Lachen; een leuke manier om je hormonen in balans te brengen
7 min. leestijd

Lachen; een leuke manier om je hormonen in balans te brengen

Lachen geeft energie wist je dat? Vrijwel iedereen lijkt méér energie te willen maar bijna niemand weet hoe energie in het lichaam werkt. Is dat eigenlijk niet raar? Als je iets wilt is het handig om daar wat meer vanaf te weten. Toch?

Daarom wil ik je hier vandaag wat meer over vertellen. Want energie werkt waarschijnlijk anders dan je denkt. Leer vandaag dat je er op vele makkelijke manieren grote invloed op kunt uitoefenen!

Einstein schudde ons wereldbeeld door elkaar

We zijn fysieke wezens en we weten dat energie wordt gemaakt in de ontelbare mitochondriën van onze 70 biljoen cellen. Natuurlijk weet je uit ervaring dat je fysieke energie krijgt van dingen als gezonde voeding, lekkere buitenlucht, voldoende beweging en goed slapen. Je mitochondriën worden daar zeker blij van.  Maar er is meer.

lachenAlbert Einstein leerde ons dat materie en energie zo fundamenteel met elkaar verbonden zijn dat ze één en hetzelfde zijn. Hij toonde aan dat alles in onze fysieke wereld zich kan manifesteren als deeltjes (fysieke materie) of als golven (energie). Hieruit ontstond een nieuwe wetenschap: de kwantumfysica. Nee, ik maak het niet te ingewikkeld dus probeer me even te volgen!

Hij toonde aan dat alles in onze fysieke wereld zich kan manifesteren als deeltjes (fysieke materie) of als golven (energie). Hieruit ontstond een nieuwe wetenschap: de kwantumfysica.

We leven in een oceaan vol met energie

De kwantumfysici hebben aangetoond dat alles in het universum, inclusief jouw en mijn lichaam, één groot vibrerend veld van energie is en dat alles in dat grote energieveld met elkaar in verbinding staat. Ieder fysisch deeltje in de natuur is in feite een energietrilling.

Hoge trillingen ervaren we als hoge energie, lage trillingen ervaren we als lage energie.

Jouw lichaam, net als alles in de natuur, is opgebouwd uit kwantumdeeltjes en bestaat dus uit energietrillingen. Je lichaam is dus een dynamisch veld van energietrillingen, dat leeft in een enorme oceaan die ook bestaat uit energietrillingen. Wat kan je met deze kennis? Heel veel! Let op!

Energie volgt natuurwetten

Energie volgt bepaalde natuurwetten. Een van van deze wetmatigheden is dat energieën invloed hebben op elkaar.

Iemand of iets met een hogere energie kan een lagere energie omhoog trekken maar andersom kan het ook werken. Het ligt eraan wie of wat het sterkste is.

Alles bestaat uit energie: onze gedachten, onze emoties, de mensen om ons heen, planten, dieren, zonlicht, muziek, spullen, werkelijk alles.

Je kent dit vast wel: je kunt energie krijgen van vrolijke muziek, goed nieuws, iemand die lief voor je is, wandelen op het strand, een zonnig terrasje, een goed gesprek of de ultieme energieboost: verliefd zijn!
(Als de ander jou tenminste ook leuk vindt.)


De wereld om je heen kan een bron van energie zijn, het kan je opladen maar het kan ook je energie gigantisch naar beneden halen en een energielek voor je zijn.

Als je hier slim en vooral bewust mee om leert gaan wordt de wereld om je een een enorme bron van energie. Dan wordt het leven echt zó leuk!

Lachen is de leukste manier om je batterij op te laden

Vrolijkheid, plezier en lachen zijn vormen van hoge energie. Heb jij wel eens energie gekregen doordat je met een vriendin een fijne middag had waarbij jullie veel hebben gelachen?  Dan kom je toch heel anders thuis dan van een middag met een vriendin die voortdurend zat te klagen en mopperen? Dát bedoel ik. Lachen is een krachtige vorm van hoge energie.

Lachen heeft invloed op onze energie mede omdat het invloed heeft op de hormonen in ons lichaam.

Onze hormonen bepalen of we ons goed voelen of niet. Onze hormonen bepalen voor vrouwen grotendeels of we gezonder en vitaler aan het worden zijn of juist zieker.

Lachen heeft invloed op je hormonen

Als je steeds gedachten in je hoofd hebt die gevoelens oproepen als teleurstelling, angst, frustratie of boosheid dan heeft dit grote invloed op je lichaam. Ik neem aan dat het onnodig is om je vertellen dat dit niet gezond voor je is. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Gedachten die gevoelens oproepen als dankbaarheid, liefde en vreugde zijn gedachten die je lichaam letterlijk kunnen helen en gezonder maken.

Je hebt met je gedachten grote invloed op je lichaam: gedachten zorgen voor de aanmaak van hormonen aan in je lichaam. Positieve gedachten maken andere hormonen aan dan negatieve gedachten.

Maar het werkt ook andersom: je kunt met je lichaam signalen uitzenden naar je brein waar al die gedachten in rondtollen. Als jij een glimlach op je gezicht zet, denkt je brein dat je het naar je zin hebt en wordt een beetje opgewekter. Als je huppelt kan je je niet meer depressief voelen. Probeer het maar eens.

Wist je dat zelfs een glimlach op je gezicht er al voor zorgt dat er helende hormonen in je lichaam vrijkomen, zelfs als je het wat geforceerd doet? Helende hormonen die er ook voor zorgen dat er nieuwe energie in je lichaam wordt aangemaakt?

Zet nu gelijk eens een glimlach op je gezicht, ook al voelt het wat gemaakt, en voel goed wat het met je doet. Gaan je schouders wat zakken? Ontspannen je kaken zich? Voel je het verschil?

Een (glim)lach zorgt voor helende hormonen in je lichaam

Lachen is een krachtig medicijn

Alle hogere energieën zijn gezond voor ons. Geen wonder dus dat lachen ook wel een krachtig medicijn wordt genoemd. Er is veel wetenschappelijk onderzoek (1) naar gedaan dus ik verzin het niet.

Lachen geeft je immuunsysteem een boost, het verlaagt je stresshormonen, het vermindert pijn en het ontspant allerlei spieren. Lachen kan angst, verdriet, spanning en stress verminderen en een slecht humeur verbeteren.

Sociaal gezien heeft lachen ook veel voordelen. Samen lachen versterkt relaties, het is goed voor teamwork, het maakt aantrekkelijk en trekt daardoor andere mensen aan. Samen lachen kan spanning en conflicten luchtiger maken waardoor ze makkelijker op te lossen zijn.  Regelmatig lekker lachen is een onmisbaar onderdeel van een leven vol met energie.

Kan jij voelen hoe helend lachen voor je is? Is er iemand die niet wat méér zou willen lachen in het leven?

Heb jij het nog nooit in je broek gedaan van het lachen? Zet dit dan op je bucketlist 🙂


Lachen is gelukkig besmettelijk

Het leuke van lachen is dat het besmettelijk is. Als je iemand hartelijk ziet of hoort lachen dan moet je wel heel slecht gehumeurd zijn om niet mee te gaan lachen. Ben jij op dit moment slecht gehumeurd en geloof je hier geen bal van? Bekijk dan deze video en ervaar wat ik bedoel. Vergeet niet het geluid aan te zetten en laat je even meeslepen.

Deze video is afkomstig van het Youtube kanaal van BruBearBaby (2)

Glimlach je weg door de dag

Toen ik me meer en meer ging verdiepen in het onderwerp levensenergie ontdekte ik de kracht van het lachen. Een van mijn krachtigste, energieke gewoontes is dat ik probeer zo vaak en zoveel mogelijk te (glim)lachen. Dat is echt belangrijk voor me.

Dit begint ermee dat ik probeer om zoveel mogelijk (het liefst altijd maar ik geef toe dat dat me niet altijd lukt) een glimlach op mijn gezicht te hebben. Een glimlach is het begin van een lach.

Ik wil je aanmoedigen om de komende week voortdurend met een glimlach rond te lopen. Zowel thuis, ook al ben je in je eentje, als in het openbaar. Glimlach naar mensen in de trein, glimlach in winkels, glimlach naar collega’s. Let eens op het effect dat dit heeft op anderen. Krijg je een glimlach terug? Wat doet dit weer met jou? Ik heb al zoveel prachtige glimlachen “gescoord” alleen omdat ik zelf een glimlach uitdeelde. Ik kan daar echt vrolijk van worden.

Glimlachen is een spier die je kunt trainen, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.

Maar ik geef toe, soms is het ‘fake it until you make it’ en daar is niks mis mee.

Lachen met anderen is natuurlijk nog leuker

Natuurlijk is het nog leuker om ook met anderen veel plezier te hebben. Hoe kan je meer lachen aan je leven toevoegen? Er zijn zoveel mogelijkheden:

  1. Onderzoek bij jezelf wat jij kan doen om meer lachen en luchtigheid in het leven van anderen te brengen. Waar zie jij de humor die een ander misschien niet ziet? Ga alsjeblieft geen moppen vertellen als dat geen gave van je is (bij de meeste mensen ontbreekt dit gen trouwens) maar een grappig voorval vertellen werkt vaak wel. Oefening baart kunst!
  2. Zoek mensen op die makkelijk lachen en humor hebben. Word je de komende week eens bewust van welke mensen jij in je omgeving kent bij wie je graag bent omdat ze makkelijk lachen. Zoek ze komende week eens op of bel met ze.
  3. Breng humor in gesprekken. Vraag op een saaie verjaardag eens: “Wat is het grappigste wat jou ooit is overkomen?”  Wie weet hoe leuk het nog wordt.
  4. Verzamel grappige filmpjes op You Tube om samen met iemand te bekijken. (Peuters, bloopers, lach yoga, huisdieren; er valt echt heel veel te lachen op You Tube).

En neem jezelf vooral niet al te serieus

Laat de komende week geen dag voorbij gaan zonder te lachen. Sta iedere ochtend op met de intentie om de dag meer te lachen, wat meer luchtigheid in de wereld te brengen en glimlach zoveel mogelijk gedurende de dag. Word je bewust wat meer lachen met jou maar ook met je omgeving doet. Lach vooral ook om jezelf als er iets mis gaat. Zie de humor ervan in en neem jezelf vooral ook niet al te serieus.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij nog een goede tip voor ons hoe je meer plezier en lachen in je leven kan krijgen?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037252/

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!