Mijn enkele en enige goede voornemen voor 2018

Mijn enkele en enige goede voornemen voor 2018

Heb jij goede voornemens voor 2018?  Twee keer per week naar de sportschool? Tien kilo afvallen? Minder alcohol en koffie? Stoppen met roken? Ik doe niet aan goede voornemens. Al jaren niet meer. Ik hoorde altijd bij de 98% van de mensen die op 1 februari moesten concluderen dat het wéér niet was gelukt om me eraan te houden. Toch is er één ding dat ik me wel heb voorgenomen voor 2018. Iets leuks en gezonds! Ik hoop dat je met me meedoet.

Alle gedachtes in je hoofd produceren stofjes in je lichaam

Wist je dat alle gedachtes in je hoofd hormonen, neurotransmitters en andere stofjes produceren in je lichaam? Ik denk dat je dit wel eens ervaren hebt. Je hebt volgende week een examen en voelt je nu al gespannen. Het examen duurt nog een week, maar door de gedachte hieraan alleen al produceert je lichaam stresshormonen, waardoor je zweterige handen of bibberende knieën krijgt. Of je bent woest over iets wat een collega tegen je heeft gezegd en uit boosheid lig je hier de hele nacht wakker van. Of je maakt je zorgen om je dochter en kan daardoor niet in slaap komen.

We kennen allemaal situaties waarbij er eigenlijk niets aan de hand is, maar de gedachte alleen aan een (voormalige of toekomstige) gebeurtenis zorgt voor stresshormonen in ons lichaam die daar hun funeste uitwerking hebben. Af en toe stress is prima; dat zet ons op scherp. Je kunt het zien als het trainen en daardoor enigszins overbelasten van spieren. Daar worden ze sterker van. Maar een te grote overbelasting zorgt voor problemen en blessures. Dat geldt ook voor een overmaat aan stress; langdurige en vaak terugkerende stress sloopt je lichaam.

Positieve gedachten produceren ook hormonen en neurotransmitters

Dat negatieve emoties invloed hebben op je lichaam heb je vast wel eens ervaren. Maar wist je dat positieve emoties net zo goed een uitwerking op je lichaam hebben? Veel mensen weten dit niet en dat is een gemiste kans, want positieve emoties hebben juist een positieve, gezonde, uitwerking op ons lichaam. Emoties zoals plezier, waardering, dankbaarheid, empathie, kalmte, vergeving, voldoening, blijheid, optimisme en liefde maken óók hormonen en andere stofjes aan in je lichaam zoals serotonine, dopamine, acetylcholine en oxytocine. Dit zijn stofjes die je een goed gevoel geven en die tegelijkertijd helend zijn voor je lichaam. Dit zijn de tegenhangers van de stresshormonen: ze kunnen je lichaam letterlijk helen.

Vooral liefde, dankbaarheid en plezier zijn krachtige emoties met een helende werking. Hier is volop onderzoek naar gedaan.  Robert Emmons, een professor psychologie in Californië (1), heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Wil je hier meer over lezen lees dan dit; Dankbaarheid, ook om je hormonen in balans te brengen. 

Een mooi verhaal: zó krachtig is de invloed van onze gedachten

Dit is een goed verhaal om duidelijk te maken hoe krachtig de invloed van gedachten is op ons lichaam. Aan het einde van de tweede wereldoorlog was er in de militaire veldhospitalen een schreeuwend gebrek aan morfine. De Amerikaanse chirurg Henry Beecher stond op het punt een zwaargewonde soldaat te opereren maar hij had geen morfine meer. Hij was bang dat de soldaat daardoor in een fatale shock zou raken. Een van de verpleegkundigen vulde toen een spuit met een simpele zoutoplossing en gaf de soldaat de injectie alsof het morfine was. Ze vertelde hem dat alles oké was en dat alles goed zou komen. De soldaat kalmeerde meteen. Beecher opereerde hem zonder verdoving, maar de soldaat voelde weinig pijn en raakte niet in shock.

Beecher heeft dit nog vaak moeten herhalen en raakte overtuigd van de werking van placebo’s. Na de oorlog terug in Amerika heeft hij er onder andere voor gezorgd dat medicijnen alleen op de markt mogen worden gebracht als ze betere resultaten laten zien dan placebo’s (wat overigens heel vaak niet het geval is). (Uit: Jij bent de placebo van Joe Dispenza.)

Nog een verhaal: de doodzieke man die zichzelf beter lachte

Norman Cousins was een Amerikaans politiek journalist, professor, auteur en pleitbezorger voor wereldvrede. Na een stressvolle reis naar Rusland in 1964 kreeg hij ernstige klachten. De diagnose was een slopende ziekte die ervoor zorgde dat het collageen in zijn lichaam langzaam werd afgebroken. Hij kreeg vreselijke pijn, die met morfine niet te onderdrukken te was. Zijn arts vertelde hem dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Norman legde zich hier echter niet bij neer. Hij had een groot vertrouwen in de kracht van emoties. Hij bedacht dat als hij ziek was geworden van de stress (voor zijn reis naar Rusland was hij oké), hij beter kon worden door positieve emoties zoals lachen.

Tegen het advies van zijn arts in verliet hij het ziekenhuis, boekte een kamer in een hotel tegenover het ziekenhuis en bekeek urenlang lachfilms op televisie. Iedereen die op bezoek kwam kreeg de opdracht hem aan het lachen te maken. Hij beweerde later dat 10 minuten schuddebuiken van het lachen hem 2 uur pijnvrije slaap gaf, iets wat morfine niet voor elkaar kreeg. Een half jaar later liep hij weer rond en twee jaar later was hij weer aan het werk. Zijn boek over deze periode, An Anatomy of An illness, is een klassieker geworden.

Mijn goede voornemen: veel meer plezier in mijn leven!

Wat heeft dit alles nu te maken met mijn goede voornemen voor 2018? Ik weet, en jij weet het nu ook, dat álle positieve emoties een positieve impact hebben op ons lichaam en daarmee ons leven. Met een gezond en energiek lichaam kan ik het leven creëren zoals ik het graag wil. De drie krachtigste emoties zijn liefde, dankbaarheid en plezier. Voor 2018 kies ik, naast liefde en dankbaarheid, bewust voor meer plezier. Ik geloof namelijk dat we op deze wereld zijn om het goed te hebben. Goed met onszelf en goed met anderen.

Ik stel me zo voor dat ik bij alle keuzes die ik gedurende een dag maak mezelf steeds weer de vraag stel: “Is dit leuk?” “Word ik hier vrolijk van?” “Voelt dit goed?” “Geeft dit me plezier?” Zo niet, dan ga ik iets anders doen of maak ik een andere keuze. Als ik voel dat ik zin heb om naar buiten te gaan in plaats van achter mijn computer te zitten, dan ga ik dat doen. Als ik geen plezier heb in een gesprek probeer ik er een positieve draai aan te geven en als dit niet lukt beëindig ik het gesprek. Als mensen roddelen over anderen loop ik weg. Mensen waar ik mee kan lachen zoek ik vaker op. Ik word nooit blij van het nieuws in de krant of televisie, dus die heb ik niet meer in huis. Het gaat erom steeds opnieuw bewuste keuzes maken.

Nee, dat is niet egoïstisch. Ja, het is soms kop in het zand

Nee, méér plezier in mijn leven is niet egoïstisch. Geloof me, het is mijn diepste wens dat meer en meer vrouwen zich veel en veel beter gaan voelen. Dáárvoor kom ik ’s morgens mijn bed uit. Maar pas als ik echt goed voor mezelf zorg kan ik anderen inspireren. Meer plezier in mijn leven hebben betekent goed voor mezelf zorgen. Geen televisie kijken en geen krant lezen kan je zien als de kop in het zand steken voor alle drama’s die zich in de wereld afspelen. Klopt. Ik kan er namelijk bijna nooit iets aan veranderen en waarom zou ik mijn eigen energie en gezondheid onderuit halen als ik er toch niets aan kan veranderen?

Ik weet niet wat 2018 voor mij in petto heeft, maar met dit voornemen in mijn rugzak heb ik er echt heel veel zin in! Doe je mee? Gooi al die andere voornemens overboord en focus op meer plezier in je leven. Denk aan de helende stofjes die je lichaam dan steeds weer aanmaakt. Ik weet zeker dat je je aan het eind van 2018 gezonder en vitaler voelt. En wie weet ook slanker bent. Wat je ook besluit; ik wens je in ieder geval een spetterend, sprankelend en fantastisch mooi en energiek 2018 toe!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat; ga je meedoen?

Bronnen

http://www.happinessandwellbeing.org/robert-emmons/
Yo
Door

Yo

op 29 Dec 2017

Zó mee eens! Leef, lach en verwonder, elke dag weer! Dankbaar ! 2018 kom maar op!❤️

Karen
Door

Karen

op 29 Dec 2017

Veel dank voor dit positief verhaal! X

tineke
Door

tineke

op 29 Dec 2017

Mooi geschreven en goed om zo het nieuwe jaar in te gaan! Ik wil dit voornemen ook meenemen 2018 in. Een heel goed nieuw jaar gewenst! Tineke

Marjon
Door

Marjon

op 29 Dec 2017

Ik doe met je mee Marjolein!wens je ook een prachtig liefdevol en positief 2018 toe.gr Marjon

Dineke
Door

Dineke

op 29 Dec 2017

Weer een prachtig artikel !! Goede voornemens heb ik nog nooit gemaakt, mijn mondhoeken hebben altijd de neiging naar boven te krullen en ik vind het leven zééér plezierig en de moeite waard !! Iedereen een heel prettig nieuw jaar gewenst !!!!! Weer een prachtig artikel ! Goede voornemens heb ik nog nooit gemaakt, mijn mondhoeken hebben altijd de neiging naar boven te krullen en ik vind het leven zééér de moeite waard !! Iedereen een byzonder prettig nieuw jaar gewenst !!

Ria
Door

Ria

op 29 Dec 2017

Geweldig goed voornemen, Marjolein, ik doe mee. Wens jou en iedereen veel liefde, plezier en alles om dankbaar voor te zijn in 2018 - hartelijke groet en veel dank voor je inspirerende boodschap, Ria

Betty Erlings-Soppe
Door

Betty Erlings-Soppe

op 29 Dec 2017

Geweldig Marjolein. Ik hoop dat heel veel vrouwen dit lezen en dit ook willen gaan realiseren. Ik ga er in elk geval voor, ik doe mee, me too!

Margreet
Door

Margreet

op 29 Dec 2017

Hoi Marjolein. Zelf maak ik ook nooit goede voornemens, maar probeer ik te doen wat goed is. Lukt ook niet altijd en zeker niet als je constant moe en gestrest bent. Zorgen dus dat je dat niet word! Dat probeer ik de laatste jaren! En leuke dingen doen en dankbaar zijn helpen zeker weten! Ik heb mijn man weten over te halen om samen te gaan dansen en dat doen we nu al weer een paar jaar. Ik word er erg vrolijk van, je komt nog eens ergens en je ontmoet weer andere mensen. Dank voor je fijne artikel weer!

Tineke
Door

Tineke

op 29 Dec 2017

He le maal mee eens! Focus op liefde, dankbaarheid en plezier. .. Ongelooflijk belangrijk.! En laat je niet ‘meesleuren’ door de doorgaans negatieve media.

Irma
Door

Irma

op 29 Dec 2017

Geweldig, ga ik ook doen.

Marlies
Door

Marlies

op 29 Dec 2017

Heel inspirerend Marjolein!

Ka
Door

Ka

op 29 Dec 2017

Dank je voor dit super-opbeurende artikel. Zelf overdenk ik 's avonds voor 't slapengaan drie positieve dingen van de dag...daar ben ik dan dankbaar om.

Xandra
Door

Xandra

op 29 Dec 2017

Heel mooi, ook mijn voornemen!

Carine
Door

Carine

op 29 Dec 2017

Prachtig!

Winne Deurvorst
Door

Winne Deurvorst

op 29 Dec 2017

Ik wens je een soort '" dankbaar voor alles" jaar toe, Winne.

Kitty
Door

Kitty

op 29 Dec 2017

Klopt . De beste remedie is ook met plezier kijken naar je negatieve gedachtes ... en ze met een korreltje zout nemen ... ben ik wel zielig ... of toch niet ... als je elke negatieve gedachten omdraait naar het tegenovergestelde dan gaat je leven er heel anders uit zien ... ik doe dit nu 6 weken en heeft mij heel wat luchtiger gemaakt ...

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 30 Dec 2017

Marjolein, Ik ben het hartgrondig met je eens! Dit wordt ook mijn enige goede voornemen. Dankjewel voor wéér een prachtig EVA-jaar Veel plezier 🐸🍀 Liesbeth

Joke
Door

Joke

op 30 Dec 2017

Dank je wel, Marjolein voor al je inzet en fijne woorden! Ik wens je een Fijn jaar toe! Groeten Joke

Josee
Door

Josee

op 30 Dec 2017

Hallo Marjolein Dit moet ik nog enkele malen lezen om het goed te laten indringen en ...uit te voeren! Ik heb nog heel veel werk! Ik wens je heel veel geluk in 2018!

Hetty
Door

Hetty

op 30 Dec 2017

Dag Marjolein, ik ben het 100% met je eens! We hebben veel meer invloed op ons zijn dan de meesten onder ons denken. Ik hoop nog vaak te genieten van je mooie artikelen die eigenlijk weergeven hoe ik al denk, maar waarvan ik ook vaak het gevoel heb dat ik daar redelijk alleen in sta. Daar heb ik op zich geen last van, maar het zou mooi zijn wanneer meer mensen zich er van bewust worden, dan krijgen we een veel blijere wereld. Wens je alle goeds! Hetty

Dian
Door

Dian

op 30 Dec 2017

Een goed voornemen, ik doe mee!

Helga
Door

Helga

op 30 Dec 2017

Ben het er helemaal mee eens. Ga je voorbeeld volgen. Bedankt.

Liesbeth Kleijnen-Clignet
Door

Liesbeth Kleijnen-Clignet

op 30 Dec 2017

Hallo Marjolein. Wat een mooi voornemen voor 2018. Hier ga ik volledig in mee. Vooral meer plezier beleven en dankbaarheid tonen. Bedankt voor dit mooie artikel.

Daniëlle Bodt
Door

Daniëlle Bodt

op 30 Dec 2017

Ik weet dat het zo werkt, heb het net weer ervaren met een 3 daagse logeerpartij van mijn kleinkinderen, vol liefde, dankbaarheid en plezier. Wat een energie had ik.

Cintha
Door

Cintha

op 30 Dec 2017

Hoi lieve Marjolein, Ik lees je wekelijkse berichten graag en deze over dankbaarheid doet me zo goed. Jouw boek daar ben ik nog te weinig in bezig, hoop dat beter te gaan doen. Kreeg van mijn dochter pas de staafmixer met alles erbij om meer actief te worden. Maar deze laatste over dankbaarheid, daar voel ik dat zo nodig te hebben. Dat ga ik nu subiet flink gebruiken. Voelt direkt zo goed!!! Geweldig veel dank!!!

Annemie Grandia
Door

Annemie Grandia

op 30 Dec 2017

Dat noem ik nog eens een goed voornemen! En ik geloof ook echt dat het zal werken. Ik ga meedoen! Dankjewel Marjolein! Succes en ik wens iedereen een SUPER 2018!

maria thijssen
Door

maria thijssen

op 30 Dec 2017

Ik had me dat al voor genomen,was er al mee bezig. Voornemens voor mezelf beginnen niet met de jaar wisseling. Daarom stel ik mezelf vaak de vraag wat heb ik nu nodig wat zijn mijn behoeftes. Ik vind het zo mooi dat je hier een artikel aan wijd. Dat maakt alles veel duidelijker en tastbaar. dank je wel.

Renée
Door

Renée

op 30 Dec 2017

Hi, ja meer plezier is een hele goede! Voor jezelf en voor je omgeving. Alle goeds voor 2018!

Corry
Door

Corry

op 30 Dec 2017

'Veel meer plezier in mijn leven' is ook mijn enige voornemen in 2018. Ik weet dat de beschreven positieve effecten op mijn welzijn kloppen. Daarom is het ook mijn voornemen geworden. Dankbaar ben ik voor de herinnering eraan, Marjolein.

Else
Door

Else

op 30 Dec 2017

Hallo Marjolein, ik ben het helemaal eens met je betoog, het helpt zeker als je weer eens met je neus op de positieve reacties in je lichaam gedrukt te worden. Zelf probeer ik ook meestal positieve gedachten te hebben. Maar waarom moet je altijd zo je best doen en oefenen om fijne gevoelens of emoties te creëren, maar komen vervelende gedachten en onmacht meestal,vanzelf in je gedachten. Zou het met de zwaartekracht te maken hebben? Naar beneden val je vanzelf, maar je moet vaak vreselijk je best doen om weer omhoog te komen. Meestal komen de zorgen of negatieve gedachten je s'nachts wakker houden en door het proberen om daar verandering in aan te brengen ben je zo bezig dat de slaap helemaal verdwijnt en pas terug komt als je eruit moet!😁.met je verstand weet je best wat je wel en niet moet doen, maar de praktijk??? Ik wens je een heel gezond en liefdevol 2018 toe en ga extra mijn best doen wat je ons leert toe te passen.

Herma
Door

Herma

op 30 Dec 2017

Klinkt aantrekkelijk😉

Rosalie
Door

Rosalie

op 30 Dec 2017

Lieve Marjolein, ook voor jou een gezond en vrolijk 2018! Van jouw blogs word ik blij, bedankt! Ben het helemaal met je eens wat betreft het nieuws en de krant. Heb dan wel de krant maar lees alleen de leuke en interessante dingen uit de bijlagen. Van het journaal kijk ik hoogstens het weer, als het niet te slecht wordt, haha! Groetjes, Rosalie

Paula
Door

Paula

op 30 Dec 2017

Dit is een wens die mij op het lijf geschreven is! Als tobber focus ik veel te vaak op de zorgen, de eventuele tegenslagen! ( een mens lijdt dikwijls het meest ........) ik zal je advies ter harte nemen, en proberen vol te houden. Bedankt.

Marjolein Boeckhorst
Door

Marjolein Boeckhorst

op 31 Dec 2017

Grappig om te lezen dat jij ook geen nieuws meer kijkt en geen kranten meer leest. Dat doe ik ook al een paar jaar en het bevalt me uitstekend. Als er iets is dat ik 'moet' weten dan hoor ik het vanzelf van vrienden, familie of collega's. Natuurlijk zijn er mensen die het raar vinden of dat je je onder een steen verstopt. Dat mogen ze vinden. Ik heb wel een tv. Ik kijk weinig. En als ik iets kijk is het iets leuks, moois of waardevols. Ik wens jou en iedereen een heel plezierig 2018.

Anita
Door

Anita

op 31 Dec 2017

Beste voornemen ooit !!!!!

Baukje
Door

Baukje

op 31 Dec 2017

Hai Marjolein, Zeer goed voornemen, ben het helemaal met jou eens, succes ermee. Hartelijke groet, Baukje

Jeannette
Door

Jeannette

op 01 Jan 2018

Super Marjolein, ik doe mee.

Marlies van Haaren
Door

Marlies van Haaren

op 01 Jan 2018

Ja ik doe graag mee met het goede voornemen om elke dag aan iets prettigs te denken zoals dankbaarheid, liefde, vriendschap, plezier......Ik probeer dit al een poosje ( nog maar 'n maand of zo. Na het verlies van mijn man voelde ik me vaak alleen en miste ik hem vreselijk. Dat laatste is niet veranderd, maar ik besefte ook dat ik veel mensen om me heen had waar ik altijd terecht kan. Elke avond voor ik ga slapen probeer ik mezelf volledig te ontspannen en juist aan die mensen en dingen te denken die me dankbaar of blij maken. Of aan iets moois wat ik die dag gezien heb in de natuur. Het helpt me om beter in te slapen en overdag van meer dingen te genieten. Kortom: een heel goed voornemen. Marlies.

Tanja
Door

Tanja

op 02 Jan 2018

Hallo Marjolein, wat een mooi voornemen waar ik graag aan deelneem :-)! Dat het een positief jaar mag worden :-).

Marijke Goeman
Door

Marijke Goeman

op 03 Jan 2018

Prima voornemen! Ben er ook gelijk mee begonnen. Precies te doen waar ik zin in had. Ook voor jou een happy 2018. Gaat lukken!! Energie Bites genoeg!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!