Aloë vera: goed voor je huid en darmen maar ook voor je bloedsuikerspiegel!
in Darmen
7 min. leestijd

Aloë vera: goed voor je huid en darmen maar ook voor je bloedsuikerspiegel!

Aloë vera ken je misschien wel als ingrediënt in tropische drankjes. De kans is ook groot dat jij een crème in je badkamerkastje hebt staan waar het in zit. Wist je dat aloë vera gewoon een tropische plant is? Eentje met mooie eigenschappen, dat wel! Hij wordt daarom ook wel ‘plant van de onsterfelijkheid’ genoemd.

Aloë vera is heilzaam voor de huid – vandaar dat het in veel verzorgingsproducten wordt verwerkt – én voor de darmen. Het schijnt zelfs goed te zijn voor diabetici omdat het je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dat laatste is misschien nieuw voor je, voor mij was het dat ook. Wil jij weten wat dit kan doen voor jouw gezondheid? Lees dan snel verder.

Wist je dat aloë vera meehelpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden?

Cleopatra wist er al van

Even terug in de tijd. In de periode van de Grieken en de Romeinen werden de sappen van de aloë vera al gebruikt. Volgens historici liet Alexander de Grote het zijn soldaten drinken als zij ziek waren. Nog een leuk weetje: volgens zeggen gebruikte zelfs Cleopatra in het oude Egypte al aloë vera in het badwater.

Deze heilzame plant gaat dus al een hele tijd mee. Helaas kom je hem bij ons in de natuur niet tegen, maar alleen in warme streken in delen van Afrika, Azië en Amerika. Aloë vera ziet eruit als een vetplant die tegelijkertijd wat cactusachtig aandoet. Toch is het geen familie van zowel de cactus als de vetplant, maar valt hij onder de leliesoorten. De stekelige plant transformeert in het voorjaar tot een echte beauty met mooie bloemen.

Er zijn tuincentra die de aloë vera verkopen. Leuk om eens te zien hoe zo’n plant er nu in het echt uit ziet.

Aloë vera: een echte survivor

Aloë vera bestaat voor het grootste deel uit water en heeft daarvan behoorlijk wat opgeslagen. Het is een echte overlever; hij kan in zelfs in de droogste gebieden heel lang zonder water overleven. Naast water bevat het een scala aan heilzame stoffen, waaronder plantenstoffen. Dat maakt het voor onze gezondheid interessant. Plantenstoffen vormen een ruim begrip voor alle stoffen in een plant die we niet kunnen scharen onder voedingsstoffen. Er zijn ontelbaar veel soorten!

Aloë vera bevat een scala aan heilzame stoffen, voor zowel de huid als de darmen.

Plantenstoffen ofwel fytonutriënten

Je hebt primaire en secundaire plantenstoffen. De secundaire plantenstoffen worden door de plant zelf niet ‘opgebruikt’ voor eigen stofwisseling maar blijven ruimschoots aanwezig in het blad. Ze kunnen de plant beschermen tegen ziekten en plagen of geven de plant een kenmerkende geur of smaak.

Ja, ook smaak, bijvoorbeeld het bittere in witlof en spruitjes, hebben we te danken aan plantenstoffen. Deze stoffen worden ook wel fytonutriënten of bioactieve stoffen genoemd.

Plantenstoffen zijn heel gezond voor ons

Wat maakt die plantenstoffen nu zo interessant? Behalve dat ze zeer nuttig zijn voor de plant zelf, varen wij als mensen er ook wel bij. Veel plantenstoffen hebben namelijk een sterke antioxidantwerking. Met andere woorden: zij beschermen het lichaam tegen ontstekingen, celschade (eigenlijk ook een ontstekingsvorm) en (huid)veroudering bijvoorbeeld.

De ene plant heeft een sterkere antioxidantwerking dan de andere. Ik heb het steeds over planten, maar groenten, fruit, en kruiden vallen hier natuurlijk ook onder. Naast plantenstoffen spelen ook de aanwezige vitamines en mineralen in de soort mee. Zo vallen vitamine A en C ook onder de antioxidanten.

Een plant met veel plantenstoffen én een hoog vitamine- en mineralengehalte is altijd interessant voor onze gezondheid.


Aloë vera; volop gezonde plantenstoffen

Aloë vera is er daar dus een van. Het bevat maar liefst 20 mineralen, 12 vitamines en wel 200 verschillende soorten plantenstoffen. Ik zal ze niet allemaal voor je opnoemen, maar eentje hiervan is in ieder geval zeer de moeite waard. Ik heb het dan over polysachariden, een vorm van koolhydraten. Het zijn vooral de polysachariden in aloë vera die de plant zijn gezonde status geven. (1)

Aloë vera bevat maar liefst 200 soorten plantenstoffen! 

Polysachariden voor gezonde darmen

Polysachariden bestaan ook weer uit verscheidende stoffen. In aloë vera zijn dat acemannan en fructanen. Ze hebben prebiotische eigenschappen die de groei van gunstige darmbacteriën stimuleren. En gunstige darmbacteriën, dat betekent blije darmen! Onder invloed van de fructanen verdriedubbelde bijvoorbeeld de groei van lactobacillussoorten. (2)

Het is belangrijk voor een evenwichtige darmflora dat de goede en slechte bacteriën in balans zijn. Dat zorgt voor een goede spijsvertering en daarmee een optimale opname van voedingsstoffen en een soepele stoelgang.

Fructanen: voedsel voor je dikkedarmbacteriën

Daarnaast blijkt dat fructanen de productie van de korteketenvetzuren acetaat, propionaat en butyraat (ook wel boterzuur genoemd) stimuleren. (2) Deze kortketenvetzuren zijn heel belangrijk voor een gezond darmstelsel. Ik zal je uitleggen waarom. Via fermentatie in de dikke darm worden onverteerbare vezels omgezet in kortketenvetzuren. Echt onverteerbaar zijn die vezels dus niet, maar alleen onze dikke darm weet er raad mee en transformeert ze dus tot iets anders.

Een gedeelte van deze vetzuren wordt gebruikt door deze dikkedarmbacteriën als ‘voedsel’. Het andere deel wordt gebruikt voor het gezond houden van onze darmwand. Dat betekent een optimale opname van voedingsstoffen. En zo is het cirkeltje weer rond!

Aloë vera stimuleert de aanmaak van kortketenvetzuren: belangrijk voor gezonde darmen

Aloë vera voor je huid

Aloë vera is ook een weldaad voor je huid. Vanwege de hoge concentratie antioxidanten kan het voor een gladder huidoppervlak zorgen met minder rimpels. Maar het werkt vooral hydraterend. Mensen met een droge, gevoelige huid reageren vaak erg goed op aloë vera. Eczeem-achtige klachten kunnen ermee verlicht worden. Daarnaast werkt de gel verkoelend en verzachtend bij een zonverbrande huid en muggenbulten. Ook kan het pigmentvlekjes en oneffenheden verminderen. (3) Onderaan dit artikel lees je hoe je aloë vera precies gebruikt.

Aloë vera kan helpen om insulinegevoeligheid te verhogen

Steeds vaker wordt een aloë vera-extract ingezet als middel tegen diabetes. Het zou helpen de bloedsuikerspiegel beter te reguleren en de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Uit verschillende studies zijn veelbelovende resultaten gekomen rondom het gebruik ervan (4)(5)(6).

Er moet nog wel vervolgonderzoek worden gedaan, maar het lijkt een interessante ontwikkeling! 

Zou je het hiervoor willen gebruiken, lees dan hieronder even over aloë vera als drank.

Hoe gebruik je aloë vera?

De bladeren van de aloë vera bestaan uit drie onderdelen: de schil, de gel (geleiachtig plantensap) en latex. Er zijn zo’n 400 soorten aloë-achtige planten, maar de ‘Aloë Vera Barbadensis’ is de enige soort die gel bevat. Deze gel is verantwoordelijk voor de meeste positieve effecten op de gezondheid.

Wanneer je een aloë vera-plant hebt, of kan bemachtigen, is het vrij makkelijk om deze gel uit de plant te krijgen. Je vindt aloë vera soms bij natuurwinkels, vaak kun je ze daar ook bestellen. En anders hebben we altijd nog het internet of het tuincentrum dus 😉.

Aloë vera niet echt lekker helaas

Hoewel de meeste mensen de gel op de huid aanbrengen is aloë vera bij een juiste bereiding ook veilig om te eten. Om bij de gel te komen snijd je de doornige punt en scherpe randen van de bladeren eraf. Verwijder de schil. Nu komt er een soort stevige, compacte gel tevoorschijn. Was dit goed af maar kijk uit dat je de latex niet meeneemt. Dit is het laagje geelachtig vocht wat tussen de schil en de gel zit. Het bevat namelijk verbindingen met laxerende eigenschappen zoals aloïne. Te veel latex nuttigen kan ernstige bijwerkingen hebben en smaakt ook erg bitter. Blijf daar dus van af!

De gel zelf kun je prima eten of drinken, vermengd met water of sap. Verwacht geen tropische, zoete smaak. Aloë vera smaakt eerder ui-achtig. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het helpt wel ontzettend goed bij een slechte adem.

Overgebleven gel bewaar je in een pot in de koelkast, maar het laat zich ook makkelijk invriezen.

Je kunt aloë vera zowel eten als op je huid smeren

Lekker smeren die gel!

De pure gel kan je ook rechtstreeks als dun laagje op je huid smeren. Er zijn heel veel vrouwen die er bij zweren. Wie geen zin heeft om een plant meester te maken, kan natuurlijk ook kiezen voor gel of crème uit een potje. Lees goed de ingrediënten op de verpakking want soms bestaat een smeerseltje maar voor een paar procent uit aloë vera. Dat zet geen zoden aan de dijk. Hoe puurder, hoe beter.

Aloë vera als drank

Aloë vera wordt ook verkocht als (fris)drank. Helaas bevat dit zoveel suiker dat er niet meer gesproken kan worden van een gezond product. Zoals je hebt gelezen smaakt het puur een beetje naar ui. Ook voor aloë vera geldt: blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en eet of smeer het zoveel mogelijk puur, vers en onbewerkt. Wil je zelf een gezond aloë vera-drankje maken: gebruik dan deze 100% aloë vera (klik hier) en mix het met wat water of wat sap.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat zijn jouw ervaringen met aloë vera? Heb je een tip voor ons?

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18794775
  2. Quezada MP, Salinas C, Cardemil L. Acemannan and Fructans from Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Plants as Novel Prebiotics. J Agric Food Chem 2017.
  3. https://blogs.naturalnews.com/18-top-uses-aloe-vera-juice/
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711396800602
  5. https://bibliotheek.ortho.nl/10095/aloe-vera-zinvol-bij-diabetes/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27347994
Lydia
Door

Lydia

op 01 May 2020

Zijn alle aloë Vera soorten geschikt om te eten?

Eva Snijders
Door

Eva Snijders

op 04 May 2020

Kamerplanten die in tuincentra e.d. worden verkocht, zijn niet altijd geschikt om te eten. Wanneer je met de Aloë Barbadensis te maken hebt zit je goed.

Mieke Erkens
Door

Mieke Erkens

op 04 May 2020

Mooi artikel Marjolein. Ik drink al ruim 20 jaar dagelijks een glas pure Aloë Vera. Bevalt me uitstekend, ik voel me er goed bij. Ik ben er ook mee gaan werken.

Diana van der Wal
Door

Diana van der Wal

op 27 Dec 2020

Hallo Eva, prachtig artikel!! Wij gebruiken heel veel producten op basis van pure Aloe, en drinken het iedere dag!! Voelen ons daardoor fitter en energieker. En helpen anderen hiermee met hun gezondheid.

Els
Door

Els

op 29 Jan 2021

Marjolein een heel goed artikel. Ik drink al jaren pure aloë vera. Aan te bevelen om het immuunsysteem sterk te houden. Ook de aloë vera gel is aan te bevelen.

Bianca
Door

Bianca

op 12 Jun 2021

Hoi, lees allerlei voordelen van deze plant, ga er dus snel mee beginnen te drinken. Zou het ook tegen een lichte vorm van hooikoorts kunnen helpen?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!