Dankbaarheid; ook om je hormonen in balans te brengen
6 min. leestijd

Dankbaarheid; ook om je hormonen in balans te brengen

Wij vrouwen weten hoe ons leven kan worden beïnvloed door onze hormonen; wij maken in een maand méér hormonale schommelingen mee dan mannen in hun hele leven. Soms ervaren we deze schommelingen zelfs binnen één dag. Van ‘himmelhoch jauchzend’ bij het ontbijt tot ‘zum Tode betrübt’ bij de lunch. Ik heb er zelf vaak verbaasd over gestaan hoe heftig deze emoties bij mij konden zijn en dat zonder enige aanleiding. Het lijkt alsof we eraan zijn overgeleverd, maar toch kunnen we meer dan we denken. Heb jij wel eens gehoord van het trainen van de spier dankbaarheid?

De duurzame verbinding tussen je hoofd en je lichaam

Ik heb ooit eerder geschreven: zolang je hoofd niet duurzaam gescheiden is van je lichaam mag je ervan uitgaan dat je met je hoofd je lichaam beïnvloedt. Een hoofd dat duurzaam gescheiden is van een lichaam is de enige situatie waarin leken, zijnde niet-artsen, mogen vaststellen dat iemand is overleden. Dat snap ik. Wat ik niet begrijp is dat onze Westerse artsen al eeuwenlang over het hoofd zien dat zolang dat hoofd duurzaam vastzit aan een lichaam, we met ons hoofd ons lichaam kunnen beïnvloeden. Ik heb me wel eens afgevraagd of dit niet te maken heeft met het feit dat veel kennis van onze Westerse geneeskunde is gebaseerd op het snijden in lijken. Daardoor hebben we veel geleerd over hoe het lichaam technisch in elkaar zit. Maar als je eenmaal een lijk bent, dan heeft je hoofd niet veel meer te vertellen en is de invloed van emoties op je lichaam verdwenen. Maar zolang je leeft is deze invloed er wel! En dat zouden we naar mijn mening op ons pad naar gezondheid, vitaliteit, welzijn en geluk veel vaker kunnen inzetten dan we nu doen.

Bevorder je hormoonbalans met je gevoelens

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Als je ook maar 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden beïnvloed, dat pijn kan afnemen en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.

Dankbaarheid leidt tot méér energie en geluk

Robert Emmons, een professor psychologie in Californië (1), heeft hier veel studie naar gedaan. Hij heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Kan je je voorstellen wat er zou gebeuren als je hier een regelmatige, dagelijkse gewoonte van zou maken?

Simpel is helaas niet altijd makkelijk

De voordelen van dankbaarheid op onze vitaliteit en gezondheid vormen een verbazingwekkend voorbeeld van de krachtige verbinding tussen ons hoofd, onze  gevoelens en ons  lichaam. Toch is het niet zo makkelijk. Het is makkelijk om dankbaarheid te ervaren als je een dikke knuffel krijgt van je partner, de baan krijgt die je zo graag wilt, geniet van een zonnige vakantiedag of een leuke prijs in een loterij op je rekening tegenkomt. Maar hoe beoefen je nu dankbaarheid als je het gevoel hebt dat alles in je leven tegenzit? Je staat vast in een file, je hebt ruzie met je dochter, je voelt je beroerd, je fiets blijkt gestolen en je vraagt je af waar je deze maand je huur van moet betalen. Waar haal je dan die dankbaarheid vandaan?

Het goede nieuws is dat dankbaarheid net als een spier kan worden getraind. En hiervoor hoef je niet naar de sportschool en je krijgt er ook geen spierpijn van! Maar je hebt wél wat wilskracht en discipline nodig.

Ervaar hoe dankbaarheid voelt in je lichaam

Net als met alle training is het goed om te ervaren hoe het voelt en welke voordelen het trainen je geeft, zodat je gemotiveerd raakt om ermee door te gaan. Het grootste verschil kan je voelen op het moment dat je eigenlijk geen enkele reden hebt om dankbaar te zijn.

Stel je bent gefrustreerd, boos, angstig, wanhopig, teleurgesteld of welke negatieve emotie dan ook. Voel eerst eens hoe je lichaam aanvoelt, word je bewust van je lichaam. Wat gebeurt er met je hartslag? Waar zit je ademhaling? Hoe voelen je spieren aan? Hoe gespannen zijn je schouders en nek? Hoe voelt je lichaam aan?

Zoek vervolgens een rustig plekje en denk 20 seconden aan iets waar je echt heel dankbaar voor bent. Denk aan iemand die je dierbaar is en wat hij/zij laatst heeft gedaan waar je zo blij van werd. Denk aan iets van jezelf waar je supertrots op bent dat je dat voor elkaar hebt gekregen en wees dankbaar voor jezelf. Je kunt ook aan een voorwerp denken waar je dankbaar voor bent dat het in je leven is, maar meestal werkt het denken aan jezelf of een ander sterker. Doe dit voor minimaal 20 seconden en ga echt in het gevoel zitten. Er alleen aan denken werkt niet. Voel die emotie weer toen je die lieve knuffel kreeg van je kleinkind. Voel dat gevoel toen je hoorde dat het geen kanker was maar een onschuldig bultje. Voel dat gevoel tijdens je vakantie toen je op die prachtige plek in de natuur zat. Voel dat moment dat je supertrots op jezelf was. Voel dat speciale warme moment met je beste vriendin.

Voel dan vervolgens opnieuw hoe je lichaam nu aanvoelt. Het zal anders aanvoelen en misschien heb je zelfs een glimlach om je mond? Dit is de kracht van je spier dankbaarheid! Kan je je voorstellen dat dit een krachtige bijdrage kan leveren aan je gezondheid en energieniveau?

Hoe train je nu die spier dankbaarheid?

Er zijn vele manieren waarop je meer dankbaarheid in je leven kunt creëren. Ik heb hieronder enkele suggesties voor je opgeschreven. Zoek er eentje uit die je aanspreekt en oefen deze eens de komende week. Als je de smaak te pakken hebt kan je er nog eentje bij doen. Deze spier kan je niet overtrainen!

  • Begin een dankbaarheidsdagboek. Koop een mooi notitieboekje en begin een dankbaarheidsdagboek. Schrijf iedere avond en iedere ochtend drie dingen op waar je op dat moment dankbaar voor bent. Het kunnen kleine dingen zijn: een mooie ontmoeting die je hebt gehad, een vreemde die je hielp met je bagage in de trein, dat de zon volop schijnt of zelfs het feit dat er schoon water uit de douchekraan komt. We beseffen vaak niet hoeveel we hebben om dankbaar voor te zijn. Train die spier en word je meer en meer bewust van de mooie en goede dingen in je leven.
  • Verzamel je merkstenen van dankbaarheid. Schrijf je meest favoriete herinneringen of piekervaringen op kaartjes en verzamel deze in een mooie glazen pot. Als je het echt moeilijk hebt kunnen deze herinneringen je helpen om het gevoel van dankbaarheid op te roepen. Vul de pot regelmatig met je nieuwe piekervaringen!
  • Waardeer jezelf voor wat je hebt gedaan. Neem iedere maand een moment om even terug te kijken en jezelf te waarderen voor alles wat je de afgelopen maand gedaan hebt. Dit kan je opschrijven in je dankbaarheids-dagboek. Wij vrouwen zijn zo vaak gefocust op wat we nog allemaal moeten doen, dat we heel vaak vergeten om onszelf te waarderen voor alles wat we al hebben gedaan. Sta hier regelmatig even bij stil.
  • Zet je hart open voor jezelf. Dit is een hele mooie visualisatie. Stel je voor dat je omringd ben door iedereen uit je leven waar je ooit om hebt gegeven. Zet ze in een cirkel om je heen en kijk wie er allemaal zijn. En laat ze je nu allemaal vertellen hoeveel jij voor hen hebt betekend. Stel je voor dat ze allemaal vanuit hun hart spreken en dat jij het allemaal ontvangt in jouw hart. Voel de emotie die hierbij in je opkomt!
  • Zet jezelf als eerste op je “verzorgingslijst”. Vrouwen geven zo vaak zoveel weg en zorgen altijd maar voor anderen. Zet jezelf op het lijstje van mensen waar jij voor wilt zorgen en zet jezelf als eerste. En spreek met jezelf af om dit met een open hart te ontvangen van jezelf. Dit is niet egoïstisch, dit is ervoor zorgen dat jij nog lange tijd voor anderen kunt blijven zorgen. Dit is werken aan je eigen gezondheid en vitaliteit.

Dankbaarheid als je eigen batterijoplader!

Ik beken dat ik het werken met dankbaarheid pas sinds kort heb “ontdekt”, maar ik ben ervan overtuigd dat ik iets heel krachtigs aan het ervaren ben. Ik ervaar niet alleen meer rust en gevoel van tevredenheid maar ook méér energie. Alsof ik mijn eigen batterij oplaad. Dat wens ik jou ook toe, want ik wens jou alle energie toe om jouw mooiste dromen waar te maken. Zorg voor een hoog energiepeil door alle positieve voeding die je kunt krijgen, waaronder vooral ook een dagelijks portie dankbaarheid!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social medio knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://greatergood.berkeley.edu/profile/robert_emmons

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 27 Jun 2014

Hoi Marjolein, mooi verhaal weer! En ook voor mannen geschikt :-). Ze hebben misschien minder hormonale schommelingen maar als ze zich niet goed voelen is het wel gelijk 'heel erg'!

Monique Slok
Door

Monique Slok

op 21 Jan 2020

Prachtig Marjolein, Sinds het volgen van een cursus van Margriet Spijksma train ik mijn dankbaarheid en het is echt zo fijn om te doen. Mooi om het hier ook weer tegen te komen. Echt heel fijn dat jij ons hier even bewuster van maakt.

Gonny
Door

Gonny

op 27 Jun 2014

Hallo Marjolein, heel mooi verhaal. De moeite waard om het steeds te herlezen. Ik hoop dat veel mensen het zullen lezen en toepassen. Fijn weekend

elly
Door

elly

op 27 Jun 2014

Zo waar Marjolein. Het brengt een positief gevoel teweeg van binnen en niet alleen in je hoofd. Op mijn werk in de zorg zijn we ook bezig met geven van complimenten aan elkaar . De tijd nemen voor positieve dingen en dit ook benoemen en ervan genieten.

Marja van der Knaap
Door

Marja van der Knaap

op 27 Jun 2014

wat een fijn verhaal...'t is niet zo moeilijk om eens stil te staan bij de positieve en mooie dingen die ons overkomen maar je moet er wel voor open staan en jij hebt dit deurtje geopend! Als ik 's nachts niet kan slapen begin ik altijd te denken dat ik zo dankbaar ben dat ik in een lekker warm bed lig en dan geeft mij dan al een rustig gevoel....

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 27 Jun 2014

Wat een fijn artikel, en zo goed in de praktijk te brengen. Ik ben meteen begonnen, een dankbare groet, Marjan

Mirjam
Door

Mirjam

op 27 Jun 2014

Heel mooi. En het werkt echt, ik doe het al een tijdje. Net als, hoe rot je je ook voelt, naar iedereen die je tegenkomt glimlachen en goedendag zeggen. Ook dat zorgt voor een positieve boost voor jezelf en waarschijnlijk ook voor die ander.

wouters emmy
Door

wouters emmy

op 27 Jun 2014

hallo, ik had jaren neuropatische pijn,sinds enkele weken is het na alles geprobeerd te hebben,verbeterd, dagelijks ben ik er dankbaar voor en zeg tegen mezelf, wat ben ik toch gelukkig,zo met veel minder pijn, en ,sinds ik dat enkele malen per dag zeg tegen mezelf,is het steeds beter beginnen gaan; dus...het werkt.

toon
Door

toon

op 27 Jun 2014

ik ben een man ik heb ook veel van deze mooie momenten en inderdaad het geeft je positieve energie deze dankbaarheid

Ria Jansen
Door

Ria Jansen

op 27 Jun 2014

Dag Marjolein, Wat een fijn artikel om te lezen en inderdaad je bewust zijn van dankbaarheid geeft een boost. Ik pas dit te weinig toe moet ik toegeven, maar je hebt me weer doen beseffen hoe belangrijk dit is. Dank je wel voor al je fijne en positieve berichten! Ik reageer niet vaak, maar waardeer je berichten heel erg! liefs, en een heel fijn weekend!

Monique Paauwe
Door

Monique Paauwe

op 27 Jun 2014

Dankbaarheid werkt, want door je echt dankbaar te voelen geef je liefde. En als je iets geeft, dan trek je volgens de wet van de manifestatie weer iets aan. Mooi is dan ook om je dankbaar te voelen voor iets dat je nog niet hebt maar graag wilt.... 'Voordanken' als het ware. Zelf heb ik hierdoor bv na 2 jaar slapeloosheid een goede nachtrust van 6-8 uur...Al heel lang heb ik dagelijks een 'riedeltje' dankbaarheid. Het werkt 'instantly'. Een mooi boek over dankbaarheid vind ik zelf 'The Magic' van Rhonda Byrne.

Petra
Door

Petra

op 27 Jun 2014

Dank je wel voor dit mooie verhaal! Ik ben er van overtuigd dat het ook echt werkt. Wij moesten laatst tijdens een les elkaar vertellen wat we zo in elkaar waardeerden. Het voelt zo fijn om dit te doen maar zeker ook om te ontvangen. Na de les op weg naar huis heb ik een uur met een glimlach op mijn mond in de auto gezeten! Warme groet Petra

Sandra
Door

Sandra

op 27 Jun 2014

hoi Marjolein, ik geniet altijd van jouw journals. Ze zijn zo geschreven dat ik bijna het gevoel heb dat jij in eigen persoon tegen mij vertelt. Vaak lees ik de dingen met een glimlach van herkenning om mijn mond.zo ook nu weer. Dankbaarheid. Ik merk steeds vaker dat ik dankbaar ben voor de simpelste dingen en het maakt dat ik steeds kleinere simpele dingen hoog waardeer, en ja....ik kan het écht voelen op zo'n moment. En vaak zeg ik ook hardop of in gedachten. Ik ben dankbaar dat .....(en benoem waar ik dankbaar voor ben). Wat ik een superbonus vind is dat naarmate ik dat dankbaar zijn als een tweede natuur integreer mijn zintuigen ontzettend meer prikkels opvangen. Alsof het licht intenser is, de kleuren veel meer "pixels" hebben, geluiden zo helder binnenkomen, en aanraken van iets of iemand een soort 'electrische stroom' veroorzaken in mijn lichaam en vaak, ja heel vaak ...voel ik in mijn hart , diep in mijn hart blijdschap en dankbaarheid, zodat ik vaak tot een traantje geroerd ben.wat ik het grootste voordeel vind van dankbaarheid voelen is dat zoals jij het ook beschrijft, je gewoon een prettiger mens wordt. Blijer, vrolijker, energieker.......Op dit moment ben ik heel dankbaar dat ik droog zit in mijn huis terwijl een giga onweersbui met dito regen neerplenst :)

Agnes
Door

Agnes

op 27 Jun 2014

Dank je!

Eva
Door

Eva

op 27 Jun 2014

Absoluut waar! Want....wat is het eerste gevoel als je door ziekte of overgang of een andere onprettige gebeurtenis bent getroffen? "Waarom ik", denk je. Het slachtoffergevoel brengt heel veel stresshormonen met zich mee. Ik heb het levende lijve ervaren.

Hein
Door

Hein

op 27 Jun 2014

Ha Marjolein,helemaal mee eens,mooi advies,met name voor iemand, die het glas nooit half-vol heeft. hartelijk dank voor je positieve energie!

marleen
Door

marleen

op 27 Jun 2014

Door dankbaarheid in je leven toe te passen alsof het hetzelfde is als eten, drinken en slapen zul je merken dat je veel gelukkiger wordt, minder pijn voelt, optimistisch bent, positief en heel goed in staat om dit over te brengen op andere mensen. Ik beoefen dit al jaren en voel me er overgelukkig mee. Als het je lukt om een gevoel van dankbaarheid te bereiken zonder dat er iets gebeurt ben je er helemaal.

beb
Door

beb

op 27 Jun 2014

Mooi en interessant verhaal, ga het zeker proberen iedere dag te gebruiken.

Greet
Door

Greet

op 27 Jun 2014

wat een mooie reactie's Marjolein ik was door alle drukte even vergeten dat ik me erop heb aangemeld,het pept heel veel op als je wat heb meegemaakt. Door het goed en aandachtig door te lezen besef je pas goed hoe fijn we het hebben in ons kikkerlandje en zeker als dat niet zo zou zijn,gebeurd dat wel door deze positieve tekst te lezen ,ga het zeker vaker doen,bedankt Greet

marleen
Door

marleen

op 27 Jun 2014

Ben je nu al dankbaar dat je me dit bericht gestuurd hebt..... Wij mensen hier in Nederland moeten ook gewoon dankbaar zijn dat we hier leven......We hebben alles... kunnen gewoon over straat kunnen gewoon naar een lekkere bakker... Zijn we ziek gaan we naar het ziekenhuis.... Ook al is het duur...Het is er toch wel maar..... Ik ben iedere dag dank baar dat ik op mag staan... naar mijn kinderen kan gaan oma zijn..... Tuurlijk zijn er mindere momenten.... maar die moet je ook accepteren..... Het hoort erbij....Zoals je akelige gedachten kunt hebben kun je je ook aanleren om aan leuke dingen te denken....ga je tobben knijp je ij je arm .... en denk aan iets leuks..... dank je wel Marjolein......

Ankie
Door

Ankie

op 27 Jun 2014

Hoi Marjolein, Ik ben jou dankbaar dat ik zoveel mooie woorden mag lezen. Geeft me heel veel kracht en vreugde. Alle reden om dankbaar te zijn. Lieve groet, Ankie

Gerda
Door

Gerda

op 27 Jun 2014

Mooi artikel ! Dit was net wat ik nodig had. Ik geloof niet in toeval, dit valt mij toe !

Gerda
Door

Gerda

op 27 Jun 2014

Mooi verhaal. Ik ga het direct toepassen

Isabelle
Door

Isabelle

op 27 Jun 2014

Dank je wel Marjolein voor dit mooi artikel! Ik heb een paar weken geleden het boek "The Power" van Rhonda Byrne ontdekt en het heeft mijn leven veranderd! Dagelijks dankbaar zijn geeft je niet alleen meer energie maar ook meer vreugde en meer rust! Je relaties met familie, vrienden, collega's en zelfs met wildvreemde die je ontmoet worden zoveel beter! Als je dankbaarheid maar ook liefde voelt en geeft zal je versteld staan wat je ervoor terug krijgt!

sandra
Door

sandra

op 27 Jun 2014

hallo ,Het danken aan je organen is ook een hele mooie. Doe ik elke avond, en zo ook verder met eigenlijk heel je lichaam. Leer je ook tijdens de cranio-sacrale opleiding. Toch zeker je hart elke dag te danken voor wat het doet, en wat voor ontzettend krachtig , prachtig en machtig orgaan het is. Elke ochtend danken voor het grootste geschenk wat je hebt gekregen van je vader en moeder: het leven!Succes , gr sandra

Maaike
Door

Maaike

op 27 Jun 2014

Hallo Marjolein, wat weer een prachtig verhaal met wijze en bruikbare woorden. Inderdaad er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik realiseer me dat ter dege en geeft me (weer) energie. Ik begin mijn dag altijd met in de buitenlucht 3 x heel flink in te ademen en nog flinker uit te blazen en merk dat ik dan automatisch een glimlach krijg. De bloeiende hortensia's om me heen maken me vrolijk en ik ben dankbaar dat ze dit jaar weer uitbundig bloeien..Ik worstel nog steeds met overgewicht en hoop dat ik wat sneller die kilo's mag verliezen dan tot nu gelukt is. Ik ben absoluut niet blij met mijzelf dus nog een lange weg te gaan. Ik lees jouw verhalen regelmatig en ben dankbaar dat je ooit ergens gevonden heb.

Kathleen
Door

Kathleen

op 27 Jun 2014

Beste Marjolein, Ik ben per ongeluk een jaartje geleden op jouw site beland en ben daar nu al een hele tijd dankbaar voor. Fijne tips en goed te volgen adviezen in menselijke taal geschreven. Als thuisverpleegkundige ervaar ik dikwijls dat we inderdaad dankbaar moeten zijn met kleine dingen.Een vriendelijk woord en een glimlach kosten niets maar zijn gebaren waar ik elke dag dankbaar voor ben. Grtjes

Mieke
Door

Mieke

op 28 Jun 2014

Dank je wel ,Marjolein,voor de mooie tekst.Iedere dag ben ik dankbaar voor het Feit dat ik in Nederland geboren ben. En speciaal als vrouw in Nederland!! Vrijheid geeft een enorme blijheid. Ik dank Moeder Aarde voor al het heerlijke eten voor iedere maaltijd. Ik dank geregeld mijn geliefde voor al zijn aandacht. De Natuur voor al zijn schoonheid! Het mooiste ,dat er is.Ik wens je een mooi week-end toe. Lieve groet.Mieke.

Janine
Door

Janine

op 28 Jun 2014

Heel dankbaar dat ik dit bericht juist op dit moment onder ogen kwam. Had dit zetje in de goede richting nodig. Janine

Grace Methorst
Door

Grace Methorst

op 28 Jun 2014

Echt een mooi verhaal,moet het vaker lezen, bedankt hiervoor. Groet Grace

Marijke
Door

Marijke

op 28 Jun 2014

Dank je wel lieve Marjolein, jouw verhaal ontroerde mij. Ik sluit mij aan bij de reactie van Mieke. Zoveel dankbaarheid, de vrijheid voor vrouwen om zelf te kiezen (wat in veel landen niet zo vanzelfsprekend is), een lieve buurvrouw waarvan haar man 2 jaar geleden is overleden en jou en je man uitnodigt om te komen eten, en met liefde voor je kookt, een mooie zonsondergang, een lijster die jou een prive concert geeft, een fijne plek om te wonen, lieve kinderen, ouders noem maar op, zoveel dankbaarheid. Besef me dat de pot met dankbaarheids kaartjes wel eens heel vol zou kunnen worden.

Josee
Door

Josee

op 28 Jun 2014

Weer een heel mooi verhaal, met zeer bruikbare aanwijzingen. Ik ben er persoonlijk al een hele tijd mee bezig. Echt dankbaarheid voelen is een prachtige ervaring... Dank je wel Marjolein Groet Josee

Petra de Lange
Door

Petra de Lange

op 28 Jun 2014

Prachtig ,het is weer een reminder,dankjewel! Een in alle opzichten mooi weekend gewenst .Hartelijke groeten, Petra

Alexandra
Door

Alexandra

op 16 Jun 2017

Wat komt dit artikel op het juiste moment! Kreeg gisteren te horen dat ik geen borstkanker heb. En verbaas me er over hoe verschillend hoofd en lijf reageren. Heb me dat nooit eerder gerealiseerd. Het kost me moeite om de stress en spanning af te voeren hoe vaak mijn hoofd ook zegt dat alles in orde is. Wonderlijk. En dat dit artikel. Het verklaart een hoop. Ik ben er blij mee! Dank!

Ann
Door

Ann

op 28 Jun 2014

mooi, ik ben dankbaar voor je mailtjes ! 2 jaar geleden werd bij mij als 42-jarige MS vastgesteld, nog altijd is het vechten tegen negatieve gedachten maar ik heb zovéél nog om dankbaar voor te zijn en dat besef ik maar al te goed ik ben dankbaar voor de laatste 13 maanden zonder opstoot en dat ik kunnen leven heb zoals een normaal mens en dat ben ik ook ! ik ben dankbaar voor mijn 2 ventjes in mijn leven, mijn man waar ik al bij ben sinds mijn 14de en mijn zoontje van 12 !! ook als je ziek bent heb je nog héél veel dingen om dankbaar voor te zijn ! dank je Marjolein

Bets
Door

Bets

op 28 Jun 2014

Mooi verhaal, en voor mij is het een goede tip, zet je zelf bovenaan op de verzorgingslijst. Ga ik zeker doen. Dank hiervoor. Lieve groeten Bets

Cilia
Door

Cilia

op 28 Jun 2014

Ik ben blij en dankbaar voor de mooie informatieve mailtjes van jou Marjolein.:-) Elke dag kijk ik even terug op de dag waar ik dankbaar voor ben en ga over op een diepe buikademhaling. Hetheeft een goede uitwerking op mij nachtrust. Hartelijke groet C.

Ria
Door

Ria

op 28 Jun 2014

Hallo Marjolein,Bedankt voor je verhaal! Ik denk dat onderstaand stukje daar wel op aansluit;Mikao Usui, de grondlegger van Reiki heeft 5 leefregels opgesteld die ongeveer zo vertaald kunnen worden en die voor alle mensen toe te passen zijn:Maak je, slechts vandaag (hier en nu), niet kwaad Maak je, slechts vandaag (hier en nu), geen zorgen Eer je ouders, leraren, ouderen en voorouders Doe de dingen die je doet met toewijding. Toon dankbaarheid voor alles wat op je pad komt.Je hoeft ze niet allemaal letterlijk toe te passen, maar er bijvoorbeeld over nadenken of je nu echt zo boos moet worden (soms misschien wel een keertje) of dat je je zorgen maakt over dingen waar je geen invloed op hebt, waardoor dit je veel energie kost die je beter in positieve dingen kunt stoppen. En dat je ook dankbaar kunt zijn voor de moeilijke dingen, waar je (vaak achteraf) van kan zeggen dat je ervan hebt geleerd.Het helpt mij bij de dagelijkse dingen, misschien helpt het iemand anders ook.Lieve groetjes, Ria

Francien van den Boomen
Door

Francien van den Boomen

op 29 Jun 2014

Mooi verhaal Marjolein, dank je!!

Erika
Door

Erika

op 29 Jun 2014

Hi, een goed boek hierover is ook : Barbara L. Frederickson Liefde 2.0 kracht van positieve verbondenheid

Frans
Door

Frans

op 30 Jun 2014

Bij deze Marjolein, een motto om de dag ideaal te beginnen.Ik ontwaak dankbaar voor de heerlijke slaap. Ik voel me kalm en vredig. Ik heb zin in deze dag. Dat ik kan doen wat ik het liefste doe geeft me energie. Ik heb zin in alles wat er gebeurt en alle liefde die ik zal geven en ontvangen. Alles is perfect in het universum en alleen perfecte dingen gebeuren met mij. Ik ben in direct contact met de oneindige intelligentie,die me via mijn intuïtie perfect zal leiden. Ik ben vol vreugde en straal dat de hele dag uit. Groet Frans

Elly
Door

Elly

op 30 Jun 2014

Dankjewel Marjolein, had ik net even nodig..... ga meteen aan de slag, ik heb zooooooveel om dankbaar voor te zijn, bijvoorbeeld jouw stukje!

Philippine
Door

Philippine

op 30 Jun 2014

Mooi Marjolein! Grappig genoeg merkte ik de afgelopen twee weken al het positieve effect van het bloggen over hetgeen je gelukkig maakt in relatie tot mijn Fit By Food Blogspot. Toen ik vandaag jouw blog las was ik zo vrij om jouw blog in het zonnetje te zetten van mijn Facebook community https://www.facebook.com/FitByFood en mijn blogspot http://fitbyfood.blogspot.nl Bedankt voor jouw energie en wijsheid, ik ben je er dankbaar voor!

arjan
Door

arjan

op 01 Jul 2014

Prachtig artikel, goed onderbouwd. Dankbaarheid moet een levensstijl worden; Attitude of gratitude

Marlene
Door

Marlene

op 04 Jul 2014

Dank je wel voor dit inspirerende artikel.

mirjam
Door

mirjam

op 05 Jul 2014

Dit vind ik echt een leuk artikel. Heb m ook meteen gedeeld! Ik wist het al want als ik me dankbaar voel sta ik bijna te stuiteren. Voel ik me zo gelukkig. Fijn om door dit artikel daaraan herinnerd te worden. Bedankt!

Hennie
Door

Hennie

op 12 Jul 2014

Dag Marjolein, Zeker een mooi verhaal. Zoals al je verhalen, boordevol hoop en positiviteit. En toch benauwd die positiviteit mij soms, want deze is zelden vrijblijvend. Er zit altijd een "opdracht" aan vast. Verander je leefwijze, verander je eetgewoontes, train je lijf, train je dankbaarheidsgevoel. Heel nuttig allemaal natuurlijk en zeker is er meer kennis nodig over de kwaliteit van ons voedsel en meer bewustwording over de relatie eten versus fysieke gezondheid en denken versus psychische gezondheid en de nauwe samenwerking hiertussen. De wijze waarop jij deze kennis deelt en verspreid verdiend lof. Toch bekruipt mij soms het gevoel dat positief zijn, hard werken is. En positivisme tonen, is bijna een must als je op Facebook rond kijkt. De boodschap die het uitzendt is, verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Ook de overheid doet ons deze boodschap herhaaldelijk toekomen. We moeten allemaal mondige burgers, consumenten, werknemers en tijdens ziekte, mondige patiënten worden. Dat jij vrouwen hierbij helpt verdiend wederom lof. Maar laten we ons allen realiseren dat deze denkwijze ook slachtoffers maakt. Mensen / vrouwen die de zware verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Eenvoudigweg omdat ze er de uitrusting niet voor hebben of alleen-zijn en de motiverende aansporing van geliefden missen. Het werken aan jezelf zal nodig zijn, zolang de focus maar niet te eenzijdig hierop wordt gericht. Misschien mag ik zelfs de vraag oproepen wat precies de opbrengst hiervan is. Theoretische kennis is nodig, maar levert wellicht ook theoretische inzichten. Inzichten verkregen uit ervaring graveren dieper. Veel levenslessen worden je zonder dat je erom hebt gevraagd voorgelegd en niets geeft meer inzicht in het leven als de omgang met je medemensen. Welke hormonen er precies in stelling worden gebracht als je in actie komt voor anderen, weet ik niet. In ieder geval levert het kaartjes voor in de glazen pot of het notitieboekje. Ik wens je veel succes bij alles wat je nog gaat ondernemen en hoop vooral dat je nog een poosje doorgaat met het wekelijks sturen van de blogs. Groet, Hennie

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 16 Oct 2014

Lieve Marjolein,Dankjewel voor je mooie blog en vele andere mooie blogs die je voor ons schrijft om ons energieke vrouwen te doen zijn. Ik bewonder jouw energieke doorzettingsvermogen. En de manier waarop je deelt met ons.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Oct 2014

Heel graag gedaan en dank je wel voor je aardige woorden :-)

Segers Agnes
Door

Segers Agnes

op 14 Oct 2016

HARTelijk bedankt voor de waardevolle tekst. Agnes

Savannah
Door

Savannah

op 17 Oct 2014

Dankbaar voor de glimlach op mijn gezicht bij het lezen :-)TIP: Boek 'the MAGIC' van Rhonda Byrne. Na de inleiding staan er 28 oefeningen in dankbaarheid op je te wachten!! Inspirerend en boeiend!

Marya
Door

Marya

op 29 Oct 2014

Wat een mooi verhaal. Heb je wel eens van "Dankbaarheidsstrengen" gehoord? Dat zijn prachtige kralen"kettingen", je kunt ze niet dragen, dat is niet de bedoeling, met een aantal kralen, waarbij je iedere dag 1 of meer keren bij elke kraal zegt waar je dankbaar voor bent. Wordt helemaal door vrijwilligers gedaan, een prachtig initiatief. Ze zijn er voor volwassenen, voor mannen en vrouwen en ook voor kinderen, met minder kralen. Kijk eens op hun website www.dankbaar.org En, ook niet onbelangrijk, de opbrengst is voor goede doelen. Voor wie ze wil verkopen, je kunt samen met hen het doel vaststellen waar het geld naar toe gaat. Een heel mooi en dankbaar cadeau dus.

Ng
Door

Ng

op 23 Jun 2016

Ik laat eigenlijk nooit reacties achter. Dit is de eerste. Dankjewel voor dit super artikel!

Lenie Voormeulen
Door

Lenie Voormeulen

op 15 Oct 2016

Bedankt lieve Marjolein,voor alle goeds die je met ons deelt. Liefs Lenie Voormeulen xxx

Conny
Door

Conny

op 15 Nov 2016

Marjolein, Op 17 oktober 2016 verloor ik mijn moeder / vriendin. Ik mis haar zo erg. Ik ben echter dankbaar dat we nog extra tijd samen gekregen hebben. Toen we de diagnose kregen augustus 2015 voorspelde de oncoloog dat ze eind 2015 niet zou halen. Maar toch als het moment daar is dat je haar moet afgeven, doet dat zo'n pijn. Mijn hart doet soms letterlijk pijn. Dankbaarheid is liefde voelen, maar momenteel doet het wel pijn. Conny

Ellis
Door

Ellis

op 18 Dec 2016

Beste Marjolein ik zeg gewoon, " wouwww ".

Willemijn
Door

Willemijn

op 30 Dec 2016

Heerlijk zeg deze nieuwe ontdekkingen! Ik pas dit principe al jaren toe, het staat ook in de Bijbel, mijn lijfboek. Ik ben dankbaar voor vele dingen, maar het mooiste is dat ik een persoonlijke relatie met God en Jezus heb.

Anny hoessen
Door

Anny hoessen

op 17 Jan 2017

Hartelijk dank Marjolein zo mooi

Heidi
Door

Heidi

op 21 Apr 2018

Dit is TOP! Helemmal waar! Elke dag hebben we redenen om dankbaar te zijn. Ik noem ze op in mijn gebed als ik ga slapen. Ook overdag als iets me raakt, en dat is vaak. Het brengt een mens weer in evenwicht en dat maakt ons gelukkig.

Jolanda
Door

Jolanda

op 21 Apr 2018

Wat een mooi stuk. Dank je wel

Anita
Door

Anita

op 22 Apr 2018

Lieve Marjolein , dit verhaal is zo waar en ik besef heel goed wat dat met ons kan doen ... ik ben er aan het werken en geloof hier ook in maar dat heeft tijd nodig ... iedere mens krijgt zijn deel en Leerd van de levenslessen van het leven en zo komen we allen aan het punt om en weg te zoeken om te helen ... en dan is dankbaarheid helend Mercikes voor de goed tips ik ben u dankbaar hier voor 😊

janssens veronica
Door

janssens veronica

op 22 Apr 2018

Superfantastisch ik doe dit al jaren en dacht soms als anderen dat zouden weten me voor gek zouden verklaren ,daarom bedankt marjolein dat je dit hebt gedeeld .Want het is echt de moeite waard om dit elke dag te doen nog veel succes verder liefs veronica ☺

Carla Moora
Door

Carla Moora

op 23 Apr 2018

Thank you Marjolijn, for continuing to inspire us all! I found this article very helpful. I also have read the book :"The Secret" and seen the DVD of it. That is the same principle of practising gratitude and it is so good to focus on it! It has worked for me over the years and I pass it on to my friends and family. Thanks for your wonderful Newsletters and your blogs Warm regards, Carla

Carla Boot
Door

Carla Boot

op 05 Nov 2018

Wat een mooie ontdekking is dit stuk over dankbaarheid. Ik verbaas me de laatste tijd over de ondankbaarheid van de mensen om me heen. Iedereen klaagt terwijl we in zo’n mooi land wonen en alles maar dan ook alles hebben. Dank je wel voor deze bijdrage ik ga er meteen mee aan de slag.

Janny
Door

Janny

op 11 Apr 2020

Dag Marjolein, Wat een fijn artikel om te lezen en inderdaad je bewust zijn van dankbaarheid geeft een boost. Ik pas dit te weinig toe moet ik toegeven, maar je hebt me weer doen beseffen hoe belangrijk dit is. Dank je wel voor al je fijne en positieve berichten! Ik reageer niet vaak, maar waardeer je berichten heel erg! liefs, en een heel fijn weekend!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!