Aspartaam; hoe lightproducten je zwaar ziek én dik maken

Aspartaam; hoe lightproducten je zwaar ziek én dik maken

Als je me een tijdje volgt dan weet je dat ik ervoor pleit om suikers zoveel mogelijk te laten staan. Suikers vormen een regelrechte aanval op je vitaliteit van vandaag en je gezondheid van morgen.

Ik weet dat vrouwen dan nog wel eens overstappen op lightproducten. De cola light doet het goed op zonnige terrasjes. Het is echter niet de bedoeling om suikers dan maar te vervangen door chemische zoetstoffen. Laat alsjeblieft alle lightproducten staan. Vooral die met aspartaam. Ik durf te beweren dat deze nóg slechter voor je zijn. En bovendien word je er dikker van dan van suiker. Laat me je uitleggen hoe dat dat zit.

Aspartaam of E951 zit in ca. 6000 producten

zoetstoffen aspertaam

Als er twee chemische stoffen zijn die nooit maar dan ook nooit in ons eten terecht hadden mogen komen, dan zijn dat MSG (lees hierover in mijn blog Jezelf overeten; gebrek aan wilskracht of het stofje MSG)  en aspartaam. Aspartaam is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde en het wordt veel gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei light- en dieetproducten. Inmiddels zit het naar schatting in zo’n 6000 producten in de Nederlandse supermarkten. Denk hierbij, naast alle lightproducten, ook aan muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars maar ook aan kauwbare vitaminepillen, tandpasta en zelfs aan – al dan niet vrij verkrijgbare – geneesmiddelen ! Oef! Grote kans dus dat je, als je niet héél erg oppast, behoorlijk wat van dit stofje dagelijks binnen krijgt. Waarom is dat zo slecht voor je?

Aspartaam ontdekt op zoektocht naar geneesmiddel

In 1965 werd de chemische stof aspartaam bij toeval ontdekt door een Amerikaanse scheikundige in het laboratorium van het farmaceutisch bedrijf Searle. Hij was op zoek naar een nieuw medicijn om maagzweren te bestrijden en morste wat van een stofje op de buitenkant van een fles. Toen hij daarna per ongeluk aan zijn vingers likte ontdekte hij de sterk zoete smaak. Dit stofje staat nu bekend als aspartaam.

Merknamen in Nederland waaronder het als zoetstof verkocht wordt zijn onder andere NutraSweet, Canderel en Hermesetas.

Goede wetenschap legt het af tegen geld en macht

Het heeft Searle veel geld en moeite gekost om het op de markt te krijgen. In 1975 werd de goedkeuring om het als zoetstof in de markt te zetten uitgesteld door de FDA (de Amerikaanse Food & Drug Administration). De FDA commissaris in die tijd, Alexander Schmidt, verklaarde: “De onderzoeken van Searle waren ongelofelijk onzorgvuldige wetenschap.” Een andere wetenschapper schreef : “Alle onderzoeken waren wetenschappelijk onverantwoord en schandelijk.”

Ik ben geschokt dat zulk onzorgvuldig werk zelfs maar naar de FDA gestuurd werd, en dat de autoriteiten het accepteerden.

In 1980 werd het gebruik opnieuw door de FDA geweigerd omdat het als onveilig werd beschouwd.

Echter: in 1981 werd Ronald Reagan benoemd tot president. In zijn adviesteam voor nieuwe benoemingen zat Donald Rumsfeld, de CEO van Searle. Er werd een nieuwe FDA-commissaris benoemd door de nieuwe president en ja hoor: aspartaam werd gelijk goedgekeurd! Hiermee negeerde deze FDA-commissaris wetgeving over bepalingen voor voeding, waarin staat dat een voedingstoevoeging niet mag worden goedgekeurd als testen niet doorslaggevend zijn. En dat waren ze allerminst! (Lees meer hierover op de site www.aspartaam.nl (1)).

Aspartaam tast ons zenuwstelsel en onze hersenen aan

Al sinds 1973 hebben namelijk vele, onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast. Er zijn sinds die tijd vele onderzoeken met ratten, apen en mensen gedaan waaruit iedere keer weer bleek dat aspartaam daadwerkelijk een vergif is.

Aspartaam is net als MSG een excitotoxine; een stimulator van het centrale zenuwstelsel, waardoor dit ontregeld raakt en de hersenen beschadigd kunnen worden. De gevaren van excitotoxines worden al vanaf 1957 uitgebreid beschreven in honderden verschillende onderzoeken. Het gebruik van excitotoxines kan leiden tot hersenbeschadiging in verschillende gradaties; van leerproblemen en epileptische aanvallen tot Alzheimer en van ADHD tot de ziekte van Parkinson en hersentumoren.

In zijn boek -Excitotoxins; The Taste that Kills (2) legt Dr. Russell Blaylock, een neurochirurg en voedingsdeskundige, uit waarom MSG en aspartaam stoffen zijn die onze hersencellen beschadigen.

De FDA heeft een klachtenlijst met 92 symptomen

Hoofdpijn/migraine en depressieve klachten zijn dan ook een paar van de meest genoemde bijwerkingen van aspartaam.

De lijst met overige mogelijke bijwerkingen is eindeloos lang. Ik noem hier de klachten die ik regelmatig tegenkom bij vrouwen in mijn praktijk: chronische vermoeidheid, versnelde hartslag, allergische reacties, artritis, dunner wordend haar, libidoverlies, gewrichtspijnen, spierkrampen, menstruatieproblemen, concentratieproblemen, gezichtsverlies, paniekaanvallen, pijn in de onderbuik, huiduitslag en aankomen in gewicht.

In 1995 werd de FDA eindelijk gedwongen om een lijst openbaar te maken van aan aspartaam gelieerde symptomen die gemeld waren bij de FDA. Er stonden maar liefst 92 verschillende symptomen op de lijst!

Het web staat vol met onderzoeken over de relatie tussen aspartaam en kanker. Er zijn net zoveel onderzoeken die zouden aantonen dat er géén relatie is tussen aspartaam en kanker als wel. Ik ben dan altijd nieuwsgierig naar de financiers van deze onderzoeken. 90% van de onderzoeken tegenwoordig wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, nog maar 10% door universiteiten. Dat de uitkomsten van een onderzoek mede worden bepaald door de financiers is een bekend gegeven.

Het zou me teveel tijd kosten om een helder beeld te krijgen van de financiers, maar het verbaast me niet dat er zoveel onderzoeken zijn die aantonen dat er géén relatie zou zijn tussen aspartaam en kanker. De partijen die hier belang bij hebben zijn nu eenmaal veel vermogender dan de partijen die er belang bij hebben om deze relatie wél aan te tonen.

Ik vind het opvallend dat er zoveel geld wordt gebruikt om aan te tonen dat er géén relatie is tussen aspartaam en kanker.

En dat als er wél een relatie wordt aan getoond – zoals in een 22 jaar durende studie met mensen, die een relatie aantoonde met non-Hodgkin en leukemie – deze studie onderuit gehaald wordt door zoiets als een Calorie Control Council (3); een internationale vereniging die de lage-en-caloriebeperkende voedingsindustrie vertegenwoordigt. Wie zou die Council betalen denk je?

In het boek De zoete wraak van John Consemulder gaat de schrijver 400 pagina’s lang in op alles rondom aspartaam. Ik zal hier binnenkort een review over schrijven; ik ben het nog aan het lezen.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Ook al zou aspartaam geen kanker veroorzaken, dan is er nóg een hele goede reden om het niet te gebruiken, naast je hersens gezond willen houden. Net zo min als alle overige chemische zoetstoffen.

Het gebruik van allerlei zoetstoffen in lightproducten zou wel eens de oorzaak kunnen zijn overgewicht en obesitas.

Kunstmatige zoetstoffen gooien namelijk je stofwisseling in de war.

Uit een 14 jaar durend onderzoek onder 66.118 Franse vrouwen (4) is duidelijk gebleken dat het drinken van lightdranken slechter was voor hun gezondheid én gewicht dan het drinken van dranken die met suiker waren gezoet.

  1. Het risico op diabetes 2 was groter bij de vrouwen die lightdranken dronken dan bij de vrouwen die dranken met suiker dronken
  2. Het drinken van lightdranken gooide hun stofwisseling in de war, waardoor het moeilijker was om calorieën te verbranden en ze dus dikker werden
  3. Het drinken van lightdranken zorgde voor suikercravings, waardoor de vrouwen meer suiker en pasta en/of brood gingen eten en dus dikker werden

Klinkt dit raar in jouw oren? Ik zal je uitleggen hoe het werkt want eigenlijk is het heel logisch.

Hoe word je dik van lightproducten?

Ook uit veel andere onderzoeken is gebleken dat gebruikers van lightproducten hun kans op obesitas vergroten met maar liefst 200%!

Frisdrank light

Hoe komt dit? Dit komt omdat het gebruik van lightproducten je stofwisseling voor de gek houdt. Er gaan verschillende dingen mis in je lichaam als je lightproducten gebruikt:

  • Ons lichaam raakt ontregeld door chemische zoetstoffen. Uit onderzoeken met ratten is gebleken dat ze veel méér calorieën aten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kreeg. Bij één onderzoek bleken ze al na een maand maar liefst 25% zwaarder te  zijn dan aan het begin. Men kan het niet precies verklaren maar het schijnt dat, doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is.
  • Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van lightproducten. Herken je dit?
  • Het energieverbruik van je lichaam gaat naar beneden na het gebruiken van chemische zoetstoffen. Men heeft nog niet kunnen verklaren hoe dit komt maar uit proeven met ratten bleek dat ze minder energie verbruikten na een maal met zoetstoffen dan na een maal met veel calorieën. Ook dit zorgt voor meer vetopslag.

Andere chemische zoetstoffen behalve aspartaam zijn onder andere acesulfaam-k, cyclaamzuur, isomalt, saccharine, sucralose, thaumatine, xylitol etc. etc. Ze zijn allemaal bekend als E-nummers.

Ik ben geen fan van stevia, ook al wordt er gezegd dat stevia je bloedsuikerspiegel (en dus je insuline) niet doet stijgen.

Dat schijnt alleen op te gaan voor de bladeren van het plantje. Zodra dit in de fabriek is bewerkt tot druppels of poeder gaat dit blijkbaar niet meer op.  Ons lichaam herkent het niet en raakt dus in de war. Ik vind dat heel logisch klinken.

Mijn conclusie is dat ons lichaam een fijn afgesteld organisme is en dat we nog steeds niet precies weten welke invloed voeding of chemische stoffen op ons hebben. Duidelijk is wel dat we niet zijn gebouwd op chemische zoetstoffen die ons lichaam voor de gek houden. Daar raakt ons lichaam van uit balans.

Stop dus met het gebruik van zoetstoffen en aspartaam

De enige manier om van je drang naar zoetigheid af te komen is door het gebruik ervan ofwel drastisch ofwel beetje bij beetje te verminderen, waardoor je er geen behoefte meer aan hebt. Het kan. Echt!

Ik was ooit een echte suikerjunkie maar vind nu bijna alles té zoet.

Het goede nieuws is dat je smaakpapillen, net als andere cellen in je lichaam, zich vernieuwen. Gelukkig gaat dit in je mond snel, ongeveer in twee weken. Wen dus gewoon aan steeds minder zoet en vervang het niet door chemische zoetstoffen.

Doe het niet alleen maar met anderen. Dat kan je echt het benodigde duwtje geven dat je misschien nodig hebt. Doe het. Je gezondheid is een doe-ding!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

http://aspartaam.nl/artikelen/bijlage3.php

http://americannutritionassociation.org/newsletter/review-excitotoxins-taste-kills

https://academic.oup.com/ajcn/article/97/5/1154/4577161

https://academic.oup.com/ajcn/article/97/3/517/4571511

Helga
Door

Helga

op 27 Sep 2013

Ik gebruik het niet (voor zover ik weet toch, tandpasta was even schrikken), kijk al uit naar je review van John Consemulder's boek. Dankjewel :-)

Marleen
Door

Marleen

op 27 Sep 2013

Vind alle posts super-interessant !!!!! Laat maarkomen hoor DankjewelMarleen

Ans
Door

Ans

op 27 Sep 2013

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik blijf me verbazen over waar aspartaam allemaal inzit. Het KWF zou hierin baanbrekend werk kunnen verrichten.

Jessica
Door

Jessica

op 27 Sep 2013

Bedankt weer voor dit hele interessante stuk. Ik ben heel bewust bezig met de inname van suikers en zoetstoffen. Ik loop nu al een tijdje rond met een vraag... Zoals in he stuk beschreven reageren de hersenen direct op de geur en smaak van zoet waardoor de alvleesklier insuline gaat aanmaken. Toch zijn er zoetstoffen die zeggen weinig/geen invloed te hebben op de suikerspiegel zoals sukrin, palmsuiker, agavesiroop. Maar dat is toch niet mogelijk als de alvleesklier al wordt aangestuurd door smaak? Ik hoor graag je uitleg.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Beste Jessica, ik heb mijn artikel een beetje aangepast want het blijkt inderdaad toch nog complexer te zijn dan ik dacht. Insuline wordt inderdaad pas aangemaakt als de bloedsuikerspiegel stijgt en afhankelijk van de zoetstof stijgt deze sneller of langzamer.

Jessica
Door

Jessica

op 13 Oct 2013

Bedankt!

lisette
Door

lisette

op 28 Jan 2014

Die vraag komt ook in mij op. Bovenstaand zou betekenen dat iedere gedachte aan iets zoets mijn bloedsuikerspiegel zou doen stijgen.... Met wat ik weet over het menselijk lichaam, klopt dit niet. De bloedsuikerspiegel reageert op inname van koolhydraten, in welke vorm dan ook. Niet door het denken aan zoetigheid. In zoetstof zitten over het algemeen erg weinig koolhydraten, dus reactie van de bloedsuikerspiegel lijkt mij dan ook onlogisch....

mandy
Door

mandy

op 02 Mar 2014

Hoi Lisette,Door je vraag dacht ik dat je het misschien verwarde met je speeksel, denken aan zoet en het proeven van zoet zorgt ervoor dat je speeksel hierop 'aangepast' wordt. Toevallig had ik daar laatst ook een gesprek over en nu ik deze stukjes zat te lezen dacht ik daaraan.. Hoe dan ook denk ik dat 'bewust met je lichaam bezig zijn' de sleutel is tot succes, en de weg, die mag iedereen zelf bepalen, wij zijn dus gewoon goed bezig! :-D

Marinda van Thiel
Door

Marinda van Thiel

op 27 Sep 2013

Ga je ook zo'n goed stuk schrijven over 621. Ook zo'n gevaarlijke toevoeging waar je ook dik van wordt, en dat is dan nog maar één van de vele bijwerkingen. Alvast bedankt. Groet Marinda

Marjolein Dubbers
Miranda
Door

Miranda

op 27 Sep 2013

Jeetje, ik ben echt helemaal flabbergasted!!! Alles draait om de $$$$ ten koste van onze gezondheid... ongelofelijk wat worden we toch voorgelogen... Ik zal dit zeker delen, iedereen moet dit toch weten... Dankje!

Lilian
Door

Lilian

op 06 Jul 2015

Ik heb gemerkt dat als men het weet, ze zich er niets van aantrekken omdat ze het té lekker vinden.

Jeannette
Door

Jeannette

op 27 Sep 2013

Fantastisch dat je dit aan de orde stelt. Zelf heb ik dit onderzoekje naar aspartaam ook gedaan.Na jaren het laxeermiddel Metamucil op doktersrecept gebruikt te hebben, heb ik nu MS!Uit hetgeen ik gelezen heb over aspartaam, blijkt MS ook een gevolg te kunnen zijn van dit gebruik. Dank aan de producenten, kunnen ze weer andere middelen gaan produceren die dit 'euvel' verhelpen! Maar aan mij kunnen ze het niet kwijt, ik ben inmiddels een dankbare gebruikster van homeopatische middelen, met goed resultaat!

Jeannette
Door

Jeannette

op 27 Sep 2013

Nog even een aanvulling op mijn bericht. In Metamucil zit de zoetstof aspartaam. Het wordt niet vermeld op de bijsluiters.

Hilde
Door

Hilde

op 29 Sep 2013

Helemaal mee eens! Mijn huisarts vind het onzin dat ik gestopt ben met metamucil ivm spastische darm! Ben sinds april onder behandeling bij natuurarts en gebruik pro-loo. Gaat veel beter! De natuurarts zorgt ervoor dat mijn doorbloeding goed is en heeft ontdekt dat ik een lactose-intolerantie heb!

P Dekens
Door

P Dekens

op 10 Dec 2014

Maar er staat wel op elk zakje apart vermelt suiker vrij. Hoe weet je dan dat er aspartaam in zit als het er niet op staat vermeld vraag ik mij dus af.

imie
Door

imie

op 24 Apr 2015

het staat bij mij op de doos bij de apotheek weg dat er aspartaam in zit

Rachel
Door

Rachel

op 28 Sep 2013

Bedankt voor dit artikel! Hopelijk zullen er nu meer mensen producten laten staan die aspartaam en MSG bevatten.

Sylvia
Door

Sylvia

op 28 Sep 2013

Heel duidelijk, toch begrijp ik dan niet dat dr. Frank (een internist nota bene) zoetstoffen promoot boven gewone suiker. Hij zou toch beter moeten weten.

Diane
Door

Diane

op 28 Sep 2013

Aspartaam heeft men nooit als onveilig kunnen bestempelen bij onafhankelijke onderzoeken. Geraffineerde suiker is schadelijker dan aspartaam. Je wordt niet dik van light producten als je deze normaal gebruikt. Mensen worden dik van light producten omdat ze denken dat er geen calorien in zitten en je er dus heel veel van kan eten. Je wordt alleen dik als je meer energie tot je neemt dan je verbruikt.

lisette
Door

lisette

op 28 Jan 2014

Mee eens

Karin
Door

Karin

op 09 Mar 2015

jammer dat ik het nu pas lees, zou waarschijnlijk niet aankomen, maar als antwoord : aspartaam doet wel iets met je gewicht. rechtstreeks! door aspartaam werkt je Metabolisme minder en daardoor worden die dingen die je eet slecht(er) verbrand, blijft dus zitten en hele domino-effect kan tot stand komen, groetjes, karin

Wendy
Door

Wendy

op 28 Sep 2013

Wat een goed verhaal en uitleg! Ik heb jaren lang vreselijke migraine gehad, dit meestal wekelijks wel een keer. Nadat ik van alles geprobeerd heb om hier vanaf te komen, zelfs verandering qua werk, kwam ik erachter dat ik 2 weken geen migraine of enige vorm van hoofdpijn had gehad nadat mijn multi-vitamine bruistabletten op waren. Ik ben toen uit gaan zoeken wat hier in zat waar mijn lichaam zo op reageerde en je raad het al, dit was Aspartaam!

jolanda
Door

jolanda

op 29 Sep 2013

iedereen moet maar doen waar ie zich goed bij voelt, maar hoemeer je je er van bewust bent wat er gebeurt met ons voedsel, hoe beter je een keus kan maken. Ik ben heel blij met deze blogs. Verder ben ik (volgens mij) heel gezond, en wil dit graag blijven, En als ik daar door bewust te leven (en mezelf niet te veel te ontzeggen) aan kan meewerken is dat toch mooi meegenomen!

Geralda
Door

Geralda

op 29 Sep 2013

Suiker zit ook in fruit maar dit is anders omdat er veel andere stoffen inzitten, bijvoorbeeld vezels. Die zorgen ervoor dat de suikers niet zo snel in het bloed terechtkomen. .

Monique Tenbült
Door

Monique Tenbült

op 01 Oct 2013

Graag gedaan Marjolein, alleen jammer dat je mijn eerdere post verwijderd hebt, zonder dat je er een reactie op hebt gegeven. Ik was diegene die iets zei over insuline en een link naar Wikipedia plaatste voor de droge info... Heel jammer, want door je blog gewoon aan te passen, wordt het voor mij niet ineens geloofwaardiger.

anne
Door

anne

op 22 Oct 2013

gebruik al zolang ik kan herinneren zoetstof maar heb er vooralsnog geen lichamelijke klachten van. Je mag al zoveel dingen niet, alles is slecht voor je. Hallooooo op een gegeven moment word ik er echt wel een beetje dol van!!! Blijven we straks ook allemaal binnen zitten ivm fijnstof in de lucht of gaan we naar buiten met zuurstofflessen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Oct 2013

Tja, dat is het grote probleem, dat we niet gelijk ziek worden van dingen die ons op langere termijn wel ziek maken. Op het moment dat we er klachten van krijgen is er vaak al veel uit balans. Blijf goed voelen Anne hoe het gaat met je gezondheid en leg je meetlat hoog!

Irene
Door

Irene

op 27 Oct 2013

Hoi Marjolein,Je schrijft niets over Sukrin. Hoe sta je hier tegenover.

wendy
Door

wendy

op 04 Nov 2013

je weet eigenlijk wel hoe slecht die chemische troep moet zijn, maar toen ik dit las viel mijn mond toch wel open van verbazing. bij ons gaan meteen alle lightproducten de deur uit. gelukkig gebruikten we het niet veel, maar nu helemaal niet meer

Henk
Door

Henk

op 13 Nov 2013

Dag Marjolein, ik volg je site al enkele weken, ben ook heavy anti-suiker!! Super, wat jij aan informatie met ons lezers wilt delen. Dit verhaal van over aspartaam deed me achterover slaan. Trouwens, van stevia ben ik wel onder de indruk. Ik gebruik het al een jaar of drie - in vloeibare vorm: dwz 10% stevia en dan aangevuld met gedestilleerd water. Barbara Simonsohn heeft er een compleet boekwerk aan gewijd, kan ik aanraden: Stevia, sündhaft süss und urgesund.

Hennie Hazekamp
Door

Hennie Hazekamp

op 20 Nov 2013

Vol interesse je "Aspertaam"-artikel gelezen. Veel dingen wist ik al en ben dan ook al erg zorgvuldig bezig om dit gevaarlijke zoetstofje te vermijden. Daarom ook gebruik ik de laatste tijd Stevija (zo staat het op het etiket). Na het lezen van je artikel dus vanaf nu niet meer. Ben een zoetekauw maar ga dan toch maar proberen de zoetigheden uit te bannen. Dank je wel.

Karin van Meeren
Door

Karin van Meeren

op 03 Dec 2013

Ik heb met belangstelling deze waardevolle artikel gelezen over diverse zoetstoffen en de wetenschap daarop en moet concluderen dat ik toch ga proberen om die rotzooi te vermijden, mijn dank voor de info.

Henny
Door

Henny

op 23 Feb 2014

Beste Marjolein, hoe gezond is eigenlijk agave siroop? (Als vervanging bijv. voor zoetstof)

anoek
Door

anoek

op 30 Mar 2014

Conclusions: Both SSB consumption and ASB consumption were associated with increased T2D risk. We cannot rule out that factors other than ASB consumption that we did not control for are responsible for the association with diabetes, and randomized trials are required to prove a causal link between ASB consumption and T2D.Geassocieerd betekent niet hetzelfde als komt door... er is dus een verschil tussen een correlatie en causale relatie. Verder staat er ook bij dat andere factoren niet uitgesloten worden, dus dan kun je niet zeggen dat het komt dat diabetes ontstaat door aspartaam gebruik. En verder hadden de mensen die het kregen al een verhoogde bmi en een te hoog gewicht is ook van invloed op ontwikkelen van diabetes

nicole
Door

nicole

op 24 Apr 2014

Ik ben sinds juni met cola light gestopt op aanraden van mijn dokter omdat ik veel last had van migraine en ik soms wazig en slecht ging zien tijdens mijn migraine aanvallen. De migraine heb ik nog steeds alhoewel veel minder en het slechte zien is verdwenen. Ook heb ik meer energie. Al met al veel redenen om aspartaam te vermijden.

Tjibbe
Door

Tjibbe

op 20 Sep 2014

Een grote groep mensen, ook in mijn familie, reageert slecht op een aantal voedingsmiddelen. Een zware migraine patient is hier volledig vanaf door absoluut geen koffie (en koffiehoudende producten) en geen chocolade producten meer te gebruiken, echt volledig mijden, soms best lastig. Van drie dagen per week met de gordijnen dicht in bed naar migrainevrij in een aantal weken, nu al meer dan 20 jaar. Slechts een keer een migraine aanval door per ongeluk een half theelepeltje mocca creme binnen te krijgen.

Pauline
Door

Pauline

op 24 Apr 2014

Interessant stuk, al zet ik wel mijn vraagtekens bij een scheikundige die per ongeluk aan zijn vingers likt..

Tjibbe
Door

Tjibbe

op 20 Sep 2014

Als chemisch technoloog heb ik veel labwerk gedaan. Het komt me helemaal niet vreemd voor dat een scheikundige iets van een stofje proeft. Het is me zelf meermalen overkomen en een vroegere collega van me proefde een nieuw gemaakte stof altijd. Een eenmalige geringe blootstelling is in veel gevallen geen probleem.

annemarie
Door

annemarie

op 24 Apr 2014

nou klopt als een bus ik ben sinds een maand begonnen met gezond eten niet lijnen maar gezond eten dronk altijd cola light toen ik stopte met alles ben ik eerst een week dood ziek geweest hoofdpijn en nog eens hoofdpijn krampen enz gaat nu nog steeds goed alleen houd ik veel vocht vast wat ik niet kan verklaren ik ben iemand met extreem overgewicht en hoop dat nu de knop om is tot nu alles oke 10 kilo vermagert al

gerda
Door

gerda

op 31 May 2014

Ik drink graag af en toe energie light drank wat kan ik nu beter drinken gewone of light ? Buiten het feit dat ik het beter niet kan drinken !! Graag een antwoord

Jamila
Door

Jamila

op 03 Jun 2014

Wat fijn om te lezen dat er steeds meer gepraat wordt over hoe slecht aspartaam eigenlijk is. Goed stuk!Ik roep al jaren (ik ben geboren in '80) dat sinds er light-producten in onze schappen staan, lichamen er steeds dikker uit gaan zien + rare vormen. Voorbeeld: ik zie veel meisjes in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar die "normaal" zijn qua lichaamsbouw, maar wel zo'n zwemband om hun middel hebben. In de tijd met de heupbroeken werd dat helemaal duidelijk.Ook ik begon steeds meer onderzoek te doen en kwam al snel tot de conclusie dat je beter 1 glas gewone cola kon drinken dan cola light. Natuurlijk ben ik het ook niet eens met vele normale frisdranken, maar als je naar vroeger kijkt (de tijd van mijn opa en oma) ... zij aten roomboter, aten af en toe een lekkere punt zelfgemaakte appeltaart enz. In die tijd waren ze niet dik. Niet op de manier zoals nu.We worden voor de gek gehouden door alle hoge piefen die bij alles de vingers in de pap hebben en ervoor zorgen dat de consument alleen maar ziet wat ZIJ willen dat wij zien.We moeten echt wakker worden en goed luisteren naar ons lichaam. En serieus kijken naar wat er met de mensheid gebeurt. We kunnen niet langer onze kop in het zand blijven steken.Nogmaals bedankt voor dit stuk Marjolein.

Martin
Door

Martin

op 14 Aug 2014

Het dikker worden van light producten kan ook door het volgende komen. Het is bekend dat Aspartaam de serotonine spiegel kan verlagen. Bij een te laag serotonine niveau begint het lichaam te verlangen daar calorieen. Het zogenaamde food-graving !! Dit is allang aangetoond dmv onderzoeken. De serotonine zorgt ervoor dat je angst en stress gedempt wordt. Wanneer er dus te weinig serotonine aanwezig is, verhoogt je stress niveau en ga je eten zoeken met veel calorieen. Dit is een reactie van je lichaam. Een te laag serotonine niveau kan ook depressie gevoelens veroorzaken. Serotonine word ook wel het gelukshormoon genoemd.Gr. Martin

Dave
Door

Dave

op 07 Oct 2014

Ik ben het eens met Martin. Ook zou het erg vreemd zijn als er een verband tussen aspartaam en kanker gevonden zou worden. Aspartaam valt namelijk in het lichaam uiteen in twee lichaamseigen stoffen: aminozuren en methanol. Van nature heb je precies dezelfde stoffen al in je lichaam. Je lever verwerkt de aminozuren en methanol uit aspartaam op precies dezelfde manier als de aminozuren en methanol uit bijvoorbeeld appelsap. Ik heb nog geen onderzoek mogen inzien dat anders bewijst. En dan bedoel ik ook bewijst, na controle van de feiten en werkmaterialen.

me
Door

me

op 23 Oct 2014

Ben het met je eens voor wat betreft het niet zo gezond zijn van suikers en zoetstoffen. Mail me even als je wilt, heb een opmerking die ik niet hier wil plaatsen.

Lia Steenbergen-Baas
Door

Lia Steenbergen-Baas

op 11 Nov 2014

Ik heb door 28 jaar zoetjes en zoetstof-gebruik helaas moeten ondervinden dat mijn bloedsuikerspiegel totaal ontregeld was. Als je al zolang zoetjes gebruikt denk je er niet aan dat het wel eens je hele lichaam op zijn kop zou kunnen zetten. Tegelijkertijd met die ontregeling kwam een veel te laag vitamine D-gehalte aan het licht en bijnieruitputting. Twee weken lang kon ik alleen maar op de bank of in bed liggen en zelfs de gedachte iets te moeten doen terwijl je er totaal geen energie voor hebt was heel zwaar. Nu ben ik weer aan het opkrabbelen en heb naast het slikken van vit. D een voedingsschema gekregen via een overgangsconsulente die ook orthomoleculair arts is. Ik at ook veel te weinig. Ik hoop dit echt nooit meer mee te maken. De zoetjes en zoetstof heb ik het huis uitgedaan.

Talitha
Door

Talitha

op 30 Jan 2015

Ik ben het volkomen eens met het artikel. En van je zoetverslaving afkomen is mogelijk, zelfs mij is het gelukt! En het levert een groot voordeel op in je dagelijkse leven ik voel me veel fitter met een stabiele bloedsuikerspiegel. Overigens viel het me al jaren op bij de kassa's in de supermarkten dat dikke mensen light producten in hun karretje stoppen. Ondanks de populariteit van de light en 0% vet producten stijgt het aantal mensen en kinderen met overgewicht. Dus dat geeft al te denken.

loes
Door

loes

op 12 Feb 2015

Zoetstof gebruik ik maar zelden en als ik het gebruik alleen in een nagerecht of zelf gebakken taart , gebruik volkoren of speld meel en de zoetstof altijd in combinatie met 1 a 2 eetlepel(s) honing of rietsuiker (ligt aan de hoeveelheid deeg) zo kan je lichaam toch normaal reageren op de bescheiden hoeveelheid echte suikers. Gewone boerenlogica dus.

Claudia
Door

Claudia

op 05 Mar 2015

Bedankt een duidelijk artikel. Ik ben eerst overgestapt op Stevia maar dat bleek idd niet goed te zijn. Toen ben ik agave siroop gaan gebruiken ook slecht. Ik gebruik nu Reissirup van Frischkorn. Ik woon in het buitenland en koop het bij de Muller hier in Spanje. Het is zonder gluten en fructose. Het enige nadeel is dat kan bederven. Ik zet het weleens in de koelkast (zomers is het heet hier) en dan wordt t zo dik. Het schenkt dan moeilijk. Maar gebruik t nu zelfs in de koffie. Verder eet ik niet zoveel suiker meer het went. Af en toe een stuk zwarte chocolade met zoveel mogelijk cacao.

jacqueline
Door

jacqueline

op 06 Mar 2015

Ik zou graag willen weten waarom agave siroop slecht voor je is. Ik kan t hier niet op terug vinden.

jantje
Door

jantje

op 23 Apr 2015

nu ik wil even reageren op .de zoetstof stevia . die heb ik door een bioresonatie /orthomoluculaire en geneeskunde . laten meten en daare zaten geen verkeerde stoffen in dus die kun je volgens .......gerust gebruiken .net als caro koffie poeder zit ook niets in

Angela
Door

Angela

op 01 May 2015

De aspartaam discussie loopt al jaren en ja, heel gezond zal het niet zijn omdat het chemisch is. Daarentegen ben je als diabeet wel beperkter in je keuze qua drankjes als je niets wilt zonder aspartaam want hee, een glas "gewone" cola of sinas is weer tig eenheden (afgezien van de vreselijk vieze smaak). Mensen roepen te makkelijk dat we moeten stoppen met de zoetstoffen maar wat is er aan alternatief om te drinken dan behalve water? Ik denk dat het allemaal wel meevalt zolang je het maar niet overdrijft ( max 1 of 2 glazen light op een dag) Ik vind het artikel interessant maar zoals altijd alleen gericht op de niet - diabetici. Wat prima is maar lever dan ook alternatieven aan waar mensen wat aan hebben ipv alleen het belerende vingertje.

monica
Door

monica

op 01 May 2015

Een heel interessant artikel, maar ik zie niemand over diabetespatiënten schrijven.ik ben er één en gebruik al jaren a spartaan. Kunnen jullie mij zeggen wat voor producten ik beter kan gebruiken? Gr. Monica

Lisette
Door

Lisette

op 12 May 2015

Ik heb gisteren een flesje cola light gedronken en vandaag merk ik het gelijk. Ik heb ontzettende pijn in mijn hoofd en ogen en zie ook 'n beetje wazig. Weet iemand of 1 flesje cola light kwaad kan, en of dit dus weer verdwijnt?

wanda
Door

wanda

op 09 Jun 2015

Ik heb via mijn huisarts een calcium/vitd kauwtablet omdat ik weinig zuivel eet en mijn vit d veel te laag was. Maar zag nu dat er aspartaam in zit. Ik twijfel of ik ermee zal stoppen en alleen vit d slikken.

Yvy
Door

Yvy

op 18 Jun 2015

Tja, het meeste draait toch wel om onze alvleesklier. Dat kleine vergeten orgaan doet heel wat met je lichaam. Suiker is vergif, dat sowieso. Het verwondert me ook niet dat de zoetstoffen niet goed zijn voor ons lijf. Allemaal chemische troep. Desondanks vind ik het altijd weer verhelderend als ik er een stukje over lees. Het bevestigt dat ons lichaam daar niet voor gemaakt is. Net zoals de vele E-nummers. 't Is heel jammer dat we er bijna niet meer omheen kunnen. Het blijkt nog een hele zoektocht als je bepaalde nummers (of suiker) wilt ontwijken. Zo ben ik gelukkig al járen van de suiker af. Niemand kan bij mij een kopje suiker lenen, want ik heb het domweg niet in huis. Daarbij moet ik wel bekennen dat ik destijds op Stevia overgestapt ben, wat ik alleen gebruik als het echt nodig is. Dat is maar zo weinig dat zo'n pakje wel 2 jaar in huis kan staan, voordat hij leeg is. Misschien nog wel langer. De behoefte aan zoetigheid verdwijnt vanzelf. Dat de alvleesklier zo belangrijk is, blijkt ook wel uit het boek van Michel Montignac. Jazeker, die van het Montignacdieet. Als de alvleesklier eenmaal tot rust is, duurt een maand of 3, dan kom je ook niet meer zo snel in gewicht aan. Het is het eerste dieet wat ik begrijp en wat ook logisch is. Een en ander wordt ook duidelijk uitgelegd. En zo begrijp ik ook dat bijvoorbeeld calorieën tellen totaal geen nut heeft. Helemaal fout, want je wordt er alleen maar dikker van. Ook daarmee houd je je lichaam voor de gek. Dat kun je teruglezen in zijn boek "Ik ben slank, want ik eet". Maar goed, dat is weer een ander verhaal, waarin ook de alvleesklier de grote rol speelt. Vandaar dat ik even op een zijspoor kom. Ondanks dat dit artikel inmiddels bijna 2 jaar oud is, had ik het nog niet gelezen. Bedankt Marjolein, voor de duidelijke uitleg.

Tineke
Door

Tineke

op 30 Jun 2015

Ik kreeg een paar jaar geleden een endoscopie .In de drank die je dan moet drinken zat ook aardig wat aspartaam als laxeermiddel Had toen ook hoofdpijn waar ik bijna nooit last van heb .

Sandrs
Door

Sandrs

op 24 Jul 2015

Mijn dochter heeft een stofwisseling van nul,nul en at al gezond. Toch moesten we naar en dietist. Ze was zelf behoorlijk stevig. Geen oordeel, adviseerde ons om alles van Becel te gebruiken light. En een dagboek. Zo goed zo gedaan. Dit was 2006' ze was 5 jaar. Ja ze viel af en hoe. Maar ze werd ziek. Ik heb dezelfde dag de professor gebeld. Onmiddellijk stoppen met die troep. Hij legde me uit dat het puur gif was. Vanaf die dag eet ze geen koolhydraten meer en ze is slank. Wat ik wil zeggen, de professoren weten dit soort dingen maar vertellen dit niet zo snel anders valt er niets te verdienen , als je begrijpt wat ik bedoel............ Ik heb veel van deze man geleerd.

Louise Havinga
Door

Louise Havinga

op 16 Sep 2015

Heerlijk om te lezen. omdat het allemaal zo duidelijk en eerlijk is. Kreeg van de huisarts vitm d met calcium omdat dat schrikbarend laag bij mij was. Na een tijdje las ik de bijsluiter eens grondig en las ik tot mijn grote schrik dat er aspartaam inzat. Mijn huisarts zag er geen gevaar in maar ik kreeg toch een ander soort.

Jolanda
Door

Jolanda

op 17 Jun 2016

Waarom hebben diëtisten het hier dan niet over. Mijn diëtiste vind dat ik wel degelijk bepaalde producten kan en mag vervangen voor light. Wat ik dus ook doe. Leg mij dat dan maar eens uit.

T van den Brink
Door

T van den Brink

op 03 Nov 2019

Weer bedankt voor de goede informatie...ik wist het wel, maar soms weer even te makkelijk. Groetjes Tineke

Myrthe
Door

Myrthe

op 27 Aug 2022

Ik zou heel graag delen op Instagram. Is dit al mogelijk?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!