Recept: Broccolirijst met asperges: een vrouwenpower salade!
2 min. leestijd

Recept: Broccolirijst met asperges: een vrouwenpower salade!

Wil jij je immuunsysteem sterk houden? Zorg dan voor volop voedinggsstoffen in je voeding. Goed nieuws: de voedingswaarde van deze salade rijst de pan uit!

Kruisbloemigen, zoals broccoli maar ook bloemkool en spruitjes bijvoorbeeld, behoren tot de voedzaamste groentesoorten met tal van gezondheidsvoordelen. Zo zorgen ze o.a. voor het verminderen van oestrogeendominantie. Dit komt door het stofje DIM (voluit: di-endolylmethaan), dat helpt om een eventueel overschot af te voeren. De echte winnaars onder de kruisbloemigen zijn de kiemen van de broccoli. Laat nu zowel broccoli als de kiemen in deze salade zitten.

Kruisbloemigen groenten behoren tot de voedzaamste groentesoorten die er zijn

Maar dat is nog niet alles, want ook de lijnzaad in dit recept helpt gebruikte oestrogenen af te voeren vanwege de hoeveelheid vezels. Vezels in je voeding zorgen voor een uitgebalanceerde darmflora die beter in staat is afvalproducten in je lichaam te verwijderen.

En als kers op de taart helpen asperges ook nog een handje mee vanwege de hoeveelheid vezels en het groene plantenstofje chlorofyl. Wist je dat om die reden groene asperges gezonder zijn dan de witte variant? Witte asperges groeien onder de grond en blijven hierdoor bleek van kleur. Groene asperges zien wel daglicht en hebben de tijd om bladgroen aan te maken.

Groene asperges zijn gezonder dan witte, goedkoper en je hoeft ze niet te schillen.

Groene asperges uit de diepvries zijn net zo smakelijk en meestal afkomstig van Nederlandse bodem. De verse variant is overigens het hele jaar verkrijgbaar maar wordt afhankelijk van de tijd van het jaar helemaal vanuit Zuid-Amerika ingevlogen. Aan jou de keuze, beide soorten zijn geschikt in dit recept.

Het resultaat van dit alles is een voedzame, lekkere en echte vrouwen-powersalade die je zowel bij de lunch als het avondeten kunt inzetten. En de echte daredevils eten ‘m als ontbijt!

De feta en amandelen zorgen voor een portie eiwitten en samen met een scheut olijfolie (niet te zuinig hiermee!) voor een verzadigend geheel.  Ongemerkt werk je met dit gerecht snel meer dan 200 groenten per persoon naar binnen. Wanneer je het recept verdubbelt heb je de volgende dag weer een lekkere salade om mee te nemen voor onderweg of op het werk. Doen dus!

Ingrediënten voor 2 personen

300 gram broccoli
2 handen amandelen
2 el lijnzaad
100 gram feta
100 gram groene asperges (diepvries)
Paar trostomaatjes
Paar takjes verse kruiden. Bijvoorbeeld: munt, bieslook en/of peterselie
Handje (broccoli)kiemen
Peper
Dressing: olijfolie en citroen/appelazijn

Zo maak je het

Snijd de roosjes van de broccoli en laat kort in een keukenmachine draaien tot er kleine kruimels ontstaan. Gooi de stronk niet weg maar bewaar voor een andere maaltijd of in een soep. Rooster de amandelen in een droge koekenpan op middelhoog vuur een paar minuten. Laat afkoelen op een bord en hak daarna grof. Houd de pan warm en bak met een scheutje olijfolie de broccolirijst een paar minuten op. Snijd de verse kruiden fijn. Bak de rijst niet te lang, dan wordt de boel papperig. Zet het vuur uit en roer de verse kruiden er door en wat peper naar smaak.

Maal het lijnzaad fijn in een vijzel, koffiemolentje of in de keukenmachine.

Snijd de feta in kleine blokjes en doe in een afsluitbare bak samen met het lijnzaad. Schud voorzichtig. Of rol de blokjes door het gemalen lijnzaad op een bord.

Vet een grillpan licht in en leg de (nog bevroren) asperges erop. De tomaatjes mogen erbij. Grill een paar minuten of tot er op de asperges lichtbruine strepen ontstaan.

Verdeel de broccolirijst over twee borden gevolgd door de amandelen, feta, asperges en tomaatjes. Eventueel overgebleven lijnzaad mag er ook bij. Maak af met een simpele dressing van citroensap en extra vierge olijfolie

Tips:

  • Heb je behoefte aan wat (extra) koolhydraten? Vervang dan een deel van de broccoli door quinoa
  • Ook lekker met granaatappelpitjes
  • Kies voor pistachenoten in plaats van amandelen

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!