Teunisbloemolie; onder andere tegen PMS en overgangsklachten dus echt een vrouwenolie
5 min. leestijd

Teunisbloemolie; onder andere tegen PMS en overgangsklachten dus echt een vrouwenolie

Teunisbloemolie, heb jij er al eens van gehoord? In dit artikel wil ik deze mooie olie eens in het zonnetje zetten. Tijdens mijn research werd ik steeds enthousiaster: teunisbloemolie is echt een vrouwenolie. En ik werd wéér met mijn neus op de feiten gedrukt: gezonde vetten zijn zó belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid! 

Gezonde vetten zijn zó belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid!

Ik neem je graag mee in mijn ontdekkingen. Lees je mee?

Gammalinoleenzuur komt nauwelijks voor in voeding

De teunisbloem is een plantje dat bloeit met kleine gele bloemetjes. In deze bloemen bevinden zich de zaaddozen met zaden. In die zaadjes liggen de gezonde stoffen opgeslagen. Om hiervan te kunnen profiteren wordt het zaad geperst. Hieruit ontstaat teunisbloemolie.

Het bijzondere aan teunisbloemolie is dat het een rijke bron van gammalinoleenzuur (afgekort GLA) is. GLA is een vetzuur dat valt onder de omega-6 vetten. Deze vetzuren hebben een slecht imago omdat we er binnen ons Westerse dieet vaak veel te veel van binnen krijgen. Maar dit geldt niet voor gammalinoleenzuur. Hier kom ik zo op terug.

Teunisbloemolie is de rijkste bron van gamma-linoleenzuur; een heel gezond vetzuur

Het gehalte GLA in teunisbloemolie is ongeveer 10%. Dit klinkt weinig, maar geen enkele andere plantaardige olie komt hierbij in de buurt. Het is zelfs zo dat GLA nauwelijks in ons voedsel voorkomt. Ons lichaam is namelijk in staat om het zelf aan te maken. Dit gebeurt uit een ander type vetzuur: linolzuur genaamd. Voor linolzuur hoeven we niet bang te zijn dat we daar te weinig van binnen krijgen. Het zit in allerlei voedingsmiddelen, ook (misschien wel vooral) in ongezonde voeding.

teunisbloemolie-werking

Waar gaat het dan mis?

Appeltje-eitje, zou je denken. Zo komen we toch vanzelf aan voldoende GLA? Maar het probleem is dat de omzetting van linolzuur naar gamma-linoleenzuur vaak nogal moeizaam verloopt. Dit heeft vooral te maken met ons voedingspatroon. Bewerkte voeding, suikers, een teveel aan koolhydraten, alcohol: ze hebben allemaal een negatieve invloed op dit proces.

Maar ook als je bovenstaande voedingsmiddelen nauwelijks binnenkrijgt en heel gezond eet is het nog steeds niet makkelijk om aan voldoende van dit vetzuur te komen. Voor de omzetting hebben we namelijk een bepaald enzym nodig. Voor wie het weten wil: het enzym delta-6-desaturase. Als we ouder worden verdwijnt dit enzym langzaam en is het dus belangrijk om op een andere manier voldoende GLA binnen te krijgen.

Je lichaam heeft het enzym delta-6-desaturase nodig om linolzuur om te zetten in gammalinoleenzuur

Ik durf wel te stellen dat veel vrouwen te weinig van dit belangrijke vetzuur binnenkrijgen. Herken je bepaalde klachten die ik hieronder noem? Dan is het de moeite waard om eens te proberen of teunisbloem je verlichting kan geven.

Waarom we niet zonder willen

GLA draagt nogal wat verantwoordelijkheid met zich mee, want het heeft het een belangrijke functie. Namelijk de aanmaak van een aantal specifieke hormonen: eicosanoïden genaamd. Dit is een verzameling stofjes die heel lokaal in het lichaam werken, ook wel mini-hormonen genoemd. De bekendste (en krachtigste) hiervan zijn de prostaglandinen. Prostaglandinen hebben vooral een krachtige ontstekingsremmende activiteit. Zoals je misschien weet is alles wat helpt om verborgen ontstekingen in je lijf tegen te gaan enorm belangrijk. Verborgen ontstekingen liggen aan de basis van heel veel chronische ziektes. Te weinig GLA betekent dus helaas ook te weinig prostaglandinen.

Gammalinoleenzuur is verantwoordelijk voor de vorming van hormoonachtige stoffen, ook wel mini-hormonen genoemd, die een ontstekingsremmende functie hebben

Op deze manier ondersteunt GLA, of eigenlijk dus de prostaglandinen, in teunisbloemolie onze gezondheid op allerlei manieren. Dankzij de ontstekingsremmende activiteit kan het worden ingezet voor een sterk immuunsysteem of het verminderen van gewrichtsontstekingen zoals reuma en ontstekingsprocessen aan de huid zoals eczeem.

Waar GLA nog meer bij betrokken is (1):

 • Bevorderen van een normale celdeling
 • Behouden van gezond zenuwweefsel
 • Ons humeur
 • Een gezonde bloeddruk
 • Een evenwichtige cholesterolspiegel

Teunisbloemolie is echt een vrouwenolie

Teunisbloemolie is dus de rijkste bron van GLA en kan daarmee heel interessant voor jouw gezondheid zijn. Het verhaal wordt nog positiever, want juist voor vrouwen is teunisbloemolie extra de moeite waard. Het wordt onder andere ingezet bij PMS-symptomen.

PMS is een verzamelnaam voor allerlei klachten die zich voorafgaand aan de menstruatie kunnen voordoen. Denk aan stemmingswisselingen, depressiviteit, een opgeblazen gevoel en eetbuien. Uit een onderzoek uit 2010 (2) bleek een supplement dat vitamine B6, vitamine E en teunisbloemolie bevatte effectief te zijn in het verlichten van PMS-klachten.

Een ander onderzoek uit 2010 (3) liet zien dat een combinatie van vitamine E en teunisbloemolie effectief was bij het verminderen van gevoelige, pijnlijke borsten: een veelvoorkomende PMS klacht.

Ook bij overgangsklachten kan teunisbloemolie verlichting bieden (4). Specifiek bij vrouwen die veel last hebben van nachtzweten en opvliegers (5).

teunisbloem-pms

Welke soort?

Je vindt teunisbloemolie niet in de supermarkt op het schap met plantaardige olie; het valt onder de supplementen. Er worden twee soorten aangeboden: een klein flesje pure olie (vaak met een pipetje) en capsules. De capsules bevatten gewoon teunisbloemolie. Het voordeel hiervan is dat ze langer houdbaar zijn, een neutrale smaak hebben en je neemt ze gemakkelijk mee. Ik gebruik graag de capsules.

Teunisbloemolie is net als veel andere plantaardige oliën kwetsbaar en bederft snel. Een kwalitatief goed flesje olie zit daarom altijd een in een donkere verpakking. Je kan deze olie koud gebruiken in salades of neem gewoon zo een lepeltje. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking voor de aanbevolen dagelijkse inname.

Bewaar een flesje teunisbloemolie na opening altijd in de koelkast om oxidatie, dus bederf, tegen te gaan.

Je zult misschien opmerken dat aan veel producten vitamine E is toegevoegd. Dit wordt gedaan om de antioxidantwerking extra krachtig te maken. Daarnaast zorgt vitamine E in supplementen ervoor dat de olie langer goed blijft. Het is geen must, een koudgeperste olie zonder vitamine E kan ook kwalitatief erg goed zijn.

Een aantal punten om op de letten bij aanschaf

 • Zit de olie (of de capsules) in een donkere verpakking?
 • Is de olie koudgeperst?
 • Wordt de hoeveelheid aanwezige GLA vermeld en is die rond de 9-10%?
 • Is de olie biologisch geproduceerd?
 • Bevat het product geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakstoffen?

Ik gebruik graag de teunisbloemolie van Vitals. Deze voldoet aan alle bovengestelde criteria. Je kunt het hier bestellen. Ik smeer graag, vooral in de winter, af en toe teunisbloemolie op mijn gezicht voordat ik naar bed ga. Hiervoor snijd ik met een scherp mesje de capsule open op een schoteltje.

Verzorg je huid van binnen en van buiten

Dat was ik nog vergeten: teunisbloemolie kan natuurlijk ook aan de buitenkant worden gebruikt voor het hydrateren van een droge huid! Droogheid, jeuk, eczeem en acné kunnen door middel van teunisbloemolie worden verlicht. En omdat GLA ontstekingsremmende eigenschappen heeft kan het de eczeem-reactie zelf wellicht ook verlichten. Let wel op, want niet elke olie is geschikt voor zowel in- als uitwendig gebruik. Lees de verpakking.

Zoals met alles: overdrijf niet. Te veel van iets zal altijd tegen je gaan werken.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Waar ga jij teunisbloemolie voor inzetten?

Bronnen:

 1. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/teunisbloemolie
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430493/
 3. Pruthi S, Wahner-Roedler DL, [..], Bauer BA. Vitamin E and evening primrose oil for management of cyclical mastalgia. Altern Med Rev 2010Onderkant formulier
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31738736
 5. Chenoy R et al. Effectof oral gamolenic acid from evening primrose oil on menopausal flushing. British Medical Journal 1994.
Janneke
Door

Janneke

op 11 Jan 2020

Was vroeger een enorme koukleum. En als ik ongesteld moest worden of het net was, kon ik boven op de verwarming zitten en had ik het nog ijskoud. Naast dat ik nog eens doodziek was van de menstruatie. Sowieso dat warme en koude die afwisselden. Met teunisbloemolie warmde ik al op. Met nog een paar andere voedingssupplementen, zoals wat jodium, nog warmer. Supplementen kosten wat maar het scheelt weer in de stookkosten. En menstruatiepijn, wat is dat ook alweer? Geen last meer van.

Joke
Door

Joke

op 16 Jan 2020

Fantastisch middel, voor darmen, huid en haar en pms klachten. Ik geef het ook aan onze hond. Supergoed voor darmen en dus ook voor vacht en huid!

Monique
Door

Monique

op 03 May 2020

Hoi hoi, vraagje....mijn vriendin zit nu aan de hormoon tabletten ivm borstkanker. Dit veroorzaakt dat zij nu in de overgang zit en veel last heeft van zweet aanvallen. Zou zij dit ook mogen gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 May 2020

Hallo Monique, dit zou zij even aan de specialist waar ze onder behandeling is moeten vragen.

Maaike Verbeek
Door

Maaike Verbeek

op 21 Feb 2021

Kan ik teunisbloemolie elke dag gebruiken of bijvoorbeeld juist de twee weken voor of na menstruatie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Feb 2021

Je kan het dagelijks gebruiken Maaike, het hoeft niet in specifiek voor of na de menstruatie. Wat de hoeveelheid betreft kan je het best afgaan op de gebruisaanwijzing op het etiket van het product dat je koopt.

Marjolein Kooij
Door

Marjolein Kooij

op 10 Oct 2021

Sinds ik teunisbloem olie gebruik heb ik nooit meer last gehad van nachtzweten, blij deze tip ooit van een vriendin te hebben gekregen. Goed om te lezen dat het zoveel meer doet.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!