Recept : Geroosterde Rode Paprikasaus
3 min. leestijd

Recept : Geroosterde Rode Paprikasaus

De beste bescherming (behalve quarantaine) tegen virussen zoals het coronavirus en bacteriën  is om ervoor te zorgen dat je je immuunsysteem sterk maakt en houdt. Vitamine C is de bekendste vitamine die je hierbij kan helpen. Dat weet je inmiddels vast wel. Iedereen denkt bij vitamine C aan citroenen en sinaasappels maar wist je dat een rode paprika veel méér vitamine C bevat?

Een rode paprika bevat 190 mg vitamine C per 100 gram

Tijd van grote veranderingen: versterk je immuunsysteem

Een schoongemaakte rode paprika, zonder steeltje en zaadlijsten, weegt al gauw 150 gram. Dit betekent dus zo’n 285 mg vitamine C! Dit is al een kwart van de (orthomoleculaire) aanbevolen minimale, dagelijkse hoeveelheid!

Op dit moment ligt de aanbevolen hoeveelheid hoger; neem 3 maal daags 1000 mg vitamine C

De komende periode zal ik volop recepten met je delen die je immuunsysteem zullen versterken. Want dat is wat we in deze enerverende periode nodig hebben!

Op een rustig moment ‘mealpreppen’

Daarom vandaag een heerlijk recept met rode paprika dat je kunt mealpreppen. Tja, ik weet het, maar ik heb er nog geen goed Nederlands woord voor gevonden. Door op een rustig moment te mealpreppen, heb je altijd iets gezonds bij de hand.

Mealpreppen betekent dat je je maaltijd (of een deel ervan) van tevoren klaar maakt en dan bewaart in de koelkast of diepvries.

Vooral soepen en sauzen lenen zich hier goed voor omdat het nauwelijks extra tijd kost om er meer van te maken. Maak een grote pan, laat afkoelen en vries het in. Het voordeel van sauzen is dat je ze op 1001 manieren kan inzetten.

Van dipsaus via pastasaus naar soep: multifunctioneel dus

Dit recept is bijvoorbeeld heel lekker bij courgette- of wortelspaghetti. Maar je kunt hem ook als basis gebruiken voor een goed gevulde pastasaus of groentenlasagne. Wanneer je de saus iets inbindt kan je er rauwkost in dippen of een voedzame boterham dik mee beleggen. En als je er juist wat water bij doet heb je in een handomdraai een heerlijk soepje. Multifunctioneel dus! En ook nog eens heel gemakkelijk om te maken.

Wil je de saus meer body geven? Eet er dan wat olijven, buffelmozzarella of geitenkaas bij. Het roosteren van de paprika hoeft niet per se, maar geeft de saus wel een diepe smaak. Probeer het eens!

Dit heb je nodig voor 4 porties

4 rode paprika’s
400 gram tomatenblokjes
2 el tomatenpuree
1 grote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
1 tl kaneel
1 el gedroogde oregano (of andere Italiaanse kruiden)
Extra vierge olijfolie

Hoeft niet, wel lekker:
2-3 el aceto balsamico (balsamicoazijn)
Verse basilicum

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de paprika’s in hun geheel op een bakplaat en rooster in de oven 30-40 min tot ze licht geblakerd zijn.
Maak ondertussen de saus. Bak de ui op laag vuur glazig in een flinke scheut olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe de overige ingrediënten erbij. Laat de saus zachtjes sudderen tot de paprika’s klaar zijn. Haal ze uit de oven. Ze zijn goed als ze inzakken en rimpelig ogen. Laat even afkoelen en ontdoe ze van de schil. Snijd ze verticaal in en wip met een lepel de zaadlijsten eruit. Voeg de paprika’s toe aan de saus en duw met een lepel in grove stukken. Pureer vervolgens de saus met een staafmixer of keukenmachine fijn. Proef en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een scheutje olijfolie en blaadjes verse basilicum. Laat overgebleven saus helemaal afkoelen en vries (in porties) in.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Carolien
Door

Carolien

op 21 Mar 2020

Hallo, kan dit ook met rode zoete puntpaprika? Ik verteer geen gewone paprika's...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Mar 2020

Ja hoor Carolien, dat kan zeker. Het verschil is eigenlijk alleen dat de puntpaprika een dunnere schil heeft en nog wat zoeter is dan gewone, maar verder kun je ze op dezelfde manier bereiden.

Lilian
Door

Lilian

op 23 Mar 2020

Hoi Marjolein, Is het de bedoeling dat de geblakerde paprika’s zo de saus in gaan? Groetjes Lilian

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2020

Nee, goed dat je het vraagt Lilian. Het is niet gezond om geblakerde dingen te eten. Het is beter om de schil te verwijderen voordat je de paprika's in de saus doet, het is aangepast in de tekst.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!