Vier tips voor juicy women om het jaar vitaal af te sluiten

Vier tips voor juicy women om het jaar vitaal af te sluiten

De Amerikanen hebben een mooie uitdrukking: ‘juicy women indulge’.  Het betekent zoiets als ‘pittige vrouwen nemen het ervan’; ofwel dat gezonde vrouwen zich af en toe laten gaan en schaamteloos genieten van lekker eten en drinken, goed gezelschap en de liefde. Ik ben ook zo’n juicy woman en kan me onderdompelen in alle goodies van deze feestelijke periode. Jij ook? Dan heb ik vier makkelijke tips voor je om te voorkomen dat je op 1 januari baalt van je energieniveau én je weegschaal. 

1. Zorg dat je kwalitatief goed slaapt (eet eiwitten)

Er zijn volop studies die aantonen dat kwalitatief goed slapen helpt bij afvallen. Uit de beroemde Quebec Family Study (1) blijkt dat het risico om obesitas te ontwikkelen 27% hoger is bij mensen die maar vijf of zes uur per nacht slapen, vergeleken met mensen die zeven tot negen uur per nacht slapen. Misschien is dit wel mede de oorzaak van het feit dat veel vrouwen na hun 40ste zwaarder worden, want als gevolg van allerlei hormonale schommelingen slapen veel vrouwen 40+ een lange tijd slecht.

Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van eiwitten (o.a. quinoa, bruine rijst, gevogelte, zaden, amandelen en linzen) zo’n vier uur voor je naar bed gaat helpt om eerder in te slapen én om dieper te slapen. Eiwitten zijn namelijk een voorloper van tryptofaan, de voorloper van serotonine, wat weer de voorloper van het slaaphormoon melatonine is.

Alleen in je slaap worden al je cellen gerepareerd. Lang en diep slapen is misschien wel het beste wat je kunt doen om je vitaliteit en je gewicht op een gezond peil te houden tijdens deze feestdagen.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

2. Na een feestje is het goed om even te vasten

Als je een feestmaal achter de rug hebt, of een dag vol met lekker eten, dan heeft je lichaam voorlopig voldoende energie voor de komende periode. Om te voorkomen dat het allemaal als vet wordt opgeslagen en je energieniveau daalt, is het goed om dan kort even te vasten. Dit is echt veel makkelijker dan je misschien denkt.

Je hebt het niet altijd in de hand (bijvoorbeeld als je bent uitgenodigd) maar plan je eigen etentjes niet te laat. Laat eten kan je nachtrust namelijk behoorlijk verstoren. Bovendien kan je dan bijvoorbeeld rond acht uur ’s avonds al beginnen aan je periode van kort vasten. Als je na die tijd niets meer eet en de volgende dag rond 8 uur opstaat heb je al meer dan de helft van je vasten achter de rug. Dat was makkelijk! Sla het ontbijt dan over maar drink wel water of kruidenthee tot een uur of 2. Je hebt dan 18 uur niets gegeten en geloof me dat is echt makkelijk na een uitgebreid etentje. Zelf drink ik dan rond 2 uur een groentensmoothie of eet een salade als lunch.

Zorg wel dat je langer dan 15 uur niets eet. Pas na 15 uur vasten komt er namelijk een stofje vrij in je lichaam dat je helpt met het verbranden van vet. Als je iedere keer zorgt voor 18 uur vasten na een uitgebreid etentje zal je merken dat je lichaam veel lastiger vet kan opslaan. Even wat sporten voordat je dan gaat lunchen is nog beter!

3. Maak je spieren hongerig

Spieren die gebruikt worden verbruiken veel energie. Helaas zijn wij wat dat betreft in het nadeel bij mannen want mannen bouwen makkelijker spieren op dan vrouwen. Je hoeft ze de komende periode ook niet op te bouwen, alleen maar te gebruiken. Als je weet dat er een heerlijk en gezellig etentje aan staat te komen, maak dan je spieren ‘hongerig’ zodat ze een deel van al die extra energie gaan verbruiken. Je spieren nemen makkelijk voedingsstoffen op als ze net gebruikt zijn. Je hoeft niet naar de sportschool maar doe wel iets waardoor je je spieren gebruikt.

Zelf doe ik tijdens deze feestdagen dagelijks 20 push-ups of ik sta een minuut stil met mijn rug tegen de muur in de stand zoals ik normaal gesproken op een rechte stoel zit; met mijn benen in een hoek van 90 graden dus. Ook met een minuutje ‘planken’ gebruik je heel veel spieren. Maar extra trappen lopen, boodschappen sjouwen, voor mijn part even fanatiek ramen zemen kan ook. Vooral als je zoetigheid gaat eten is het goed om je spieren hongerig te maken. Je verhoogt hiermee de gevoeligheid van je cellen voor insuline. Het beste is om het vóór een etentje te doen want je spieren nemen dan de extra dosis energie makkelijker op.

Hoe kan je nu voorkomen dat je op 1 januari baalt van je weegschaal na alle heerlijkheden van de feestdagen? Mijn allerbeste advies is om op 1 januari gewoon NIET op de weegschaal te gaan staan. Begin het jaar gewoon weer gezonder, geniet van de lekkere restjes die er misschien nog over zijn, en stap langzaam maar zeker weer over op een gezond eetpatroon. Als je weer op de weegschaal wil gaan staan doe het dan gewoon halverwege de maand. Dat kan je een stoot adrenaline van schrik schelen! Waarom jezelf daarmee pesten? Hoe belangrijk zijn die cijfers op die schaal eigenlijk voor je? Gaat het uiteindelijk niet om hoe je je voelt?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533236

Lianne
Door

Lianne

op 24 Dec 2015

Geweldig die tips van jou. Ik was al aan het bedenken wat ik kon schrappen en waar ik lekker aan mee kon doen. Nu ga ik gewoon lekker genieten en in januari weer op "gewone" voet verder. Sporten lukt mij dagelijks ( door de weeks) dus dat gaat alvast goed. Goude tips! Ik ben fan

Anja
Door

Anja

op 25 Dec 2015

Wat fijn,Marjolein,al deze tips.Hartelijk dank !

trudie Liebe
Door

trudie Liebe

op 25 Dec 2015

dank je wel Marjolein voor al je goede adviezen van 2015 fijne feestdagen toegewenst van Trudie Liebe

Terry
Door

Terry

op 25 Dec 2015

Ik vind het "intermittent fasting" principe ook prettig om te volgen, maar toch val ik er geen gram van af. Mijn darmen voelen zich er ook goed bij. Hoe zit dat dan met je bloedsuikerspiegel? Is die dan niet zó laag, dat je alles wat je eet meteen opslaat om erger te voorkomen? Aan de andere kant... extra maaltijden eten (kleintjes uiteraard) helpt bij mij ook niet om af te vallen. Geen idee wat ik nog moet doen om me weer "ik" te voelen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Dec 2015

Ha Terry, er kan van alles in jouw lichaam uit balans zijn waardoor je niet kunt afvallen; trage schildklier, uitgeputte bijnieren, verkeerde darmflora, te weinig spieren, niet optimaal functionerende lever. Het is altijd een puzzel wat bij jou de trigger is. Wees nieuwsgierig en probeer uit waarvan je denkt dat het voor jou kan helpen. Vermijd in ieder geval zoveel mogelijk suikers, zuivel en gluten en eet veel groenten. Dat is de basis.

Willy Thomassen
Door

Willy Thomassen

op 27 Dec 2015

Hallo Marjolein, Heb je mischien ook tips om wat " meer" gewicht te krijgen. Hiermee heb ik de grootste moeite. Mijn lengte is 1.57 ,ik weeg 44 kg, soms nog minder. Bij voorbaat dank. Groeten.......Willy.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Dec 2015

Ik zal er binnenkort een artikel over schrijven.

Eleonora
Door

Eleonora

op 31 Dec 2015

Marjolein, je wil maandag 14 januari starten. ik denk dat er een kleine fout is gemaakt, in 2016 valt 14 januari op donderdag, hartelijke groet, Eleonora

Monique
Door

Monique

op 02 Jan 2016

Graag sluit ik me aan en bedank ik je voor je geweldige adviezen. Hoewel ik de meeste ken, is het steeds weer een aansporing ze (meer) te gaan volgen. Dank je van harte!

Marieke
Door

Marieke

op 11 Sep 2022

Vooral als je zoetigheid gaat eten is het goed om je spieren hongerig te maken. Je verhoogt hiermee de gevoeligheid van je cellen voor insuline. Bedoel je niet 'verlaagt' de gevoeligheid voor insuline?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!