Kaas of andere zuivel; voel jij je hieraan verslaafd én voel je je wat depressief? Ontdek de relatie.
in Voeding
6 min. leestijd

Kaas of andere zuivel; voel jij je hieraan verslaafd én voel je je wat depressief? Ontdek de relatie.

Kaas. Of andere zuivel. Wie houdt er niet van? De verslavende werking van ons voedsel is groot en wordt enorm onderschat.  En dan heb ik het niet alleen over allerlei zoetigheid of een familiezak ribbelchips die helemaal leeg ‘moet’ als je er een klein handje van hebt gegeten. We kunnen ook verslaafd zijn aan brood. Brood heeft namelijk hetzelfde effect in je lichaam als suiker; ook dit geeft je bloedglucosespiegel een flinke piek.

Maar ook zuivel en kaas zijn niet onschuldig. Ben jij verslaafd aan je dagelijkse bakje yoghurt, kwark of stukje kaas? En voel jij je soms wat depressief of minder vrolijk dan je zou willen?  Laat me uitleggen hoe het werkt want er is een relatie.

wat-doet-zuivel-met-je-lichaam

Knutselwerkjes van verslavende zoetigheid

Iedere supermarkt heeft een enorme voorraad zuivel voor je klaarstaan. Ik hoop dat het je inmiddels duidelijk is dat producten zoals zoete drinkyoghurt, roze kwarkjes met aardbeienaroma en pakken hopjesvla met neppe rumrozijnen allemaal heel gezond zijn voor de portemonnee van de zuivelfabrikant, maar slecht voor jouw gezondheid.

Laat je niet verleiden door al deze knutselwerkjes die bol staan van verslavende zoetigheid. Het is verzonnen voedsel.

Ook pure yoghurt of kwark heeft wat nadelen

Zelfs pure yoghurt of kwark heeft wat nadelen. De basis hiervan is melk, waarin tegenwoordig nogal wat bestanddelen kunnen zitten die niet gezond voor je zijn. Meer hierover kan je lezen in het artikel Calcium uit melk of liever toch uit andere bronnen?

Yoghurt ontstaat door melk te laten fermenteren. Fermenteren is een gezond proces want hierdoor wordt de lactose afgebroken en kunnen er gezonde bacterieculturen ontstaan waar je darmflora blij mee is. Helaas gebruikt de voedingsindustrie hiervoor makkelijk te verwerken bacterieculturen, omdat de yoghurt altijd hetzelfde moet smaken. Daarbij laten ze de nodige gezonde gisten weg omdat de verpakking anders opbolt. De meeste mensen denken dan dat het bedorven is.

Verslaafd aan je dagelijkse bakje yoghurt of kwark?

Gepasteuriseerde yoghurt bevat geen levende melkzuurbacteriën meer en heeft ook uiteindelijk geen echt gezonde werking meer
op je darmen. Integendeel, fabrieksyoghurt is een product dat je darmen en darmflora kan aantasten. Het linksdraaiend melkzuur is lastig te verteren en niet alle lactose wordt afgebroken tijdens het fermentatieproces.

Heb jij het idee dat yoghurt helpt tegen constipatie? Dit wil nog niet zeggen dat het gezond voor je is. De kans is juist dat je darmen worstelen met de vertering ervan.

Eet jij heel graag iedere ochtend yoghurt als ontbijt? Vind je het lastig om dit te laten staan? Bedenk ten eerste dat dat een gemiste kans is op andere voedingsstoffen die je lichaam ook hard nodig heeft. Eet jij iedere ochtend hetzelfde ontbijt? Variatie is belangrijk en er zijn zoveel heerlijke en makkelijke andere ontbijtjes te maken.

Bedenk ten tweede dat ieder voedingsmiddel waarbij je bijna in paniek raakt als je eraan denkt het te moeten missen, iets met je doet wat niet gezond voor je is. 

Of misschien verslaafd aan kaas?

Ik begrijp het helemaal als je zegt dat ik niet aan je kaas mag komen. Kaas is iets dat ik zelf ook af en toe eet omdat ik het zo lekker vind. Ik heb echter klanten gehad die meer dan een pond kaas per week aten en dat is niet zo’n goed idee.

Behalve de melksuikers (die zich in je lichaam echt gedragen als suiker) zijn er nóg twee redenen waarom melk, yoghurt en kaas verslavend kunnen werken. Vind je het moeilijk om ze te laten staan én voel je je af en toe depressief of lusteloos, dan is dit belangrijke informatie.

Heb je al eens gehoord van zuivelcrack?

 

waarom is kaas verslavend

Exorfinen en endorfinen: morfineachtige stofjes

Exorfinen zijn morfineachtige, pijnstillende stofjes die uit bepaalde eiwitten in onze voeding komen. Ons lichaam maakt ze dus niet zelf aan en we kunnen er flink last van krijgen. Om te snappen hoe dat zit en waarom we moeten uitkijken voor exorfinen, is het goed om eerst te weten wat endorfinen zijn: dat zijn ook stofjes (neurotransmitters) die pijn stillen en ons een fijn gevoel geven, maar deze maakt ons lichaam wel zelf aan. Het is zeg maar onze zelfgemaakte morfine, onderdeel van ons eigen, natuurlijke beloningssysteem. Net als de neurotransmitters dopamine en serotonine werkt het als een soort ‘beloningsstof’ of gelukshormoon.

Endorfinen zijn onderdeel van ons lichaamseigen beloningssysteem; exorfinen komen uit voeding.

Exorfinen verstoren ons natuurlijke endorfinesysteem

De exorfinen ontstaan in ons maagdarmkanaal bij de afbraak van bepaalde eiwitten uit voeding. Ze moeten in ons lichaam worden afgebroken door een bepaald enzym (DPP-IV). Als dit enzym niet goed werkt en/of als je te veel dingen eet waar exorfinen in zitten, kunnen deze exorfinen de plaats innemen van je lichaamseigen endorfinen. Hierdoor wordt je natuurlijke endorfinesysteem verstoord.

Nu zul je je afvragen: waar vind ik die exorfinen dan? Ze zijn vooral te vinden in eiwitten van tarwe en sommige andere granen (gluten), zuivel (caseïne), soja, spinazie en bepaalde schimmels. Maar vooral koeienzuivel, glutenhoudende granen en soja zijn de boosdoeners.

Exorfinen kunnen je lichaamseigen endorfinesysteem verstoren.

Bovendien misleiden exorfinen niet alleen je endorfinesysteem, maar ze verstoren ook nog eens de werking van insuline, stresshormonen en het immuunsysteem.

Exorfinen uit zuivel: casomorfine

Melk en kaas bevatten een exorfine genaamd caseïne. Maar liefst tachtig procent van alle eiwitten in koemelk bestaat uit caseïne. Caseïne kan worden afgebroken in een ander aminozuur, casomorfine, een neefje van morfine en heroïne. Casomorfine is dus een exorfine uit zuivel die kan zorgen voor morfineachtige effecten: eerst een piek van je goed voelen gevolgd door vermoeidheid en zelfs depressieve gevoelens.

Casomorfine is een verslavend stofje. Het wordt ook wel ‘zuivelcrack’ genoemd. Waarschijnlijk zit dit in de melk om een band te creëren tussen moeder en jong. In de natuur is deze band noodzakelijk want daar hangt de overleving van het zoogdierjong van af.

Casomorfine wordt ook wel ‘zuivelcrack’ genoemd, het is een verslavend stofje.

Kan jij soms snakken naar een boterham met kaas?

Als je een goed gevoel krijgt van het eten van exorfinen (snak je vaak naar een boterham met kaas?), dan is de kans groot dat je lichaam ze niet goed kan afbreken. Je krijgt dan weliswaar tijdelijk even een goed gevoel, maar daarna verdwijnt dit, waardoor je opnieuw de behoefte voelt om ze te eten.

Hoe sterker de verslaving, hoe meer je van deze exorfine stoffen nodig hebt en hoe groter je behoefte aan die boterhammen met kaas. Vooral bij vrouwen met oestrogeendominantie kan de verslavende werking van exorfinen versterkt zijn.

Heb jij het gevoel dat je verslaafd bent aan brood en/of kaas? Bouw ze dan eens af of stop er een tijdje helemaal mee en kijk wat dit voor je doet. Verbaas je niet over tijdelijke afkickverschijnselen en cravings. Al op korte termijn kan je je niet alleen een stuk vitaler maar ook vrolijker gaan voelen.

Wat zijn gezonde alternatieven?

Wil je een tijdje stoppen of minderen met zuivel om te kijken wat dat voor je gezondheid en je gewicht doet? Goed plan. Vervang zuivel door een mix van plantaardige producten en je kunt je na enkele weken een ander mens voelen. Ik heb dit echt al heel vaak zien gebeuren.

Als dit te radicaal voor je is, overweeg dan in ieder geval om koezuivel, vooral melk, te minderen en deels te vervangen door geiten- of schapenmelk. Deze zuivel is voor je darmen makkelijker te verteren omdat de eiwitstructuren (en daarmee ook de vormen van caseïne) hiervan beter bij ons passen. Eet je voornamelijk vegetarisch dan kan dit een goede aanvulling zijn op je eiwitten.

Kan je niet zonder? Kies dan biologische en volle producten

Gebruik je zuivel, kies dan zo veel mogelijk biologische producten. Biologische zuivel kent een ander fermentatieproces waardoor er meer lactose is afgebroken. Dit is vriendelijker voor je darmen. Ook bevat biologische zuivel meer van de gezonde stof CLA en minder hormoonverstorende stoffen.

Koop volle producten, geen magere, omdat de vetten zorgen voor een betere opname van vitamines en mineralen.

Je kunt heel makkelijk zelf ‘melk’ maken van plantaardige producten zoals noten, zaden en pitten. Met behulp van kefir of andere probiotica kun je hier ook een gezonde vorm van yoghurt van maken. Deze bevat levende melkzuurbacteriën. Klik hier voor een heerlijk recept van zelfgemaakte kokosyoghurt. 

alternatief-zuivel-kokosyoghurt

Wel af en toe kaas? Dan liever van geit, schaap of buffel

Feta, ricotta en schapenkaas worden gemaakt van schapenmelk en geitenkaas natuurlijk van geitenmelk. Een goede halloumi wordt gemaakt van een mix van schapen- en geitenkaas. Een goede mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk en Parmezaanse of boerenkaas wordt gemaakt van rauwmelkse kaas van de koe, waardoor het gezonder is dan kaas van gepasteuriseerde melk.

Dit zijn goede alternatieven als je toch af en toe wat kaas wilt gebruiken.

Ik heb een klant gehad die toen ze twee weken zuivelvrij at tegen me zei: “Marjolein, ik heb niets veranderd aan mijn voedingspatroon, behalve dast ik zuivel heb geschrapt. Ik ben moeiteloos 3 kilo afgevallen en heb opeens een heel helder hoofd. Ik heb nu het idee dat ik jarenlang met watten in mijn hoofd heb rondgelopen. Kan dat komen door de zuivel?” Mijn antwoord was: “Jip!”

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Vind jij zuivel en/of kaas eigenlijk té lekker naar je zin?

Marijke tjepkema
Door

Marijke tjepkema

op 14 May 2021

Prima artikel weer van je, beste Marjolein..dank je wel! Hier heb ik steun aan..

mayada
Door

mayada

op 14 May 2021

als je zuivelvrij wilt eten hoef je dan geen calciumsuplemmenten te nemen omdat je anders mischien dan calcium te kort komt?

Marjolein Dubbers
Yvonne
Door

Yvonne

op 24 May 2021

Ik maak altijd zelf yoghurt van rauwe biologische melk van grasgevoerde koeien. 24 uur laten fermenteren. Kan het iedereen aanraden

Nicky
Door

Nicky

op 30 Jun 2021

Door dit artikel ben ik vollédig gestopt met zuivel. Lastig met een man die elke ochtend een bakje kwark naar binnen werkt en lastig daar " het zo makkelijk" wegeet, maar ik vond je onderbouwing zo grondig, dat ik ervoor ging. ( Ondanks dat ik al veel van voeding weet) Voel me herboren! Lijkt alsof mijn dopamine tekort wat ik vrees, minder is. Eindelijk de mist weg uit mijn hoofd, voel me fitter, vitaler en sta, na vele jaren fitter op , heb weer de kracht om te sporten en ben minder depri. In september komt het NL boek van Bas bloem, de Parkinson pandemie uit. Helemaal een reden om ermee te stoppen als men dat gaat lezen. Dank. Je 4 e-boekwn ook maar direct aangeschaft..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Jul 2021

Wat goed om te horen!

Martine
Door

Martine

op 06 Oct 2021

Wat als de boer in ons dorp ongepasteuriseerde melk verkoopt en zelfgemaakte kaas en yoghurt. Ze geven aan volle yoghurt is zonder toevoeging...en is probiotica. Dit zijn rechts omdraaien zuursels. Griekse yoghurt is volle yoghurt als hang op. Is hetzelfde product maar dan uit gehangen en dan komt er de lactose uit. Dit is toch een mooi en eerlijk product ipv uit de supermarkt of is dit ook niet verstandig te eten. Krijg je hier ook een suikerpiek van of is dit ook slecht voor je darmen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Oct 2021

Nee dit is zeker niet slecht voor je darmen, er zitten inderdaad zeer gezonde bacteriën en rechtsdraaiend melkzuur in biologische, ongepateuriseerde, ambachtelijke producten gemaakt van koeienmelk, zeker als het om gefermenteerde producten gaat zoals yoghurt of hangop. Het probleem met koeienmelk is alleen dat veel mensen er dus, zoals in het artikel ook staat overgevoelig voor zijn en dat gaat niet altijd om de lactose, maar ook om caseïne (casomorfine), waar lang niet iedereen goed tegen kan. Er is ook nog een ander stofje, genaamd Neu5Gc, dat in deze melkproducten zit en dat voor de mens in grotere hoeveelheden altijd slecht is. Dat laatste stofje zit overigens ook in andere dierlijke vlees- en zuivelproducten, zoals van geit of koe. In dit antwoord kan ik er niet te diep op ingaan maar lees anders het artikel hierover van collega Richard de Leth: https://oersterk.nu/blogs/waarom-ik-niet-100-paleo-eet-en-jij-dit-ook-niet-moet-doen/. Kortim: nu en dan lekkere gezonde yoghurt of hangop is dus prima als je er tegen kan, maar neem er niet te veel van.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!