arrow_drop_up arrow_drop_down

Kurkuma-mangovla met peper als ontbijt? Zeker weten!

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, is een specerij dat ik in mijn keuken veel gebruik. Het is een krachtige antioxidant en er worden veel helende eigenschappen aan toegeschreven. -Laat voeding je medicijn zijn- geldt zeker voor kurkuma. Daarom heb ik er vandaag een heerlijk zomers ontbijt mee voor je gemaakt.

Wist je bijvoorbeeld dat Kurkuma tegenwoordig zelfs door het AMC wordt ingezet bij onderzoek tegen kanker?

Curcumine en mango: twee krachtige ontstekingsremmers

De belangrijkste werkzame, helende, stof in kurkuma is curcumine. Dit is het stofje dat ontstekingsremmend werkt, een sterke antioxidant is, antibacterieel is en giftig lijkt te zijn voor tumorcellen. De belangrijkste eigenschap is waarschijnlijk dat het een krachtige ontstekingsremmer is.

Chronische, verborgen ontstekingen liggen aan de basis van bijna alle chronische ziektes.

Kurkuma bevat een krachtige gele kleurstof die prachtig kleurt met mango. Mede daarom deze combinatie. Het is de kurkuma in kerrie dat het de specifieke kerriegele kleur geeft. De draai peper zorgt ervoor dat de werking van kurkuma nog krachtiger wordt.

Mango is een vrucht dat bomvol vitamines en mineralen zit. Ook mango bevat veel antioxidanten, polyfenolen, die ontstekingen remmen en bovendien een stofje dat meehelpt bij de verlaging van je bloedglucosespiegel. Het bevat volop vezels en het belangrijke enzym amylase dat meehelpt koolhydraten af te breken.

In de zomer is dit een heerlijk en gezond ontbijt, tussendoortje of toetje.

Dit heb je nodig 

  • 1 mango in stukjes
  • het sap en de pulp van een uitgeperste sinaasappel
  • 1 kopje kokosyoghurt (of biologische, probiotische volle yoghurt)
  • ½ theelepel kurkuma (biologisch)
  • 1 theelepel bijenpollen (optioneel)
  • 1 eetlepel gehakte nootjes
  • 1 draai verse peper

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten behalve de bijenpollen en nootjes in je blender en blend tot het een romige, mooi gele vla is. Doe het over in een mok en bestrooi met de bijenpollen en nootjes.

Natuurlijk kan je ook rood fruit toevoegen voor een nog kleurrijker ontbijt. Voeg een scheutje citroensap toe om de vla een frisse ondertoon te geven.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan en klik Download het dan en klik hier!

Tonja

Door

Tonja

op 26 July 2019

Hi Marjolein, Ik heb een vraagje, ik lees dat kurkuma heel gezond is, maar waarom mag je het niet gebruiken als je hoog cholesterol hebt, Gr tonja

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 29 July 2019

Dat heb je waarschijnlijk niet goed begrepen Tanja, want kurkuma is juist cholesterolverlagend. Je zou het dus best kunnen gebruiken.

Jeannine Swennen

Door

Jeannine Swennen

op 26 July 2019

Super lekkere recepten. Dank u wel.

Enna

Door

Enna

op 28 July 2019

Een heerlijk ontbijt, voor herhaling vatbaar

Jopke Schuitemaker

Door

Jopke Schuitemaker

op 5 August 2019

Wat een heerlijke smoothy met de mango en kurkuma . De volgende die ik maak ga ik in de vriezer doen , lijkt me ook heel lekker als een soort vruchtenijsje .

Dorien

Door

Dorien

op 5 August 2019

Wat lekker, bedankt voor de tip!

Anja

Door

Anja

op 11 August 2019

Gisteren deze mango/kurkumavla gemaakt en het in 2 kommetjes gedaan. Op die manier kon ik er later nog een keer van genieten. Heerlijk!!!!

Femke Claassen

Door

Femke Claassen

op 18 August 2019

Ga de mango kurkuma vla proberen ben benieuwd. Zijn jou recept boeken er ook in echte boeken ik heb dat liever dan e books. Alvast bedankt

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 19 August 2019

Hallo Femke, de receptenboeken zijn er alleen als e-book, niet als gewoon boek.

hanna.

Door

hanna.

op 27 August 2019

Volgens mij mag je, helaas, geen kurkuma gebruiken bij bloedverdunners.

caes jos

Door

caes jos

op 6 September 2019

Kan je hiervoor verse kurkuma gebruiken, zo ja hoeveel ? Dankjewel

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 10 September 2019

Ik zou ongeveer evenveel nemen als poeder; ongeveer een halve theelepel geraspte kurkuma, of ongeveer 2 gram. Ik denk dat je het gewoon moet uitproberen wat je lekker vindt, er zijn geen officiële richtlijnen voor.

Reactie plaatsen