arrow_drop_up arrow_drop_down

Voor onder de kerstboom: heb jij genoeg ikigai in je leven?

Ikigai. Nog nooit van gehoord? Het wordt wel omschreven als het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Onlangs kwam dit woord meerdere keren op mijn pad (een vriendin had het erover, een vriend gaf me een boek met de titel Ikigai) dus blijkbaar wil het universum dat ik daar eens wat over ga schrijven. Zo voel ik dat dan. Bij deze.

Ikigai; het geluk altijd bezig te zijn

Ikigai komt uit het Japans en laat zich zo’n beetje vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. Lees deze zin eens hardop en leg dan de klemtoon op het woordje geluk: ‘het geluk altijd bezig te zijn‘.  Wees eens eerlijk: hoe lang verheug jij je al op de feestdagen omdat je dan juist even niet bezig hoeft te zijn? De meeste mensen in onze samenleving zijn veel bezig, echt heel veel. Druk, druk, druk is voor zoveel mensen de standaard geworden. We weten vaak niet eens meer hoe we ons écht moeten ontspannen want zelfs tijdens de kerstdagen, waarin velen niet hoeven te werken, vinden we nog dat er van alles moet gebeuren. Met nadruk op het woordje moet. Veel mensen zijn dus wel altijd bezig maar het geluk van bezig zijn is vaak ver te zoeken. Hoe doen die Japanners dat dan?

Okinawa; dorp vol met honderdplussers

Okinawa is een eiland in Japan waar regelmatig onderzoekers naartoe gaan om te ontdekken hoe het toch komt dat daar zoveel gezonde, vitale en gelukkige honderdjarigen wonen. Er wonen daar meer gezonde honderdplussers per honderdduizend inwoners, met name vrouwen, dan waar ook ter wereld. Het dorpje Ogimi steekt daar dan nog eens met kop en schouders bovenuit.

Dan Buettner heeft in zijn boek De Blue Zones vijf gebieden ter wereld geanalyseerd waar veel gezonde honderdjarigen wonen, waaronder Okinawa. De belangrijkste sleutels voor gezond en vitaal oud worden leken te zijn: gezonde voeding – maar wel met mate eten, voldoende slaap en ontspanning, volop beweging, een sterk sociaal netwerk met veel vrienden en hechte familiebanden en tot slot: ikigai

Ikigai; de reden waarom je ’s morgens fluitend je bed uitkomt

Dit vind ik een prachtige omschrijving van ikigai: een doel in je leven hebben, dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor jezelf en de mensen om je heen. Met andere woorden: de reden waarom je ’s morgens fluitend je bed uitkomt. Met nadruk op het woordje fluitend. 

Onderzoekers Miralles en Garcia bezochten het dorpje Ogimi en het viel hen op dat de bewoners een ongewone vreugde uitstraalden. Bij doorvragen viel het ze op dat deze hoogbejaarden allemaal een reden hadden om ’s morgens met plezier op te staan. Voor de een was dat de moestuin onderhouden, voor de ander passen op de achterkleinkinderen of vrienden ontmoeten en één honderdjarige ging nog vrijwel dagelijks vissen om een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening van die dag. Wat ze ook deden, ze deden het met plezier en hadden daarbij het gevoel nuttig te zijn. Al was het maar lachen en praten met vrienden. ‘Plezier’ en ‘nuttig’ zijn hier de sleutelwoorden.

Plezier zit in je hart

Heb jij voldoende ikigai in jouw leven? Heb jij een doel dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor de jezelf en de mensen om je heen? Doe jij iets met je leven waar je plezier uithaalt en waardoor je je tegelijkertijd nuttig voelt?

Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk aan die van anderen; veel vrouwen doen dit. Ik kwam er enkele jaren geleden achter dat ik nauwelijks eigen doelen had, maar altijd bezig was met die van anderen: mijn werkgever, mijn leidinggevende, mijn partner. Ik kwam daar pas achter toen ik in een burn-out belandde en ik gedwongen werd dit onder ogen te zien. Eerlijk gezegd stond ik al lange tijd niet meer fluitend op. Ik voelde me nog steeds wel nuttig, maar had er steeds minder plezier in gekregen.

Ergens na ons veertigste levensjaar moeten we als vrouw ons leven vaak opnieuw zien uit te vinden. Deze keer niet op basis van anderen maar op basis van onze eigen ziel. Het is dan tijd om te gaan leven vanuit je hart, want plezier zit in je hart. Pas als je leeft vanuit je hart komt werkelijke vreugde naar boven. Wat wil jouw hart?

Je hart heeft haar eigen hormonen

Je hart is veel meer dan een bundel spieren die werken als een pomp. Onderzoekers van het Instituut of HearthMath hebben ontdekt dat het hart meer invloed heeft op ons zenuwstelsel dan onze hersenen. Je hart communiceert zowel met je zenuwstelsel als met je hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het hart ‘hersencellen’ heeft en zijn eigen hormonen afscheidt. Je hersenen en zenuwstelsel komen tot rust als je harmonie kent op gevoelsniveau. Wees maar eens 20 seconden echt dankbaar voor iets en voel wat dit met je lichaam doet. Het brengt je hele lichaam tot rust en de kans is groot dat er een glimlach op je gezicht komt.

Er zijn veel zaken waar je hart blij van kan worden; in de natuur zijn, genieten van kunst of muziek, vervullend werk, creatief bezig zijn en leven in een gemeenschap (familie) in liefde en vriendschap. Maar als grootste bron van vreugde noemen veel wijzen het zich inzetten voor anderen en het dienen van de mensheid. En laat dat nou net ook iets zijn dat heel erg nuttig is!

We zijn allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden

Ik weet weinig van astrologie, maar ik geloof wel in de invloed van energie van planeten op onze aarde en daarmee op ons. De maan bepaalt de stand van het water op onze aarde, zoals eb en vloed. Wij bestaan zelf voor 75% uit water en zijn allemaal bundeltjes van pure energie. Waarom zou de stand van de planeten geen invloed op ons hebben? Astrologisch zijn we aan het overgaan van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk. Dit klinkt mannelijk maar is in feite heel vrouwelijk. Het is een tijdperk waarin steeds meer mensen bewuster worden en beseffen dat we allemaal energie zijn en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een tijdperk waarin we steeds zuiverder gaan voelen wat er klopt en wat er niet klopt en ons hart vertelt ons steeds duidelijker dat er veel niet klopt in onze huidige samenleving.

We gaan steeds beter voelen wat er niet klopt

Het klopt niet dat er kinderen doodgaan van de honger en er ook kinderen zijn die veel te dik zijn. Het klopt niet dat bijna de helft van de mensen in het rijke westen een chronische ziekte heeft. Het klopt niet dat we dieren eten die geen fatsoenlijk leven hebben gehad en producten vol met chemische stoffen. Het klopt niet dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Het klopt niet dat we de oceanen leeg vissen en de aarde plunderen. Het klopt niet dat grote bedrijven overal de macht in handen hebben en dat zelfs onze overheden dansen naar de pijpen van deze bedrijven.

Overal om heen zie ik vrouwen (maar ook mannen!) die een tegengeluid laten horen, die dit willen veranderen. Veel vrouwen beginnen hun eigen bedrijf, hoe spannend ze het ook vinden, om de wereld een beetje mooier te maken en zijn daar succesvol in. Succesvol in de zin dat ze invloed hebben en er tegelijkertijd zelf plezier en zingeving aan beleven. Zij hebben hun ikigai gevonden.

Hoe vind je je ikigai?

De enige manier om je ikigai te vinden is op weg te gaan. Zoek naar de combinatie vreugde en zingeving. Wat geeft jou plezier, wat doe je graag en is iets waarmee je ook het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert? Het hoeft geen eigen bedrijf te zijn, het kan ook een andere baan zijn of juist stoppen met werken of minder werken en je tijd anders besteden. Let eens goed op alles waar jij vreugde uit haalt.Wat deed je graag als kind? Vaak is dat ook wel iets waar je goed in bent, waar een talent van je ligt. Waarvan zeggen anderen dat je er goed in bent?

Ik vind passie zo’n zwaar woord, ik ken veel vrouwen die gefrustreerd op zoek zijn naar hun passie en het maar niet kunnen vinden. Maak het niet te groot. Het hoeft geen grote verandering te betekenen. Verander iets kleins in je leven en kijk wat dat je geeft. En zet dan weer een klein stapje. Luister naar je hart. Je hart weet de weg.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.heartmath.org/

Caro

Door

Caro

op 23 December 2016

Super, Marjolein! Jij beschrijft vaak waar ik op dat moment toevallig (toeval?...) ook mee bezig ben. Je verwoord het mooi, dank je wel

Mirjam

Door

Mirjam

op 23 December 2016

Dag Marjolein, Ik krijg kippenvel van dit bericht. Je bent nu de 2e persoon die iets schrijft over iets waarmee ik al wat gedaan heb, maar blijkbaar moet ik er nog iets meer mee. Ik funktioneer als jij, ik interpreteer voorvallen e.d. als tekens, waar ik iets mee moet. Bedankt voor dit zetje!! fijne feestdagen en een liefde-en inspiratievol jaar 2017

Manuel

Door

Manuel

op 23 December 2016

ja, maar kan nog beter. Wens je een heel mooi Kerstfeest toe met veel dank voor alle goede tips.

Jolande

Door

Jolande

op 23 December 2016

Ikigai: Luister naar je hart, want dat klopt.

Selma

Door

Selma

op 23 December 2016

Interessand en verhelderend

Meta

Door

Meta

op 23 December 2016

Marjolein, dank voor je mooie wekelijkse verhalen en adviezen. Ik voel me echter te oud (80) om nog actief mee te doen aan je cursussen. Wel pro beer ik zo gezond mogelijk te koken, waarvan mijn man en ik van genieten. Ik wens je fijne feestdagen en veel succes in het komende jaar. Hartelijke groet.

Marjon

Door

Marjon

op 23 December 2016

Mooi!

Debby

Door

Debby

op 24 December 2016

Mooi, het beschrijf het proces waar ik nu midden in zit. Op zoek naar mijn ikigai (al wist ik niet dat het zo heette). Thanks en fijne feestdagen.

Esther

Door

Esther

op 24 December 2016

Heel herkenbaar Marjolein! Sinds anderhalf jaar heb ik ook mijn eigen bedrijf(je) en ik heb geen dag het idee dat ik aan het " werk " ben, heerlijk! Ik wens jou ook fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor 2017!

Jackie

Door

Jackie

op 24 December 2016

Wat een mooi inspirerend stuk. Dit neem ik zeker mee. Dank je wel Marjolein

Patricia

Door

Patricia

op 24 December 2016

Wat een prachtige mooie dingen schrijf je toch! Lees je blogs heel graag (zoveel informatie en inspiratie). Ook je boek is fantastisch! Hartelijke groet.

Liesbeth Rusch

Door

Liesbeth Rusch

op 24 December 2016

Dank voor dit mooie artikel. Het past helemaal bij wat ik als loopbaancoach probeer uit te dragen naar mijn klanten!

Anne

Door

Anne

op 24 December 2016

Mooi! Ook voor jou goede feestdagen Marjolein! Dit weekend hoop ik te beginnen met je boek :) !

Marjolein van Berkum

Door

Marjolein van Berkum

op 24 December 2016

Overal duikt ikigai op en het heeft verschillende namen . Waar het op neer komt is dat we meer vanuit ons hart gaan leven. Ik wens jou hele fijne feestdagen en een rijk 2017

Margriet van Manen

Door

Margriet van Manen

op 25 December 2016

Ben het helemaal met je eens, alles in evenwicht is de sleutel naar geluk en niet geld in overvloed want daar draait het hier in deze wereld om geld, dat is niet de sleutel naar geluk

JOYze

Door

JOYze

op 27 December 2016

Uiterst zinvolle kennis Thanks

Joke van der Chijs-Blanken

Door

Joke van der Chijs-Blanken

op 28 December 2016

Fijn artikel! En herkenbaar. Ik (78) kocht drie jaar geleden een Golden Retriever puppy, wat een ikigai! Voor haar kom ik fluitend mijn bed uit. Ze geeft gezelligheid, ik heb iets om voor te zorgen en we komen heerlijk buiten, Ik ben dankbaar dat ik dit doen kan.

Theo van Strien

Door

Theo van Strien

op 28 December 2016

Ik heb het verhaal doorgestuurd gekregen van mijn vriendin en heb het gelezen. De uitdaging om iets te vinden waarin ik zelf vreugde beleef en dat ook nog zinnig is, spreekt me zeer aan en ofschoon ik dit op beperkte schaal wel voor elkaar heb, zou ik dit wel willen uitbreiden.

Cornelia

Door

Cornelia

op 28 December 2016

Dank je wel voor je lieve wensen, dank je wel voor al je inzet het leven voor velen 'mooier' te maken dank je wel voor je prachtige boek, dank je wel voor dat jij jezelf en alles wat je met je meedraagt zo zichtbaar maakt, geeft aan de wereld. Dank je wel.

Marion

Door

Marion

op 12 December 2018

2019 wordt mijn Ikigai-jaar! 😃

Reactie plaatsen