Voor onder de kerstboom: je hart heeft zo haar eigen hormonen
4 min. leestijd

Voor onder de kerstboom: je hart heeft zo haar eigen hormonen

Ikigai is nog steeds een onderwerp dat me boeit. Het wordt wel omschreven als het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Het woord laat zich zo’n beetje vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn‘.  Wees eens eerlijk: hoe lang verheug jij je al op de feestdagen omdat je dan juist even niet bezig hoeft te zijn?

Veel mensen om ons heen zijn eigenlijk veel te druk. Ze weten vaak niet eens meer hoe ze zich écht moeten ontspannen want zelfs tijdens de kerstdagen, waarin velen niet hoeven te werken, vinden we nog dat er van alles moet gebeuren. Met nadruk op het woordje moet.

Veel mensen zijn dus wel altijd bezig maar het geluk van bezig zijn is vaak ver te zoeken.

Okinawa; dorp vol met honderdplussers

Okinawa is een eiland in Japan waar regelmatig onderzoekers naartoe gaan om te ontdekken hoe het toch komt dat daar zoveel gezonde, vitale en gelukkige honderdjarigen wonen. Er wonen daar meer gezonde honderdplussers per honderdduizend inwoners, met name vrouwen, dan waar ook ter wereld. Het dorpje Ogimi steekt daar dan nog eens met kop en schouders bovenuit.

Dan Buettner heeft in zijn boek De Blue Zones vijf gebieden ter wereld geanalyseerd waar veel gezonde honderdjarigen wonen, waaronder Okinawa. De belangrijkste sleutels voor gezond en vitaal oud worden leken te zijn: gezonde voeding – maar wel met mate eten, voldoende slaap en ontspanning, volop beweging, een sterk sociaal netwerk met veel vrienden en hechte familiebanden en tot slot: ikigai.

Ikigai; waarom je ’s morgens fluitend je bed uitkomt

Dit vind ik een prachtige omschrijving van ikigai: ‘een doel in je leven hebben, dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor jezelf en de mensen om je heen.’ Met andere woorden: de reden waarom je ’s morgens fluitend je bed uitkomt. Met nadruk op het woordje fluitend. 

Onderzoekers Miralles en Garcia bezochten het dorpje Ogimi en het viel hen op dat de bewoners een ongewone vreugde uitstraalden.

Bij doorvragen viel het ze op dat deze hoogbejaarden allemaal een reden hadden om ’s morgens met plezier op te staan. Voor de een was dat de moestuin onderhouden, voor de ander passen op de achterkleinkinderen of vrienden ontmoeten en één honderdjarige ging nog vrijwel dagelijks vissen om een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening van die dag. Wat ze ook deden, ze deden het met plezier en hadden daarbij het gevoel nuttig te zijn. Al was het maar lachen en praten met vrienden. ‘Plezier’ en ‘nuttig’ zijn hier de sleutelwoorden.

Plezier zit in je hart

Heb jij voldoende ikigai in jouw leven? Heb jij iets dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor de jezelf en de mensen om je heen? Doe jij iets met je leven waar je plezier uithaalt en waardoor je je tegelijkertijd nuttig voelt?

Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk aan die van anderen. Veel vrouwen doen dit. Ik deed het ook.

Ik kwam er enkele jaren geleden achter dat ik nauwelijks eigen doelen had, maar altijd bezig was met die van anderen: mijn werkgever, mijn leidinggevende, mijn partner. Ik kwam daar pas achter toen ik in een burn-out belandde en ik gedwongen werd dit onder ogen te zien. Eerlijk gezegd stond ik toen al lange tijd niet meer fluitend op. Ik voelde me nog steeds wel nuttig, maar had er steeds minder plezier in gekregen.

Je hart heeft haar eigen, helende, hormonen

Ergens na ons vijftigste levensjaar staan we als vrouw ergens wel een keer op een kruispunt in ons leven. Ons leven nodigt ons uit om nieuwe keuzes te maken. Deze keer niet op basis van anderen maar op basis van waar we zelf blij van worden. Het is dan tijd om te gaan leven vanuit je hart, want blijheid zit in je hart.

Pas als je leeft vanuit je hart komt werkelijke vreugde naar boven. Wat wil jouw hart? Wat wil jij?

Je hart is veel meer dan een bundel spieren die werken als een pomp. Onderzoekers van het Instituut of HearthMath hebben ontdekt dat het hart meer invloed heeft op ons zenuwstelsel dan onze hersenen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het hart ‘hersencellen’ heeft en zijn eigen hormonen afscheidt. Hormonen die helend voor ons zijn.

Je hersenen en zenuwstelsel komen tot rust als ons hart blij is. Als wij blij zijn en gelukkig zijn. Wees maar eens 20 seconden echt tevreden over iets en voel wat dit met je lichaam doet. Het brengt je hele lichaam tot rust en de kans is groot dat er een glimlach op je gezicht komt. Vooral als je tevreden bent over jezelf!

Er zijn veel zaken waar je hart blij van kan worden; in de natuur zijn, genieten van kunst of muziek, vervullend werk, creatief bezig zijn en leven in een gemeenschap (familie) in liefde en vriendschap.

Hoe laat je je hart zingen?

De enige manier om uit te vinden waar jouw hart van gaat zingen is op weg gaan. Wat geeft jou plezier, wat doe je graag en is misschien ook nog iets waarmee je ook het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert? Maar focus in eerste instantie op iets waar jij blij van wordt. Het hoeft geen eigen bedrijf te zijn, het kan ook een andere baan zijn of juist stoppen met werken of minder werken en je tijd anders besteden; vrijwilligerswerk doen, meer de natuur in en meer rust in je leven.

Let eens goed op alles waar jij vreugde uit haalt.Wat deed je graag als kind? Vaak is dat ook wel iets waar je goed in bent, waar een talent van je ligt.

Waarvan zeggen anderen dat je ogen ervan gaan stralen?

Ik vind passie zo’n zwaar woord, ik ken veel vrouwen die gefrustreerd op zoek zijn naar hun passie en het maar niet kunnen vinden. Maak het niet te groot. Het hoeft geen grote verandering te betekenen. Verander iets kleins in je leven en kijk wat dat je geeft. En zet dan weer een klein stapje. Luister naar je hart. Je hart weet de weg.

Ik wens je hartverwarmende kerstdagen toe! 

Bronnen

https://www.heartmath.org/

Caro
Door

Caro

op 23 Dec 2016

Super, Marjolein! Jij beschrijft vaak waar ik op dat moment toevallig (toeval?...) ook mee bezig ben. Je verwoord het mooi, dank je wel

Mirjam
Door

Mirjam

op 23 Dec 2016

Dag Marjolein, Ik krijg kippenvel van dit bericht. Je bent nu de 2e persoon die iets schrijft over iets waarmee ik al wat gedaan heb, maar blijkbaar moet ik er nog iets meer mee. Ik funktioneer als jij, ik interpreteer voorvallen e.d. als tekens, waar ik iets mee moet. Bedankt voor dit zetje!! fijne feestdagen en een liefde-en inspiratievol jaar 2017

Manuel
Door

Manuel

op 23 Dec 2016

ja, maar kan nog beter. Wens je een heel mooi Kerstfeest toe met veel dank voor alle goede tips.

Jolande
Door

Jolande

op 23 Dec 2016

Ikigai: Luister naar je hart, want dat klopt.

Selma
Door

Selma

op 23 Dec 2016

Interessand en verhelderend

Meta
Door

Meta

op 23 Dec 2016

Marjolein, dank voor je mooie wekelijkse verhalen en adviezen. Ik voel me echter te oud (80) om nog actief mee te doen aan je cursussen. Wel pro beer ik zo gezond mogelijk te koken, waarvan mijn man en ik van genieten. Ik wens je fijne feestdagen en veel succes in het komende jaar. Hartelijke groet.

Marjon
Door

Marjon

op 23 Dec 2016

Mooi!

Debby
Door

Debby

op 24 Dec 2016

Mooi, het beschrijf het proces waar ik nu midden in zit. Op zoek naar mijn ikigai (al wist ik niet dat het zo heette). Thanks en fijne feestdagen.

Esther
Door

Esther

op 24 Dec 2016

Heel herkenbaar Marjolein! Sinds anderhalf jaar heb ik ook mijn eigen bedrijf(je) en ik heb geen dag het idee dat ik aan het " werk " ben, heerlijk! Ik wens jou ook fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor 2017!

Jackie
Door

Jackie

op 24 Dec 2016

Wat een mooi inspirerend stuk. Dit neem ik zeker mee. Dank je wel Marjolein

Patricia
Door

Patricia

op 24 Dec 2016

Wat een prachtige mooie dingen schrijf je toch! Lees je blogs heel graag (zoveel informatie en inspiratie). Ook je boek is fantastisch! Hartelijke groet.

Liesbeth Rusch
Door

Liesbeth Rusch

op 24 Dec 2016

Dank voor dit mooie artikel. Het past helemaal bij wat ik als loopbaancoach probeer uit te dragen naar mijn klanten!

Anne
Door

Anne

op 24 Dec 2016

Mooi! Ook voor jou goede feestdagen Marjolein! Dit weekend hoop ik te beginnen met je boek :) !

Marjolein van Berkum
Door

Marjolein van Berkum

op 24 Dec 2016

Overal duikt ikigai op en het heeft verschillende namen . Waar het op neer komt is dat we meer vanuit ons hart gaan leven. Ik wens jou hele fijne feestdagen en een rijk 2017

Margriet van Manen
Door

Margriet van Manen

op 25 Dec 2016

Ben het helemaal met je eens, alles in evenwicht is de sleutel naar geluk en niet geld in overvloed want daar draait het hier in deze wereld om geld, dat is niet de sleutel naar geluk

JOYze
Door

JOYze

op 27 Dec 2016

Uiterst zinvolle kennis Thanks

Joke van der Chijs-Blanken
Door

Joke van der Chijs-Blanken

op 28 Dec 2016

Fijn artikel! En herkenbaar. Ik (78) kocht drie jaar geleden een Golden Retriever puppy, wat een ikigai! Voor haar kom ik fluitend mijn bed uit. Ze geeft gezelligheid, ik heb iets om voor te zorgen en we komen heerlijk buiten, Ik ben dankbaar dat ik dit doen kan.

Theo van Strien
Door

Theo van Strien

op 28 Dec 2016

Ik heb het verhaal doorgestuurd gekregen van mijn vriendin en heb het gelezen. De uitdaging om iets te vinden waarin ik zelf vreugde beleef en dat ook nog zinnig is, spreekt me zeer aan en ofschoon ik dit op beperkte schaal wel voor elkaar heb, zou ik dit wel willen uitbreiden.

Cornelia
Door

Cornelia

op 28 Dec 2016

Dank je wel voor je lieve wensen, dank je wel voor al je inzet het leven voor velen 'mooier' te maken dank je wel voor je prachtige boek, dank je wel voor dat jij jezelf en alles wat je met je meedraagt zo zichtbaar maakt, geeft aan de wereld. Dank je wel.

Marion
Door

Marion

op 12 Dec 2018

2019 wordt mijn Ikigai-jaar! 😃

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!