Alles in het leven draait om balans. Taoïsten zeggen dat mannelijke energie meer naar buiten is gericht en vrouwelijke energie meer naar binnen. Dit zou kunnen verklaren waarom gevangenissen vol zitten met mannen en er in psychiatrische afdelingen meer vrouwen te vinden zijn. Zijn dit de gevolgen van energieën die uit balans zijn geraakt? Om ze in balans te houden is het voor mannen daarom goed om te mediteren en hun energie naar binnen te richten, en voor vrouwen om juist méér in beweging te komen. Ik ervaar zelf iedere dag hoe fijn dit is. Maar dit is niet altijd zo geweest.
“Lekker in je vel zitten” kan je alleen maar voelen
Als er een pil zou bestaan die ons alle gezondheidsvoordelen zou geven van iedere dag een uur bewegen, dan zouden veel mensen deze pil slikken. Maar niet iedereen. Degenen die die regelmatig ervaren hoe ontzettend lekker het is om hun lichaam aan het werk te zetten, om te bewegen, om spieren te voelen, gezonde buitenlucht in de ademen, bezweet te raken, af en toe spierpijn te hebben en die weten hoe “lekker in je vel zitten” voelt, die zouden de pil links laten liggen. Want dat gevoel werkt verslavend. Pas sinds een jaar of tien behoor ik tot de laatste categorie.
Ik was een luie bankaardappel
Het Engels heeft een mooie uitdrukking voor luie mensen: couch potatoes. In het Nederlands wordt dat zoiets als bankaardappel. Sommige woorden moet je niet vertalen maar bankaardappel past wel bij het beeld dat ik ervan heb: lui, onderuitgezakt, zwaar, rond en nogal bleekjes. Na mijn actieve studententijd werd ik zo’n bankaardappel. Niet dat ik veel te zwaar of bleekjes was, maar ik zat wel te veel. Behalve wandelen in vakanties gaf ik mijzelf weinig beweging. Ik deed alles met de auto, mijn fiets stond jarenlang ongebruikt in de schuur en ik had nog nooit een sportschool van binnen gezien. Het ging toch prima zo?
Hoe kom je van die bank af?
Hoe ben ik in beweging gekomen? Last van kortademigheid? Extra kilootjes die er niet meer af wilden? Een groeiend zwembandje? Frustraties? Gezond verstand? Niets van dit alles. Ik had geluk. Mijn ommekeer kwam toen ik drie weken op zomercursus mocht naar Turijn in Italië terwijl ik net daarvoor hevig verliefd was geworden op een man die hield van hardlopen. Kan je een betere motivatie bedenken? Ik had nog net op tijd hardloopschoenen gekocht en ingepakt. Iedere ochtend voor de lessen begonnen, rende ik samen met andere cursisten op een prachtig pad langs de rivier de Po, terwijl de zon opkwam en het wederom een prachtige, zonovergoten dag leek te worden. Ik begon met wandelen afgewisseld met af en toe een stukje hardlopen. Na drie weken liep ik een half uur achter elkaar en was ik voorgoed verslaafd. De liefde met die man duurde niet lang, maar mijn liefde voor het in de vroege ochtend buiten (hard)lopen zal mijn leven lang bij me blijven.
Wanneer heb je het gevoel dat je echt leeft?
Hardlopen in de vroege ochtend geeft me het ultieme gevoel dat ik leef!
Met een uitroepteken! Ik zou willen dat ik iedere vrouw kon laten voelen wat ik dan voel. De vreugde van het buiten zijn in een actief lichaam dat goed voelt, is met weinig andere dingen te vergelijken. Het voelt alsof ik nog een zorgeloos meisje ben. Dansen op vrolijke muziek kan me ook dat speciale gevoel van vreugde geven. Dansen is ook bewegen! We hebben allemaal een prachtig aards lichaam gekregen, dat het zo goed mogelijk probeert te doen in de omstandigheden waarin wij het brengen. Geef het voldoende beweging want alle cellen van jouw lichaam willen bewegen. Echt! Bewegen om de energie in mijzelf in balans te houden. Als ik me somber voel, me zorgen maak, watten in mijn hoofd heb of gestrest ben, kortom als mijn energie naar binnen is gericht, dan is er maar één methode: in beweging komen!
Welke vorm van bewegen past bij jou?
Alle beweging is goed. Er is zoveel overtuigend bewijs dat regelmatig in beweging komen een positieve bijdrage heeft op je gezondheid. Van minder kans op kanker tot een gezonder gewicht en van een opgewekter humeur tot een heldere geest. We zijn niet gebouwd om lang op een stoel te zitten. Om het simpel te stellen zijn er drie vormen van beweging:
- Stretchen om flexibel te blijven (yoga, Tai Chi)
- Uithoudingsvermogen (aerobic, fitness)
- Krachttraining (met gewichten)
Waar krijg jij blije cellen van?
Ze zijn alle drie in principe prima en een beetje van alles is het mooiste wat je kunt doen.
De beste vorm van beweging is die vorm waar jij blij van wordt.
Waar jij blije cellen van krijgt. Want dat is de enige manier om het lang vol te kunnen houden. Leg de meetlat in het begin vooral niet te hoog en begin rustig aan.
Veel vrouwen ervaren een hoge mate van stress in het dagelijks leven. Leg de meetlat niet hoog als je stress hebt. Yoga of Tai Chi zijn dan prima vormen van beweging om je stressniveau naar beneden te krijgen. Als je overgewicht hebt terwijl je toch gezond eet, kan het zijn dat je stressniveau te hoog is en je hierdoor niet kunt afvallen. Kies ook dan voor yoga of Tai Chi, ze zijn beiden prima, zowel voor je lichaam als je geest. Koop een DVD en doe het thuis als het niet in jouw buurt gegeven wordt.
Wandelen is ook een goede manier om stress van je af te lopen.
Uit onderzoek blijkt dat een kwartier lopen zo’n 30 minuten na een maaltijd helpt om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen.
Rustig fietsen kan ook. Voel goed of je er energie van krijgt. In principe moet iedere vorm van beweging je energie geven in plaats van energie kosten. Dansen geeft vaak energie en is ook een prima manier van bewegen.
Bouw het rustig op, maar onderzoek wel je grenzen
Als je eenmaal een vorm van beweging hebt gekozen die bij je past, blijf dan wel rondkijken naar wat je eventueel ook leuk zou vinden maar wat iets meer inspanning van je vraagt. Probeer je grenzen te onderzoeken en een stukje op te rekken. Probeer eens Pilates of doe eens mee met een Zumba-les op de sportschool. Wissel je wandelen eens af met een minuutje hardlopen. Trek sprintjes als je gewend bent aan een half uur hardlopen. Waar je naartoe wilt is voelen dat wat méér inspannen eigenlijk best lekker is. Onderzoek je grenzen. Doe iets méér dan anders. Zweten is lekker!
Laat je spieren weten dat je ze nodig hebt
Krachttraining is heel goed voor ons vrouwen omdat onze spieren langzaam maar zeker gaan afnemen. Als je ze niet blijft oefenen, zullen ze denken dat ze niet meer nodig zijn. Als je ze regelmatig gebruikt blijven ze behouden. Vergis je niet, tot op zeer hoge leeftijd kunnen we onze spieren blijven opbouwen. We moeten er alleen wel wat moeite voor doen. Loop trappen, sjouw zware spullen of integreer kleine oefeningen in je dagelijkse leven als je niet naar de sportschool wilt. Zelf hou ik van push ups: mezelf opdrukken vanuit een liggende positie op de grond. De eerste keer dat ik het deed, lukte het me maar twee keer. Ik zit nu op achttien en vraag me af hoeveel ik er zou kunnen doen. Voorlopig ga ik voor dertig. Ik probeer ze iedere dag te doen. Het kost nog geen minuutje tijd.
Schud je cellen regelmatig op
Er komt steeds meer onderzoek dat langer dan 60 minuten stilzitten op een stoel niet goed voor ons is.
Heb je een baan waarbij je veel moet zitten, sta dan na 50 minuten op en doe wat rek- en strekoefeningen, loop een trap op en af of spring gewoon op de plaats een paar keer op en neer. Als mensen me dit zien doen zeg ik altijd: “even mijn cellen opschudden”. Ik heb het gevoel dat dit minstens zo belangrijk is als hardlopen. Ik voel ook echt dat het belangrijk is voor mijn energiebalans. Als ik het niet doe zakken mijn energie en mijn concentratievermogen al snel weg.
Vreugde komt tevoorschijn door te bewegen
Nogmaals: voel goed wat bij jou past. Onderzoek de vele vormen van bewegen en vind datgene waar jij blije cellen van krijgt. Er is zoveel! Het is de enige manier om voldoende beweging in je leven in te bouwen. En naar mijn mening is het de manier om echt te voelen dat je voluit leeft!
Verliefd zijn op een ander is heerlijk, maar verliefd zijn op het leven is beter.
Verliefd zijn op het leven vraagt om een vitaal lichaam dat blij is dat het leeft. Zoals kinderen onbezorgd blij kunnen zijn met het leven. Zorg dat je deze blijheid dat je leeft, die je absoluut had als kind, weer terug krijgt. Het zit in je!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
corine brouwer
op 26 Sep 2014Ellen
op 26 Sep 2014betty Sluzewski
op 26 Sep 2014Annemarie Vos
op 26 Sep 2014cora
op 26 Sep 2014Brigitte
op 28 Sep 2014shideh
op 29 Sep 2014Idalina
op 29 Sep 2014Katelijne
op 06 Oct 2014Nanda
op 23 Oct 2014Ingrid Penders
op 07 Aug 2017Magda
op 04 Mar 2015Ann Van de Peer
op 15 Apr 2015Brigitte
op 17 Jun 2015Youke
op 04 Sep 2015Youke
op 04 Sep 2015Marjanne
op 08 Aug 2017Sporthorloge
op 19 Nov 2020