Waarom anti-aging zo verouderd is
in Mindset
6 min. leestijd

Waarom anti-aging zo verouderd is

Ik ben liever vóór iets dan tégen iets. Tegen iets zijn voelt voor mij als strijd, ontevredenheid, in een kramp zitten, gebrek aan ruimte. Vóór iets zijn voelt als nieuwsgierigheid, in beweging blijven, open staan, het leven laten stromen.

De laatste jaren duikt overal het begrip anti-aging op. We worden opgeroepen om te strijden tegen het ouder worden. Daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Je zou dus kunnen zeggen dat ik anti anti-aging ben. Klopt! Betrapt! Laat me uitleggen waarom ik vind dat anti-aging rijp is om gerecycled te worden. 

Woorden kunnen grote impact hebben

Ik ben een taaldier; ik hou van taal. Ik vind het belangrijk om te zoeken naar de juiste woorden voor iets. Woorden kunnen impact hebben op ons lichaam, zowel positief als negatief. De woorden “ik hou van je” hebben een heel andere uitwerking op ons lichaam dan de woorden “ik haat je”. Woorden blijven niet steken in je oren; je lichaam reageert hierop. Je kunt er gezond of ziek van worden. Je lichaam is namelijk veel méér dan alleen een voertuig om je hoofd mee te vervoeren.

Het begrip anti-aging wordt heel veel gebruikt. Google er maar eens op. Er zijn anti-aging centra, ant-aging cosmetica, anti-aging diëten, anti-aging voedingssupplementen, anti-aging behandelingen, anti-aging boeken, anti-aging hormonen en Groupon biedt af ten toe anti-aging kortingsbonnen aan. Overal duikt anti-aging op. Anti-aging is hot. Anti-aging verkoopt. Nog even en ik verwacht anti-aging tijdschriften, anti-aging coaches (de eerste verjongingscoach van Nederland heeft zich al gemeld), anti-aging kledingmerken, anti-aging keukenspullen, en wie weet krijgen we ook nog anti-aging ingerichte huizen. VT Wonen gaat anti-aging?! Oké, ik draaf weer eens door. Waarom heb ik nou toch zo’n moeite met dat woord anti-aging?

Anti-aging betekent het afwijzen van het oud(er) worden

Als we het begrip anti-aging massaal omarmen dan wijzen we daarmee massaal het oud(er) worden af en dáár zit voor mij de angel.  Anti-aging vertelt ons impliciet dat jong zijn beter, fijner, leuker, mooier en interessanter is dan ouder zijn. Dit is wat alle media (vooral televisie en tijdschriften) ons willen doen geloven: de westerse wereld is een paradijs vol met zorgeloze, prachtige, gelukkige, goed geklede, sexy, jonge mensen onder de 30. Iedereen die daarbuiten valt, valt buiten het paradijs. Dikke pech. Als we niet oppassen gaan we het nog geloven ook. En vergeten we voor het gemak dat jongeren voor het merendeel zorgen voor hoge cijfers als het gaat om misdaad, drugsgebruik, alcoholisme, zelfmoord, schizofrenie en dat het medicijngebruik onder jongeren ieder jaar schrikbarend toeneemt.

Dankzij de media die zo gefocust zijn op jeugd missen we alle prachtige voorbeelden van mensen die gezond en vitaal oud worden. We missen goede rolmodellen. Niemand vertelt ons meer dat ouder worden een prachtige ervaring is en dat oudere mensen mooi, leuk, interessant, sexy, boeiend, inspirerend, wijs, gezond en aantrekkelijk kunnen zijn. Dat het leven veel mooier en boeiender wordt naarmate we ouder worden.

Bedoelen ze anti-aging of anti zwaartekracht?

Een groot deel van de anti-aging markt houdt zich bezig met de buitenkant van de ouder wordende mens. Hier wordt ouder worden écht afgewezen. Jong is mooi, oud niet. Rimpels zijn taboe, botox is in. Anti-aging betekent hier anti zwaartekracht. Naarmate we ouder worden gaat de zwaartekracht meer aan ons trekken; alles gaat een beetje hangen. De anti-aging industrie vertelt ons dat dat niet mooi is, dus moet er zoveel mogelijk, tegen de zwaartekracht in, “gelift” worden. Van oogleden tot borsten en van wangen tot het vel op je knieën. Tot een gezicht zo strak is getrokken dat er nauwelijks meer een emotie op af te lezen valt. Ik heb dit het afgelopen najaar gezien in een decadente Spaanse badplaats waar ik een middagje heb doorgebracht, wachtend op mijn vliegtuig terug naar Nederland. Strakgetrokken gezichten en onnatuurlijk dikke lippen; de vrouwen leken er allemaal een beetje op elkaar. Hoofden als middelbare barbiepoppen met handen waar je genadeloos de hogere leeftijd aan af kon lezen. Wat doen we onszelf toch aan? Wanneer houden we toch eens op om naar die eenzijdige media te kijken en te luisteren?

Bedoel je anti-aging of healthy aging?

Een deel van de anti-aging markt houdt zich gelukkig bezig met het gezond ouder worden. Ook de eerste verjongingscoach van Nederland gelukkig. Daar ben ik natuurlijk helemaal vóór. Ik ben vóór 55 plussers die hun eigen bedrijf beginnen, vóór 65 plussers die marathons lopen, vóór 75 plussers die voor een groot publiek op podia staan en ik ben vóór 85 plussers die gewoon lekker in hun eigen tempo aan het werk zijn. Als je dat verstaat onder anti-aging: I am your girl! Maar zég dat dan ook! Als je je daarmee bezig houdt, noem het dan healthy aging als je het beestje al een naam wilt geven. Daarmee zeg je precies wat je wilt; dat je de oudere en rijpere medemens omarmt en verwelkomt, dat je graag wilt dat ze zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en dat je daar een bijdrage aan wilt leveren. Tenzij je vindt dat al je gezonde en vitale klanten tussen 55 en 85 eruit moeten blijven zien als 45. Blijf dan maar liever bij de anti-agers. Dan heb je het naar mijn mening nog niet helemaal goed begrepen. We zien je dan wel verschijnen als je zelf 55 bent.

Healthy aging is zó nodig

Er zijn nog nooit zoveel 65 plussers geweest in de wereld en dit aantal gaat de komende jaren aanmerkelijk groeien. Er waren ook nog nooit zoveel 75-plussers en 85-plussers. Laten we dus massaal “aging” omarmen en ervoor zorgen dat we gezónder ouder gaan worden. Ik ben helemaal vóór healthy aging. Ik vind het een geweldige ervaring om ouder en rijper te worden en daarbij koester ik mijn eigen gezondheid en vitaliteit als mijn kostbaarste bezit. Ik heb namelijk ervaren hoe het voelt als ik dit bezit kwijt ben.

Ik vermijd dus zoveel mogelijk voeding die niet goed voor me is, inclusief televisie en kranten met al hun eenzijdige media-uitingen; dat zie ik namelijk ook als voeding. Ik heb werk gecreëerd dat ik heerlijk vind om te doen en ik zorg voor zoveel mogelijk ontspanning en beweging. En ik blijf mezelf ontwikkelen; ik doe niets liever dan nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen opdoen. Ik heb daarbij een grote droom, met daarvan afgeleid kleinere doelen die me voortdurend in de beweging houden. Mijn grote droom is om honderdduizenden vrouwen 40+ te helpen de energie te vinden om hún dromen waar te maken. Deze inspirerende droom houdt me actief, vitaal en gezond.

Ontdek de droom die jou energie gaat geven

Helaas zie ik leeftijdgenoten om me heen die blijven hangen in het verouderde denkbeeld dat ze binnenkort met pensioen kunnen. Alsof 50+ zijn het laatste stukje van het leven is. Ze staan in de parkeerstand. Er gebeurt niet veel meer. Ze lijken afgewend van het volle leven. Ze zijn niet meer op pad. Ze hebben geen inspirerende doelen of dromen meer. En nee, een nieuwe auto of een geplande vakantie is géén inspirerende droom! Een inspirerende droom is iets dat je voortdurend energie blijft geven. Het motto van de Energieke Vrouwen Academie: “Ontdek de energie om je dromen waar te maken” zou ik ook om kunnen draaien: “Ontdek de droom die jou energie gaat geven”.

Als je geen doel hebt ben je niet op pad

Wat doe je met je energie als je geen doel en dus geen richting hebt? Je energie wordt dan bepaald door de dagelijkse omstandigheden om je heen: je kinderen, je partner, je baan, je huis. Als je geen doel hebt, ben je niet op pad. Geen doel hebben betekent een enorme energielek. Waar moet je je energie dan op richten? Geen doelen stellen betekent ook dat je nooit tevreden bent want waar moet je dan tevreden over zijn? Tevredenheid is een gevoel van succes dat iets goed is gegaan. Tevredenheid geeft energie. Of iets is goed gegaan weet je alleen als je van te voren een doel hebt gesteld. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen geen flauw benul hebben van de enorme voorraad energie waar ze over zouden kunnen beschikken als ze een inspirerende droom zouden hebben.

Welke doelen heb jij voor ogen?

Midlife crisis? Het Chinese letterteken voor crisis is precies hetzelfde als voor kans. Crisis heeft pijn én kans in zich. Midlife reset zou ik zeggen. Midlife betekent een hernieuwd evenwicht vinden; met zelfvertrouwen het volgende speelveld in.

We leven in een nieuwe tijd. We gaan 55-, 65-, 75- en 85-plussers zien die volop in het leven staan omdat ze een inspirerend doel voor ogen hebben. Ik ken een vrouw die ervan droomt om haar kleindochter over 5 jaar New York te laten zien, waar ze zelf enkele jaren heeft gewoond. Per fiets! Ze fietst dus iedere dag, 30/40/50 km, weer of geen weer. Een van mijn zussen is op haar 40ste in een klas vol 18-jarigen gaan zitten omdat het haar droom was om fysiotherapeut te worden. Ze studeerde vier jaar lang ’s nachts, als haar kinderen sliepen. En ja, ze is inmiddels aan het werk als fysiotherapeut! Ik ken vele prachtige voorbeelden. Deze vrouwen hebben geen anti-aging nodig in de vorm van anti-zwaartekracht producten. Ze zijn het levende voorbeeld van anti-aging.

Je mindset kunnen richten op een doel is de motor van je energie. Hoe ouder we worden hoe belangrijker het is deze motor aan de praat te houden. Wat is jouw droom en wat zijn jouw doelen voor de komende twaalf maanden?

Als je dit artikel waardevol  vindt voor je gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Didi
Door

Didi

op 17 Jan 2014

Hoi, Ik snap je punt heel goed en ik vind ook dat je gelijk hebt (sowieso een zinloos streven om niet ouder te willen worden), maar ik vind het wel jammer dat je jongeren maar even in een slecht daglicht stelt om je eigen leeftijdsgroep goed te laten voelen: "En vergeten we voor het gemak dat jongeren voor het merendeel zorgen voor cijfers als het gaat om misdaad, drugsgebruik, alcoholisme, zelfmoord, schizofrenie en dat het medicijngebruik onder jongeren ieder jaar schrikbarend toeneemt." Dat lijkt me onnodig en ook een beetje gemeen. Jammer dat je niet met andere argumenten kan komen om mensen van 40+ zich beter te laten voelen. Ik val zelf namelijk onder de groep jongeren, ik lees je blogs graag omdat ik vind dat je vaak goede en interessante dingen te vertellen hebt, maar hiermee kan ik mijzelf niet identificeren en ik het ook geen informatie van toegevoegde waarde. Waarom de ene groep tekort doen om een andere beter uit de bus te laten komen?

P. Jansen
Door

P. Jansen

op 17 Jan 2014

Ik ben het helemaal eens met Didi. Ik val zelf riant in de 40+, zelfs riant in de 50+, maar waarom je dat nu moest vermelden is mij ook een raadsel. Verder ben ik het helemaal met je eens. Persoonlijk erger ik mij vreselijk aan die anti-rimpel reclames met modellen van hooguit 15 jaar. Vichy bijvoorbeeld. Of een gefotoshopt ouder model dat beweert dat ze er zo goed uitziet dankzij de nieuwe creme. Ik vraag mij dan altijd af hoe dat kan als die creme net nieuw is.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Ha Didi, het was zeker niet mijn bedoeling om jongeren zwart te maken ten gunste van ouderen. Integendeel. In de media zien we zoveel positieve jongeren dat we soms vergeten dat veel jongeren het ook moeilijk hebben in onze samenleving. Ook deze jongeren vallen buiten de boot van het paradijs. Niet iedereen kan mee in onze ingewikkelde samenleving. Het was absoluut niet gemeen bedoeld.

Katinka
Door

Katinka

op 23 Jan 2014

Hi Didi, misschien zou je eerst even de statistieken erop willen nalezen, voordat je Marjolein van gemeenheid beschuldigd? Als iets is zoals het is, waarom vindt jij het dan gemeen dat het genoemd wordt?

Petra venema
Door

Petra venema

op 17 Jan 2014

Jaaa idd healthy-aging!!! Mijn doel voor 2014 en daarna is: mezelf en anderen bewust wording bij brengen.......en de mir-methode uitdragen!!!!!! Zin in!!!!!!!!

monique
Door

monique

op 17 Jan 2014

Fijn dat je er weer bent Marjolein! Je bent nooit te oud om te leren, ook ik ben op mijn 48 ste nog de opleiding ingegaan voor kraamverzorgster. En werk na 3 jaar in loondienst al weer 2 jaar als zzp-er! Blijf luchtkastelen bouwen!

Martine
Door

Martine

op 17 Jan 2014

Wat fijn om je weer te lezen........ je bent zo inspirerend! Nu ik mijn opleiding textielkunst heb afgesloten en genezen ben van een achillo rupture heb ik mijn zinnen gezet op een nieuwe expositie dit jaar. Dat is mijn doel voor 2014! En mijn vrijwilligerswerk in het museum en meewerken in de buurtmoestuin. Als aow-er heb ik daar gelukkig allemaal tijd voor.......en ik heb gemerkt dat ik van "doen" steeds meer energie krijg!

Jacqueline Rijks
Door

Jacqueline Rijks

op 17 Jan 2014

helemaal mee eens, doelen genoeg. Ik voel me niet oud maar juist heel jong, met 40 en 46 jaar mijn kinderen gekregen en ik ben vitaler dan ooit ;-) Ze schatten me achter aan in de dertig rond de veertig, compliment toch? Doelen voor 2014 is healthy aging, doe ik mee!!! En mensen laten zien dat ze altijd een keuze hebben om healthy te zijn. Graag deel ik en begeleid ik anderen hierin!

Agnes
Door

Agnes

op 17 Jan 2014

Helemaal mee eens Marjolein. Ik ben op mijn 47jr de 3 jarige opleiding Verzorgende IG gaan doen. Naar het Novacollege was al zo leuk! Vorig jaar ContactVerzorgende cursus Ik ben nu 54 jr. en werk alweer bijna 2.5 jr, 32 uur, als gediplomeerde in een verpleeghuis met dementerenden. Heerlijk!

Sien
Door

Sien

op 17 Jan 2014

Hallo Marjolein ik begrijp wat jij bedoeld ik pluk elke dag ik ben 64 jaar jong ga smorgens vroeg een uurtje wandelen dat doet mij heel goed..... De middag gaan ik met mijn man fietsen daar genieten wij van dat is onze doel ....... Gr. Sien

Marleen
Door

Marleen

op 17 Jan 2014

Dag Marjolein! Leuk je weer te lezen! Ik wordt dit jaar 55, en voel me prima daarbij. Een tijd geleden kreeg ik het gekke idee om eens op een website van een modellenbureau te gaan rondkijken,en heb ik gezien dat er ook "rijpere" dames gevraagd werden. De foto's toonden vrouwen, waar ik mezelf wel tussen zag staan. Nu, ik heb de moed bij elkaar geraapt, en ben ik naar een info avond geweest, gewoon eens kijken nam ik me voor ;-) Bleek ik al in een les terecht te komen, en ik heb me laten meeslepen door het enthousiasme en de fijne sfeer die er hing. Ze hebben weinig 50+ vrouwen om te modelleren, en men ziet mij opdrachten krijgen. Als ik wil, mag ik een opleiding volgen. Blijkbaar heeft mijn uitstraling, blijheid, en enthousiasme hen aangesproken! En ja, ik ben al 20-30 jaar bezig met alles wat gezondheid en vitaliteit buiten het reguliere betreft, beweeg en verzorg mezelf. Ik voel me veel beter dan toen ik "jong" was.Healthy aging! Laat ons genieten van elke mooie dag, en STRALEN!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Leuk om te lezen Marleen! Goed om te horen ook dat men op zoek is naar meer modellen van 50+. Dat is goed nieuws! Ik hoop je binnenkort ergens te zien!

Tini Mulder
Door

Tini Mulder

op 17 Jan 2014

Marjolein, Ik snap dat je nekharen rechtop gaan staan van anti-aging maar laat ik je geruststellen: in het beauty wereldje waarin ik werkzaamben als specialist in huidverbetering is al een ommekeer gaande. De anti-age / verjongingscoach die jij waarschijnlijk bedoeld maakt mensen ervan bewust dat ze met de juiste leefstijl en gezonde voeding het verouderings proces kunnen vertragen en er fris, gezond en vitaal uit te blijven zien en je energiek te voelen. En dan nu mijn eigen terrein: de Huid!! Onze branche organisatie ANBOS bied ons de gelegenheid middels lezingen, scholing en beursen kennis te vergaren over een heel breed spectrum aan behandelmethoden. De laatste paar jaar is het accent van Botox, fillers, facelifts, peelings verschoven naar de natuurlijke manier van huidverbetering. Dan moet je denken aan unieke manuele massagetechnieken zoals bindweefselmassage en .....advies en coaching (ja daar is ie weer) voor een gezonde evenwichtige leefstijl waarbij voeding, beweging, zuurstof en ontspanning centraal staan. Ik voel me met deze methode als een vis in het water en....een gezonde vitale vis van bijna 65 jaar! En mijn doel? Mijn kennis overdragen, huid"problemen" behandelen en mijn clienten coachen. Daarnaast heb ik veel hobby's dus : altijd een doel voor ogen! Ik hoop dat er nu toch echt dat er anders naar Schoonheidsspecialisten word gekeken; wij zijn niet alleen maar "Toetenpoetsers" en zijn voor "Healthy -Aging"! Tini Mulder Schoonheidsspecialist en Huidcoach

Josee
Door

Josee

op 18 Jan 2014

Hallo Marjolein Ik ben blij dat je terug bent en dan nog met een prachtig nieuwe term 'Healthy aging' dat klinkt erg motiverend. Ik ben 68 jaar jong en nog steeds in goede doen en ik doe er alles aan om dat ook zo houden. Tini, achter jou verhaal sta ik meer dan 100%, dat is wat Marjolein nu net bedoelde. Ik begrijp niet waarom er door sommigen nogal negatief gereageerd wordt?

Tini Mulder
Door

Tini Mulder

op 19 Jan 2014

Helemaal mee eens!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Dank je wel voor deze update Tini! Goed om te horen dat deze wereld ook aan het verschuiven is.

Dani
Door

Dani

op 17 Jan 2014

Nou nou, Marjolein, die afzondering heeft je blijkbaar niet geïnspireerd om écht veel positieve energie op te doen....zijn we niet gewend van jou! Ik laat me niet meeslepen met deze trend, het is allemaal maar hoe je het bekijkt....Ik wil maar één ding onthouden van deze tekst : Ik vindt jouw term 'Healthy Aging' wel iets hebben. Willen we daar verder op doorborduren, zonder al te veel al het andere af te breken? Iedereen vult zijn leven met wat hij wil, met of zonder plannen, met of zonder échte dromen van een grote prestatie. Ik ben wèl een beetje van jouw mening, doch heb ondervonden dat sommige mensen écht tevreden zijn en hun energie putten uit de kleine dingen des levens. En niet iedereen heeft de kans gehad die droomjob te vinden, en als zij dan kunnen uitkijken naar een welverdiend pensioen om de dingen te doen die zij graag doen, dan is daar niets mis mee, toch? Ik zit volop in de Energie & Wellness trend, en ik zal het op Healthy Aging houden, een mooie nieuwe term en gedachte om het nieuwe jaar mee in te zetten en verder op te borduren!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Ha Dani, natuurlijk, als je volop energie hebt en je je leven vult met kleine dingen des levens en daar helemaal gelukkig mee bent: helemaal prima! Maar het gaat mij om vrouwen die op zoek zijn naar energie en zich (lange tijd) uitgeput voelen. Dan kan een (nieuwe) droom opeens veel energie geven. Het is de moeite waard om daar dan eens over na te denken: wat is mijn droom in dit leven?

Trees
Door

Trees

op 17 Jan 2014

Fijn dat je er weer bent, met weer een heel mooi verhaal. Het klinkt me ook zo bekend in de oren, omdat ik vaak ook een enorme tegenstand voel bij al dat anti-aging gedoe. Over het algemeen voel ik me helemaal niet oud met mijn 56 jaar. De leeftijd zegt misschien wel wat, maar niet het gevoel wat ik daarbij heb. Tenslotte voel ik me nog steeds dat meisje wat ik (ooit) was. Maar zo word ik natuurlijk niet bekeken door anderen. Dat is iets wat ik zelf voel. Wat jij schrijft over de jongeren vind ik juist helemaal bij het verhaal passen en het is ook gewoon een feit. Ik lees het verhaal misschien ook anders dan Didi, die zich echt niet aangevallen hoeft te voelen. Je verteld namelijk in je verhaal, dat we via tv, media en tijdschriften een beeld zien, van zorgeloze, prachtige, gelukkige, goed geklede en sexy jonge mensen. Zowel de jongere als de oudere krijgen een heel verkeerd beeld te zien, waardoor je frustraties krijgt en denkt, dat je er niet meer bij hoort. Je voldoet niet aan het plaatje en kunt behoorlijk ontevreden gaan worden met jezelf. Dan schrijf je de feiten hoe het met veel van de jongeren werkelijk gesteld is, waardoor je laat zien, dat al die prachtige beelden op tv en tijdschriften niet kloppen. Healty-Aging ben ik helemaal voor en daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. Oubollige uitspraak, maar waar. Schoonheid zit van binnen. Maar ik wil er natuurlijk wel goed uitzien en probeer mijn huid van de binnen- en buitenkant goed te verzorgen. Dat mijn oogleden wat gaan hangen, vind ik niet fijn en geeft me ook een moe gevoel in de ogen, maar een om ze te laten liften zie ik toch echt niet zitten.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 18 Jan 2014

Marjolein, prachtig inspirerend artikel, dank je wel. Het is ook een kwestie van bewustwording o.a. hoe de maatschappij in elkaar zit en keuzes maken in je leven waar je je goed bij voelt en blij van wordt.

Ineke
Door

Ineke

op 18 Jan 2014

Ik ben voor healthy EN happy aging :)

Ellen
Door

Ellen

op 18 Jan 2014

Fijn dat je er weer bent! Prachtige term healthy aging. Die ga ik hanteren. Mag van mij de "term van het jaar worden" Helemaal mee eens en de petitie had ik al getekend.

Door Ria op 10-11-2013
Door

Door Ria op 10-11-2013

op 18 Jan 2014

Wat weer een mooi artikel Marjolein, helemaal met je eens! De petitie heb ik een paar weken terug al ondertekend.

Ans
Door

Ans

op 19 Jan 2014

Dag Marjolein, wat een mooi artikel weer! Nu ga ik altijd heel erg af op mijn gevoel, wanneer ik dergelijke artikelen lees. In grote lijnen voelde het (zoals meestal trouwens) heel goed. Toch overviel ook mij best even een ongemakkelijk gevoel bij je mening over jongeren. Voor mij voelde het even alsof je dit aanhaalde om de ander (de veertig-plusser) er beter uit te laten komen. Ik (58 jaar) denk dat je dit niet hoeft je te doen, ik ga zelf altijd maar uit van mijn eigen innerlijke kracht zonder deze te willen vergelijken met die van anderen. Het leven is voor mij geen competitie, het leven is (en blijft) gewoon leren. Ieder op zijn/haar eigen manier een Healthy Aging?

Katinka
Door

Katinka

op 20 Jan 2014

Ha Marjolijn, Je bent zeker volop op stoom! Qua anti aging, ik zit hier te gniffelen om jouw stukje want ik heb het zó met je eens! Ik ben ook erg ook pro aging… heb er een beetje genoeg van, dat ‘altijd jong’ gedoe van de fitnessmaffia. Al die jonge meiskes die ons anti rimpelcrème proberen te verkopen en al die piepjonge graatmagere modellen in rare kleding in de bladen. Wat is er gebeurd met gewoon Chanel Chique? Al dat gehars, gewax, getatoeeer, gelaser, ge- borst, bil, pusy , hand, oog - en facelift, doodeng vind ik het. En dan al die siliconen die ze overal maar willen inspuiten en naaien, yagh! (Moet je je eens voorstellen wat archeologen gaan vinden als je over 150 jaar op onze graven stuiten!) We leven in een hele rare tijd want nog nooit was jong zó vreselijk belangrijk als nu. Al dat gedoe kost me veel teveel energie. Ik wil gewoon lekker middelbaar zijn. Uitdijen als dat in mijn genen zit, relexed aan doen, en minder werken voor meer geld (wahaha). Het wordt tijd dat we naarmate we ouder worden gewoon wat minder snel, minder fit, minder slank, minder wulps en vooral een stuk wijzer mogen zijn.

maria
Door

maria

op 23 Jan 2014

Dag Marjolein, Dank voor je prima brief, zoeken naar de juiste woorden, dat kan je heel goed, ook in de communicatie met mensen is het belangrijk, je woorden soms te schikken. 65 plussers hebben geen anti aging nodig. Deze vrouwen, hebben de kracht van binnenuit, levenservaring en de wijsheid. In de VPRO gids 51-52, las ik over de oprukkende celebritycultuur. Mensen zijn niet meer op zoek naar zichzelf. Als je Facebookprofiel er maar goed uitziet. Heel veel goeds in 2014

Adri Hoppenbrouwers
Door

Adri Hoppenbrouwers

op 09 Feb 2014

Dag Marjolein, Ik heb een lied gemaakt over mijn aging ervaring. Oorspronkelijk is het in het dialect van West Brabant en zo staat het ook op mijn cd. Ik heb het gemakshalve maar in het A.N. vertaald op een paar woordjes na die voor de rijmelarij niet veranderd zijn. De melodie is van Marlene Dietrich Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe De spoore van de jaore De sporen van de jaren dienen d’r eigen aan Dus ben ik heel fanatiek maar aan de slag gegaan Met crèmes liftaktiverend Voor de dag en voor de nacht En ik smeer, al konkluderend ’t Ies niet wat ik had verwacht Ik ben van kop tot voet helemaal ingesmeerd met antirimpelcrème en huidvervlakker………. Mar wat ik ook probeer en elke keer maar weer ik smeer en smeer en smeer het word niet strakker Het is nu vurgoed met je rimpels gedaan. Tenminste dat heb ik toch op ’t potje zien staan Mar als ik in de spiegel zie lukt dat bij mij toch nie ’n Hopeloos geval , ik word niet knapper Ja, de sporen van de jaren die liegen er niet om Alles wat eerst recht was wordt nu ’n beetje krom ‘t Gaat allemaal wat hangen en m’n vel wordt veel te groot ‘k Zit in de tijd gevangen Ik zit in rimpelnood. Ik ben van kop tot voet helemaal ingesmeerd Met antirimpelcrème en huid vervlakker….. Mar wat ik ook probeer en elke keer maar weer Ik smeer en smeer en smeer Het wordt niet strakker Spuiten met botox nee dat wil ik nie En wook geen facelift of celtherapie Ik denk dat ik ook maar niet meer smeer en het maar accepteer Dat wat ik ook probeer, ik wordt…. niet knapper 'n warme groet; Adri

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Adri, schrijf een gedichtenbundel zou ik zeggen! We hebben tegengeluid zoals van jou heel hard nodig.

collewaert karina
Door

collewaert karina

op 17 May 2014

zeer mooi hoor , groetjes

Adri Hoppenbrouwers
Door

Adri Hoppenbrouwers

op 09 Feb 2014

Dag Marjolein, Nu ik toch bezig ben kom ik nog heel even met een zelfgemaakt lied. De originele tekst is in het dialect en te horen op youtube onder mijn naam, getiteld "65 plus." Ik ben 65 plus, en voor de meeste ben ik dus Oud en versleten, ik ben bejaard. Spring ik ’n keer ’s uit de band Dan twijfelen ze aan mijn verstand Dat past niet voor zo’n ouwe taart Wee als je eens wat vergeten bent Verklaren ze je gelijk dement. Dan weet je niet meer wat je doet. En waar je vroeger ging of stong, (stond) Dat bepalen nou je jong Want die weten het zo goed. Ben ik in ’t lopen ’s niet zo rap En heb ‘k wat moeite met de trap Dan ben ik al een sukkelaar Mijn mening wordt nooit niet gevraagd ‘k Heb me daarover eens beklaagd. Nou ben ‘k een grote zeveraar. En lijk ik soms ’s wat bijziend Dan duurt het niet lang meer of ‘k word bliend. (blind) Met Sinterklaas kreeg ik ’n loep En daarbij kreeg ik toen ok (ook) Een kruik en ook ‘n wandelstok Want dat is zo veilig op de stoep Moet er iets nieuws worden gekocht, Dan wordt dat voor mij uitgezocht Want ik heb daarvan geen smaak, Voor mijn vertier en mijn verpoos, Mag ik naar de bejaardensoos Want ze willen wel dat ’k me vermaak. ‘k Sta van de pillen zowat stijf, geen sterke drank dus in mijn lijf. Ik drink alleen mar liemenat. (limonade) Ik mag gin vet en ook geen zout. Dat ’s allemaal voor mijn behoud En ik word zo mager als ’n lat. Er wordt zo goed op mijn gelet. Ik moet ook altijd vroeg naar bed Da wordt gewoon van mijn verwacht Mar zijn ze ’s avonds eens niet thuis En ik moet passen op ’t huis, Dan wordt dat midden in de nacht Gaan ze op vakantie naar de zee, Dan nemen ze mijn nooit eens mee. Want ik kan dat dan niet meer aan. Mar zitten ze ’s overhoop, Met hun werk in de knoop Dan ben ik plotseling bekwaam. Ja ik ben 65 plus Maar ik ben nog lang geen zieke mus ‘k Ben dat betuttel meer dan zat al ben ik dan aan mijn pensioen, als ‘k mijne zin niet meer kan doen word ik een vogel voor de kat. Dus trek ik toch mijn eigen plan Niemand die dat beletten kan. Want ik ben oud, dus wijs genoeg Ik zorg wel voor mijn gerief, Ik heb ’t leven nog te lief En heb nog jaren voor de boeg ‘k Gooi al mijn pillen in de plee (wc) ‘k Ga met de laatste mode mee en ‘k drink ‘n borrel op z’n tijd Geen mens brengt mij nog van de wijs ‘k Maak elk jaar ‘n grote reis. Maak van mijn centen echt gin spijt. Ik eet en drink naar mijn smaak. Als ik graag weg ga , nou dan gaa'k. (ga ik) En ik vergeet de hele boel. ‘k Heb maling aan die ouderdom, ‘k zie wel hoe ‘k er doorheen kom Want ik ben zo oud als ik me voel 'n warme groet en complimenten voor je voor je leerzame en mooie website. Adri

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Dank je wel Adri voor het delen van dit prachtige lied/gedicht! Hoe meer gezonde ouderen er komen hoe leuker het gaat worden!

Geziena van Boggelen
Door

Geziena van Boggelen

op 13 Dec 2016

Nog steeds een actueel iets!! Voor mij is het ook iets anders. Op 56 jarige leeftijd een racefiets gekocht, de borstcrawl geleerd, gaan hardlopen en nu een aantal Ironmantriathlons gedaan. 3.9 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Ondanks mijn, best veel rimpels door grote hormoonproblemen in de overgang, in goede gezondheid en trotse oma!! Volgend voorjaar start ik in Luxemburg in de categorie 65 - 70 jaar. Geen anti-aging dus voor mij maar genieten on goede gezondheid!!

Jannie
Door

Jannie

op 19 Jan 2018

Bedankt Marjolein, voor deze inspirerende brief. Ik ben 63 en op het moment weer op zoek naar nieuwe, haalbare doelen. Mensen om me heen vinden dat ik af moet bouwen en om mijn leeftijd moet denken. Maar waarom? Het gaat er om dat je je goed voelt bij de dingen die je doet.

Bea 62 jaar
Door

Bea 62 jaar

op 06 Feb 2018

Prachtig artikel! Ik sta er helemaal achter. Probeer nieuwe doelen te vinden.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!