headershadow

Latest Blogposts

Darmen; het hart van je gezondheid

Rommelende darmenEet jij behoorlijk gezond, krijg je genoeg lichaamsbeweging en heb je niet teveel stress maar voel je je nog steeds niet optimaal fit?

Gebruik je voedingssupplementen maar heb je het idee dat die niet veel toevoegen aan jouw gevoel van vitaal zijn?

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel, obstipatie, vaginale infectie of huidproblemen?

Neem dan je darmen eens onder de loep. Het kan zijn dat daar jouw oplossing ligt. 

Je darmen ofwel je tweede hersenen

Je darmen worden ook wel eens je tweede hersenen genoemd. Deze tweede hersenen werken samen met je eerste hersenen, die in je hoofd. Dat heb je vast wel eens ervaren als je bijvoorbeeld erg zenuwachtig was voor een examen of presentatie en merkte dat je wel vier keer naar de wc moest. Je hoofdhersenen zijn zenuwachtig en je buikhersenen reageren hierop met willen loslaten. Als de werking tussen je hoofdhersenen en buikhersenen niet goed functioneert, dan geeft dit problemen zowel in je darmen als in je hoofd. Als je met gezondheidsproblemen kampt waar de huidige gezondheidzorg geen oplossing voor heeft (denk aan depressieve gevoelens) en er tegen je wordt gezegd dat het misschien tussen je oren zit, kijk dan eens goed naar de gezondheid van je darmen. Daar zou wel eens de oplossing kunnen liggen.

Zorg voor een goede darmflora

Je darmen is het orgaan waarin voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen en waarin afvalstoffen uiteindelijk worden afgevoerd. Je darmen zitten vol met bacteriën. Dit kunnen zowel goede als slechte bacteriën zijn. Het is belangrijk om voldoende goede bacteriën in je darmen te hebben. Deze zorgen voor een goede spijsvertering, een goed immuunsysteem, ze beschermen je tegen allergieën, zorgen voor een goede vertering van je voedsel, houden de foute bacteriën buiten de deur en zorgen voor optimale opname van voedingsstoffen. Deze voedingstoffen zijn natuurlijk essentieel voor je algehele gezondheid en energieniveau.  Je kunt supplementen slikken of superfoods eten zoals maca en chiazaad wat je wilt, maar als je darmflora niet gezond is, dan worden al deze vitaminen en mineralen ongebruikt weer afgevoerd. Je hebt er dan dus niks aan. Je gezondheid en dus ook een balans in je hormoonhuishouding (heel belangrijk als vrouw 40+) begint met gezondheid in je darmen.

Hoe weet je of je darmen gezond zijn?

Er zijn allerlei signalen die je kunnen vertellen dat je darmen niet helemaal happy zijn. Buikpijn en darmkrampen zijn natuurlijk een duidelijk signaal, net zoals obstipatie of diarree. Een rommelende maag na de maaltijd, een opgeblazen gevoel, een buik alsof je 6 maanden zwanger bent en veel gasvorming zijn ook signalen dat er iets aan de hand is. Gezonde darmen geven je absoluut geen problemen, overlast of narigheid. Als je weet waar je darmen zitten en je voelt dat het daar niet goed zit, ga er dan vanuit dat ze om je aandacht vragen. Ze beginnen met fluisteren maar als je niet luistert gaan ze schreeuwen. Let wel: winderigheid alléén bij het opstaan ‘s morgens is juist een teken dat je darmen wel goed functioneren. Je bacteriën hebben dan hard gewerkt ‘s nachts waardoor er ‘s morgens gasvorming kan plaatsvinden. Dit is geen probleem. Het kan ook zijn dat je ‘s nachts veel lucht inademt, ook dat is geen probleem. Echter, het kan zijn dat je helemaal géén last hebt van je darmen maar er toch iets mis is met je darmflora.

Welke signalen kunnen nog meer wijzen naar je darmen?

Als je darmen lange tijd niet gezond zijn en je gedurende een aanzienlijke periode onvoldoende voedingsstoffen kunt opnemen, dan kunnen er andere gezondheidsproblemen ontstaan die je misschien niet gelijk met je darmen in verband brengt. Denk hierbij aan voedselallergieën, vaginale infecties, candida infecties, urineweginfecties, allerlei darminfecties, Premenstrueel Syndroom (PMS), allerlei verschillende huidproblemen, astma, slaapproblemen, vermoeidheid, hoofpijn of migraine en depressieve klachten.

Wat kan je doen?

Je hele spijsverteringsstelsel inclusief je darmflora is een kwetsbaar systeem dat op allerlei manieren kan worden verstoord. De belangrijkste oorzaken van verstoring zijn stress, ongezonde voeding, voedselintoleranties ( met name gluten en zuivel), medicijngebruik, ziektes en een algeheel verzwakt immuunsysteem. Met een gezond voedingspatroon en voldoende ontspanning kun je dus al aardig wat verbetering bereiken. Download het gratis e-book Eet meer Energie voor tips over gezond eten, ook voor je darmen.

Je kunt je darmflora verbeteren door ervoor te zorgen dat ze zichzelf kan herstellen. Belangrijk hierbij is om de verhouding goede/slechte bacteriën te herstellen. Heb je het idee dat je darmen zwaar van slag zijn en een boost kunnen gebruiken, gebruik dan een tijdje colostrum  of pro-biotica om je darmflora te herstellen. Je kunt ook een hoge darmspoeling (colontherapie) overwegen. Trap niet in de val van allerlei (zoete) drankjes die in de supermarkt te koop zijn. Die doen echt niets voor je darmen.

Probeer eens een tijdje gluten en zuivel te vermijden en kijk wat dit met je doet. Veel vrouwen worden in de loop der (leef)tijd intolerant voor gluten, vooral die in tarwe (maar gluten zit ook in spelt, rogge, gerst en kamut). Heb je hier dus nooit last van gehad, dan wil dat niet zeggen dat dat nog steeds het geval is. Aanwijzingen dat je hier last van kan hebben zijn rommelende darmen, opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree. Ik heb er zelf jaren behoorlijk last van gehad totdat ik gluten schrapte uit mijn menu. Artsen hebben bij mij nooit iets kunnen vinden maar dat was 15 jaar geleden. Tegenwoordig kan je ook getest worden op voedselintoleranties. Dring hierop aan bij je arts of ga naar een Mayr-arts als je last blijft houden van je darmen ook nadat je je voeding hebt aangepast. Heerlijke suiker-, zuivel- en glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en tussendoortjes vind je in mijn webshop, klik hier. 

Een heel goed boek in het Nederlands is De darm denkt mee van Klaus Dietrich Runow. Echt verplichte kost voor iedereen die kampt met darm- of neurologische problemen. Twee prima Engelse boeken zijn The Second Brain van M.D. Gershon en Gut Wisdom van A.M. Sorokie.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

Wil jij méér tips over vitaliteit?
Vul dan hieronder je naam en emailadres in en ontvang gratis ons e-book Eet méér Energie (PDF)
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

72 reacties op “Darmen; het hart van je gezondheid


Comment author said

Door Nel op 23 juni 2012 om 17:41

In 1e instantie wil ik reageren op de naam
Dat vind ik toch zo n goeie EVA afkorting
Verder vind ik dit een frisse website
Net ontdekt ,door Grootnieuwsradio
Heb zin om ermee aan de slag te gaan
Dingen te lezen en dingen te doen
Wordt vervolgd……..
Nelleke

 

Comment author said

Door Bea Schokker op 10 juli 2012 om 12:26

leuke mooie website
wil je gezond blijven daar kun je zelf alles aan doen
de verantwoordelijkheid hier voor ligt in je eigen handen
ons lichaam is een tempel van de heilige Geest

 

Comment author said

Door Hilde op 24 juli 2012 om 18:24

Als voetreflexzonetherapeute heb ik (ook) op dit -darm-gebied dezelfde visie.
In mijn ervaring zie ik zeer regelmatig dat van jong tot zeer oud, men geestelijk en lichamelijk baat heeft bij een massage van het spijsverteringsstelsel. Zeker als er daarbij een bewustwording van het verband tussen het denken en de conditie van de darmen is (ontstaan).

Dank je weer, Marjolein, voor het delen van je kennis.

 

Comment author said

Door Barbara Havenith op 1 augustus 2012 om 09:28

Beste Marjolein,

geweldig hoe je op je website op een zeer heldere wijze uitleg geeft over de effecten van voeding op de gezondheid en gezondheidsklachten. Ik heb al menig patiënte gewezen op je website.
Helaas leeft deze visie op voeding nauwelijks onder mijn collega gynaecologen. Net als zij en de meeste andere artsen in Nederland heb ik tijdens mijn opleiding tot arts ternauwernood iets van nut geleerd over voeding. Dat vind ik een groot gemis.

Dank je wel voor het delen van je kennis!

 

Comment author said

Door Rosalie op 16 oktober 2012 om 05:11

Wellicht is dit ook interessant m.b.t. “meten” van voedingsmiddelenintolerantie (ipv allergie!!):
http://www.prohealth.nl/medical/voedselallergie-test-imupro.html
Bij de ImuPro gaat het om een diagnostische test, waarmee IgG-antilichamen tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen aangetoond worden. Zijn er IgG-antilichamen in het serum aanwezig, duidt dit op het aanwezig zijn van een immunologische reactie, voedselallergie type 3 (in de volksmond ook wel voedselintolerantie genoemd).
Heel veel succes met je website, ik volg het met veel interesse. Ik ben nog op zoek naar een evenwichtig eetpatroon ivm fructose-intolerantie (aangetoond dmv H2-ademtesten in het ziekenhuis). Hartelijke groet, Rosalie

 

Comment author said

Door Ria Vervoordeldonk op 6 november 2012 om 09:59

Dank je wel, Marjolein voor de aandacht die je geeft aan dit onderwerp, ik begin de dag met een kopje zelfgemaakte miso soep, de japanners weten tioh wat goed is om je darmen in de morgen te verwennen..het herstelt je darmflora op een natuurlijke wijze.
Groet Ria

 

Comment author said

Door Ariane op 12 november 2012 om 21:07

Een interessant boek in het nederlands is misschien : ” Ik heb er mijn buik van vol ” van Marijke de Waal Malefijt .

Dank je wel voor het delen van je kennis op deze mooie website.
Lieve groeten , Ariane

 

Comment author said

Door marja van der knaap op 13 november 2012 om 16:18

Beste Marjolein,

dankjewel voor alle interessante onderwerpen waar jij
aandacht aan besteedt.
Ik blijf je graag volgen.

Gezonde groet,
Marja

 

Comment author said

Door liesbeth op 11 december 2012 om 20:56

dank je wel Marjolein voor deze goede
tips,,,en wat leerzaam allemaal.
ik blijf je heel graag volgen om meer te kunnen leren en
door tegeven en natuurlijk ook toe te passen.
ik ben zo blij dat ik door jou tip over Maca weer slaap.
en wat een enrgie en kracht geeft dit oroduct.WAUW…..
dank je wel en hoop graag van je te horen.
groet,Liesbeth,

 

Comment author said

Door Fokje Dallinga op 5 januari 2013 om 00:26

Kreeg vanaf de zomervakantie ineens last van veel gasvorming na het eten van alle soorten kool, uien , prei, bonen, peulvruchten had er daarvoor nooit zoveel last van. Dat zijn wel groenten die gasvorming veroorzaken maar bij mij is het wel behoorlijk heftig geworden. Probeer die dingen dus zoveel mogelijk te vermijden, maar er blijft dan zo weinig over zou dat ook verband kunnen hebben met gluten???

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 9 januari 2013 om 10:06

Ha Fokje, nee, dat zijn geen gluten in ui ed. Maar het zegt wel iets over je darmen dat ze dit niet meer goed kunnen verwerken. Bij het ouder worden veranderd ook je darmflora. Je zou kunnen overwegen om een pro-biotica kuur te doen zodat je je darmen ondersteunt met de juiste bacterieen. Misschien dat dit helpt?

 

Comment author said

Door Eva op 25 april 2014 om 15:47

Nee, ze bevatten allemaal veel fructose. Google eens naar fructose malabsorbtie!

 

Comment author said

Door sabine op 13 februari 2013 om 15:32

had al eerder het relaas gelezen van Wouter Schatteman
komt op hetzelfde neer
ik eet nu geen zuivel meer en eet glutenvrij brood en is stukken verbeterd

deze middag last, had sla gegeten, waarschijnlijk ook niet goed voor mij (rauwe groenten), verteert blijkbaar niet goed bij mij

 

Comment author said

Door Ineke op 13 februari 2013 om 15:33

Dank je wel Marjolein voor de vele goede tips en adviezen. Door jou ben ik anders gaan ontbijten. Nooit gedacht dat ik van mijn zelfgebakken speltbrood af zou komen. Ook pasta en rijst kan ik makkelijk laten staan. Inmiddels heb ik al aardig wat potten staan met rawfood producten. Ik blijf je graag volgen.

 

Comment author said

Door Angelique op 25 februari 2013 om 18:46

Ik had geen darm problemen what so ever. Ik zei vaak dat ik ,”als een hondje poep” omdat ik geen wc papier nodig had. Toch ben ik na veel lezen begonnen met, geen brood maar havermout, geen pasta maar Zilvervliesrijst, olijfolie, kokosvet, lijnzaad, water drinken, geen zuivel, noten, geitenkaas. Maar mijn ontlasting is zalf geworden. Ik geef ze meer tijd, maar ze moeten toch, op een gegeven moment beterr gaan functioneren. Ik begrijp dat ze moeten wennen, maar voor hoelang?

 

Comment author said

Door Angelique op 25 februari 2013 om 18:48

Aanvullingen: ik eet juist wel noten, zaden en geitenkaas.

 

Comment author said

Door Marielle op 3 juni 2014 om 19:04

Misschien komt het omdat je ze niet biologisch eet. Pesticiden zijn ook slecht voor de darmen en vooral niet biologische zuivelproducten zijn zeer schadelijk die bevatten antibiotica en de dieren krijgen gemanipuleerde soja te eten wat echt schadelijk is voor de gezondheid en dit eet je dan zelf ook op als je eitjes, melk, yoghurt, kaas,… en ook vooral vlees eet dat niet bio is.

 

Comment author said

Door Tini Mulder op 25 februari 2013 om 19:47

Dank je Marjolein, voor de interessante mails. Heb er ook verschillende , o.a. “Water” geplaatst omdat in mijn praktijk voor huidverbetering ik dagelijks geconfronteerd word met dit soort problemen.
Ook dit artikel over de darmen ga ik weer delen!!
Gezonde groet,
Tini

 

Comment author said

Door Angenie op 25 februari 2013 om 20:03

Hoi Marjolein, ik eet al gezond heb redelijk goed stoelgang maar wel rommelende darmen vooral s’avonds. Ik eet geen melk, brood of rijst of aardappelen geen suiker. Wel havermouth met rijstemelk havermelk of sojamelk. Veel groente rauw en gewokt en sla kip. Verder ook nog crackers met weinig koolhydraten tonijn noten en fruit!

 

Comment author said

Door Victoria op 26 februari 2013 om 09:08

Erg interessant! Dank voor de tip over “Second Brain” – ik heb het zojuist besteld en ben benieuwd ;-)

 

Comment author said

Door yolande op 27 februari 2013 om 10:57

Heb al jaren een probleem. Spastische darm zegt het zieken huis. Mijn buik zwelt op alsof ik 5 maanden zwanger ben (in het verleden feliciteerden andere mij met mijn zwangerschap). Dit probleem heb ik al 20 jaar. Weet niet meer wat ik eraan kan doen. Kan iemand mij ideeën aan de had doen zodat ik hier van af kom?
Ben benieuwd alvast bedankt Yolande

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2013 om 07:51

Ha Yolande, heb je al eens geprobeerd om gluten, zuivel en suiker helemaal te vermijden? Dat is het eerste advies dat ik je kan geven, plus het drinken van zeker 2 liter gefilterd water op een dag. Je zou ook eens een ontlasting onderzoek kunnen doen bij een darmspecialist en kijken wat jouw darmen je te vertellen hebben. Of een hoge darmspoeling zou ook verlichting kunnen geven. Het lijkt in ieder geval of er iets mis is met je darmflora, ik herken de symptomen. Lees ook mijn blog over darmen. Niet opgeven! Blijf jezelf goed informeren, je lichaam wil niets anders dan gezond zijn.

 

Comment author said

Door caro op 6 augustus 2014 om 09:55

probeer tarwevrij te eten. dat is anders dan gluten-vrij. ik had hetzelfde probleem en dat is nu opgelost door mijden van tarwe. misschien een idee want meestal wordt je gewezen op zuivel/gluten vermijden maar als dat niet zo zeer wert wordt tarwe vaak vergeten. succes!

 

Comment author said

Door han op 24 april 2013 om 01:10

Hallo Marjolein,
Misschien is het niet onder je aandacht gekomen want ik heb het onder een ander artikel over darmen ook al vermeld, wel interessant trouwens, maar voedselintoleranties zijn wel degelijk meetbaar. Zo is bij mij jaren geleden al vastgesteld dat veel van mijn klachten het resultaat waren van 31 voedselintoleranties. Deze kunnen in mindere en meerdere mate voorkomen. Zo is vanille mijn ergste intolerantie! Daar was ik zonder test nooit achter gekomen.
Dus allen, blijf je last hebben van je darmen ondanks het doorbreken van eenzijdige voedingspatronen? Dring aan bij je dokter of ga naar een Mayr-arts want deze testen bestaan wel degelijk en dan weet je meteen wat je moet doen en vooral laten.
Succes. Take care

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 24 april 2013 om 09:28

Dank je wel voor de informatie, ik zal het vermelden in mijn artikel

 

Comment author said

Door Marlies op 24 mei 2013 om 17:06

Ik heb al lange tijd vreselijke last va verstopping. Ik ben nu begonnen met het gebruik van kefir en merk al een lichte verbetering.

 

Comment author said

Door Diane op 24 mei 2013 om 23:01

Hallo,
Fijn om dit alles te lezen, ik wil starten met pro- biotica. Ik las beter geen zoet drankje uit de supermarkt, maar welke dan? Kunt U mij hierin adviseren. BVD.

 

Comment author said

Door Christianne op 14 augustus 2013 om 09:30

Mijn ontbijt bestaat uit chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, havermout, vaak nog bosbessen erin en yoghurt . Nu zou die yoghurt dus niet zo best zijn omdat het een melkproduct is. Maar ik hoorde dat “zure” melkproducten niet zo’n probleem zijn. Als dat wel zo is, hoe eet ik dan mijn schaaltje havermout?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013 om 15:29

Ha Christianne, de “zure” producten zijn inderdaad minder lastiger te verteren voor je darmen dan gewone melk. Een goed alternatief voor gewone yoghurt is geitenyoghurt of -kwark. Je zou dit kunnen afwisselen met gewone yoghurt als je dit goed verdraagt. Zorg vooral voor veel variatie, ook in je ontbijt. Iedere dag hetzelfde ontbijt, hoe gezond ook, is net zo eenzijdig als iedere dag 2 boterhammen met kaas. Wissel de zaden en vruchten af en vervang de havermout eens door gare quinoa. Meer ontbijtsuggesties in mijn Optimaal Ontbijtboek.

 

Comment author said

Door Christianne op 17 augustus 2013 om 10:29

Bedankt voor je reactie, Marjolein. Ik denk dat ik je boeken maar eens ga kopen want ik heb heel veel vertrouwen in deze manier van ” anders en bewuster omgaan met voeding”.
Ik doe trouwens ook nog vaak een lepeltje kokosolie in mijn schaaltje havermout. Maar ik ga om te beginnen eens afwisselen met quinoa.

 

Comment author said

Door Marianne op 28 oktober 2013 om 15:45

Hallo Marjolein,
Sinds een week weer last van mijn darmen net als 6 jaar geleden. Dat heb ik toen opgelost met een kuur Catsclaw en idd het aanpassen van mijn dieet.
Ik heb er tot nu toe weinig last meer van gehad maar helaas is het nu dan toch helemaal mis. Ik ben gelukkig nooit ernstig ziek geweest maar merk dan nu toch op mijn 62ste hoe makkelijk je de boel uit balans kan trekken.
En wat ben ik blij dat ik deze fantastische website heb gevonden!
Een soort bijbeltje voor mijn gezondheid. Zoveel informatie! Dankjewel hiervoor.
Ik ben al gestopt met de gluten en zuivel. En wijn, hetgeen best lastig is als je zoals ik in Frankrijk woont. Het helpt al een beetje.
Nu ga ik me verdiepen in de beste manier voor mij om de darmflora te herstellen. Heerlijk dat ik allle informatie op deze site kan vinden.
hartelijke groet.

 

Comment author said

Door Leonie op 5 november 2013 om 22:55

Mijn dochter van 11 jaar heeft al vanaf haar geboorte problemen met haar darmen. De eerst 3 maanden was ze een echte hui baby door darmkrampjes.
Als kleine peuter huilde ze vaak van de pijn aan haar anus, maar huisarts kon niets vinden. Ze heeft regelmatig blaasontsteking en heeft enorm last van eczeem. Ze heeft erg vaak buikpijn. Verleden jaar is haar ontstoken blindendarm eruit gehaald. We hadden eerst niet door dat het haar blindendarm was omdat ze vaak klaagt over buikpijn. Ben al heel vaak bij de huisarts geweest omdat ik al vermoede dat al haar klachten met haar darmen hebben te maken. Voedselintolerantie kon het volgens de arts niet zijn. Haar buik is volgens de huisarts haar zwakke plek en is niets aan te doen. Na het lezen van jouw stukje heb ik van ZIE JE WEL! IK WIST HET!
Kan jij of iemand anders mij tips geven wat ik kan doen voor mijn dochter?
Misschien alternatieve geneeswijze? Met de reguliere huisarts kom ik niet uit.
Ik ben echt al jaren radeloos……

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 7 november 2013 om 21:02

Beste Leonie, ga het complementaire (jij noemt het alternatieve) circuit in! Echt, een kind behoort gezond te zijn, er is iets uit balans en het is de kunst om uit te vinden wat dat is. Zoek eens naar een goede natuurarts bij jou in de buurt. Iemand die alles weet van darmen is Astrid Becks, haar site is http://www.time-out.nl Stel je vraag ook eens in de EVA facebook groep, daar is heel veel kennis aanwezig, https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ Veel sterkte ermee maar blijf zoeken!

 

Comment author said

Door Eva op 25 april 2014 om 14:29

Beste Leonie,
ik hoor het vaak van vrienden en collega’s dat huisartsen zich eigenlijk geen raad weten met deze ‘vage klachten’. Meestal wordt gezegd dat je ‘gewoon’ prikkelbare darm syndroom hebt of ‘dat het wel bij je zal horen’ en je moet er maar mee leren leven. Vaak wordt aanbevolen om je klachten te bespreken in een praatgroep van lotgenoten. Maar – er valt heel veel aan te doen! Ik raad je aan om de specifieke koolhydraten dieet uit te proberen. Ik heb daar geweldige resultaten mee geboekt, zie hier voor de website: http://www.scdiet.nl/scdietnl.php

En verder een tip aan iedereen die na het weglaten van gluten, lactose, kleurstoffen en suiker NOG STEEDS last heeft van opgeblazen buik: verdiep je eens in “fructose-malabsorptie” – naar het schijnt, 1 op de 3 mensen heeft er last van! Dus niet alle soorten fruit zijn gezond voor iedreen. Ik verdraag alleen nog maar fruitsoorten met een zeer lage fructose gehalte, zoals mandarijnen, aardbeien etc. Er is heel veel informatie over te vinden op internet. Ik zou zeggen: doe je er je voordeel mee en wens iedereen veel wijzheid en gezondheid toe.

 

Comment author said

Door elly op 13 november 2013 om 13:39

even een correctie, het is time-out.nu
anders kom je op een heel andere site

 

Comment author said

Door Monique Bonthuis op 3 december 2013 om 20:30

Dag Marjolein,

Bij mij is 2 jaar geleden het prikkelbare darmsyndroom vastgesteld. Tevens is mijn galblaas verwijderd (goedaardige tumor). Hierdoor heb ik regelmatig last van mijn darmen en ben snel misselijk na het eten van bepaalde voeding.
Ik probeer nu zoveel mogelijk de suikers te vermijden en gebruik inmiddels macapoeder.
Ik lees trouw de informatie die je mij mailt en ik vind jouw tips en adviezen zeer waardevol.
Ik blijf je graag volgen.

Groetjes, Monique

 

Comment author said

Door Jan &Gonny Damminga op 17 december 2013 om 15:48

We zijn nu bezig met het boek, De Brood buik van preventiecardioloog
William Davis.Als we minder tarwe eten,vallen we niet allen af maar verdwijnen ook allerlei vage vermoeidheids en buikklachten.

 

Comment author said

Door Door Ria op 10-11-2013 op 28 december 2013 om 20:20

Bedankt Marjolein voor alle goede tips, ben er erg blij mee
en blijf je graag volgen!

 

Comment author said

Door Ingrid op 14 januari 2014 om 19:29

hallo Marjolein

We zijn nu ondertussen al een 2 maanden verder sinds ik op jouw website terecht ben gekomen, ik heb er al heel veel van opgestoken en voel me ondertussen ook stukken beter…
Een jaar terug was ik haast een wrak, liep gebukt onder de fybromyalgie, spondylo-artritis, spasmofilie en hartritmestoornissen ….
Nadat ik bij de reumatoloog terecht kwam ging het dan nog eens van kwaad naar heel erg….. de medicatie die ik er kreeg heeft mij een heuse bloedvergiftiging bezorgd waardoor ik in het ziekenhuis belandde …. mijn galblaas was toen zodanig verziekt en aangetast, dat ze hem hebben moeten verwijderen ….. al stel ik mij nu de vraag of het misschien wel nodig was geweest, misschien had ik er op eigen krachten terug bovenop kunnen komen als ik toen al op jouw website was terechtgekomen …..
Ik neem niks meer van zulke medicatie, zelfs geen pijnstillers meer en voel me weer terug levendig sinds dat ik mij een gezonde levensstijl heb aangeleerd, die ik dan ook via deze website heb leren kennen ….. waarvoor dank!!!

 

Comment author said

Door HElma op 24 januari 2014 om 16:48

ik vindt t supper om mails te ontvangen echt leerzaam en natuurlijk weten we al veel maar zo is het fijn om alert te blijven

met vriendelijke groet helma

 

Comment author said

Door Renee op 26 februari 2014 om 12:07

Hoi,

Leuk bericht maar ik wil wel even iets kwijt. Sinds vorig jaar eet ik veganistisch en glutenvrij. Na de lunch, dus wanneer ik een salade heb gegeten met o.a. lijnzaadjes en hennep met verse groenten en daarna glutenvrijbrood met lactose vrije smeersels wilt het toch nog behoorlijk rommelen en kan ik toch behoorlijk winderig zijn.

Hoe zou dit komen?

Groetjes en bedankt voor de informatieve website.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2014 om 12:21

Stop eens met dat glutenvrije brood is mijn advies en kijk wat het met je doet. Eet vooral ook eens een warme lunch als soep, niet alleen salades. Gewoon varieren. Glutenvrij brood bevat vaak allerlei suikers en gist waar je darmen ook niet blij van kunnen worden.

 

Comment author said

Door INgird op 25 juni 2014 om 19:39

lijnzaad is heel heftig voor prikkelbare darmen, mee stoppen.
gr Ingrid

 

Comment author said

Door Lisa op 8 maart 2014 om 09:17

Hallo,

Ik heb een probleem weet niet zo goed wat ik ermee moet. Ik heb sinds een paar weken last van rommelende darmen, misselijkheid, winderigheid, beetje bloed bij harde ontlasting. Ik heb zowel harde ontlasting als diarree(wisselend) en buikpijn. Ik zit op kantoor met een paar man, dus dit is absoluut niet ideaal. Ik heb rennie geprobeerd en redugas. Het helpt alleen de eerste dag en daarna is het weer als vanouds. Voor zover ik weet heb ik geen allergie. Ik eet alles, vroeger ook. Help!! Wat nu?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 11 maart 2014 om 08:49

Hallo Lisa, het lijkt erop alsof je darmen er niet meer zo goed tegen kunnen dat je alles eet. Voedselintoleranties of allergieen kunnen in de loop van de tijd gaan optreden. Schrap eens een tijdje gluten en zuivel en suiker en kijk wat voor effect dat heet.
Je lichaam geeft aan dat het nu wat aandacht van je nodig heeft!

 

Comment author said

Door Jannie op 11 maart 2014 om 17:40

Hoi Marjolein,
Voor het eerst lees ik jouw site. Prachtig!!! Ik ben een 70er en sinds ongeveer
driekwart jaar heb ik ook last van mijn darmen. Heel gevoelige darmen en ze
vertonen het beeld van een prikkelbare dikke darm. Ik bak nu zelf mijn broden,
glutenvrij en daardoor is er meer rust gekomen in mijn darmen, maar de klachten zijn nog niet verdwenen. Het voelt alsof er teveel stress op de darmen zit, waardoor ik heel vaak ontlasting heb. Ik durf haast niet meer een stuk gaan lopen, want dan moet ik echt een toilet in de buurt hebben.
Nu is mijn vraag of de stres op de darmen kan komen van electrosmog, stralingen van zendmasten e.d.? In huis hebben we alles stralingsvrij gemaakt en daar heb ik veel minder last. Ik hoop dat je hier op in kunt gaan.
Groetjes,
Jannie

 

Comment author said

Door Angelique op 18 maart 2014 om 18:07

Hallo Marjolein,
Ik lees al je mailtjes en veel gelezen over darmen,toch is mijn vraag wat kan ik doen aan mijn darmen?zuivel-gluten-en suikervrij noem maar op
Ik kamp al jaren met obstipatie, sinds de geboorte van mijn eerste kind(16 jr.) Heb al van alles geprobeerd ( ook het Alexander instituut in Venlo natuurarts) heb een half jaar geprobeerd maar ging maar niet op vooruit.heb jij nog tips,ik ben radeloos.

 

Comment author said

Door Chris op 22 april 2014 om 11:01

Ik heb sinds twee weken een branderige diarree/ontlasting, echt heel erg pijnlijk. Weet u wat dit zou kunnen zijn?

 

Comment author said

Door hedwig op 26 april 2014 om 07:29

Dag Marjolein,
Ik zit in de overgang (pre) ik zit in twijfel waar het zenuwachtig gevoel in mijn buik vandaan komt, wat ik al een jaar heb.2 jaar geleden zijn bij mij 8 maanden lang 1x in de maand aambeien weggeschoten (met elastiekjes) sinds dien is mijn ontlasting zacht, net niet diaree achtig, kan het in de ochtend ook niet ophouden(bij het opzetten van dat ik moet poepen zeg maar moet ik een sprintje trekken naar het toilet).sedert een paar maanden na het eten moet ik winden laten, maakt niet uit wat ik gegeten heb.Nu zit ik in twijfel hoort het nu bij de overgang of ligt het aan mijn darmen het zenuwachtig gevoel in de buik.Mijn bloed is al nagekeken op nieren lever e.d, alles schijnt goed te zijn.Moet ik nu naar de dokter cq specialist? Ik wil gewoon weten waar dat gevoel vandaan kan komen, het belemmert mijn functioneren.Ik hoop dat je voor mij hier een antwoordt op heb.groetjes Hedwig

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 mei 2014 om 12:35

Ha Hedwig, ik ben geen darmspecialist dus ik weet het niet. Neem eens contact op met Astrid Becks van http://www.time-out.nu , zij is de beste darmspecialiste die ik ken. Veel sterkte en wijsheid hiermee!

 

Comment author said

Door Elly op 29 april 2014 om 12:25

ik ben bij toeval op je site terecht gekomen nadat ik gestopt was met gebruik van statins. Ik had al lang het gevoel dat deze niet goed voor me waren. Nadat ik gestopt was ben ik gaan googelen naar meer informative hieroven en ben zodoende op je site terecht gekomen. Ik ben een aantal dingen gaan veranderen in mijn eetgewoontes en voel me al met al een stuk beter. Slaap beter, geen last meer van m’n darmen, geen spierpijn meer waar geen aanleiding voor is.
Het is heerlijk om regelmatig een blog te krijgen en weer wat dingen opnieuw te lezen.
groetjes, Elly

 

Comment author said

Door Birgit Schade op 7 mei 2014 om 11:09

Dag Marjolein,
ik volg je blog,s en artikels al een tijdje. Voor mij zijn ze vaak een bron van inspiratie bij mijn werk als Care for Women specialiste en bij mijn werk als verpleegkundige met mensen met chronische darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa). Ik geef vooral je adviezen over gezonde voeding verder aan hun. Gelukkig zijn er steeds meer mensen wie hier aandacht voor hebben ondanks het feit dat de regulaire geneeskunde deze dingen nog steeds grotendeels ignoreert.
Verder zo!

Groetjes Birgit

 

Comment author said

Door Adele op 12 mei 2014 om 09:27

Hoi,
Leuke site erg informatief.
Mijn dochter is opgeroepen mee te doen met een bloed test voor het vaststellen van gluten allergie. Daar is mij verteld dat je gewoon gluten moet blijven eten tot je getest bent. Ben je gestopt met gluten eten dan kunnen ze niet meer testen of je intollerant bent. Als je denkt dat je last hebt van gluten kan je dus beter eerst naar huisarts en een bloedtest laten doen en pas later stoppen met gluten.
Groeten Adele

 

Comment author said

Door Marlene op 12 mei 2014 om 10:48

Ik merk al duidelijk verschil in mijn darmen, sinds ik overgestapt ben op anders eten en ben al zoveel mogelijk glutenvrij gaan eten. Zodra ik iets anders heb gegeten, bijvoorbeeld een broodje of een stukje taart op speciale gelegenheden, dan merk ik dat direct in mijn buik. Opgeblazen, winderigheid en loom voelen zijn daarvan het gevolg. Ik heb vroeger jarenlang in het ziekenhuis gelopen vanwege allerlei darmproblemen, en ben hier ook aan geopereerd, maar niemand heeft mij ooit geattendeerd op het belang van voeding. Ook heb ik bij een diëtiste gelopen, maar die lachte alleen maar over de hoeveelheden die ik toentertijd at. Nu pas leer ik het belang van volwaardige voeding, Marjolein. Ik blijf je volgen, want ik leer heel veel van al je blogs. Dank je wel dat je dit allemaal wilt delen.

 

Comment author said

Door Nelleke van Eck op 5 juni 2014 om 14:52

Ik ben blij met deze site met zoveel waardevolle adviezen. Ik heb sinds een week of 5 ook last van obstipatie. Opgezette buik, maar 1 a 2 keer per week naar de wc. Doe van alles: koolhydraatarm dieet wegens diabetes 2, geen melk, weinig (koolhydraatarm) brood, veel vezels, veel drinken, goede vetten etc. Maar het baat allemaal niet erg. Probeer 5 kg. Af te vallen, maar er gaat geen gram af. Vorige week bloed geprikt op controle schildklierfunctie. Deze is gelukkig goed, wel een iets verlaagd gehalte vitamine D. Gehalte Vitamine B12 was volgens huisarts goed, nadat asssitente aangaf dat deze ook laag was (toen ik belde voor de uitslag). Later zei de huisarts tijdens telefonisch spreekuur dat dit een misverstand was. Vanmorgen even nagevraagd tijdens diabetes controle: ik zit weliswaar niet onder de minimale toegestane waarde (271 pmol/l i.p.v. 130) maar de toegestane hoogste waarde van 700 is ver weg. Heb een lijstje gevonden op internet met welke klachten kunnen worden veroorzaakt door tekort aan B12. Toen ik dit las, viel alles op zijn plekje. Verschillende klachten waarvoor ik de laatste tijd bij de huisarts ben geweest, stonden in dit overzicht. O.a. Obstipatie, zenuwpijn: tintelingen in handen en voeten, gewrichtspijn vooral in de heupen, verlaagde weerstand (vaak griepachtige verschijnselen hebben), verminderde stofwisseling, pigmentvlekken. Ik las dat metformine, wat ik gebruik voor de diabetes, een tekort aan vitamine B12 kan veroorzaken en dat een tekort aan vitamine D kan samenhangen met een tekort aan vitamine B12. Ik ga nu buiten de huisarts om een vitamine B12 supplement gebruiken, hopelijk vermindern/verdwijnen deze klachten daarmee. Helaas is mijn dietiste (tevens orthomoleculair therapeut) op vakantie, daarom ben ik een beetje onzeker over welk merk supplement en de dosering. Heb jij een advies? Misschien is dit een keer een item voor een blog?

 

Comment author said

Door Jacolien op 22 juni 2014 om 22:40

Gebruik sinds 4 maanden waterkefir en mijn darmen “gedragen”zich uitstekend!! Geen ge ren meer naar toilet of dagen niet kunnen en is leuk om zelf te maken. En suiker heb ik zo veel mogelijk uitgebannen.

 

Comment author said

Door Joke Kruid op 22 juni 2014 om 23:07

Grag lees ik deze site omdat ook ik bezig ben met gezonde voeding. Wat me opvalt bij de oplossingen voor alle darmproblemen is dat pure aloe vera gel als middel om dagelijks te drinken niet één keer wordt genoemd (voor zover ik heb kunnen zien). En dat terwijl er al zo veel mensen (waaronder ikzelf) baat bij hebben, voor heel veel aandoeningen maar met name bij darmproblemen. Vaak al op korte termijn meer balans in je darmen!

 

Comment author said

Door Arianne op 23 juni 2014 om 19:02

Bedankt voor deze informatie m.b.t. de darmflora. Ik ben gaan googlen naar probiotica, maar daar is redelijk wat aanbod in. Wat is het beste?

 

Comment author said

Door Hans Claassen op 5 augustus 2014 om 10:08

Sinds 15 jaar drink ik per week een liter aloe vera. Mijn gestel en darmen zijn nog nooit zo puik geweest dan heden. Ik ben 68 jaar jong en kom maar 1 keer per jaar bij de dokter voor bloedonderzoek. Uitslag? Als een jonge vent zegt de dokter. Verhaal van goed verzorgde darmen is een geweldig goed verhaal.

 

Comment author said

Door shary op 16 november 2014 om 22:30

Hoi Hans claassen waar koop je die aloë vera drank?

 

Comment author said

Door Evelien op 12 augustus 2014 om 09:10

top site, ik heb vaak last van stink windjes (niet zo leuk voor de omgeving).
hoe kan dat en wat kan ik er tegen doen.

 

Comment author said

Door Els op 12 augustus 2014 om 21:45

Dank je wel Marjolein voor het gratis downloaden van je… Eet meer energie boek ! Interresantte site maak er dan ook graag tijd voor om het allemaal door te lezen ! Vooral mijn darmen …ja zoals zoveel dames hebben lees ik hier ! Obstipatie is er ingeslopen ..zelfde eetpatroon en beweging en toch niet elke dag naar het toilet kunnen…veel last van een opgeblazen buik! Ga het artikel over de darmen nog eens goed bestuderen wat ik hieraan kan doen ! Misschien heb je nog tips ..alles is welkom !

 

Comment author said

Door Els van G op 26 augustus 2014 om 09:16

Hallo, bedankt voor bovenstaande informatie, heb het met herkenning gelezen en hierdoor gaan beseffen dat de signalen die je lichaam afgeeft belangrijker zijn dan ik dacht, alhoewel je weet het wel maar negeren en denken het valt wel allemaal mee is in eerste instantie makkelijker. Sinds een tijdje heb ik al last van moeheid, infecties en vooral een buik alsof ik hoogzwanger ben, de bijbehorende afbeelding die je erbij hebt geplaatst moest ik hardop om lachen maar de waarheid is dat ik mezelf meteen hierin herkende en in het echt is het niet zo grappig. Dank je wel voor de nuttige informatie die ik nu zeker kan gebruiken en voor alle tips en ga er nu serieus mee aan de slag.

Groetjes Els

 

Comment author said

Door frieda op 26 augustus 2014 om 16:45

Dank je wel Marjolein voor alle tips en uitleggingen.
Door de achtergrondinformatie begrijp ik weer de noodzaak van het te veranderen eetpatroon.
Ik heb al lang klachten wegens gluten intolerantie, maar vond het moeilijk me aan mijn dieet te houden, omdat het ‘verkeerde’ juist zo lekker is als er gezegd wordt dat het niet meer mag.
Door meer achtergrondbegrip ben ik me weer bewust van waar ik mee bezig ben, ik had het wat weggedrukt denk ik.
Op het moment is het een spiraal naar beneden: moeheid, klachten, meer moeheid, nog meer klachten.
Je hebt me weer gemotiveerd het beter vol te houden.
Dank je wel voor de goede uitleg! Ik blijf je zeker volgen!

Frieda

 

Comment author said

Door Doris op 27 augustus 2014 om 09:59

Dag Marjolein; Een waardevol artikel waar velen baat bij zullen hebben.
Jaren geleden heb ik een chinees gezegde gelezen,”DE DOOD ZIT IN DE DARM
Vanaf toen heb ik beter opgelet wat ik eet, alhoewel ik van huis uit al een goede eetgewoonte heb meegekregen.
Groenten uit eigen tuin, bessenstruiken en nog wat fruitbomen, we aten met de seizoenen mee…ik heb dus een goede basis meegekregen, daar ben ik dankbaar voor.
Na het lezen van verschillende boeken van jouw heb ik nog enige veranderingen in mijn menu aangebracht, zo is het ontbijt mijn belangrijkste maaltijd geworden, s’middags normaal en s’avonds sober.
Gebruik nu ook meer verschillende zaden en pitten smooties drink ik al langere tijd, doe elke keer een beetje Moringa-poeder erin. Natuurlijk drink ik nu ook meer water als voorheen en heb “sole “aangemaakt, prima idee.
Voorheen dronk ik s’morgens eerst lauw water met zuiveringszout/baking soda…
Eigenlijk pas ik niet helemaal in het rijtje van 40+ met overgangsklachten etc. Ben niet dik en voor de leeftijd best fit. Maar en is nooit uitgeleerd en zo kom ik in je boeken steeds weer dingen tegen die ik dan toepas….de lekkere recepten brengen wat meer variatie in het dagelijkse menu…dank je wel.
Wat mij nog op de tong brandt is een artikel over de magnetron. Ik heb er nooit een aangeschaft. Heb pas weer iets belangrijks erover gelezen wat iedereen moet weten…(HET GEVAAR VAN MAGNETRON EN INDUCTIE)….Voeding bereid of opgewarmd in dit apparaat vernietigd de voedingsstoffen…het voedsel is dus waardeloos geworden..!
Daarover moet er dringend nagedacht worden.
Groeten van Doris

 

Comment author said

Door Jimmy op 25 november 2014 om 04:47

Beste Marjolein,

Bedankt voor het gratis downloaden van je e-book.
Zeer nuttig..ook voor mannen.

Dank hiervoor.
Groet,
Jimmy

 

Comment author said

Door Inge op 29 december 2014 om 10:10

Ook een goed en vooral leuk boek over de darmen: de mooie voedselmachine (Darme mit charme) van Giulia Enders!

 

Comment author said

Door Kirsty op 3 januari 2015 om 21:12

Heel interessant artikel! Hoe weet ik welke probiotica goed is voor mij?

 

Comment author said

Door Jouke op 9 januari 2015 om 19:57

Mooie blog (allemaal hoor), maar mooi samengevat de darmen zo belangrijk zijn. Ik weet er inmiddels ook meer van en snap niet dat er veel meer aandacht voor is…maar gelukkig wel groeiende.
Zoals iemand eerder ook al poste. Het boek ´de mooie voedselmachine´ is ook een aanrader. Heerlijk om te lezen, heel toegankelijk en informatief!
Zet je prachtige werk voort!!

 

Comment author said

Door Carola op 7 februari 2015 om 14:33

Hallo iedereen,

Ik zou graag een fantastisch boek onder de aandacht willen brengen, misschien allang bekend maar dan toch.
“De Mooie Voedselmachine” (de charme van je darmen) van Giulia Enders. Een heel duidelijke (en vaak ook humoristische) uitleg over hoe je darmen werken en hoe ze in direct verband staan met je hersenen en je gevoel van welbevinden. Kort door de bocht: verkeerd voedsel kan maken dat je je letterlijk angstig en depressief kunt gaan voelen. En dit wetenschappelijk aangetoond en onderbouwd. We wisten het gevoelsmatig wel, maar nu is het bewezen, hoera.
Nou, ik hoop dat iedereen het gaat lezen :). De bieb heeft hem vast ook wel.
Dagdag! Carola

 

Comment author said

Door Goletta op 17 februari 2015 om 10:10

Wat ben ik dankbaar voor het vinden van E.V.A, en wat zijn alle verhalen duidelijk en logisch geschreven!!! Heb er op allerlei gebieden erg veel baat bij. Blijf je zeker volgen .
Hartelijk dank en gezonde groet,

Goletta

 

Comment author said

Door Donnafrie op 6 maart 2015 om 16:39

Bedankt voor alle positieve en informatieve mails van de afgelopen tijd; ik heb er veel aan gehad!
Was steeds moe en geloof , dat het wel de bijnieren zijn; ik sta vaak zoo moe op. Dus langzaam aan nog gezonder eten, ben zelf Kefir gaan maken en drink de wei daarvan; behalve groente en rijst, wat altijd op mijn menu staat; nu ook meer eiwitten gaan eten, want daar kreeg ik te weinig van. we blijven op Facebook verbonden; dank je ook voor het gratis E-boek! , echt iets , om steeds weer even terug te lezen en meer goede gewoontes op bouwen, zoals 2 glazen water bij het opstaan :)
Ik ha je mails missen, Namaste, donnafrie

 

Plaats een reactie

*