Recept: Lentegroenten met frisse citrusdressing
2 min. leestijd

Recept: Lentegroenten met frisse citrusdressing

Heb jij met dit mooie weer ook zo'n zin in lekkere, gemengde salades met een heerlijke dressing?  Ik kan daar maar geen genoeg van krijgen.  Niet alle groenten kan je rauw eten. Wees je ervan bewust dat je in een salade ook allerlei (kort) gegaarde groenten kunt verwerken zoals de asperges, erwtjes en courgette in onderstaand recept. Voeg gare, afgekoelde groenten toe en je salades worden gevarieerder, gezonder en lekkerder. 

En vergeet dan vooral een zelfgemaakte dressing niet!  De gezonde vetten in de dressing zorgen ervoor dat de voedingstoffen van de groenten in je darmen beter worden opgenomen. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig. 

Dit heb je nodig voor 2 personen

75 gram groene aspergetips
75 gram erwtjes
1 kleine courgette, in plakjes
50 gram radijs, in kwarten
1/2 rode ui, gesnipperd
50 gram bladsla of raapsteeltjes
100 gram zachte geitenkaas, in stukjes

Hoeft niet, wel lekker:  
Verse bladpeterselie
Handje pistachenoten

Voor de dressing
Sap van 1/2 sinaasappel of grapefruit
3 el extra vierge olijfolie
2 tl sinaasappelrasp
1 tl mosterd
1 klein teentje knoflook
Verse zwarte peper en zeezout

Zo maak je het

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje en klop tot een egaal geheel. Proef en bepaal wat het voor jou verder nodig heeft aan peper en zout. Stoom of kook (in een dun laagje water) de asperges en tuinerwten bij elkaar in 4 á 5 min gaar. Giet af en laat even afkoelen. Leg de plakjes courgette in een grillpan met  een drupje olijfolie. Grill aan beide kanten tot er lichtbruine strepen ontstaan. Maak twee borden op met de bladsla en ui gevolgd door de gegrilde courgette, tuinerwten, asperges en radijs. Verdeel de geitenkaas en een deel van de dressing erover. Maak eventueel af met wat pistachenootjes en fijngesneden bladpeterselie.

Tips:

  1. Vervang de geitenkaas door buffelmozzarella
  2. Gooi de schillen van (biologische) sinaasappels nooit weg, maar rasp ze. Het laat zich gemakkelijk invriezen. Ideaal voor om dressings, sauzen en gebak een pitje te geven.
  3. Dit recept komt uit mijn boek Voeding en ImmuunsysteemWil je meer van dit soort recepten klik dan hier.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.


Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten! 

arrow_drop_up arrow_drop_down