Superfood camu camu; vitamine C plús antidepressivum?
6 min. leestijd

Superfood camu camu; vitamine C plús antidepressivum?

Ik heb eerder een blog geschreven over vitamine C; de anti-stress vitamine die wij mensen helaas niet meer zelf kunnen aanmaken in ons lichaam. Hoogste tijd nu om ook eens te schrijven over camu camu; het superfood waarin heel veel vitamine C zit. Veel vrouwen gebruiken antidepressiva; volgens twee erkende Amerikaanse artsen zou camu camu ook werken als een antidepressivum. Ik heb daar zo mijn eigen ideeën over.

Camu camu; een geschenk uit het Amazone regenwoud

Camu Camu (Myrciaria dubia) is een struik die oorspronkelijk voorkomt in vochtige gebieden in het Amazone gebied; Zuid-Amerika dus. Aan deze struik groeien geel/paarsachtige besjes die door de oorspronkelijke bewoners niet werden gegeten, waarschijnlijk omdat ze heel erg zuur waren. Tegenwoordig weten we dat ze een hoge dosis waardevolle voedingsstoffen bevatten, waaronder een extreem hoge dosis vitamine C. De belangstelling hiervoor is daarom de laatste tien jaar flink toegenomen. Tegenwoordig zijn er plantages waar deze struik wordt gekweekt. De rijpe bessen worden na het plukken gevriesdroogd en de pulp wordt vermalen tot een poeder. Dit poeder wordt in Zuid Amerika gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld ijs, jam en snoepgoed. In het westen wordt het tegenwoordig vooral gezien als superfood. Het is beschikbaar in losse poedervorm of capsules.

Camu camu bevat een hoge dosis vitamine C

Zoals gezegd is camu camu bekend geworden door het hoge gehalte vitamine C dat erin zit. Camu camu is de op één na rijkste bron van natuurlijke vitamine C op aarde. (In Australië schijnt een vrucht te groeien die nóg iets meer vitamine C bevat.) Dit hoge gehalte vitamine C blijft grotendeels bewaard in de poedervorm.

Eén theelepel camu camu bevat ongeveer net zoveel vitamine C als 20 sinaasappels.

Tja, daar kunnen onze sinaasappels natuurlijk niet tegenop!

In mijn blog over vitamine C heb ik al uitgelegd wat de grote voordelen zijn van voldoende gebruik van vitamine C. Ik zal dit hier niet meer helemaal herhalen, maar lees vooral Vitamine C; heb jij misschien last van beginnende scheurbuik?, zéker als je last hebt van vage kwaaltjes en klachten.

Superfood of voedingssupplement?

Het grote voordeel van natuurlijke producten zoals camu camu is dat het méér vitale voedingsstoffen bevat dan uitsluitend vitamine C. Dit pleit ervoor om camu camu te gebruiken in plaats van vitamine C. Een voedingssupplement, hoe waardevol ook, bevat uitsluitend die ene vitamine of mineraal (of een combinatie, afhankelijk van wat voor voedingssupplement het is). Maar vitamines en mineralen werken nooit alleen. Ze hebben andere voedingstoffen nodig om werkzaam te zijn. Dat is ook de reden waarom voedingssupplementen alléén niet werken; ze hebben de vitale voedingstoffen uit ons voedsel nodig om hun werk te kunnen doen. Gebruik éérst gezonde voeding, dan pas superfoods en dan pas supplementen zeg ik altijd. Andersom heeft niet zoveel zin.

Wie betaalt er onderzoeken om bessen te promoten?

Er zijn weinig wetenschappelijke onderzoeken te vinden die kijken naar de werking in ons lichaam van natuurlijke voedingsmiddelen. Goede wetenschappelijke onderzoeken zijn namelijk duur, dus je moet behoorlijk wat geld hebben om dit te kunnen doen. Wie zou dit moeten betalen als het gaat om camu camu? De camu camu boeren in Bolivia? De farmaceutische industrie gaat het zeker niet betalen want op natuurlijke voedingsmiddelen kan je geen patent aanvragen, dus er valt niets te verdienen aan deze besjes.

Toch vond ik een interessant onderzoekje (1) waarbij de helft van 20 rokers (mannen) dagelijks camu camu-sap kreeg te drinken en de andere helft vitamine C tabletten gebruikten. Na een week bleek dat bij de camu camu-drinkers een aanzienlijke verlaging van de mate van ontstekingen te zien was. Ook bleek camu camu sterker als antioxidant te werken dan vitamine C.  Dit is te verklaren uit het feit dat camu camu méér bevat dan uitsluitend vitamine C. Blijkbaar werkt de vitamine C in camu camu beter in samenwerking met de andere vitale voedingsstoffen die erin zitten.

Camu camu is méér dan alleen vitamine C

Naast vitamine C bevat camu camu allerlei andere vitale voedingsstoffen, denk hierbij aan vitamine B1 en B2, calcium, ijzer, fosfor en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten en allerlei andere stoffen zoals bètacaroteen, niacine en kalium.  Ik ben geen expert op dit gebied en weet niet precies wat al deze stofjes zouden (moeten) doen in je lichaam. Ik ben niet zo van “meten is weten”, zeker niet met ons lichaam, maar tijdens mijn zoektocht vond nog twee interessante onderzoeken die mijn aandacht trokken. Omdat 75% van de antidepressiva door vrouwen wordt gebruikt (!) wil ik je deze informatie zeker niet onthouden

Camu camu als natuurlijke antidepressivum?

Er zijn twee veel gelezen, Amerikaanse artsen van aanzien, die onafhankelijk van elkaar de antidepressieve werking van camu camu hebben beschreven. De eerste is Dr. Gary Null die het boek “The Clinician’s Handbook of Natural Healing” heeft geschreven. De tweede is Dr. James Duke, auteur van onder andere het boek “The Green Pharmacy”.

Zij beschrijven uitgebreid de verschillende stofjes die in camu camu zitten en die daardoor een antidepressieve werking zouden hebben. Denk hierbij aan kalium, ascorbinezuur, calcium, fenylalanine, thiamine enz. Ik geloof direct dat deze stofjes er allemaal inzitten en een positieve werking hebben op je hersenen. Toch ben ik van mening dat er iets anders aan de hand is waarom camu camu een goed antidepressivum zou kunnen zijn.

Is een depressie een ziekte of een teken van uitgeput zijn?

Een depressie kan natuurlijk veel oorzaken hebben. Maar omdat ik geloof in een holistische benadering van ons lichaam, ons hoofd en lichaam zijn één geheel, geloof ik niet dat een depressie iets is dat alleen in ons hoofd “zit”. Een depressie is iets van het hele lichaam.

Ik geloof dat een depressie ergens een vorm van gebrek aan energie is. Gebrek aan energie dat zich opbouwt onder andere doordat een lichaam jarenlang niet voldoende juiste bouwstoffen binnen krijgt.

Ik sluit niet uit dat dit de reden is waarom zoveel vrouwen antidepressiva gebruiken: veel vrouwen 40+ zijn lichamelijk uitgeput. Ofwel door jarenlang gebrek aan voedende voeding, ofwel door op een andere manier jarenlang op hun tenen te hebben gelopen. Bewust of onbewust. En vaak zal het een combinatie zijn van beiden.

Je hoeft het niet met me eens te zijn, ik kan het niet “bewijzen”. Maar toen ik zelf in mijn burnout zat en mijn lichaam uitgeput was, had ik behoorlijk last van depressieve klachten terwijl er geen enkele “reden” voor was. Nadat ik fysiek weer opknapte verdwenen ook de depressieve klachten.

Een dierbaar persoon in mijn leven heeft een poging tot zelfmoord gedaan en kwam in een psychiatrische kliniek terecht, waar ze gelijk aan de antidepressiva werd gezet. De diagnose was dan ook vrij snel “depressief”. Een half jaar later kwam ze onder behandeling van een arts én een psychiater die na onderzoek allebei concludeerden: deze mevrouw is niet zozeer depressief maar gewoon helemaal uitgeput! Dat idee had ik vanaf het allereerste begin al.

Camu camu als natuurlijke antidepressivum

Als je het idee hebt dat er een kern van waarheid zit in mijn verhaal, dan is het logisch dat camu camu als antidepressivum werkt. Mede dankzij de grote dosis vitamine C wordt je lichaam ondersteund en versterkt. Je kunt er een stoot energie van krijgen, met name omdat het je bijnieren ondersteunt, waar het belangrijke hormoon cortisol vandaan moet komen dat je energie geeft.

Méér energie zou minder depressieve klachten kunnen betekenen, omdat je voelt dat je minder hulpeloos bent en méér in staat om het leven weer op te pakken en zelf vorm te geven zoals jij dat graag wilt.

Is dit raar gedacht van mij of niet?

Hoe gebruik je camu camu?

Camu camu is makkelijk in gebruik omdat het een poedertje is. Een overdosis vitamine C plas je uit, wil je echt volop vitamine C binnenkrijgen, neem dan twee of drie keer per dag een theelepeltje camu camu in een glas water, een sapje of smoothie. Gebruik niet eenmalig drie theelepels, nogmaals, dan plas je het grotendeels uit. Camu camu is verkrijgbaar in enkele goede webwinkels. Mijn favoriet is deze, klik hier. Kies bij voorkeur voor biologische producten. Die zijn niet goedkoop, dat is wel een nadeel van camu camu. Vitamine C-supplementen zijn goedkoper maar minder natuurlijk!

We leven in zo’n rijke tijd! Tien jaar geleden hadden we niet de beschikking over dit soort producten. Nu wel. Maak er gebruik van. Doe er je voordeel mee. Kijk wat het voor je kan betekenen. Leer goed luisteren naar je lichaam. Bouw in overleg met je arts of therapeut je antidepressivum langzaam af als dit haalbaar is. Die bestrijden je symptomen maar helpen je niet om je lichaam weer op te bouwen. Kijk vooral ook wat voor voeding je verder nog in je leven nodig hebt, zodat je jouw dromen waar kan gaan maken. En bedenk dat voeding véél meer is dan alleen dat wat je in je mond stopt.

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0914508708001500

Ans Draad
Door

Ans Draad

op 14 Feb 2014

Zeer interessant dit artikel weer! Dank je wel! Ik geloof het direct allemaal. Ik ben er ook heilig van overtuigt dat gezonde voeding heel veel gezondheidsproblemen kan verminderen, zo niet oplossen. Zo ook agressiviteit, a-sociaal gedrag, criminaliteit enz. Als ik op mijn werk kijk naar wat de jongeren allemaal naar binnen werken dan kan ik wel huilen. Als hun voeding en drink patroon anders zou zijn zouden ze zich heel anders gedragen en geen last meer hebben van al deze dingen.

carolien tigchelaar
Door

carolien tigchelaar

op 15 Feb 2014

dus als ik het goed gelezen heb is camu camu aan te bevelen boven een vit c suplement ?

Tonny Hofman
Door

Tonny Hofman

op 15 Feb 2014

Een zeer interessant artikel om te lezen. Het heeft mij aan het denken gezet over voedingspatroon.Ik heb de camu camu poeder gekocht en net een eerste glas genomen.

Joke
Door

Joke

op 15 Feb 2014

Dag Tonny, Waar heb je de camu camu gekocht? Groetjes , Joke Groenman

Tonny
Door

Tonny

op 21 Feb 2014

Ik heb het bij De Tuinen gekocht

Irene
Door

Irene

op 23 Feb 2014

De Tuinen is erg duur en er staat niet bij dat het biologisch is (ik ga er vanuit dat het niet-biologisch is).Beter kan je het via internet kopen. Even goed zoeken, want de prijzen zijn zeer verschillend. Maar een goede biologische camu camu poeder, hoeft niet duurder te zijn dan € 12,50 per 100 gr.hartelijke groet.

Hannelore
Door

Hannelore

op 15 Feb 2014

Hartelijk dank voor dit interessant artikel. Ik kan me heel goed vinden in jouw beschrijving over depressie. Zelf ervaar ik het ook als onderdeel van totale uitputting. Bedankt voor je nuttige info!

anne
Door

anne

op 15 Feb 2014

Ik zie op internet grote prijsvrrschillen voor csmu camu poeder of tabletten. Kan iemand adviseren welke echt bio zijn en ook niet te duur. bij De Tuin er n ook te koop maar prijzig. Het lijkt me echt een geweldig superfood !

Tonny
Door

Tonny

op 21 Feb 2014

Ik heb het bij de tuinen gekocht en later via internet besteld. Scheelt echt qua prijs. En met een biologisch certificaat.

Natasja
Door

Natasja

op 19 Feb 2014

Jaren geleden heb ik gewerkt voor een beroemde kinderarts. Hij vertelde mij dat hij alle vrouwelijke patiënten adviseerde om direct na de bevalling gedurende 1 week 1000 mg vitamine C in te nemen. Dit tegen de "babyblues". Het is nooit bewezen, maar ik heb het wel gedaan en geen traan gelaten! Ik heb het daarna aan al mijn (zwangere) vriendinnen geadviseerd, en ook zij waren helemaal blij! Dus vitamine C als antidepressivum; het lijkt me echt geen onzin.

Tonny
Door

Tonny

op 21 Feb 2014

Ik gebruik nu bijna 1 week het poeder en na een paar dagen begon ik keelpijn te krijgen en nu ben ik snipverkouden. Misschien dat het effect van het poeder is om de bacillen die in het lichaam zitten te lijn te gaan en dat nu alles eruit komt. Of het puur toeval dat de verkoudheid nu de kop op steekt. Ik ga in ieder geval door met het poeder.

Tonny
Door

Tonny

op 01 Mar 2014

Ik gebruik het nu twee weken en de bijwerkingen die ik had waren puur toeval. De verkoudheid zat er en moest er gewoon uit. Ik merk dat ik meer energie heb.

Geralda
Door

Geralda

op 21 Feb 2014

Ik gebruik zelf ook sinds een jaar camu camu, dit omdat ik helemaal niets meer moet hebben van de supplementen die proberen vitamines na te maken. Het is zoals je al zegt Marjolein, in de natuurlijke variant zit meer dan alleen vitamine C en ik denk dat het synergetisch werkt en elkaar versterkt. Je kunt trouwens wel teveel vitamine C binnenkrijgen heb ik gemerkt, je darmen beginnen dan te borrelen...daarom houd ik het op 1 maatschepje of 1 capsule, komt misschien ook omdat ik al veel vitamine c binnenkrijg via fruit wat ik dagelijks eet? (afwisselend en/of gecombineerd mango, aardbeien, bramen, blauwe bessen, frambozen,zwarte bessen, kruisbessen, banaan, kiwi).

Irene
Door

Irene

op 23 Feb 2014

Klopt Geralda dat een mens teveel van vit C kan krijgen. Dan gaan je darmen borrelen of krijgt een mens te dunne ontlasting. Het is alweer lang geleden, maar toen zat ik op ongeveer 18 gram (nee, geen mg) per dag voordat ik mijn bovengrens bereikt had. Nu is dat heel veel minder gelukkig.hartelijke groet.

Els K
Door

Els K

op 21 Feb 2014

In camu camu zit o.a. thiamine = vit B1 , fenylalanine en potassium. Vitamine B1 (thiamine) is nodig om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine B1 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid vitamine B1 via het voedsel nodig. Soms volstaat de hoeveelheid vitamines in het voedsel niet. Een tekort aan vit. B1 kan o.a. neerslachtigheid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen teweeg brengen. Potassium = kalium. depressie en verwarring wordt ook gezien bij een tekort aan kalium. Het hormoon Fenylalanine is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel en wordt dus gebruikt bij de behandeling van overgewicht. Fenylalanine wordt door artsen ook gebruikt om depressie en pijn te bestrijden. Niacine = vit. B3. Symptomen van een mild tekort aan vitamine B3 zijn moeite met de spijsvertering, vermoeidheid, aften en mentale symptomen, zoals depressie, angst, rusteloosheid en psychose.Al met al zouden deze bevindingen misschien een verklaring kunnen zijn voor het feit dat camu camu antidepressief werkt.

Debby van Bruchem-Meuleman
Door

Debby van Bruchem-Meuleman

op 25 Feb 2014

Wat iik mij afvraag. Verdwijnt door de bewerking van Camu Camu van bes naar poeder niet alle vitamine C.als sneeuw voor de zon. Waarschijnlijk niet, toch heb ik zo mijn twijfels.Bedankt trouwens voor je leerzame blogs en artikelen. Ik heb er veel van opgestoken en ook je kookboeken staan voor het grijpen in de keuken. Hopelijk gaat je nog zo door.Hartelijke groet Debby

Geralda
Door

Geralda

op 27 Feb 2014

Hallo Debby, de bes wordt gevriesdroogd en daarna vermalen tot poeder. Bij deze methode is gebleken dat de vitamines en dergelijke het best bewaard blijven, helaas kleeft er wel een nadeel aan: het is een relatief duur proces. Een voordeel: de vitamine C in camu camu is goed opneembaar en je bent er veel minder van nodig dan de synthetische vorm en is daardoor ook maagvriendelijker.

Angelique
Door

Angelique

op 26 Feb 2014

Ik vind het poeder moeilijk oplosbaar, ik doe het door mijn shake, maar het blijft klonteren. Nog meer mensen hier last van? Iemand tips om dit op te lossen? Over de werking kan ik nog niks zeggen want ik gebruik het pas een paar dagen.Groetjes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Even met water in de blender!

Tonny Fokkens
Door

Tonny Fokkens

op 19 Nov 2014

Hallo Marjolein, Na het lezen van je artikel heb ik camu camu besteld, ben vandaag begonnen. Je schrijft neem 3 keer verspreid over de dag. Ik heb capsules en op de pot staat 1 maal per dag. Is het beter om er 3 verspreid over de dag te nemen? Groetjes Tonny

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2014

Beste Tonny, ik zou in dit geval vooral kijken hoe je lichaam reageert. Dus begin met één per dag en gaat dat goed dan kun je het opvoeren. Je lichaam is altijd je beste raadgever. Dus kijk wat het met je doet.

Tonny
Door

Tonny

op 01 Mar 2014

Ik neem het in met lauw water. De eerste paar keer geprobeerd met koud water, maar had ook dat het klontert. Mengen met lauw water lost het goed op.

douwes
Door

douwes

op 14 Mar 2014

geen verkoudheid meer , griep , terwyl iedereen om me heen loopt te snotteren , zelfs als ik door een ander ondergeproest word heeft dat geen gevolgen...... supper die camu camu !!!!!!!!!

Eveline
Door

Eveline

op 23 Mar 2014

Bedankt voor je leerzame artikel! geweldige site! Ik heb meteen camu camu in m'n winkelwagentje gestopt op gekruid.com wat overigens een goede site is om betaalbaar biologische producten te bestellen! Nogmaals dank voor je leerzame artikelen!

Tjarko Holtjer
Door

Tjarko Holtjer

op 26 Mar 2014

L.S.,Eerder was er Kava Kava, dat was ook goed tegen depressiviteit... Dat lijkt verboden... Camu Camu ga ik me in verdiepen...Sinds 2000 ben ik actief om voedingssupplementen in de juiste doseringen te blijven behouden in ons land...Wist je bijvoorbeeld dat de werkelijke oorzaak van hart- en vaatziektes ligt in en tekort aan vitamine C en dat dit NIETS te maken heeft met cholesterol?mvg.,Tjarko Holtjer Arnhem

Ans berns
Door

Ans berns

op 16 Apr 2014

Ik slik zelf al ruim twintig jaar anafranil (anti depressiva) i.v.m. paniekstoornis Is het aan te bevelen om hier camu camu bij te gaan gebruiken, ik slik ook Simvastatine, die ik zelf al gehalveerd heb ik had 40 Mg nu de helft dus, Ik wil hier graag helemaal van af maar mijn waarde was, na drie maanden stoppen, 9.5 dus erg hoog. Ik wil nu rode rijstcapsules en omega 3 proberen. Kan ik dit op eigen houtje proberen of is het nodig om dit met een arts te overleggen. Ik ben zo blij met dit forum Marjolein bedankt hiervoor.

Lucienne
Door

Lucienne

op 17 Jun 2014

Ik gebruik camu camu, het is lastig op te lossen, het klontert. Maar als je eerst een schepje suiker in je lege glas doet, en dan camu toevoegt en door elkaar roert, dan lost het beter op in water. Ikzelf gebruik kaneelsuiker uit zo'n strooibusje, dat is fijner. Het smaakt dan ook beter.

Juwhena
Door

Juwhena

op 25 Jun 2014

Hallo allemaal!,Marjolein bedankt voor al interessante blogs over gezondheid! Nu had ik even een vraagje of iemand een onlineshop weet waar ik goedkope super foods kan vinden? Op internet is zoooo veeel te vinden. Dat ik er even niet meer uit kom:pAlvast bedankt!,GroetjesJuwhena

Marja
Door

Marja

op 08 Jul 2014

Zeer interessant, ben het er mee eens dat er veel te snel antidepressiva worden voorgeschreven. Het lijkt wel of we in een tijd leven waarin niet gevoeld mag worden of kan worden.

Lucy
Door

Lucy

op 11 Jul 2014

Kun je dit ook geven aan een 12mnd oude baby heeft last van regelmatige verkoudheid volle longetjes rochel geluidjes enz enz. Al 2x antibiotica gehad. Zo ja. En hoeveel geef je dan?Met vriendelijke groet,Lucy

Mirjam
Door

Mirjam

op 19 Jul 2014

Vandaar dat mijn weerstand vorig jaar zo laag was!

petra
Door

petra

op 19 Jul 2014

Ik heb het artikel met veel interesse gelezen, en kan me er helemaal in vinden. Heb zelf al gemerkt dat als ik erg moe ben oftewel weinig energie heb ik ook weinig kan hebben en eerder naar de depressieve kant neig. Ik ga het dus zeker proberen. Groetjes, Petra

Sunshine
Door

Sunshine

op 18 Feb 2015

Ik gebruik camu camu nu ongeveer 3 weken en de reacties die ik krijg in mijn lichaam zijn best bizar. Zo krijg ik allemaal droge schrale plekken op mijn armen en jeuk! Ik heb momenten dat ik ontzettende hoofdpijn krijg etc. Is dit normaal? Ik neem 1 afgestreken maatschepje per dag.

eric
Door

eric

op 06 May 2015

Wat belangrijk heel belangrijk is dat je geen producten uit china koopt ! NIKS...geen bio chlorella geen bio gember. Want in china is alles door en door vervuild. Alleen goji bessen kunnen net aan want die worden op grote hoogtes gekweekt. Met algen zou ii naar schonere landen kijken hier is genoeg over te vinden !

Marieke
Door

Marieke

op 07 Jul 2015

Hallo, Ik ben me er even in aan het verdiepen maar het is inderdaad vrij prijslijk. Hoeveel porties haal je uit 100 gram? En moet je het dagelijks nemen? Bedankt, Marieke

Janneke
Door

Janneke

op 25 Oct 2015

Ik vind het altijd zo jammer dat dingen als depressie psychisch genoemd worden; sowieso als het vaag is, als je een beetje anders bent heet het dat je psychische problemen hebt. Nou doet zo'n pilletje wat met de biochemie van je lijf; rechtstreeks in de psyche stoppen lukt zo lastig. Die camu camu is wel een idee. Na wat extreem zware tijden neem ik wel m'n rust door af en toe in bed te kruipen en een strandwandeling om weer energie te krijgen. Wat energiegevende voedingsmiddelen kan ook wel schelen.

Arja
Door

Arja

op 08 Aug 2016

Ik maak tegenwoordig zelf liposomale vitamine C. Ik heb een ultrasoon apparaatje aangeschaft via internet en koop vitamineC poeder en lecithine bij de online biowinkel. Werkt super!

Hanneke
Door

Hanneke

op 19 Jan 2017

Hoi! Ik neem al aardig wat supplementen in poedervorm in. Daarom zou ik liever biologische camu camu in capsule vorm willen slikken. Is dit ook verkrijgbaar?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jan 2017

Ja dat kan Hanneke, het is o.a. te verkrijgen van het merk Royal Green.

Susan
Door

Susan

op 30 Jul 2018

Sinds ik camu camu gebruik ben ik van al Mn opvliegers af (had er wel 28 tot 30 in 24 uur) en veel meer energie.

larissa
Door

larissa

op 28 Dec 2018

Ik vraag me af of Camu Camu poeder wel goed opneembaar is en of het überhaupt wel goed wordt opgenomen aangezien het zelfs niet oplost in heet water..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

Het is juist erg goed opneembaar in het lichaam, omdat er niet 1 stofje uit de bes is gehaald (zoals vitamine C) maar de hele 'matrix' van de bes nog aanwezig is, met vitamine C, fosfos, ijzer, riboflavine en niacine, stoffen die goed samenwerken en de opname bevorderen.

Eva Keune
Door

Eva Keune

op 20 Sep 2019

Lees vandaag jouw verhaal over Camu Camu. Had daar vorige week ook iets over gelezen en heb het meteen bij de Gezonheidswinkel besteld. Ga het vandaag ophalen. Verwacht er nu nog meer van dan toen ik het bestelde.

marina
Door

marina

op 23 Sep 2019

fantastisch al de informatie bij voor mij onbekende supperfoods ;programma zit fantastisch in elkaar leer veel bij

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!