Boekentips
Marjolein Dubbers
Boekentips
11/17/2017
6 min
16

Boekentips voor de komende feestdagen; mijn favorieten van 2017

11/17/2017
6 min
16

Ik ben een veelvraat. Als het gaat om boeken dan. Toen ik begin dit jaar verhuisde naar een nieuw appartement nam ik me voor niet zoveel boeken meer te kopen en overal stapeltjes boeken in mijn huis te hebben liggen. Tevergeefs.  Zoals andere vrouwen schoenen of tassen verzamelen, zo verzamel ik boeken. Mijn favoriete avond is met een grote pot thee, mooie muziek en een stapel boeken cocoonen op mijn bank. Vandaag enkele van mijn favoriete, Nederlandstalige, boeken rondom vitaliteit en gezondheid van het afgelopen jaar. Het zijn allemaal waardevolle cadeaus. En ik weet dat ik vast een paar geweldige boeken heb gemist. Laat je hieronder weten welke boeken ik volgens jou beslist nog moet lezen?!

Handboek borstgezondheid | Francine van Broekhoven

Dit is misschien wel het belangrijkste boek voor vrouwen en onze gezondheid dat afgelopen jaar is verschenen. Een op de 8 vrouwen krijgt tegenwoordig te maken met borstkanker. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dit een op de 22. We leven dus in een samenleving die onze vrouwelijke gezondheid bedreigt. Wat kunnen we zelf doen om onszelf en onze borsten zo gezond mogelijk te houden? We kunnen zoveel meer dan dat we vaak denken!

Francine van Broekhoven is gecertificeerd medisch thermograaf en expert op het gebied van borstgezondheid. Haar drive is om vrouwen te vertellen wat we kunnen doen om borstaandoeningen te voorkomen. Voeding en leefstijl heeft een enorme invloed hierop maar ook met borstelen of masseren kan je je borsten gezond houden. Met de juiste informatie kan je gezonde keuzes maken. Dit boek vertelt je daarbij alles over borstonderzoek met thermografie en het verschil tussen een mammografie en thermografie. Dit is écht waardevolle informatie voor alle vrouwen.

Je kunt dit boek hier bestellen. 

De Voedingswijzer | Juglen Zwaan

Juglen heeft een topprestatie geleverd met het schrijven van dit boek: het is de meest complete voedingswijzer (480 bladzijdes) die ik ken. Het draait om de heilzame werking van onbewerkte voeding; wat zit erin en wat doet het met onze gezondheid? Aan bod komen onder meer groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis en zuivel. Onder ieder item staat wat het kan verbeteren of verminderen met betrekking tot onze gezondheid. Zo lezen we bij chiazaad onder andere dat het botten, bloeddruk en darmflora kan verbeteren en depressie, ontstekingen en diabetes 2 kan verminderen. Het is dus geen leesboek maar een naslagwerk. Als je Juglen kent dan weet je dat hij zorgvuldig omspringt met informatie en dat de inhoud van dit boek berust op wetenschappelijke informatie. Meer dan 60 bladzijdes worden dan ook besteed aan bronvermelding.

Super waardevol vind ik achterin de zelfhulpwijzer. Hier komen tientallen klachten aan bod met daarbij duidelijke voedingsadviezen. Van aambeien tot trombose en van spierkramp tot trage schildklier. Hoe handig is dat? In mijn ogen een naslagwerk dat in ieder huishouden thuis hoort en ook op de leestafel in de wachtkamer bij een huisarts.

Het boek is bij Juglen zelf te bestellen, klik daarvoor hier.  Je kunt het boek ook bestellen bij de uitgever Succesboeken, klik daarvoor hier. 

Leven met fibromyalgie | Sjoukje Okma

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of ik tips heb rondom fibromyalgie. Zoveel vrouwen worstelen met deze aandoening, ook wel chronisch pijnsyndroom genoemd, waar veel onduidelijkheden over bestaan. Opvallend is dat ongeveer 90% van de patiënten vrouw is. In dit boek kan je lezen wat fibromyalgie is en vooral, wat het boek waardevol maakt, wat je zelf kan doen. Gelukkig kan je heel veel zelf doen. Naast voeding komen er veel suggesties aan bod waaronder omgaan met stress, bewegen, trauma’s helen, de werking van de darm en spieren en ontspanningsoefeningen. Aan bod komt ook wat de gevolgen van fibromyalgie voor je privé- en werkomgeving zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Ervaringsverhalen van vrouwen hoe ze met deze aandoening zijn omgegaan maken het boek rijker.

Sjoukje Okma heeft een praktijk als psycholoog en werkt in multidisciplinaire teams aan de revalidatie van mensen met chronische pijnklachten.

Het boek is verkrijgbaar voor € 19,95 (inclusief verzendkosten) via hilversum.vrijeboeken.com.

Diabetes type 2? Maak jezelf beter | Karine Hoenderdos & Hanno Pijl

Iedere week komen er in Nederland 1000 mensen bij die de diagnose diabetes 2 te horen hebben gekregen. Maar gelukkig komen er ook iedere week mensen bij die zich hier niet bij neerleggen en door middel van voeding en hun leefstijl zichzelf weer beter maken. Gelukkig komen er ook steeds meer artsen en specialisten die weten dat dit vaak mogelijk is. Zoals Hanno Pijl; internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum en specialist op het gebied van diabetes 2. En gelukkig verschijnt er af en toe een hoopvol boek dat je bij de hand neemt om diabetes 2 vrij te worden. Zoals dit boek.

In tien stappen nemen de auteurs je mee naar een gezondere leefstijl en maken duidelijk waarom deze stappen belangrijk zijn en waarom ze juist in het geval van diabetes 2 zo goed werken. Het tweede deel van het boek bestaat uit makkelijke recepten. Ik ben het overigens niet eens met alle recepten: een glas melk verhoogt je bloedsuikerspiegel ook! Daar hadden de auteurs wat scherper in mogen zitten. Maar heb jij diabetes 2 en verlang jij ernaar om weer gezond te worden? Lees dan dit boek, volg de stappen en zoek indien nodig hulp. Jij staat aan het roer van jouw leven, niemand anders.

Wil je dit boek aanschaffen? Klik dan hier. 

Jij bent de Placebo | Dr. Joe Dispenza

Ik ben al jaren fan van het werk van Joe Dispenza en ben heel erg blij dat Succesboeken dit geweldige boek van hem in het Nederlands heeft uitgegeven. Als ik zeg “we kunnen veel meer dan dat we denken” dan bedoel ik wat Joe Dispenza schrijft in dit boek.

Dr. Joe Dispenza combineert wetenschappelijke kennis uit de neurowetenschappen en kwantumfysica en brengt dit in het veld van de geneeskunde. We genezen onszelf vaker enkel en alleen met onze gedachten dan we misschien verwachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons brein zelfstandig hormonen aanmaakt als het denkt dat het een medicijn heeft gekregen. Joe Dispenza beschrijft talrijke casussen van mensen die genazen van depressies tot de ziekte van Parkinson door te geloven in een placebo. Zelfs placebo operaties bleken succesvol. Hij stelt dan ook de vraag of het mogelijk is om onszelf de principes van de placebo te leren en zo te genezen. Zoals ik al zei: er is veel meer mogelijk dan we denken. Joe is hier zelf het levende voorbeeld van. Een must read boek als je geïnteresseerd bent in het effect van je gedachten op je lichaam.

Klik hier om het boek te bestellen bij de uitgever Succesboeken.   Klik hier om te bestellen via bol.com

Hummus, 67 recepten voor hummus, spreads en dips | Becht

Tot slot een receptenboekje vol met heerlijke recepten op basis van eiwitbommetjes zoals kikkererwten, linzen, bonen, noten en zaden. Heerlijk als dip voor rauwkost en bij salades of hartige scones. Mijn favoriet is de pesto van rucola en pistachenootjes. Er zijn ook zoete spreads in te vinden, wat denk je van chutney van appel & mango of chocolade-frambozenspread? Je vindt er zelfs recepten om crackers en brood mee te bakken zodat je altijd iets hebt om te besmeren.

Voor mij zijn receptenboeken grote bronnen van inspiratie. Ik hou me vrijwel nooit aan de recepten. Mijn grootste vondst was om in het basis hummusrecept de tahin (sesampasta) te vervangen door cashewnotenpasta. Ik hou namelijk niet van de ‘verbrande’ smaak van tahin. Jemig; wat leverde dat een heerlijke humus op! Sindsdien ben ik verslaafd en heb ik altijd wel een potje hummus in de koelkast staan. Heerlijk! Dit boekje is echt een leuk cadeau aan jezelf of een vriendin die op weg is naar meer gezondheid en vitaliteit.

Wil je dit boekje bestellen klik dan hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij een boek dat je anderen zou willen aanraden?

Reacties
Categorieën