Vandaag deel twee over het belang van water drinken voor je gezondheid en vitaliteit. Heb je deel één nog niet gelezen, klik dan hier.
Als je te weinig water drinkt droog je langzaam uit. Het gevaar hiervan is dat je dit vaak niet in de gaten hebt; het gebeurt ongemerkt. Langdurige uitdroging ligt ten grondslag aan veel gezondheidsproblemen. Naarmate je ouder wordt is het nóg belangrijker om te zorgen voor voldoende vocht. Wist je dat rimpels een verschijnsel zijn van een uitgedroogde huid? En dat je dorstgevoel zwakker wordt naarmate je ouder wordt? En dat je heel makkelijk ieder moment zelf kan testen of je uitgedroogd bent of niet?
Je verliest meer vocht dan je denkt
Iedere nacht verlies je ongemerkt ongeveer een halve liter vocht. Ga maar eens een paar maanden op een matras slapen dat gewoon op de grond ligt. Het matras zal aan de onderkant beschimmeld raken door al het vocht dat je verliest. Verder verlies je natuurlijk ook vocht door uit te ademen, te transpireren en door te plassen. Als je urine donkergeel is, heb je te weinig water gedronken. Als je ’s morgens vroeg direct na het opstaan niet de hoeveelheid van een grote mok plast, dan heb je ook te weinig water gedronken. Wat ik in Kenia leerde was om in de dunne huid van de rug van mijn hand te knijpen. Als de huid langzaam terug zakte dan had ik te weinig water gedronken. In de winter drinken we vaak te weinig omdat we geen dorst ervaren. Maar als je echt dorst voelt, geloof me, dan ben je al te laat.
Wacht niet tot je dorst hebt of honger voelt
De grootste fout die we maken is dat we pas gaan drinken als we dorst hebben. Ons lichaam is gebouwd op schaarste; het heeft 70.000 generaties moeten leven van schaarse voeding. Je lichaam past zich aan als het te weinig voeding of water krijgt. Alle bouwstoffen gaan dan naar de essentiële onderdelen van je lichaam zoals je hart, lever en nieren. Andere minder essentiële onderdelen komen daardoor bouwstoffen te kort, denk aan je huid, nagels, haren, maar ook je gewrichten. Een uitgedroogde huid en stramme gewrichten overleef je wel, denkt ons lichaam, die kunnen wachten totdat er weer voldoende voedsel of water beschikbaar is.
Gevoel van dorst verdwijnt bij het ouder worden
Naarmate je ouder wordt lijkt het moeilijker te worden om dorst te ervaren. Er is onderzoek waaruit blijkt dat bejaarden zelfs na 24 uur zonder water nog steeds geen gevoel van dorst hadden. Naarmate we ouder worden drogen we dan ook meer uit en gaan we van 75% water in ons lichaam richting 65%. Hoe zou dat zijn als we dan juist méér water zouden drinken, vraag ik me af, kunnen we dan op 75% blijven? Ik heb het antwoord op deze vraag niet gevonden. Bedenk ook dat naarmate je ouder wordt, je huid minder vocht kan vasthouden. Geef je je huid daarbij ook nog eens te weinig vocht dan zal hij sneller verouderen. Water drinken dus tegen al die opkomende rimpels!
Is leidingwater goed genoeg?
Tenzij je tijd en geld genoeg hebt om je water dagelijks te (laten) halen uit een natuurlijke waterbron (want dat zou het beste zijn) dan is water uit de kraan in Nederland het beste alternatief. Hier zitten wel enkele nadelen aan, want ons drinkwater bevat wel ongewenste stoffen zoals chloor, kalk, koper en lood en soms smaakt het echt niet lekker (vind ik persoonlijk als ik eens in de Randstad kom). Wat het ook bevat zijn restanten van medicijnen die in Nederland door veel mensen worden gebruikt. Met name het gebruik van de pil door veel vrouwen in Nederland zorgt voor vervuiling want de oestrogene stoffen in de pil komen via de urine uiteindelijk weer in ons drinkwater terecht. Vooral wij vrouwen 40+ zitten niet te wachten op extra synthetische oestrogenen in ons lichaam, want vaak is er al sprake van een oestrogeendominantie doordat we progesteron tekort komen. Toch kies ik niet voor water uit flessen of pakken.
Stop met water drinken uit plastic flessen
Water uit flessen of pakken hoeft alleen te voldoen aan de Warenwet en hierin staan voor ongeveer 15 stoffen de maximale hoeveelheden beschreven. Drinkwater uit de kraan moet voldoen aan de eisen van de waterleidingwet, waarin voor wel 65 stoffen de maximale hoeveelheden staan vermeld. Uit onderzoek is ook gebleken dat flessenwater veel ongezonde stoffen kan bevatten, ook de dure A-merken. Je weet dus gewoon niet wat je binnenkrijgt. Daarbij komt dat ik water uit flessen of pakken gewoon erg duur vind en al dat verpakkingsmateriaal veel te belastend voor ons milieu. Ik zie vaak vrouwen water drinken uit plastic flesjes. Mijn advies is om hiermee te stoppen. Water uit plastic flessen bevat zéker een dosis synthetische oestrogenen want het water wordt in de flessen gedaan terwijl de flessen nog heet zijn, omdat ze net zijn geproduceerd. Het hete plastic geeft oestrogene stoffen af aan het water. De kwalijkste stof, Bisphenol-A, wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Deze stof wil je echt niet in je lichaam hebben.
Vitaliseer je Vochtbalans
Wat dan wel drinken? Dit is een onderwerp waar ik aardig in ben gedoken.Vaak lopen we ongemerkt uitgedroogd rond, wat kan leiden tot klachten en ongemakken die vrij makkelijk op te lossen zijn. Wist je dat er dranken zijn die je juist uitdrogen? Wist je dat zoetigheid je vochthuishouding uit balans brengt en dat vocht vasthouden vaak een signaal van uitdroging is? Wist je trouwens dat je voor 99% de medicijnresten uit je kraanwater kunt filteren?
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Water drinken is belangrijk! | Welk Dieet Past Bij Jou?
op 12 Apr 2013Petra de Lange
op 23 Jun 2013mara
op 30 Dec 2013Marjolein Dubbers
op 11 Jan 2014Elly
op 05 Mar 2014Anita van Hooijdonk
op 12 Apr 2014