Stoor je niet aan anderen en hou bakken met energie over voor jezelf
6 min. leestijd

Stoor je niet aan anderen en hou bakken met energie over voor jezelf

Voel jij je vaak moe en helpt gezonder eten je nog niet echt? Heb jij weleens gevoeld hoeveel energie het je kost om iets of iemand te willen veranderen omdat je je ergert? Ik ben ermee gestopt. Ik erger me bijna nooit meer aan iemand, waardoor ik lekker veel energie overhou voor mezelf en zinvollere dingen. Misschien is dit ook een goed advies voor jou.

Iemand willen veranderen kost veel energie

Veel energie gaat verloren doordat we ons storen aan anderen. En dat niet alleen; we willen ze het liefst ook nog veranderen. Of het nu onze partner, een collega, onze leidinggevende of een ober in een restaurant is: we kennen allemaal situaties waarin we graag zouden willen dat de ander anders zou zijn. Of iets anders zou doen. Of zich anders zou gedragen.

Ik hoef je vast niet te vertellen dat jezelf ergeren aan iets of iemand je al veel energie kost. Dit hebben we allemaal wel eens ervaren. Deze ergernis loslaten levert al veel energie op en is makkelijker dan je misschien nu denkt. Bovendien kan je dan je behoefte om iemand te willen veranderen ook loslaten. Dat is dus dubbele winst.


Je ergeren aan een ander alleen al kost bakken vol met energie


via GIPHY

Niemand is bereid zomaar te veranderen

We zijn, ten diepste, allemaal energetische wezens. We floreren bij hoge energieën en raken uitgeput als we ons steeds weer omringen met lage energieën.

Andere mensen willen veranderen betekent het oproepen van lage energieën. Het zorgt voor frustraties, ergernis, boosheid, ongelukkig zijn, verdriet, roddelen, oordelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal lage energieën.

Zou dit dan nog het gewenste effect hebben dan zou deze (tijdelijke) investering misschien de moeite waard zijn maar helaas: vrijwel niemand is bereid om te veranderen alleen om jou een plezier te doen. Helaas, zelfs een partner niet.

Vrijwel niemand is bereid om te veranderen alleen om jou een plezier te doen

Mensen waar je je aan ergert hebben vaak iets wat jij bewondert

Maar hoe doe je dat nou? In een coachingsopleiding moest ik ooit vertellen wat ik de meest irritante eigenschap van anderen vond. Ik vertelde dat ik me enorm ergerde aan mensen in de trein die zich onbeschoft gedragen. Mensen die hard praten, hun muziek heel hard hebben staan of languit liggen met hun schoenen op de bank voor hen. En dan brutaal zijn naar de conducteur die vriendelijk vraagt of ze hun schoenen van de bank wilden halen. Brrr, vreselijke mensen!

Vervolgens kregen we te horen dat deze mensen vaak iets hebben wat we zelf graag zouden willen hebben. Mijn eerste reactie was: absoluut niet! Maar na wat nadenken moest ik toegeven dat ik eigenlijk jaloers was op zo’n brutale houding van: “iedereen kan me wat, ik doe wat ik zelf graag wil”.

Ik was op dat moment in mijn leven een echte pleaser: ik paste me altijd overal aan. Deep down zou ik best meer lef willen hebben, brutaler willen zijn. mijn eigen pad willen volgen. Dit inzicht heeft me geholpen en ik heb me nooit meer geërgerd in de trein. Ik glimlach erom, en als ik werkelijk van iemand last heb, ga ik ergens anders zitten.

gedrag veranderen in de trein

Laat mensen zijn zoals ze zijn

Dit inzicht was een eerste stap. Een volgende stap was het inzicht dat ik mensen toch niet kan veranderen. Hoe graag ik het soms ook wilde en hoe hard ik het ook probeerde. En geloof me; ik heb daar ooit jarenlang heel veel energie in gestopt! Ik weet het, sommige mensen die ons dierbaar zijn kunnen vreselijk irritant zijn en ons zelfs ongelukkig maken. We zien soms zelfs dat ze zichzélf ongelukkig maken! Wat zouden we ze graag willen veranderen!

Maar ieder mens heeft zo zijn/haar eigen weg te bewandelen in dit leven. En iedereen doet dit in zijn/haar eigen tempo. We hebben allemaal onze lessen te leren hier op aarde. We kunnen mensen niet veranderen. Niet echt. Wat we wel kunnen is ze accepteren zoals ze zijn en ze proberen te waarderen om wie ze zijn en de mooie eigenschappen die ze hebben. En ze misschien te inspireren door zelf een ander voorbeeld te geven. Dit kost weinig energie en kan jouzelf zelfs energie geven.

Accepteren, waarderen en inspireren van anderen kost weinig energie of kan je zelfs energie opleveren.

Focus op jezelf

Een derde inzicht wat me hierbij heeft geholpen is het inzicht dat hoe beter ik zelf in mijn vel zat, hoe makkelijker het was om anderen te accepteren zoals ze zijn. Ook dit herken je vast wel: als je goede zin hebt is het makkelijker om te glimlachen om het irritante gedrag van je schoonmoeder/kleindochter/vriendin of wie dan ook, dan wanneer je niet lekker in je vel zit.

De sleutel ligt dus bij jezelf. Altijd. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe milder je voor jezelf bent. En hoe meer jij focust op hoe jij jezelf beter kunt voelen; des te makkelijker het is om anderen te laten zoals ze zijn. Hoe beter jij in je vel zit, hoe duidelijker je ook inziet dat ieder mens probeert om gelukkig te zijn en sommige mensen proberen dat nou eenmaal op een laten we zeggen ‘onhandige’ manier. Dat is hun manier. Op dat moment. Liefde voor jezelf geeft zeeën van  ruimte voor anderen.

Hoe beter je zelf in je vel zit, hoe makkelijker het is anderen te accepteren zoals ze zijn.

goed voor jezelf zorgen

Welke ‘irritante’ eigenschap zou jij best wel willen hebben?

Neem eens even de tijd om na te denken hoe vaak jij je stoort aan anderen. Schrijf eens wat namen op van mensen aan wie jij je ergert. Welke eigenschappen hebben ze waar je je zo aan ergert? Zou het kunnen zijn dat je stiekem een beetje jaloers op ze bent? Wees eerlijk, je hoeft het niemand te vertellen. Kan je zien dat dit enkel een eigenschap van iemand is, niet de hele persoon zelf?

Als je een eigenschap hebt ontdekt, hoe zou je deze eigenschap dan zelf wat beter kunnen ontwikkelen? Wat heb je daarvoor nodig of wie kan je daarbij helpen? Een cursus misschien? Of misschien zelfs de persoon wiens naam je net hebt opgeschreven?

Mezelf niet ergeren aan anderen levert me heel veel energie op. Natuurlijk zeg ik niet dat je, daar waar nodig, geen tegengas mag geven. Als iemand over je grenzen gaat geef je grenzen dan duidelijk aan. Als jij iets wilt of belangrijk vindt: geef dat duidelijk aan.

Zeker in een (liefdes)relatie waar je dicht op elkaar zit is het belangrijk open en eerlijk te blijven communiceren. Blijf altijd dicht bij jezelf. Zorg in eerste instantie heel goed voor jezelf, zorg dat jij je goed voelt. Daar heb je alle invloed op.

Geef altijd duidelijk je grenzen aan, welke behoeftes heb jij?

Alles verandert en ontwikkelt en groeit

Alles in het leven verandert voortdurend. Alles wil zich ontwikkelen en groeien. Jij ook. Er kan een tijd komen dat jij voelt dat het jouw tijd is om uit een relatie te stappen omdat jij er niet meer gelukkig van wordt. Vriendschappen kan je beëindigen. Banen kan je opzeggen. Je kunt verhuizen. Je kunt ervoor kiezen bepaalde mensen niet meer te ontmoeten. In de trein kan je ergens anders gaan zitten.

Niets is voor altijd. Accepteer mensen zoals ze zijn maar als jij daar echt ongelukkig van wordt is het misschien tijd om door te stappen. Dat is onderdeel van goed voor jezelf zorgen.

Het kan op een zeker moment tijd zijn om andere keuzes te maken. Jij beslist.

Voel steeds waar je zit met je energie

Wees de komende maand eens alert op je energie en waar deze weglekt omdat je je stoort aan iemand. Geef deze persoon een glimlach en neem het besluit je niet meer te ergeren. Laat het los. Voel wat dit doet met je energie. Het kan je echt een gevoel van vrijheid geven.

Wees je ook bewust van roddelen want ook dat is een vorm van je storen aan iemand en een energielek. Doe niet mee met roddelen: het is zware energie. Verander het onderwerp van gesprek. Vraag of de ander vakantieplannen heeft en heb het daarover. Voel vervolgens wat dat doet met je energie. Kan je het voelen?

Stop met roddelen over anderen, dat kost je meer energie dan je denkt

Tevredenheid, enthousiasme, blijheid, dankbaarheid, vrolijkheid zijn allemaal hoge energieën. Dat zijn de energieën die je voeden, waar je cellen blij van worden en die dus gezond voor je zijn. Omring je zoveel mogelijk met deze energieën. Kies er bewust voor. Je vermoeidheid zou zomaar eens kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Annelies
Door

Annelies

op 04 Jun 2022

Dank je wel. Dit artikel komt voor mij op een moment dat ik het heel goed kan gebruiken. :)

Rochella
Door

Rochella

op 18 Jun 2022

Ik sluit mij helemaal bij Annelies aan. Al geruime tijd worstel ik hiermee en dit artikel geeft me net weer een puzzelstukje waar ik verder mee kan. Dank daar voor!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!