arrow_drop_up arrow_drop_down

Recept: glutenvrije, hartige broodmuffins voor in je gezonde lunchtrommel

Deze hartige broodmuffins neem je makkelijk mee in je lunchtrommel en smaken heerlijk bij een soepje of salade. Ze zijn lekker stevig maar toch luchtig. Dit komt door de psylliumvezels ook wel vlozaad genoemd.

Naast dat het een fijn ingrediënt is om glutenvrij mee te bakken (psyllium neemt de functie van gluten over), is het ook heel voedzaam voor je darmen. Je vindt het bij biologische winkels, maar tegenwoordig ook in steeds meer supermarkten.

Gebruik voor dit recept kant- en klare havermeel of maal zelf havermout- of vlokken in je keukenmachine. Iets meer werk, maar wel goedkoper. Warm uit de oven met wat roomboter zijn deze muffins het lekkerst. Wat je niet direct gebruikt kan je invriezen.

Dit heb je nodig voor ongeveer 15 muffins

175 gram boekweitmeel
150 gram (glutenvrij) havermeel
75 gram teffmeel
50 ml olijfolie
5 el psylliumvezels
1 eetlepel bakpoeder
50 gram kalamata olijven (met pit), in kleine stukjes gesneden
2 el Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm)
2 tl zeezout
Zaden en pitten naar keuze om te garneren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle droge ingrediënten, behalve de zaden en pitten, bij elkaar in een kom en roer door. Voeg 300-400 ml water en de olijfolie toe en kneed tot een stevige, ietwat vochtige, deegbal. Wanneer het deeg te droog is kan je wat extra water toevoegen. Schep hoopjes in een goed ingevet muffinblik of gebruik muffinvormpjes. Garneer met de zaden en/of pitten. Zet voor ongeveer 30 min de oven. Controleer of de muffins gaar zijn en laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

 

Catharina de Lange
Door

Catharina de Lange

op 4 October 2020

Stond in de houding om de glutenvrije broodjes te gaan maken. Helaas staat de hoeveelheid water niet genoemd in het recept, dus alles maar weer in de kast gezet !! Jammer !, wil je dat alsnog naar me mailen ?? Met dank, Catharina

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 5 October 2020

Ik heb het er ondertussen bij gezet: 300 - 400 ml. Dank je wel voor je opmerkzaamheid :-)

Betsy
Door

Betsy

op 4 October 2020

Bedankt voor het recept! Ziet er lekker uit! Er staat niet bij hoeveel water je (ongeveer) nodig hebt. Kan dat nog toegevoegd worden?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 5 October 2020

Hallo Betsy, ik zie het inderdaad. Ik heb het er nu bij gezet: 300 - 400ml

Timoletta
Door

Timoletta

op 6 October 2020

Ik wil t ook gelijk gaan maken. Heb geen teff meel,wat kan ik daarvoor in de plaats gebruiken? Heb wel kokosmelk,speltmeel en amandelmeel.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 October 2020

Je kan in principe alle drie gebruiken, maar de eigenschappen van het meel kunnen het deeg wel veranderen. Kokosmeel maakt het deeg droger, dus dan zou je meer water moeten toevoegen. Ook wordt het met kokosmeel wat zoeter. Amandelmeel is ook wat zoeter en het maakt het geheel wat 'zwaarder'. Speltmeel komt het meest overeen met teff maar dat bevat gluten. Als je dat gebruikt is het dus niet glutenvrij meer, maar het kanwel als dat geen probleem voor je is.

Reactie plaatsen