Boekentips voor de komende feestdagen; mijn favorieten van 2017
6 min. leestijd

Boekentips voor de komende feestdagen; mijn favorieten van 2017

Ik ben een veelvraat. Als het gaat om boeken dan. Toen ik begin dit jaar verhuisde naar een nieuw appartement nam ik me voor niet zoveel boeken meer te kopen en overal stapeltjes boeken in mijn huis te hebben liggen. Tevergeefs.  Zoals andere vrouwen schoenen of tassen verzamelen, zo verzamel ik boeken. Mijn favoriete avond is met een grote pot thee, mooie muziek en een stapel boeken cocoonen op mijn bank. Vandaag enkele van mijn favoriete, Nederlandstalige, boeken rondom vitaliteit en gezondheid van het afgelopen jaar. Het zijn allemaal waardevolle cadeaus. En ik weet dat ik vast een paar geweldige boeken heb gemist. Laat je hieronder weten welke boeken ik volgens jou beslist nog moet lezen?!

Handboek borstgezondheid | Francine van Broekhoven

Dit is misschien wel het belangrijkste boek voor vrouwen en onze gezondheid dat afgelopen jaar is verschenen. Een op de 8 vrouwen krijgt tegenwoordig te maken met borstkanker. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dit een op de 22. We leven dus in een samenleving die onze vrouwelijke gezondheid bedreigt. Wat kunnen we zelf doen om onszelf en onze borsten zo gezond mogelijk te houden? We kunnen zoveel meer dan dat we vaak denken!

Francine van Broekhoven is gecertificeerd medisch thermograaf en expert op het gebied van borstgezondheid. Haar drive is om vrouwen te vertellen wat we kunnen doen om borstaandoeningen te voorkomen. Voeding en leefstijl heeft een enorme invloed hierop maar ook met borstelen of masseren kan je je borsten gezond houden. Met de juiste informatie kan je gezonde keuzes maken. Dit boek vertelt je daarbij alles over borstonderzoek met thermografie en het verschil tussen een mammografie en thermografie. Dit is écht waardevolle informatie voor alle vrouwen.

Je kunt dit boek hier bestellen. 

De Voedingswijzer | Juglen Zwaan

Juglen heeft een topprestatie geleverd met het schrijven van dit boek: het is de meest complete voedingswijzer (480 bladzijdes) die ik ken. Het draait om de heilzame werking van onbewerkte voeding; wat zit erin en wat doet het met onze gezondheid? Aan bod komen onder meer groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis en zuivel. Onder ieder item staat wat het kan verbeteren of verminderen met betrekking tot onze gezondheid. Zo lezen we bij chiazaad onder andere dat het botten, bloeddruk en darmflora kan verbeteren en depressie, ontstekingen en diabetes 2 kan verminderen. Het is dus geen leesboek maar een naslagwerk. Als je Juglen kent dan weet je dat hij zorgvuldig omspringt met informatie en dat de inhoud van dit boek berust op wetenschappelijke informatie. Meer dan 60 bladzijdes worden dan ook besteed aan bronvermelding.

Super waardevol vind ik achterin de zelfhulpwijzer. Hier komen tientallen klachten aan bod met daarbij duidelijke voedingsadviezen. Van aambeien tot trombose en van spierkramp tot trage schildklier. Hoe handig is dat? In mijn ogen een naslagwerk dat in ieder huishouden thuis hoort en ook op de leestafel in de wachtkamer bij een huisarts.

Het boek is bij Juglen zelf te bestellen, klik daarvoor hier.  Je kunt het boek ook bestellen bij de uitgever Succesboeken, klik daarvoor hier. 

Leven met fibromyalgie | Sjoukje Okma

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of ik tips heb rondom fibromyalgie. Zoveel vrouwen worstelen met deze aandoening, ook wel chronisch pijnsyndroom genoemd, waar veel onduidelijkheden over bestaan. Opvallend is dat ongeveer 90% van de patiënten vrouw is. In dit boek kan je lezen wat fibromyalgie is en vooral, wat het boek waardevol maakt, wat je zelf kan doen. Gelukkig kan je heel veel zelf doen. Naast voeding komen er veel suggesties aan bod waaronder omgaan met stress, bewegen, trauma’s helen, de werking van de darm en spieren en ontspanningsoefeningen. Aan bod komt ook wat de gevolgen van fibromyalgie voor je privé- en werkomgeving zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Ervaringsverhalen van vrouwen hoe ze met deze aandoening zijn omgegaan maken het boek rijker.

Sjoukje Okma heeft een praktijk als psycholoog en werkt in multidisciplinaire teams aan de revalidatie van mensen met chronische pijnklachten.

Het boek is verkrijgbaar voor € 19,95 (inclusief verzendkosten) via hilversum.vrijeboeken.com.

Diabetes type 2? Maak jezelf beter | Karine Hoenderdos & Hanno Pijl

Iedere week komen er in Nederland 1000 mensen bij die de diagnose diabetes 2 te horen hebben gekregen. Maar gelukkig komen er ook iedere week mensen bij die zich hier niet bij neerleggen en door middel van voeding en hun leefstijl zichzelf weer beter maken. Gelukkig komen er ook steeds meer artsen en specialisten die weten dat dit vaak mogelijk is. Zoals Hanno Pijl; internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum en specialist op het gebied van diabetes 2. En gelukkig verschijnt er af en toe een hoopvol boek dat je bij de hand neemt om diabetes 2 vrij te worden. Zoals dit boek.

In tien stappen nemen de auteurs je mee naar een gezondere leefstijl en maken duidelijk waarom deze stappen belangrijk zijn en waarom ze juist in het geval van diabetes 2 zo goed werken. Het tweede deel van het boek bestaat uit makkelijke recepten. Ik ben het overigens niet eens met alle recepten: een glas melk verhoogt je bloedsuikerspiegel ook! Daar hadden de auteurs wat scherper in mogen zitten. Maar heb jij diabetes 2 en verlang jij ernaar om weer gezond te worden? Lees dan dit boek, volg de stappen en zoek indien nodig hulp. Jij staat aan het roer van jouw leven, niemand anders.

Wil je dit boek aanschaffen? Klik dan hier. 

Jij bent de Placebo | Dr. Joe Dispenza

Ik ben al jaren fan van het werk van Joe Dispenza en ben heel erg blij dat Succesboeken dit geweldige boek van hem in het Nederlands heeft uitgegeven. Als ik zeg “we kunnen veel meer dan dat we denken” dan bedoel ik wat Joe Dispenza schrijft in dit boek.

Dr. Joe Dispenza combineert wetenschappelijke kennis uit de neurowetenschappen en kwantumfysica en brengt dit in het veld van de geneeskunde. We genezen onszelf vaker enkel en alleen met onze gedachten dan we misschien verwachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons brein zelfstandig hormonen aanmaakt als het denkt dat het een medicijn heeft gekregen. Joe Dispenza beschrijft talrijke casussen van mensen die genazen van depressies tot de ziekte van Parkinson door te geloven in een placebo. Zelfs placebo operaties bleken succesvol. Hij stelt dan ook de vraag of het mogelijk is om onszelf de principes van de placebo te leren en zo te genezen. Zoals ik al zei: er is veel meer mogelijk dan we denken. Joe is hier zelf het levende voorbeeld van. Een must read boek als je geïnteresseerd bent in het effect van je gedachten op je lichaam.

Klik hier om het boek te bestellen bij de uitgever Succesboeken.   Klik hier om te bestellen via bol.com

Hummus, 67 recepten voor hummus, spreads en dips | Becht

Tot slot een receptenboekje vol met heerlijke recepten op basis van eiwitbommetjes zoals kikkererwten, linzen, bonen, noten en zaden. Heerlijk als dip voor rauwkost en bij salades of hartige scones. Mijn favoriet is de pesto van rucola en pistachenootjes. Er zijn ook zoete spreads in te vinden, wat denk je van chutney van appel & mango of chocolade-frambozenspread? Je vindt er zelfs recepten om crackers en brood mee te bakken zodat je altijd iets hebt om te besmeren.

Voor mij zijn receptenboeken grote bronnen van inspiratie. Ik hou me vrijwel nooit aan de recepten. Mijn grootste vondst was om in het basis hummusrecept de tahin (sesampasta) te vervangen door cashewnotenpasta. Ik hou namelijk niet van de ‘verbrande’ smaak van tahin. Jemig; wat leverde dat een heerlijke humus op! Sindsdien ben ik verslaafd en heb ik altijd wel een potje hummus in de koelkast staan. Heerlijk! Dit boekje is echt een leuk cadeau aan jezelf of een vriendin die op weg is naar meer gezondheid en vitaliteit.

Wil je dit boekje bestellen klik dan hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij een boek dat je anderen zou willen aanraden?

Pip
Door

Pip

op 17 Nov 2017

Hallo Marjolein Een boek wat je niet mag Missen is : medical medium Geschreven door Anthony William Afgelopen juni in het Nederlands vertaalt. Een echte eye opener. Ook in het Engels verkrijgbaar Misschien ken je het al.

Diane
Door

Diane

op 17 Nov 2017

Energieke vrouwen,voedingskompas heb ik al, een topper, bedankt voor de tips om mijn persoonlijke bibliotheek uit te breiden

Swanica
Door

Swanica

op 17 Nov 2017

Alle boeken van Robynne Chutkan vind ik geweldig over het gezond krijgen en houden van de darmen met veel humor geschreven!!

Hanneke Wienbelt
Door

Hanneke Wienbelt

op 17 Nov 2017

Dr. Joe Dispenza heeft een nieuw boek geschreven: becoming supernatural, how commin people are doing the uncommon. Nu nog alleen in het Engels te krijgen. Ook weer zeer de moeite waard.

Dineke Prins
Door

Dineke Prins

op 17 Nov 2017

Super bedankt voor de tips!!! Zelf ben ik dol op de boeken van Rineke Dijkinga. " (H) eerlijk eten" deel 1 en 2.

Mirjam de Kluijver
Door

Mirjam de Kluijver

op 17 Nov 2017

Dank voor je boekentips! Die van Joe Dispenza heb ik ook. Heel interessant. De andere boeken ken ik niet maar maken me zeker nieuwsgierig.

G.Posthuma
Door

G.Posthuma

op 18 Nov 2017

Ook het boek Medical Medium van uitgeverij succesboeken.nl. is een aanrader.

Miriam
Door

Miriam

op 18 Nov 2017

een mooie boekenlijst met hele interessante boeken. Vooral het boek jij bent de placebo van dr. Joe Dispenza. Ik denk dat dit boek breed inzetbaar is.

Susan
Door

Susan

op 18 Nov 2017

Dankjewel voor deze super tips! Leuk als cadeau(voor mezelf:)

Erna
Door

Erna

op 18 Nov 2017

Afgelopen week dit boek ontvangen en wat ik er inmiddels uit gelezen heb is zeer interessant. Ga er beslist mee aan de slag. Leuk dat dit boek ook in jouw favoriete lijst staat.

Judith
Door

Judith

op 18 Nov 2017

Fijn dat je deze tips deelt; ik heb er nog niet 1 van in de winkel zien liggen, dus heel waardevol. Ik mis wel het hormoonboek van Rineke Dijkinga in je rijtje. Ook een heel fijn en begrijpelijk boek. Dit soort boeken brengt je weer een stap verder in de ontwikkeling naar 'gezondheid in eigen hand'.

Irma
Door

Irma

op 20 Nov 2017

Dank je wel voor de boekentips! Ik ben ook boek verslaafd, altijd leuk om nieuwe boeken te ontdekken.

lian van loon
Door

lian van loon

op 20 Nov 2017

Dank je Marjolein voor de handige boekentips! Blij mee, ik heb het boek over Fibromyalgie direct besteld!

Rosalie
Door

Rosalie

op 22 Nov 2017

Hoi Marjolein, Bedankt voor de interessante tips! De Voedingswijzer van Juglen Zwaan heb ik al in huis. Geweldig praktisch boek. Mijn persoonlijke aanrader is: A Mind of Your Own van Kelly Brogan. Zij is een holistische psychiater. Het gaat over de waarheid omtrent de oorzaken van angst en depressie en hoe vrouwen hun lichaam kunnen helen dmv dieet, meditatie, beweging en het vermijden van chemische stoffen in de omgeving en verzorgingsproducten. Maar waarschijnlijk ken je het al.....

Anja
Door

Anja

op 23 Dec 2017

De boeken van Rineke Dijkinga vind ik heel goed. Weten van (h) eerlijk eten (deel 1 en 2) , Alles draait om je hormonen en Op weg naar meer energie.

Marya
Door

Marya

op 23 Dec 2017

Fijn zo'n boekenlijst. Voor mij is ook Anthony William favoriet, met Medical Medium en Healing Foods, nu ook in het Nl.....en zijn nieuwste boek Thyroid Healing, alleen in het engels nog, maar komt ook in het Nl.maar ook Eet je mond gezond van mondhygiëniste Yvonne Kort. Fijn boek met veel recepten. Veel achtergrondinformatie ook.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!