Gezond eten in een duurdere tijd; 12 waardevolle tips die je zeker zullen helpen.
9 min. leestijd

Gezond eten in een duurdere tijd; 12 waardevolle tips die je zeker zullen helpen.

Wie de overstap maakt naar gezonde, natuurlijke voeding kan opmerken dat het bedrag bij de kassa ineens hoger uitvalt dan met een kar vol ongezonde producten. In mijn omgeving hoor ik ook vaak dat gezond eten duur is. En al helemaal als je (deels) biologisch wil eten. Maar klopt dat wel? En hoe kan je gezond eten met een kleine portemonnee? Of in een tijd waarin alles duurder aan het worden is?

Banaan of chocolade?

Iedereen kent de innerlijke worsteling in de supermarkt tussen gezonde en ongezonde voeding. Maar wanneer je minder te besteden hebt wordt je wilskracht nóg meer op de proef gesteld. Want het is helaas waar dat ongezonde voeding — over het algemeen — goedkoper is. Al jaren daalt de prijs van bewerkte voeding en stijgt de prijs van vers eten (1). Tussen 2000 en 2017 zijn groente en fruit meer dan 40% duurder geworden. Dit terwijl suiker juist meer dan 20% goedkoper werd (2).

Dit zie ik ook met eigen ogen in de supermarkt. Met hetzelfde geld kan je voor de prijs van een banaan een grote reep melkchocolade kopen. Een stronk broccoli kost net zoveel als een familiezak chips. Ongebrande, onbewerkte noten zijn veel duurder dan een zak borrelnootjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe komt dit toch?

Al jaren wordt bewerkte voeding goedkoper en verse voeding duurder. Helaas.

Vers of houdbaar?

Voedingsmiddelen die bewerkt zijn bestaan vaak uit goedkope (geknutselde) ingrediënten. Door goedkope ingrediënten als smaakstoffen, soja, tarwe, suikers of vetten toe te voegen, kunnen bedrijven het product voor minder geld, maar met meer winst verkopen. En ze vliegen vaak met duizenden tegelijk over de band. Ook dat drukt de prijs.

Daarbij zijn ze vaak ook veel langer houdbaar dan verse producten. Er hoeft dus minder te worden verspild en de producent en supermarkt lopen hierdoor minder risico. Een rol koekjes of een pot appelmoes kunnen jaren op voorraad liggen. Dat geldt niet voor een bloemkool. Verse voeding vraagt meer aandacht.

Bewerkte voeding kan soms jarenlang op voorraad blijven liggen. Dit geldt niet voor verse producten.

Wel of niet biologisch?

Naast de keuze om voor gezonde voeding te gaan is er ook nog de keuze om biologische producten te kopen. Ik wil je dit zeker aanraden. Maar, hoor ik je denken,  biologische voeding is nóg duurder. En dat klopt. Maar wanneer je begrijpt waar deze stijging vandaan komt is het misschien makkelijker om hier wat extra’s voor opzij te zetten. Mits je portemonnee dit toelaat natuurlijk.


Biologische voeding krijgt meer tijd om te groeien en te rijpen, wat de smaak, voedingswaarde en gezonde voedingsstoffen ten goede komt.


Biologische voeding krijgt meer tijd om te groeien en te rijpen, wat de smaak, voedingswaarde en gezonde voedingsstoffen ten goede komt. Er is meer aandacht voor de grond en haar vruchtbaarheid. Ook dat zorgt voor meer nutriënten. Ook wordt biologische voeding op een kleinere schaal geteeld, wat de prijs omhoogstuwt.

Wel of geen chemische bestrijdingsmiddelen maakt een groot verschil

Daarnaast worden plagen en ziekten op een andere manier bestreden. Soms met behulp van bestrijdingsmiddelen, maar deze zijn nooit van chemische aard. Er worden vaker natuurlijke vijanden ingezet; denk aan het lieveheersbeestje dat efficiënt een luizenplaag te lijf gaat. Dit maakt het telen een stuk arbeidsintensiever.

Wat chemische bestrijdingsmiddelen met je gezondheid kunnen doen en waarom het goed is om deze te vermijden kan je lezen in dit artikel: Glyfosaat: is dat de verborgen oorzaak van jouw hardnekkig overgewicht, vermoeidheid en/of ziekte? 

Dit alles maakt biologische voeding dus duurder. Maar door slim in te kopen kan je dat bedrag voor jezelf een heel eind drukken. Daarover hieronder meer.

Wanneer je begrijpt waarom biologische voeding duurder maar ook gezonder is, wordt het makkelijker hier wat extra’s voor opzij te zetten.

Top 12 tips!

Wie op onderstaande punten let kan tot tientallen euro’s per maand besparen. Maar ook wanneer je minder op je uitgaven hoeft te letten zijn dit waardevolle tips. Want wat in deze lijst financieel voordelig uitpakt is vaak ook automatisch beter voor een duurzame wereld en het milieu. Een win-winsituatie dus!

Wat voordelig uitpakt voor je portemonnee, is vaak ook beter voor het milieu

1. Blijf bij de kern en eet natuurlijk

Kant-en-klare broccoliroosjes, voorgesneden champignons, groentemixen: ze zijn handig maar een stuk duurder dan het originele exemplaar. Kant-en-klare smoothies, sapjes, broodbeleg: het ziet er allemaal mooi en lekker uit maar je maakt ze veel voordeliger en nog gezonder zelf. Ga dus eens op zoek naar (biologische) markten, boerderijwinkels, lokale tuinders en boeren die aan huis verkopen. Daar kan je veel geld mee besparen.

Eet dus gezond maar blijf bij de kern. Dus geen zakje voorgesneden pompoenblokjes, maar haal gewoon zo’n grote oranje joekel in huis. Daar maak je liters soep mee! Een uitzondering hierop zijn diepvriesproducten en conserven. Deze zijn namelijk ook gezond en vaak goedkoper dan het verse product. Denk bijvoorbeeld eens aan passata (gezeefde tomaten) verpakt in glas om tomatensoep mee te maken. Dat is een prima product.

Een ander voordeel van natuurlijk eten is dat je minder nodig hebt dan wanneer je ongezond eet. Dat heeft o.a. te maken met de grotere hoeveelheid voedingsstoffen en vezels die natuurlijke voeding bevat.  En door natuurlijk te eten komen signalen van verzadiging beter door, waardoor je op tijd stopt met eten.

Geen eetbuien meer dus! Ook dat maakt eten goedkoper.

Gezonde voeding? Blijf dicht bij hoe de natuur het ons geeft, dat is het goedkoopst.

2. Eet superfoods op een andere manier

Je kent ze vast wel: superfoods. Voedingsmiddelen met een torenhoge voedingswaarde. Denk aan gojibessen, camu camu, spirulina en chiazaad. Hartstikke gezond maar ook duur voor iemand die weinig te besteden heeft. Ze zijn zeker aan te raden, maar niet noodzakelijk.

Een voedingsmiddel wordt gebombardeerd tot superfood wanneer het veel waardevolle voedingsstoffen bevat. Maar die vind je gelukkig ook in ‘gewoon’ voedsel. Je moet alleen even weten welke. Zet onderstaande boodschappen maar op je lijstje en je bent een stuk goedkoper uit.

  • Boerenkool
    Bevat ontzettend veel voedingsstoffen, waaronder een hoog gehalte aan calcium. 100 gram boerenkool bevat meer calcium dan 100 ml melk. En het is ook nog eens heel goed betaalbaar. Vooral boerenkool uit de diepvries is goedkoop.

  • Broccoli
    Een groene krachtpatser! Het bevat veel vitamines en mineralen, in hoge hoeveelheden. En wist je dat de steel het allergezondst is? Niet weggooien dus! Voor 500 gram broccoli betaal je vaak maar een euro.

  • Wilde bosbessen
    Toegegeven, bessen zijn niet bepaald de goedkoopste fruitsoort. Maar uit de diepvries scheelt het aanzienlijk. Wilde bosbessen vind je alleen daar en je hebt daarmee meteen de gezondste bessensoort uit de supermarkt te pakken. Barstensvol voedingsstoffen en antioxidanten.

  • Zonnebloempitten
    Heb je te weinig budget voor allemaal verschillende zaden en pitten? Ga dan voor zonnebloempitten. Ze zijn erg gezond en veel goedkoper dan andere zaden en pitten. Zonnebloempitten vormen een lekkere vervanging voor de — veel duurdere — pijnboompit.

  • Amandelen
    Noten zijn niet bepaald goedkoop. Het loont om ze online en/of in grotere verpakkingen te kopen. Zie tip 10. Het is ook interessant om in de winkel naar de kiloprijs te kijken. Die vind je op het prijskaartje in kleine lettertjes. Zo kan je onderling de soorten vergelijken en de meest voordelige keuze maken. De prijs van noten verandert namelijk per seizoen of jaar. Nu zijn de amandelen bijvoorbeeld erg vriendelijk geprijsd. Vorig jaar waren dat de cashewnoten. De prijs van hazelnoten verandert ook elk jaar flink. Als je naar het scala aan voedingsstoffen kijkt zijn amandelen de absolute winnaars.

  • Groene asperges
    Koop ze vooral in het seizoen of uit de diepvries. En ga altijd voor groen! Ze zitten barstensvol voedingsstoffen en mooie antioxidanten.

  • Avocado
    Avocado’s zijn regelmatig in de aanbieding. Je kunt ze ook in stukjes in het vriesvak vinden, voordelig geprijsd. Ze bestaan uit gezonde vetten en veel andere voedingsstoffen.

3. Eet minder vlees en vis en ga voor plantaardig

Vlees en vis zijn prijzig, zeker wanneer je voor biologisch en vers wilt gaan. Maar gelukkig is vis uit de diepvries een stuk goedkoper. Wel minder lekker als je het mij vraagt, maar dat kan je ondervangen door er burgertjes van te maken of door ze te verwerken in een ovenschotel.

Daarnaast hebben we zeker niet elke dag dierlijke eiwitten nodig. Sterker nog: ons lichaam wordt veel blijer van plantaardige eiwitten. En laten die nou een stuk goedkoper zijn! In veel soorten groente zit namelijk stiekem behoorlijk wat eiwit verstopt.

Sperziebonen, paddenstoelen, erwtjes (tuinerwten zijn erg goedkoop) en spruitjes bijvoorbeeld. Maar denk ook eens aan peulvruchten (spotgoedkoop!), granen en pseudogranen (vooral haver is heel betaalbaar.) Zet ook wat vaker eieren op je menu. Alhoewel de prijs van eieren stijgt, blijven ze beter betaalbaar dan vis of vlees.

Ons lichaam wordt erg blij van plantaardige eiwitten. En die zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan de dierlijke variant.

goedkoop-maar-gezond-eten

4. Verdiep je eens in wildplukken

Niks is zo goedkoop als gratis voeding. En laat dat nu letterlijk op straat groeien. Nou ja, in de berm dan. We lopen er vaak zomaar aan voorbij, maar de wilde natuur heeft behoorlijk wat lekkers op het menu staan. Koop een leuk wildplukboekje en ga eens op onderzoek uit.

De winter is vaak wat karig, maar de lente en zomer brengen volop lekkers met zich mee. Wat dacht je van de jonge toppen van brandnetels? Hier kan je thee van zetten, je kan ze roerbakken of er een stamppotje mee maken. Aan het eind van de zomer pluk je de heerlijkste bramen, gewoon tijdens je boswandeling. En in de herfst is het de moeite waard om eens wat tamme kastanjes te poffen in de oven. Gebakken paddenstoelen erbij, niks meer aan doen.

Denk ook aan eetbare delen van voeding die je in de winkel koopt maar gewend bent om weg te gooien.  Het loof van bietje, wortel en radijsjes kan je prima eten en roerbakken als spinazie. De bladeren van bloemkool zijn eetbaar en heel gezond evenals het binnenste van de stronk van een broccoli. Om maar wat te noemen.

5. Biologische junkfood blijft junkfood

Biologische voeding heeft alleen een meerwaarde als je voor gezonde producten gaat. Een biologische zak chips blijft ongezond. En een pot chocopasta is niet ineens beter voor je lijf omdat de cacaobonen van biologische oorsprong zijn. Blijf dus zoveel mogelijk weg van dit soort (verleidelijke) producten als je voor biologisch gaat. Dat scheel een hoop!

goedkoop-en-gezond-eten

6. Eet uit het seizoen

Daar kan ik kort over zijn. Groenten en fruit uit het seizoen zijn goedkoper dan ingevlogen producten of voedingsmiddelen uit de kas. Het is dus de moeite waard om je te verdiepen in wat er zoal wordt geoogst per seizoen en daar in de winkel de vruchten van te plukken.

7. Let op kortingsstickers en aanbiedingen

Een inkoppertje maar toch de moeite waard om hier even te vermelden. Wie in de supermarkt een andere bril opzet, goed let op aanbiedingen en speurt naar kortingsstickers kan per boodschappenronde vele euro’s besparen. Ook in het gezonde schap zijn altijd scherpe aanbiedingen te vinden. En wie het lukt om met die aanbiedingen de maaltijden invulling te geven — en dus niet van te voren een boodschappenlijstje te maken — komt helemaal voordelig uit.

Wie in de supermarkt een andere bril opzet en geen boodschappenlijstje maakt, kan tientallen euro’s besparen.

8. Hamsteren!

Wie er de plek voor heeft kan overwegen om een grote, energiezuinige vriezer aan te schaffen. Veel verse voedingsmiddelen kunnen worden ingevroren. Bij aanbiedingen kan je dan flink inslaan.

9. Biologisch hoeft niet duur te zijn

Er zijn veel biologische producten die niet zo veel verschillen met de gangbare prijs óf gewoon goed betaalbaar zijn. Dus wil je graag biologisch eten, let daar dan op tijdens jouw rondje supermarkt . Voorbeelden hiervan zijn: winterwortels, zuurkool, uien, aardappelen, kolen en groenten en vis uit de diepvries.

Vergelijk ook eens de prijzen bij de supermarkten bij jou in de buurt. Niet alle biologische voeding is overal even duur.

10. Koop online en in grotere verpakkingen

Online heb je vaak de mogelijkheid om in grotere (bulk)verpakkingen te kopen. Dit scheelt aanzienlijk in de kiloprijs. Te veel voor jou of je gezin? Kijk dan of je met buren of vrienden kunt delen. Noten, kokosproducten, gedroogde peulvruchten, zaden en pitten, melen en gedroogd fruit zijn voorbeelden om voordelig groot in te slaan.

11. Ontbijt of lunch met restjes

Wil jij af van altijd maar je boterhammetje of yoghurt in de ochtend en/of middag? Maar wil je het wel graag voordelig en makkelijk houden? Word dan een echte kliekjespro! Kook ’s avonds net wat meer en eet dit de volgende dag. Dat is goedkoper dan drie keer per dag een nieuwe maaltijd bereiden. Vooral soep is hier heel erg geschikt voor .

12. Beknibbel op andere gebieden

Kijk eens naar je uitgavenpatroon en bedenk voor jezelf waar jij en jouw lichaam het meest blij en gezond van worden. Zet gezonde voeding op één. Junkfood, etentjes in een fastfoodrestaurant, luxeproducten, dure koffiezetapparaten met dito (aluminium) wegwerpcupjes: heb je dat echt nodig?

De sportschool is een heel goed idee, maar buiten in de natuur sporten is goedkoper én gezonder. Nog een voordeel van gezond eten en buiten sporten is dat je je huid van binnenuit voedt. Daarmee kan het je zomaar gaan opvallen dat je steeds minder cosmetica- en huidverzorgingsproducten nodig hebt.

Vind je je gezondheid echt belangrijk? Besteed daar dan meer geld aan.

Al met al valt er dus veel te besparen op gezonde voeding en dat maakt een evenwichtig eetpatroon voor iedereen haalbaar.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij nog een aanvullende goede tip? Laat het ons en anderen dan weten.

Bronnen:

  1. https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/nieuws/onbegrijpelijk-suiker-goedkoper-dan-gezond-eten
  2. https://www.parool.nl/nederland/gezonde-voeding-heeft-een-prijs

Jolanda
Door

Jolanda

op 07 Mar 2022

Wat een goede tip is die ik mis en waar je ook heel veel mee kan besparen (zowel in je portemonnee als in je gezondheid): laat flessen frisdrank, pakken sap en alcohol staan.Ik eet al jaren alles biologisch en kan beamen dat met het schrappen van snoep, chocolade, chips, borrelnootjes en frisdrank je enorm veel bespaart. Ik ben niet meer geld per week kwijt dan toen ik nog niet biologisch at en ik koop daar echt heel veel meer vers voor. (Wat scheelt is dat ik geen kinderen heb. Dan lijkt me wel moeilijk.).

Moon Wijers
Door

Moon Wijers

op 30 Mar 2022

Goede tip is ook zelf een klein biologisch ( volks) moestuintje te houden. In elke stad of dorp tegen klein bedrag te krijgen. Je kunt ook onderling groente ruilen en zaden uitwisselen. Ook heel fijn en vrijwel kosteloos is het om zelf Kombucha en waterkefir te maken. Vraag voor je verjaardag als cadeau`s bv een pot kokosolie of fles olijfolie o.i.d. of fruit.

Arina Stapper
Door

Arina Stapper

op 03 Sep 2022

fijne nieuwsbrief als start van het nieuwe seizoen ! Hoewel we inmiddels natuurlijk al veel van je geleerd hebben is het prettig om aan het begin van de herfst en een steuntje in de rug te krijgen

Joelande Mensink
Door

Joelande Mensink

op 03 Sep 2022

Je plukt je eigen bv. blauwe bessen ook in een vd vele pluktuinen. Vaak hebben ze diverse rassen van zuur tot zoet. Goed in te vriezen ook. Diepvries fruit is trouwens ook een betaalbare goede optie.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!