headershadow

Latest Blogposts

Chiazaad: bron van vele bouwstoffen

ChiazaadChiazaad kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid als vrouw want deze kleine zwarte zaadjes bevatten veel van de bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarbij kan het je ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en je darmen kunnen er ook van blij van worden. Ik eet om de paar dagen wel een eetlepel gemalen chiazaad.  Laat me je uitleggen waarom.

Wat is chiazaad?

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door o.a. de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en uithoudingsvermogen: als de krijgers van de Azteken lange afstanden moesten hardlopen kregen ze een handjevol chiazaadjes mee.

Wat doet chiazaad?

Chiazaad kan een bijdrage leveren aan je gezondheid want de verschillende eigenschappen ervan zijn speciaal voor vrouwen 40+ nogal gunstig. Om je een indruk te geven, chiazaad bevat o.a. magnesium, omega 3 vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Met name onze darmen hebben volop vezels nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen.

Naar mijn mening zijn veel vrouwen 40+ ondervoed in voedingsstoffen. Chiazaad is een prima bron om verschillende belangrijke voedingsstoffen aan te vullen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat je daarvoor chiazaad wel eerst fijn moet malen in bv een koffiemolentje; hierdoor komen de voedingsstoffen vrij. Ongemalen chiazaad geeft wel de vezels die je darmen nodig hebben.

Chiazaad helpt mee je bloedspiegel in balans te brengen

Als je chiazaadjes tien minuten laat weken in water dan wordt het geheel een beetje gelly-achtig. Indien deze gel in je maag komt dan zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt. Een stabiele bloedsuikerspiegel houdt op zijn beurt je hormonen weer beter in balans wat erg belangrijk is voor ons vrouwen 40+. Bovendien draagt minder aanmaak van insuline bij aan makkelijker gewicht verliezen. Dankzij het gelly effect heb je ook eerder een vol gevoel wat misschien voor jou mooi is meegenomen als je wilt afvallen.

Chiazaad helpt mee om spieren op te bouwen

Chiazaad is rijk aan eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Ideaal dus voor de sportende vrouw die werkt aan omzetting van vet naar spieren door middel van krachttraining. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet, dus meer spieren zijn óók heel goed voor je als je je gezonde gewicht wilt bereiken.

Absorptie van calcium voor je botten en hart

Chiazaad draagt tevens bij aan een goede absorptie van calcium; de belangrijkste bouwstof voor onze botten waar we als vrouwen 40+ zuinig op moeten zijn. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Bedenk hierbij dat je hart ook een spier is. Heel belangrijk voor vrouwen 40+ want er overlijden veel meer vrouwen aan hart- en vaatziektes dan aan bijvoobeeld kanker.

Belangrijke bron van omega 3; het voedsel voor je hersenen

Tot slot bevat chiazaad een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren; de gezonde meervoudige onverzadigde vetten die we zo nodig hebben om onze hormonen in balans te houden. Omega 3 remt ontstekingen en kan daardoor het risico op hart- en vaatziekten verlagen.  Daarbij is omega 3 belangrijk voedsel voor je hersenen. Heb je het gevoel watten in je hoofd te hebben: week een handje chiazaad in een groot glas water en drink het op. Drink nog een tweede glas want water op zich is ook heel goed voor je hersenen!

Bijwerkingen van chiazaad; let op!

Je lichaam is de beste raadgever en heeft altijd gelijk. Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt o.a. vaak veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Eet bij last van verstopping ook altijd volop groenten, dat zijn de beste “gangmakers” die je kunt eten!

Wat  soms helpt is om de zaadjes eerst even te laten weken. Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen. Sommige mensen ervaren hierdoor de bovengenoemde darmklachten. Ook zijn er mensen die een allergische reactie krijgen van chiazaad. Nogmaals, je lichaam heeft altijd gelijk, verminder of stop met chiazaad als je het gevoel hebt dat het niet goed voor je is.

Let ook op voor het bloedverdunnende effect

Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Dit betekent dat je bij gebruik van deze medicijnen chiazaad beter niet kunt gebruiken. Kijk eens of je in overleg met je arts de bloeddrukverlagers kunt afbouwen en gebruik van chiazaad kunt opbouwen. Chiazaad is natuurlijker voor je lichaam dan medicijnen.

Pas dus ook op als je een te lage bloeddruk hebt; ook dan is chiazaad niet geschikt voor je. Kijk dan eens bij mijn andere superfoods zoals hennepzaad, spirulina, chlorella en gojibessen.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad is op allerlei manieren heel makkelijk te gebruiken. Maak er een gel van door het te weken in water en gebruik het als basis voor je eigengemaakte muesli-ontbijt. Je kunt het ook over een salade strooien, over je rijstwafel met avocado-spread, zalm of amandelpasta of gebruik het in een smoothie. Meng het door je quinoa. Zoals voor alles geldt ook hier: eet het met mate en wissel het af met andere superfoods.

Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen tegenwoordig chiazaad. Let goed op de kwaliteit ervan en kies bij voorkeur biologisch. Mijn favoriete merk vind je o.a. hier. Tot slot: superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods!

Zoek je gezonde recepten met chiazaad, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Wil jij méér tips over vitaliteit?
Vul dan hieronder je naam en emailadres in en ontvang gratis ons e-book Eet méér Energie (PDF)
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

252 reacties op “Chiazaad: bron van vele bouwstoffen


Comment author said

Door Lisette Heijboer op 15 juni 2012 om 20:18

Super interessante blog over Chiazaad. Er valt nog een hoop te leren over de juiste en gezonde voeding, en daarom ben ik ontzettend blij met EVA!

 

Comment author said

Door Mireille op 4 maart 2014 om 17:45

Chiazaad helpt uitstekend voor allerlei vrouwelijke kwaaltjes .
Ik zit in de 3de graad oteoporose en ben ( nog maar 60 ) .
Chiazaad helpt mij met de aminozuren die ik bijna niet aanmaak.
Dus een goede medicatie op natuurlijke basis

 

Comment author said

Door Pauline Bruil op 15 juni 2012 om 22:44

Dat chiazaad gezond is, dat wist ik wel. Maar dat het zoooo gezond is, wohw, verrassend en boeiend. Dit bevestigd maar weer:
Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding…

 

Comment author said

Door De Clercq Marianne op 2 september 2013 om 17:23

Geachte,

Ik eet elke morgen havermoutpap gedrenkt de avond ervoor in water + moringa poeder, omega 3-6-9 olie, schapenyoghurt met levende bacteriën en iets werkt niet. Ik denk dat ik allergisch aan yoghurt ben want ben gemakkelijk geconstipeerd. Ik eet wel elke maaltijd iets van vezels rijst, quinoa etc en daarbovenop nog moringapoeder waar ook veel vezels in zit. Moet ik misschien meer drinken? Bewegen doe ik voldoende…
Ik zou graag chiazaad willen gebruiken want lees dat dit alles heeft wat we nodig hebben net als melkproducten. Er zit wel geen vit b12 en d in maar in moringapoeder die ik neem zit het wel en vult het dus aan.

Ik wil dus inderdaad niet teveel vezels eten ook niet of geraak echt geconstipeerd. Hoe raad je aan ermee te beginnen en moet ik een graan bij een maaltijd weglaten?

Mvg
Marianne

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 3 september 2013 om 13:26

Beste Marianne, als je denkt dat je allergisch bent voor yoghurt zou ik eerst proberen om dat eens weg te laten. Het zal een kwestie van uitproberen zijn. Chiazaad en lijnzaad kunnen helpen bij obstipatie dus dat zou je kunnen proberen. En zeker minimaal 2 liter water drinken is ook echt nodig. Anders hebben die vezels ook niet veel zin. Ik zou de granen alleen weglaten als je wilt afvallen maar dan nog zou ik havermout en quinoa in beperkte mate blijven gebruiken. Eet vooral ook groentes en fruit, dat mis ik in je verhaal.

 

Comment author said

Door De Clercq Marianne op 4 september 2013 om 17:35

Dag Marjolein,

Bedankt voor je reactie! Ik laat inderdaad de melkproducten weg. Ik zou willen weten hoeveel chiazaad je mag gebruiken per dag en hoe spreiden? Ik eet ’s morgen havermoutpap (1/2) tas geweekt in water de avond ervoor + 5ml okinawa omega 3-6-9 olie van amanprana + 5ml moringa poeder en nu ook chiazaad. Wanneer eet ik het beste fruit daar ik het liever niet meng met koolhydraten daar ik gehoord heb dat je fruit moet splitsen en 20′ voor de maaltijd eten omdat fruit snel verteerd en zo niet kan rotten in de darm?
Ik sport veel en weet dat ik meer fruit zou moeten eten maar hoeveel is dat en hoe en wanneer en tot wanneer het beste eten om GI spiegel constant te houden.
Als ik opsta drink ik 2 glazen lauwwarm water dat ik de avond 25′ gekookt heb. Daarvan wordt ik lekker warm en nadien doe ik yoga en douche en nadien als ik honger krijg eet ik. Wanneer eet ik dan fruit en welk fruit is het gezondste. ik ben mager en moet dus niet letten op koolhydraten.
Vandaar dat ik ook havervlokken, rijst, quinoa, zoete aardappelen eet maar heb gelezen dat 1 kop volkoren granen voldoende is per dag. Mag ik dan nog een maaltijd met aardappelen vb. zoete aardappelen als 3e maaltijd of weer een graan. Teveel vezels moet je heel veel drinken niet en dan het chiazaad.
Ik eet altijd rauw en gestoomde groenten met olijfolie en braden in kokosolie. Ik wil zeker geen gewicht verliezen dus zou willen weten wat ik het beste eet met een bezige en sportieve en toch wel gestresteerde dag?
Ik heb energie genoeg en wordt elke morgen om 5u op om te bewegen want zo functioneer ik en ga wel rond 22u slapen.
Ik eet niet meer na 19u want de darmen gaan met de kippen slapen.
Het zou fantastisch zijn om me meer raad te geven over het bovenste daar ik nog wat zoek.

Ben ook al menopause en maar 44 jaar.

heel erg bedankt

Groetjes
Marianne

 

Comment author said

Door Gusta op 21 november 2015 om 16:06

Hallo

Kan ik chiazaad ook gebruiken in de brooddeeg .

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 23 november 2015 om 13:09

Beste Gusta, het kan wel, alhoewel verhitten niet heel goed is.

 

Comment author said

Door Monique op 16 juni 2012 om 08:17

Hoi Marjolein, Allereerst wil ik je bedanken voor al je waardevolle berichten en de fantastische site EVA.
Dit is wat wij vrouwen nodig hebben.
Het artikel over Chiazaad heb ik met veel interesse gelezen en wilde het gelijk bestellen,maar het is niet meer op voorraad bij superfood! goed teken, schijnbaar heeft iedereen het massaal besteld.Nu maar op zoek waar het nog meer verkrijgbaar is.

Fijn weekend en nog gefeliciteerd met het slagen voor je examen. Monique:)

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 17 juni 2012 om 12:49

Hallo Monique, er zijn meer webwinkels waar je chiazaad kan krijgen, dus even googlen. En dank voor je complimenten en feliciaties!
Nu lekker met EVA aan de slag en nog meer waardevolle informatie erop.
Vitale groet, Marjolein

 

Comment author said

Door Greetje op 25 april 2013 om 18:13

Bij de gezondheids winkel ,een pond voor 7,95
Ben vanavond begonnen ,heb gehoord dat het goed is voor de opvliegers dus nu maar afwachten.

 

Comment author said

Door Co van den heuvel op 21 augustus 2013 om 20:52

Aardbeienjam zonder suiker
400 ml

2 doosjes aardbeien
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract

Snufje zout
Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen
Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en roer voorzichtig door.
Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe.
Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe.
Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur.
Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen.
Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is.
Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast.
Tip: Vries in!
Tip 2: Erg lekker over ijs 😉

Hierbij een lekker recept met chia zaadjes

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 augustus 2013 om 11:45

Dank je wel Co voor het delen! Chiazaadjes als bindmiddel in de jam, wat een superidee!

 

Comment author said

Door Nicolette op 17 juni 2012 om 11:03

Wat een supertips Marjolein!Ik volg ze trouw allemaal op, heb gisteren gelijk een pond Chiazaadjes gekocht en vanochtend in de yoghurt met fruit geprobeerd (eerst geweld natuurlijk). Nu heb ik een vraag: kan ik lijnzaad/ lijnzaadolie en visoliecapsules nu achterwege laten? Als ik zo lees wat Chiazaadjes doen lijkt het mij anders wat veel van het goede worden! M.a.w. ik gebruikte 1 eetlepel lijnzaad, 1 scheutje lijnzaadolie en 1 visoliecapsule per dag.

Overigens gaat ondanks alle gezonde voeding en beweging waardeloos met de opvliegers, reden waarom ik morgen een eerste acupunctuurbehandeling onderga. Help me hopen dat het werkt!! Alle goeds en keep it up. Hoop dat je weer fitter voelt.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 17 juni 2012 om 12:47

Hallo Nicolette, ik ben er een voorstander van om zoveel mogelijk te variëren. Dus je kunt chiazaad toch eens vervangen door lijnzaad of visolie. Zo blijf je je lichaam verrassen. Jammer dat het nog niet lukt met de opvliegers. Heb je mijn artikel hierover al eens gelezen. http://energiekevrouwenacademie.nl/energieke-vrouwen/overgangsklachten-2/overgangsklacht-opvliegers/ Zie de kennisbank onder overgangsklachten voor het geval deze link niet werkt.

Ik ben erg benieuwd of je baat hebt bij acupunctuur. Laat je het ons weten? Veel sterkte ermee!

Vitale groet, Marjolein

 

Comment author said

Door rianne op 4 december 2012 om 09:33

Mijn opvliegers verdwenen toen ik stopte met eten van suikers.
Het was toeval en later hoorde ik dat dat inderdaad wel meer voorkomt dat die 2 samengaan.

 

Comment author said

Door Judith op 23 oktober 2013 om 12:49

Hallo,

Mijn moeder had ook veel last van opvliegers. Sinds het gebruik van kombucha ging dit over. Kombucha is voor veel klachten goed, helpt ook goed voor PMS.

ps. wat een prachtige site, heel veel leerzaams. Bedankt Marjolein.

 

Comment author said

Door carolien tigchelaar op 10 oktober 2013 om 23:43

ik gebruik een eetlepel gebroken hennepzaadjes per dag ivm de opvliegers , het kan door yoghurt , sla , mij helpt het goed , groetjs.

 

Comment author said

Door Nicolette op 19 juni 2012 om 09:11

De Chiazaadjes bevallen goed! Ziet er alleen een beetje onsmakelijk uit maar vooruit. Ik denk toch dat ik veilig kan stoppen met de visoliepillen als ik zie wat ik nu allemaal binnenkrijg. Die visolie is namelijk best duur. Ik lees een geweldig boek: ‘Superfood’ van Steven Pratt. Alleen nog in het Engels verkrijgbaar. Wie weet waar het nog in het Nederlands verkrijgbaar is?

O ja, en de acupunctuur: pas 1 keer geweest, merk (nog) geen verschil in opvliegers. Maar ze gaf wel aan dat ik te ‘Ying’ eet: veel te veel koud eten en rauwkost wat in mijn geval een aanslag schijnt te doen op mijn spijsvertering. Nu moet ik ’s ochtends aan de soep (iieeek) of rijstepap…. To be continued.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 19 juni 2012 om 20:43

Ha Nicolette, tja het enige nadeel van chiazaad is dat je daarna wel even je tanden moet inspecteren of er geen zwarte zaadjes tussen zitten :-) Ik hoor graag wat uiteindelijk heeft geholpen om je opvliegers onder de duim te krijgen. Sterkte ermee!

 

Comment author said

Door Ina van de klundert op 3 juli 2012 om 17:07

he val ik hier zomaar binnen
en lees hier dat de zaadjes ook helpen tegen de opvliegers???????
Ik heb ze al 22 jaar is niet leuk meer ik vind het genoeg

Heeft iemand wel eens gehoord dat je opvliegers ook instand worden gehouden door hoge bloeddruk medicijnen???? ik las zoeites in het blad van de hartstichting.
ik slik Atenelol en Aprovel
is jullie daar iets van bekend???
ik hoor het graag

 

Comment author said

Door Roos op 22 juli 2012 om 19:24

Hallo, klopt het dat chiazaad prostaatkankerverhogend en je triglycerine in het bloed verhoogt.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 24 juli 2012 om 20:15

Hallo Roos, daar heb ik niets over gelezen in allerlei artikelen die ik toch gelezen heb over superfoods. Ik vraag me af waar je dit gehoord hebt.

 

Comment author said

Door Nancy op 23 januari 2015 om 13:01

De gevaarlijke bijwerkingen van Chiazaad
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107970-de-gevaarlijke-bijwerkingen-van-chiazaad.html

Werkt bloedverdunnend ,
niet bewezen , maar voor mannen niet raadzaam bij prostaatkanker.
kan leiden naar allergische reacties zoals bv gezwollen tong ea
helpt niet bij afvallen
Conclusie
Chiazaden zijn een zeer voedzame voedingsbron. Wanneer Chiazaad met mate wordt geconsumeerd in een afwisselend dieet, dan blijven eventuele neveneffecten hoogstwaarschijnlijk binnen de perken. Eet liever geen Chiazaad wanneer u zwanger of zogend bent. Mocht u Chiazaad specifiek gebruiken om af te vallen, stop hier dan mee. Dit is weggegooid geld, zoals verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond.

 

Comment author said

Door Christel op 28 december 2012 om 01:12

Wellicht ben je in de war met lijnzaad.

Hartelijks,

Christel

 

Comment author said

Door Marlies op 3 augustus 2012 om 18:42

Geweldig dat er niet alleen reacties door lezers gegeven worden, maar ook door Marjolein gelijk op wordt gereageerd met goede info! Ga zo door met deze website!

 

Comment author said

Door maria op 7 augustus 2012 om 19:13

hallo, ik heb geen last gehad van opvliegers, behalve als ik andere thee dronk, bijv. kamille. zeker 4 mokken vol van (zwarte)thee en solidago. we dronken dat altijd omdat mijn man vond dat het hielp tegen zijn prostaatklachten.

 

Comment author said

Door Anneloes Hendrix op 8 september 2012 om 10:25

Chiazaad? Nooit van gehoord, maar ik ga er meteen opuit, om dit in huis te halen. Ik hoop echt dat het helpt. Ik hoop dat het ook in Waalwijk verkrijgbaar is en dat het ook een beetje betaalbaar is, eerlijk gezegd. Ik doe n.l. ook mee aan superchallenge, en de aanschaf van de voedingsmiddelen die je daar voor nodig hebt, zijn wel een aanslag op de portomonaie en bijna niet haalbaar voor mensen die rond moeten komen met een minimum inkomen. Lieve gr.

 

Comment author said

Door JvZ op 11 september 2012 om 19:56

Ik gebruik al een paar weken chiazaad en hennepzaad. Elke ochtend maak ik een shake van 200 gram magere yoghurt, 100 gram
fruit, 20 gram chiazaad en 15 gram hennepzaad en nog een eetlepel Whey Proteïne Isolate,

Nu wil het geval dat ik er vreselijke maagpijn en diarree van krijg. Wat doe ik niet goed? Ik lees nergens iets over allergieën
voor Chia en Hennep?

Alvast hartelijk dank!

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 12 september 2012 om 12:42

Beste Jannetjet, ik tot nu toe 1 keer gelezen dat iemand maagpijn krijgt van chiazaad. Ik krijg het zelf van yoghurt trouwens. Als je 1 ingredient uit je shake laat, kun je uitproberen wat de probleemveroorzaker is. Je kunt je vraag ook stellen op de facebook groep, ga dan naar https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ daarvan zijn inmiddels bijna 400 vrouwen lid. Succes en sterkte ermee!

 

Comment author said

Door Dominique op 21 september 2012 om 08:06

Hallo, kun je het chia zaad alleen innemen als het een gel is?
Ik doe het tot nu toe helemaal in mijn yoghurt namelijk.

Alvast bedankt!

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 24 september 2012 om 20:12

Ha Dominique, nee hoor, je kunt chiazaad ook gewoon strooien als zaadjes. Dus gebruik het waar je maar wilt. Smakelijk. Hartelijke groet, Marjolein

 

Comment author said

Door Diana Cornelissen op 24 september 2012 om 16:51

Hallo,

bedankt voor de tip , ik vroeg me alleen af mag je het dagelijks gebruiken of hoeveel is voldoende voor het beste resultaat?

Groetjes Diana Cornelisse

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 24 september 2012 om 20:09

Hallo Diana, ja hoor, chiazaad mag je dagelijks gebruiken. Ik gebruik meestal een volle theelepel maar ik wissel het wel af met andere superfoods.
Groet, Marjolein

 

Comment author said

Door marika op 24 september 2012 om 20:02

ik gebruik chia zaad nu 2 weken en ik voel me prima heb normaal last van de wisseling naar de herfst maar nu totaal geen last. is echt fantastisch

 

Comment author said

Door m op 27 september 2012 om 16:37

ik ben in januari 2012 bevallen met een keizersnee en een infectie gehad nu ben ik nog steeds niet de ouder nog rg vermoeid en bijna geen energie arts kan niets vinden . zou de chiazaad iets voor mij kunnen betekenen zodat ik weer meer energie krijg en mijn ijzer ook stabiel blijft?

mvg m..

 

Comment author said

Door Barbara op 1 oktober 2013 om 17:51

Hoi,
Ben je ook al getest op coeliakie? Ik heb dat na mijn bevalling (ook keizersnede) ook gekregen, bleef maar moe en futloos en werd niet beter. Gelukkig heeft mijn arts daar snel op getest, maar de meeste artsen vergeten dit te testen of weten er überhaupt maar weinig vanaf…

 

Comment author said

Door SJOUKJE op 29 september 2012 om 09:29

Hoi Marjolijn

ik lig al jaren in bed hoofdzaak dystrofie met veel pijn
daardoor ben ik het gaan gebruiken want mijn overgang is al jaren voorbij Maar mij rug ernstig kapot hopelijk is dit voor mij toch nog een redmiddel dat ik mij wat beter ga voelen en het ook voor dystrofie helpt wat van alles de boosdoener is graag hoor ik dat liefs en vast bedankt

 

Comment author said

Door Monique Holslag op 7 oktober 2012 om 00:30

Heb vandaag een zakje Chia zaad in een natuurwinkel gekocht: 500 gr voor € 7,95. Heb gezien dat via internet kopen niet altijd goedkoper is….. dus even rondneuzen in reguliere gezondheidswinkels is zeker de moeite waard! Gr. Monique

 

Comment author said

Door nabi op 27 november 2013 om 14:16

Ik heb vandaag ook een zakje gekocht in de jumbo… 500 gr voor maar 3.95 😀

 

Comment author said

Door viviane op 12 oktober 2012 om 16:38

mag je chiazaad ook innemen als je medicatie moet nemen ?
bloedverdunners , bloeddruk, insuline voor de suiker ?
groetjes viviane

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 15 oktober 2012 om 12:02

Er is mij geen contra-indicatie bekend van chiazaadjes, het is gewoon voeding, geen supplement. Sterkte ermee!

 

Comment author said

Door Ánnemarie op 1 december 2012 om 10:42

Bij een lage bloeddruk is het niet verstandig om Chia te nemen, heb ik begrepen. En ook uitkijken geblazen bij het gebruik van bloedverdunners !

 

Comment author said

Door diane op 25 december 2012 om 22:15

Ik gebruik bloedverdunners en na overleg met de trombosedienst kan ik het gewoon gebruiken.

 

Comment author said

Door wendy op 4 september 2013 om 12:22

Hallo Marjolei,

In hierboven geschreven artikel schrijf je;Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Echter schrijf je weer iets ander als reactive op Viviane!!!!Wat is het nou???????? Mag je nou wel of niet bloeddrukverlagende medicatie met chiazaad nemen.Bedankt

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 4 september 2013 om 13:14

Met bloeddrukverlagende medicijnen oppassen met chiazaad. Ik begrijp niet goed welke reactie je van mij bedoelt op Viviane??

 

Comment author said

Door Tineke op 23 oktober 2013 om 20:36

12 oktober 2012 reactie van Viviane

 

Comment author said

Door Tineke op 23 oktober 2013 om 20:33

Marjolein,
In het artikel over chiazaad heb je het over eventuele bijwerkingen omdat het bloedverdunnend kan werken en dus niet in combinatie met bloedverdunnend gebruikt mag worden. Ook niet als je een lage bloeddruk hebt. Hoe zit het nu precies?

 

Comment author said

Door roodenburg op 12 februari 2014 om 19:26

chiazaad is erg bloedverdunnend en mag niet zondermeer worden
ingenomen.
mijn man slikt bloedverdunners en heeft aanvullend een tijdje chiazaad gebruikt.
bij de trombosedienst werd toen extra dun bloed aangetroffen.
oppassen dus!!

 

Comment author said

Door Cristel op 6 oktober 2014 om 15:00

Hallo, kunnen de dokters dan de hoeveelheid medicijnen niet aanpassen? Ik ga om de 2 weken naar het labo om de bloedwaarde te meten en naargelang de uitslag wordt de bloedverdunnende medicatie aangepast.
Ik heb deze morgen voor het eerst chiazaadjes gebruikt, ik hoop vooral dat ik er meer energie van krijg. In ’93 heb ik een nier-pancreastransplantatie gehad, in ’99 een hersenifarct en nu heeft men vastgesteld dat ik lijdt aan pulmonale hypertentie( druk in in de longen en rond het hart te hoog)daardoor heb ik nogal moeite met ademen en altijd vreselijk moe. Dus ik hoop echt dat die zaadjes gaan helpen om wat meer energie te krijgen.

 

Comment author said

Door Marga op 13 oktober 2012 om 13:10

Ik doe een eetlepel in de ochtend door de smoothie en een eetlepel in yoghurt met een halve appel en halve eetlepel honing, erg lekker…

 

Comment author said

Door Sofie op 15 oktober 2012 om 16:52

Ik ben een meisje van 12 en gebruik het ook.

 

Comment author said

Door Eskildsmoebelpolstring.Dk op 19 oktober 2012 om 21:16

It’s an awesome post in support of all the web users; they will obtain benefit from it I am sure.

 

Comment author said

Door muis14 op 3 november 2012 om 11:58

Ik gebruik al een tijd chiazaad.
Ik doe een dessertlepel in mijn quinoa ontbijt. Dit bestaat uit gekookte quinoa, chiazaad, wat goij-bessen, kokos, en yoghert.
Heerlijke start van de dag en ik voel me een stuk
beter in mijn vel.

 

Comment author said

Door Monique_t op 4 november 2012 om 08:32

Gisteren voor het eerst Chiazaden gekocht. Wat ik erover lees is heel interessant, bedankt. Maar ik heb een vraag over het weken van de zaden. Moeten ze gekneusd worden om gelbolletjes te vormen? Alvast dank.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 7 november 2012 om 11:55

Nee hoor, gewoon weken, er valt niet veel te kneuzen aan die kleine zaadjes!

 

Comment author said

Door Monique_t op 9 november 2012 om 20:16

Intussen ondervonden hoe het werkt. Eigenlijk hou ik niet zo van dat gel-gevoel. Ik voeg ze pas op het laatst toe bij gerechten maar ze vormen erg snel die gel. Kan ik dat ook vermijden? Hoe kan je Chia-zaden droog gebruiken?

 

Comment author said

Door Mia Robben op 12 november 2012 om 09:49

Ook ik ben een grote fan, van shia-zaden!!!
En gebroek ze overal bij over de salade in de yogort,
als gel, in zelf gemaakte crakers, zelfs over gebakken eitjes.
echt onmisbaar geworden.

 

Comment author said

Door Elise op 12 november 2012 om 14:19

Heeft het dezelfde effecten op iemand van mijn leeftijd (20)? Ik lees heel vaak over modellen die chiazaad eten. Ik ben van nature overigens erg dun, dus voor de lijn hoef ik het niet te doen.

 

Comment author said

Door coby klazinga op 21 november 2012 om 21:55

Ik ga morgen direct deze chiazaadjes kopen. Ben zeer enthousiast geworden door de reacties.

 

Comment author said

Door Elizabeth op 30 november 2012 om 17:32

Ook ik ben aan de chiazaden begonnen wel met begeleiding van mijn huisarts omdat mijn cholesterol vel te hoog was ik kreeg daarvoor statines in pilvorm, en wilde daarvan af.
Maar wat ik nergens tegenkom is dat je met het gebruik van chiazaden tenminste 6 glazen puur water per dag moet drinken.
Dit werd mij verteld in de reformwinkel waar ik de chiazaden koop anders kon je andere kwalen krijgen

 

Comment author said

Door Ánnemarie op 1 december 2012 om 10:39

Ik ben net begonnen met Chiazaad, en ik merk dat ik er zo’n vol, opgeblazen en zelfs een beetje misselijk gevoel van krijg. Gaat dat wennen of heb ik gewoon pech ?

En ik las dat je op moet passen met chia als je een lage bloeddruk hebt ( wat ik dus heb), dus het is wel belangrijk om je te orienteren voor je dit gaat nemen, denk ik.

 

Comment author said

Door aletta op 28 december 2012 om 11:22

Dat heb ik ook! Ik ben 2 weken geleden met die zaadjes begonnen omdat m’n stoelgang niet top was. Ben nog aan het zoeken naar de juiste dosis en het juiste moment. Kreeg idd ook een opgeblazen, misselijk gevoel en ging veel (stinkende) winden laten, maar op ontlastingspatroon nog geen invloed.
Vanochtend leek het beter te gaan: allereerst, voor thee&ontbijt, wat chia-gel opgegeten, daarna vol glas thee gedronken en daarna pas ontbijt (muesli en meer thee) genomen. Morgen nog maar eens op deze manier doen, kijken of het weer goed gaat.

 

Comment author said

Door Lisette op 4 december 2012 om 19:31

Kun je chiazaadjes ook gebruiken bij de ziekte van crohn????

 

Comment author said

Door Marco de Vries op 12 december 2012 om 08:59

Ik ben ook sinds kort begonnen met Chia zaden en ben er erg enthousiast over! Via een vriendin ben ik op Superfoodme terecht gekomen. Erg veel informatie over een gezonde leefstijl en veel lekkere dingen!

 

Comment author said

Door Suzanne op 20 december 2012 om 13:38

Chiazaad bevat inderdaad veel vitamines en minerales zoals bijvoorbeeld magnesium en is daarmee een voedzame en gezonde toevoeging aan het voedingspatroon
Waar ik mij een beetje aan stoor zijn de ‘feitjes’ die bij het verhaal staan. Ik heb er 1 gecheckt namelijk de stelling: chiazaad bevat 500% meer calcium dan melk.
Chiazaad bevat per 150g 90mg Calcium. Melk bevat per 150ml 123mg Calcium. Dit klopt dus niet!
De andere genoemde stellingen heb ik niet gecheckt maar ik vind het belangrijk dat dit soort informatie wel klopt en wordt gecheckt voordat het op internet wordt gezet.
Er worden al zoveel dingen geroepen over voeding dat het wel belangrijk is dat de info klopt.

Bronnen:
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3157/2
– Nederlandse Voedingsmiddelentabel (Voedingscentrum)

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 21 december 2012 om 10:17

hallo Suzanne, je hebt helemaal gelijk. Ik ben ervan uitgegaan dat ik informatie van een betrouwbare bron gebruikte. Blijkbaar niet. Ik zal er eens even kritisch naar kijken en dit aanpassen. Dank je wel voor je reactie.

 

Comment author said

Door Mariecke op 27 juli 2013 om 18:34

150 gram chiazaad is sowieso heel wat moeilijker weg te werken dan een glas melk. Die vergelijkingen storen mij ook altijd, omdat dit het beeld vertekenen.

 

Comment author said

Door Cara op 31 augustus 2014 om 10:54

Toevallig kwam ik dit (zeer interessant!) artikel tegen en hier wil ik toch graag op reageren. De link die hier wordt vermeld refereert naar sesamzaad en niet naar chiazaad! Chiazaad bevat dus wel degelijk een stuk meer calcium: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2
Maar het klopt natuurlijk wel dat iemand niet snel 150 gram chiazaad in één keer zal wegwerken 😉

 

Comment author said

Door Annelien op 25 december 2012 om 11:49

Op de website van Hellen Q kun je leuke receptjes vinden met chiazaad. Wat dacht je bv van een “Chia-zaad energiereep” http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/08/chia-zaad-energiereep.html
Ik heb ze zelf nog niet gemaakt, maar wil het deze vakantie gaan maken.
Ik gebruik chiazaad nu zo’n twee weken en mijn gezichtshuid lijkt met de dag beter te worden. Het lijkt wel of mijn meeëters langzaam verdwijnen, mijn poriën minder grof worden en mijn rimpels minder diep worden!!!
Ik strooi trouwens gewoon iedere avond een eetlepel over mijn groenten….

 

Comment author said

Door Ineke Strijder op 29 december 2012 om 13:08

Duidelijke uitleg over de chiazaadjes. Ga straks naar de estafettewinkel en ze proberen.
Ga ze ook aan mijn man geven.
Ik had er eens iets over gehoord maar nu is mij een hoop duidelijk

 

Comment author said

Door Hanneke op 4 januari 2013 om 19:43

Ik ben aangesloten bij de Weigtwatchers….waar valt Chiazaadjes onder…..ik heb het nodig om in te passen in mijn pro points menu/schema…..

 

Comment author said

Door Petra op 27 april 2013 om 16:47

Hanneke, ik doe ook aan WW (online) en heb alle gegevens ingevoerd. Daar kwam uit dat 5 gram (1 afgestreken eetlepel) 1 punt is.

 

Comment author said

Door Henriet op 7 januari 2013 om 18:33

Ik maak van de gel een heerlijke sladressing,gewoon naar smaak scheut citroensap,zout, stevia.en allerlei gedroogde tuinkruiden ,shaken maar, en eventueel voor de mayonaisesmaak maar één theelepel mayonaise toevoegen.

 

Comment author said

Door Dini Medze op 12 januari 2013 om 15:36

Mijn vraag is,ik heb het prikkelbaar darmsyndroom,is chiazaad hier ook het goede middel voor?

 

Comment author said

Door groothuis op 20 mei 2013 om 19:53

ik wil dat ook erg graag weten

 

Comment author said

Door Anne Cox op 14 januari 2013 om 01:18

Heb vandaag chiazaad geprobeerd. Prettig verzadigd gevoel klopt wel maar nu lig ik in bed met een geweldige diarree aanval. Ben al liters vocht kwijt. Lijkt me toch ook niet de bedoeling. Is er een alternatief voor deze zaden?

 

Comment author said

Door mentaal afvallen op 19 januari 2013 om 20:59

Hello there, I found your web site by means of Google whilst looking
for a similar matter, your web site came up, it appears
good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hello there, just become aware of your blog thru Google, and located that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful in case you continue this in future. Lots of other folks will probably be benefited from your writing. Cheers!

 

Comment author said

Door Lydia op 22 januari 2013 om 11:25

Hallo,

Heerlijk al deze info!
Ik heb al een aantal keren de vraag gezien of het zaad gebruikt mag worden bij de ziekte van Crohn….
Mag het gebruikt worden bij zwangerschap?

Ben benieuwd!
Groet, Lydia

 

Comment author said

Door Natasja op 1 februari 2013 om 14:49

Op je eerste vraag heb ik geen antwoord, maar las net dat het nog moet worden uitgezocht of het geschikt is bij zwangerschap. Kijk uit dus!

groeten, Natasja

 

Comment author said

Door gradie op 1 februari 2013 om 20:25

hallo
heb nu al een aantal weken chiazaadjes in gebruik en ben er heelblij mee.
mijn bloeddruk is al een stuk omlaag.
en bij het sporten heb je veel meer energie.
en voel mij er super goed op

goetjes

 

Comment author said

Door Grietje op 4 februari 2013 om 16:32

Eet sinds 4 maanden smorgens Havermoud in water met een eetlepel chiazaad en een handje bojibessen en 5 gedroogde abrikozen. Mijn cholesterol is van 8.2 naar 5.2 gegaan.
Groetjes

 

Comment author said

Door Ann Vanhagendoren op 7 februari 2013 om 13:36

Mag dit gebruikt worden bij ziekte van Crohn?
Omdat ik van verschillende mensen lees dat ze er diarree van kregen.
Groetjes

 

Comment author said

Door Liby op 7 februari 2013 om 21:21

Chiazaadjes niet alleen maar goed ! ………

“Het nuttigen van Chiazaden is gevaarlijker dan veel mensen denken. Chiazaden bezitten een bloedverdunnende werking. Zeker personen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van Chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden.”
Bron : mens-en-gezondheid.infonu.nl

Én ook ….
“Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het zaad heeft een bloedverdunnende werking en mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken, moeten het zeker niet nemen. Ook mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen. Andere bijwerkingen van chiazaad zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. In sommige gevallen kan chiazaad een allergische reactie veroorzaken.”
Bron : http://www.gezondheidsnet.nl

Wees gewaarschuwd

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 8 februari 2013 om 09:41

Dank voor deze informatie Liby, ik heb de tekst aangepast.

 

Comment author said

Door heidi beens op 8 februari 2013 om 19:37

Hoi Marjolein, kun je me uitleggen waarom bij een lage bloeddruk chiazaadjes minder geschikt zijn? Ik gebruik ze nl. ook en heb een lage bloeddruk.

 

Comment author said

Door Alie Wouda op 9 februari 2013 om 03:08

Chiazaad bevat 65 % omega 3 vetzuren, 1400% meer magnesium dan broccoli, 800% meer fosfor dan melk, 600% meer omega-3 vetzuren dan Atlantische zalm, 500% meer calcium dan verse melk, 500% meer Calcium meer eiwiten dan kidney bonen, 300% meer IJzer dan verse spinazi, 300% meer Selenium dan Lijnzaad, 100% meer kalium dan bananen, 10o% meer vezeld dan zemelen.

De verhouding Ca: Mg: Ph is 2:1:2….. als daar een verstoring in gebracht wordt dan krijg je problemen met de spiercontractie, botopbouw etc.

Bloeddruk heeft met contractie van de spieren te maken… bij sommige mensen is er een verstoring in de verhouding. Maar dat hoeft niet met het Chiazaad te maken te hebben. Kijk naar andere producten die ook ingenomen worden. Dus het totaal beeld.

 

Comment author said

Door Jolanda op 8 februari 2013 om 23:21

Ik gebruik sinds 3 weken dagelijks chiazaad. Als ontbijt meng ik 50 gr havermout, 2 eetl. chiazaad, 1 eetl. kaneel, 1 eetlepel sesamzaad, 1 ei en iets water tot een smeuig geheel. Ik verwarm kokosolie en daarin smeer ik het mengsel uit tot een soort van pannenkoek en bak het aan beide kanten. De ‘koek’ snij ik in vierkantjes dat is mn ontbijt. Terwijl ik hier mee bezig ben eet ik wat Gojibesjes.
Voel me er goed bij! Goeie regelmatige stoelgang.
Ik betaal overigens €9,25 voor een kilo chia en bestel het bij een diervoederzaak.

 

Comment author said

Door Petra op 10 februari 2013 om 10:54

hoi Jolande,
Wel goedkoop bij de diervoedingzaak maar is t biologisch? Ik vind t zelf wel belangrijk dat t bio is omdat er anders misschien toch weer pesticiden of andere giftige stoffen zijn gebruikt..

 

Comment author said

Door Li op 2 maart 2013 om 20:28

Hallo, dat is een mooie prijs wel voor een kilo. Heb wel paar vraagjes
welk merk chaizaden heb je gekocht?
Hoorde dit bij het assortiment of moesten ze het speciaal bestellen voor je?
Is dierenzaak onderdeel van een landelijk keten of is hij alleen plaatselijk?

 

Comment author said

Door Esther op 24 september 2013 om 11:39

Hallo Jolanda,

Wat goedkoop die chiazaden bij de dierenwinkel. Ik koop ze bij de DA drogist of reformwinkel en betaal €10,- voor 500gram. Maar is dat dus precies dezelfde zaadjes als de chiazaden in de reformwinkel?

Groetjes Esther

 

Comment author said

Door jasper op 21 januari 2014 om 18:00

Dag Jolanda, zou je me kunnen zeggen om welke diervoederzaak dit gaat?

Groet Jasper

 

Comment author said

Door Yvonne op 9 februari 2013 om 06:52

Ook ik gebruik sinds kort chiazaad, ik hoop dat het een positieve invloed gaat geven op mijn gezondheid.
En ik ben heel erg blij met alle informatie die ik hier kan vinden 😉

 

Comment author said

Door Maria op 9 februari 2013 om 14:18

Sinds deze week gebruik ik chiazaad.Ik heb ook bijna een week griep(met hoge koorts) achter de rug, maar het gaat nu zienderogen vooruit (blij).Of dit mede door het zaad komt? weet ik niet. Ik heb normaliter een lage bloeddruk, maar het gebruik van chia bevalt me goed en vind ik lekker. Ik drink 2 glazen per dag (2×2 thl)met water en vruchtensap (soms vers geperst). Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan.

 

Comment author said

Door Dimphey op 9 februari 2013 om 23:31

Naar mijn idee zijn de zaadjes ook geschikt bij de ziekte van Crohn. Start met bijv. een kleine eetlepel en kijk hoe dit uitpakt, ieder lichaam reageert immers anders. Ik heb vorige week een colitis ulcerosa patiënt geadviseerd chia te gebruiken, zij heeft er erg veel baat bij. Zorg dat je voldoende glazen water drinkt, vanwege de grote hoeveelheid vezels. Bij een te lage vochtinname kan de inname van vezels juist leiden tot obstipatie i.p.v. een gezonde stoelgang.

 

Comment author said

Door Anoniem op 21 februari 2013 om 07:33

Ik
Lees al die reacties hier,maar ik heb al van alles geprobeerd om me wat lekkerder in mijn vel te voelen maar niets helpt.ik ben er nu achter gekomen als je gewoon probeerd zo gezond mogelijk te eten,dus iedere dag wat fruit en groente en genoeg drinkt vooral water en iedere dag wat beweegt dat dat het allerbeste is,en voldoende bruin brood ook.ik ga mijn geld aan dit soort dingen allemaal niet meer uitgeven,het helpt allemaal niets bij mij dan.en als ik me te ziek voel ga ik liever naar de huisarts.ook voldoende rust nemen is ook heel goed ik knap daar ook van op het is gewoon een combinatie van,rust,beweging,gezonde voeding genoeg drinken vooral water,en vooral positief blijven,zoek situaties en mensen op die jou vrolijk maken.zo denk er over.daar kunnen al die kruiden en drankjes niet tegen op.

 

Comment author said

Door ineke op 27 februari 2013 om 09:16

Ik ben begonnen met de chiazaadjes en bevallen heel
goed, geen hongergevoel meer, maar nu kom ik er achter dat je ze niet mag gebruiken als je hoge bloeddruk hebt. ik gebruik Amlodipine in de ochtend, mag ik dan chia sávonds gebruiken?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2013 om 07:54

Hallo Ineke, lees even mijn blog over chiazaad, ze werken juist bloeddrukverlagend dus er is een contra-indicatie met lage bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk zouden ze je juist wel eens kunnen helpen! Dus jij mag ze wel gebruiken.

 

Comment author said

Door Javid Sinha op 3 maart 2013 om 15:09

I ended up your blog a few weeks back and I seriously can not get enough!
Please keep writing!

 

Comment author said

Door Yvonne op 9 maart 2013 om 23:57

Ook ik heb een te hoge bloeddruk en slik hiervoor medicijnen, Enalaprilmaleaat en Hydrochloorthiazid.
Ik las over chiazaad en was zeer enthousiast hierover. Maar inmiddels lees ik dat bij te hoge bloeddruk je het niet in moet nemen.Hoe zit dat nu? Snap er niet veel meer van. Graag reactie.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 13 maart 2013 om 09:09

Ha Yvonne, chiazaad kan het bloed verdunnen en heeft daarom eenzelfde werking als medicijnen tegen een te hoge bloeddruk die hetzelfde doen. Dat zou dus dubbelop zijn. Ik heb verschillende clienten gehad waarvan de (veel) te hoge bloeddruk snel naar beneden ging toen ze gingen eten conform mijn aanbevelingen in Eet meer Energie, mijn gratis e-book. Hou dus je bloeddruk in de gaten en probeer van de medicijnen af te komen, uiteraard in overleg met je arts. Het is veel clienten al gelukt door alleen hun voeding aan te passen.

 

Comment author said

Door Corina op 14 maart 2013 om 13:49

Welke energiebooster kan ik, als lage bloeddruk persoon, dan nemen? Of eerst maar gewoon in lage dosis proberen?

 

Comment author said

Door mevr. Borremans op 15 maart 2013 om 13:20

Hallo, ook ik eet tegenwoordig Chia zaad.Al een paar maanden iedere dag.Merk nog niks van vit worden of andere positieve dingen
Ik eet het smorgens (2 eetlepels) in de soya melk (suikervrij) met cornflakes en gio pitjes.
Ik koop alles op de markt dat scheelt heel veel.
Ik wacht af of ik er ooit iets van ga merken ??!!

 

Comment author said

Door Marisca op 24 maart 2013 om 21:07

Hallo,
Mijn huisarts heeft wel eens geopperd dat ik een spastische darm kan hebben maar ik ben veel te bang voor het onderzoek dus 100% zeker is het niet.
Elke avond na het avondeten had ik buikpijn, darm krampen en verstoppingen. Tot de dag kwam dat ik Chiazaad probeerde. Elke ochtend eet ik een bakje yoghurt met 1 eetlepel Chiazaad. Ik heb de zaadjes bij een gezondheidswinkel gekocht voor € 8,95. Ik had juist last van alle bijwerkingen (Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, diarree en misselijkheid veroorzaken, al had ik geen last van diaree maar van verstopping). Nu in de zaadjes elke dag eet heb ik hier nauwelijks nog last van.

Succes allemaal!

 

Comment author said

Door Maris op 29 maart 2013 om 19:28

Ik lees op een aantal sites dat chia niet wordt aangeraden voor mensen met een hoog triglyceride gehalte. Chia zou dit gehalte verhogen !
Een optie zou dan zijn Salba ( dit is een soort chia zaad ).
Wie weet hier meer over ?

 

Comment author said

Door Cindy op 30 maart 2013 om 17:09

Hallo Marjolein, wat een goede blog zeg! Maar wat ik me nou nog afvraag, kan ik chia zaadjes ook zo gelijk door bijv mijn kwark strooien of is het toch beter deze eerst in water te doen tot het jelly wordt. Alvast bedankt!

 

Comment author said

Door Sandra op 9 april 2013 om 14:39

Ik ben allergisch voor eieren en als ik nu iets bak waar eieren in moeten dan vervang ik 1 ei voor: 1 eetlepel Chiazaad en een kwart kopje water.

 

Comment author said

Door Karin op 10 april 2013 om 14:09

Hallo, even een vraagje! Ik heb tarwegras, hennepzaad & chiazaad gekocht. Kan ik dat alle 3 elke dag gebruiken of moet je dit afwisselen. Ben heel erg benieuwd naar je antwoord. Metname wil ik het gebruiken voor meer energie, betere huid heb rosacea ontstekingen in mijn gezicht. Meer binnen krijgen van de omega 3-6-9. Groetjes

 

Comment author said

Door Floor op 15 april 2013 om 14:19

Goedendag,
ik lees veel goede verhalen over chiazaad.
Is het ook goed voor mij?
28jr, slank, geen hoge bloeddruk, heel erg moe, 4jr geleden een zware burnout gehad, spastische darm.
En zou u mij prive een mail willen sturen met daarin een link naar het juiste chiazaad?
vrgr. Floor

 

Comment author said

Door Mariatheresa op 17 april 2013 om 16:39

Hallo,
helaas heb ik al vele jaren een hoge bloemdruk en natuurlijk gebruik ik bloeddrukverlagers, maar helaas, veel bijwerkingen maar de bloeddruk zakt niet. Misschien toch maar Chia-zaad? Hebben hier mensen ervaring mee? Lieve groeten van Mariatheresa

 

Comment author said

Door Petra op 27 april 2013 om 16:58

Marjolein, je geeft aan dat je goed op de kwaliteit van de zaadjes moet letten. Maar hoe weet ik waar ik dan precies op moet letten? Hoe zie je verschil?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 28 april 2013 om 18:18

ha Petra, je kunt het niet zien, maar ik bedoel dat biologisch altijd beter is dan niet-biologisch. En dat moet op de verpakking staan.

 

Comment author said

Door Nicole op 2 mei 2013 om 22:17

Goedenavond Marjolien,

Ksan je chiazaad gewoon gebruiken bij een Gastric Bypass (maagverkleining en darmomleging) Ik hoor graag van je.

Groetjes Nicole

 

Comment author said

Door thea op 9 mei 2013 om 09:26

beste marjolijn , ik ben gisteren begonnen maarcdat wellen is niets voor mij.Kan ik de zaadjes gewoon in mijn yohurt strooien ?

 

Comment author said

Door Els op 10 mei 2013 om 14:09

Het is heerlijk om er crackers van te maken

Whose butt do you want to kick today? These Endurance Crackers are extremely light and crispy while providing long-lasting energy. They are also vegan, gluten-free, soy-free, nut-free, sugar-free, and oil-free to boot! Feel free to change up the seasonings and spices as you wish! Nutritional info follows. Inspired by Chocolatree Cafe in Sedona, AZ.

Ingredients (22 large crackers)
•1/2 cup chia seeds
•1/2 cup sunflower seeds
•1/2 cup pepita seeds (or pumpkin seeds)
•1/2 cup sesame seeds
•1 cup water
•1 large garlic clove, finely grated
•1 tsp grated sweet onion
•1/4 tsp kosher salt, or to taste
•Herbamare & kelp granules, to taste (optional)

Instructions
•1. Preheat the oven to 325F and line a large baking sheet with parchment paper.
•2. In a large bowl, mix the seeds together. In a small bowl, mix the water, grated garlic, and grated onion. Whisk well. Pour the water mixture onto the seeds and stir until thick and combined. Season with salt, and optional Herbamare and Kelp granules, to taste. Add spices or fresh herbs if you wish.
•3. Spread the mixture onto the prepared baking sheet with the back of a spoon until it’s less than 1/4 inch thick. Not to worry if a couple parts become too thin, you can just patch them up.
•4. Bake at 325F for 30 minutes. Remove from oven, slice into crackers, carefully flip onto other side with a spatula. Bake for another 30 minutes, watching closely after about 25 minutes. The bottoms will be lightly golden in colour. Allow to cool completely on the pan. Store in a container or plastic baggy.
•Nutritional Info: (per cracker, makes 22 large crackers): 77 kcals, 6 grams fat, 4 grams carbs, 0 grams sugar, 3 grams fibre, 3 gram protein.

 

Comment author said

Door Sara op 21 mei 2013 om 19:11

Met Halloween of griezelfeestjes in groene limonade en je hebt kikkerdril! Dit deed mijn moeder altijd toen ik jong was en we waren er allemaal dol op!

 

Comment author said

Door purple op 7 oktober 2014 om 18:48

nou dat vind ik nog eens een leuk idee !
hoeveel deed je er dan in ??

 

Comment author said

Door ilja op 25 mei 2013 om 07:51

Ik heb het idee dat er een objectieve mening over chiazaad wordt gegeven gelukkig! Ook de keerzijde wordt genoemd, zodat je zelf een goede keus kunt maken of je het wilt gebruiken of niet. Dat is iets dat ik vaak mis in informatie.
Wat ik me nog wel afvraag is dat er wordt gezegd dat het familie van de munt plant is, maar salvia is toch salie?
Groetjes,
Ilja

 

Comment author said

Door Marijke op 26 mei 2013 om 10:27

Sinds enige tijd pas ik een streng voedingspatroon toe door geen suiker(ook geen fructose, weinig zout en koolhydraten te eten i.v.m. natte macula degeneratie.
Mijn bloeddruk is doorgaans 100/75 à 80 en ik ben 61 jaar. Ter aanvulling wil ik graag dagelijks chiazaad gaan gebruiken.
Raad u mij chiazaad aan? En is chiazaad van G&W uit China onbewerkt en net zo goed als chiazaad uit Zuid-Amerika?
Vriendelijke groet,

 

Comment author said

Door Marijke op 26 mei 2013 om 10:55

Toevoeging:
Kan visolie met EPA en DHA door chiazaad worden vervangen?
Vriendelijke groet,

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 juni 2013 om 11:29

Ja, maar op latere leeftijd heeft het lichaam er wel meer moeite mee om de ALA uit chiazaad om te zetten in EPA en DHA. Misschien is krill-olie een oplossing voor je?

 

Comment author said

Door C.Steen op 14 september 2014 om 11:45

Hoi Marijke,

Hoe gaat het nu met je natte macula?
Wat doe je, en wat laat je?

Groet, C. Steen

 

Comment author said

Door linda op 30 mei 2013 om 19:58

en chiazaad is glutenvrij! Ik gebruik in de ochtend boekweitvlokken met sojamelk en nu 1 dessertlepel chiazaad afgewisseld met heel lijnzaad. Warm maken en je hebt een soort van pap die op havermout lijkt. Heel voedzaam en het geeft heel veel energie.

 

Comment author said

Door purple op 7 oktober 2014 om 18:50

maar heel lijnzaad verlaat je lichaam toch ook zo weer zonder dat je er iets aan hebt gehad? ik heb begrepen dat je heel lijnzaad eerst moet pletten ?? ik doe het in de koffiemolen en dan door de johurt ivm mijn stoelgang nu kan ik elke dag naar het toilet zonder problemen

 

Comment author said

Door Ina op 22 juni 2013 om 16:31

Het lukt mij niet om het gratis e-book te downloaden

 

Comment author said

Door chris10 op 6 juli 2013 om 19:44

iemand raadde mij chiazaad aan omdat ik aan het afvallen ben zij maakte mij uw site bekend ik werd enthousiast van uw pagina vooral omdat chiazaad zou helpen bij het afvallen maar ik ging nog even verder kijken op google en gelijk onder uw site stond er een site die beweerd dat de zaadjes helemaal niks doen voor afvallers , ik had toen al een zakje gekocht voor 10 euro vraag me nu dus af waarom beide site zo tegenstrijdig zijn ???? en vooral wat is de waarheid???

 

Comment author said

Door sabine op 17 juli 2013 om 21:30

ik ben naar een homeopaat geweest en deze raadde mij aan om chia zaad te nemen, ik neem echter ook bloeddrukverlagende middelen, kan dit kwaad ? ik had hem dit gezegd en hij had aangeraden om de medicatie af te bouwen, mag ik nu dat zaad nemen ?

 

Comment author said

Door Gabriël Verbeek op 18 juli 2013 om 15:19

Mijn vrouw gebruikt ze sinds een half jaar elke morgen. Met geweldige resultaten. Ze voelt zich energieker, huidklachten bijna weg, minder menstruatieklachten etc.etc. Iedere morgen staat er een glas water te weken op het aanrecht en dat is grotendeels het ontbijt:)
Waarom schrijf ik dit als man. Een blije vrouw is een zegen voor mij als man:)

 

Comment author said

Door Anneke op 19 juli 2013 om 14:14

Vanmorgen voor het eerst de chia-zaadjes gebruikt door m’n muesli met fruit. Met als resultaat dat ik de rest van de ochtend op bed lag met enorme darmkrampen, diarree en heftige zweetaanvallen. Daar schrok ik wel van. Kan je zo heftig reageren op deze supergezonde zaadjes?
Ik doe ze niet geweekt (dus zo uit het zakje) in de muesli.

 

Comment author said

Door Mariecke op 27 juli 2013 om 18:30

Dag Marjolein,

Je schrijft dat chiazaad meer goede stoffen bevat dan een aantal voedingsmiddelen die we kennen zoals broccoli, zalm of bananen. Bevat chiazaad meer van deze voedingsstoffen per 100 gram? Of per dosering (waarschijnlijk een handje)?

Ik vraag dit, want het is makkelijk om 200 gram zalm, of broccoli te eten op een dag, maar 200 gram chiazaad is erg veel.

Er wordt ook vaak gezegd dat peterselie meer vitamine C bevat dan citroen of kiwi, maar het is natuurlijk een hele toer om zoveel peterselie te eten. Een kiwi is makkelijker weg te snoepen.

 

Comment author said

Door Carmen op 6 augustus 2013 om 09:06

Ik werk sinds kort bij de Natuurwinkel en wij verkopen het heel veel!
Chia zaad is erg lekker door de yoghurt met wat honing, noten, haver/muesli vlokken en eventueel wat goji bessen (vol anti oxidanten)

Ik gebruik het zelf sinds een aantal dagen en ben benieuwd wat voor werking het op mijn lichaam heeft.

Succes allemaal!

 

Comment author said

Door petra op 26 augustus 2013 om 08:45

Mag je naast chiazaad ook nog Plantina multi vitamine slikken? If is dat niet nodig?

 

Comment author said

Door Annie op 26 augustus 2013 om 13:46

ik zie nu net weer de goji bessen voorbij komen in Carmen haar berichtje, enig waar je deze kunt halen?

 

Comment author said

Door avalon1960 op 30 augustus 2013 om 15:35

Kan ik zowel chiazaad als hennepzaad dagelijks gebruiken of is dat teveel van het goede?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 3 september 2013 om 13:48

Kan maar ik zeg altijd variatie, variatie, variatie. Niet iedere dag hetzelfde. Je lichaam heeft veel verschillende bouwstoffen nodig.

 

Comment author said

Door Mariecke op 31 augustus 2013 om 09:00

Jammer dat er op kritische vragen geen antwoord wordt gegeven.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 3 september 2013 om 13:48

Ik doe mijn best maar de hoeveelheid reacties loopt soms een beetje uit de hand :-))

 

Comment author said

Door Myriam op 5 september 2013 om 10:21

Hallo iedereen,
ik ga regelmatig naar een voedselspecialist, het is een dokter! En hij werkt met het systeem yin en yang, heel interessant, hij meet je en dan weet je direct hoe het met je is en wat je moet doen om in evenwicht te zijn! Je vindt er alles op internet over, ik mag bijvoorbeeld maar één stuk fruit eten per dag,anders verzuurt mijn lichaam, groetjes, Myriam

 

Comment author said

Door anna op 9 september 2013 om 13:40

Hallo allemaal,hoeveel chia moet ik eten om mijn bloeddruk omlaag te krijgen.
Weet iemand dat uit ervaring?

Gr.,
Anna

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 9 september 2013 om 15:13

Beste Anna, er is wel meer nodig om je bloeddruk omlaag te krijgen dan alleen het eten van chiazaad. Als je gaat eten conform mijn aanbevelingen in mijn gratis e-book Eet meer Energie dan ben je zeker een heel eind op de goede weg. Je kunt daar wat chiazaad aan toevoegen voor de variatie. Maar ga geen chiazaad eten om je bloeddruk naar beneden te krijgen!

 

Comment author said

Door Nel van Keeken op 15 september 2013 om 11:36

Heb net op aanraden van onze zoon, deze zaad gekocht en ik ging even op internet kijken wat het precies voor me zou doen. Ik werdt er helemaal blij van, totdat ik las dat het niet gebruikt mag worden door mensen die bloedverdunners gebruiken. Zowel mijn man als ik gebruiken dat helaas. Toen ik 42 jaar was kreeg ik een hart infarct, zonder aanleiding. Toen was nog niet bekend dat vrouwen een grote risico groep was. Inmiddels 12 jaar verder, is er meer over bekend, maar alsnog voor mij geen reden voor infarct. Maar zit wel vast aan preventief medicatie. Geen probleem voor mij. Onze zoon is bezig met een studie over gezondheid. En verteld veel over het cave man dieet, en wij volgen zijn instructies. Dus zo ook van dit zaad, maar blijkt helaas voor ons niet goed. Nu is onze schoondochter ZWANGER, en zei eet iedere dag dit zaad. Ik vraag me af of ze tegen de tijd dat ze moet bevallen niet beter even kan stoppen, om bloedverlies tegen te gaan bij de bevalling? Alvast bedankt voor het lezen van dit hele verhaal. Jammer dat het voor mij en mijn man niet werkt.

 

Comment author said

Door k op 15 september 2013 om 15:18

Wij eten graag chia,met fruit of met kokosmelk maar mijn kinderen vinden chia pudding het lekkerst:
ca 240 ml mandelmelk(makkkelijk zelf te maken)
3-4 eetlepels chiazaad(als je weinig tijd hebt 4 lepels maar ik neem 3 en laat het s nachts in de ijskast trekken)
1 teelepel agavensiroop
klein beetje vanille en klein beetje kaneel
alles goed vermengen af en toe omroeren en klaar,is door de amandelmelk ook goed te gebruiken als vegan recept.erg lekker
lieve groeten en sorry voor de taalfouten,ben al erg lang weg uit nederland.Marjolein erg bedankt voor al je goeie tips en veel succes verder

 

Comment author said

Door Miranda op 27 september 2013 om 23:12

Ik begon halverwege mijn zwangerschap met chiazaad, mijn altijd hoge onderdruk daalde ervan en ik kon ook eindelijk weer normaal naar de wc. Ik ben bevallen van een kerngezonde dochter. Ik eet ze nog steeds, om de dag, door een eigengemaakte mueslimix, ongeweld, door activia, met frambozen en blauwe bessen, zonnebloempitten, havervlokken en goijbessen en het bevalt uitstekend.

 

Comment author said

Door Colinda op 30 september 2013 om 13:40

Enthousiast gemaakt door een vriendin ga ik morgen op jacht naar de Chia zaadjes…
hier de reacties lezend denk ik wel…leuk hoor al die gezonde ontbijt suggesties maar dan zal ik mijn baan op moeten geven vrees ik…daar heb je toch allemaal geen tijd voor?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 30 september 2013 om 18:55

Het draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om prioriteit. Maar er zijn absoluut hele snelle, gezonde ontbijten te maken, kijk maar in mijn e-book Optimaal Ontbijten.

 

Comment author said

Door purple op 7 oktober 2014 om 19:07

nou dat vind ik een beetje kort door de bocht 1 lepel zaad over je ontbijt dat je normaal toch al eet strooien is toch niet veel werk??

je kan een schaaltje joghurt of quark of melk whatever met fruit en muesli en een lepel zaad klaar ??!!

 

Comment author said

Door Colinda op 3 oktober 2013 om 00:54

Ga ik zeker doen…heb via mijn vriendinnen inmiddels ook al wat (makkelijk en snelle) inspiratie opgedaan!

 

Comment author said

Door Claudia op 3 oktober 2013 om 21:54

Hier in huis word het ook al enige tijd door ons allen gebruikt.
Door mij heel bewust. (door de yoghurt etc) maar door mijn man en zoon (8 jaar) nog onbewust. Het leek ze niets de chia gel etc.
Echter op wit brood met maanzaad zijn ze stapel.
Daar ik tegenwoordig zelf ons speltbrood bak, gaat hier gewoon chiazaad (ipv maanzaad) op.
Mijn man en zoon eten er smakelijk van, niet beter wetend dan dat het “gewoon” maanzaad is.
(lol)

 

Comment author said

Door purple op 7 oktober 2014 om 19:08

dit vind ik een heel goed idee 😉 bedankt

 

Comment author said

Door Ingrid op 8 oktober 2013 om 17:09

Ik wil de chiazaadjes ook gaan gebruiken . Kan ik voor de mueslirepen ook bv. gesmolten chocolade {puur} en honing gebruiken in plaats van kokosolie ?
gr.ingrid

 

Comment author said

Door Ingrid op 8 oktober 2013 om 19:03

Door K schreef op 15 sept. dat ze er pudding mee maakt met amandelmelk. waardoor word de pudding dan stijf ?

 

Comment author said

Door Petra op 15 oktober 2013 om 17:04

Ik neem iedere dag een cup a soup, daar laat ik de chiazaadjes in weken.
Ik moet wel zeggen dat ik nog nooit van iemand heb vernomen dat zij het ook door de soep heen binden.
Gaat de kracht er na verhitting niet van af? Anders ga ik het op een andere manier consumeren.
Alvast bedankt

 

Comment author said

Door Elletje op 22 oktober 2013 om 09:15

Dat wil ik zeker proberen, daar had ik nog niet aan gedacht.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013 om 09:20

Beste Petra, cup a soup staat vol van MSG, dus dat kan je beter niet nemen, lees mijn blog maar eens hierover.

 

Comment author said

Door Dani op 16 oktober 2013 om 11:15

Ik heb een lage bloeddruk is er een alternatief voor mij of mag ik een of twee theelepels per dag. Of is dat ook teveel?

 

Comment author said

Door Sarah op 16 oktober 2013 om 13:59

Hoi Marjolein, wat fijn dat er steeds meer geschreven wordt over chia zaad!

Ik gebruik het sinds kort ook, maar ben nog een beetje aan het zoeken hoeveel ik er van (moet) gebruik(en). Ik las op internet dat iemand 2 el per dag aanraadde. Als ik dat probeer krijg ik geen klachten dus mijn lichaam reageert er goed op. Dat is dus geen graadmeter. Maar ik vind het qua volume gewoon een beetje veel (geweekt, door mijn havermoutpap).

Weet jij aan hoe veel chia zaad per dag je sowieso genoeg hebt? De ondergrens zeg maar.
En is er ook een bovengrens?

Vriendelijke groeten, Sarah

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013 om 09:15

Ha Sarah, zie het als voeding, niet als een supplement en volg je gevoel. Jouw lichaam is anders als mijn lichaam dus het is lastig adviseren. Varieer zoveel mogelijk dus gebruik het niet iedere dag. Ik gebruik het om de 3 tot 4 dagen en neem dan een eetlepel opgelost in water.

 

Comment author said

Door Sarah op 3 november 2013 om 10:19

Dank je voor je reactie. Je advies om het meer als voeding en minder als supplement te zien gaat me wel helpen. Vriendelijke groet, Sarah

 

Comment author said

Door Angelique op 17 oktober 2013 om 08:25

Ik gebruik dagelijks een eetlepel chiazaadjes door de soja-of geitenyoghurt, daarbij sinds kort ook een lepel lijnzaadolie. Zou ik hierdoor teveel Selenium binnenkrijgen?
Ik heb gelezen dat Selenium een krachtig middel is en dat het snel toxisch kan zijn. Per dag zou je max. 200 microgram moeten innemen. Hoe weet je eigenlijk hoeveel er dan in een eetlepel chiazaadjes en een eetlepel lijnzaad zit? Kan ik een Magnesium supplement achterwege laten als ik dagelijks 1 eetlepel chiadaadjes gebruik?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013 om 09:22

Dit is een vraag voor een orthomoleculair therapeut Angelique.

 

Comment author said

Door Filmy 2013 op 20 oktober 2013 om 04:15

This design is spectacular! You certainly know how
to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was
almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how
you presented it. Too cool!

 

Comment author said

Door Angelique op 20 oktober 2013 om 10:05

Hallo Marjolein,
Op 17 okt heb ik vragen aan je gesteld, maar nog geen antwoord gekregen.

 

Comment author said

Door Elletje op 22 oktober 2013 om 09:13

Ik gebruik denk ik al meer dan een half jaar Chiazaad.
Afvallen doe ik er niet van, maar weet dat het erg gezond is en beschermend tegen allerlei ziektes is.
Ik heb wezenlijk wel iets verandert zien worden.
Ik heb ME en daar hoort ook de diarree bij wat ik al 20 jaar heb en dat is nu gewone ontlasting geworden, wat al iets meer energie opleverd.

Hoe dan ook, ik vind het een fijn product.
S’morgens meng ik het in de smoothie, maar vind het ook erg lekker op een broodje tartaar, filet american of over mn gekookte of gebakken ei

 

Comment author said

Door how to buy trazodone overnight pills op 23 oktober 2013 om 15:29

trazodone thombran store maryland
buy trazodone online coupon saturday shipping australia
tromethamine price trazodone online cac login bimaran 25mg
trazodone mega-pharmacy online utah trazolan 100mg
canadian pharmacy aq
ohne rezept trazodone generika amphetamine
i want trazodone purchase jcb
philippines trazodone buy for sale trazodoneed shrimp studio steve price
effect trazodone trittico in internet drug without script international
cheap trazodone online pharmaceutical no script wisconsin
is trazodone withdrawal

 

Comment author said

Door Ellis Papakonstantis-Linthorst op 27 oktober 2013 om 13:06

Wat nog niet duidelijk is; kan ik deze chaizaden gebruiken bij de ziekte van Crohn ?

 

Comment author said

Door Chiasale.nl op 8 december 2013 om 21:22

Hallo Ellis,

Zelf heb ik niet de ziekte van Crohn maar iets wat er sterk op lijkt, Colitis Ulcerosa. Naast dat wij de chia zaden verkopen, gebruik ik ze uiteraard ook zelf. En zonder problemen. Het is alleen natuurlijk wel goed te weten dat niet iedereen hetzelfde reageert op bepaalde producten.

Wellicht is het een idee om eerst een kleine verpakking te kopen om te proberen?

 

Comment author said

Door family and home op 1 november 2013 om 16:05

If some one desirws expert view regarding blogging and site-building then i recommend him/her to go to see this web site, Keep up the nice work.

 

Comment author said

Door セリーヌ ロゴ入りワンショルダーバッグ ブラック カーフ セリーヌ マカダム柄 ボストンバッグ op 2 november 2013 om 08:47

I leave a response when I especially enjoy a post on a site
or I have something to add to the conversation.
It is triggered by the sincerness displayed in the post I browsed.
And on this article Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw
nodig heeft. I was actually excited enough to post a thought :
-P I actually do have a couple of questions for you if you don’t mind.
Could it be only me or does it give the impression like some
of these comments look as if they are coming from brain dead people?
😛 And, if you are writing on additional online sites,
I’d like to keep up with anything new you have to
post. Would you list every one of all your communal pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 

Comment author said

Door 品質 品質合格 op 2 november 2013 om 19:22

I visited various sites but the audio quality for
audio songs present at this web site is genuinely superb.

 

Comment author said

Door アグ サンダル 人気 op 3 november 2013 om 02:56

Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?

I’m going to start my own blog soon but I’m having
a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for
something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to
ask!

 

Comment author said

Door Huibertje op 4 november 2013 om 18:55

Ik heb er energie repen mee gemaakt , 6 dadels(Afrikaanse) 70 gr chia, 75 gram kokos rasp, 2/3 eetlepels kokosolie dadels goed fijnmaken dan alles mengen, bankpapier in een bakje doen en de pasta er in doen, in koelkast oplaten stijven dan kan je er repen van snijden.
Het is een paleo recept heerlijk

 

Comment author said

Door Shanna Arts op 7 november 2013 om 09:34

Misschien staat het al ergens tussen, maar ik kan het niet vinden. Wat zou het verschil zijn tussen de verschillende aangeboden chia zaadjes? Ik koop ze altijd op de markt bij een marokkaan, maar ik zie dat hier aangeraden word het bij een goede webwinkel te bestellen. Kan iemand mij vertellen welke verschillen er tussen zouden zitten?

 

Comment author said

Door Chiasale.nl op 8 december 2013 om 21:26

Hallo Shanna,

Het is natuurlijk moeilijk om het verschil in kwaliteit aan te geven tussen de verschillende aanbieders van chia zaden. Ik kan hoogstens voor eigen parochie preken door aan te geven dat wij ‘premium’ zaden verkopen, deze zijn 99,9% puur. Ik heb een tijdje terug een artikel geschreven over waar je op kunt letten bij de online aanschaf van chia zaden, het staat hier: https://www.chiasale.nl/chiazaad-online-kopen/

 

Comment author said

Door ナイキ シューズ 2013 op 11 november 2013 om 01:27

Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some
of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking
back often!

 

Comment author said

Door Monique Nieuwenhuijsen op 14 november 2013 om 12:33

Ik heb een vraag over chiazaad zaad. Mijn moeder heeft net 4 zware chemo’s achter de rug en dit heeft haar botten aangetast. En natuurlijk het haarverlies, geen energie noem maar op. Ik lees zoveel positieve reacties over chiazaad. Zou ik dit voor haar kunnen kopen. Ze heeft wel lage bloeddruk. Kan ik dat het beste een schepje in de yoghurt laten doen?

 

Comment author said

Door dragon saga Hack op 14 november 2013 om 21:46

Hey terrific blog! Does running a blog like this
take a large amount of work? I’ve very little
knowledge of programming but I had been hoping to start my own blog in the near future.
Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share.
I understand this is off subject but I simply wanted to ask.
Many thanks!

 

Comment author said

Door July op 17 november 2013 om 00:11

Hoi hoi,, Ik vind de chaizaadjes ook gewoon lekker.
Savonds had ik de neiging tot snaaien,, nu neem ik een hapje chaizaadjes,, die spoel in door mn hele mond zodat ze lekker tussen mn kiezen en tanden gaan zitten,, na een poosje neem ik een tandenstoker en ben ik zo een kwartiertje zoet om alle pitjes tussen mn tanden en kiezen stuk voor stuk te verpulveren en dat lekker voor de buis,,, 2… onee 3 vliegen in 1 klap want mn stoelgang is nu ook nog beter,,, en dan ist ook nog gezond,, dus eigenlijk 4 vliegen… :)

 

Comment author said

Door purple op 7 oktober 2014 om 19:14

hihi wat een idee 😛

 

Comment author said

Door Rosemarijn op 25 november 2013 om 14:05

Na alles gelezen te hebben ga ik ook aan de chia zaadjes.
Sinds een paar jaar heb ik medicijnen, waar ik veel vocht op mijn buik vast houd. Ik kan maar kan niets vinden wat helpt. De eerste drie jaar had ik nergens last van….. Wie kan mij van dit ellendige euvel af helpen, kijk met gezonde spanning uit naar een bericht,

 

Comment author said

Door Susan op 26 november 2013 om 21:54

Ik heb een vraag over de volgende alinea:
Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen.

Als dat enzymlaagje niet verteerd wordt, komen dan wel de waardevolle stoffen vrij waarover vermeld wordt in het artikel?

Sinds ik de chiazaadjes een paar weken geleden (weer ) ben gaan gebruiken, is mijn stoelgang geoptimaliseerd. Ik meng ze door mijn muesliontbijt (yoghurt, banaan, appel, muesli).

Maar komt dat omdat ze helemaal niet verteerd worden? of komt dat doordat ze in het lichaam tot gel verweken?

 

Comment author said

Door vintage 40's wedding dresses op 2 december 2013 om 22:22

Hi! I’ve been reading your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Tx!
Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 

Comment author said

Door marian op 8 december 2013 om 21:15

Hallo allemaal, nou ook maar aan de chiazaden gegaan, word een beetje gek van al die opvliegers, heb al alles geprobeerd aan middelen, nu weer accupentuur niets helpt, alles wat voor mij overblijft zijn opvliegers, het enige wat helpt, is alleen maar zitten, dan heb ik totaal geen last van de opvliegers, maar je voelt het al alleen zitten dat word het niet, ik wil wel gewoon kunnen bewegen, schoonmaken, winkelen, werken, maar dat kost mij zoveel energie iedere keer die opvliegers wat moet ik nou. gelukkig heb ik geen last van stemmingswisselingen, anders werd ik nog een ouwe zeur ook, maar dat is mij tot nog toe bespaart gebleven. Dus ga ik nu met vol vertrouwen aan de chiazaad, en hennepzaad, en giobessen ben benieuwd of dat verlichting zal brengen, eet gezond drinkt voldoende en nu deze superfoods erbij, Marjolien wat doe ik fout helppppppppp. groetjes Marian

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 15 december 2013 om 14:41

Ha Marian, zoveel mogelijk stress zien te vermijden! Daar zal ik in 2014 meer over gaan schrijven. Het zit niet altijd in het eten en drinken dat we doen. Helaas.

 

Comment author said

Door Chiasale.nl op 7 januari 2014 om 18:49

Dat ziet er lekker uit zeg Saskia! Vind je het goed als we je recept (inclusief verwijzing uiteraard) op onze site plaatsen?

 

Comment author said

Door Henk Fokkens op 7 januari 2014 om 12:49

Goedemorgen Marjolein,
Mijn vrouw Martha is gestart met het maken van heerlijke sapjes. Ze strooit er chiazaad en Hennepzaad door heen. Mag ik, als man van 63 jaar vit en gezond, met haar mee snoepen? of raad je mij dit af.

groetend Henk Fokkens

 

Comment author said

Door Evelien op 8 januari 2014 om 13:20

Ik zelf gebruik chiazaad nu twee weken super ik slaap en heb veel meer energie mij vraag is van af welke leeftijd mag je chiazaad gebruiken.

 

Comment author said

Door Edith op 8 januari 2014 om 16:17

Hallo Marjolein,

Is chiazaad nu wel gezond en goed ik lees zoveel verschillende verhalen ik heb t vandaag gekocht bij de tuinen 10 euro voor n pond,
Ik heb juist wel altijd last van darmen en winderigheid .
Wat moet ik doen proberen of terug brengen ? Ik gebruik al lijnzaad en visolie .

Gr Edith

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2014 om 07:00

Ha Edith, probeer wat het met jou doet. Ieder lichaam is uniek en er is inderdaad veel verwarring rondom chiazaad. Bedenk dat het geen wondermiddel is. Zie het als aanvulling op gezonde voeding. Het eten van chiazaad heeft weinig zin als je daarnaast niet gezond eet. Dit geldt voor alle superfoods. Eerst gezonde voeding, dan superfoods!

 

Comment author said

Door Yvonne op 9 januari 2014 om 19:32

Hoi, wat een interessante site! Ik ben al een tijdje van alles aan het lezen over gezond eten. Ik heb veel gelezen over chiazaad, gebeld met een homeopathische apotheek, mijn eigen huisarts en natuurwinkels maar iedereen zegt iets anders. Ik gebruik nml bloedverdunners en cholesterolverlagers. Ik wil weten of ik dan wel chiazaad mag gaan gebruiken, maar krijg veel verschillende antwoorden en weet het nu nog niet.
Wie kan mij vertellen of het nu wel of niet kan?
Ik hoor het graag.

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 11 januari 2014 om 06:54

Beste Yvonne, ik kan me voorstellen dat je het even niet meer weet. Het lijkt me goed om je te realiseren dat er niet maar 1 Waarheid is als het gaat om jouw gezondheid. Vooral naar je lichaam blijven luisteren en je gezond verstand gebruiken is mijn advies. Ik zou als ik jou was me eerst focussen op de bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers. Deze medicijnen hebben flinke bijwerkingen. Als je daarvan af kunt komen heb je een reuzestap gemaakt als het gaat om je gezondheid. Schrap eens alle gluten en suikers en kijk wat het doet met je bloeddruk. Ik heb torenhoge bloeddruk daarmee naar beneden zien komen bij mijn klanten. En verdiep je vooral eens in het verhaal rondom cholesterol (lees mijn blogs daarover). Dat is belangrijker dan wel of geen chiazaad gebruiken.

 

Comment author said

Door Theresa op 9 februari 2014 om 17:29

Ik heb nu een aantal dagen chiazaad gebruikt in mijn muesliontbijt. Helaas heb ik een huidreactie gekregen waarvoor waarschijnlijk de chiazaadjes verantwoordelijk zijn. Nu maar enkele dagen zonder en kijken of de huid herstelt.

 

Comment author said

Door bregje op 3 maart 2014 om 20:40

Ik gebruik het ook , had vaak lekkere trek vooral zoete rommel
maar ik merk dat de maag lekker vol is
goed voor de hersenen ook nog .
Ik ben geopereerd aan een hersentumor graad2 vorm van kanker .
Het moet nog een beetje fit blijven zolang het nog gaat

Een bijdrage voor meer fit voelen ook , omdat ik ook wel met gezond eten , lichaamsbeweging en fitness bezig ben ,telt wel veel voor me

 

Comment author said

Door car quotes scottsdale op 6 maart 2014 om 18:47

Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and
tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to
share it with someone!

 

Comment author said

Door Alfonso op 7 maart 2014 om 03:36

Thanks for sharing your thoughts on World. Regards

 

Comment author said

Door Lana op 18 maart 2014 om 20:38

Ik gebruik lijnzaad iedere morgen met yoghurt,en ik las bijna alle reacties over chiazaad. Mag ik allebei gebruiken?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 28 maart 2014 om 09:41

Dat mag maar wissel gewoon af. Variatie, variatie, variatie!

 

Comment author said

Door noé telecharger op 18 maart 2014 om 21:45

Hello every one, here every person is sharing such know-how, so it’s good to read
this blog, and I used to pay a quick visit this weblog all the
time.

 

Comment author said

Door fetish op 5 april 2014 om 03:11

I tend not to drop a leave a response, but I looked
at a few of the responses here Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft.
I do have some questions for you if it’s okay. Could it be
simply me or does it seem like a few of these responses
appear like they are coming from brain dead folks?
😛 And, if you are writing on other places, I’d like to keep
up with you. Could you post a list of the complete urls of your shared sites like your linkedin profile,
Facebook page or twitter feed?

 

Comment author said

Door marihuana anbau op 5 april 2014 om 12:30

This piece of writing will help the internet visitors for building
up new weblog or even a weblog from start to end.

 

Comment author said

Door Raspberry Ketone op 9 april 2014 om 22:45

Quality posts is the crucial to be a focus for the viewers to
go to see the web site, that’s what this web page is providing.

 

Comment author said

Door Lieke op 20 april 2014 om 10:04

Leuk artikel, ben sinds 2 weken ook helemaal verslaafd aan deze zaadjes. Hennepzaadjes is ook lekker om eens te proberen!

 

Comment author said

Door Karin1975 op 1 mei 2014 om 08:15

Sinds ik chiazaad eet (slechts 2 theelepels per dag) heb ik last van harde ontlasting/moeilijke stoelgang. Nu lees ik vaak dat dit een bijwerking kan zijn, maar ik vind het vervelend. Ik drink de hele dag door thee, dus volgens drink ik genoeg – dat merk ik ook aan het aantal keren per dag plassen. Hoe kan ik voorkomen dat mijn ontlasting te hard wordt?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 1 mei 2014 om 12:13

Vervang een deel van je thee door gewoon water en kijk eens hoe dat dat gaat. En vooral ook blijven bewegen natuurlijk!

 

Comment author said

Door digestive enzyme op 2 mei 2014 om 07:20

Fresh, raw foods contain the highest level of enzymes.
Research shows that prebioticsmay also play a role in
healthy weight loss. Not every person with digestive issues needs to be on enzyme supplements.

 

Comment author said

Door http://carolynsthoughts.Yolasite.com/carolynsthoughts op 2 mei 2014 om 19:24

You’re so cool! I don’t suppose I’ve learned anything like this
before. So pleasant to find anybody with some authentic ideas
on this subject. truly thank you for starting this up. this website is something that’s wanted
on the internet, someone with a little bit originality. useful job for
bringing new things to the online world!

 

Comment author said

Door Alicia op 5 mei 2014 om 02:54

The querent knows what they want and what it takes to get it.

Your biggest problem this Halloween will be keeping
an over-excitable child relaxed. This angle’s attempts will be supported by
Saturn’s travels today.

 

Comment author said

Door How To Get Muscles op 5 mei 2014 om 06:43

Quality articles is the crucial to be a focus for the viewers
to pay a visit the web page, that’s what this site is providing.

 

Comment author said

Door Isabella op 6 mei 2014 om 17:13

Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
posts! Keep up the superb work!

 

Comment author said

Door best video audio software op 8 mei 2014 om 09:16

You are so awesome! I don’t suppose I’ve read anything like that before.
So great to find someone with unique thoughts on this issue.
Really.. many thanks for starting this up. This website
is something that is required on the internet, someone
with a bit of originality!

 

Comment author said

Door Is LivePerson Legit? op 9 mei 2014 om 06:50

The meanings of the cards therefore become
stepping stones for your journey into the Common Consciousness.

All publications are accessible at Amazon for Kindle and Barnes & Noble
for Nook from $12.ninety nine.

 

Comment author said

Door Anne Marie op 18 mei 2014 om 11:04

Hallo ik ben herstelllende van borstkankker dat is nu 1 jaar geleden.
Ben sinds 14 dagen gestard met chiazaad bijna iedere dag een eetlepel chiazaad in yogert met een banaan.Het resultaat is sinds een week verbluffend!!!! Het is heel lang geleden dat ik nog zoveel energie gehad heb.

 

Comment author said

Door Charlie op 25 mei 2014 om 08:05

Undeniably, it has seo no interest to me.
I think it’s like above their face which, like a flash mob– you seo know, ripping people off!
I think this really happened.

 

Comment author said

Door Hazel op 25 mei 2014 om 13:44

After looking into a number of the blog articles on your
site, I honestly appreciate your way of writing a blog.
I book-marked it to my bookmark website list and will be checking
back soon. Take a look at my website as well and tell me what
you think.

 

Comment author said

Door ad op 28 mei 2014 om 15:21

Huisartsen maar een halfuurtje les over voeding? Dacht het niet. Misschien is er geen concreet vak ‘voeding en dieetleer’ maar tijdens alle andere vakken zoals biomoleculen, chemie en anatomie zien we wel heel veel voedingsstoffen en de impact ervan op het lichaam, op een veel uitgebreidere en wetenschappelijk onderbouwde manier dan de meeste diëtisten. 😉

 

Comment author said

Door Lashay op 31 mei 2014 om 12:26

Great steam showers, my family had a unit hooked up about five years ago but it may perhaps do with upgrading, never get a bland old traditional kind of shower ever
again

 

Comment author said

Door Meditu op 14 juni 2014 om 11:44

Heya i am for the first time here. I came across this
board and I to find It truly useful & it helped me
out a lot. I am hoping to provide something again and help others like you aided
me.

 

Comment author said

Door lol op 14 juni 2014 om 13:22

Its like you read my mind! You seem to know a lot approximately
this, like you wrote the book in it or something.
I feel that you could do with a few % to drive
the message house a little bit, but instead of that,
this is magnificent blog. A fantastic read.
I’ll definitely be back.

 

Comment author said

Door monique op 24 juni 2014 om 08:58

Ik heb chiazaad een paar maanden geleden ontdekt in de natuurwinkel. Voordien gebruikte ik lijnzaad om te mengen bij de havervlokken die ik eet als ontbijt.

Dank voor het intressante artikel.

 

Comment author said

Door Moda-Online op 3 juli 2014 om 17:28

Teen fashion trends have become a lucrative business that capitalized on the insatiable appetite of the teenagers for distinction. But if you bring a friend with a competitive shopping streak, she may tempt you into buying clothes that either don’t fit you well or are outside of your budget.
With talent, an eye for trends, textile knowledge,
and excellent training, you’re all set to conquer the fashion industry in all its glamor.

 

Comment author said

Door TV op 4 juli 2014 om 20:43

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

 

Comment author said

Door Green Bean Extract Side Effects op 5 juli 2014 om 08:45

Your style is unique compared to other folks I have read stuff from.
Thank you for posting when you have the opportunity, Guess
I will just book mark this web site.

 

Comment author said

Door navigate to this site op 5 juli 2014 om 09:35

Thanks for finally talking about >Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft <Loved it!

 

Comment author said

Door blue ruin télécharger op 6 juli 2014 om 00:49

I’m not sure why but this weblog is loading extremely
slow for me. Is anyone else having this issue or is it a
problem on my end? I’ll check back later and see if the problem
still exists.

 

Comment author said

Door ลอดช่องวัดเจษ op 6 juli 2014 om 01:39

Great weblog right here! Also your web site rather a
lot up fast! What web host are you the use of?

Can I get your affiliate link on your host? I wish
my site loaded up as fast as yours lol

 

Comment author said

Door Tinnitus Remedy Review op 6 juli 2014 om 04:57

Rosemary is especially used as a tinnitus herbal remedy when the main cause of
tinnitus is hypertension (high blood pressure).
An audiologist fits the patient with white noise generators.

With fewer distractions, people suffering from ADHD are therefore able to focus more
easily on the task at hand.

 

Comment author said

Door oetel op 6 juli 2014 om 08:45

hallo Marianne,

kun je mij vertellen hoe ik kan zien of ik goed Chia-zaad heb gekocht? daar je in de blog schrijft dat er verschil in kwaliteit is. Ik heb nu chia-zaad gekocht bij de AH (merk lekker puur).

groeten,

Oetel

 

Comment author said

Door Chantal Kappel op 15 augustus 2014 om 21:54

Hallo iedereen,

Ik heb een vraag. Er wordt gezegd dat chiazaad vreselijk gezond is en dat wil ik echt heus geloven, maar iets dat ik heel frustrerend vind is dat ik overal lees dat er zoveel x meer dit of dat in zit dan in zalm, broccoli etc, maar dan worden er geen exacte hoeveelheden genoemd. Bevat 100 gr chiazaad meer omega 3 dan 1 zalm of 1 kilo chiazaad. Jullie begrijpen mijn punt. Begrijp me niet verkeerd, ik eet bijvoorbeeld nu al bijna een maand chiazaad met kokosmelk. Heerlijk! Maar ik wil niet door voodoo statistiek genept worden door de industrie.

Ik hoop dat iemand een tip heeft hoe ik achter de juiste info zou kunnen komen.

Groeten,

Chantal Kappel

 

Comment author said

Door mir op 26 augustus 2014 om 00:08

Ik gebruik nu sinds 1 week chiazaad.
Neem 1 lepel en drink daarna een glas water.
is dit wel oké om ze zo in te nemen?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 26 augustus 2014 om 20:06

Ha Mir, beter is om die lepel even in een glas water op te lossen en dan 10 minuten laten staan. Zo krijg je een jelly-achtige substantie die beter opneembaar is voor je darmen.

 

Comment author said

Door Barbara op 17 januari 2015 om 09:38

Hallo, ik ben zwanger mag ik chiazaad eten? Bedankt. Barbara

 

Comment author said

Door nunzia op 25 maart 2015 om 21:34

hallo ,heel interessant wat ik gelezen over de chiazaad : ik wou het proberen
en door jullie reactie ga ik het zeker doen !GR

 

Comment author said

Door Monique op 5 april 2015 om 14:16

hoi Marjolein, heb je onlangs de keuringsdienst van waarde gezien over superfoods. Ze beweerden daar dat chiazaad vogelzaad is en dat je t veel goedkoper bij de dierenwinkel bij het vogelvoer kan kopen. Ik kan me niet voorstellen dat dit hetzelfde soort zaad is. Weet jij hier iets van?

 

Comment author said

Door Marjolein Dubbers op 6 april 2015 om 10:01

Ik heb dit inderdaad ook wel eens gehoord, maar ik vraag me af of bewerking en verpakking van chiazaad voor vogels hetzelfde is als voor mensen. Ik koop zelf liever het chiazaad verpakt voor mensen :-)

 

Comment author said

Door fifi op 12 september 2015 om 19:57

Beste

Ik gebruik al een tijdje chiazaad en dit neem ik in met een glas water. Ik neem een theelepeltje in mijn mond en drink dat met water. Soms neem ik dat in met yoghurt. Dit proces doe ik 2 keer per dag.Is dit een goede manier en wat zijn betere manieren. Zijn er nog zaden die helpen met afvallen?

mvg

fifi

 

Plaats een reactie

*