Olijfolie en olijven. Altijd gezond? We zijn jarenlang bang gemaakt voor vetten. Onterecht. Vetten staan juist aan de basis van zowel je hormoonhuishouding als je energiehuishouding. Ik ben ervan overtuigd dat zoveel vrouwen zo moe zijn omdat ze te weinig gezonde vetten eten. Let wel op het woordje gezond: dit is erg belangrijk.
Wat is gezond als we kijken naar olijfolie en olijven?
Olijven en de verschillende vetzuren
Vetten bestaan uit verschillende vetzuren. Ik deel ze voor het gemak altijd maar in, in omega 3, omega 6 en omega 9.
Vetten bestaan nooit voor 100% uit omega 3-, 6- of 9-vetzuren, het is altijd een mix van deze 3.
Als je tabellen ziet staan met producten ingedeeld in deze 3 categorieën (zoals in mijn boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas op bladzijde 193), dan zijn ze ingedeeld in de categorie waarvan ze de meeste vetzuren bevatten. Olijven en olijfolie vallen in de categorie omega 9. Wil je meer lezen over vetten lees dan mijn artikel: Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten.
Olijven bevatten gezonde vetten, maar …..
Omega 9-vetzuren zijn de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit valt in de categorie gezonde vetten. Avocado’s en verschillende noten (amandelen, macadamia’s en hazelnoten) vallen ook in deze categorie. Daarbij bevatten olijven antioxidanten, die de werking van vrije radicalen in je lichaam verminderen en ook zijn ze een bron van goed opneembaar calcium. Net als alle andere gezonde vetten kunnen ze je helpen bij het verminderen van je insulineresistentie, het voorstadium van diabetes 2.
Olijven en olijfolie zijn er in veel smaken, omdat de ene olijf nu eenmaal niet de andere is. En daar zit hem nu juist de ongezonde valkuil.
Olijven worden onrijp geplukt
De smaak van olijven kan heel erg verschillen. Er zijn olijven die ik lekker vind, maar er zijn ook olijven die ik ronduit vies vind. Ik dacht altijd dat dat lag aan het soort olijf, maar toen ik hier eens wat verder indook bleek dat het ook aan iets anders kan liggen.
Net als bananen worden olijven al geplukt van de boom als ze nog onrijp zijn. Ze zijn dan groen, hard en oneetbaar. Bananen rijpen echter vanzelf als je ze maar de tijd geeft en dat gaat redelijk snel.
Maar olijven worden in veel gevallen sterk bewerkt om ze sneller eetbaar te krijgen, want anders kan het wel 8 maanden duren.
Groene olijven zijn onrijpe olijven
De meeste olijven die we zien in de winkel zijn groene, dus onrijpe olijven. Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben (1).
Het nadeel van oleuropeïne is echter dat het heel bitter smaakt, waardoor de onrijpe olijven oneetbaar zijn. Ze zouden eigenlijk nog maanden moeten rijpen, zodat de bittere smaak verdwijnt en ze vanzelf donkerder kleuren.
Om dit proces te versnellen worden de olijven geloogd in een badje van bijvoorbeeld natriumhydroxide, beter bekend onder de naam (caustic) soda (caustic=bijtend). Een stofje waar je lichaam echt niet blij van wordt! Dit logen heeft natuurlijk ook een negatief effect op de voedingswaarde van de olijven.
Zoals bij alle plantaardige producten: zongerijpt is zoveel beter! Zwarte olijven dan maar?
Donkere olijven; gerijpt of geloogd?
Donkere olijven zijn normaal gesproken rijp, maar daardoor ook kwetsbaar: ze zijn zacht en gevoelig voor bederf. Ze worden daarom meestal gebruikt voor olijfolie en niet verkocht als zwarte olijven. Maar hoe kan het dan dat er toch zwarte olijven te koop zijn? Deze donkere olijven blijken ook al geplukt te zijn terwijl ze nog groen waren.
Door ze bloot te stellen aan ijzergluconaat wordt er een oxidatieproces op gang gebracht dat de olijven egaal zwart kleurt. Je kunt dit zien aan de pit. Als deze groen is, dan is je zwarte olijf ‘gerijpt’ met behulp van ijzergluconaat. Nu is dit voor zover bekend niet slecht voor de gezondheid, maar ik heb liever een zo onbewerkt mogelijke olijf.
Help! Waar vind ik echt gezonde olijven?
Go Greek!
Jawel, in Griekenland is het gebruik van loog bij olijven verboden.
Kies daarom bij voorkeur voor een goede kwaliteit zwarte, Griekse olijven. Deze zullen duurder zijn en je vindt ze daarom meestal niet in de supermarkt maar in delicatessenwinkels. Kijk of de verpakking iets vermeldt over ‘100% zongerijpt’.
Er zijn ook groene Griekse olijven. Deze zijn dan niet geloogd, maar hebben maandenlang mogen weken in een zoutbad. Dit is ook een goede keus, want dit is in principe onschadelijk. Vind je ze té zout, spoel ze dan even af met bij voorkeur gefilterd water.
En wat is dan een gezonde olijfolie?
Net als de meeste producten in de supermarkt is ook olijfolie zwaar bewerkt. Het maken van olijfolie kan veel stappen bevatten: bleken, stomen, verhitten, chemisch reinigen, hydrogeneren, deodoriseren en meer bewerkingen waarvan jij en ik niet eens weten wat het is.
Daarbij wordt veel olijfolie verdund met goedkope soja- en koolzaadolie. Deze olie doet echt niets voor je gezondheid.
Gezonde olijfolie is niets meer dan de olie uit een uitgeperste olijf. Het lijkt daarom gezond om te kiezen voor extra vergine: eerste persing. Dit is normaal gesproken de beste kwaliteit. Helaas is deze term niet gereguleerd en kan het worden gebruikt terwijl het niet het geval is. De ‘titel’ extra vergine is wel beschermd maar zegt ook nog niet zoveel want de vraag is of de controle wel voldoende plaatsvindt.
De meeste extra vergine olijfolie is dus helemaal geen 100% extra vergine. Inderdaad, we worden massaal voor de gek gehouden.
De beste keus: pure, koudgeperste extra vergine
Pure extra vergine olijfolie wordt op een natuurlijke, koude manier geperst en gecontroleerd op zuiverheid, geur en smaak. De enige manier om pure, extra vergine olie te vinden is door de grote producenten te vermijden.
Ga op zoek naar bedrijfjes die de olijfolie rechtstreeks bij de olijfboer inkopen. Een boer die het zelf koud perst en dus geen verhitting gebruikt en het bij voorkeur ook zelf in flessen doet. Kies daarbij olijfolie verpakt in een glazen, liefst donkere, fles, niet in plastic. Een donkere glazen fles beschermt de olie tegen oxidatie.
De weekmakers uit plastic flessen lossen makkelijk op in het vet, waardoor er hormoonverstoorders in je olijfolie terecht kunnen komen.
Overigens is extra vierge olijfolie geschikt om in te verwarmen en zelfs verhitten (2)
Jouw lichaam verdient het allerbeste. Toch?
Je begrijpt dat deze olijfolie altijd duurder zal zijn dan olijfolie uit een grote fabriek, waarbij je niet weet wat er uiteindelijk in de fles terecht is gekomen. Kies voor kwaliteit. Wees kritisch en stel vragen over waar het vandaan komt. Laat je niet misleiden. Je lichaam verdient het allerbeste! Echt!
Mijn favoriete olijfolie? Biologisch, Grieks, koudgeperst, heerlijk en niet duur? Klik daarvoor hier. (Te koop in 250 ml, 500 ml en 750 ml.)
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw favoriete merk olijfolie?
Elles
op 20 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 23 Jan 2017Margreet
op 20 Jan 2017Tineke
op 20 Jan 2017C van der Ven
op 20 Jan 2017Netty
op 20 Jan 2017Edwin Vochten
op 20 Jan 2017Yvonne
op 20 Jan 2017Trijnie
op 20 Jan 2017Lianne
op 20 Jan 2017maaikedriessen
op 20 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 23 Jan 2017Nels Fillekes
op 20 Jan 2017Martine de Ridder
op 20 Jan 2017Agnes Van Der Laan
op 20 Jan 2017mieke kraan
op 21 Jan 2017Barbara (Baukje)
op 21 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 23 Jan 2017AMber
op 21 Jan 2017Jaloe
op 21 Jan 2017Vasilis Saltsidis
op 21 Jan 2017Marjorie
op 21 Jan 2017Diene
op 21 Jan 2017Sonia Driesen
op 21 Jan 2017Marijke
op 21 Jan 2017v.lalmahomed
op 21 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 23 Jan 2017Trudie
op 21 Jan 2017Marika
op 21 Jan 2017Marlon
op 21 Jan 2017Krista
op 21 Jan 2017Marieke Koekoek
op 21 Jan 2017Ellen
op 21 Jan 2017Miriam Visser
op 22 Jan 2017Evelien
op 22 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 23 Jan 2017Meomi
op 23 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 31 Jan 2017Monique van Zwieteren
op 27 Jan 2020Marjolein Dubbers
op 28 Jan 2020maartje
op 23 Jan 2017Linda van Schubert-Douma
op 23 Jan 2017Annie van Bree-Verschuren
op 25 Jan 2017elaine
op 01 Feb 2017Marijke Postma
op 05 Feb 2017Gerda
op 14 Mar 2017Wahieda
op 18 Oct 2021