzaad , rauwe cacao…..of worden we dan te hieper.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 juli 2012 om 12:34

Hallo Karen, ja hoor, je kunt ze allemaal samen eten, waarmee ik niet bedoel dat je ze allemaal tegelijk moet eten of door elkaar moet gooien. Ik heb ze allemaal in huis en ik wissel ze af. De ene dag maca in een smoothie en hennepzaad over mijn salade, de volgende dag chiazaad in mijn ontbijt en ‘s avonds een smoothie van havermelk met cacao. Gewoon veel varieren is mijn motto. Ik voel me er heel energiek bij, niet hieper!

 

Comment author said

Door Antoinette Roovers op 9 september 2012 om 10:59

Ik heb je net de vraag op twitter gesteld, heb geen facebook. En nu kom ik dit tegen. Ik concludeer liever niet te veel soorten superfoods op 1 dag, maar afwisselen!

 

Comment author said

Door Marlie op 1 augustus 2012 om 15:13

Mijn recept met hennepzaden en havermout: ‘s avonds een afsluitbare beker (inhoud 350-400 ml) halfvol vullen met amandelmelk, daarop 3 volle eetl. havermout, 2 eetl.chiazaden, 1 eetl. gepelde hennepzaden, 1 eetl. rauwe cacao, 1 eetl. rozijnen en 1 eetl. cranberry’s. Even doorroeren en de beker verder afvullen met amandelmelk. Bewaren in de koelkast en ‘s morgens even goed schudden of doorroeren. Heerlijk!

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 3 augustus 2012 om 11:21

ha Marlie, klinkt erg lekker, ik verwarm havermout ook nooit, ik doe het net zoals jij alleen niet de avond van te voren. Ga ik eens proberen. Dank je wel voor delen!

 

Comment author said

Door Karen op 3 augustus 2012 om 22:50

Havermout niet koken? Ik heb me weleens laten vertellen dat dat niet goed is voor de vertering. Daarom kook ik het eigenlijk altijd, in rijste of amandelmelk. Wat is de reden dat je het niet kookt/ verwarmd Marjolein?

Groetjes,
Karen

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 5 augustus 2012 om 10:44

Hallo Karen, ten eerste vind ik het niet lekker, warm, en ten tweede voelt het als een zware klont op mijn maag. Zoals toen ik vroeger “verplicht” een pannekoek moest eten. Het voelt gewoon niet lekker in mijn lijf. Ik laat het wel vaak een tijdje weken met chiazaadjes, misschien dat het daardoor makkelijker verteerbaar wordt. Een lezeres van mijn site vertelde dat ze het ‘s avonds al “in de week” zet en dan ‘s morgens eet. Dat ga ik ook eens proberen. Probeer maar uit wat goed voelt voor jouw lijf! Veel plezier met deze zoektocht.

 

Comment author said

Door Karen op 7 augustus 2012 om 08:44

Hoi Marjolein, bedankt weer voor de tip. Ik ga eens het recept van Marlie uitproberen.

 

Comment author said

Door rolide op 8 augustus 2012 om 17:38

Heb net op de website gekeken.
Wacht het e-book even af, dan ga ik wel het 1 en ander bestellen.

Rolide

 

Comment author said

Door Will op 6 oktober 2012 om 09:26

Ik week mijn havermout ook een avond van te voren, dat vind ik persoonlijk lekkerder, en het neemt toe in volume, hier door doe ik een eetlepel chiazaad, eetlepel whey eiwit en 150ml biologische melk. Voor het opeten verwarm ik het nog wel even in de magnetron.

Andere optie, wat ik ook erg lekker vind is yoghurt, 3 eetlepels havermout, chiazaad, zonnebloempitten, rozijnen en kaneel..

Als vervanger van havermout neem ik ook wel eens boekweitgrutten :)

Van (Gemalen) haver kun je trouwens ook heerlijke smoothies maken, eetlepel gemalen haver, banaantje, kokosmelk en alles wat je er maar door hebben wilt :)

zelfgemaakte mueslireep is ook een leuk en lekker idee om je hennepzaad in te verwerken!

 

Comment author said

Door Rikkie op 17 november 2013 om 11:45

Lieve dames, de magnetron is een onding!! Als je de biologische melk in de magnetron verwarmt, kun je net zo goed de goedkoopste houdbare melk gebruiken. Alle goede ingrediënten gaan namelijk verloren!
NIET DOEN DUS!

 

Comment author said

Door Trui V op 17 december 2012 om 08:17

Is dit hetzelfde als hennep eiwitpoeder? Dit meng ik in mijn fruitpap en dat is Smullen !!

 

Comment author said

Door dien op 20 februari 2013 om 17:30

Hoi, heb vanmiddag hennepzaad gekocht, maar die van mij is donkerbruin en niet witachtig zoals je foto. Wat is het verschil??

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2013 om 08:02

Kan het zijn dat je ongepelde hennepzaad hebt gekocht?? De gepelde versie is veel handiger in gebruik daarom dat daar mijn voorkeur naar uitgaat.

 

Comment author said

Door trees op 22 februari 2013 om 10:55

Hoi ik ben zeer blij met dit artikel,ik ga zaadolie nu proberen. Heb chronische ziekte van lyme en het zou idd een goeie werking hebben op het zuurstof in de cellen die weer belangrijk zijn voor gezonde cellen te behouden,en het immuunsysteem te versterken.Na dit artikel ga ik me ook wat gepelde zaden in huis halen van alle soort,heb een flinke boost gekregen van de informatie die ik over gezonde en ook vooral over ongezonde voeding lees,ik hoop dat 2013 het jaar van de gezonde voeding en vooral goede informatie over voeding mag worden. vriendelijke groet

 

Comment author said

Door Bas op 27 februari 2013 om 20:16

Hoi Trees,

Goed dat je goed op je voeding gaat letten! Het lijkt me heftig om zo’n chronische ziekte te hebben, maar waarschijnlijk kan de juiste voeding je hier heel erg bij helpen! Ik ben dan niet medisch onderlegd, maar ik weet zeker dat een groot deel van de onbalans in ons lichaam(ziekte) veroorzaakt wordt door slecht eten. Er wordt weinig gesproken over wat écht goed voor je is(behalve door instanties als voedingscentrum, maar die prijzen producten aan die niet perse goed voor je zijn. Dat riekt mijnsinziens naar sponsoring van een aantal bedrijven). Dus goed bezig om zelf op onderzoek uit te gaan! Met de superfoods zit je zeker goed! Kijk in ieder geval of je voedsel zoals vlees en brood al wat kan minderen, en koop voortaan wat vaker biologisch(omdat je voedsel anders vaak bewerkt kan zijn met pesticiden e.d)

 

Comment author said

Door trees op 23 maart 2013 om 17:31

bedankt Bas voor je interesse en tips ;-)

 

Comment author said

Door Gabriëlle Brinkman op 4 maart 2013 om 12:14

Interessant om dit allemaal te lezen. Vooral ook herkenbaar dat volle gevoel in de buik na de verwarmde havermout gegeten te hebben. Ga het ook eens proberen met weken.

Ik heb een vraagje.. Kun je maca poeder en hennepzaad verwarmen? En neemt de werkzaamheid niet af door het te verwarmen? Dank al vast:-)

 

Comment author said

Door Barbara op 5 maart 2013 om 22:20

Ik gebruik ook hennepzaad, maar heb van diverse kanten gehoord dat je het beslist niet moet verwarmen of aan warme gerechten (zoals soep) moet toevoegen omdat hennepzaad gevoelig is voor oxidatie. Ik strooi het dus over salades, voeg het toe aan smoothies, mueslirepen enz. Heerlijk!

 

Comment author said

Door Gea op 14 maart 2013 om 14:02

Bedankt voor het E-Book Marjolein.
Heel fijn en duidelijk om te lezen , ben stuk wijzer geworden.
Ga dit ook zeker volgen en zal me straks EINDELIJK een stuk fitter voelen.

met vriendelijke groet

Gea van Leeuwen

 

Comment author said

Door Wil op 19 maart 2013 om 12:37

Ik heb het ook gekocht en ik strooi het op de boter op mijn boterham, dan lekker kaas erover en smullen maar!

 

Comment author said

Door Jordy op 29 april 2013 om 13:00

Hallo weet iemand of hennep proteine poeder in een warme soep mag? of gaat dat ook oxideren?
Geldt dit ook voor chia zaden?

Heb namelijk recepten van alkalische soepen, waarin dat o.a. verwerkt wordt.

Groet Jordy

 

Comment author said

Door jimmy op 11 mei 2013 om 14:07

Hallo ik heb samen met mijn wederhelft sinds kort een super ontbijtje dat is gosjibessen en chiazaad een nachtje weken ‘morgens doe ik 3eetlepels havermout met een beetje water in de magnetron 1 min opwarmen daarna doe ik een mix van magere kwark en magere yoghurt erbij het geheel mix ik door elkaar vandaag heb ik dus ook hennepzaad erbij gekocht.mijn vraag is zou ik dat erbij kunnen mixen? of is het beter om het op een ander manier te gebruiken

 

Comment author said

Door Rikkie op 17 november 2013 om 11:47

Niet opwarmen in de magnetron!! Zonde, gewoon op het vuur opwarmen is echt het beste!

 

Comment author said

Door Amber op 29 mei 2013 om 12:27

Beste Marjolein, Ik eet nu sinds een week iedere dag 2 eetlepels hennepzaad afwisselend met Chia zaad, door mijn yoghurt met granaatappelpitjes. Niet alleen erg lekker maar ik voel me er beter bij. Ik merk nu al dat ik meer energie heb en helderder van geest ben. Ik drink na iedere maaltijd met Chia zaad altijd een extra glas water omdat ik gelezen heb dat het veel vocht opneemt. Wat jammer dat deze zaden nog zo onbekend zijn. Ik werd er op gewezen door mijn groenteboer anders was ik er zelf nooit op gekomen.

Dank je wel voor jouw uitleg en adviezen.

 

Comment author said

Door Petra op 1 juni 2013 om 14:31

Vandaag zakje hennepzaad gekocht bij de notenkraam op de Lindengracht in Amsterdam (nieuw in het assortiment). Ik voeg het toe aan mijn zelfgemaakte mueslirepen (recept: ontbijtepen van Nigella Lawson). In aanvulling op het recept voeg ik ook twee eetlepels chiazaad, wat lijnzaad en twee eetlepels kokosolie toe. Super-lekker en gezond, zowel voor mij als mijn gezin.

 

Comment author said

Door Marianne Teunissen op 9 juni 2013 om 19:48

vandaag hennepzaad en olie gekocht.
Ik had een brandwondje op mijn arm met korstvorming daar heb ik de olie op gedaan en het heelde snel na enkele uren was het mooi droog en dicht wel een paar keer met een watje opgesmeerd.De hennepzaad heb ik door mijn maaltijd gedaan en voel idd dat mijn lichaam flexibeler blijf. Ik ben 53 jaar

 

Comment author said

Door Marga op 20 juni 2013 om 09:56

Hallo,
Weet iemand ook recepten voor ongepeld Hennepzaad? Kun je het bijvoorbeeld roosteren?

 

Comment author said

Door Diana van Loo-Karsijns op 25 juni 2013 om 22:09

Hoihoi, dank je wel voor deze superheldere uitleg! Ik had de gepelde hennepzaadjes maandag in de Estafette winkel zien liggen. Ik had ze meegenomen omdat ik al zoveel ‘geruchten’ had gehoord dat dit soort hennep je niet zozeer in hoger sferen brengt, maar je gewoon in ‘real life’ een stuk gezonder en blijer maakt. Een superfood om een kanjer te worden, zoiets.
Maar nu zat ik een beetje met het zakje, dus ff Googlen, en dit stuk info kwam boven. Helemaal duidelijk. Geweldig bedankt, ik ga het nú proeven, gewoon knabbelen bij m’n nootjes ;-) en dan natuurlijk al de recepten die in de reacties genoemd worden uitproberen de komende weken! (bedankt allemaal)
Nog ff je e-book downloaden, en dan lekker lezen.

groetjes,
Diana

 

Comment author said

Door mevr.Borremans op 6 augustus 2013 om 10:04

goedemorgen,
Ook ik ben aan het proberen om gezonde zaden te
eten en mij wat fitter te voelen.
Helaas kan ik dat niet zeggen.
Iedere ochtend drink ik soya melk (zonder suiker ) met een lepel chiazaad,gio,granberry,soms varieer ik het met moerbijbessen. Nu alleen met chia en hennepzaad om uit te proberen.Ik zou zo graag resultaat voelen maar dat is er niet na 6 maanden. Misschien verwacht ik er te veel van? En misschien die ik iets verkeerd?
Hoe weet ik of het biologisch is als ik het op de mark gekocht is, de dames weten het ook niet.
Het is ook jammer dat dit alles zo duur is !
Ik hoop snel iets van u te horen, met vr.groeten Mevr.Borremens

 

Comment author said

Door mevr.borremans op 13 augustus 2013 om 09:42

Goedemorgen,ook ik heb wat vragen gesteld en zou daar graag een antwoord op hebben.
Soms zie ik dat mensen van Marjolein Dubbers dat ook hebben gekregen.
Zou ik dat ook kunnen krijgen zodat ik weet waar ik aan toe ben!
Met.vr.groeten Mevr. Borremans.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013 om 15:48

Ik ga in mijn systeem op zoek naar uw vraag Mevr Borremans maar ik hoop oprecht dat u mij niet nodig hebt om te weten waar u aan toe bent :-)

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013 om 16:18

Mijn motto is variatie, variatie, variatie. Je lichaam heeft heel veel verschillende bouwstoffen nodig dus veel verschillende voedingsproducten. Iedere ochtend sojamelk met wat zaden is net zo eenzijdig als iedere dag een boterham met kaas. Probeer dus heel veel af te wisselen. Voor ontbijtsuggesties zie mijn e-book Optimaal Ontbijten. Ik ben overigens geen fan van sojamelk. Probeer vooral ook de groene smoothie en meer verse producten toe te voegen. Stukjes appel of peer zijn net zo goed als dure moerbijbessen. Het hoeft niet duur te zijn. Superfoods is bedoeld als aanvulling ter variatie op gewone gezonde voeding die uit onze eigen streek komt.

 

Comment author said

Door noeska op 24 augustus 2013 om 22:03

Sojamelk is verre van gezond!!!!! je kunt beter overstappen op amandelmelk of havermelk o.i.d.
Soja is een marketingtruc, makkelijk te verbouwen en goedkoop, echter, wordt voor de melk niet gefermenteerd maar ondergaat een puur chemisch productieproces. alleen gefermenteerde soja (tahoe-tempeh) is gezond.
Laat de soja melk staan en je zult je snel beter voelen. Mijn zoontje kreeg last van zijn darmen en klaagde over moeheid toen wij overstapten op sojamelk, we zijn toen sojamelk gaan onderzoeken op internet en kwamen er snel achter dat het helemaal niet gezond is. toen onmiddellijk mee gestopt en overgestapt op amandelmelk.

 

Comment author said

Door Karin op 6 augustus 2013 om 21:32

Hennepzaad is gewoon ook heel erg lekker vind ik. Maar er rijst bij mij toch een vraag ten aanzien van superfoods; Het zijn vrijwel allen buitenlandse producten. Wat zouden Nederlands superfood zijn??

Ik ben al vier weken bezig met jouw adviezen (geen suiker, gluten en zuivel) en voel me goed. Vandaag merkte ik het verschil toen ik bij een vriendin at. (ik at brood en kaas). Wat werd ik snel somber en moe! Gelukkig morgen weer alles in eigen hand. Ik merk dat ik niet veel eten nodig heb en zoek nu nog een weegschaal..

 

Comment author said

Door lenie op 7 augustus 2013 om 22:14

reactie op Karin, hij lijkt mij erg overdreven dat je na 1 keer brood en kaas te hebben gegeten somber en moe bent!!?? vr.gr. Lenie

 

Comment author said

Door Thea Thijssen op 25 november 2013 om 19:49

Ik wil hier graag op reageren. De reactie is niet overdreven.
Het komt omdat je nu juist het verschil merkt. Je kunt nu echt voelen hoe je lichaam reageert op de voedingsmiddelen die niet optimaal voor je lichaam zijn omdat ze niet meer voorkomen in je voedingspatroon. Ikzelf eet ook zoveel mogelijk gezond. Als ik buitenshuis weleens voeding eet die ik beter zou moeten eten, zoals suiker, witmeel etc, dan krijg ik altijd de rekening kort daarna gepresenteerd.

 

Comment author said

Door Thea Thijssen op 25 november 2013 om 19:51

Moet natuurlijk zijn: niet zou moeten eten.

 

Comment author said

Door Jip op 13 augustus 2013 om 05:00

Wat is het verschil tussen gepelde hennepzaden en ongepelde? Ik eet nu al een maand ongepelde (van de Tuinen) door mijn ontbijt. Is dat verkeerd?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013 om 15:50

Ik ken de ongepelde niet Jip, ik gebruik altijd de gepelde. Ik wist niet dat je de ongepelde zo kunt eten. Heeft iemand anders hier een goed antwoord op? Ik zal het eens nazoeken.

 

Comment author said

Door Thea Thijssen op 25 november 2013 om 20:00

Ik heb de ongepelde versie gekocht en doe de zaden die ik gebruik in de vijzel kleinmaken en gebruik ze dan door mijn eten. Ik ben van mening dat je altijd de hele vrucht moet eten. Dan krijg je allemaal de voedingstoffen binnen. Mij lijkt het dat je anders net zoiets krijgt als witmeel versus volkorenmeel. Dit doe ik ook altijd met de granberries. Die koop ik altijd in december voor een heel jaar en doe ze in de diepvries. 12 Zakken van ongeveer 350 gram bij AH of Aldi. Kook ze per pak met dezelfde hoeveelheid water tot moes. Af laren koelen en in vier porties verdelen 3 in de diepvries en 1 in de koelkast. Elke dag een dessertlepel in de havermoutpap en ik heb nooit meer last gehad van mijn chronische blaasontsteking.

 

Comment author said

Door Carola op 22 september 2013 om 20:14

Ook ik heb hennepzaad bij de Tuinen gekocht en de verkoopster adviseerde mij deze eerst te malen. Anders poep je ze gewoon weer uit, omdat je de voedingsstoffen zo niet op kunt nemen. Dat is hetzelfde met lijnzaad, daar moet je de gebroken lijnzaad nemen.
Malen doe je met zo een apotheker stamper of 1 seconde in een ouderwetse koffiemolen.

 

Comment author said

Door Liesbeth op 22 augustus 2013 om 14:35

Hoi, ik heb blijkbaar ook de ongepelde gekocht? Wat doe ik hier nu mee? Bedankt voor je reactie?

 

Comment author said

Door Brigit op 24 augustus 2013 om 21:43

Ik heb een lekker recept.
Bak in een beetje olijfolie een hand havermout en wat pijnboompitten. Niet laten verbranden. Doe dit in een bord roer yoghurt.
Een doosje rozijnen erbij of vers fruit. Een schepje honing, een schuitje lijnzaadolie en afwisselend een lepel chia seed, hennepzaad of zuurzak.
Echt heerlijk en gezond. Ik eet het jaren en wissel de ingrediënten steeds af. Ik voel me er goed bij. Heb de hele ochtend veel energie. Succes!

 

Comment author said

Door nadia op 25 november 2013 om 21:50

ik heb een vraagje, zie dat je zuurzak gebruikt.
kunt u mij zeggen waar ik deze kan halen.
groet

 

Comment author said

Door Cora op 2 september 2013 om 09:21

Las in het ad van zaterdag dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt wie weet hier iets meer over.

 

Comment author said

Door Titia van Doorn op 9 september 2013 om 13:57

Dank voor deze uitgebreide informatie. Ik ben sinds een jaar vegetarier en steeds op zoek naar goede bouwstoffen!

 

Comment author said

Door Carla op 13 september 2013 om 12:35

Ik het het heerlijke recept van Marlie al 2 dagen geprobeerd. De cranberries en rozijnen heb ik er vandaag uitgelaten omdat ik dat persoolijk minder vind smaken ( ik eet ze liever los ) maar verder vind ik het een heerlijk ontbijt. Dank je wel Marlie :)

Marlie’s recept met hennepzaden en havermout: ‘s avonds een afsluitbare beker (inhoud 350-400 ml) halfvol vullen met amandelmelk, daarop 3 volle eetl. havermout, 2 eetl.chiazaden, 1 eetl. gepelde hennepzaden, 1 eetl. rauwe cacao, 1 eetl. rozijnen en 1 eetl. cranberry’s. Even doorroeren en de beker verder afvullen met amandelmelk. Bewaren in de koelkast en ‘s morgens even goed schudden of doorroeren. Heerlijk!

 

Comment author said

Door Pippa op 17 september 2013 om 12:33

Nu is iedereen op deze site zo gezond bezig met allerlei zaden, vruchten, noten en superfoods. En toch lees ik hier en daar dat zo’n gezonde mix vervolgens in de magnetron gezet wordt. Als er iets is wat elk component in je voeding kapot maakt is het wel de magnetron. Oftewel, na het gebruik van de magnetron is je superfood veranderd in no food. Er zit dan geen enkele noemenswaardige voedingsstof meer in, althans niet in een vorm dat je lichaam er nog wat mee kan…

 

Comment author said

Door anke troost op 26 september 2013 om 16:49

Ja inderdaad, daar heb je volkomen gelijk in , de magnetron gebruik ik al jaren niet meer om die reden fijn dat je hieraan aandacht geeft. vr groet Anke Troost.

 

Comment author said

Door Lia op 23 september 2013 om 22:53

Ik ben geen liefhebber van Havermout en gebruik daarvoor in de plaats Quinoa vlokken. Alles ‘s ochtends in de blender incl hennepzaadjes natuurlijk en een heerlijk voedzame smoothie.

 

Comment author said

Door Christel op 19 oktober 2013 om 10:44

Moet even lachen om sommige reacties; al die moeite doen om krachtvoer klaar te maken en het dan in de MAGNETRON stoppen? De snelste manier om je eten te ontkrachten. Bestaat hier al een blog over? Over de schadelijkheid van de magnetron? Dan graag een linkje. Verder ben ik blij met de ontdekking van het Hennepzaad. Lijnzaad vind ik persoonlijk niet zo’n succes qua smaak. Vanochtend heb ik als ontbijt een eetlepel kokosolie gesmolten, een eetlepel rauwe cacao nibs er door en wat rozijntjes. Het rook heerlijk en het smaakte bijzonder.

Helemaal eens met Marjolein: veel afwisselen! Sinds ik Paleo doe eet ik sowieso veel spannender en gevarieerder. Dat is bovendien het eerste dieet dat ik niet doe om af te vallen (lees mijn lichaam en geest uit te hollen) maar om mijn lichaam en dus ook geest te VOEDEN. Geen suiker, geen granen, geen zuivel en geen soya. Voor mij werkt het.

 

Comment author said

Door Els op 29 oktober 2013 om 16:56

Ja , het is al jaaren bekend dat de magnetron de producten veranderd in een prutje waar geen of weinig voedingsstoffen in zitten in de vorm waarin je ze er hebt in gedaan, ik zal de site opzoeken waar dit duidelijk wordt uitgelegd

 

Comment author said

Door pinoy werner op 25 november 2013 om 11:45

Een vraagje,is hennepzaad goed tegen een hoge bloeddruk.
Ik heb namelijk nog een redelijke hoge bloeddruk (16 a17 over 9a10) en ik neem ongeveer 2 grote koffie lepels van dat hennepzaad en mijn vrouw denk dat het daarvan is.
graag advies terug want ik neem niet zo graag medikatie?
Groetjes WERNER.

bloeddruk

 

Comment author said

Door Harriet op 27 november 2013 om 09:12

Hallo,
Weet er iemand antwoord op de vraag of hennepzaad zijn kracht verliest na verhitting? Ik ben aan het experimenteren met broodbakken: spelt, tarwe, lijnzaad, water en rijstdrank…soms ook hennepzaad maar ik weet niet of dit verloren moeite is. Weet er iemand welke zaden goed zijn voor in brood?
groetjes, Harriet

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 2 december 2013 om 09:33

Alles verliest altijd iets van voedingswaarde na verhitting dus persoonlijk zou ik hennepzaad niet verwarmen. Kijk ook eens in mijn receptenboeken voor broden van notenmeel.

 

Comment author said

Door Jedidja op 10 december 2013 om 11:35

Ik eet hennepzaad ook altijd met chiazaad. Heb een paar potjes met superfoods staan die ik standaard over de yoghurt strooi. Zijn er mensen die het zo uit het vuistje eten?

Ongepeld hennepzaad heb ik nog nooit gezien.

 

Comment author said

Door Madison op 3 januari 2014 om 22:44

Hallo Marjolein,

Kan ik hennepzaad eten als ik ssri antidepressiva slik?
Met vriendelijke groeten,
Madison

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2014 om 07:21

Hallo Madison, ik ken geen contra indicaties voor hennepzaad dus ik zou zeggen: geen probleem. Gezonde voeding is sowieso erg belangrijk als je anti-depressiva slikt :-))

 

Comment author said

Door wilma op 24 januari 2014 om 20:44

Heb blijkbaar ook de ongepelde hennepzaad, lekker knapperig haha. Ik vind het best lekker, alleen veel har de schilletjes in mijn mond. Kan geen kwaad enk ik, gewon god kauwen. Ongepeld lijnzaad is ook beter dan gemalen, dat gaat oxi de ren.

 

Comment author said

Door Hellen op 2 februari 2014 om 15:15

Ook ik ben van de week begonnen met dit allemaal te lezen, ben al 7 jaar chronisch vermoeid en weet inmiddels ook dat voeding veel fout kan doen. Ben begonnen met hennepzaad en wil de rest ook gaan proberen. Het zou echt super zijn als dit werkt zeg !!

 

Comment author said

Door Marien op 6 februari 2014 om 09:51

Hallo daar.

Ik heb een vraag over het gebruik van de hennepzaad. In dit artikel schrijf je aan het einde dat je altijd gepelde hennepzaad gebruikt. Ik heb zelf hele zaden gekocht. Bij een dier voeding’s winkel. Ik gebruik dit in mijn ontbijt. Ik zet een pan met allerlei granen en nu dus ook de hennepzaad ‘s avonds klaar. Het staat dan een nacht te weken in het water. Daarna opkoken en op het bord met fruit en andere dingen, en het lekker en gezond ontbijt is klaar.

Dus de vraag over het hoe en waarom van de hele hennepzaad tegen over de gepelde.

 

Comment author said

Door K@@tje op 8 februari 2014 om 03:36

Kan iemand mij vertellen waarom ik beter geen (koe)melkproducten en brood kan eten? Wat kan ik eten om aan genoeg eiwitten te komen? En moet ik dan supplementen gebruiken?

 

Comment author said

Door Conny Weststrate op 10 februari 2014 om 13:45

Heb net hennepzaad gekocht, lekker in een bakje magere kwark of in cottage cheese

 

Comment author said

Door Loos Peter op 11 februari 2014 om 14:06

Beste, ik heb een vraagje, ik leid al een 5 tal jaren aan een chronische ziekte CIDP.
Nu ik heb altijd Sandoglobuline (gamma globuline) toegediend gekregen maar om nieuwe wetten van het Riziv krijg ik dat niet meer met wat opzoek werken kwam ik jullie site tegen met wat ik zie dat er ook gamma globuline in de hennep zaadjes zit dus ik denk dat dit voor mij misschien wel een oplossing kan bieden?
kan je mij hier meer over vertellen of ken je mensen die dit reeds al hebben uitgeprobeerd met goede resultaten? dan hoor ik graag jullie mening. Alvast bedankt voor een antwoord. Mvg Peter.

 

Comment author said

Door hallo marjolein op 2 maart 2014 om 10:52

Ik neem iedere ochtend tarwegras en amandel melk en havervlokken gluten vrij stevia zoetstof en heel veel groenten daar maak ik smoothies van. Zit dan tot 1 uurvol en eet iedere dag 30 gram walnoten en 4 stukjes pure chocola. Ik fitness 6 keer per week en ben 60 kilo afgevallen. Lies

 

Comment author said

Door conny op 27 maart 2014 om 10:31

Kan ik ook een lepeltje nemen met hennep zaad, gepelde heb ik gekocht, heb sinds december last van mijn ogen en concentratie

 

Comment author said

Door Lieke op 20 april 2014 om 10:08

Kun je van hennepzaadje ook een hallucinerende werking krijgen? OF is dat alleen van het blad?

 

Comment author said

Door Willemien op 2 mei 2014 om 08:04

Ik heb net gelezen dat chia zaad niet goed is bij lage bloeddruk of als je last hebt van verdunt bloed? Geldt dat ook voor hennepzaad. Verder ben ik allergisch voor ei, pinda en noten, heb hennepzaad lijnzaad en quinioa zaad gekocht om mee te beginnen, is er iets bekend over allergie en zaden?

Vriendelijke groeten van Willemien

 

Comment author said

Door anoniem op 18 mei 2014 om 16:55

Kun je van henneppoeder een hallucineerde werking krijgen?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 23 mei 2014 om 12:19

Nee, dat kan niet! Hennepzaad of poeder is veilig, zelfs voor kinderen.

 

Comment author said

Door Joyce op 21 juni 2014 om 11:01

Je kunt tegenwoordig ook gepeld hennepzaad in de Albert Heijn kopen! :-)

 

Plaats een reactie

*