Recept: Oosterse bleekselderij met bakbanaan
3 min. leestijd

Recept: Oosterse bleekselderij met bakbanaan

We gaan op de Oosterse tour met deze rijkgevulde maaltijd. Een verrassend ingrediënt in dit gerecht is de bakbanaan. Verwar deze groente (!) niet met gewone bananen. Bakbananen zijn minder zoet van smaak, met minder vruchtsuikers, maar bevatten wel veel resistent zetmeel wat ideale voeding voor je goede darmbacteriën. Heel gezond dus.

Een ander verschil met gewone bananen is dat je bakbananen niet rauw kunt eten. Ze kunnen wel in alle rijpingsstadia worden gebruikt: van groen tot donkerbruin. Groene bananen bevatten het meeste zetmeel en de minste suikers maar kennen ook een lange bereidingstijd. Daarom is het aan te raden om bakbananen te kiezen die bruin aan het worden zijn, deze zijn ook het lekkerst. Pellen gaat wat lastiger dan je gewend bent.

Snijd de vrucht in de lengte op vier plekken in, dan laat de schil gemakkelijk los.

Een ander ingrediënt wat we in het zonnetje zetten is de bleekselderij. Een ontzettend gezonde groente die momenteel populair is als sap uit de slowjuice. Maar bleekselderij is ook lekker om in een maaltijd of salade te verwerken. Het heeft vaak wel iets extra’s nodig om goed tot zijn recht te komen. Daar zorgt in dit recept de kerrie voor. Bleekselderij behoudt overigens veel smaak door hem niet verder dan beetgaar te koken.

Dit recept kent veel afzonderlijke componenten en lijkt hierdoor een flinke kookklus, maar dat valt reuze mee. Heb je weinig tijd bereidt dan alles, behalve de bakbanaan, in één pan. Net zo lekker, maar iets minder mooi voor het oog. Laat je niet weerhouden door de lange ingrediëntenlijst want veel heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan.

1 bakbanaan (bruin), in plakjes
150 gram tempé, in dobbelsteentjes gesneden
1/2 bloemkool (ongeveer 300 gram)
1 flinke stronk bleekselderij, klein gesneden
1 ui, gesnipperd
3 el kokosrasp
2 handen cashewnoten
1-1,5 el kerrie
Kokosolie
Verse zwarte peper

Marinade voor de tempé:

2 tl komijn
2 teentjes knoflook
2 tl gemberpoeder of verse gember
1 tl koriander
1 tl cayenne
Verse zwarte peper
Scheut tamari en olijfolie

Rooster de cashewnoten op middelhoog vuur een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren.  Marineer de tempe met bovenstaande ingrediënten. Zet allebei weg. Bak de banaan op laag vuur met een eetlepel kokosolie 15 tot 20 minuten gaar. Draai halverwege.

Bak de ui glazig. Voeg hierna de kerrie toe. Bak even mee en doe vervolgens de bleekselderij erbij. Bak beetgaar. Proef en voeg naar jouw smaak eventueel wat extra kerrie toe. Verdeel de bloemkool in grove roosjes en draai kort in de keukenmachine tot korrels. Bak met een scheutje olijfolie een paar minuten in een koekenpan. Zet weg en bak als laatste de tempe zonder extra olie ongeveer 5 minuten. Schep de bloemkoolrijst, bleekselderij en tempe op een bord en maak af met de cashewnoten, geraspte kokos en plakjes bakbanaan.

  • Weinig tijd? Je kunt de bloemkoolrijst ook onverhit eten of kant- en klaar kopen.
  • Ook lekker met kipfilet in plaats van tempé

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.


Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!