Lage bloeddruk een gezonde boost geven? Probeer deze tips eens.
7 min. leestijd

Lage bloeddruk een gezonde boost geven? Probeer deze tips eens.

Heb jij wel eens last van duizeligheid of een droge mond? Een klamme huid of vlekken voor je ogen als je opeens snel opstaat? Dan kan het zijn dat je bloeddruk te laag is.

Veel mensen worstelen met een te hoge bloeddruk maar ik ken verschillende vrouwen die juist een te lage bloeddruk hebben.

Een lage bloeddruk is over het algemeen niet gevaarlijk maar kan wel vervelende gevolgen hebben. Met een lage bloeddruk kan je snel kortademig zijn. Je kunt zelfs last krijgen van concentratieproblemen en misselijkheid. Het tegendeel dus van je vitaal voelen. Daarom vandaag acht gezonde tips om je bloeddruk een boost te geven.

Wat is een lage bloeddruk eigenlijk?

wat verhoogt je bloeddruk?

Als je een lage bloeddruk hebt, betekent dit dat de druk in je bloedvaten en slagaders lager is dan de optimale druk.

Bij een optimale druk – de gezonde bloeddruk – liggen de mmHg-waardes (millimeter kwikdruk-waardes) rond 120/80.

De bovendruk, de 120, is de druk op het moment dat je hart slaat en dus bloed rondpompt. De onderdruk, de 80, is de druk tussen twee hartslagen door. Heb je een lage bloeddruk? Dan liggen de mmHg-waardes voor vrouwen rond de 100/60. Voor mannen is dit iets hoger. Je bloeddruk is hoog als je boven de 140/100 mmHg zit.

Géén paniek als je een wat lagere bloeddruk hebt. Dat betekent namelijk niet dat je ongezond bent. Sporters hebben vaak ook een lagere bloeddruk. Hun hart is ‘getraind’ door langdurige fysieke inspanning en kan daardoor efficiënter, per hartslag, bloed rondpompen. Het kan ook zijn dat een wat lagere bloeddruk gewoon bij jou hoort. We zijn allemaal uniek. Zolang je geen vervelende symptomen ervaart is er niks aan de hand.

Heb jij een te lage bloeddruk?

Heb jij een lagere bloeddruk, ben je geen topsporter en ervaar je wel wat klachten? Dan is het goed om je bloeddruk wat op peil te brengen. Misselijkheid is geen pretje, maar flauwvallen kan ook gevaarlijk zijn. Als je meerdere van onderstaande symptomen herkent, laat dan eens je bloeddruk opmeten bij je huisarts of meet zelf je bloeddruk op. Tegenwoordig zijn bloeddrukmeters overal te koop voor ongeveer twee tientjes. Ik adviseer je om zo’n apparaat in huis te halen. Op deze manier kan je zelf je bloeddruk een beetje in de gaten houden. Als je een normale bloeddruk hebt is 1 keer per maand even checken voldoende. Meet bij voorkeur altijd op hetzelfde moment van de dag, je bloeddruk kan nogal variëren per tijdstip van de dag.  Wil je weten welke ik in huis heb? Klik dan hier. 

lage bloeddruk natuurlijk verhogen

10 Symptomen waaraan je een lage bloeddruk herkent

  • Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd

Door een lage bloeddruk pompt je hart minder bloed naar je hoofd en hersenen. Daarvan kun je duizelig worden of een licht gevoel in je hoofd krijgen.

  • Flauwvallen of zwart voor de ogen zien

Als je bij duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd niet rustig aan doet, zoals even stil blijven staan, gaan zitten of liggen, dan kan het zwart voor je ogen worden. In het ergste geval kun je zelfs flauwvallen.

  • Meer dan normale dorst

Een lage bloeddruk kan het gevolg zijn van uitdroging. Door uitdroging neemt het volume van het bloed in je lichaam namelijk af en dat zorgt voor een daling van je bloeddruk. Je lichaam wil het tekort aanvullen, dus krijg jij extreme dorst.

  • Concentratieproblemen

Bij een lage bloeddruk komt er minder bloed in je hersenen. Denken wordt daardoor lastiger. Het kost je bijvoorbeeld meer moeite om oplossingen te bedenken voor eenvoudige problemen. Focussen en concentreren wordt lastig.

  • Wazig zien na het opstaan

Wazig zien of vlekken voor je ogen zien als je net bent opgestaan, kan ook een teken zijn van een lage bloeddruk. Door een lagere bloeddruk is je lichaam minder goed in staat om snél bloed rond te pompen. En dat is juist nodig als je ineens opstaat uit bed of een stoel.

  • Misselijkheid

Net als je hersenen hebben ook je darmen bloed nodig om goed te functioneren. Gaat er onvoldoende bloed naar de darmen? Dan kun je misselijk worden.

  • Koude huid

Heb je vaak een koude (en klamme) huid? Dan is dit een teken dat de doorbloeding in je huid niet optimaal is. Dat kan komen door een lage bloeddruk. Het lichaam pompt namelijk eerst bloed naar je vitale organen – omdat die belangrijker zijn – en dan pas naar de huid. Je huid krijgt minder bloed en is daarom kouder.

  • Kortademigheid

Ook spieren hebben bloed nodig voor hun functioneren. Zoals de middenrifspieren die je gebruikt bij het ademhalen. Heb je een lagere bloeddruk? Dan kan het zijn dat je je borstkas minder goed kunt uitzetten, waardoor je kortademigheid kunt ervaren.

  • Meer dan normale vermoeidheid

Je bloed zorgt ervoor dat je hele lichaam en organen voldoende voedingstoffen krijgen en afvalstoffen worden afgevoerd. Dat is nodig voor alles wat je doet. Bij een lage bloeddruk duurt het langer voordat je lichaam de nodige voedingsstoffen krijgt en afvalstoffen verwijderd zijn. Het gevolg is dat je lichaam het met minder brandstof moet doen. Daarom ben je meer, eerder en sneller moe.

  • Depressief gevoel

Je hersenen krijgen ook minder brandstof. Terwijl het brein dit hard nodig heeft voor de aanmaak van bijvoorbeeld hormonen die zorgen voor een ‘happy feeling’. Een lage bloeddruk kan dus ook psychische gevolgen hebben en zelfs zorgen voor depressieve gevoelens!

Mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk

Als je denkt dat jouw bloeddruk laag is, meet het dan zelf of laat het meten. Indien dit het geval is, probeer dan te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is.

Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 (vooral bij veganisten en vegetariërs) en foliumzuur.

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, diabetes, schildklierproblemen of een lage bloedsuikerspiegel kunnen een lage bloeddruk veroorzaken. Probeer de oorzaak op te sporen en aan te pakken. Daar komen je klachten immers uit voort. Laat je B12 en foliumzuur dus testen. Lees de bijsluiters van medicijnen die je gebruikt en overleg met je huisarts of er een alternatief is, pak een lage bloedsuikerspiegel en/of diabetes en bij de wortel aan. Lees voor dat laatste eens dit artikel.

Je bloeddruk verhogen met voeding

Heb jij een lage bloeddruk en wil je deze verhogen? Probeer enkele van onderstaande suggesties en kijk wat er gebeurt. Wie weet krik je op deze gezonde manier je bloeddruk al voldoende op.

Tip 1 – Drink elke dag een kopje zoethoutthee

Zoethout is hét kruid dat de bloeddruk verhoogt. In zoethout zit het stofje glycyrrhizine, dat meteen effect heeft op de bloeddruk. Houd het bij 3 tot 4 kopjes per dag voor een optimale bloeddruk.

Tip 2 – Wissel je zoethoutthee af met ginsengthee

Ook ginsengthee staat bekend om meerdere gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het boosten van het uithoudingsvermogen. Ook geeft het een oppepper aan de bloeddruk. Dit komt door het stimulerende effect. Drink de thee enkele keren per week en dan aan het begin van de dag, vanwege de verkwikkende werking.

Tip 3 – Voeg wat extra (gezond) zout toe aan je voeding

Mag dat? Is dat gezond? Ja! Als je een lage bloeddruk hebt, kan je lichaam wel wat extra zout gebruiken. Door zout houdt het lichaam vocht vast, waardoor het bloed beter wordt vervoerd.  Wat extra zout in je soep of salade doen, is ook een optie. Gebruik echter geen keukenzout (jozozout). Daar heeft je lichaam niets aan. Gebruik Keltisch zeezout of Himalayazout, daar zitten ook waardevolle mineralen in.

Tip 4 – Bak een biologisch kipfiletje

In kip zit vitamine B12 en vitamine B12 is erg belangrijk voor de bloeddruk. Deze vitamine speelt een rol bij de regulatie van de druk in de bloedvaten en zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bak zo nu en dan dus een (biologische) kipfiletje voor een dosis B12 óf verhoog deze vitamine met een supplement als je geen vlees eet.

bloeddruk verhogen voeding

Tip 5 – Drink meer water (minder alcohol)

Zeker ook belangrijk als je wat extra zout neemt. Het zout in je lichaam moet in balans zijn met het vocht. Door voldoende te drinken voorkom je dat je bloeddruk door vochttekort daalt. Roer door een groot glas water een flinke mespunt zeezout; dan heb je twee vliegen in 1 klap. Alcohol zorgt voor uitdroging, wees daar dus voorzichtig mee.

Overigens kun je in eerste instantie door vochttekort ook juist een te verhoogde bloeddruk krijgen en een versnelde hartslag, doordat het bloed dan dikker wordt en er harder gewerkt moet worden om het in je lichaam rond te pompen. Ook dan is voldoende water drinken van belang.

Tip 6 – Drink een kopje koffie

Als je voelt dat je bloeddruk aan de lage kant is, breng je die snel omhoog met een kopje koffie. Door de cafeïne erin trekken de bloedvaten iets samen, waardoor de bloeddruk een tikje omhoog gaat. Omdat cafeïne op de korte termijn vochtafdrijvend werkt, kun je het best na je kopje koffie een extra glas water drinken.

Tip 7 – Zet kelp en zeewier op je menu

Ik ben geen fan van het gebruik van veel zuivel. Maar als je vegetariër bent kan kaas wel zorgen voor de nodige vitamine B12. Ben je veganist? Zet dan kelp en zeewier op je boodschappenlijstje om middels voeding met vitamine B je bloeddruk te normaliseren.

Tip 8 – Salade met kikkererwten en/of asperges

In zowel kikkererwten als asperges zit veel foliumzuur. Een voedingsstof die net als B12 belangrijk is voor je bloed. Zo kan een tekort aan foliumzuur bloedarmoede veroorzaken, wat weer de oorzaak kan zijn van je lage bloeddruk. Dus verwen jezelf regelmatig met een heerlijke lunchsalade met kikkererwten en/of asperges.

Het kan zijn dat vooral na een maaltijd je bloeddruk laag is. Als dat het geval is, eet dan wat vaker per dag een kleine hoeveelheid in plaats van drie keer per dag veel. En let uiteraard op de kwaliteit van je voeding: hoe onbewerkter en verser hoe beter. Echte voeding dus, maar dat hoef ik je toch zeker niet meer te vertellen????

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Klazien
Door

Klazien

op 19 Jan 2018

Blij om te lezen dat ik met voeding wat aan mijn lage bloeddruk kan doen een aantal dingen voeg ik al toe Dank je wel voor de informatie

Marijke Postma
Door

Marijke Postma

op 20 Jan 2018

Wat een fijne uitleg mét oplossingen! Ga ik aan werken. Dank en groet, Marijke P.

Sonja
Door

Sonja

op 20 Jan 2018

Dank je wel, Marjolein, voor de bruikbare tips bij lage bloeddruk!

sabrina gibbs
Door

sabrina gibbs

op 22 Jan 2018

Grappig hoe ik dit van nature al deed met mijn lage bloeddruk, thank you for sharing:)

Sanne
Door

Sanne

op 23 Jan 2018

Gelden deze tips ook als je zwanger bent? Ik heb een hele lage bloeddruk en daar verschrikkelijk last van namelijk. Herken me helemaal ik jou verhaal en misselijk ben ik vooral in de avond.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Jan 2018

Je kunt een paar tips uitproberen Sanne, vaak loopt de bloeddruk tijdens zwangerschap (vooral de laatste maanden) juist op, maar daar heb jij blijkbaar geen last van. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je bloeddruk inderdaad nog steeds laag is en dat de symptomen niet van iets anders komen. Dus om te beginnen wel meten of het wel om de bloeddruk gaat.

marian
Door

marian

op 24 Jan 2018

Wat weer fijne bruikbare tips Marjolein. Hartelijk dank voor de waardevolle tips . Lieve groet, Marian

Miek
Door

Miek

op 02 Feb 2018

Heb al een lijstje gemaakt . Zeewier was ik net zelf al weer mee aan de slag. Heerlijk

Y.s.v.oudenallen
Door

Y.s.v.oudenallen

op 14 Jul 2018

Bruikbaretips bedankt

Martine
Door

Martine

op 28 Aug 2018

Ik heb ooit wens gelezen dat een wisseldouche (koud/warm) ook goed helpt tegen een lage bloeddruk.

Anja
Door

Anja

op 25 Oct 2018

Bedankt voor je artikel. Er is heel weinig goede informatie te vinden over het verhelpen van een lage bloeddruk. Jouw informatie en je tips zijn altijd onderbouwd en bruikbaar. Fijn!

Nadia Al-Ali
Door

Nadia Al-Ali

op 04 Nov 2018

Dank je voor de hele bruikbare informatie

Mar
Door

Mar

op 08 Jan 2019

Die tips ga ik eens proberen! Dankjewel! Eerst maar eens meten, maar herken een hoop dingen...

Lies
Door

Lies

op 17 Mar 2019

Was zo beroerd herken me daar wel in,sinds een paar dagen gebruik ik de 2 soorten thee en het Himalaya zout, en merk nu al resultaat!!

Wilbraun
Door

Wilbraun

op 08 Apr 2019

Kan ik bij een lage bloeddruk probiotica gebruiken of daalt de bloeddruk dan nog verder?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Apr 2019

Ja hoor, het is zeer onvwaarschijnlijk dat je een te lage bloeddruk verergert door probiotica. Wel kan het nemen van probiotica met veel verschillende stammen soms een te hoge bloeddruk helpen verlagen, maar zelfs dat is niet het enige wat je moet doen bij een te hoge bloeddruk, er is wel meer nodig om die te laten zakken.

Grace
Door

Grace

op 30 Aug 2019

Super goeie uitleg die ik op ander sites niet terug vind mijn bloeddruk is soms 85/61 Echt super laag. ik krijg dan ook een soort hartkloppingen. Ga echt met die voedingstips aan de slag. Bedankt

Truus
Door

Truus

op 08 Nov 2019

Bedankt voor de goede uitleg,ga het zeker uitbrobeeren

Ilona Kerstens
Door

Ilona Kerstens

op 21 Jul 2020

Bedankt voor de duidelijke info, ik ga er gelijk mee aan de slag !!!

Marjon
Door

Marjon

op 31 Jul 2020

Ik voel me al een tijd niet fijn. Ontzettend moe en steeds meer down. Bij het lezen hiervan ga ik dat gauw eens aanpakken. Wie weet. Ik ga duimen dat het over gaat. Dank je.

Gerda
Door

Gerda

op 31 Jul 2020

Wat ben ik blij met je advies!!! Dank je wel.

Loes
Door

Loes

op 06 Aug 2020

Dank, het duurde even voor ik een artikel vond die uitlegde wat je ertegen kan doen. De meeste vertellen dat vaak de oorzaak onbekend is en het een kwestie is van ermee leren omgaan..... Ik ga morgen gelijk dingen uitproberen!

Dida
Door

Dida

op 14 Sep 2020

Fijn artikel. Voel me al een tijd niet fijn. Bloeddruk 90/50. Prima uitleg begrijp nu eindelijk diverse klachten. Ga vandaag nog ginseng en zoethoutthee kopen.

Inge
Door

Inge

op 11 Jan 2021

Wat goed om te lezen dat vitamine B12 tekort verband houdt met lage bloeddruk: ik krijg B12 per injectie sinds 5 jaar... nu ik er weer aan toe ben heb ik net weer zo'n vervelende flauwe gehad, morgen maar gelijk weer afspreken. En toch de zuivel maar niet verbannen uit mijn vegetarisch eetpatroon. Bedankt: ik heb mijn klachten al vaak besproken bij de huisarts maar ze weten niet waarom ik af en toe zo naar ben 's morgens terwijl ik sinds de eerste keer koppel aan mijn lagebloeddruk. Gelukkig heb ik het maar een paar keer per jaar heel erg en is het vrij snel weer in orde, maar elke keer heel storend want dan kom ik steevast te laat op mijn werk.

peggy en ruud van ham
Door

peggy en ruud van ham

op 15 Feb 2021

fijne tips en zoethoutthee helpt. bedankt.

Yvonne
Door

Yvonne

op 27 Aug 2021

Dankjewel. Eindelijk tips op dit thema. Ik ga ermee aan de slag

José .
Door

José .

op 28 Feb 2022

Dankjewel Voor de goede tips en uitleg er van!! Ik ga er mee aan de slag.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!