arrow_drop_up arrow_drop_down
Recept: granenvrij noten- en zadenbroodje

Recept: granenvrij noten- en zadenbroodje

Eet jij glutenvrij maar heb je toch af en toe zin in een boterham? Dan is dit recept echt iets voor jou. Dit brood is smakelijk en voedzaam tegelijk. Boordevol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Varieer met de ingrediënten door bijvoorbeeld te kijken naar wat er in jouw keukenkastje staat aan noten en zaden. Lijnzaad zorgt er samen met de eieren voor dat het brood niet gaat brokkelen dus laat dat niet weg. Lijn-, maan-, en sesamzaad dienen wel eerst gemalen te worden. Je kunt dat het beste doen in een koffiemolentje. Marjolein laat je in deze video zien hoe ze dat doet. 

Hele zaden worden niet zo goed verteerd in je lichaam waardoor je ze vaak ongebruikt weer uitpoept.  Dat noemen we hier ‘dure poep'.

Koop geen kant-en-klaar gemalen lijnzaad want dat oxideert (bederft) al in de winkel. Maal het zelf.

Let er op dat je de oven niet te heet laat worden, in ieder geval niet boven de 160 graden. De ingrediënten oxideren ook snel bij hogere temperaturen. Geniet van een plakje van dit brood bij een kop soep of salade. Ook lekker als tussendoortje met avocado of een zelfgemaakte spread.

Dit heb je nodig voor een klein broodje

150 gram ongebrande en ongezouten noten (bijvoorbeeld: hazelnoten, pistachenoten, pecannoten, amandelen)
100 gram zaden en pitten (bijvoorbeeld: sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten)
25 gram lijnzaad
50 gram amandelmeel
3 eieren
Scheut olijfolie
Zeezout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden. Hete lucht: 150 graden. Hak de noten grof. Maal de hele zaden in een elektrisch koffiemolentje. Voeg alle ingrediënten toe in een kom en spatel de eieren er door. Breng op smaak met een flinke snuf zeezout. Wanneer je dit lekker vindt kan je ook wat kruiden zoals rozemarijn, tijm of oregano toevoegen. Vet een kleine cakevorm in en verdeel het beslag regelmatig. Druk licht aan. Strooi er eventueel nog wat (overgebleven) zaden overheen. Zet voor 30-45 min in de oven. Laat goed afkoelen voor je het brood aansnijdt en bewaar in de koelkast of vries overgebleven plakjes in.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

 

Reactie plaatsen