Het zelf inmaken (fermenteren) van voedingsmiddelen is terug van (ver!) weggeweest. Daar ben ik blij mee want gefermenteerde voeding zit vol met vitamines en vooral met goede darmbacteriën die probiotica worden genoemd. Goede darmbacteriën zijn de beste vrienden van je witte bloedcellen, de soldaten van je immuunsysteem die in actie komen als er ziektekiemen je lichaam binnendringen.
Door regelmatig probiotische voeding te eten versterk je je immuunsysteem en afweer tegen de ‘slechte’ bacteriën, vervelende schimmels en andere ziekteverwekkers zoals virussen.
Overgewaaid uit het Midden-Oosten
Vroeger beschikte men nog niet over een koelkast of vriesmethoden waardoor voeding snel bedierf. Door te wecken en/of te conserveren konden veel producten langer houdbaar worden gemaakt. Onder invloed van enzymen en bacteriën verandert de smaak, voedingswaarde en structuur. Enkele bekende voorbeelden zijn zuurkool, yoghurt, augurken, wijn en azijn.
In Nederland is ingemaakte, of ingelegde, citroen misschien nog niet zo bekend, maar in het Midden-Oosten en de Afrikaanse keuken doen ze er van alles mee. Denk aan tajines, vispakketjes, stoofgerechten en soepen.
De schil van de citroen vormt de smaakmaker in allerlei gerechten.
Je kunt ze ook in baksels verwerken, guacamole, dressings en gegrilde groenten. Je hebt er maar heel weinig van nodig. De smaak is fris, zuur en zoutachtig wat een mooie tegenhanger vormt in veel gerechten.
Ingemaakte citroenen; lekker zelf maken
In toko’s vind je nog wel eens een pot met ingelegde citroenen maar het is ontzettend makkelijk, en lekkerder, om het zelf te maken. Daarnaast is de kant-en klare variant vaak gezoet en gaan wij natuurlijk voor een variant zonder suiker.
Leuk aan zelf ingelegde citroenen wecken is dat je kunt experimenteren met allerlei specerijen en kruiden. Door deze toe te voegen wordt er extra smaak aan de citroenen afgegeven. De variaties zijn eindeloos. Tijm en rozemarijn zorgen voor een kruidige, hartige smaak. Ook kardemom(peulen), laurier, zwarte peperkorrels of korianderzaad worden vaak gebruikt.
Voel je dus vrij om te experimenteren. The floor is yours!
In dit recept zijn steranijs en kaneelstokjes verwerkt. De steranijs zorgt voor een zoet accent en de kaneel voor een diepe, warme smaak.
Dit heb je nodig
6 (biologische!) citroenen
2 steranijs
1 groot kaneelstokje of twee kleine
200-250 ml heet water
Paar scheuten extra vierge olijfolie
Ongeveer 6 el grof zout (Fleur de sel, Keltisch-, Himalaya- of zeezout)
Zo maak je het
Werk met een schone, grote weckpot. Was de citroenen met lauwwarm water en boen de schil goed schoon. Snijd ze vanaf de navel in vieren, kruislings, waarbij de onderkant aan elkaar blijft zitten.
Strooi het zout op en tussen de citroenen en wrijf goed in. Druk ze weer dicht en doe ze in de weckpot met de steranijs en kaneel. Druk stevig aan. Zout wat van de citroenen af is gevallen mag er bij. Schenk het water bij de citroenen en eindig met een paar scheuten olijfolie. Zorg ervoor dat de citroenen goed onder staan. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Sluit het deksel en zet de citroenen op een koele, donkere plek. Schud zo af en toe de pot even goed door.
Na ongeveer vier weken hebben de citroenen lang genoeg gestaan en kunnen ze in gerechten verwerkt worden. Haal met schoon keukengerei een citroen uit de pot, of een partje, en haal de schil er af. Snijd in dunne reepjes en voeg toe aan jouw favoriete gerecht. Zet de pot weer terug. Ingelegde citroenen kunnen onder de juiste omstandigheden tot 2 jaar goed blijven.
Tips:
- Proef na vier weken eerst een stukje van de schil voordat je ze toevoegt aan een gerecht. Zo kan je bepalen hoeveel er van nodig is.
- Ook het pekelvocht kan je gebruiken in bijvoorbeeld sauzen en dressings.
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.