Dik worden van zwarte koffie zonder suiker? Ja, dat kan.

Dik worden van zwarte koffie zonder suiker? Ja, dat kan.

Enkele weken geleden schreef ik een blog over de onzin van calorieën tellen. Hier heb ik veel reacties op gekregen, zowel op facebook als in mijn mailbox. Of ik dat toch niet verkeerd zag. “Want ieder pondje gaat toch door het mondje?” Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het geval is.

Veel extra pondjes komen niet door ons mondje. Extra pondjes, vooral rond je middel, kunnen ook ontstaan doordat je onbewust en onbedoeld je hormonen uit balans gooit. Daarom kan je dik worden van zwarte koffie zonder suiker en melk. Ik zweer het je. Laat me je uitleggen hoe dit werkt.

Koffie als oppepper tegen allerlei dips

Waarom drinken we koffie? We drinken koffie ofwel uit gewoonte, omdat we het lekker vinden maar vaak ook omdat we onszelf willen oppeppen. Koffie bevat namelijk cafeïne, een stofje dat ons wakker schudt, stimuleert en ons lichaam op scherp zet. Een kop koffie bij het ontbijt om de dag een kickstart te geven. Een kop koffie op het werk om moed te verzamelen voor je je mailbox opent. Een kop koffie om wakker te blijven tijdens een slaapverwekkende vergadering. Een kop koffie om de lunch-dip te verslaan enz. We drinken per persoon gemiddeld per dag 4,5 kop koffie. Ervan uitgaande dat veel jeugd onder de 15 geen koffie drinkt, zijn er veel volwassenen die wel 9 koppen per dag drinken. Veel vrouwen drinken hun koffie zwart en zonder suiker om op gewicht te blijven. Toch kan je van koffie zonder melk en suiker dik worden. Hoe werkt dat?

Wat doet cafeïne in je lichaam?

Wat gebeurt er bij het drinken van een kop koffie in je lichaam? De cafeïne in je koffie stuurt via je hypofyse (een orgaantje in je hoofd) een signaal naar je bijnieren dat het de hormonen adrenaline en cortisol moet aanmaken. Normaal gesproken zijn dit de hormonen die worden aangemaakt in een stressvolle situatie; het zijn de hormonen die je beschermen als je moet vechten of vluchten. In een noodsituatie heeft je lichaam namelijk razendsnel energie nodig en dat is wat het krijgt van adrenaline en cortisol. Je ademhaling versnelt, je spieren krijgen energie, je pupillen verwijden zich, je bloeddruk stijgt: allemaal hulpmiddelen om te vechten of vluchten. Hiertegenover staat dat je spijsvertering wordt platgelegd: daarom kan koffie ervoor zorgen dat je minder honger voelt. In een noodsituatie is ook je zin om te vrijen opeens weg: dit kost namelijk behoorlijk wat energie. Je lichaam overleeft in een noodsituatie best wel een tijdje zonder een goede spijsvertering en vrijen. Dit denkt jouw slimme lichaam in ieder geval, en terecht.

Suiker (energie) in je lichaam zonder suiker te eten

De stresshormonen (of eigenlijk anti-stresshormonen) zorgen ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht: klaar om de strijd aan te gaan: met een vijand of met de 500 mails na je vakantie. Om in deze staat van paraatheid te komen heeft je lichaam energie nodig en deze energie krijgt het in de vorm van glucose, ofwel bloedsuiker. Dit maakt je lichaam zelf aan als je het niet in de vorm van suikers eet. Je lever en je spieren hebben altijd een voorraad glucose klaar staan in de vorm van glycogeen. Dus door het drinken van jouw kop zwarte koffie zonder suiker wordt er in je lichaam glycogeen omgezet in glucose en dit wordt in je bloed opgenomen om alle benodigde organen van energie te voorzien. Je krijgt dus door middel van je kop zwarte koffie zonder suiker toch glucose ofwel suiker in je bloed, alleen via een omweg. De cafeïne heeft hiervoor gezorgd.

Glucose vraagt om insuline; het vetopslag-hormoon

Zodra er glucose in je bloed zit zal je lichaam een ander hormoon, insuline gaan aanmaken. De glucose,  de bron van energie, moet namelijk worden vervoerd naar je spieren, je hart, je longen en alle andere organen die je gaan helpen te overleven. Insuline is het hormoon dat zorgt voor het transport van je bloedsuiker naar de organen die het nodig hebben. Nu is het vervelende van insuline dat je lichaam geen vet kan afbreken zolang er insuline in je bloed circuleert. Dat is ook logisch want als er insuline in je bloed circuleert dan is er blijkbaar glucose beschikbaar om energie te geven. En vet omzetten in energie is een veel ingewikkelder proces dan glucose omzetten in energie. Dus zal je lichaam geen vet verbranden om energie te krijgen. Dat is logisch.  Maar wat nu, als het lichaam veel energie heeft gekregen maar het niet gaat gebruiken?

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Teveel glucose wordt opgeslagen als vet

Als je lichaam adrenaline of cortisol aanmaakt omdat het werkelijk in een noodsituatie verkeert, zal je lichaam de energie die dit geeft ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Je spieren worden ingezet om te rennen of je hersenen draaien overuren om je uit een benarde situatie te krijgen (je hersenen gebruiken veel glucose). Drink je koffie en moeten je hersens overuren draaien, dan zal de extra glucose wel gebruikt worden. Maar koffie drinken kan je ook zonder in een stressvolle situatie te zitten. Je kunt koffie drinken terwijl je het heel erg naar je zin hebt en lui op de bank hangt. Je lichaam krijgt dan extra energie maar het gebruikt het niet. Wat doet je lichaam met deze energie? Het slaat het weer op in je lever en spieren als glycogeen en wat er dan nog over is wordt opgeslagen als extra vet. Drink je veel koffie op een dag maar verbruik je weinig energie dan ontstaat hierdoor je zwembandje. Niet ieder pondje komt door het mondje!

De route van zwarte koffie naar vetopslag

Dus samenvattend: koffie zorgt voor extra energie in de vorm van glucose, dit zorgt voor aanmaak van insuline, en alle niet benodigde energie wordt vervolgens weer opgeslagen als glycogeen of als extra vet. En terwijl er insuline in je bloed circuleert kan je geen vet verbranden. Negen koppen zwarte koffie verdeeld over een dag, daar kan je dus echt dik van worden!

Een klant vertelde mij dat ze aanzienlijk minder last had van suikercravings vanaf het moment dat ze stopte met koffie drinken. Ze vroeg zich af of er een relatie was. Ja, die is er dus wel degelijk. Als je je lichaam regelmatig een boost koffie geeft zal het blijven vragen om nieuwe koffie of suikers. Koffie is niet voor niets ook een verslavende stof, net als suiker!

Nu zul je zeggen: maar ik ken iemand die heel veel zwarte koffie drinkt en zo mager is als een lat. Dat kan. Ieder lichaam is uniek en ieder lichaam kan anders reageren op voeding of stress. Sommigen mensen worden dik van stress, anderen mager. Sommige mensen zoeken veiligheid, andere mensen zoeken spanning en avontuur. Wat voor jou belangrijk is, is hoe het werkt in jouw lichaam.

Wat betekent cafeïne voor jou?

Sla jij makkelijk vet op? Heb jij veel stress? Drink jij veel koffie? Als je méér dan twee of drie koppen koffie drinkt op een dag, kijk dan eens welke rol koffie speelt in jouw leven. Hoe belangrijk is koffie voor jou en welke invloed heeft het op jouw leven? Als je veel stress ervaart, realiseer je dan dat koffie niet meehelpt om rustiger en kalmer te worden. Overigens zit cafeïne ook in zwarte thee, energiedranken (guarana is ook cafeïne) en chocola. Dus het gaat niet alleen om koffie.

Overigens is koffie niet alleen maar slecht, er zijn onderzoeken die aantonen dat het drinken van enkele kopjes koffie per dag juist gezond is. Maar alles met mate. Als jij denkt dat het goed voor je zou zijn om minder cafeïne binnen te krijgen, stop daar dan eens een paar weken mee. Als je veel cafeïne drinkt verwacht ik dat je versteld zult staan van de hoeveelheid energie die je zult krijgen. Je kunt de eerste dagen ontwenningsverschijnselen krijgen, houd daar rekening mee. Vind je deze cold turkey benadering teveel van het goede: bouw het dan langzaam af. Gewoon iedere dag wat minder. Je krijgt er een veel gezondere en gelijkmatigere energie van. En wie weet verdwijnt ook jouw zwembandje.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Karin
Door

Karin

op 17 Oct 2014

Ik wist dat deze blog zou komen en heb er ook naar uitgekeken! Heb ik toch een vraag... Of eigenlijk twee!Sinds deze week heb ik mijzelf "aangeleerd" om op mijn werk nog maar één keer koffie te drinken, bij binnenkomst een espresso en de rest van de dag water, groene en kruidenthee. Kan dat ene kopje espresso ook voor een piek zorgen waar ik klachten van krijg?En ten tweede, kan je wel zonder problemen cafeïne vrije koffie drinken?Warme groeten

Lizzy
Door

Lizzy

op 17 Oct 2014

Boeiend artikel Marjolein,zoals altijd. Wat me opvalt echter is dat alle afslankpillen die ik zie opduiken op internet altijd extra caffeine bevatten en dit omschrijven als hulpmiddel om af te vallen??!!!Ben ik toch even benieuwd naar dan! Liefs uit Sydney Lizzy

Marjo
Door

Marjo

op 17 Oct 2014

En Als je cafeine-vrije koffie drinkt?

Lucienne
Door

Lucienne

op 17 Oct 2014

Goed artikel ik ben diabetes en gebruik weer gewoon suiker in de koffie. Die zoetstof is ook niet alles. Dit artikel sterkt mij in mijn handelingen.

Pien
Door

Pien

op 03 Aug 2015

Je bent geen diabetes, je hebt diabetes.

a.Oplaat
Door

a.Oplaat

op 17 Oct 2014

Drink alleen maar cafeinevrije koffie zonder melk en suiker. Wat dan????

Anja
Door

Anja

op 17 Oct 2014

Ik vroeg me af hoe het zit met groene thee. Daar zit toch ook cafeïne in? Maar ze zeggen wel dat dat goed is voor het afvallen.

Linda
Door

Linda

op 17 Oct 2014

Suiker dat al in je lichaam zit in de vorm van glycogeen wordt door caffeine in het bloed opgenomen, en als het niet wordt gebruikt weer omgezet in glycogeen en/of vet. Uiteindelijk kan je dus niet zwaarder worden, want de hoeveelheid stoffen in je lichaam is niet toegenomen. Waarschijnlijk val je er zelfs iets van af, omdat glycogeen naar glucose (en terug) omzetten niet zonder energiekosten kan.

Lieve
Door

Lieve

op 24 Feb 2015

Deze redenering kan ik volgen!

R.
Door

R.

op 29 May 2015

Inderdaad, een simpele massabalans: er kan geen massa bijkomen aan je lichaam als je niet eet. Daarnaast zijn de afbraakproducten van caffeïne in ons lichaam bevorderend voor de vetverbranding. Er schuilt wel een bron van waarheid in het artikel zelf: stress bevordert vetopslag en suikercraving, ik kan me voorstellen dat caffeïne daar dus onrechtstreeks wel iets mee te maken heeft.

Fokje Ritsma
Door

Fokje Ritsma

op 17 Oct 2014

Interessante benadering, Marjolein. Dank je wel.Zo had ik het nog niet bekeken, maar zoals je het beschrijft is het wel logisch. Ik zal eens kritisch naar mijn koffie gebruik kijken vanuit deze zienswijze.hartelijke groet Fokje

Yolande
Door

Yolande

op 17 Oct 2014

Heel interest en informatief. Ik coach veel dames hier in Zuid Afrika en zal dit zeker met hen delen. Dank je!!! Love your site!

Soemitra
Door

Soemitra

op 17 Oct 2014

Dit alles gebeurd niet als je eet volgens het ketogenic eetpatroon/levensstijl aangezien je lichaam dan niet meer op glucose draait maar op vet. Alles in deze actie reactie heeft te maken met dat wij dagelijks te veel suikers binnen krijgen (in de breedste zin van het woord dus ook verdekt als koolydraten en fruit en groente suikers)

Majella van Veen
Door

Majella van Veen

op 17 Oct 2014

Hoi Marjolein, wat een interessant stukje over zwarte koffie zonder suiker. Is dit wetenschappelijk onderbouwd? gr Majella

Christel
Door

Christel

op 17 Oct 2014

Met decaf heb je dit probleem niet, neem ik aan?

Petra
Door

Petra

op 17 Oct 2014

Ok. Zo min mogelijk cafeïne. Dat begrijp ik. Maar als je dan toch koffie drinkt, dan liever met melk en suiker??

Ria Haasen
Door

Ria Haasen

op 17 Oct 2014

Er staat pupillen verwijderen, dit moet denk ik toch zijn, pupillen verwijden.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Oct 2014

Beste Ria, hahah... je hebt helemaal gelijk hoor :-)!

Marina Snel
Door

Marina Snel

op 18 Oct 2014

Duidelijke, eenvoudige uitleg. Fijn.

Dominique v. der H.
Door

Dominique v. der H.

op 18 Oct 2014

Hoe zit het dan met cafeinevrije koffie???

Gabriella
Door

Gabriella

op 18 Oct 2014

Hey Marjoleijn, Meestal reageer ik nooit op je stukjes, maar van deze sta ik echt versteld. Ik ben een aardige koffieleut; niet dat ik 9 koppen op een dag drink, maar ik kijk altijd uit naar het koffiemoment!!! Ik zal zeker proberen te minderen en naar een max. van 2 koppen per dag gaan. Heb ik alleen nog een vraag of jij goede vervangers hebt van koffie. Is bv. caffeinevrije koffie goed/beter??? En de groene theeen ga jij vast noemen....... Groetjes van Gabriella

Anne
Door

Anne

op 18 Oct 2014

Dankjewel voor dit artikel Marjolein. Dit is echt een eye opener. Wie had gedacht dat je dik kunt worden van veel zwarte koffie drinken en dat het invloed heeft op je energiebalans. Ik was ook zo'n 9 koppen per dag type. Dat zijn er nu nog maar 2 à 3. Alleen, als je niet van thee of water houdt is het afbouwen van koffie wel lastig.

Ischa
Door

Ischa

op 18 Oct 2014

Tjeetje....eye-opener :). Ik drink zo'n 8 koppen koffie per dag. Daarbij slik ik ook "green coffee" tabletten. Hebben deze tabletten ook zo'n reactie?

Marianne
Door

Marianne

op 18 Oct 2014

Een heel interessant artikel. Hoe zit het met caffeine vrije koffie? maakt dat enig verschil? vriendelijke groet, marianne

Carla
Door

Carla

op 18 Oct 2014

Interessant verhaal. Zelf drinken mijn man en ik al jaren cafeïne-vrije koffie. Zonder melk en zonder suiker. In welke mate geldt je verhaal dan nog?

Hetty
Door

Hetty

op 18 Oct 2014

Dit heb ik nooit geweten! En ik drink per dag minimaal 8 koppen koffie! Vanaf nu dus minderen!

Leny
Door

Leny

op 18 Oct 2014

Het verhaal over dik worden door het drinken van (te veel) koffie/thee is mij bekend. Ik heb hierover enkele vragen: 1. gebeurt het ook als je cafeïne vrije koffie drinkt? 2. krijg je eenzelfde reactie in je lichaam als je suikervrije kauwgom neemt, of een glas cola zero bijv.? 3. ondervang je deze reactie in je lichaam als je een kop koffie/thee tijdens of na de maaltijd neemt?

Leny Janssen
Door

Leny Janssen

op 18 Oct 2014

Ik drink nu soms nog 1 kopje koffie of een coffee blast per dag, veel water en thee. Voel me stukken vitaler.

Petra
Door

Petra

op 18 Oct 2014

Goed uitgelegd. Maar hoe zit het dan met het verhaal, dat je van suiker in de koffie afvalt? De hele dag door in elke kop een schep suiker, houd je bloedsuiker op peil zodat hij niet dipt en je dus geen honger krijgt??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Oct 2014

Beste Petra, Dit klopt niet hoor :-)! Suiker is enorm slecht voor je. Lees ook mijn blogs hierover. Dus zeker de combinatie koffie met suiker! Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel juist enorm omhoog gaat waardoor je heel snel weer honger krijgt en behoefte aan meer suiker. Suiker is enorm verslavend en daar reageert je lichaam ook op. Kijk hiervoor vooral eens bij mijn andere blogs.

Inge
Door

Inge

op 19 Oct 2014

Interessant verhaal, zou het anders werken als je er melk in doet?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Oct 2014

Ha Inge, melk in de koffie maakt niet veel uit voor de caffeïne.

mirjam
Door

mirjam

op 19 Oct 2014

en hoe zit het dan met caffeine vrije koffie?

elly
Door

elly

op 19 Oct 2014

Geldt dit ook voor cafeïnevrije koffie, of bambu/surrogaat koffie ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Oct 2014

Cafeïne vrije koffie geeft NIET dezelfde boost in je lichaam dan koffie mét cafeïne. Cafeïne vrije koffie bevat heel weinig cafeïne meer. Het nadeel van cafeïne vrije koffie is echter dat, afhankelijk van het proces, deze koffie vaak chemisch bewerkt is om de cafeïne eruit te halen. Dit is weer minder gunstig voor onze gezondheid. Drink het als je het lekker vindt, maar niet teveel. Ca twee kopjes per dag is prima. Bambu en surrogaat koffie is gemalen granen, dus dat is helemaal geen koffie.

Bianca
Door

Bianca

op 15 Mar 2015

Caffeïnevrije koffie van Simon Lévelt is NIET chemisch bewerkt. Ik heb hen een tijd geleden gemaild en zij gebruiken de CO2-methode. Dat wil zeggen dat de bonen in water worden gedompeld en daardoor zwellen. Daarna wordt er koolzuur door de bonen geperst. De caffeïne bindt zich aan het koolzuur en vervolgens wordt de caffeïne verwijderd door drogen/verdamping en dit proces neemt de caffeïne mee.

Geerke
Door

Geerke

op 11 Apr 2016

Dit is een handige tip!

Marielvdborg
Door

Marielvdborg

op 19 Oct 2014

Frappant! Maar het lijkt te kloppen met wat ik ervaar door het afbouwen van het aantal koppen koffie!

Petra van Dongen
Door

Petra van Dongen

op 19 Oct 2014

Maar hoe zit het dan met caffeïne vrije koffie? Die drink ik al i.v.m. mijn bloeddruk.

Vivian Beckers
Door

Vivian Beckers

op 19 Oct 2014

Hallo Marjolein,Een heel interessant artikel.Jaren geleden dronk ik koffie.Welliswaar niet in zulke grote maten.Ik ben gestopt met koffiedrinken en drink lekker thee.Wat me opviel is dat ik veel minder last van migraine heb en voel me gewoon veel lekkerder in mijn vel.Ik wil overigens nog een komplimentje geven voor jou leuke leerzame site. Groetjes, Vivian.

Geralda
Door

Geralda

op 20 Oct 2014

Koffie is voor mij gewoon genieten in tegenstelling tot thee. Verschillende studies laten ook zien dat met mate koffie drinken zelfs een goede invloed heeft op de gezondheid. Koffie is namelijk niet alleen cafeïne, er zitten meer stofjes in w.o. polyfenolen (antioxidanten) en wordt in verschillende studies genoemd om het risico op diabetes te verminderen en dat zou weer komen door al die andere stoffen in koffie. Dus elk voordeel heeft z'n nadeel ;)

Anne-Rie
Door

Anne-Rie

op 21 Oct 2014

Beste Marjolein,Zelf drink ik al jaren geen koffie meer. Wat ik mij echter afvroeg na het lezen van je artikel: geldt het alleen voor zwarte koffie? Als je melk toevoegt (wat naar mijn mening ook niet goed is vanwege de lactose), is het 'dikmaakeffect' dan geringer? Wordt de koffie dan anders in het lichaam opgenomen?Dank voor je wekelijkse waardevolle tips, waarvan ik er gelukkig al een heleboel eigen heb gemaakt ;-)Hartelijke groet, Anne-Rie

Anneke
Door

Anneke

op 23 Oct 2014

Bedankt voor je artikel Heb ook boek gelezen Van james Wilson Denk dat ik t heb maar ook mijn dochter die al ruim een jaar een burnout heeft Denk je dat we in dit proces ondersteund moeten worden bv door vegatest te laten doen of denk je dat zelf vitamines en dieet aanpassen ook zou kunnen Groeten anneke

Esther
Door

Esther

op 26 Oct 2014

Goed artikel. Al vind ik het raar dat cafëine vaak juist gebruikt wordt om af te vallen.. En als je koffie bij een maaltijd met koolhydraten drinkt, treedt dit effect dan niet op? En hoe zit het met light-frisdranken? Ben ik wel heel benieuwd naar.

Mildred van Hulten- Lambooy
Door

Mildred van Hulten- Lambooy

op 31 Oct 2014

Beste Marjolein,ik ben gestopt met mijn heilige drankje Koffie en dat heb ik geweten ook. Vier dagen ben ik beroert geweest maar met beloning. Ik ben niet meer op gejaagd niet meer gestrest hard klopt rustig geen zwaar voorhoofd geen nekpijn na te laat koffie drinken, kortom ik voel me zoooooo veel beter. Marjolein, super BEDANKT !!

S . STILKENBOOM
Door

S . STILKENBOOM

op 04 Nov 2014

Ik heb al heel veel onderzoeken gelezen over koffie en cafeine. En altijd word er vermeld dat het de verbranding opgang helpt. En om die reden zit het in veel sportprodukten. Natuurlijk moet je koffie tussen de maaltijden door drinken. 4x perdag is goed voor de prostaat. Bovendien bevat koffie meer antieoxidanten dan groene thee. Dus gebruik met maten kan echt geen kwaad . Grappig dat er altijd uitkomst per onderzoek anders is . Leg ze naast elkaar en vorm je mening . Veel onderzoeken worden vergleken in de muscle en fitness.

Edith van der Kruijf
Door

Edith van der Kruijf

op 19 Nov 2014

"een signaal naar je bijnieren dat het de hormonen adrenaline en cortisol moet aanmaken." Dat is herkenbaar, ik heb mij net verdiept in bijnieruitputting. Na een jaar van burn-out klachten ben ik sinds 2 weken gestopt met koffie drinken. Na 2 dagen een hele slechte dag gehad, afkicken, maar daarna alleen maar beter. Ik heb weer de energie om een dag door te komen en hoef overdag niet meer te slapen, daar laat ik de koffie voor staan.

Selma Guiking
Door

Selma Guiking

op 03 Dec 2014

Helaas gaat dit stuk voorbij aan een heel belangrijk basisprincipe: je kunt niet iets uit niets maken. En ieder pondje gaat wel degelijk door het mondje.De glycogeen voorraden in je lichaam leg je zelf aan (door te eten) en zijn beperkt: gemiddeld bevat een lichaam 150-400 gram glycogeen in de spieren op en 60-80 in de lever. Meer kan je lichaam niet opslaan.Koolhydraten die niet kunnen worden opgeslagen in de vorm van glycogeen omdat de glycogeenvoorraden vol zitten worden opgeslagen als vet, maar alleen bij een positieve energiebalans (lees: meer kcal in dan uit).Als je minder eet dan je verbruikt of evenveel als je verbruikt, heb je deze glucose immers nodig om je lichaam van energie te voorzien. De wetenschap is hier heel duidelijk over: de energiebalans is leidend. Vetopslag zonder het aanvoeren van teveel energie is onmogelijk.Wellicht andere redenen om minder koffie te drinken, maar vetopslag vermijden is er geen van.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2014

Ha Selma, ik ben het niet met je eens, ik heb teveel vrouwen in mijn praktijk gehad die minder zijn gaan eten bij het ouder worden en die op korte termijn opeens veel dikker werden. Ons lichaam is niet alleen een resultaat van pondjes door onze mond. Ons lichaam is veel complexer dan dat vooral het vrouwenlichaam met onze hormonen die uit balans kunnen raken door allerlei oorzaken van buitenaf.

Selma Guiking
Door

Selma Guiking

op 23 Dec 2014

Hoi Marjolein,Dank voor je reactie Marjolein.Dat vrouwen dikker worden als ze ouder worden wil niet zeggen dat de theorie van de energiebalans niet meer klopt. De energiebehoefte zélf verandert. En daar moet je je aan aanpassen. Dat mensen denken dat ze dit enorm aanpassen wil niet zeggen dat ze dit ook echt doen. Er is (heel) veel onderzoek gedaan naar "self-report" en daaruit blijkt dat we (bijna allemaal) schromelijk onderschatten hoeveel we eten (en ook hoeveel we verbruiken overigens). Heel menselijk, heel frustrerend, maar ook heel misleidend. Want het kan leiden tot verkeerde conclusies, zoals dat de energiebalans niet leidend is.We kijken sneller naar volume dan naar kcal, maar voor afvallen of aankomen maakt volume helemaal niets uit. Een zak wortelen is immers veel volume, maar weinig kcal (goede dieetsnack dus). Zo kan het zijn dat mensen denken dat ze 'meer' zijn gaan eten en toch afvallen. Ook dat is dus niet waar. Meer in volume wellicht, maar minder in kcal.

Nicolien
Door

Nicolien

op 03 Feb 2015

Jarenlang heb ik gedacht dat dit verhaal klopt. Toch blijkt dit in mijn geval niet zo te zijn. Ik ben bij verschillende diëtisten geweest en ik kreeg te horen dat mijn eetpatroon prima was. Ik at zelfs te weinig calorieën (1100 per dag) en hierdoor zou mijn lichaam alles als vet opslaan. Ik ben meer gezond gaan eten; fruit, crackers ipv brood, magere vleeswaren etc. Opnieuw viel ik niet af. Hierbij ben ik drie per week gaan hardlopen en ook dit helpt niet. En het verhaal dat spieren zwaarder wegen dan vet heb ik ook al gehoord. Na een vier maanden hardlopen zou ik toch echt kilo's moeten kwijtraken, maar nee...bij de huisarts mijn bloed laten onderzoeken. Met mijn schildklier en andere zaken was niets mee aan de hand. Nee, ik heb toch echt 'gewoon' overgewicht. Volgens mijn bmi ben ik 20 kilo te zwaar, maar ik raak geen gram kwijt. Ik heb al jarenlang fibromyalgie en toen werd er maar gezegd dat het hieraan lag dat ik niet kan afvallen. "Maar wel blijven hardlopen hoor! Dat is goed voor je" En dat was mijn laatste bezoek aan een diëtist.je kunt van alles vertellen over wetenschappelijk onderzoek, maar ieder lichaam werkt anders. Bij mij is het blijkbaar een groot mysterie, want diëtisten, huisarts en sportadviseurs weten niet hoe ze mij hiermee kunne helpen.Heb jij nog adviezen of moet ik gewoon minder eten en meer bewegen....Sorry als dit sarcastisch overkomt, maar ik word zo moe van dit soort reacties. Alsof wetenschappelijk bewijs 'alles' is en de verhalen uit de praktijk die anders zijn dan de wetenschap dus niet kunnen. Groetjes

JB
Door

JB

op 26 Feb 2015

Misschien kun je je stofwisseling weer een beetje op gang helpen met het intermittend fasten. 2 dagen per week max 500 kcal en de andere dagen max 2000 kcal. De dagen mogen niet aansluitend zijn. Door de weinige calorieën die je eet gaat je lichaam heel efficiënt met de brandstof om. Door 5 dagen gewoon te eten gebeurt dat niet.

Marianne
Door

Marianne

op 18 May 2016

Dit zou mijn verhaal kunnen zijn :(

Lieve
Door

Lieve

op 24 Feb 2015

Mooi!

jantje
Door

jantje

op 07 Dec 2014

ik drink caro koffie en die bestaat 100 procent uit naruurlijke zutaten en is vrei van koffeine

A.H.
Door

A.H.

op 12 Dec 2014

Bij mij veroorzaakt koffie dikwijls een snelle bloedsuikerdaling, na een poosje. Je denkt dat je het opeens hebt verbrand, maar waarschijnlijker is dat er een insulinepiek is geweest met vetopslag als gevolg.

carola
Door

carola

op 07 Mar 2015

Ik kan heel moeilijk drinken,zeg maar slikken,daardoor gaat water drinken moeizaam,ik drink daarom veel koffie latte,met een beetje melkschuim kan ik makkelijker drinken,wat kan ik anders drinken waardoor ik toch beter kan afvallen!

Techhulp
Door

Techhulp

op 09 Mar 2015

Veel koffie met melk maakt je niet gezonder helaas. Je zou eens kunnen proberen of zelfgemaakte sappen met een juicer goed voor je te drinken zijn. Meng dan groenten en fruit. Je kunt het met een rietje drinken. Dit zou echt een gezondheidsboost voor je betekenen!

Frederiek Beelaerts
Door

Frederiek Beelaerts

op 08 Nov 2015

Chai thee latte. Overal op het internet zijn goede recepten te vinden. En bij de ekoplaza ...bijvoorbeeld .. hebben ze kant en klare zakjes chai thee specerijen. Is Heeeerlijk en gezond. Succes

Sara
Door

Sara

op 21 Apr 2015

Interessante benadering, Marjolein. Dank je wel.Zo had ik het nog niet bekeken, maar zoals je het beschrijft is het wel logisch. Ik zal eens kritisch naar mijn koffie gebruik kijken vanuit deze zienswijze.

Marion
Door

Marion

op 25 May 2015

Beste Marjolein. Ik heb 2 weken geen koffie op en ik heb geen opvliegers meer. Kan dit werkelijk hierdoor komen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 May 2015

Beste Marion, Absoluut. Koffie is een trigger die stress veroorzaakt in je lichaam. Dus minder stress levert minder opvliegers op :-)!

Hedwig
Door

Hedwig

op 06 Jul 2015

Heel heldere uitleg dan moet haast wel de koffie zijn waarom ik niet afval ga het proberen dank je wel

Strongwoman
Door

Strongwoman

op 02 Nov 2015

Tja, minderen met koffie.. Ik denk ook wel dat dat gezonder is, maar wat als koffie je enige medicijn is tegen (chronische) zenuwpijn (ruim 35 jaar) en je verder niks kan vinden als alternatief? Ben zo eigenzinnig dat ik weiger mijn leven lang capsules te slikken die enkel werken voor de gevolgen. ;)

Nur Ak
Door

Nur Ak

op 07 Mar 2016

Cafeïne verergert juist zenuwpijn!

strongwoman
Door

strongwoman

op 12 Apr 2016

Hoi Nur Ak,Het kan zijn dat jij die ervaring hebt, bij mij helpt koffie (incl. caffeine) blijkbaar om de pijn weg te krijgen ;) Daarmee beweer ik overigens niet dat het erg gezond zou zijn om meer dan 5 koppen koffie per dag te drinken, maar minderen is zo eenvoudig niet als het als pijnbestrijdingsmiddel werkt.

Hanneke
Door

Hanneke

op 28 Nov 2015

Geen idee waar deze informatie nou weer vandaan komt. Maar feit is wel dat heel veel onderzoeken elkaar tegenspreken.En met heel veel overtuigingskracht en met stelligheid gebracht worden. Ik geloof er niets meer van. Lees eens : "Een pleidooi voor echt eten" door Michael Pollan. Manifest van een eter. Als dit al wetenschappelijk onderbouwd zou kunnen worden wel: voeding en wetenschap zijn een gevaarlijke combinatie. Ik zeg niet dal alles onzin is. maar ik laat me zeker niet meer gek maken door een artikel die de bronnen ook nog niet eens verteld. Het lijkt allemaal zo lief en aardig maar..

Margriet Dijkstra
Door

Margriet Dijkstra

op 26 Jan 2016

Dank je wel voor dit heldere betoog; ik heb dit nooit geweten! Ik drink niet echt veel en nu is dit alleem maar een stimulans om nog meer te minderen!

JB
Door

JB

op 18 May 2016

Ik snap nog steeds niet hoe je meer glucose kan overhouden dan dat je uit je glycogeen hebt vrijgemaakt door de koffie.

Ria
Door

Ria

op 19 Sep 2016

Wat een duidelijke uitleg. Bedankt!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2016

Fijn dat je er veel aan hebt Ria!

Monique Verreijdt
Door

Monique Verreijdt

op 19 Sep 2016

Dag Marjolein, ik lees je artikelen met veel interesse. Dank daarvoor. Als ik koffie drink met havermelk en wat cocosolie: gaat je verhaal dan ook nog op?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2016

Beste Monique, je beschrijft hier een variatie op wat'bullet proof coffee' wordt genoemd. Met kokosolie of gras/roomboter, of ghee. Het kan nu en dan best gezond zijn maar de cafeïne in de koffie wordt er niet minder van, hoewel het insulineverhogende effect misschien wat minder is door de vetten die je dan toevoegt. Het blijft zaak om koffie met mate te drinken.

Corinne
Door

Corinne

op 27 Sep 2016

Als ik 1 cappuchino drink ga ik helemaal trillen, tot wel 4 uur erna. Hoe komt dat? Ik vind het nl zoooo lekker!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2016

Beste Corinne, dat is wel gek, gebeurt dat echt al na 1 kop? Het is namelijk wel bekend dat koffie kan zorgen voor trillen, maar dan gaat het meestal om wel (veel) meer dan 1 kop! Het zorgt namelijk voor verlaging van het gehalte aan magnesium in je lichaam en kan ook echt leiden tot een magnesiumtekort, wat via andere reacties weer leidt tot afgifte van meer acetylcholine (spieractiverende stof) en dat zorgt voor het trillen van de spieren. Het lijkt er bij jou op dat je erg heftig reageert op koffie, misschien dat je al een behoorlijk magnesiumtekort hebt? Dat zou je kunnen (laten) onderzoeken.

Vera
Door

Vera

op 26 Nov 2016

Goed artikel! Ik drink ongeveer 12 koppen koffie per dag en ben sinds een week terug gegaan naar 3 koppen. Het verschil is duidelijk merkbaar. 1kilo afgevallen en veel minder cravings. Ik eet zeker 1/3 minder omdat ik minder honger heb. Dank voor de tip!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!