Foodtrends in 2017; welke kant gaan we op?
6 min. leestijd

Foodtrends in 2017; welke kant gaan we op?

Het is altijd boeiend om aan het eind van het jaar te lezen wat trendwatchers voorspellen voor het komende jaar. Lang niet alle onderwerpen interesseren me, maar voeding natuurlijk wel. Gaan we de gezonde kant op of is de beweging richting gezondere voeding een beetje over? Hierbij 10 door mij gesignaleerde foodtrends op basis van trendwatchers, wat er in Amerika gebeurt (wat daar gebeurt waait vaak onze kant op) en mijn eigen observaties (uit eten gaan, inkopen doen, gesprekken met vrienden, vragen van klanten en populaire boeken). En dan nog iets, daarover straks meer.

Foodtrends: hoe ontstaan vernieuwingen?

Vernieuwingen, ook nieuwe foodtrends, verlopen doorgaans conform een patroon. Organisaties maken al tientallen jaren gebruik van de “Wet van Diffusie van Innovaties”. Bij innovaties/vernieuwingen is het mogelijk mensen in te delen in vijf groepen: innovators, pioniers, voorlopers, achterlopers en tot slot de achterblijvers. Pioniers en innovators (15%) gaan op zoek naar nieuwe producten en ideeën en proberen ze uit. Goede producten en ideeën worden daarna door een grote groep voorlopers (34%) gebruikt en uiteindelijk volgen de achterlopers (34%) en achterblijvers (16%) meestal ook wel. De innovators en pioniers hebben grote invloed als het gaat om nieuwe trends.

1. Steeds meer aandacht voor gezonde voeding

Ik zie de aandacht voor gezonde voeding nog steeds groeien. Met gezonde voeding bedoel ik:  in de keuken staan om op basis van verse producten zelf maaltijden te bereiden. Koken met de schaar (om de verpakking open te knippen) wordt vervangen door koken met echte ingrediënten. Hierdoor ontstaat er een groeiende behoefte aan vooral makkelijke recepten waar je geen keukenprins(es) voor hoeft te zijn en die snel op tafel staan, of als lunch/ontbijt meegenomen kunnen worden. Receptenboeken met echt makkelijke maar gezonde recepten worden een hit. Ik zie een gat in de markt. 🙂

2. Gezonde voeding? Ja, maar het hoeft niet perfect

Steeds meer mensen gaan zich realiseren dat hun voeding grote invloed heeft op hun gezondheid en zij zullen proberen waar mogelijk gezondere keuzes te maken. Maar soms is dat lastig of heb je er gewoon geen zin in. Het hoeft niet allemaal hypergezond te zijn. Steeds meer mensen zien in dat er veel nuances grijs zitten tussen zwart en wit. Als het gaat om voeding is er heel veel grijs en dat is prima. Wat voor jou gezond is kan voor je vriendin vergif zijn, dus het is ook nog eens heel persoonlijk. Er bestaat sowieso niet zoiets als ‘perfect eten’, ook dat beginnen we ons steeds beter te realiseren. De stress gaat er dus gelukkig een beetje vanaf. We gaan weer genieten!

3. Minder wordt meer

Ik voorspel dat de all-you-can-eat buffetten en restaurants met giga-porties een slechtere tijd tegemoet gaan. We krijgen genoeg van overvolle magen gevuld met een (zeer) matige kwaliteit voedsel. We worden ons er steeds meer van bewust dat dit op de korte termijn bevredigend is, maar op de lange termijn geen goed gevoel geeft en al helemaal geen gezondheid oplevert. We gaan steeds meer kiezen voor twee voorgerechten in plaats van een voor- én hoofdgerecht, of we vragen om een hoofdgerecht in een voorgerecht-portie en sluiten af met één toetje met twee vorkjes. Minder wordt meer. Restaurants die kleinere porties serveren, maar wel van hoge kwaliteit, zullen het drukker krijgen. Mind my words.

4. Meer plantaardig en minder vlees en vis

Als we kritischer worden op wat we in onze mond stoppen, zullen we ook minder vlees en vis gaan eten. Tenzij het echt biologisch vlees en wilde vis is. Maar dan nog. De wereld wordt er niet mooier op als we allemaal onze eiwitten uit vlees en vis willen halen. Steeds meer restaurants zullen vegetarische recepten op de kaart gaan zetten zonder zich te profileren als vegetarisch restaurant. Er komt meer creativiteit in de vega-keuken. De uitgemolken geitenkaassalade krijgt eindelijk serieuze concurrentie van nieuwe spannende producten en onbekende smaken. Ook thuis gaan we voorzichtig proberen wat we kunnen met kaki’s, aardperen, zeewier en zelfs cannabis.  Plantaardige melk uit pakken worden steeds populairder, zo zien we in Amerika. De innovators en pioniers onder ons maken dat thuis zelf en experimenteren met pompoenpittenmelk en pistachenotenmelk.

5. Voedselverspilling: een nieuw taboe!

Voedsel weggooien wordt volgens Time zo langzamerhand iets om je voor te schamen. Het gaat dan niet alleen om voedsel dat je achterin je koelkast laat bederven, maar ook om het weggooien van schillen, pitjes, bladeren en stelen. Hoe meer biologisch we gaan eten – een stevig groeiende trend – des te minder voedsel we thuis en in restaurants zullen weggooien. Limonade maken we door een geschilde sinaasappel en citroen met pitjes en vruchtvlees in onze blender te doen, vanillepoeder en water erbij, blenden en klaar is je goedkope, frisse drankje. Aardappels laten we poffen in de schil en de steel van broccoli gaat de soep in. Van alle groenterestjes maken we met spicy kruiden een vulling voor onze pannenkoek van kikkererwtenbeslag. Klinkt heel ingewikkeld maar is oh zo simpel. Je zult het zien in 2017.

6. Smaakpapillen komen terug door minder zoet

De suikerbewuste trend krijgt steeds steviger grond onder de voeten. Steeds meer mensen doen serieuze pogingen om af te kicken van al die zoetigheid om ons heen. Voedsel uit een fabriek vervangen door zelf koken is al een grote stap in de goede richting. Smaakpapillen wennen heel snel aan minder zoet en vinden té zoet dan niet meer lekker. Steeds meer mensen gaan proeven dat 80% van de producten uit de supermarkt extra gezoet zijn, inclusief mayonaise, rode kool uit een potje en spinazie à la crème uit de diepvries. M&M’s blijken dan een chemische bijsmaak te hebben en koek en gebak met ingebouwde smaakexplosies wordt vervangen door minder zoete zelfgebakken koekjes of taart. Langzaam maar zeker krijgen we onze smaakpapillen weer terug! Yeah!

7. Minder calorieën tellen, meer genieten

De ongezonde onzin van het calorieën tellen gaat eindelijk terrein verliezen. Een ontwikkeling die ik absoluut toejuich. We beginnen ons te realiseren dat we daarmee tientallen jaren op het verkeerde been zijn gezet. Het gaat namelijk niet om de calorieën zelf, maar om de producten waarin die calorieën verpakt zitten.  Eet gerust gezonde vetten ondanks de calorieën, maar laat zoetigheid en alles wat zich in je lichaam gedraagt als suiker staan. Laat ook lightproducten links liggen, ook al bevatten ze weinig of geen calorieën. Ze verstoren je stofwisseling. Drink liever af en toe een echte cola. Tel jij nog calorieën? Lees dan dit artikel en doe mee met deze gezonde trend: Calorieën tellen: zeven redenen waarom het ongezonde onzin is.

8. Glutenbewust voor iedereen die zich vitaler wil voelen

Ook de glutenvrije trend zal zich verder doorzetten. Niet omdat we massaal allergisch worden voor gluten maar omdat zoveel mensen zich beter voelen als ze gluten grotendeels laten staan en dit doorvertellen aan anderen, die het ook eens gaan proberen. We gaan kiezen voor een topkwaliteit brood, als we al brood eten, en kiezen voor speltbrood, zuurdesembrood, haverbrood of we bakken het zelf. Spaghetti en andere pasta’s van tarwe worden vervangen door pasta’s van quinoa, boekweit, zeewier en kikkererwten. Het aanbod in de supermarkt is groeiende. Thuis bakken we wraps en pannenkoeken van boekweitmeel en maken we pizzabodems van bloemkoolrijst. De innovators gaan in 2017 de wereld veroveren met pizzabodems van broccolirijst. Wedden?

9. Sappen naast smoothies en soepen

Soep voor in de winter, smoothies voor in de zomer. Sappen het hele jaar door. Sappen gaan in 2017 Nederland veroveren. Er is geen enkele andere manier om zoveel gezonde plantaardige voedingsstoffen binnen te krijgen als door middel van vers geperste groenten/fruitsappen. Natuurlijk, vezels zijn ook belangrijk maar als je gezond eet (veel groenten, fruit, peulvruchten en zaden zoals lijnzaad en chiazaad) krijg je die vanzelf binnen. Een versgeperst sapje is als de zogenaamde kers op de taart; het puntje op de i.

De innovators en pioniers kopen deze sappen niet in een fles (die zijn altijd verhit geweest, waardoor veel van de waardevolle stoffen zijn verdwenen) maar maken ze zelf. Populair worden sapcentrifuges en, nog beter, slowjuicers waarin alle voedingsstoffen bewaard blijven. Ook (groenten)soep gaat de wereld veroveren. Twee derde van de wereldbevolking eet al eeuwenlang soep als ontbijt. Nu wij nog.

10. Mindful eten

Dankzij het einde van de periode ‘koken met de schaar’ gaan we weer met aandacht eten. Voeding is iets om van te genieten, om te waarderen, om aandacht te geven. Het is letterlijk én figuurlijk iets om ons te voeden. Door mindful te eten geven we het deze plek weer terug, in plaats van het te gebruiken om allerlei soorten emotionele pijn te verdoven. Met aandacht eten betekent rustiger eten, beter kauwen, meer proeven, intenser genieten en stoppen ruim voordat je vol zit. Het betekent mobiele telefoon, computer en televisie uit en genieten van je gezelschap. Of van jezelf als je alleen bent. Omarm het leven zoals het is en blijf in het moment; zo 2017!!

Dit alles met een sausje wishful thinking

Dit zijn mijn 10 foodtrends voor 2017.  Oké, vooruit, ik geef toe: het is niet alleen wat ik signaleer: er zit inderdaad een sausje ‘wishful thinking’ overheen. Ik ben even lekker ‘los’ gegaan; ik kon het niet laten. Bij het schrijven van dit artikel werd ik steeds enthousiaster bij het zien van de vitale toekomst die voor ons kan liggen. Misschien wordt het geen 2017 maar hebben we iets langer nodig om deze ontwikkeling in de praktijk te zien. Maar ik ben ervan overtuigd dat het komt. Echt het komt! Steeds meer mensen willen voluit en vitaal leven. In ieder geval de innovators en pioniers en uiteindelijk ook de voorlopers onder ons. Wat wil jij met dit kostbare leven van jou? Ik wens je een fantastisch 2017 toe waarin je op weg gaat om jouw dapperste dromen waar te maken.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Marielle
Door

Marielle

op 30 Dec 2016

Prachtig mooi Marjolijn Dank je wel voor al je gezonde inspiratie het afgelopen jaar.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 30 Dec 2016

Heerlijk, ik help lee hopen dat dit uitkomt 😀 Prettig eindejaar en ik kijk ernaar uit je te lezen in 2017

Ebba
Door

Ebba

op 30 Dec 2016

Wat weer een heerlijk enthousiaste tekst heb je geschreven; heerlijk hiermee het nieuwe jaar in! En ik die mee met je plannen. Het eten is steeds fijner en smakelijker en losgekoppeld van trek. Gezond en lekker en het ziet er altijd zo kleurrijk uit. Ja, sinds ik mee heb gedaan met jouw 3 weken in januari 2016 voel ik me beter, blijer en gezonder. Ook je boek is een echte aanrader! 2017; ik heb er zin in! Hartelijke groet.

Margeet
Door

Margeet

op 30 Dec 2016

mooie samenvatting!

Veronica Rijks
Door

Veronica Rijks

op 30 Dec 2016

Eindelijk de goede kant mensen Letten beter op wat ze eten .

Martina de Nobel
Door

Martina de Nobel

op 31 Dec 2016

Hoi Marjolein, Weer met zoveel enthousiasme geschreven! Ik geniet van jouw manier van vertellen. Ben blij met het E-book over vochtbalans. Bedankt!

Bianca
Door

Bianca

op 31 Dec 2016

Ik kan maar één ding zeggen: JE HEBT HELEMAAL GELIJK!!!

Hanny vd Berg
Door

Hanny vd Berg

op 31 Dec 2016

Ben het helemaal met je eens! Een reden temeer om gevolg te geven aan je gevoel om de rommel in het voedsel achterwege te laten!

Marjon Kruik
Door

Marjon Kruik

op 31 Dec 2016

Wat een goed idee om met soep de dag te beginnen! Ga ik zeker eens doen. Vooral in de winter lijkt het mij lekker.

Judith
Door

Judith

op 31 Dec 2016

heerlijk, dat klinkt als een geweldig 2017 en ik wens het met je mee! Ik ga in januari starten met het Voedingscompas en kijk er erg naar uit!

Riky
Door

Riky

op 31 Dec 2016

Marjolein, helemaal mee eens. Ik hoop dat je 100% gelijk krijgt. Ik doe mijn best.

Jolanda
Door

Jolanda

op 31 Dec 2016

Leuk om te lezen, ik doe mijn. Een gelukkig en gezond 2017

Mirella
Door

Mirella

op 01 Jan 2017

Ik kan me er helemaal in vinden Marjolein. Ik ben al een poosje bezig om langzaam over te stappen op volledig groente, fruit en noten, zaden en pitten + superfoods. Ik heb al een jaar geen gekookte groenten meer gegeten, alleen nog rauw en dat bevalt me prima. Wel at ik nog vlees, vis en eieren. Kaas en tarwebrood eet ik ook niet meer. Wel wat speltbrood met wat groente en fruit. WAter drinken en kruidenthee. Nu wil ik voor 2017 helemaal van het vlees en vis, zuivel en dierlijke produkten af en ik moet ook nog even afkicken van wijn en koffie. Maar het gaat me lukken dit jaar. Ik wil gezond en fit zijn nu ik bijna 50 ben (volgende week).

Wilma Kwint
Door

Wilma Kwint

op 02 Jan 2017

Beste Marjolein dank voor je bijdrage voor een gezond en vitaal leven. je Boek is fantastisch en helpt hier aan mee. dank voor al je bijdragen in 2016 en ik kan niet wachten om alles wat je plaatst voor ons in 2017 te lezen, te beleven, te voelen en te delen. Voor jou en je team een nieuw uitdagend en inspirerend 2017

Maud de Beer
Door

Maud de Beer

op 02 Jan 2017

Hallo Marjolein, Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, vooral veel liefs en positiefs! Bedankt voor een jaar nieuws en een prachtig boek! Inspirerend, net zoals je nieuwe brief, ga zo door! Hartelijke groet, Maud de Beer

Tanja
Door

Tanja

op 02 Jan 2017

Wat een fantastisch artikel Marjolein! Hopelijk blijft het niet bij "wishful thinking" :-)

Saskia - Blij Suikervrij
Door

Saskia - Blij Suikervrij

op 02 Jan 2017

Ik word in ieder geval helemaal blij van deze trends! Laten we vooral hopen dat we die kant op gaan, want het lijkt mij de juiste...

Anne
Door

Anne

op 02 Jan 2017

Hoi Marjolein, Allereerst wens ik je een heel mooi 2017! Ook ik denk dat er steeds meer mensen bewust gaan worden dat gezond eten ook lekker en niet zo moeilijk hoeft te zijn. Wel verwacht ik dat de zaken die je in punten 3 en 4 noemt misschien wat meer tijd nodig zullen hebben om echt uit te groeien.

Elisabeth Hijweegen
Door

Elisabeth Hijweegen

op 03 Jan 2017

Een inspirerend artikel Marjolein! Wat zou het een goede ontwikkeling zijn dat steeds meer mensen daadwerkelijk gaan kiezen voor gezonde voeding en zelf koken met pure basis ingrediënten. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het aanbod in de supermarkten er over een aantal jaren uitziet. Zouden de kant en klaar maaltijden verdwijnen, de chips en koekjes schappen halveren? Wat ik waardeer in jouw artikel is je positieve kijk, want voor iedereen is het zelf klaarmaken van je maaltijden -met een beetje hulp en inspiratie- absoluut haalbaar. En iedereen is een goede maaltijd waard.

M.J.
Door

M.J.

op 10 Jan 2017

Toegegeven Marjolein................ik ben het niet in alles met je eens (wel met behoorlijk wat hoor;) ) maar je schrijfstijl is zo leuk en aanstekelijk, zeker ook in dit stukje, dat ik dit ga delen. Ik wens ook jou een gezond en blij 2017 toe :) Hopelijk gaat mijn gezondheid ook weer wat bergopwaarts dit jaar.

Nathalie
Door

Nathalie

op 10 Jan 2017

Ik mis misschien Kimchi. Ik had gedacht dat dat ook nog voor 2017 een trend zou worden.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!