Zoete aardappelpuree met paksoi
1 min. leestijd

Zoete aardappelpuree met paksoi

Een heerlijke stamppot, wie heeft daar geen zin als de bomen hun blad verliezen? Als je me al langere tijd volgt weet je dat ik niet zo’n fan ben van gewone aardappels; ze laten je bloedsuikerspiegel nogal snel stijgen.  Zoete aardappels doen dit veel minder en bevatten bovendien een vorm van zetmeel, resistent zetmeel, dat hele gezonde voeding is voor je darmen.

Zoete aardappels zijn echt zoet; hoe maak je daar nou een pittige stamppot van?

Deze stamppot heeft een mooie balans tussen zoet (de aardappels), iets zuurs (de zongedroogde tomaten en de azijn) en iets pittigs (de chilivlokken). Daarbij is de verse paksoi heerlijk knapperig. Zoek even goed naar deze balans als je het gerecht afmaakt.

Dit gerecht voor 2 personen moet ik niet maken als ik alleen eet. Dan wil het nog wel eens grotendeels opgaan! Vervang de ghee of roomboter door kokosolie als je veganistisch eet. Vervang de helft van de zoete aardappel eens door pompoen, ook erg lekker.

Dit heb je nodig (voor 2 pers.)

  • 400 g zoete aardappel, geschild en in stukken (ongeveer 3 grote)
  • 1 rode ui, gehalveerd en in ringen
  • 1 klont ghee of boter
  • 2 theelepels tijm
  • 1 à 2 tenen knoflook, gehakt
  • 2 stengels paksoi
  • 1 eetlepel (half)gedroogde tomaten, in reepjes
  • peper en zout
  • enkele draaien chilivlokken uit een molentje
  • een klein scheutje appelciderazijn of balsamicoazijn


Zo maak je het

Kook of, beter, stoom de geschilde zoete aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Smelt ondertussen een klont ghee of roomboter in een koekenpan en smoor hier de uien en tijm in. Voeg na 5 minuten de knoflook toe. Smoor nog enkele minuten tot de uien zacht zijn. Snijd ondertussen 2 stengels paksoi in fijne reepjes. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn maar bewaar wat van het vocht. Pureer of stamp tot puree: hij mag wat grof blijven. Voeg zo nodig nog wat vocht toe. Meng de tomaatjes, het uienmengsel en de paksoi erdoor. Maak op smaak met chilivlokken, peper & zout en zo nodig nog een paar druppels azijn. Bestrooi royaal met geroosterde pompoenpitten.

Serveer deze stamppot met een groene salade met geraspte hardgekookte eieren of in tamari (sojasaus) pittig gebakken tempé.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Klik hier en download het dan!

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!