Mijn terugkeer uit een ernstige depressie
5 min. leestijd

Mijn terugkeer uit een ernstige depressie

Deze week het levensverhaal van een ervaringsdeskundige op het gebied van een zware depressie. Ongeveer tweederde van alle antidepressiva in Nederland wordt geslikt door vrouwen; veel vrouwen maken periodes door waarin ze worstelen met depressieve gevoelens. Het is een miljardenindustrie. Soms is er een duidelijke aanleiding voor een depressie, vaak ook niet. In hoeverre heeft onze voeding een relatie met al deze depressieve gevoelens? Ik denk méér dan dat we nu denken. Lees het indrukwekkende verhaal van Cora en hoe zij er uiteindelijk, mede dankzij haar voeding, weer bovenop kwam.

Mijn terugkeer uit een ernstige depressie

Ik heb altijd genoten van mijn werk als activiteitenbegeleidster, ging er steeds fluitend naar toe. Deze twee dagen werk in de week waren mijn “feestje”. Tot ik het nieuws kreeg dat ik ontslagen was. Een ontslaggesprek veranderde mijn leven. Een paar woorden hadden het effect van een bom. Mijn wereld stortte in. Een maand lang was ik aan het huilen over mijn ontslag en ik zag het leven niet meer zitten. Mijn partner werd bezorgd en het werd zelfs zo erg dat het nodig was dat de crisisdienst langs kwam. Vaag drong de diagnose ‘ernstige depressie’ tot me door.

Een lange lijdensweg begon

Dat was het begin van een vreselijke periode die vijf jaar heeft geduurd. Ooit was ik een vrolijke moeder, iemand die genoot van het leven, maar die tijd leek voorgoed voorbij. Door de medicatie voelde ik mij steeds meer een zombie en mijn leven begon steeds meer op een hel te lijken. Het gevolg hiervan was dat ik nog meer medicatie kreeg, maar in plaats van dat het mij hielp werd ik alsmaar zieker en voelde ik mij steeds ellendiger. Opnames volgden steeds sneller op elkaar. Regelmatig stonden politie en ambulances voor de deur. Een gesloten afdeling en zelfs een isoleercel werden onderdeel van mijn levenservaring.

Is al die medicatie nog wel zinvol?

Na jaren zo te hebben aangemodderd, kreeg ik steeds meer het gevoel dat de medicatie alles behalve zinvol was. Mijn behandelaren vonden het echter geen goed idee toen ik voorstelde om af te bouwen. Volgens hen kon ik niet zonder medicatie. Maar het tegendeel leek meer op de waarheid voor mij: ik had het idee dat ik alleen maar zieker werd van al die medicatie en zag het leven dan niet meer zitten. Vaak sprak ik het niet uit, maar het spookte wel steeds door mijn hoofd!

Deze bijwerking staat zelfs in de bijsluiters vermeld, bij de verschillende medicaties die ik kreeg. In een gesprek, op mijn verzoek, werd mij veel duidelijk. Mijn behandelaars waren volgens mij op veel gebieden ondeskundig! Zij wisten niets van afbouwen af, wisten niet hoe je verschijnselen kon beperken of hoe je het verschil tussen een depressie en ontwenningsverschijnselen kan herkennen. Ik was inmiddels de expert geworden.

Afbouwen met magnesium

Yoga was tijdens de depressie het rustigste moment van de week geweest en ook begon ik rust te vinden in meditatiesessies. Na zo’n meditatiesessie schoot plotseling door mijn hoofd dat ik magnesium nodig had. Hoewel ik jaren nauwelijks buiten kwam ging ik nu op stap en kwam terug met een potje magnesiumcitraat. Ik wist helemaal niets van magnesium en heb gewoon een potje bij de drogist gepakt. Het bleek precies het juiste middel te zijn maar daar kwam ik pas veel later achter toen ik me erin ging verdiepen. Op dat moment had ik geen idee dat het mij van mijn problemen af zou helpen maar het bleek een schot in de roos te zijn; dit was blijkbaar iets wat ik al die jaren tekort was gekomen.

Omdat de magnesium zo’n goed effect op mij had en ik het gevoel had dat mijn leven geen grotere hel kon worden dan dat het al was, ben ik, tegen het advies van mijn behandelaars in, zelf begonnen met afbouwen. Omdat ik eerst zelf wilde weten hoe dit zou gaan heb ik het in eerste instantie tegen niemand verteld.

Ik begon mijn eigen pad te volgen

De magnesium werkte zo verbazingwekkend snel dat ik merkte dat er weer dingen tot mij doordrongen en mijn zombiegevoel nam af. Hierdoor kon ik op internet gaan zoeken naar links over medicatie afbouw, die ik ook gevonden heb. Daardoor kreeg ik de mogelijkheid om verantwoord af te kunnen bouwen. Het ging steeds beter met mij en dus durfde ik de stap te nemen om dit met mijn behandelaars te bespreken. Maar de behandelaars wilden dit niet zien en ik kreeg van die kant dus nog steeds geen steun. Er was een diagnose gesteld en volgens hen had ik toch écht deze medicatie nodig. Een van mijn behandelaars concludeerde aan de hand van de daling van mijn overtollige gewicht (ik was 25 kilo aangekomen door de medicatie) dat ik medicatie aan het verminderen was, maar door omstandigheden vonden gesprekken hierover pas plaats toen ik de medicatie al had afgebouwd. De reactie van mijn lichaam en geest waren echter mijn leidraad geworden en daar hield ik mij aan vast, wat overigens niet altijd even makkelijk is als je tegengewerkt wordt en er niet naar je geluisterd wordt.

Gezonde voeding hielp zeker mee

Voorzichtig begon ik nu ook mijn omgeving te vertellen van mijn afbouw, wat sommigen griezelig vonden. Ik begon mij echter steeds beter te voelen en liet mij dus niet meer van de wijs brengen. Mijn energie nam toe en ik begon bewuster te koken. Van kant-en-klare magnetronmaaltijden gingen we over naar biologische groenten. Suiker, koffie, zwarte thee en frisdranken werden een uitzondering en water, kruidenthee of zelfgemaakte vruchtensapjes kwamen er voor in de plaats.

Het afbouwen van zoveel middelen was soms zwaar, maar ik heb geen moment spijt gehad dat ik alle psychomedicatie heb afgebouwd. Ik heb het heel langzaam gedaan en ben verder gegaan met minderen dan de laagste dosering die door de fabrikant wordt uitgegeven. Ik ben dankbaar dat ik wist waarop ik moest letten, ontwenningsverschijnselen worden namelijk nogal eens verward met een terugkeer van depressieve verschijnselen. Het afbouwen heb ik zelfstandig gedaan, maar ik zou een ieder wel aanraden om dit onder goede deskundige begeleiding te doen. Ik wist op dat moment helaas niet van het bestaan van dergelijke instanties.

Een stressvol lichaam verbruikt veel magnesium

Op dat moment wist ik er niets vanaf maar ik leerde door onderzoek dat het lichaam extra magnesium verbruikt bij stress. Achteraf gezien heb ik in mijn leven waarschijnlijk vaker last gehad van een tekort. Bij stress verbruikt het lichaam meer magnesium, bij een magnesiumtekort heb je meer last van de stress.

Tegenwoordig smeer ik mijn huid in met magnesiumolie. Volgens een arts, die zich specialiseerde in magnesium, schijnt het zelfs vele malen beter te worden opgenomen via de huid.

Het gaat nu weer goed met me!

Het gaat nu gelukkig weer goed met mij. Ik ben van al mijn psychomedicatie af. Dit is wel een grote tegenstelling met wat de deskundigen van de GGZ voorspelden. Zij zeiden dat ik alle medicatie veel te hard nodig had en dat ik absoluut niet zonder zou kunnen. Het was een groot geluk dat ik een ingeving kreeg dat ik magnesium nodig zou kunnen hebben. Ik word nu uitgenodigd om lezingen te geven, ik sta voor grote groepen en ik voel mij geweldig!

Mijn motto is: Luister goed naar wat jouw lichaam nodig heeft. Luister naar je eigen wijsheid want dit kan voor ieder anders zijn. Ik zeg niet dat iedereen zal opknappen van magnesium maar het heeft mij in ieder geval er bovenop geholpen.

(Nawoord Marjolein: meer over magnesium kan je lezen in dit artikel Magnesium; het meer-energie mineraal) 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Hanquet Linda
Door

Hanquet Linda

op 06 Mar 2015

Dit verhaal is zo herkenbaar voor mij. Ik heb ook een zware depressie gekregen samen met burn out. Vijf maanden opname en veel medicatie. Nu 6 jaar later nog 1 pilletje:). Nu ben ik vooral bezig met gezonde voeding en levensstijl aangepast. Ik kan nog steeds niet werken, maar doe vrijwilligerswerk, dat geeft mijn leven een meerwaarde.Bedankt voor je verhaal. Linda

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Linda,Wat goed dat jij ook jouw voeding en levensstijl hebt veranderd en nu zover bent dat je vrijwilligerswerk kunt doen. Ik denk dat je in het vrijwilligerswerk vaak een heel belangrijke taak kunt hebben.Groetjes, Cora

gerda
Door

gerda

op 21 Mar 2015

hallo Cora. ik ben op dit moment in een depressie al div gehad gebruik paroxcitine en wil graag magnesium citrat nemen waar krijg ik die solgar 5oo mg. groeten gerda

cora
Door

cora

op 23 Mar 2015

Hallo Gerda,Zet nooit zomaar de Paroxetine aan de kant!, dat moet zeer zorgvuldig worden afgebouwd. Het is een moeilijk middel om af te bouwen hoor ik van veel mensen die dat hebben gebruikt of er mee bezig zijn om dat af te bouwen. Het beste is om daar deskundige hulp, die gespecialiseerd is in afbouwen, voor te zoeken. Heb wel eens gehoord dat AntiDepressivaVrij Nederland er zo een is.Ik weet niet zoveel van merken magnesiumcitraat af, maar denk dat je hierover het beste advies in kan winnen bij een natuurwinkel. Die hebben vaak verschillende merken en kunnen jou vast de goede aanwijzen.Groetjes, Cora

Jasmijn
Door

Jasmijn

op 19 May 2015

Ik heb ook 5 jaar lang paroxetine gebruikt en mocht volgens de huisarts van 10 naar 5 mg en daarna gelijk stoppen. NOOIT DOEN! Ik ben door een zwarte gruwelijke diepste hel gegaan die ik nooit meer zal vergeten! na 2,5 jaar ben ik nog steeds niet hersteld. Ondertussen ben ik steeds van antidepressiva gewisseld en werd alleen maar zieker. Ben echt op t randje van de dood geweest. Besloot toch weer te starten met paroxetine omdat ik toch blij was daarmee. Als je daaraan begint moet je dus of niet stoppen of op de juiste manier stoppen. Dus begon weer met 5mg op te bouwen iom met de huisarts. Na 3 dagen belandde ik bij crisisteam omdat ik zelfmoordneigingen kreeg. Nu moet ik volgens de artsen zonder medicatie verder met therapie. ik vind het heel zwaar zonder medicatie. Ik smeer me nu ook in met magnesiumolie maar merk niet echt verschil. ik slik ook magnesium vitamines in. Ik hoop dat het binnenkort begint te werken.

cora
Door

cora

op 20 May 2015

Hoi Jasmijn,Wat zal je een verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt! De stap van 10 naar 5 mg en dan stoppen lijkt mij een onmogelijke opgave... Mijn afbouw heb ik heel langzaam gedaan en ben zelfs verder gegaan met afbouwen dan de laagste dosering die de fabrikant uitgeeft. Te snel afbouwen kan hele nare gevolgen hebben waar je nog jarenlang last van zou kunnen houden.Wat is het spijtig dat veel artsen zo weinig verstand hebben van afbouwen. Wat hoop ik dat je ook nog effect zult hebben van de magnesium. Soms kan het nog een hele zoektocht zijn wat jou zou kunnen helpen.Wens je veel succes en sterkte

trudi
Door

trudi

op 06 Mar 2015

Ik vind het heel herkenbaar maar ik heb mijn hele leven al last van negatieve gevoelens, Als kind al ik werd gepest omdat ik langzaam was ik kon niet goed leren. Mijn rijbewijs dat lukte me niet om te halen werken teveel stress ontslag kinderen 2 kinderen met een handicap het ging steeds slechter met mij met de dag met de week. Psychologen dat werkte niet ik tref gewoon elke keer de verkeerde de een praatte met mee de ander zag niet dat het nog steeds slecht met me ging. Hij zei rustig het gaat goed met je. Ik durfde niks meer te zeggen dat het nog steeds slecht met me ging. Tot vorig jaar mijn man wilde scheiden. Ik had vlak daarvoor een magneet armband gekocht. Ik was altijd de negatieve niet gezellig enzz. Die Armband helpt mij enorm goed hetzelfde effect als magnesium denk ik ik drink veel water. Na een terugval van vorig jaar met crisisdienst gaat het na 3 en een halve maand voor 85 % de goeie kant op. Maar bij mij duurde het veel langer meer dan 16 jaar. Ik ben zelf al een poging aan het doen om mijn leven op te schrijven in een boekvorm. Ik ben vorig getest op autisme dat is er vorig jaar uitgekomen. Maar toch denk ik dat de test niet helemaal klopt ik schijn nl pdd-nos te hebben. Maar ik geloof er niet helemaal in. Dit is in het kort mijn verhaal

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Trudy,Wat fijn dat je zoveel effect van de magneetarmband en het vele water drinken hebt. Zo zal er voor ieder iets anders kunnen zijn wat werkt. Mijn motto is daarom altijd: Luister goed naar jouw eigen lichaam, wat dat nodig heeft.Ik gun jou dat jij ook in een wat rustiger vaarwater terecht komt. Jij hebt al heel wat meegemaakt!Hoe je een ziektebeeld noemt is volgens mij niet zo belangrijk (alleen wel voor de zorgverzekering) Het gaat er vooral om hoe je het allemaal ervaart.Groetjes, Cora

els
Door

els

op 07 Mar 2015

Hallo cora, wat geweldig dat je hersteld bent. Ik slik al 3 jaar paroxetine vnl tegen paniekaanvallen. Ik wil er graag vanaf maar mijn huisarts reageert met...waarom zou je als je je er goed bij voelt. Ik ga vandaag nog om magnesium en binnenkort maar weer es naar mn huisarts

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Hoi Els,Wees voorzichtig met afbouwen en probeer er deskundige hulp bij te krijgen. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat zij ervaren hebben dat het afbouwen van Paroxetine erg moeilijk is.Magnesium zou kunnen helpen wanneer een magnesiumtekort de oorzaak is. Begrijp dat in onze maatschappij wel veel mensen waarschijnlijk een tekort zullen hebben.Er zijn veel verschillende soorten verbindingen met magnesium en lang niet alle zijn even goed opneembaar in het lichaam. Zelf gebruik ik magnesiumolie. Een arts die zich specialiseerde in magnesium vertelde dat magnesium het beste via de huid wordt opgenomen.Veel succes, Cora

C sibrandi
Door

C sibrandi

op 20 Mar 2015

Wat herkenbaar het verhaal van Cora Ook ik heb 7 jaar paroxetine geslikt 20 mg,het was zo gemakkelijk,waren de tabletjes op,even een telefoontje naar de HA en ,lag een recept klaar en ik had weer een nieuwe voorraad,er werd nooit even gevraagd,zullen we eens even praten over afbouwen,dat heb ik dus zelf gedaan.Heb er een jaar over gedaan,het was niet gemakkelijk,maar het is me gelukt. Nu slik ik magnesium,en eet biologisch,ben aan het hardlopen,goed voor de serotine,ik ben er nog niet maar voel me steeds fitter Dus mensen,bezint voor ge begint,geen antidepressiva,het maakt meer kapot dan je lief is en even voor Els,volg mijn voorbeeld,de HA weten hier niks van

Beni
Door

Beni

op 07 Mar 2016

Hallo Els, Ik slik al 8 jaar Paroxetine. Echter is de dosis door de jaren heen veranderd. 8 jaar geleden begon ik met een dosis van 20mg per dag. Ik had persoonlijk last van ernstige neerslachtigheid. Dat is net als paniekaanvallen het gevolg van serotonine inbalans. Na 4 jaar zei mijn huisarts juist dat ik dat niet mijn hele leven zou hoeven slikken en dat ik best mocht beginnen met afbouwen. Hoe was de volgende uitdaging. Farmaceutische bedrijven zijn er om je aan hun "zooi" te helpen, niet om je er vanaf te helpen! Toen ben ik dus op eigen kracht gaan afbouwen. Ik heb er een jaar over gedaan... tot de dag dat ik pilletjesvrij was! Helaas keerden verschijnselen na 3 maanden terug. Toen ben ik in overleg met mijn huisarts gewoon weer begonnen, maar dan op mijn manier, dwz: 1 pilletje van 10mg per week!! (ipv 20mg x dag). Deze dosering werkt perfect voor mij. Ik heb nergens last van. Integendeel, ik functioneer weer "normaal"! ;-) Recentelijk kreeg ik weer eens last van ernstige neerslachtigheid. Een week heb ik overwogen om mijn dosis te verdubbelen! Maar toen ik me realiseerde dat ik een "op te lossen" probleem had, ben ik die maar gaan "elimineren" & ben ik vrolijk door blijven gaan op mijn "onderhoudsbasis". Ooit wil ik er helemaal vanaf, maar daar ben ik nu even nog niet aan toe. Dat komt vanzelf op mijn pad denk ik. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Winanda van de Sande
Door

Winanda van de Sande

op 07 Mar 2015

Hallo Cora,mijn ervaringen zijn ongeveer gelijk aan wat jij hier verteld. Na de geboorte van ons oudste kind ben ik depressief geworden; natuurlijk schreven ze dit toe aan een postnatale depressie. Maar voordat we daar achter kwamen, was ons tweede kind onderweg en kon ik geen medicatie krijgen. Na de geboorte van ons tweede kind heb ik het eerst even aangekeken en toen toch aan de bel getrokken, dus kreeg ik medicatie. Nou dat heb ik een half jaar genomen, maar ik werd er niet opgeruimder van, dus ook weer getopt (afgebouwd). Ik had het gevoel, dat het iets anders was en zo ben ik magnesium gaan nemen en vitamine D en omega 3. Het hielp me allemaal een beetje, maar ik bleef aantobben, met depressieve buien en een pijnlijk lichaam. 7 jaar na de geboorte van onze oudste kreeg ik bij een reumatoloog de diagnose Fibromyalgie. Hij vertelde er duidelijk bij, dat ze niet wisten waardoor het ontstaat en dat er geen medicijnen voor zijn. Daar kon ik het niet bij laten en ik ben met gezonde voeding aan de slag gegaan en heb heel veel gelezen over aanvulling hiervan, maar ook over E-nummers. Daardoor kwam ik er achter, dat E621 de klachten van Fibromyalgie konden versterken. Toen ik dit stofje (dat bijna overal aan is toegevoegd) 6 weken had weggelaten was dat een openbaring! Ik wist niet meer, dat ik me zo fit en vrolijk kon voelen. Nu heb ik dat nog zeker 4 keer zo ervaren (omdat het heel lastig is, om weg te laten), maar nu weet ik dat ik het nooit meer binnen wil krijgen, want zonder dit stofje heb ik niet of nauwelijks klachten. Ook voor mijn gezin is dat steeds een verschrikkelijke periode en ik heb het gevoel, dat ik ze ook steeds moeizamer door kom. Vandaar dat ik iedereen wil waarschuwen voor E621!!!!!!!! Denk goed na wat je in je lichaam stopt!Wees lief voor jezelf en geniet van het leven! Groet winanda.

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Winanda,Wat fijn dat jij ook de oorzaak van jouw problemen hebt gevonden en het kon oplossen door het stofje E621 uit jouw voedingspatroon te schrappen! Denk dat er heel wat mensen onwetend last zullen hebben van allerlei toevoegingen. Hoop dat de verschijnselen van de Fibromyalgie voor jou er zoveel mogelijk door beperkt zullen worden.Zo moeilijk wanneer je na de geboorte van een kind zo'n heftige periode meemaakt, dan is er geen sprake van een roze wolk. De periodes na de bevallingen waren voor mij ook heftige tijden..Groetjes, Cora

Hanquet Linda
Door

Hanquet Linda

op 12 Mar 2015

Bedankt voor je verhaal. Ik heb ook Fibromyalgie en kan niet meer werken. Ik ben alles aan het lezen over de E621. Het is de moeite waard om dit E nr uit mijn voeding te laten.Wat heb ik te verliezen he? Bedankt Liefs Linda

Petra de Lange
Door

Petra de Lange

op 07 Mar 2015

Wat een geweldige boodschap voor zoveel depressieve mensen! Dat geeft hoop... Dankjewel dat je dit wilde delen, ik heb veel respect voor je. Het allerbeste gewenst.

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Petra,Bedankt voor jouw lieve woorden. Hoop dat ieder zal vinden wat hij/zij nodig heeft. De oorzaak van een depressie zou ook andere tekorten (vitamine of mineralen) of andere oorzaken (b.v. schildklier) kunnen hebben.Groetjes, Cora

Jolanda
Door

Jolanda

op 07 Mar 2015

Ik ben al meerdere malen in een depressie beland, veel keer op eigen kracht eruit gekomen maar nu ook aan de medicatie. Voel me slaperig en snel opgebrand. Zal jouw advies eens proberen want baat het niet dan schaat het niet! Dankje voor het artikel

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Jolanda,Wat naar dat je al meerdere keren een depressie moest doormaken. Adviezen geven doe ik niet hoor, heb alleen mijn verhaal verteld. Bij mij lag de oorzaak duidelijk in een magnesiumtekort...Je hebt veel verschillende soorten magnesium (verbindingen) en lang niet alle zijn evengoed door het lichaam opneembaar. Er wordt vaak magnesiumoxide verkocht (dat is goedkoop) maar dat verhoogt de magnesiumspiegel nauwelijks.Zelf begon ik met magnesiuCITRAAT, dat blijkt in de top te zitten van goed opneembare soorten. Nu gebruik ik de magnesium allang via de huid door deze in te smeren met magnesiumolie. Zo wordt het bij mij goed opgenomen. Wanneer ik een stressvolle dag heb neem ik nog als extraatje een magnesiumvoetenbadje, voel dan de spanning wegtrekken.Veel sterkte, Cora

Carry Bloetjes
Door

Carry Bloetjes

op 08 Mar 2015

Wauw, wat een verhaal! Respect, dat je je eigen gevoel hebt gevolgd en niks laat wijs maken door wat andere mensen denken, dat jij nodig hebt.Zelf neem ik sinds een paar maanden ook extra magnesium en merk dat ik me relaxed en blijer voel, geweldig toch!Magnesiumolie heb ik nog nooit van gehoord, maar klinkt interessant.. Succes met alles, en hou vol!

cora
Door

cora

op 09 Mar 2015

Beste Carry,Wat goed te horen dat jij ook zoveel aan magnesium hebt!Wanneer je magnesiumolie zoekt, kijk dan goed of je een zuivere vorm hebt, deze zou enkel magnesiumchloride en aqua (=water) hoeven te bevatten. Andere hulpstoffen zijn niet nodig en kunnen alleen maar voor andere reacties kunnen zorgen. Ik maak mijn magnesiumolie zelf, het recept zou je kunnen vinden op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Vaar-mijn-eigen-koers-met-magnesium/1506120506305954?fref=tsGroetjes, Cora

Els
Door

Els

op 12 Mar 2015

wat een diepe bewondering heb ik voor jou, om in jouw diepste binnenste, met alle tegenwerkingen, jouw eigen pad te volgen. IK kan niet anders, dan diep voor jou buigen! Chapeau!

cora
Door

cora

op 12 Mar 2015

Beste Els,Dankjewel voor jouw lieve woorden.Het is een pad dat ik al jaren eerder had willen volgen... Soms heb je echter geen keuze... kiezen anderen voor je (gedwongen opnames)

Hennie
Door

Hennie

op 19 Mar 2015

Hallo Fijn je verhaal te lezen. Bevestigd mijn vermoedes. Ik heb steeds gezegd dat het iets lichamelijke was. Een paar dagen nu magnesium geslikt. Voel me stukken beter. Gevraagd aan de arts om magnesium te prikken. Ook is er vitamine D geprikt. Ik had veel te lade vit.d . Heb nu vit.d pillen maar lees op sites dat je dit beter samen met magnesium kan slikken anders wordt het niet goed opgenomen. Ik heb steeds gehoort dat er in voeding genoeg zit en dat het niet nodig is om vit. Te slikken. Maar met al dat opgefokte eten geloof ik daar niet in. Aan iedereen die moe, depressief, spierpijn, gewrichtspijn heeft zou ik willen zeggen laat je vitamines nakijken. Volgens mij kun je daar een hoop mee oplossen. Zelfs mijn rusteloze benen werden minder. Groetjes hennie

cora
Door

cora

op 23 Mar 2015

Hallo Hennie,Wat fijn dat jij ook baat lijkt te hebben bij magnesium!Het zou heel goed mogelijk zijn dat de lab. test uit zal wijzen dat jouw magnesiumgehalte binnen de normen valt. Er zou maar 1% van al het magnesium in het bloed zitten, wat het lichaam constant probeert te houden. Het zou dus een verkeerd beeld kunnen scheppen. Het fijne van magnesium is dat je er gemakkelijk mee kunt stoppen wanneer het niet voor je werkt, zo kun je de proef op de som nemen of je een gebrek hebt. Wanneer de klachten verdwijnen lijkt het mij duidelijk.Magnesium zorgt voor ontspanning van de spieren, vandaar dat rusteloze benen weer tot rust zullen komen.Van vit.D combineren met magnesium hoor ik ook vaak.Groetjes, Cora

ada
Door

ada

op 15 Apr 2015

Hoi Cora, Wat een mooie weg die je gegaan bent.Ik ben heel blij voor je. Goed gedaan en goed van je dat je dit deelt. Groetjes van Ada

Ans van Voorst
Door

Ans van Voorst

op 15 Apr 2015

ook ik heb bijzonder veel baat bij magnesium! hartelijk bedankt voor de tip hartelijke groeten Ans v voorst

Tineke bakker
Door

Tineke bakker

op 03 May 2015

Hoi Cora. Ik heb 24 jaar clomipramine geslikt. Al heel lange tijd maar 25 mg dd. Ben nu 10weken zonder. Laatste stap is inderdaad heftigste is mijn ervaring. Ik heb wat vragen: welke onttrekking verschijnselen had jij? Hoe lang heeft het geduurd voor je de "oude"was? Ik heb wat contact gehad met jelmer van Nimwegen van stichtingen antidepressivavrij en heb nu een huisarts die goed op de hoogte is van afbouwen. Zelf ervaar ik forse problemen met inslapen, dagen,/tijd en dat ik vaker somberder ben en meer gespannen. Jelmer heeft me ook geadviseerd magnesium te gebruiken. Hij, mijn huisarts en andere ervaringsdeskundigen vertellen mij dat na zo'n lang gebruik het zeker 1/2 tot1jaar kan duren voor je de oude bent. Ik vind het vaak ook echt een hele strijd. Mij helpt het als ik mensen ontmoet, die deze dingen herkennen als "normaal" behorend bij het stoppen met AD. Wat erover jij tijdens je afbouw periode(concreet) en hoe lang heeft het geduurd. Herkenning geeft mij weer moed door te gaan. Vriendelijke groet, Tineke

cora
Door

cora

op 06 Aug 2015

Hoi TinekeSorry voor mijn late reactie, deze melding heb ik gemist. De onttrekkingsverschijnselen zijn per middel verschillend, dus aan mijn ontwenningsverschijnselen zul je niet veel hebben. Ik voelde mij al snel een stuk beter. Langzamerhand zie ik dat bepaalde dingen toch weer terugkomen (mijn creativiteit kwam pas na 2 jaar terug) Fijn dat Jelmer jou goed kan helpen. Van mijn slaapproblemen kwam ik af door acupunctuur, na één sessie kon ik al weer slapen. Later kwamen de slaapproblemen weer en heb ik nog eens een acupunctuursessie gedaan, waarna dit opgelost was. Wanneer ik nu eens iets moeilijker in slaap kom spray ik wat lavendel op mijn kussensloop en lig ik al snel in dromenland...

nathalie
Door

nathalie

op 29 Jul 2015

Wow!

ammerens
Door

ammerens

op 27 Dec 2015

Hallo, Wat een verhaal. Ik slik handen vol medicijnen en ook magnesium, ik heb Fibromyalgie en borderline. Vaak down en moe. Momenteel ben ik geestelijk en lichamelijk op. Ik at Paleo, maar ben gezwicht voor de chocolade en lekkere dingen. kan maar niet weer op gang komen. Heb je tips voor me? 😊

Cora
Door

Cora

op 26 Feb 2016

Hoi Ammerens,Voor mij was belangrijk welke soort magnesium ik nam. Begon met magnesiumcitraat en ben later overgegaan op het insmeren van mijn huid met magnesiumolie. Mijn belangrijkste motto is: "Vaar je eigen koers" Zoek uit wat voor jou helpend kan zijn, want dat zal voor ieder anders zijn.

ammerens
Door

ammerens

op 20 Apr 2016

Ik heb inmiddels een groot deel afgebouwd van mijn medicijnen. Ipv prozac ben ik overgegaan op Sint janskruid. Dat voelt al beter. Ik gebruik magnesium van de vitaminestore. mijn favoriete shop.

Cora
Door

Cora

op 17 May 2016

Wat goed Ammerens! Dat klinkt lekker natuurlijk.

mandy
Door

mandy

op 21 Feb 2016

Lieve Cora na lang twijfelen schrijf ook ik eens hier een reactie. Mijn hele situatie is het afgelopen jaar erg complex geweest. Van een energiekeer vrolijke sociale lieve vrouw. Na een verbitterd depressief persoon. Het is bij mij begonnen met een burnout op m'n werk waar heel veel druk op de ketel stond. En enorme relatie problemen. Bijna een half jaar lang heb ik bijna iedere dag op mezelf gezeten nadat ik niet meer mocht werken. Ik kreeg medicatie diverse antypsychotica en anti depressiva. Hierdoor werd k als maar meer depressief en namen zelfmoordgedachtes toe. Uit eindelijk hoe moeilijk het ook was heb ik er voor gekozen om uit de relatie van toen te gaan en nieuwe relatie aan te gaan met ex van vroeger. Daar waren op het begin erg veel onzekerheden en twijfel's wat het heel moeilijk maakte. Vrienden en familie lieten ons van alle kanten vallen. En mis gunde ons het geluk. Beide veel meegemaakt en vaak teleurgesteld dus t vertrouwen in mensen s echt heel diep gezonken. Nu is het zo dat wij beide erg geïsoleerd leven en voor mij voelt t of iedere dag hetzelfde is. heb totaal geen interesses meer en zelf's voel ik mij gevoelloos ook naar mijn vriend toe. Ik kan dagen gewoon blijven zitten en niks doen. heel de dag negatieve gedachten door mijn hoofd. ik ben toch gestopt met anti psychotica was maar 25 mg maar ik probeer het op eigen kracht. heb lichamelijk veel klachten en soms voel ik mij enorm emotieloos. films doen mij niks meer waar k vroeger zo goed op kon focussen en van kan genieten. Mijn vriend zegt steeds je bent mooi ik hou vn je. Maar lijkt of t niet binnen komt omdat k toch gedachten heb dat ik lelijk ben en hij btr kan krijgen. ergste s dat ik veel aandacht krijg vn mannen zelfs nu k mega ben afgevallen etc. het enigste wanneer k mij goed voel s als ik gedronken heb en x los ga. heb ook geen sociale contacten meer om mij heen. ik heb gevoel of ik de enigste ben en zwak ben en het niet meer overgaat. heb je wat advies voor mij. liefs Mandy

Cora
Door

Cora

op 26 Feb 2016

Hoi Mandy,Wat een moeilijke tijd maak je nu door. Voor mij was het belangrijkste dat ik goed naar mijzelf en mijn eigen lichaam luisterde, Helaas ben ik geen arts of therapeut en het is dus moeilijk om een ander zomaar advies te geven. Wens je veel sterkte.

anne
Door

anne

op 17 May 2016

Hoi cora ik ben zwaar depressief vanaf november .ik voel me wel beter als toen .maar nog langer nie goed elke dag denk ik waar leef ik nog voor ik heb een tijdje in geldrop gezeten voor opnamen en slik antidepresieva ik heb t gevoel dat ik nooit meer de oude word voel me zo ontzettend rot elke dag is een overleving heb ook een heel raar gevoel in mijn hersenen ik vroeg me af of magnesium ook bij mij werkt ik denk dat ik het gewoon moet proberen

Cora
Door

Cora

op 06 Jul 2016

Hoi Anne,Het gevoel dat het nooit meer iets zal worden, herken ik zo goed! Ik heb geen idee of magnesium jou zal helpen, de oplossing zal voor iedereen anders kunnen zijn. Het ligt er maar net aan wat de oorzaak is... Zo kan bv. een ontregelde schildklier voor problemen zorgen en ook een hormonale depressie wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Er zijn meer vitamine- en mineralentekorten die klachten kunnen geven.en zo zijn er nog wel meer oorzaken.. Hoop dat jij snel achter jouw oorzaak zal komen en dat jouw herstel snel zal komen.

Aurinka
Door

Aurinka

op 11 Jun 2016

Cora! Wat goed om jouw verhaal te lezen! Ik ben Goddank al jaren niet meer depressief. Heb nooit medicatie genomen, wat de artsen ook zeiden. Ik ben gaan hardlopen onder begeleiding. Dat heeft goed uitgepakt. Was niet altijd makkelijk. Maar mijn weerstand tegen pillen was zo groot. Zeker als ik mijn sportmaatjes zag die wel gebruikten; vaak zombies!Ik wilde - kostte wat het kost- mezelf blijven!! Nooit geen spijt van gehad.Kies je eigen koers. Deze slogan raakt me echt, nu ik herstellend ben van een jaartje borstkanker..

Cora
Door

Cora

op 06 Jul 2016

Wat goed dat jij ook jouw eigen koers bent gaan varen Aurinka en er door hardlopen weer uit jouw depressie kwam! Zo zie je maar weer eens dat de oplossing voor iedereen anders kan zijn...Fijn dat je de borstkanker ook nog eens overwonnen hebt.

Kinga
Door

Kinga

op 14 Sep 2016

Goed gezegd. Rennen heeft me ook erg geholpen omdat ik mee heb gedaan aan running therapie onder begeleiding. Je moet vooral ontspannen dingen doen dan wordt je weer jezelf. Maar bovenal praten over je problemen wat ik voorheen nooit deed. Dat is heel belangrijk. Gelukkig ben ik nu niet meer opgenomen en kan ik weer volop genieten van mijn leven met mijn nieuwe vrienden en op naar een jaar vol geluk. Ik doe dit schooljaar helaas wel opnieuw maar dit keer kan ik het en ik weet wat ik in ieder geval niet meer moet doen om terug te vallen in de depressie.

Carola
Door

Carola

op 07 Aug 2016

Ik gebruik nu bijna 6 jaar Lexapro. Eerst anderhalf jaar 10mg en daarna afgebouwd omdat ik dacht dat het kon. Een jaar zonder gedaan, maar toen in combinatie met overgang en schildklierklachten helemaal ingestort. Van de huisarts 20mg moeten nemen. Het was dat of opname. En dat laatste wilde ik helemaal niet. Nu aan het afbouwen, met kwartjes steeds. Iedere keer heftige verschijnselen: opvliegers, oorsuizingen, hoofdpijn, ademhaling hoog, trillen van binnen en moe, moe, moe. Van 15 naar 12,5 was moeilijk, en in de AD-val getrapt en teruggegaan naar 15. Toen dat weer goed ging opnieuw afgebouwd naar 12,5 en dat ging na een week zo goed dat ik meteen verder afgebouwd heb naar 10 (een week geleden). Ik voel me ellendig. Het lijkt alsof ik niet kan ademen, heel moe, vannacht slecht geslapen/angstige droom gehad, brandende ogen en ik voel mijn hartslag tot in mijn tenen. Het lijkt op de klachten die ik had toen ik de tweede keer begon met Lexapro. In mijn hoofd een strijd nu: zijn dit afkickverschijnselen of krijg ik mijn oude klachten weer terug? Magnesiumolie gebruik ik regelmatig, soms ook een magnesiumbad. En daarnaast ook af en toe CBD-olie. Ik sta anders in het leven, de depressie was reactief (overlijden partner), heb hard gewerkt aan mezelf afgelopen jaren... Waarom nu dan dit? Ik kan wel janken... Komt dit ooit nog wel goed?

Irene
Door

Irene

op 20 Aug 2016

Ik slik fluvoxamine 50mg kan ik daar naast magnesium gebruiken

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2016

Het is niet waarschijnlijk dat dit problemen geeft, maar het is altijd raadzaam om je arts te vragen of het kan.

Dierenliefhebber
Door

Dierenliefhebber

op 10 Sep 2016

Ik slikte meer dan 18 jaar seroxas temazepam pillen en ben met seroxas 4 jaar geleden gestopt en 3 maanden geleden gestpt met temazepam en sinds gister kocht ik magnisium en het werkt alleen slapen 8s echt moeilijk :( ik heb precies zelfde mee gemaakt als deze mevrouw boven haar verhaal

Susan
Door

Susan

op 09 Nov 2016

Dit had mijn verhaal kunnen zijn. 20 jaar lang heb ik antidepressiva geslikt en 9 jaar lithium.Een hel was het waar ik niet uit kwam.Iedere afspraak bij de psychiater gaf ik aan hoe slecht ik me voelde, geestelijk maar ook lichamelijk.Dan werd de dosis " gewoon" verhoogd of ik kreeg een ander merk.Wat heb ik moeten vechten.Je denkt dat deze mensen wel weten wat ze doen maar ze hebben geen idee.Stiekem ben ik met de Lihtium gestopt want niemand had vertrouwen in mij, zelfs mijn partner niet.Wat ben ik bang geweest en alleen maar al heel snel voelde ik mij beter.Uiteindelijk ben ik met een ernstige slaapstoornis(mede door R.L.S, veroorzaakt door de antidepressiva, een ernstig dopamine tekort door de syntetische serotonine die ik niet nodig had) bij een natuurarts terecht gekomen .Hij durfde het aan om met mij de medicatie af te bouwen en adviseerde mij alle toegevoegde suikers te schrappen wat er op neer komt dat je maar beter alles zelf kan maken.Ter vervanging kreeg ik natuurljjke antidepressiva zoals Crocus maar al gauw werd duidelijk dat ik die totaal niet nodig had, ze werkten zelfs averechts.Ook ik gebruikte er magnesium bij ( meta relax ,2 tabletten p.d)Ik ging mij verdiepen in voeding en kreeg zoveel energie dat ik zelfs zin had om te sporten.40 Kilo ben ik afgevallen zonder enige moeite!Mijn bloedsuikerspiegel was eindelijk weer stabiel.Een klacht waar ik al jaren mee rond liep.Ik kon nog geen 2 uur slapen of ik MOEST alweer eten.Ik kan het iedereen aanraden om nooit zomaar aan de antidepressiva te gaan.Er zijn vele andere oplossingen.Laat je helpen door een orthomueicilaire arts.Probeer het afbouwen altijd in overleg te doen en zeker niet zonder steun.Mensen hebben geen idee wat die rotzooi met je doet.Ik kan weer werken, volg een opleiding na dat mijn leven 20 jaar lang heeft stil gestaan.Ik had de diagnose manisch depressief gekregen.Nooit heb ik er in geloofd en ik heb moeten vechten als een leeuw om het tegendeel te bewijzen.Ooit ging ik naar de huisarts met een angststoornis en ging naar huis met een doosje antidepressiva.Vanaf toen is de ellende begonnen.Vreetbuien, niet normaal.Ik at zoveel suiker, dat heeft mijn lichaam en geest echt kapot gemaakt.Had ik toen maar magnesium gekregen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Zo, wat een verhaal Susan! Wat goed dat je bent blijven zoeken en een goede natuurarts/orthomoleculair arts hebt gevonden die je echt kon helpen. Dit is weer een heel mooi voorbeeld van hoe het ook kan, dank je wel voor je bijdrage.

Jo
Door

Jo

op 06 Jun 2017

Magnesium is ook doeltreffend voor bepaalde hartritmestoornissen,ik heb sedert ik magnesium neem minder last van ritmestoornissen

Cora
Door

Cora

op 14 Dec 2016

Geweldig dat je bent opgeknapt na zo'n verschrikkelijke tijd Susan. Het is ongelooflijk dat er in de reguliere geneeskunde zo weinig met magnesium gedaan wordt... Zeker als je bedenkt dat het zoveel minder schadelijk zal zijn dan antidepressiva en andere psychische middelen.Antidepressiva e.d. kan bij sommigen (zoals wij) zoveel nare bijwerkingen veroorzaken, zonder dat de klacht verholpen wordt. Gelukkig ben je weer hersteld en heb je jouw leven weer goed op kunnen pakken.Ben er ook van overtuigd dat je het beste af kan kicken van dergelijke middelen met begeleiding die daar echt verstand van heeft.

Pamela Groot
Door

Pamela Groot

op 22 Mar 2017

Bedankt allemaal voor het delen van jullie ervaringen. Ik slik al zo een 15 jaar paroxetine. Ik wil hier al jaren van af. Ik heb best al wat bereikt hoor waar ik trots op ben van 60 naar 15 mg, alleen wil zo graag er helemaal van af. Door jullie ervaringen krijg ik weer hoop en weet ik dat ik zoals ik al vermoedde het mogelijk is er van af te komen. Het maakt me niet uit hoe lang het met. Ik da er voor. Bedankt voor het delen van jullie kennis. Dankbare groet, Pamela.

Anita
Door

Anita

op 05 Apr 2017

Beste Cora, Ik ken je verhaal ook van de Libelle, gebruik sindsdien nu ook magnesiumolie van Zechsal, helpt inmiddels goed, vindt het alleen wat plakkerig. Hoe ga jij hiermee om en hoeveel sprays gebruik je?

petra
Door

petra

op 31 Aug 2020

dankjewel

Kitty
Door

Kitty

op 14 Sep 2021

Hallo Cora . Het is alsof dat je over mij schrijft. In 1989 was mijn eerste opnamen . Ook veel medicatie..efexor.! ! Voelde me na 6 weken een beetje beter .. De weken ervoor en de tijd voor de opname in het umc Nijmegen was een tijd van overleven ! Onze kinderen (twee dochters )waren 14 en 16 jaar oud op dat moment . Lieve sociale meiden ! Daar heb ik tweehonderd %in gestopt . Mijn eigen jeugd was er een die ik niet graag over zou doen . Maar goed het was me gelukt om er vol voor te gaan . Ik vondt het heerlijk en had een fijn gezin .daarbij werkte ik ook in de zorg ! Dat was altijd goed gegaan totdat ik ging merken dat er iets niet goed was met mijn lijf en hoofd ! Was erg onrustig en verdrietig? Heel langzaam aan zakte ik weg . Naar huisarts en overlegd. Kreeg oxcacepam om me rustiger te voelen . Dat werkte in eerste instantie even . Maar het verdriet was erger en het ging over in piekeren . Niet meer kunnen slapen .angstig en depressief erg depressief. Het werd steeds erger en ook het crisisteam kwam er bij aan te pas . Toen opgenomen 3.5 mnd wat was dat een hel ! Mijn hele lichaam was uit balans . Heb de tijd uitgezeten blij dat ik hulp had gekregen . , Dat wel ....maar het sluimeren van depressief zijn was er nog steeds. Angst en druk in mijn hoofd .achterdocht en boosheid konden het over nemen . Zo ben ik nog vier keer opgenomen geweest . Het was vechten heeeeel hard vechten . Met in mijn achterhoofd altijd het gevoel ik trek het niet meer voor mij hoeft het niet meer . Ik wil wel maar ik kan niet meer ben kapot ! Ook erg veel aangekomen van de medicatie. Er was niet meer veel over van de actieve en zorgzame moeder en vrouw . Ook het onbegrepen worden en niet uit kunnen leggen ging mij boven mijn pet . Ik wilde zo graag weer de oude zijn . Maar heren doktoren psychiater en het hele team er om heen wisten niet wat nog te doen ! Tot onze oudste dochter ziek werd ze kreeg hodskin een lymfklierkanker . Ik was er voor haar zoals alles ik was er voor iedereen .Ik was er en niemand, die wat aan mijn gezin moest peuteren want dan werd ik woest. Ik was altijd de spil van het gezin geweest dus ook nu . Maar de doktoren dachten daar anders over .moest rust en alleen voor mijzelf zorgen en de medicatie werd opgeschroefd dan nog maar qutiapine er bij ! Dat zou het piekeren verminderen .!Hoe ik een half jaar lang s.morgens het voor elkaar heb gekregen om naar mijn dochter te gaan weet ik achteraf niet meer .maar ze had me nodig dus ! ik was er ! Wist wat het was (. Dit door baarmoeder hals kanker. In de leeftijd van 32 jaar .) Ze heeft alles goed doorstaan .Het is goed gekomen ...toen ik het los kon laten ging het met rasse schreden weer verkeerd met mij . Weer een opname en verandering van medicatie! Nog maar wat meer van dit of dat . Een zombie..voor de zoveelste keer . Mijn huisarts heeft wel eens gezegd wat ben jij een mens met doorzettingsvermogen! Maar toen. Onze dochter kreeg vit d voorgeschreven van de oncoloog want dat was een te kort waar ze toen achter kwamen . Toen ging het balletje rollen . Ze heeft zich er in verdiept en heel langzaam aan naar een tijd alles te hebben bestudeert. Viel er voor mij ook van alles op zijn plaats. Naar de huisarts en alle vit en mineralen laten testen! Uit het bloed prikken kwam een heel scenario van wat ik eigenlijk al geruime tijd te kort kwam. En ook de hoofdzaak magnesium. Vit d .en b supplementen. BEN je 30 jaar verder !! Heb veel over mijn lichaam geleerd .en slik alles wat mijn lichaam zelf te kort of geheel niet aan maakte ! Je moet het allemaal zelf uit zoeken .want de wetenschap is er wel ..maar dat brengt geen geld op hé .? De grootste nachtmerrie is voor bij . Maar niet door de medicatie. ...maar door de supplementen. Nu nog wel wat medicatie maar bij lange na niet meer zo veel . Gezonde voeding en luisteren naar mijn lichaam zijn belangrijk geworden. Onze dochters zijn helemaal in de supplementen gedoken . En voelen zich goed . Ook de kleinkinderen hadden tekorten in bepaalde mineralen. Terwijl we altijd gezond aten en eten . Maar er is geen een dokter die daar OOIT naar gekeken heeft . En de farmaceutische industrie incasseren miljarden . En dat ten koste van vele mensen !Dat was even mijn verhaal.! En inderdaad lezingen kun je er over geven en dat kan alleen maar als je ervaringsdeskundige bent. En ik heb het gevoel en de overtuiging dat het ooit de medicatie van vele ziektes gaat overtreffen ! Dat ze zien dat het o zo belangrijk is dat ze eerst daar na kijken . Door het simpele afname van een buisje bloed en het onderzoek ! Wij hebben ook menig persoon al kunnen helpen hier mee ! Ik ben blij dat het langzaam aan die kant op gaat . Ik zal het niet meer mee . maken maar over tientallen jaren zal dat de eerte vereiste zijn waar naar gekeken wordt ! Met dank aan mensen zoals jij en ik . Vriendelijke groet kitty

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!