arrow_drop_up arrow_drop_down

Gevulde courgettes; een heerlijk nazomer gerecht

Er staat een heerlijk, zonnig nazomer weekend op ons te wachten!  Tijd om veel buiten te zijn en niet teveel tijd in de keuken door te brengen. Met dit makkelijke recept ben je snel klaar.

Gevulde courgettes; hoe makkelijk wil je het hebben?

Ik ben dol op gevulde courgettes omdat ze zo simpel te maken zijn. Het voordeel van deze vulling is dat ik de ingrediënten ervoor meestal wel in huis heb. Als ik twee courgettes koop ben ik klaar. Je hoeft niets te schillen en nauwelijks iets schoon te maken.

Courgettes bevatten relatief veel vitamine C (goed voor je weerstand), ijzer (komen we als vrouw vaak tekort) en vezels (goed voor je darmflora). De groene schil bevat drie antioxidanten; caroteen, luteïne en zeaxanthine. Alle drie zijn goed voor je huid en ogen (1) en kunnen mogelijk zelfs meehelpen om maculadegeneratie (2) van je ogen tegen te gaan.

Bewaar courgettes liever niet in de koelkast, daar worden ze snel zacht van. Een koele, donkere plaats is beter.

Pijnboompitjes bevatten volop mineralen zoals magnesium, zink, ijzer, fosfor en koper.

Het zijn eerder nog mineralen die we tekort komen dan vitamines

Je kunt met dit gerecht volop variëren. Vervang Parmezaanse kaas door feta of geitenkaas. Vervang pijnboom pitjes door walnoten en de tomaten door rode paprika. Voeg in de oven een pakketje vis of kip toe als je behoefte hebt aan wat extra eiwitten.

Tip: zorg dat vis of kip niet in aanraking komt met aluminiumfolie. Maak een pakketje door het verpakken in bakpapier en omwikkel dit zo nodig met folie.

Waarom geen folie? Lees dan: Aluminium bij je voeding? Niet zo’n goed idee als je meer energie wilt. 

Dit heb je nodig (voor 2 personen) 

  • 2 grote courgettes
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • ½ ui, fijn gesnipperd
  • 1 ei
  • het rasp van 1 citroen
  • 80 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaten, in stukjes
  • 2 eetlepels pijnboompitjes, geroosterd
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 10 verse basilicumblaadjes, fijngesneden

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de courgettes in de lengte en schep het vruchtvlees eruit met een scherpe theelepel. Laat een laag van 1 cm achter zodat ze stevig blijven. Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine, doe het over in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Roer met de hand alle ingrediënten erdoor behalve de basilicumblaadjes. Vul de courgettes met de vulling, leg ze op een bakplaat en bak ze in 30 minuten gaar. Serveer met een gekleurde salade.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier!

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19168000
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC305368/
Reactie plaatsen