Wat je gelooft over gezond oud worden is belangrijker dan je denkt

Wat je gelooft over gezond oud worden is belangrijker dan je denkt

We leven in een bijzondere tijd waarin de focus meer dan ooit lijkt te liggen op ‘ziekte bestrijden’ in plaats van ‘gezond blijven.  Laat staan ‘gezond oud worden’.  Alle cellen in mijn lichaam komen hiertegen in opstand!

Met al die mondkapjes, afstand houden en gesloten sportscholen lijken we te leven in één groot openlucht-ziekenhuis. Het lijkt alsof we steeds en overal op onze hoede moeten zijn om maar niet ziek te worden. De focus is gericht op de buitenwereld waar het ‘gevaar’ op de loer ligt. Alsof een gezond en krachtig lichaam dat van nature akelige griepvirussen de nek omdraait niet meer bestaat.

Als de focus ligt op ‘ziekte bestrijden’ ligt de focus niet op ‘gezond blijven’

Waar is de term ‘healthy aging’ gebleven?

Waar is in hemelsnaam de term ‘healthy aging’ gebleven?  Drie jaar geleden, toen ik zestig werd, was dit nog een hot topic. Toen waren we nog volop bezig met gezond blijven en gezond ouder worden. Zestig worden vond ik trouwens wel een dingetje. Dat is het decennium waarin mensen met pensioen gaan; uit het arbeidsproces stappen.

Ik kon toen een tijdje het gevoel ‘ik ben oud’ niet van me afschudden. Maar ik heb in mijn hoofd een shift gemaakt. Laat me je meenemen in mijn denkproces want het is maar net wat je je hersenen laat geloven.  Zeker in deze tijd is het belangrijk om zelf aan het stuur te blijven zitten van je hersenen, van wat je gelooft en waar je je focus legt. Ons lichaam is zoveel krachtiger dan we geneigd zijn te denken.

Bekijk ter inspiratie vooral de fantastische video onderaan dit artikel als je twijfelt over de kracht en wijsheid van het menselijk lichaam

healthy-ageing-artikel

Waarom gaan we eigenlijk met pensioen?

Om nog even terug te komen op dat pensioen. Waarom hebben we eigenlijk ooit gedacht dat dat een goed idee zou zijn: pensioen?

Wie heeft het ‘met pensioen gaan’ eigenlijk uitgevonden?

Dat blijken de Duitsers geweest te zijn. In 1889 bedacht Otto von Bismarck, de toenmalige kanselier, dat het een goed idee zou zijn om 70-jarigen en invaliden naar huis te sturen met een pensioenuitkering. Iedereen die toen geen lijfrenteverzekering had, moest tot de dood blijven werken: de arbeiders dus. Bismarck voerde dus het pensioen in. Er is echter een groot verschil met nu. De gemiddelde leeftijd was toen 45 jaar: de meeste mensen haalden helemaal nooit hun pensioen!

Lange tijd wilde men helemaal niet met pensioen

Geloof het of niet, maar tot aan de tweede wereldoorlog wilden veel werknemers, toen vooral nog mannen, helemaal niet met pensioen. Uit diverse studies bleek dat het merendeel gewoon wilde blijven werken. Ze zagen het verplicht stoppen met werken als leeftijdsdiscriminatie, voelden zich buitengesloten van de samenleving en hadden geen idee wat ze met hun vrije tijd moesten doen.

Dit veranderde in de jaren 50 doordat verzekeringsmaatschappijen het begrip ‘vrije tijd’ begonnen op te poetsen en er een glamourlaag overheen legden. Inderdaad: het zwitserlevengevoel. De pensioenleeftijd werd in advertenties neergezet als een tijd om te rusten, relaxen en plezier te maken. Daar had je natuurlijk wel extra geld voor nodig en hoe eerder je begon met sparen bij zo’n verzekeringsmaatschappij des te glamoureuzer je leven eruit zou gaan zien.

Het ‘zwiterslevengevoel’ werd geïntroduceerd door verzekeringsmaatschappijen die graag ons spaargeld in beheer wilden nemen.

Zijn ouderen minder in staat goede prestaties te leveren?

Dankzij omvangrijke en dure marketingcampagnes van deze verzekeraars zijn we gaan geloven dat rusten, relaxen en plezier maken leuker is dan werken. Het is nog maar de vraag of dat dit zo is; dit hangt natuurlijk in grote mate af van hoeveel plezier je juist aan je werk ontleent. Maar erger is nog dat we impliciet ook zijn geloven dat rusten en relaxen het enige zou zijn dat ouderen willen en kunnen. Dat ouderen, gepensioneerden, minder in staat zijn om op een hoog niveau, fysiek en/of mentaal, goede prestaties te leveren.

We zijn gaan geloven dat aftakelen naarmate we ouder worden een normaal proces is en dat je niet te veel meer van jezelf moet verwachten als je midden 60 bent. Dan ben je moe en verzwakt. En dat in tijd waarbij we gemiddeld zo’n 40 jaar ouder worden dan in 1889! Ik vind het hoog tijd dat we hier anders over gaan denken.

Impliciet is ons het denkbeeld opgedrongen dat ouderen minder in staat zijn om op een hoog niveau goede prestaties te blijven leveren

healthy-ageing-betekenis

Al je lichaamscellen geloven wat jij denkt

Ik geloof in de kracht van onze overtuigingen. Overtuigingen zijn gedachten die je heel vaak denkt. We krijgen onze overtuigingen voor het grootste deel uit onze omgeving: als jij en ik zouden zijn geboren op een afgelegen eiland van Indonesië dan hadden we hele andere ideeën ontwikkeld over hoe de wereld in elkaar zit.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn gedachten grote invloed heb op al mijn lichaamscellen. Als ik mezelf vertel dat alles in mijn leven veilig en oké is, gebeurt er iets anders in mijn lichaam dan wanneer ik mezelf vertel dat ik gestrest ben en aan alle kanten tijd tekort kom.

De werking van placebo’s is hierop gebaseerd. Hier zijn honderden studies naar gedaan.

Dertig tot soms zelfs tachtig procent van de mensen geneest dankzij placebo-pillen of -operaties.

Onderzoeker Irving Kirsch ontdekte bij een meta-analyse van meerdere studies (1) dat in 81% van de gevallen een placebo net zo goed werkt als antidepressiva zoals Prozac en Effexor. Ons lichaam heeft een scala aan natuurlijke, geneeskrachtige stoffen in zich die worden ingezet als we alleen maar denken, geloven dat we zullen genezen. Is dat niet bijzonder?

Wat zijn jouw overtuigingen rondom ouder worden?

We zijn massaal gaan geloven dat we boven de 40 langzaam maar zeker zwakker worden: dat we dan over onze piek heen zijn. We kunnen de aftakeling nog wel een tijdje tegen houden maar het is normaal om dan langzaam maar zeker klachten te krijgen. We zien mensen om ons heen ouder en zwakker worden.

We hebben bepaalde beelden in ons hoofd van mensen van 60, 80 en 100 jaar en zijn ervan overtuigd dat 100 worden in een goede gezondheid niet mogelijk is. We zien namelijk geen voorbeelden om ons heen dus we kunnen het ons niet voorstellen. Letterlijk. We zijn er ook van overtuigd dat mensen geen 200 jaar kunnen worden. We kennen namelijk niemand die zo oud is geworden. Maar is dat wel zo?

Het mysterie van Li Ching-Yuen; 256 jaar?

In zijn boek Human by design beschrijft Greg Braden het mysterie van Li Ching-Yuen. Deze Chinese man diende in het Chinese leger dat zeer gedetailleerd allerlei gegevens over zijn soldaten bijhield. Volgens deze gegevens werd Li geboren in Sichuan in 1677. Zijn loopbaan in het leger, waar hij begon in 1749, is goed gedocumenteerd. Hij verliet het leger toen hij 97 jaar was en leefde vervolgens een simpel bestaan in de buurt van zijn geboorteplaats. In 1777 stuurde het leger hem een brief om hem te feliciteren met zijn 100ste verjaardag. Ze deden dit ook in 1827 en in 1887; de jaren waarin hij 150 respectievelijk 200 werd.

In 1933 werd bekend gemaakt dat hij was overleden. Journalisten van Time magazine en The New York Times interviewden oude dorpsbewoners die hem zich nog herinnerden als bejaarde man toen ze zelf kind waren. Li trouwde 14 keer en kreeg 180 kinderen.

Het geheim van zijn ouderdom was volgens zijn eigen zeggen dat hij “een rustig hart had”.

Vervang ouderwetse gedachten door nieuwe gedachten

Misschien geloof je dit verhaal niet maar los daarvan, wat zou er met onze lichaamscellen gebeuren als we veel voorbeelden zouden zien van mensen die gezond en vitaal 100 (en zelfs nog veel ouder) worden? Ik denk dat dit een enorme impact op ons zou hebben.

Alles wat we willen creëren, of het nu een elektrische auto of onze eigen gezondheid is, ontstaat eerst in onze gedachten. Als we het ons niet kunnen voorstellen dan kunnen we het ook niet creëren.

De Chinese geneeskunde zegt dat vrouwen op hun 60ste opnieuw geboren worden en dat een goed getrainde vrouwelijke krijger van 80 een jonge mannelijke krijger kan verslaan omdat ze meer ervaring en wijsheid heeft.

Ik wil graag mijn ouderwetse gedachten over ouder worden vervangen door nieuwe gedachten. Gedachten waar ik blij van word, die positief zijn en die mijn lichaam én geest helpen om gezond en energiek te blijven.

Gezonde gedachten kunnen je helpen in deze coronatijd, hoe jong of oud je ook bent.

Verzamel inspirerende voorbeelden

Ja, we gaan uiteindelijk allemaal dood. Dat is helemaal prima wat mij betreft. Doodgaan hoort bij het leven. Ik wil ook geen 200 worden maar ik wil het leven wel zo optimaal mogelijk beleven en dus zo lang mogelijk gezond en vitaal zijn. Wat overigens ook heel goed kan als je op wat voor manier dan ook een beperking hebt. Daarom verzamel ik graag inspirerende voorbeelden van mensen die me laten zien dat dat mogelijk is. Ik heb er tientallen.

Dyana Nyad is zo’n inspirerend voorbeeld (2); de vrouw die op haar 64ste haar droom realiseerde en als eerste van Cuba naar Florida zwom: een afstand van 180 km in de oceaan. Haar boek is één groot inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen.

Ook Betty Lou Sweeny (3) is zo’n bron van inspiratie. Van 50 kilo overgewicht en het gebruik van 26 medicijnen maakte ze de ongelooflijke transformatie door naar wereldrecordhoudster ‘planken’.

Maar het meest onder de indruk ben ik misschien wel van deze deelnemers aan de Paralymics 2016. Heb jij het gevoel dat je ergens beperkt wordt als het gaat om je gezondheid? Besteed dan drie minuten van je leven en laat je inspireren (4). Ik krijg er iedere keer weer kippenvel van. Yes I can!

Hou de regie over je gezondheid in eigen hand

We zijn allemaal supermannen en -vrouwen! Ja, we leven in een wereld die een aanslag doet op onze gezondheid en vitaliteit: bewerkte voeding, overal zoetigheid, te weinig beweging en buitenlucht, teveel stress en een overheid en een ‘gezondheidszorg’ die de focus hebben op ziekte. Het maakt het er allemaal niet makkelijk op.

Het vraagt om bewuste keuzes. Om zelf de regie in handen te houden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is voor ons allemaal om tot op hoge leeftijd met veel plezier en energie dit leven te leven. Ik heb er zin in! Yes I can and you can too! 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wie zijn jouw inspirerende voorbeelden?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18303940

2

3

Tineke Trompert
Door

Tineke Trompert

op 14 Sep 2018

Super! He Le Maal mee eens Marjolein! Inspirerend artikel weer enne ... Age is just a number .. Fijne Verjaardag 🎂❗️ Ps ik heb een eigen praktijk voor Voetreflex en diverse Massages - ik heb jouw boek al tientallen malen aanbevolen aan mijn vrouwelijke clientèle 👍- ( voel me een beetje ‘ambassadeur’ van je 😃)

Zoha Ayari
Door

Zoha Ayari

op 14 Sep 2018

Heerlijk! Dankjewel! Ik ben 52 en dus nog een jonkie😜

Yolanda
Door

Yolanda

op 14 Sep 2018

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal! Dank je wel voor alle inspiratie. Voor mij ben je absoluut een rolmodel en laat je zien dat ouder worden ook anders kan. Dank je wel daarvoor en ik wens je nog vele, gezonde,.vitale en vooral gelukkige jaren toe!

Kathy Anita de Vries
Door

Kathy Anita de Vries

op 14 Sep 2018

Heel inspirerend. Mijn voorbeeld is Elly Salome, 96 jaar, momenteel wonend in het Rosa Spierhuis, speelt nog steeds fantastisch en is zo' n geweldige pedagoge.

Caroline van Agt
Door

Caroline van Agt

op 15 Sep 2018

Volgend jaar staat de teller voor mij ook op 60! Het geeft niet! Ik ben dankbaar voor wat geweest is en geniet van elk moment dat komt. Gefeliciteerd!!!!!'n🎉👌🎁🥂🍰🍷🎈💐

Dorien
Door

Dorien

op 15 Sep 2018

Van harte gefeliciteerd Marjolein met je verjaardag, weer een jaartje wijzer en mooier! Prachtig artikel, ik ben het helemaal met je eens! Op naar de 100 in volledige gezondheid en vitaliteit. Woorden hebben scheppingskracht! Mijn voorbeeld is de moeder van Dr. Ben Carsen (Think big!) en koning Salomo die het bijbelboek Spreuken schreef. Hij zei toen al: “Words kill, Words give life; they are either poison or fruit. You choose.” Spreuken 18:21 The Message vertaling. Veel liefs!

Rina De Moudt
Door

Rina De Moudt

op 15 Sep 2018

Marjolein, van harte gefeliciteerd met je 'mooie' leef-tijd. En deze quote heb ik altijd goed gevonden: 'Age is a question of mind over matter, if you don't mind, it doesn't matter.' Proficiat en maak er een leuke dag van.

Griet
Door

Griet

op 15 Sep 2018

Mooi artikel Marjolein. Proficiat met je verjaardag. Ik heb nog 2 jaar te gaan tot mijn zestigste, maar jij bent alvast mijn inspirerend voorbeeld. Ook ik heb plezier en energie!

Nicole
Door

Nicole

op 15 Sep 2018

Marjolein, gefeliciteerd met je 60ste verjaardag! Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Dus zet 'm op. Op naar de volgende 60 jaar.

Hansje
Door

Hansje

op 15 Sep 2018

Hartelijk gefeliciteerd dat jijj met zo 'n goede gezondheid 60 jaar mocht worden!ik Ik ben inmiddels 81 jaar en ben tot kort geleden bijzonder goed gezond geweest! Ik heb een paar weken geleden een lichte hersenbloeding gehad en ben nog steeds moe en niet fit, gelukkig had ik geen restverschijnselen! Toen ik 65 jaar werd wilde ik voor mezelf een daad stellen en ben ik naar Santiago gelopen Het was een hele bijzondere gebeurtenis! Ik voelde me niet oud.en eigenlijk nu nog steeds niet Wel wil ik de gedachte meenemen van je, om in je gedachten mee te nemen hoe jezelf daar tegenover staat, ik denk ook dat dat heel belangrijk is Het is allemaal wat makkelijker als je je goed voelt, maar ik merk nu , nu het wat minder gaat het allemaal toch een beetje anders is Het komt allemaal weer goed zeg ik iedere keer weer tegen mezelf. Ik leef en eet gezond en dat al jaren! Ik had alleen totaal niet verwacht dat mij dit zou overkomen een hersenbloeding Acteraf gezien heb ik best wel een stresvolle periode gehad en dat kan ook een ooraak zijn. Marjolein hou vol 60 is nog echt jong en heus. Ook jij kunt op je 65 jaar nog naar Santiago lopen! 2500 km!

Lidia Maraczi
Door

Lidia Maraczi

op 16 Sep 2018

positief stuk Marjolein ! had ik toch ff nodig,want ook ik word binnenkort 60 ! ik probeer er ook nuchter onder te blijven. ik let op mijn voeding en beweging en kan ook nog losgaan op de dansvloer in het weekend. Dit jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan de Nijmeegse vierdaagse. stond al heel lang op mijn bucketlist. heb er flink voor moeten trainen,maar hem wel uitgelopen. geweldige ervaring, volgend jaar weer ! op mijn 60e verjaardag zit ik in het vliegtuig naar de Molukken in Indonesië om de familie van mijn vriend te bezoeken. ook heel spannend ! stilzitten en thuis blijven kan altijd nog is mijn motto. je bent zo jong of oud als je jezelf voelt. bedankt voor je artikel, dat geeft de mens weer moed ! liefs Lidia

Herma Wichman
Door

Herma Wichman

op 17 Sep 2018

Wat een goede analyse!

Yolande van Loon
Door

Yolande van Loon

op 17 Sep 2018

Wat een fijn artikel. Ik ben pas 52 😀 maar krijg door jouw betoog, nog meer zin om 60 te worden, in goede gezondheid en met een mooie carriere! Dankjewel Marjolein 🌺🌺

Geziena van Boggelen
Door

Geziena van Boggelen

op 17 Sep 2018

Je kunt veel meer dan je denkt! Zelfs als je ouder wordt, de kinderen het huis uit zijn en je meer tijd voor jezelf hebt. Mijn man en ik zijn toen we 50 werden drie keer met de rugzak naar de Himalaya en Nepal geweest en daar trektochten gemaakt van 480 km en over passen van 5500 m. Later zijn we op de leeftijd van 57 begonnen met trainen voor de Ironman-triathlon, 4 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Vanwege reuma bij mijn man is de triathlon afgelopen. Hij wilt nu zuch voorbereiden op de Vierdaagse van Nijmegen. Ik train nog steeds voor de triathlon en loop vaak met mijn man mee. We zijn 66 en 67 jaar😊.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Sep 2018

Wauw, geweldig!!! :-)

Fieny ten haaf
Door

Fieny ten haaf

op 13 Oct 2018

Door al die positieve verhalen, krijg ik de moed om door te leven. 70 zijn en denken dat je uitgerangeerd bent, geeft ook geen fijn gevoel. De omgeving is vaak geneigd om 'ouderen' na hun 50e al (onbewust) aan de kant te zetten. Niet dat ik stil zit hoor! werk in mijn tuintje, loop met de hond van anderen, let op mijn kleinkind en zing al bijna 40 jaar in een koor. Dus nog altijd bezig, ook al voel ik wel eens energie/krachtverlies. Ik wil er persé niet aan toegeven.

Marieke Gels
Door

Marieke Gels

op 18 Sep 2018

Mooi artikel, gefeliciteerd met je verjaardag (alvast). Ik denk ook dat je mindset heel erg belangrijk is om vitaal ouder te worden. En dan helpen positieve artikelen als deze. En dat is nodig hoor ik van vrouwen. Vandaar is Opkikkeren ontstaan omdat er heel veel negatieve reacties / benaderingen als zijnde problematisch- zijn vanuit media als ook sommige P&O afdelingen die het gevoel van zelfvertrouwen ondermijnen: een vrouw van 60 nu is een vrouw die volop in het leven staat!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 21 Sep 2018

Age is just a number. Mijn opa is mijn grote voorbeeld. Hij overleefde twee wereldoorlogen en voedde vanaf zijn 40e alleen zijn kinderen op. Voel me gesterkt door zijn genen, dus ben nog niet eens op de helft. Intussen gezond, vitaal, veel in de natuur en weinig stress. Kortom: de ideale context voor een prettig leven nu en later

Maartje Weeda
Door

Maartje Weeda

op 11 Nov 2018

Gefeliciteerd met je verjaardag! Mogelijk ben je net over de helft! Mijn oma werd 102 en woonde tot haar 100-ste zelfstandig. Had haar groentetuintje en breide geitenwollen sokken voor wie haar hielp. Ze klaagde nooit.

pia
Door

pia

op 12 Nov 2018

Geweldig artikel. Klopt helemaal. Age is just a number. Ik heb het artikel gedeeld op mijn FB page Bvitalhealthyfithappy. Hier deel ik tips/tricks om fit te worden en te blijven en een vital, healthy, fit & happy leven te leiden.

monique pijl
Door

monique pijl

op 12 Nov 2018

geweldig wat je schrijft. Ik ben 63 jaar, en al een aantal jaren werkeloos, niemand neemt je meer aan, wat is dat toch we hebben toch nog veel te bieden. Ik ben net een kruidenopleiding begonnen van 4 jaar. Iets wat ik nu eens geweldig vind om te doen. En wie weet ga ik er over 4 jaar nog iets mee doen ook.

Ingrid
Door

Ingrid

op 02 May 2021

Hoi Marjolein, ik ben het helemaal met jou eens! Zelf voel ik me op 59 jarige leeftijd ook veel beter dan toen ik 50 was. Na mijn burn-out ben ik 6 jaar geleden voor mezelf begonnen als specialistisch kinderverpleegkundige. Nu sinds 1,5 jaar gestart met een nieuwe studie als orthomoleculair en darmtherapeut. Ik wilde mezelf blijven ontwikkelen omdat ik daar veel energie van krijg. In juli 2020 ben ik gestart met mijn eigen praktijk: een vitale toekomst. Ik leerde ook met behulp van een EMB-bloed test de tekorten aan vitaminen en mineralen in kaart te brengen zodat de oorzaak van de klachten opgespoord kunnen worden. Super dankbaar werk. Dagelijks sporten en een positieve mind set vind ik ook noodzakelijk om mezelf prettig te voelen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten! 

arrow_drop_up arrow_drop_down