arrow_drop_up arrow_drop_down

Recept: Arretjescake Nieuwe Stijl

In mijn studententijd was arretjescake heel populair. Het was een mix van ossewit (dierlijk vet) met ladingen suiker, cacaopoeder en stukjes mariakoekjes. Dit lieten we opstijven in de koelkast. Het was machtig en zoet: om je vingers bij op te eten!

Sinds ik weet hoe belangrijk het is om gezonde vetten te eten heb ik hier een nieuwe variant op bedacht. Met veel minder suiker natuurlijk. Arretjescake nieuwe stijl. In mijn boek Eet meer Energie kan je lezen hoe gezond grasboter is voor je darmen en macadamianoten bevatten MCT-olie: goed voor je hersenen.

Gedroogde abrikozen laten ondanks hun zoetigheid je bloedglucose niet stijgen.

Je kunt natuurlijk ook andere noten of gedroogd fruit gebruiken, bijvoorbeeld gojibessen.
Varieer met smaken; verse gember, chilipeper of pepermunt-essence: er is van alles mogelijk. Zie dit als het basisrecept.

Ingrediënten voor een schaal van ca 14 bij 18 cm

200 gram 70% chocola, in kleine stukjes gehakt
80 gram grasboter, in kleine klontjes
70 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
70 gram macadamia noten, gehakt
¼ theelepel vanille-essence

Zo maak je het

Bekleed een schaal met bakpapier en druk dit goed aan. Doe de gehakte chocola en stukjes boter in een kleine pan die hangt in een grotere pan met een laagje kokend water. Zorg dat de kleine pan het water niet raakt. Roer tot chocola en boter gesmolten zijn. Haal van het vuur. Voeg nu abrikozen, macadamia’s en vanille-essence toe en een snufje zeezout. Houd wat extra fijngehakte nootjes achter. Doe het mengsel over in een de schaal, strijk glad en strooi als laatste de achtergebleven nootjes erover. Zet enkele uren in de diepvries. Snijd in kleine blokjes en bewaar deze in de koelkast of diepvries. Serveer dit koud.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Reactie plaatsen